Hart van Haaksbergen

8 juni 2018

Hart van Haaksbergen 8 juni 2018


Haaksbergen helpt met scheiding

HAAKSBERGEN - 'Tot de dood ons scheidt' is steeds zeldzamer in Nederland. Mensen stappen minder snel in het huwelijksbootje zo blijkt uit cijfers van het CBS, maar het huwelijksbootje loopt ook steeds vaker stuk op de klippen. Een nieuw project moet Haaksbergse koppels helpen om te scheiden zonder vechten.

Uit de nieuwste cijfers van het CBS blijkt dat er afgelopen jaar bijna 33.000 echtscheidingen waren. In meer dan de helft van de gevallen zijn er kinderen in het spel. Het aantal echtscheidingen nam over het algemeen wat toe de afgelopen tien jaar. De redenen om te scheiden zijn divers; verreweg de meeste zijn simpel te verklaren als 'beide partners zijn op elkaar uitgekeken'. Ook bijvoorbeeld overlijden van een kind of andere dierbare, langdurige ziekte of een andere baan kunnen net het duwtje zijn voor een scheiding.

Vechten
Hoewel exacte cijfers lastig te geven zijn, nam ook de hoeveelheid vechtscheidingen toe in deze periode. Volgens de Kinderombudsman eindigt één op de vijf scheidingen momenteel in vechten, wat rond 2013 nog één op de tien was. De maatschappij is harder geworden en mensen zijn harder naar elkaar geworden, waar kinderen de dupe van worden.

Hulp
Voor het project Goed uit elkaar! is de Noaberpoort op zoek naar gezinnen die begeleiding willen bij een scheiding. Doel: een scheiding in goed overleg, met zo min mogelijk last voor de kinderen. Bij een scheiding zijn er veel praktische zaken aan de orde. Bij Goed uit elkaar! werken advocaten, mediators, kindercoaches, maatschappelijk werkers en jeugdregisseurs samen. Zij geven de begeleiding die het best bij het gezin past. Ook helpen ze bij het vastleggen van praktische afspraken, het opstellen van een kindgericht ouderschapsplan en gaan ze met kinderen in gesprek. Er is plek voor vijftien Haaksbergse gezinnen, waarvan de ouders uit elkaar willen en moeite hebben om onderling tot goede afspraken te komen. Voor meer informatie of aanmelden kunnen geïnteresseerden contact opnemen met Jeugdregisseur Han ten Hove van de Noaberpoort via goeduitelkaar@noaberpoort.nl of telefoonnummer 06-39 38 04 35. Kijk voor meer informatie op www.noaberpoort.nl.

Samenwerking voor betere Haaksbergse promotie

HAAKSBERGEN - De Stichting Haaksbergen Promotie (SHP) heeft een convenant ondertekend met de gemeente Haaksbergen over de promotie van Haaksbergen. Hiermee laten beide partijen weten een nauwe samenwerking te willen aan gaan om hun krachten te bundelen.

Het convenant bevat onder andere afspraken over hoe SHP en de gemeente de promotie in Haaksbergen samen willen aanpakken. "We ondertekenen dit convenant, omdat we samen willen komen tot goede, eenduidige en herkenbare promotie van Haaksbergen", vertelt wethouder Nijhuis. Voorzitter Chiel van der Scheer van de Stichting Haaksbergen Promotie vervolgt: "We hebben afspraken gemaakt over de deelname van de gemeente in het platform van de stichting, over communicatieuitingen en over het gebruik van het beeldmark Haaksbergen Natuurlijk."

Betere samenwerking
De Stichting doet al veel om Haaksbergen in de schijnwerpers te zetten bij het publiek. Met de samenwerking met de gemeente hopen ze gezamenlijk een nog beter resultaat neer te zetten. Er komt meer herkenbare promotie en de twee partijen zullen elkaar adviseren waar dat gewenst is. Zo is de gemeente welkom op vergaderingen van de Stichting Haaksbergen Promotie en heeft het platform van de stichting een adviserende rol bij het plannen van evenementen door de gemeente.

Groot bereik
Het platform bestaat uit leden uit alle lagen van de samenleving. Samen hebben ze een groot bereik bij onder andere de horecasector in Haaksbergen, de Haaksbergse Ondernemersvereniging, de Culturele sector, sportverenigingen en natuurorganisaties. Ook de Belangenvereniging Buurse, De Hoeve en De Veldmaat zijn aangesloten. Door inspraak te krijgen uit al deze verschillende hoeken hopen de gemeente en de stichting een nog betere promotie voor Haaksbergen te kunnen realiseren die is afgestemd op de wensen en behoeften van alle betrokkenen. De gemeente heeft hoge verwachtingen dat dit zal lukken.

Jaargang: 4 • Nr 168 • Wk 23

Niet meer kiezen tussen vakantie óf auto

ENSCHEDE - De vakantieperiode is weer aangebroken. Maar je staat soms wel voor lastige keuzes. Eigenlijk is de auto ook aan vervanging toe - maar jij eigenlijk ook aan vakantie.... Gelukkig maakt Broekhuis Peugeot deze keuze momenteel erg makkelijk voor je.

De aanschaf van een nieuwe auto is altijd een hele uitgave, waardoor keuzes nodig zijn. Maar tegenwoordig ontdekken ook steeds meer particulieren de mogelijkheden én voordelen van private lease. Hierbij kunt u toch een blinkende nieuwe Peugeot aanschaffen maar óók genieten van een welverdiende vakantie.

