Hart van Haaksbergen

8 november 2019

Hart van Haaksbergen 8 november 2019


Gemeente verantwoordt zich voor begroting

HAAKSBERGEN - De begroting voor 2020 die door het college werd voorgesteld, heeft stof doen opwaaien onder inwoners. Daarom probeerde de gemeente onlangs enige opheldering te geven over de gemaakte keuzes. Over mogelijk toezicht vanuit de provincie, de oorzaak van de financiële problemen en de voorgestelde OZB-verhoging.

Zoals verwacht werd de begroting niet door iedereen hartelijk ontvangen. Er hangen de gemeente financiële problemen boven het hoofd, waardoor er flink moet worden bezuinigd om de begroting voor het komende jaar rond te krijgen. Om de inkomsten van de gemeente te kunnen verbeteren zal de OZB verhoogd worden. Een inpopulaire maatregel, maar volgens de gemeente onontkoombaar.

Sociaal domein
De gemeente licht op haar website toe waar de extra financiën voor nodig zijn. Vooral de stijgende kosten in het sociale domein hebben er voor gezorgd dat de gemeente de begroting maar met moeite rond krijgt. Er is relatief veel geld nodig voor zorg, werk en welzijn terwijl de bijdrage vanuit het Rijk is gedaald. De gemeente geeft aan nog niet voldoende te zijn aangesterkt om dit soort tegenslagen te kunnen incasseren. Hierbij wordt verwezen naar de periode, nog niet zo lang geleden, toen Haaksbergen onder financieel toezicht van de provincie stond.

Financieel toezicht
Er wordt aangegeven dat de mogelijkheid bestaat dat de provincie het financieel toezicht wederom op zich neemt voor de gemeente. "Toezicht van de provincie kan de gemeente helpen om nu duurzaam orde op zaken te stellen." Dit zal wel inhouden dat de gemeente voor alle uitgaven eerst toestemming nodig heeft van de provincie. Dit kan gevolgen hebben voor de plannen voor het nieuwe Assink Lyceum, waarop momenteel enige kritiek is. De geplande uitgaven voor het nieuwe schoolgebouw zijn voor sommigen slecht te rijmen met de huidige financiële situatie. De gemeente erkent dit, maar geeft ook aan de verplichting te hebben om te zorgen voor passende schoolgebouwen. De kosten hiervoor zullen vanaf 2023 worden verspreid over veertig jaar, als het aan de gemeente ligt.

Morsinkhofbrug toch meer onderhoud nodig

HAAKSBERGEN - De Morsinkhofbrug had al eerder onder handen genomen moeten worden, maar al snel na de start van de werkzaamheden werden deze ook weer gestaakt. Er werden meer problemen gevonden, waardoor de geplande werkzaamheden moesten worden uitgebreid.

Op dit moment wordt de brug nogmaals onder handen genomen, dit keer volgens het uitgebreide plan. Gebleken is dat er meer mankeerde aan de brug dan alleen een asfaltlaag die toe was aan vernieuwing. Toen de originele werkzaamheden begon, kwam boven water dat de brug veel meer onderhoud nodig had. "In eerste instantie zou er vooral nieuw asfalt op komen, maar tijdens de werkzaamheden bleek dat de onderste laag van het asfalt in een slechte staat verkeerde én dat de vloeistofdichte laag die het betonnen brugdek moet beschermen ook beschadigd is. Om in de toekomst betonrot te voorkomen, moet die vloeistofdichte laag eerst worden vervangen." Zo schrijft de gemeente Haaksbergen op haar website.

Toekomstbestendig
Na deze ontdekkingen koos de gemeente er voor om de brug dusdanig onder handen te nemen dat het toekomstbestendig is. Dit betekent dat alle gebreken in een keer worden aangepakt, waarna de brug hopelijk de komende tijd geen werk meer behoeft. Dit betekent wel dat brug, gelegen in het buitengebied van Haaksbergen, tot die tijd volledig is afgesloten voor het verkeer.

Buitengebied
De brug verbindt het verkeer vanaf de Peddedijk met de Morsinkhofweg over de Buurser beek en is een veel gebruikte route voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers. Dit kan vooral in dit jaargetijde tot een langere reistijd zorgen voor wie de herfstkleuren wil bewonderen in de bossen rondom de Buurser beek bij de Morsinkhofbrug. De gemeente verwacht dat de werkzaamheden nog duren tot en met woensdag 13 november. Het verkeer kan tot die tijd verschillende routes gebruiken, waaronder via de Molenveldweg om de Buurser beek over te steken.

Jaargang: 5 • Nr 237• Wk 45

Gratis Wintercontroledag bij Zuithof

BORNERBROEK - De winter staat al weer snel voor de deur. En bij de lagere temperaturen krijgt de auto het zwaar te verduren. Het is daarom belangrijk om deze nog even goed na te laten kijken op de belangrijkste punten. U bent van harte welkom bij de gratis wintercontrole-dag van Autobedrijf Zuithof op zaterdag 9 november.

Het koude weer heeft een invloed op veel aspecten van uw auto, zoals de staat van de accu, vloeistoffen, het risico van vastvriezende rubbers en ander ongemak. Ook zijn de omstandigheden op de weg uitdagend door gladheid. Goed werkende remmen en veilige banden zijn dan ook van groot belang. Natuurlijk moet u ook goed werkende verlichting voeren, zeker tijdens de donkere dagen. Al deze aspecten worden nagekeken tijdens de gratis wintercontrole. Auto's van alle merken zijn van harte welkom. Aanmelden is niet nodig.

Veel ervaring
Autobedrijf Zuithof is naast Subaru-dealer ook al sinds 1978 officieel dealer van Daihatsu. Afgelopen jaar vierden zij het 40-jarig dealerschap. Sinds dit jaar is autobedrijf Zuithof specialist van Suzuki. Ook voor alle andere merken mag u rekenen op service en vakmanschap.