Wat is private lease?
Het leasen van een auto is niet alleen voor de ondernemer een aantrekkelijke optie, ook steeds meer particulieren kiezen voor deze vorm. Kort samengevat biedt private lease u mobiliteit zonder zorgen en verrassingen. Bij private lease betaalt u namelijk alleen een vast laag bedrag per maand waar alle kosten inbegrepen zijn: onderhoud, reparaties, BPM, wegenbelasting, verzekering en alle andere gangbare kosten. U betaalt alleen de brandstof. Peugeot levert een zeer mooie en brede selectie modellen, waardoor we natuurlijk niet alle prijzen op kunnen noemen. Maar als rekenvoorbeeld: een Peugeot 208 kunt u als private lease krijgen voor 249 euro per maand. Dit is op basis van een looptijd van 60 maanden en 10.000 vrije kilometers per jaar.

Inruilwaarde
Om de actie extra aantrekkelijk te maken ontvangt u de eventuele inruilwaarde van uw huidige auto op uw bankrekening. Samen met het vakantiegeld kunt u dan dus genieten van een welverdiende, luxe vakantie. En wanneer u terug komt, staat er natuurlijk een gloednieuwe Peugeot voor de deur!

Kom langs
Autobedrijf Broekhuis geeft u graag passend advies over private lease of de andere mogelijkheden. Kom langs in Enschede, Hengelo, Almelo, Oldenzaal of Rijssen. Kijk voor meer informatie ook op: www.broekhuis.nl/peugeot

Nieuwe bioscoop eind volgend jaar open

Nieuwe Bioscoop

ENSCHEDE - Het heeft langer geduurd dan gehoopt; maar er is nu eindelijk duidelijkheid over de plannen voor het oude postkantoor van Enschede. VUE Cinemas zal het markante pand aan de Boulevard 1945 ombouwen tot een nieuwe bioscoop, die dan eind 2019 klaar moet zijn.

Hoewel de plannen al enige tijd bekend waren, liet de definitieve besluitvorming helaas nog even op zich wachten. De afgelopen weken werden belangrijke stappen gezet voor de realisatie, waaronder het ondertekenen van de exploitatieovereenkomst op 24 mei. De gemeente en Explorius Vastgoedontwikkeling sloten deze overeenkomst als onderdeel van de benodigde bestemmingsplanwijziging.

Nieuwe invulling
Het oude postkantoor aan de Boulevard was tot begin dit jaar in gebruik bij woningcorporatie Domijn en daarvoor was het het bekendst als postkantoor. Het pand werd in 1960 gebouwd door de Rijksgebouwendienst. Het ontwerp van architect F.C.J. Dingemans zal niet bij iedere architectuur-liefhebber geliefd zijn, maar herkenbaar is het wel. Het omtoveren tot een nieuwe bioscoop is ook onderdeel van de grotere ambitie voor het nieuw opgeleverde Postplein als 'levendige verbinding' tussen het Van Heek- en Koningsplein.

De planning
Als de gemeentelijke procedures nu zonder verder oponthuid verlopen kan de verbouwing en uitbreiding begin volgend jaar beginnen. Eind 2019 moet de bioscoop dan haar deuren openen. Komende maandag 4 juni is er van 19.00 tot 20.30 uur een informatieavond in aan de Boulevard 1945, 326, ingang aan het Van Heekplein. Omwonenden, potentiële huurders van de kantoorverdiepingen en andere belangstellenden zijn dan van harte welkom om vragen te stellen.

Concurrentie
Natuurlijk heeft de komst van een nieuwe bioscoop in het centrum ook een disruptieve werking voor de bestaande kleine bioscoop Cineast - nog steeds beter bekend als het oude Alhambra bij veel lezers - en natuurlijk Kinepolis (ex-Wolff, ex-CineStar) bij het stadion. Met de komst van negen moderne zalen zullen zij ongetwijfeld wat merken van een verschuiving qua bezoekers. Voor veel Enschedeërs zal een bioscoop in de stad zelf aantrekkelijker zijn dan het verder weg gelegen Kinepolis.

Column

Chemie

Wat is eigenlijk chemie? Bij de collegevorming in de gemeente Enschede wordt als een van de oorzaken van het mislukken van de onderhandelingen, een gebrek aan chemie opgevoerd, zonder in te gaan op aard en omvang van dit verschijnsel. Chemie is in elk geval een reactie van stoffen op elkaar. Op die manier is de spijsvertering chemie, maar ook de vuurwerkramp.
Natuurlijk weten we wel wat Burgerbelangen Enschede en de informateurs bedoelen met gebrek aan chemie. Het heeft iets te maken met het op elkaar reageren van de Enschedese politici. Het gebrek daaraan dus en daar kun je je veel bij voorstellen. Het vorige college werd gekenmerkt door de tegenstelling coalitie-oppositie. Discussies en (stem-)gedrag verzandden dikwijls in een patstelling, waarbij de meerderheid van de raadsleden zich gedroeg als applausmachine voor het college. Het college van 2010- 2014 vertoonde eenzelfde soort (stem-)gedrag. In dat college voerde de PvdA onder leiding van Marijke van Hees de boventoon, zoals het sinds de oorlog de norm was in Enschede.
In die colleges was er wel chemie; onder druk zetten en macht uitoefenen leiden ook tot reacties. En druk uitoefenen, dat konden die politici wel. Nu wordt geconstateerd dat er geen chemie is. Dat betekent geen positieve, maar ook geen negatieve reactie. Bijbels gezegd: "Gij zijt koud, noch warm. Ik zal u uit mijn mond spugen."
Ik denk dat de informateurs bedoelen, dat er minimaal een relatie gevoeld moet worden om te kunnen communiceren. Dat kan van alles zijn, maar er moet minimaal contact zijn. Noem het vertrouwen, noem het respect, noem het zakelijkheid, noem het de gunfactor. Wil je onderhandelen, dan moet je communiceren. En wil je communiceren dan heb je een basis nodig, waar vanaf je kunt beginnen. Eigenlijk zeggen de informateurs, dat in de Enschedese politiek niet gecommuniceerd wordt.
Marijke van Hees had in 2010 zaterdagmorgensessies. In het openbaar discussieerden Jan en Alleman over de vorderingen van de collegevorming. We vonden dat een vanzelfsprekendheid. In 2014 wou D66 dat kopiëren, maar door diverse factoren, waaronder een niet functionerende informateur, mislukte dit en moest D66 zelf de communicatiekar trekken. Denk niet dat dat een makkie is.
Nu is BBE aan zet en ondanks de goede wil, komt men niet verder dan drie korte speeches in de raadszaal over de vorm, procedures incluis. Over de inhoud communiceert men al helemaal niet in het openbaar. Want de chemie ontbreekt. Weet u wat chemie is? Vertrouwen. Zoals de burger en overheid elkaar niet vertrouwen, zo is dat ook binnen de overheid. De actoren van dit koningsdrama onder leiding van Niels de Eerste vertrouwen elkaar niet.
Als dat het geval is, is niet alleen onderhandelen een moeizame aangelegenheid, maar zeker ook het besturen van een stad. Dan blijft namelijk alleen de mogelijkheid van doordrukken over. En dat hebben we al gehad.
Ik lees net dat de PvdA gaat meeonderhandelen. Zoals gebruikelijk heeft de socialistische achterban voorwaarden voor deelname gesteld; geen bezuinigingen op het sociale domein. Het wordt er niet gemakkelijker op, Niels.
Jan Visser