Leuke aanbiedingen
Bij de gratis Wintercontrole-dag zijn er ook nog enkele leuke aanbiedingen. Zo betaalt u bij aanschaf van 4 winterbanden slechts 3 banden. Op brandstof ontvangt u 20 cent per liter korting. En laat u nieuwe ruitenwissers plaatsen? Dan ontvangt u ook gratis ruitensproeier-antivries. Tevens ontvangt iedere bezoeker een leuk presentje.

Kom langs
U bent van harte welkom bij de gratis Wintercontrole-dag van Autobedrijf Zuithof. Gevestigd aan het Tusveld 15 in Bornerbroek, zaterdag geopend van 08.00 tot 17.00 uur. Kijk ook op: www.zuithof.nl De warme chocolademelk en een verse kop snert staan voor u klaar bij de controledag!

Column

Wond

Het was mijn laatste dag op de lagere school, na de vakantie ging ik naar de mulo in Grootegast. Ik zat bij meester Strating in de klas. Hij woonde naast de school. Zo was er altijd toezicht, ook als de school gesloten was. Volgens mij waren de pauzes die dag iets langer en dat kan ik me voorstellen. We waren op het plein aan het voetballen. Ik maakte een behoorlijke zwieper en viel in het zand, beide knieën kapot en er zat veel zand in de wond. De volgende dag was de rechterknie ontstoken. Van onze huisarts, dokter Dekker, kreeg ik een zalfje en moest ik op twee stoelen gaan zitten. Twee weken vakantie naar de knoppen. Maar het werden er drie, vier met steeds een ander zalfje, dat niet hielp. “Hoe lang heeft die jongen nog vakantie?”, vroeg mijn vader. “Nog twee weken”, zei mijn moeder. “Kom”, zei hij tegen mij, “We gaan naar Grootegast.” Pa pakte zijn melkfiets waarop hij naar Visvliet ging om de koeien te melken, voorop kon een melkbus staan en achterop een tweede.
Bij de huisarts meldde hij zich aan de balie, bij de echtgenote van dokter Dekker. Geen zachtzinnig type, die dokter, maar hetzelfde gold ook voor zijn echtgenote. Toen wij aan de beurt waren. “Hoe lang heeft hij nog vakantie?”, vroeg de dokter, terwijl hij naar een kast liep en daar een pot zalf uithaalde, “Twee weken? Probeer dit maar.”, zei hij. Twee dagen later liep ik weer normaal.
In Enschede ettert al twintig jaar een wond. De mensen, die er het meest mee te maken hebben gehad, praten er niet over. Het is voor sommigen taboe. Twintig jaar geleden 13 mei 2000 zijn er doden gevallen, er zijn mensen alleen achtergebleven. Er zijn kinderen, die zonder vader opgroeien. Er is een woonwijk verwoest. Mensen die gedwongen hun mond houden. Die dingen hebben gezien waarover ze niet mogen praten. Dan vallen ze stil. Lopen weg.
Enschede heeft een etterende wond, midden in een parkje, in een nieuwe woonwijk. Een wijk die tot 13 mei 2000 niet bestond, maar door ontploffend vuurwerk een naam kreeg; Roombeek. En een monument. Het goede aan het park en het monument zijn de namen. Als je de namen wilt zien en lezen, dan kan dat. Ze staan op het monumentje. Sommige slachtoffers zijn alleen een naam; ze zijn letterlijk weggevaagd. De achterblijvers moeten het ermee doen. De naam en herinneringen hebben ze, maar ze hebben geen antwoord op vragen als: “Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Hoe is hij om het leven gekomen? Hoe leef jij verder?” Het gaat niet meer om de schuldige; de man of vrouw met het eerste vuurtje, het gaat om het hoe. In Enschede heerst een sfeer van schaamte en schuldgevoelens, maar niemand kent het hele verhaal. Voor sommigen is Enschede een gevangenis, want ze kunnen niet weg. Er moet nog een aantal zaken afgemaakt worden.

Jan Visser

Leerlingen oriënteren zich op toekomst

ENSCHEDE - In het kader van de Week van het Beroep bezochten 42 leerlingen van Het Stedelijk Vakcollege, OBS Glanerbrug-Zuid en OBS Twekkelerveld op dinsdag 5 november diverse bedrijven. Bedoeld om een beeld te geven van beroepen in de sectoren duurzaamheid, dienstverlening, techniek en zorg. De leerlingen kunnen zo uiteindelijk een bewustere profielkeuze maken.

Het Stedelijk Vakcollege en de twee basisscholen hebben in samenwerking met het W&T-menu Enschede deze Week van het Beroep georganiseerd. Samen staan zij voor het toegankelijk maken van wetenschap en technologie voor iedere basisschoolleerling in Enschede.
Floor de Vries is docent op het Vakcollege en vertelt: "Het is een mooi initiatief, waarbij ons doel natuurlijk is om leerlingen voor te bereiden op de toekomstige arbeidsmarkt. We zijn trots op deze vorm van samenwerking. Het project past bij de doorlopende leerlijn waaraan we werken, waarbij de overgang tussen basisonderwijs en voortgezet onderwijs wordt verbeterd."

Badepark Bentheim viert 10-jarig jubileum

BAD BENTHEIM - Het Badepark Bentheim viert op zaterdag 16 november het 10-jarig jubileum. En u bent van harte welkom!

Om 14.00 uur is er een kleine receptie met een leuke feestmiddag van 15.00 tot 18.00 uur. Er is van alles te beleven! Zo draait het Zephyrus Discoteam de beste hits tijdens de gezellige schuim-poolparty met leuke spellen, zoals wedstrijden luchtgitaar spelen en hoelahoepen. Daarnaast zijn er leuke chill-eilanden waar men van de muziek kan genieten. Kinderen kunnen zich ook uitleven op één van de twee Sea-Scooters. Om 18.30 uur is er een afsluitend vuurwerk.

Kom ook
De toegang voor de hele zaterdag is 1 euro voor kinderen tot en met 17 jaar en 2 euro voor volwassenen. Badepark Bentheim is gevestigd aan Zum Ferienpark 1, 48455 in Bad Bentheim.
Kijk ook op:
www.badepark-bentheim.de

Optreden Ben en Carmen Steneker

HAAKSBERGEN - Op zondag middag 17 november zijn er in Zaal De Oude Molen, Fazantstraat 35 in Haaksbergen optredens van Ben Steneker met zijn dochter Carmen en op verzoek is als gastartieste weer uitgenodigd de zangeres Anna Mc Rose. De aanvang is 14.30 uur, de zaal is geopend vanaf 14.00 uur en de entree is 10 euro.

Men kan reserveren via b.p.steneker@home.nl of via 053-569 6878. Iedereen is van harte welkom. Dit is de laatste middag van Ben en Carmen Steneker voor 2019 in Haaksbergen als afsluiting van hun seizoen. Ben & Carmen staan recent behoorlijk in de picture want ze werden gekozen door de Nijverdalse kunstschilder Michel van Dijk om als voorbeeld te dienen voor zijn nieuwe schilderij. Het belooft een gezellige middag te worden in vooral ongedwongen sfeer op 17 november. Voor de liefhebbers is er een dansvloer en uiteraard zijn er zitjes voor de bezoekers.

A'j eenn hoond howt,
loopt de aandern ook vot.

Maandag 11 nov. 10.00 uur

Alle aapjes genieten bij Monkey Town!

ENSCHEDE - Kinderen willen graag leuk kunnen spelen; lekker de aap uithangen met uitdagende speeltoestellen. En als ouder wilt u graag dat ze dit doen in een veilige, aangename omgeving waar u er goed toezicht op kunt houden. Het nieuwe Monkey Town in Enschede combineert zowel de wensen van ouders als kinderen in een geweldige, overdekte speelvoorziening.

Binnenkort opent Monkey Town de deuren van het ruim 2.400 vierkante meter grote speelparadijs aan het Colosseum 82. Dit biedt veel vermaak voor kinderen in alle leeftijden. Eerder was er ook al kortstondig een vestiging van Monkey Town, ontstaan uit een overname van een slechtlopende zaak. Helaas sloot Monkey Town toen al relatief snel haar deuren. Monkey Town heeft landelijk ruim 42 vestigingen; een terugkeer naar Enschede was dan ook een logische stap. De gloednieuwe vestiging is een welkome aanvulling op het speelaanbod in de regio. De eigenaren van de nieuwe Enschedese vestiging exploiteren ook vijf succesvolle Monkey Town-vestigingen in Delft, Gouda, Bleiswijk, Sliedrecht en Apeldoorn.

Veel te bieden
Monkey Town pakt groots uit voor deze nieuwe vestiging; er komen enkele unieke aspecten waar zowel kinderen als (groot)ouders van zullen genieten. Zo is er een grote peuterzone voor de jongste bezoekers, waar ze veilig kunnen spelen. De oudere kinderen kunnen als ware apen genieten van de uitdagende speeltoestellen in het Funhouse.

Trampoline park
Voor de echte acrobaten is er ook een trampoline park met diverse grotere trampolines. Hier kan men ook de leukste trucs uithalen zoals salto's, dankzij de schuin geplaatste trampolines tegen de wand.

Lasergame
Een bijzondere toevoeging in het speelaanbod is het lasergamen onder het grote speeltoestel. Dit combineert beweging met een stukje spanning en tactiek. Bij elk regulier kaartje is ook een potje lasergame inbegrepen; u betaalt dus niets extra.

Ouders genieten ook
Wat Monkey Town uniek maakt ten opzichte van andere speelgelegenheden is de grote aandacht voor ouders. Naast gratis parkeren hebben ouders ook gratis toegang. Er is veel zitruimte, zodat zij kunnen ontspannen terwijl de kinderen zich vermaken. U geniet ook samen van een heerlijke maaltijd of tussendoortje dankzij de uitgebreide menukaart in het horecagedeelte.

Binnenkort open
Monkey Town zal binnenkort haar deuren openen; een exacte datum is nu nog niet te geven. Voor de grote opening volgt ook nog een operationele testdag, waarbij alle onderdelen van de nieuwe vestiging grondig getest worden. Zo is Monkey Town straks klaar voor de geweldige Grand Opening! En: u kunt hier met uw (klein)kind bij aanwezig zijn.

Gratis kaarten
Monkey Town geeft 50 gratis kaarten weg om bij de Grand Opening aanwezig te zijn op een nader te bepalen datum. Kaarten zijn alléén op deze dag geldig; kunt u niet dan vervalt de prijs. Om kans te maken op kaarten stuurt u een email met uw naam en telefoonnummer naar prijsvraag@dwfmediamakers.nl.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over Monkey Town Enschede en een preview op Facebook: @enschedemonkeytown.

Ontspannen tussen de bijen

ENSCHEDE - Kapper Atilla Taner is bij veel Enschedeërs geen onbekende. Hij heeft al ruim zeventien jaar zijn eigen kapperszaak, Atilla Hairdesign, aan de Haaksbergerstraat 362. Altijd up to date met de nieuwste trends op haargebied. Maar het is wel een druk vak. In de weekends geniet Atilla dan ook volop van een bijzondere hobby: hij is naast kapper ook imker.

Het houden van bijen hoor je niet vaak als hobby. Voor Atilla Taner was het een langgekoesterde wens. De interesse voor de bij begon al vroeg, toen hij tien jaar oud was. Tijdens de vakanties naar Turkije keek hij altijd met grote interesse naar de bijenkasten langs de weg. "We zijn toen ook eens met de klas naar het Ledeboerpark geweest voor een uitleg over de bij. We kregen een diapresentatie - maar ik wilde juist ook graag in de bijenkasten kijken. Toen kon dat niet, wat een hele teleurstelling was".