Zes en een half uur in de trein voor FC Twente

ENSCHEDE - Gedurende de seizoenkaartverlenging ontvangen we bij de club dagelijks bijzondere berichten van onze supporters. Fans die hun steun laten blijken.

Een van hun is Hans Wigger uit Roosendaal, die elke thuiswedstrijd ruim drie uur in de trein zit om naar De Grolsch Veste te komen. "Mijn seizoenkaart heb ik gewoon weer verlengd." Ik ben van jongs af aan supporter van FC Twente. Mijn opa had vroeger een kruidenierszaak in Enschede en in zijn etalage hing altijd een poster met een aankondiging van de volgende wedstrijd. Samen met mijn vader en oom ging ik vanaf de beginjaren van de club altijd naar Het Diekman Stadion. Toen ik voor het eerst mee mocht was ik meteen verkocht."

Hij blijft fan
Inmiddels woont Hans Wigger (64) niet meer in Enschede. "Ik ben naar Roosendaal verhuisd, maar ik kan de club niet achter mij aten. Bijna elke thuiswedstrijd ben ik erbij, ruim drie uur in de trein naar De Grolsch Veste. Als we straks op de vrijdagavonden spelen kan ik na de wedstrijd de laatste trein pakken richting Roosendaal en ben ik om half twee s 'nachts thuis. Met het geweldige publiek en het prachtige stadion ga ik altijd met een speciaal gevoel naar huis."

IVN Slootjesdagen

slootjesdag Foto: ivn via pixabay

TWENTE - IVN organiseert van 8 tot en met 10 juni op verschillende locaties in heel Nederland de Slootjesdagen. Diverse lokale afdelingen van IVN in Twente doen ook mee met de Slootjesdagen.

Tijdens de Slootjesdagen kunnen kinderen van 4 tot en met 12 jaar met een schepnetje op pad en zo ontdekken welke dieren in de sloot leven. Bij de activiteiten zijn leden van IVN aanwezig om te ondersteunen bij het onderzoeken van de vangst. Zo gaan samen met de kinderen met een zoekkaart een naam geven aan de gevangen diertjes. Zij zorgen ook voor schepnetjes en bakken.

In Enschede kan voor € 1,50 worden deelgenomen op 9 juni tussen 13.00 uur en 16.00 uur. De locatie is bij de grote keien die liggen bij de houten vlonder over de vijver tussen Wesselerbrink-Zuid en de Groot Bruninksstraat. Deze locatie is te bereiken via de Bruninkslaan.

Ook in Haaksbergen organiseert de plaatselijke IVN Slootjesdag. Op 9 juni tussen 11.00 uur en 14.00 uur zijn kinderen welkom bij de glazen toegangsboog naar de rietfilters in het waterpark Lankheet. Deelname kost € 2,50 per kind en voor leden van IVN slechts € 1,-.

De afdeling Losser van IVN organiseert de Slootjesdag op zondag 10 juni tussen 11.00 uur en 15.00 uur. De Slootjesdag wordt gehouden in het arboretum Poortbulten aan de Lossersestraat 68 in De Lutte. Deelname is gratis.

Zondag 10 juni Toeristische Markt bij Ter Huurne

BUURSE - Komende zondag 10 juni vindt er van 09-17 uur, een Toeristische Markt (braderie/vlooienmarkt) plaats op de parkeerplaatsen van ter Huurne Hollandmarkt, Alsteedseweg 64, 7481 RZ in Buurse.

Tientallen kramen, met allerlei nieuwe handel, zowel dames- heren- kinderkleding, ondergoed, sieraden, bed textiel, een maar liefst -3- kramen grote klompen stand, in allerlei soorten en maten, een standwerker die zijn pannen probeert te verkopen en natuurlijk de restpartijen en de kramen van de particulieren, met hun overtollige, meestal nog goede huisraad, die vrijwel altijd voor een prikkie worden aangeboden, zijn altijd bijzonder in trek.