Volgende stap
De interesse voor de bijen bleef groeien. Afgelopen jaar keek Atilla regelmatig filmpjes op YouTube over imkerij. Hoe meer hij leerde, hoe groter de interesse werd. In januari zette hij de volgende stap: zelf imker worden. Hij volgde een cursus bijenhouden bij imkervereniging De Heidebloem in Haaksbergen. In september behaalde hij het diploma. "Je moet veel weten over de levenscyclus en het gedrag van de bij voor je zélf begint aan een eigen volk. Je leert op een hele andere manier naar de natuur kijken; over welke bloemen en planten er zijn waar de bijen gebruik van kunnen maken." Bijen hebben ook een echt eigen karakter; soms doen ze ook gewoon rare dingen zoals rondvliegen zonder reden of met z'n allen buiten de kast hangen.

Eigen volk
Sinds april heeft Atilla ook zijn eerste eigen bijenvolk. Hij wist een mooie locatie te vinden bij een boerderij op landgoed De Helmer. Een mooi stukje natuur waar de bijen zich thuis voelen. Op de zondagen is hij hier te vinden voor het nodige onderhoud aan de bijenkast. "Je bent met een kast toch zo'n anderhalf uur bezig. Wellicht wil ik er op termijn 3 à 4, maar het moet wel te doen zijn met mijn andere werk." Gelukkig heeft Atilla al wel wat hulp: zijn zoon heeft óók al interesse in de bijen en helpt zijn vader dan ook vaak met het onderhoud. "Hij heeft ook al zijn eigen eigen volkje. Het is een mooi iets om door te kunnen geven van vader op zoon". Bijen zijn belangrijk voor de biodiversiteit in de natuur; sommige mensen worden imker om hierbij te helpen. Voor Atilla gaat het juist ook om het leuke van het imkersvak.

Leuke reacties
Het houden van een eigen bijenvolk is een bijzondere hobby, waar hij veel leuke reacties op kreeg van familie en kennissen. Op verjaardagen geeft hij regelmatig een potje honing weg, wat goed in de smaak valt. "Ik ga het niet commercieel doen, daarvoor heb je veel meer kasten nodig. Ik krijg wel veel leuke reacties op de honing".

Rustiger periode
De komende tijd is een wat rustiger periode. De bijen vliegen niet uit bij temperaturen onder de 10 graden. "Rond februari, maart zullen ze weer een stuk actiever worden. Ik kijk er nu al weer naar uit!", lacht Atilla.

Govert Schilling bij de Museumfabriek

Foto Rinus van Denderen

ENSCHEDE - Sterrenkundige en wetenschapsjournalist Govert Schilling is bekend van de serie 'Govert naar de grenzen van het heelal'. Hij geeft woensdag 20 november een familielezing in de middag en een lezing voor liefhebbers in de avond. Dit gebeurt in het kader van 'Op Sterrenjacht in de Museumfabriek'. Het onderwerp: 'De speurtocht naar buitenaards leven'.

Schilling schrijft over sterrenkunde en ruimteonderzoek voor kranten en tijdschriften in binnen- en buitenland. Hij publiceerde tientallen boeken over uiteenlopende sterrenkundige onderwerpen, waarvan er vele zijn vertaald in onder andere het Engels, Duits, Italiaans, Russisch, Chinees en Japans. Regelmatig is hij te gast in radio- en tv-programma's om toelichting te geven op nieuwe astronomische ontdekkingen. In het voorjaar van 2019 presenteerde hij de zesdelige NTR-televisieserie 'Govert naar de grenzen van het heelal'. Voor zijn werk ontving hij diverse prijzen, waaronder de Eureka-prijs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de David N. Schramm Award van de American Astronomical Society. In 2007 is planetoïde (10986) Govert naar hem genoemd door de Internationale Astronomische Unie.

Exoplaneten

In 1995 werd voor het eerst een planeet ontdekt in een baan rond een andere ster dan de zon. Inmiddels zijn enkele duizenden exoplaneten ontdekt. In ons Melkwegstelsel zijn er naar schatting minstens honderd miljard. Velen zullen als twee druppels water op de aarde lijken. Maar leeft er ook iets? En als er andere intelligente beschavingen in het heelal zijn, kunnen we daar dan ooit mee communiceren? Kom tijdens de lezing alles te weten over de zoektocht naar leven buiten de aarde, vanaf de eerste ideeën over Marsbewoners tot de waarnemingsprojecten van de toekomst.

Tijden en prijzen

De familielezing duurt van 16.00 tot 16.45 uur, geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. De avondlezing voor liefhebbers: 19.30-20.30 uur. U betaalt alleen de reguliere entreeprijs. U dient wel te reserveren via www.demuseumfabriek.nl.

ELLEN Stoffen: Laatste weken van het jaar

HENGELO - De feestdagen staan weer voor de deur en voor deze periode hebben wij ook van alles in huis om mooie dingen te maken.

De elfde van de elfde is het begin van de carnavalstijd en om hiervoor iets te maken kun je de volgende stoffen gebruiken: velours de panne, satijn, vilt, dirndl blokjes & bloemetjes, Schotse ruiten, fluweel, organza, nep bont met dierenprints, polka dot stippen en nog veel meer.

Sinterklaasfeest
De volgende datum is 5 december. Hiervoor hebben wij verschillende gouden & zilveren bandjes, pietenveren en stof voor een Pieten- of Sinterklaaspak op voorraad.

Kerst en oud & nieuw
Dan gaan we alweer naar het einde van het jaar met de kerstdagen en de jaarwisseling. Voor deze dagen hebben wij veel katoenen kerststoffen in ons assortiment om met bijvoorbeeld servetten en tafellopers een mooie tafel te dekken in combinatie met een tafellaken van damast. Ook worden de kerststoffen voor quilts, kerstboomversieringen, kerstklokken en verschillende andere knutseldoeleinden gebruikt. Voor een mooie jurk, trui, broek, rok of een lekkere warme mantel hebben wij ook diverse stoffen in verschillende samenstellingen en kleuren in onze winkel liggen.

Wij heten u van harte welkom in onze winkel aan de Bandoengstraat 50 in Hengelo en wensen iedereen fijne, gezellige en creatieve laatste weken van 2019 toe.

Winterfair bij De Borkeld

Foto: E. van den Belt.