Veel te doen
Voor de kinderen is de grote speeltuin, met gratis toegang, altijd een genot. Terwijl de kinderen genieten in de speeltuin, kunnen de ouders plaats nemen op het grote terras, met uitzicht op de speeltuin. Ook Radio Rosita is weer present met een audio stand. Toegang tot de markt, speeltuin en ook het parkeren is gratis. (+/- 750 Parkeer plaatsen)

Kraam huren
Voor de particulier die zijn/haar overtollige spulletjes willen verkopen, zijn nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Hiervoor kan men contact opnemen met: Telefoonnummer: 06 26 222 593 of info@rezimarkten.nl. De hierna volgende Toeristische Markt vindt plaats op zondag 8 juli.

Vaderdagmarkt op zondag 17 juni

HAAKSBERGEN - Op zondag 17 juni vindt er van 10-17 uur een "Vaderdagmarkt" (Braderie & Vlooienmarkt), plaats op de Markt in Haaksbergen (rond de Kerk).

Standhouders met zowel gebruikte als nieuwe goederen, zal men er aantreffen. Variërend van kleding, sieraden, lederwaren, producten uit Equador, allerlei hebbedingetjes, klompen en cadeau kramen en voor de verzamelaars de boeken en grammofoonplatenstands. Ook de curiosa, brocante, blikken speelgoed, glas- aardewerk en nog veel meer, wat men zoal in en rond het huis kan aantreffen, zal men op deze "Vaderdagmarkt", kunnen aantreffen. Voor de inwendige mens (hapje, drankje) kan men terecht op één van de terrassen en/of bij de hamburger/braadworst en loempiastand. Voor de particulier, die zijn/haar overtollige spulletjes op de "Vaderdagmarkt", wil verkopen, zijn er nog een aantal plaatsen beschikbaar. Hiervoor kan men contact opnemen met tel: 06 26 222 593 en/of info@rezimarkten.nl. Toegang is gratis.

A'j völle leegnt, geleuwt ze
oew woarheaid ook nit mear.

Maandag 11 juni 10:00 uur

Ecostar nieuw wagenpark geleverd door Van Mossel Kia

ENSCHEDE - Ecostar is met haar nieuwe wagenpark volledig afgestapt van dieselauto's. Uiteindelijk heeft Ecostar gekozen voor een negental Kia Cee'd Sportswagons geleverd door Van Mossel Kia.

De Van Mossel Kia dealer in Hengelo kwam samen met Kia Motors Nederland tot een tot een passende bedrijfsoplossing voor Ecostar. Er is gekeken welk model het beste bij de wensen van het bedrijf past. Uiteindelijk is men tot een oplossing gekomen die zowel representatief, veilig als betaalbaar is: de Kia Cee'd Sportswagon.

Een passende keuze
Bij Ecostar werken veel medewerkers in de buitendienst en dus is het van belang dat de auto's goed passen bij de bedrijfsidentiteit. Ecostar wil als bedrijf op een verantwoorde manier opereren op het gebied van milieu. De diverse vertegenwoordigers adviseren klanten door het hele land op het gebied van ecologisch verantwoorde reinigingsconcentraten en een representatieve en zuinige bedrijfswagen past in dit plaatje. Ecostar analyseerde het verbruik van hun eerdere wagenpark en liet uiteindelijk de dieselauto links liggen. Ecostar maakte de volledige overstap naar benzineauto's. De Kia Cee'd Sportswagon bleek de auto die helemaal in het plaatje paste. "De zeven jaar garantie die je bij Kia krijgt, creëert een zeker vertrouwen voor ons in de kwaliteit van de auto's", aldus Patrick Haasewinkel, directeur van Ecostar. De Kia Cee'd Sportswagon brengt voor Ecostar de voordelen van voldoende bagageruimte, slimme veiligheidstechnologie en zuinigheid in gebruik samen in één auto.

Van Mossel Kia
Er is gekozen het wagenpark te laten leveren door Van Mossel Kia vanwege het goede contact dat Ecostar met de dealer heeft. Voor de levering werkte de Van Mossel Kia dealer samen met Kia Motors Nederland. Hierdoor kunnen de buitendienstmedewerkers van Ecostar straks voor onderhoud en service zowel bij de Van Mossel dealers als bij alle Kia dealers in het land terecht. Op vrijdag 25 mei werden de nieuwe Kia Cee'd afgeleverd bij Ecostar door Van Mossel Kia. Vanaf deze dag zal het nieuwe wagenpark van Ecostar dan ook op de Nederlandse wegen te vinden zijn. Bij Van Mossel Kia staat de slogan "Van Mossel biedt meer dan u verwacht" centraal in de dienstverlening, Ecostar kan dan ook op een goede kwaliteit van service rekenen wanneer dat tussentijds gewenst is. U vindt van Mossel Kia aan de Höltersweg 30 in Hengelo.

Dag van de digitale overheid

TWENTE - Donderdag 31 mei was de dag van de digitale overheid. Op deze dag kijken we naar de digitaliseren van bijvoorbeeld de belastingaangifte, een rijbewijs ophalen of afspraken maken. Ook wordt social media steeds meer gebruikt voor de politiek. Dit is zeker revolutionair maar zijn we hier al klaar voor?

De meningen over of de digitale overheid goed is zijn verdeeld. Dit komt vooral door de digitale kloof. Voor ouderen is het bijvoorbeeld veel moeilijker om te begrijpen wat ze precies moeten doen. Dit komt niet alleen doordat het allemaal via het internet gaat, maar vooral omdat het niet overzichtelijk genoeg is. Veel ouderen kunnen wel simpel een website intypen en wat invulvakjes invoeren. Ook toen ik het aan een technisch gezien persoon vroeg zei hij dat het niet overzichtelijk genoeg is.

Zorgen
Ook een van de zorgen is de privacy. Doordat alles online staat zijn mensen bang dat dit voor andere doeleinden gebruikt kan worden. Toen ik hierover met mijn grootouders praatte zeiden ze dan ook "ze weten tegenwoordig alles over je. Ze weten waar je woont, waar je bent geweest en zelfs hoeveel geld je op de bank hebt staan. Dit kunnen ze allemaal zien als ze alleen je naam intypen." Hierbij zijn ze bang dat het gehackt kan worden en het gebruikt kan worden voor verkeerde doeleinden. Maar ook voelen ze alsof dit een inbreuk op hun privacy is. Wel bespaart dit veel papierwerk en is het hierdoor goedkoper, maar ook beter voor het milieu. Ook kost dit minder werkuren voor 'saai' werk. Er moet nog veel aangepast worden met de digitale overheid. Maar er is in ieder geval al een begin.

Gratis toekomst
Als u moeite heeft met de digitale overheid kunt u u aanmelden voor een gratis cursus aan de Pijpenstraat. Dit kunt u doen door te bellen naar 14053.

De toekomst
De Nederlandse digitale overheid heeft wel plannen in de toekomst. Omdat we zo ver voorlopen helpen we andere landen zoals de VS om daar ook een digitale overheid te starten. Ook zijn we met de rest van Europa bezig met een samenwerking om de digitale overheid internationaler te maken.

Selma Ann Louis

ENSCHEDE - De voorstelling Selma Ann Louis met Arjan Ederveen, Plien & Bianca is een komische voorstelling die te zien is in het Wilminktheater.

Na het eindexamen zit iedereen vol met toekomstdromen. Wanneer die op latere leeftijd nog niet zijn uitgekomen, kan er alsnog een poging gedaan worden. Dat is wat de drie jeugdvrienden gaan proberen als ze de reis die ze na het eindexamen maakten nog een keer overdoen. De voorstelling is dagelijks te zien van 13 tot en met 16 juni om 20.00 uur en op zondag 17 juni om 14.30 uur. Kaarten voor de voorstelling zijn verkrijgbaar vanaf € 24,50 via onder andere www.wilminktheater.nl.

Ernest Beuving

BOEKELO - Cabaretier Ernest Beuving staat samen met gitarist Erik Raayman in 't Verborgen Theater op 12 juni.

De voorstelling waarmee nu het seizoen wordt afgesloten in ' t Verborgen Theater is "The Best Of". Een show met humor, persiflages, imitaties en muziek. De aanvang van de voorstelling op 12 juni is om 20.30 uur. Kaarten kosten € 12,50 en zijn te bestellen via www.verborgentheater.nl.

Mirrewinter - The Movie

HAAKSBERGEN - De film Mirrewinter - The Movie is op woensdag 13 juni te zien in het filmhuis van Theater de Kappen.

De film Mirrewinter - The Movie is een film over een Markelose familie tijdens de laatste winter van de Tweede Wereldoorlog. Een film waarin onder andere de Duitse bezetter, jodenvervolging, NSB en het verzet een rol spelen, maar zeker worden ook de tradities van het platteland en het leven in oorlogstijd belicht. De film zien kan op woensdag 13 juni om 20.00 uur in het Filmhuis. Kaarten kosten € 10,-.

Duimelot

ENSCHEDE - De voorstelling Duimelot is een voorstelling voor dreumesen en peuters en is op zaterdag 9 juni te zien in het Wilminktheater.

Duimelot wil de hele dag slapen, maar als ze wakker is dan is het tijd voor muziek en het zingen van liedjes. Kinderen mogen dan zelf ook meedoen en met Duimelot meezingen. De voorstelling bezoeken kan om 11.00 uur, 14.00 uur of 16.00 uur. Kaarten voor de voorstelling Duimelot in het Wilminktheater kosten € 7,50.

WhatsApp bord voor inbraakpreventie

Foto: Suzanne Van Gaale

LOSSER - Donderdag 31 mei is het eerste bord geplaatst wat aangeeft dat er een WhatsApp buurtpreventie groep is. Deze is geplaatst om inbrekers duidelijk te maken dat er een WhatsApp-groep voor de straat is die inbraak in de gaten houden.

Een WhatsApp groep is zeer handig om elkaar te kunnen waarschuwen bij inbraak en sneller contact te kunnen maken met de politie. Alleen kunnen de inbrekers niet zien dat er zo'n groep is in deze straat. Daarom plaatsen ze hier nu een waarschuwingsbord.

Afschrikmethode
Het is bewezen dat als je een waarschuwingsbord hebt dat er minder snel misdaden gepleegd worden. Zo zijn er op bijvoorbeeld plekken waar camera's al jaren hangen daar recent borden bij geplaatst en zijn de misdaden daar drastisch omlaag gegaan.

Waar?
het bord is geplaatst in de berm van de rotonde tussen de Enschedestraat en Broekhoekweg. Dit is in Losser het eerst geplaatste bord maar er zijn al eerder borden in andere delen van Nederland geplaatst.

James Autoservice Losser zet 100% in op veiligheid

Foto: Petra Koenderink

James Autoservice Losser zet de komende weken 100% in op veiligheid. Mensen die met de auto op vakantie gaan, denken vaak dat hun auto prima in orde is.