RIJSSEN – Bij Zorgboerderij de Borkeld aan de Borkeld 1a te Rijssen wordt donderdag 14, vrijdag 15 en zaterdag 16 november weer de groots opgezette Winterfair gehouden. De entree is gratis en er is ruime parkeergelegenheid.

Jan Boertje van de organisatie zegt dat er veel te beleven is op het "mooiste en gezelligste evenement van Twente." Er zijn minstens 70 standhouders. Voor de kinderen is er pijl-en-boogschieten, een levensgroot dartbord en er kan een rondrit met een brandweerauto worden gemaakt. Er is van alles te eten, te drinken en te proeven. In de gezellige overdekte koffietent met veel zitplaatsen kan worden bijgepraat onder het genot van koffie met lekkers.
Een gedeelte van de verwarmde tent wordt ingericht als Bruidsplein. Volgens Jan Boertje komen er een aantal standhouders rond het thema Trouwen zoals Bruidsmode, maatpakken voor de mannen, een bloemist, een fotograaf voor een trouwreportage en een juwelier voor de trouwringen.

Goed doel
De opbrengst van de Winterfair gaat naar het goede doel. "Het geld gaat naar mensen met een verstandelijke beperking en de ouderendagbesteding op Zorgboerderij De Borkeld. Met dat geld kunnen we iets extra's kopen zoals een snoezelbadkamer voor onze bewoners op de woonlocatie." De Winterfair trok vorig jaar rond de 10.000 bezoekers. "Maar liefst 180 vrijwilligers zijn drie dagen lang in touw met het inschenken van koffie, het bakken van oliebollen en pannenkoeken. Ook het bedrijfsleven heeft zich d.m.v. sponsoring dit jaar weer niet onbetuigd gelaten. We zijn heel erg blij met zo veel steun van iedereen. Het stimuleert ons om er ook dit jaar volop tegenaan te gaan." De sfeer is altijd goed op de winterfair. "Heel gezellig en de saamhorigheid is voelbaar. We hebben goede hoop dat er ook dit jaar weer veel mensen komen. We laten het concept dan ook ongewijzigd: bezoekers mogen gratis het terrein op en overal in, maar wie met de auto komt betaalt 2 euro. Dat geld is ervoor om de parkeerweilanden na de fair weer in orde te maken."

Informatie
De Winterfair is donderdagavond open van 16.00 tot 21.00 uur, vrijdagavond van 16.00 – 22.00uur en zaterdag van 10.00 tot 16 uur. Er is 1100 vierkante meter verwarmde beursvloer. "Laat het weer ons in steek, dan is het toch nog goed toeven op de winterfair," zegt Jan Boertje. Uitgebreide informatie over de route en andere zaken is te vinden op de website www.winterfairde
borkeld.nl
Foto: fotorijssen.nl

Nieuw muziektalent gezocht voor Booster Festival 2020

ENSCHEDE - Het Booster Festival is het evenement waar nieuw Oost-Nederlands talent een podium krijgt en kan kennismaken met de veelzijdige wereld van de popmuziek. Op 4 april 2020 staat het centrum van Enschede in het teken van alweer de zevende editie. Overdag wordt de 'Conference' gehouden. In de avond vindt het drukbezochte 'Showcasefestival' plaats.

Artiesten en professionals uit heel Nederland kunnen zich weer aanmelden om te komen spelen of deel te nemen aan de conference. Producers, rappers, bands en singer-songwriters komen deze dag samen. Er is overdag een uitgebreid programma gevuld met workshops, seminars en demospreekuren. Talentenscouts zijn ook aanwezig om kennis te maken met nieuwe muziek. Tussen de scouts zitten professionals uit de Nederlandse pop-industrie: boekers, managers, programmeurs, producers enzovoort. Het dagprogramma wordt traditiegetrouw afgesloten met een netwerkborrel waar acts de kans krijgen om met alle aanwezigen te praten. De uitgelezen kans om als (beginnend) artiest je netwerk uit te breiden! Voor het dagprogramma zijn tickets verkrijgbaar via de website van het festival.

Showcasefestival
In de avond is het de beurt aan divers talent dat hard aan de weg timmert en wellicht over een paar jaar de grote podia zal bestormen. Beloftes die voorheen op Booster speelden waren: Jeangu Macrooy, Mr. Weazley, Tricklebolt, Lovers & Lions, A Mili en No Wow.

Wil jij spelen op Booster?
Ga naar www.boosterfestival.nl om je in te schrijven als artiest. Wellicht sta jij straks op 4 april 2020 te shinen in het centrum van Enschede! De aanmeldperiode duurt nog de gehele maand november.

FC Twente speelt komende zondag thuis tegen PEC Zwolle

ENSCHEDE - Zondag ontvangt FC Twente PEC Zwolle in De Grolsch Veste, aftrap 14.30 uur.

QKaarten voor de wedstrijd zijn beschikbaar vanaf € 10,- (Kidsclub en Young Reds) en vanaf € 22,50 (voor volwassenen). Kaarten zijn verkrijgbaar via kaartverkoop.fctwente.nl of bij de receptie van De Grolsch Veste (van maandag t/m vrijdag geopend van 09.00 tot 17.00 uur) Wat zijn de prijzen? Voor 65-plussers zijn de toegangskaarten vanaf 20 euro te verkrijgen. Ben je lid van de Kidsclub of Young Reds? Dan betaal je 10 euro. (ouders, familie en/of vrienden die geen lid zijn betalen het normale tarief) in bepaalde vakken.

Kom ook!
FC Twente hoopt zondag weer veel supporters te mogen verwelkomen om het eerste elftal naar sportief succes te schreeuwen! Bent u ook weer van de partij?

Bijeenkomst niet-aangeboren hersenletsel

DEURNINGEN - Op 19 november is er een bijeenkomst van NAH Oost. Een ervaringsdeskundige zal deze avond vertellen over haar ervaringen met NAH en haar behandeling in Utah, Amerika.

U heeft wellicht al eens gehoord over een behandeling voor hersenschuddingen in Amerika. De kliniek Cognitive FX wordt de afgelopen maanden herhaaldelijk genoemd in de media en krijgt zelfs de titel "Wonderkliniek". De resultaten worden verbluffend genoemd. Steeds meer mensen reizen af naar Utah, onder wie nu ook mensen met ernstiger Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH). In Nederland komen er jaarlijks 130.000 mensen bij met hersenletsel.

Gastspreker
Stéphanie Danel, gastspreker op 19 november, maakte 6 maanden geleden ook deze reis en vertelt tijdens deze bijeenkomst over haar opgelopen hersenletsel, over haar revalidatie in Nederland en over haar behandeling en ervaringen bij Cognitive FX in Utah. Hoe gaat het nu met haar? Ook zal haar partner aanwezig zijn om zijn ervaringen als naaste te delen.

Aanmelden
De bijeenkomst is op 19 november bij Frans op den Bult aan de Hengelosestraat 8 in Deurningen. De bijeenkomst is van 19.30 uur tot 21.30 uur. De inloop is vanaf 19.00 uur. U kunt zich vóór 13 november 2019 aanmelden door het aanmeldformulier op de website www.nah-oost.nl in te vullen of door een mail te sturen naar Petra Baks via administratie@nah-oost.nl. Kosten voor deelname zijn voor mensen met NAH €5,- , betrokkenen €7,50 en professionals €10,-. Pinnen is niet mogelijk.

Betere ondersteuning
De afgelopen decennia is de ondersteuning voor mensen die kampen met niet-aangeboren hersenletsel steeds beter geworden. We begrijpen de werking van de hersenen steeds beter, waardoor ook letsel beter te behandelenen is. Daarnaast zijn er in Twente steeds meer initiatieven ontstaan om mensen actief te helpen bij het revalideren na hersenletsel.

Afspraken tussen Menzis en Home Instead Enschede over WIZ contractering

ENSCHEDE - Meer tijd, meer persoonlijke aandacht én beschikbaarheid op de momenten dat u dat wilt. Uitgevoerd door onze vertrouwde, ervaren en zeer toegewijde medewerkers. Dit zijn de kenmerken van de unieke afspraken die Home Instead Thuisservice Enschede heeft gemaakt met het zorgkantoor van Menzis voor senioren die graag thuis willen blijven wonen en op grond van de wet langdurige zorg (Wlz) recht hebben op begeleiding en persoonlijke verzorging (niet medisch).

Het zorgkantoor Menzis heeft afspraken gemaakt over gecontracteerde Wlz zorgdiensten tegen een tarief dat lager is dan het standaardtarief dat met traditionele zorginstellingen wordt gehanteerd. Dit voordeel wordt volledig doorgeschoven naar de klant. Senioren krijgen zo direct meer tijd beschikbaar voor ondersteuning.

Wijzigingen
Met ingang van 2019 levert Home Instead Thuisservice Enschede haar dienstverlening voornamelijk als zorg in natura via de wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Tevens is de dienstverlening mogelijk op particuliere basis en via een persoonsgebonden budget (PGB). Nu kan het ook via de Wet Langdurige Zorg (Wlz). Zo kan iedereen die een Wlz-indicatie heeft voor begeleiding en persoonlijke verzorging (niet medisch), gebruik maken van de zorgdiensten van Home Instead. De senior met een indicatie hoeft alleen maar aan het zorgkantoor aan te geven dat hij of zij voortaan de zorgdiensten van Home Instead wilt afnemen en de rest wordt door ons geregeld.

Unieke afspraak
Een unieke afspraak in een tijd waarin we bijna dagelijks geconfronteerd worden met berichten dat de traditionele zorginstellingen niet in staat zijn om voldoende tijd en aandacht te besteden aan een steeds groter wordende groep senioren. Home Instead kan deze afspraak maken omdat zij door de inzet van de juiste medewerkers op de juiste werkzaamheden, haar platte organisatiestructuur en een efficiënte bedrijfsvoering, haar kosten laag kan houden, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van de dienstverlening en de tevredenheid van de medewerkers.

Veel mogelijk
Als senioren met een bestaande Wlz-indicatie, binnen hun indicatie behoefte hebben aan meer tijd en aandacht, maar kan de reguliere thuiszorginstelling dat niet leveren, dan kan Home Instead Thuisservice Enschede als zelfstandig gecontracteerde zorgaanbieder deze indicatie en de verlening van de zorgdiensten overnemen zonder dat hiervoor ingewikkelde procedures moeten worden doorlopen.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op: www.homeinstead.nl/enschede

Weer voluit lachen, praten en eten

ENSCHEDE - Iedereen wil graag een mooie glimlach en daarvoor is een goed en gaaf gebit onontbeerlijk. Dat geldt uiteraard ook voor een kunstgebit. Het is dus erg vervelend als daar een probleem mee is, zoals een scheurtje of een loszittende tand. De deskundigen van kunstgebittenspecialist Prothetico begrijpen dat maar al te goed. Dat is dan ook de reden waarom zij bij dit soort problemen een supersnelle service zo belangrijk vinden. Vandaar het motto: 'Klaar terwijl u wacht'.

'Wij begrijpen heel goed dat een klein scheurtje of een missende tand in een kunstgebit erg vervelend is voor mensen die daarmee rondlopen en dat zij dus zo snel mogelijk geholpen willen worden', zegt Carlo Hommel van Prothetico. 'Daarom zorgen wij er voor dat onze wachttijden erg kort zijn. Bij een noodgeval kan een patiënt gewoon langs komen en dan wordt de reparatie direct uitgevoerd. Dat is een van onze serviceaspecten die wij zeer belangrijk vinden.'