Er wordt veel meer gevraagd van auto's tijdens lange vakantieritten. Daarom biedt James Autoservice t/m 31 augustus a.s. tegen een sterk gereduceerd tarief een volledige zomercheck, waarbij alle auto's op essentiële punten gecontroleerd worden.
Tijdens de zomervakantie rijden veel mensen met een volgeladen auto met aanhanger of caravan richting hun vakantiebestemming. Wat men zich niet realiseert is dat hoge temperaturen, zwaardere bepakking of het rijden in de bergen een extra belasting van de auto betekent.
Na de zomercheck is de kans een stuk kleiner dat een auto strandt. Er wordt gecontroleerd op essentiële punten, zoals bijvoorbeeld bandenspanning, koelvloeistof, remmen en airconditioning.
James Autoservice Losser vindt u aan de Broekhoekweg 42 in Losser en is bereikbaar via telefoonnummer 053 - 538 54 00. Ook is de zomercheck te boeken via jamesautoservice.nl.

Rigtersbleek blij met kampioenschap

ENSCHEDE - Op Zaterdag 26 mei onder leiding van Tom Slotman en Staf won de Jo17-1(B1) bij Achilles12 met maar liefst 1-9.

In de eerste helft van de competitie stond de Jo17-1 al bovenaan en gingen naar de overgangsklasse waarbij alleen de nrs 1 en 2 zouden promoveren naar de Hoofd Klasse. Het moest aankomen op de laatste 2 wedstrijden, er stonden namelijk 3 teams boven aan met een gelijk aantal punten. en zou het doelsaldo de doorslag geven wie er zou promoveren. Eerder dit seizoen werd er tegen de concurrentie al gelijk gespeeld. Het moest dus op de laatste dag gebeuren. Door een zeer goed voetballende ploeg van Tom Slotman werd er overtuigend gewonnen en hierdoor het Kampioenschap behaald. Ook het tweede onder leiding van Joost Du Gardijn hadden een feestje. Zij pakten de derde periode op het aller hoogste niveau in de Reserve Hoofd Klasse, waardoor zij komend seizoen in de beker ingedeeld worden tegen eerste elftallen van Enschede en omgeving. Joost du Gardijn vertrekt volgend seizoen naar De Tukkers en de 40-jarige Bas Nijweide neemt het stokje over bij het tweede elftal van Rigtersbleek.

Goede prestaties
Het team Jo19-1(A1) onder leiding van Tim Schepers en staf hebben zich gehandhaafd in de vierde divisie. Ook het eerste elftal onder leiding van Otto Krabbe en staf,naar veel blessures te hebben gehad wisten zich te handhaven en voetballen wederom in de eerste klasse. Dames 1 onder leiding van Patrick van de Berg en Staf wisten zich te handhaven in de Hoofd Klasse. Door veel blessures van keepers moest er soms worden doorgeschoven, keepers zoals Christiaan van Delden-Stan Langkamp-Dion Koops-Frank van der Veen en Dylan Bos waren mede verantwoordelijk voor deze resultaten

Vrouwen zoeken versterking

ENSCHEDE - Het vrouwenteam van v.v. Rigtersbleek speelt ook volgend seizoen in de Hoofdklasse. Het team van Patrick van den Berg wist zich te handhaven in de landelijke competitie. Voor het seizoen 2018-2019 is het team op zoek naar versterking, doordat veel speelsters na dit seizoen een stap hogerop gaan spelen.

Jonge en talentvolle speelsters hebben zich bij Rigtersbleek ontwikkeld en ervaring opgedaan op hoog niveau. Ze hebben zich hierdoor in de kijker gespeeld bij diverse clubs en kunnen hierdoor de kansen grijpen om hun dromen waar te gaan maken om topspeelsters te worden. Rachel Kleine (17) en Sophie Pieterson (18) spelen volgend seizoen voor Jong FC Twente Vrouwen. Carmen Koens (18) en Amber van den Berg (17) gaan de uitdaging aan in Amerika en spelen volgend seizoen voor Western Carolina University. De talentvolle keepster Inge Tijink loopt diverse stages, onder andere bij Sporting Portugal en SC Sand 1946, en zal volgend seizoen waarschijnlijk ook op een hoger niveau spelen.

Veel belangstelling
Hoofdtrainer Patrick van den Berg: "Het doet ons goed dat er veel belangstelling is voor onze speelsters. Het is de bevestiging dat de faciliteiten bij Rigtersbleek top zijn. En het is uiteraard ook een gegeven dat wanneer je als club ambitieuze speelsters wilt opleiden en ontwikkelen, de kans bestaat dat ze ook daadwerkelijk de stap hogerop maken. Dat er dit seizoen zoveel speelsters een contract kunnen tekenen bij een andere club heeft me wel verrast en het is natuurlijk een aderlating voor de club om talenten te moeten laten gaan. Voor volgend seizoen biedt het daarentegen ook weer nieuwe uitdagingen en kansen voor speelsters uit de regio om via De Bleek hogerop te komen."

Versterking gezocht
De eerste twee versterkingen zijn inmiddels een feit. De 23-jarige Colombiaanse Maria Diaz speelt volgend seizoen in het rood en wit van De Bleek en de 17-jarige Shay Lammers komt over van Hoeve Vooruit. Patrick van den Berg hoopt voor het sluiten van de overschrijvingstermijn nog meer nieuwe ambitieuze speelsters te mogen verwelkomen bij VR1. Wil of ken jij iemand die ook op hoog niveau spelen? Spelen in het rood en wit van De Bleek en profiteren van de topfaciliteiten die de club te bieden heeft? Kom dan eens meetrainen en maak kennis met VR1! Neem contact op bij interesse en voor meer informatie (communicatie@rigtersbleek.nl).