Service voorop
Service staat bij Prothetico dus hoog in het vaandel. Dat uit zich ook in een andere vorm van dienstverlening, die uniek is: tandtechniek aan huis. 'Die service is ideaal voor mensen die slecht ter been zijn of om wat voor reden dan ook het huis niet uit kunnen', aldus Hommel. Deze service betekent dat mensen nog maar één keer naar de praktijk aan de Marssteden 90 in Enschede hoeven te komen. 'Dat intakegesprek vindt plaats met de tandarts en bij dat eerste gesprek ben ik ook aanwezig. Wij vinden dat belangrijk, want het betekent dat ik beter rekening kan houden met de wensen van de patiënt wanneer ik met een kunstgebit aan het werk ga.' Na het eerste intakegesprek kan de rest van het proces, zoals de modellen- en de pasfase, aan huis worden afgewerkt.

Service aan huis
Een extra voordeel van de tandtechniek-aan-huis-service is, dat de patiënten ook voor reparaties het huis niet meer uit hoeven. Dit is wel zo fijn wanneer je druk of even wat minder mobiel bent. Een loszittend kunstgebit is erg lastig. De kans is groot dat het slinken van het kaakbot hiervan de oorzaak is, want een kunstgebit heeft dan niet genoeg houvast meer. Prothetico biedt hiervoor de oplossing in de vorm van het klikgebit. Hoe werkt zo'n klikgebit? 'Onze gespecialiseerde tandarts brengt implantaten aan; je zou die een soort kunstwortels kunnen noemen. Die zorgen ervoor dat het kunstgebit kan worden vastgeklikt aan de kaak, vandaar de term 'klikgebit'. Het resultaat is nooit meer een loszittend of pijnlijk gebit en dus met een gerust hart voluit lachen, praten en eten. Prothetico is een specialist met alle kennis onder één dak. Prothetico heeft een eigen tandarts-implantoloog en tandtechnici en werkt met de nieuwste technieken en hoogwaardige materialen.

Haal de griepprik

TWENTE - De GGD Twente adviseert mensen om de griepprik te halen. Hoewel de griep voor de meeste mensen niet gevaarlijk is, kan het wel verstandig zijn om de griepprik te halen. Zeker wanneer men werkzaam is in de zorg of vaak in contact komt met kwetsbare groepen zoals ouderen en zieken kan dit verstandig zijn.

Diverse kwetsbare groepen krijgen zelf al oproepen om de griepprik te halen bij de huisarts. Zoals hartpatiënten, mensen met longziekten of diabetes. Daarnaast kan het ook voor mensen in hun omgeving verstandig zijn om zich te laten vaccineren; zij vormen zo ook weer een eigen beschermende buffer. Ook voor werkenden kan het verstandig zijn om de griepprik te halen. Dit voorkomt namelijk de gebruikelijke bedrijfs-epidemie waarbij collega's elkaar aan blijven steken. De griepprik is weliswaar nooit honderd procent effectief, maar het zorgt er wel voor dat een eventuele besmetting minder erg is dan wanneer men geen griepprik had gehaald.

Werken in de zorg
Wie werkt in de zorg kan vaak via de werkgever een griepprik halen. Zorgpersoneel kan zo ook voorkomen dat ze kwetsbare patiënten en zorgontvangers besmetten.

Goed advies
Hebt u vragen over de griepprik of hebt u geen oproep ontvangen en wilt u wel de griepprik ontvangen? Neem dan contact op met uw huisarts voor goed advies. Kijk ook op www.ggdtwente.nl voor meer informatie.

De donkere dagen moeilijk voor eenzame Twentenaar

Foto: Shutterstock

TWENTE - De donkere dagen komen er weer aan. En inmiddels staan we in de eerste dagen van december; een tijd die voor veel mensen gekenmerkt is door gezelligheid en familie. Maar wat wanneer je geen familie, vrienden of partner hebt? De donkere dagen duren dan wel lang. En niet iedereen kan hier tegen.

Over het fenomeen winterdepressie is de afgelopen decennia al veel geschreven. Sommige mensen zijn vatbaar voor de donkere dagen; alles is wat grijs en grauw, we brengen meer tijd binnen door en met name in november vallen we vaak tussen de mooie zomer en de leuke feestdagen in, waardoor een dipje op de loer ligt. Mensen die echter al een klein sociaal netwerk hebben of geen partner worden vaak nog harder getroffen en slaat dit door in een depressie.

Wat is depressie?
Depressie definiëren we vaak aan de hand van de symptomen: lusteloosheid, concentratieproblemen en een langdurige somberheid en vaak denken aan de dood kunnen indicaties zijn van depressie. Dit maakt het van nature ook lastiger om depressie vast te stellen bij ouderen; lusteloosheid en concentratieproblemen zijn immers ook vaak ouderdomsklachten. Het is daarom belangrijk om alert te zijn op ouderen in uw omgeving die wellicht een partner verloren hebben of verder weinig invulling van hun leven ervaren.

Praten helpt
Wie kampt met depressie of graag wil praten over dit thema kan bij verschillende organisaties terecht. Zo signaleert ook de telefonische hulplijn Sensoor Oost-Nederland een piek in gesprekken richting de donkere dagen; momenten waar eenzaamheid hard aan komen. In Twente kunt u 24 uur per dag bellen met 074 - 255 25 55. Daarnaast kunt u ook chatten via hun website, www.sensoor.nl.

Ook bij jongere groep
Depressie en eenzaamheid zijn niet dingen die alleen maar ouderen treffen, ook menig jongere inwoner van Twente kampt met gevoelens van eenzaamheid. Volgens Sensoor is er helaas zelfs een groei in het aantal eenzame jongeren. Dit komt bijvoorbeeld doordat ze verhuizen of moeilijk over een taboe kunnen praten.

Dag van de Mantelzorg

HAAKSBERGEN - Mantelzorgers zijn van onschatbare waarde. Ze dragen bij aan het aangenaam wonen en ouder worden in Haaksbergen. Zeker tegenwoordig waar professionele zorg onder druk staat van bezuinigingen, is de rol van de mantelzorgers alleen maar groter én belangrijker geworden. Om hen in het zonnetje te zetten is er de landelijke Dag van de Mantelzorg.