Foto: Shay Lammers en Patrick van den Berg

Voluit lachen, praten en eten met Prothetico

ENSCHEDE - Iedereen wil graag een mooie glimlach en daarvoor is een goed en gaaf gebit onontbeerlijk. Dat geldt uiteraard ook voor een kunstgebit. Het is dus erg vervelend als daar een probleem mee is, zoals een scheurtje of een loszittende tand. De deskundigen van kunstgebittenspecialist Prothetico begrijpen dat maar al te goed. Dat is dan ook de reden waarom zij bij dit soort problemen een supersnelle service zo belangrijk vinden. Vandaar het motto: 'Klaar terwijl u wacht'.


'Wij begrijpen heel goed dat een klein scheurtje of een missende tand in een kunstgebit erg vervelend is voor mensen die daarmee rondlopen en dat zij dus zo snel mogelijk geholpen willen worden', zegt Carlo Hommel van Prothetico. 'Daarom zorgen wij er voor dat onze wachttijden erg kort zijn. Bij een noodgeval kan een patiënt gewoon langs komen en dan wordt de reparatie direct uitgevoerd. Dat is een van onze serviceaspecten die wij zeer belangrijk vinden.' Service staat bij Prothetico dus hoog in het vaandel. Dat uit zich ook in een andere vorm van dienstverlening, die uniek is: tandtechniek aan huis. 'Die service is ideaal voor mensen die slecht ter been zijn of om wat voor reden dan ook het huis niet uit kunnen', aldus Hommel. Deze service betekent dat mensen nog maar één keer naar de praktijk aan de Marssteden 90 in Enschede hoeven te komen.

Eigen tandarts
'Dat intakegesprek vindt plaats met de tandarts en bij dat eerste gesprek ben ik ook aanwezig. Wij vinden dat belangrijk, want het betekent dat ik beter rekening kan houden met de wensen van de patiënt wanneer ik met een kunstgebit aan het werk ga.' Na het eerste intakegesprek kan de rest van het proces, zoals de modellen- en de pasfase, aan huis worden afgewerkt.

Service aan huis
Een extra voordeel van de tandtechniek-aan-huis-service is, dat de patiënten ook voor reparaties het huis niet meer uit hoeven. Dit is wel zo fijn wanneer je druk of even wat minder mobiel bent. Een loszittend kunstgebit is erg lastig. De kans is groot dat het slinken van het kaakbot hiervan de oorzaak is, want een kunstgebit heeft dan niet genoeg houvast meer. Prothetico biedt hiervoor de oplossing in de vorm van het klikgebit. Hoe werkt zo'n klikgebit? 'Onze gespecialiseerde tandarts brengt implantaten aan; je zou die een soort kunstwortels kunnen noemen. Die zorgen ervoor dat het kunstgebit kan worden vastgeklikt aan de kaak, vandaar de term 'klikgebit'. Het resultaat is nooit meer een loszittend of pijnlijk gebit en dus met een gerust hart voluit lachen, praten en eten. Prothetico is een kunstgebittenspecialist met alle kennis onder één dak. Prothetico heeft een eigen tandarts-implantoloog en tandtechnici en werkt met de nieuwste technieken en hoogwaardige materialen.

Bio groe(n)ten oet Twente

TWENTE - Vertwenz bezorgt biologische groente- en/of fruitpakketten in stedelijk Twente, van Wierden tot Enschede. Zoveel mogelijk uit de buurt en van het seizoen. Elke week een vers en gevarieerd pakket met groente/fruit. Zowel voor kleine als grote huishoudens. Zonder fratsen, dus stoppen of even niet zonder een opzegtermijn. Zo smaakvol is Twente.

Wat lekker en gezond is, hoeft niet van ver te komen. Er zijn drie biologische groentetelers in Twente, die eerlijke, onbespoten en zeer smakelijke groenten verbouwen. De reguliere groenten als kolen en wortels worden door allen verbouwd, maar elke teler heeft zijn eigen specialiteit. We hebben het over De Viermarken uit Enschede die elk jaar met een "nieuwe" groente komen, zoals Yacon, bataat, edamameboontjes en mosterdblad. De Witte Raaf Groenten uit Denekamp biedt een divers, smaakvol en vers aanbod aan bladgroenten. Bij Bietenrood oet Rossum wordt een grote hoeveelheid vruchtgroenten verbouwd in de tunnelkassen. Deze kassen maken ook de teelt van groenten voor en na het volle grond groeiseizoen mogelijk. Vertwenz en de drie biologische groentetelers werken samen in het initiatief Twentsegroenten. De Twentse groenten worden in Enschede aan huis bezorgd door Vertwenz. Bietenrood, De Viermarken en De Witte Raaf werken met afhaaladressen voor de groentepakketten. Een groentepakket bevat 4 á 5 verschillende smakelijke groenten. Is er een groente bij die u niet lekker vindt? geen probleem, u kunt dit altijd aangeven. De betreffende groente wordt dan door een andere vervangen. Veel gezonde en smakelijke maaltijden!

Informatie
Wilt u meer weten over Vertwenz biologische groentepaketten? Ga naar www.vertwenz.nl.

Kinderen in de zon? Smeren, kleren, weren!

ENSCHEDE - Wat genieten we toch weer lekker van het zonnetje! Zonlicht is ook een belangrijke bron van vitamine D, een stofje dat wij hard nodig hebben om gezond te blijven. Op naar buiten dus. Maar pas op voor de schadelijke gevolgen van de zon, vooral voor kinderen. Kinderen zijn namelijk extra gevoelig voor de zon

Dermatoloog legt uit
We vroegen aan de specialist in Medisch Spectrum Twente waarom dat zo is. Dermatoloog Conrad Glade bevestigt dat juist bij kinderen schade door zonlicht ernstige gevolgen kan hebben: hun huidcellen zijn extra kwetsbaar. Doordat kinderen in de groei zijn, gaat celdeling bij hen snel. Zó snel, dat niet alle beschadigde huidcellen kunnen herstellen voordat ze zich weer gaan delen. Dit zorgt voor een verhoogde kans op huidkanker op latere leeftijd. Daarom is bescherming tegen de zon zo belangrijk, juist voor kinderen.

Ouders denken er niet altijd aan
Ouders zeggen meestal dat ze er alles aan doen om verbranding te voorkomen. Toch heeft bijna 1 op de 7 kinderen van 4 tot 11 jaar al eens een ernstig verbrande felrode huid, soms zelfs met met blaren gehad. De helft van de ouders zegt dat dit komt omdat ze er niet altijd aan denken. Een andere reden is dat ze niet altijd zonnebrandcrème bij zich hebben. Ernstige verbranding in de jeugd geeft een verdubbelde kans op melanoom op latere leeftijd. Melanoom is een zeer ernstige vorm van huidkanker. Daarom vindt KWF Kankerbestrijding dat kinderen extra aandacht moeten krijgen op het gebied van zonbescherming. Voor KWF Kankerbestrijding is dit reden genoeg om in de zonmaanden ouders te bereiken met een campagne die de specialisten van MST van harte steunen: SMEREN, KLEREN, WEREN! Bescherm je kind door goed te smeren, het dragen van bedekkende kleren en af en toe de zon te weren.

Kom tot rust in een relaxfauteuil van Elzinga Wonen

ENSCHEDE - We hebben allemaal verplichtingen; werk, sport, kinderen, huishouden en meer. Goed ontspannen is dan ook belangrijk. Bij Elzinga Wonen in Enschede bent u al jaren aan het juiste adres voor een aantrekkelijke, maar vooral ook ontspannende woninginrichting.

Elzinga Wonen is een echt familiebedrijf met een geschiedenis die zeker 90 jaar terug gaat. Het huidige team beschikt over een grote mate van kennis, vakmanschap en oog voor detail dat van generatie op generatie over ging. Naast meubels, vloeren en raambekleding is bij Elzinga Wonen ook een brede selectie relaxfauteuils en sta-opstoelen te vinden van Fitform. Zij vervaardigen stoelen naar de hoogste eisen voor ergonomisch en gezond zitten. Hierbij gebruiken zij duurzame materialen met een garantie waarborg van maar liefst 10 jaar. Natuurlijk leveren zij ook maatwerk tot op de centimeter nauwkeurig.

Alles naar wens
Om helemaal te voldoen aan uw specifieke wensen levert Elzinga Wonen Fitform's brede collectie. Zo kunt u kiezen voor de Wellness-collectie, met zeer comfortabele en verstelbare stoelen in een fraaie, luxe uitstraling. Deze stoelen worden op uw persoonlijke maat gemaakt voor het meest ideale zitcomfort. De Gemak-collectie bestaat uit elektrisch verstelbare relaxfauteuils en sta-opstoelen op maat. Deze zijn verstelbaar qua maat, zodat ook een andere, toekomstige gebruiker hier van kan genieten. Ze hebben een tijdloze uitstraling waardoor ze in ieder interieur passen. De Zorg-collectie omvat fauteuils die speciaal ontwikkeld zijn voor mensen die meer eisen stellen aan zitten, bijvoorbeeld wanneer u langdurig zit of al forse rugklachten hebt of een handicap of ziekte hebt die opstaan bemoeilijkt. Een zorgfauteuil is dan een uitstekende keuze. Ook deze modellen kunnen specifiek op uw behoefte afgestemd worden.

Maak kennis
Elzinga Wonen laat u graag kennismaken met deze fauteuils en alle mogelijkheden. Kom langs aan de Voortsweg 31, 7523 EC in Enschede. Bel met: 053-4358437 of kijk op: www.elzingawonen.nl

Open Vijverweekend

ENSCHEDE - Koi- en vijvercentrum De Waterlelie in Enschede viert komend weekend weer het Open Vijverweekend. Dit is hét moment voor de echte liefhebber om eens een kijkje te nemen bij dit bedrijf. Er is namelijk van alles te beleven.

De Waterlelie heeft op zaterdag en zondag vermaak voor jong én oud. Natuurlijk kunt u ook profiteren van uiteenlopende speciale aanbiedingen op vijverplanten, vele acties en kortingen. De acties worden via Facebook en in de winkel bekend gemaakt. Een bezoek kan dus verrassend veel voordeel opleveren.

Veel te doen
Er is een uitgebreid programma opgezet met leuke activiteiten. Zo is er voor de kinderen een springkussen. Daarnaast kunt u kijken bij live paling roken, een presentatie van Japanse planten en beelden, er zijn warme snacks, u kunt een gratis wateranalyse laten doen op meegebracht vijver- of quariumwater en er zijn kwekers aanwezig van Betta Kempvissen en Specials om uitleg te geven. Daarnaast maakt u met uw kassabon kans op leuke prijzen.

Kom langs
U bent van harte welkom om een kijkje te nemen bij het Open Vijverweekend. De Waterlelie is gevestigd aan de Lonnekerbrugstraat 82, 7547 AJ in Enschede. Op zaterdag 9 juni geopend van 10.00 tot 17.00 uur en zondag 10 juni van 12.00 tot 17.00 uur. Een unieke zaak in Enschede voor hobbyist, hovenier en wederverkoper in de vijver en aquaristieke branche voor geheel Twente en omstreke. Ruim 200 aquaria, vijvervissen, vijver- en aquariumplanten, japanse koi, terrariumafdeling en zoutwater toebehoren ?(nog geen levende have op gebied van zout). Alles voor het aquarium en/of aanleggen van uw vijver is hier te vinden.