Komende zondag 10 november zal Haaksbergen de mantelzorgers in het zonnetje zetten. Jaarlijks organiseert men deze speciale dag. Dit jaar zijn de mantelzorgers te gast bij de Rabobank in Haaksbergen. Ze worden 's ochtends om 10.30 uur ontvangen met koffie en wat lekkers, gevolgd door een gezellige pubquiz en een heerlijke lunch. Rond 14.30 uur sluit men af met een muzikale verrassing. Mantelzorgers die bij de gemeente bekend waren kregen een uitnodiging, anderen konden zich op eigen gelegenheid inschrijven.

Goed ondersteunen
Het waarderen van de mantelzorgers past ook binnen het actieve ondersteuningsbeleid van de gemeente. Mantelzorg is een fysiek en mentaal uitdagende taak. Zij combineren dit vaak met een baan, studie of gezin, waardoor overbelasting op de loer ligt. De gemeente heeft diverse mogelijkheden om mantelzorgers te ondersteunen. Bijvoorbeeld respijtzorg, waarbij een ander de taken even op zich neemt. Wie hulp nodig heeft kan contact opnemen met de Noaberpoort. Nog lang niet alle mantelzorgers zijn bekend bij de Noaberpoort maar zij maken wel graag kennis met deze mantelzorgers om hen te informeren over de mogelijkheden.

Culturele Streekweek

HAAKSBERGEN - Kulturhus Haaksbergen houdt tradities graag in ere. Binnenkort vinden er weer diverse voorstellingen en vertoningen plaats in theater De Kappen in het kader van de Twentse Culturele Streekweek.

Jan van der Geest uit Enschede is zijn halve leven al actief als filmer. Hij is enkele jaren geleden begonnen met het filmen van natuurgebieden in Twente, waaronder De Mosbeek. Deze beek ontspringt op de westflank van de stuwwal van Ootmarsum, loopt via Springendal en een groot aantal bronnen richting Vasse-Mander en mondt uit in de Geesterse Molenbeek. Op dinsdag 19 november om 20.00 uur is de natuurfilm 'De Mosbeek' te zien.

Tweeduuster

'Hee is oet de tied kommn' is een uitdrukking die elke Twentenaar kent. Zodra je 'oet de tied' bent, dan blijf je dat wel even. Tweeduuster vindt juist dat wat je 'in de tied' doet belangrijk is. 'Tweeduuster' komt uit het Nedersaksisch dialect en staat voor het kortdurende schemermomentje in de vooravond dat ruimte schept voor mijmering en overpeinzing. Een inspiratiebron voor Jan Riesewijk en zijn gezelschap. Ze nemen u mee op een Nedersaksische reis vol verbazing, ontroering, humor en herkenning met mooie leedkes en vertelsels over liefde, lust, leed, leven en lachen in onze mooie moodersproake. Op vrijdag 22 november treedt de band op. De voorstelling "In de Tied" begint om 20.30 uur.

Toneelgroep Fleringen

Toneelgroep Fleringen viert het 60-jarig bestaan met een speciale jubileumvoorstelling vol met Twentse humor en hilarische taferelen. Kunstschilder Valentijn woonde 60 jaar geleden met zijn vrouw Lena in een Twents dorpje. Hij verdient goed aan zijn kunstwerken. De melkboer snapt niets van zijn geklieder, maar kunsthandelaar Lambert is juist razend enthousiast. Er is wel iets mysterieus aan de kunst van Valentijn, maar niemand die erachter komt. We treffen Valentijn en Lena 60 jaar later opnieuw als hun achterkleindochter een scriptie over Valentijn gaat schrijven en zij bijzondere ontdekkingen doet. De voorstelling "De tijd zal het leren" wordt zaterdag 23 november opgevoerd, aanvang om 20.00 uur.

Kaarten

Kaarten kunt u bestellen via www.dekappen.nl. De theaterkassa is maandag tot en met vrijdag geopend van 9.00 tot 12.00 uur (Blankenburgerstraat 40-42) en telefonisch te bereiken via 053-5730200.

Herbeleef de Koude Oorlog in Twente

LONNEKER - Op zaterdag 9 november is het precies 30 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Een belangrijke historische gebeurtenis. Er kwam een eind aan de ideologische tweedeling van Europa. De Koude Oorlog tussen Oost en West was voorbij, de jarenlange dreiging was eindelijk over. Een omwenteling waarvan de effecten bovendien nog lang doorwerkten.

Om stil te staan bij de val van de Muur, houdt het Koude Oorlog Centrum speciale wandelingen over de voormalige Vliegbasis Twenthe. De route zal u langs delen van de basis voeren die normaliter voor het publiek gesloten zijn. Ook worden er video's over de val van de Muur en de Koude Oorlog vertoond in het wachtgebouw. Op Vliegbasis Twenthe is dit verleden nog goed te zien en te beleven. Voor de NAVO was de locatie namelijk strategisch belangrijk. De grens met het Oostblok was slechts 280 kilometer naar het oosten.

Koude Oorlog Centrum
De Stichting Conflictenlandschap heeft het Koude Oorlog Centrum (KOC) in het leven geroepen om de verhalen van de vliegbasis in relatie tot de Koude Oorlog te vertellen. Dit doen zij met de hulp van enthousiaste en deskundige vrijwilligers. Het centrum in oprichting laat aan de hand van verhalen en objecten van de voormalige Vliegbasis Twenthe de Koude Oorlog zien en maakt de geschiedenis zo inzichtelijk. Kom het allemaal beleven op deze authentieke locatie in de achtertuin van Enschede, Hengelo en Oldenzaal.

Aanmelden
Vooraf aanmelden voor de wandelingen is gewenst. Stuur een bericht naar: koude
oorlogcentrum@gmail.com. De speciale wandelingen naar aanleiding van het 30-jarig jubileum van de val van de Berlijnse Muur zijn op 9 november tussen 11.00 en 16.30 uur. Locatie: wachtgebouw Vliegbasis Twenthe C13, Vliegveldweg 345, Lonneker (gemeente Enschede). De kosten bedragen € 5,- per persoon.