Hart van Haaksbergen

24 januari 2020

Hart van Haaksbergen 24 januari 2020


(Hopelijk) een oplossing voor het 'gat in de markt'

HAAKSBERGEN - Gaat 2020 dan eindelijk het jaar worden waar Haaksbergen het 'gat in de markt' op weet te vullen? De gemeente is in ieder geval enthousiast over de nieuwste ronde plannen die gemaakt zijn voor deze probleemplek.

Het gat in de markt mag met recht een hoofdpijndossier genoemd worden. Menig college van B&W heeft er een doos paracetamol doorheen moeten jagen op zoek naar een invulling. Het gat ontstond in 1992 en heeft de lokale gemeenschap inmiddels miljoenen gekost. Ieder half jaar passeerde een nieuw plan of ontwikkeling de revue.

Nu wel?
De nieuwste ontwikkeling is dat de projectontwikkelaars Norodwick en Roerink een gezamenlijk plan ontwikkeld hebben met steun van het college van B&W. Vorige week woensdag werd het besproken in de raadscommissie en er is inmiddels een bijeenkomst voor omwonenden gehouden. Het plan gaat uit van appartementen en winkel- of horeca-ruimte aan de kant van de Markt en een supermarkt aan de achterzijde. Er wordt onderzocht of er belangstelling is onder bestaande supermarkten in Haaksbergen voor verhuizing naar dit gebouw. Het complex krijgt een ondergrondse parkeergarage voor bewoners van de appartementen en supermarktbezoekers. Het grasveld aan de Hibbertstraat, het voormalige terrein De Bron, maakt ook deel uit van het plan. Hier komen appartementen en bovengrondse parkeerplekken. Naast het gat komt ook een openbaar park, waar bezoekers kunnen verpozen tijdens een bezoek aan het centrum. Ook de appartementen aan de Hibbertstraat worden omringd door openbaar groen.

Zo veel mogelijk draagvlak
De verantwoordelijk wethouders, Scholten en Koopman, zijn blij met het plan dat er nu ligt. Jan Herman Scholten: "Het is nadrukkelijk nog wel een concept plan. We vinden het belangrijk om belangstellenden vroegtijdig te informeren. En misschien hebben omwonenden en centrumondernemers bij voorbaat al opmerkingen die we kunnen gebruiken voor de uitwerking. We kunnen niet aan álle wensen voldoen natuurlijk, maar laten we dat op zijn minst proberen. Zodat het plan kan rekenen op zo veel mogelijk draagvlak."

Nationaal Theaterweekend bij Theater de Kappen

HAAKSBERGEN - Komend weekend is het Nationaal Theaterweekend, met veel voorstellingen verspreid over het hele land. Ook het Kulturhus Haaksbergen heeft een volle agenda voor zaterdag 25 en zondag 26 januari.

Het Nationaal Theaterweekend werd in het leven geroepen om meer aandacht te geven aan het theaterwezen en het vele talent dat ons land rijk is. Veel podia doen hier aan mee en laten mensen tegen een klein prijsje genieten van mooie voorstellingen. Het Kulturhus trapt het weekend af met improvisatiecabaretgroep Op Sterk Water als headliner op de zaterdagavond in De Kappen. De groep was de eerste die improvisatiecabaret naar Nederland bracht en staat nog steeds bekend als toonaangevend. onder andere Roel van Velzen en Arjen Lubach waren in het verleden lid van het gezelschap. De nieuwste show van Op Sterk Water heet "In Space" en wordt op zaterdagavond om 20.00 uur gespeeld in De Kappen.

Alladin
Aansluitend wordt op zondagmiddag 14.30 uur de familiefilm Alladin gedraaid in het theater. De remake van deze klassieker van Disney is een "live action film" over het straatschoffie dat verliefd wordt op de beeldschone Jasmine, de dochter van de sultan. Deze film is een aanrader voor jong en oud; het bekende verhaal van Alladin is in een modern jasje gestoken en wordt opnieuw beleefd met de beste graphics en technieken van nu.

Kaarten
Het Kulturhus hoopt op een goede opkomst tijdens het theaterweekend. Het is voor hen een uitgelezen kans om theater in de spotlights te zetten bij een groot publiek, die na deze voorstellingen wellicht meer interesse hebben voor de agenda van Theater de Kappen. Voor beide voorstellingen worden kaarten verkocht aan de kassa van het theater of via de website: www.dekappen.nl. Zolang de voorraad strekt kunnen de kaarten vanaf een uur voor de voorstelling gekocht worden aan de kassa.

Jaargang:6 • Nr247 • Wk04

Enschede promoot zich op Vakantiebeurs

ENSCHEDE - Onze stad is al erg populair bij Duitse dagjesmensen, maar de Nederlandse toerist is helaas nog niet zo bekend met alles wat Enschede te bieden heeft. Om hier verandering in te brengen stond Enschede afgelopen week op de Vakantiebeurs in Utrecht.

Enschede is de afgelopen tijd druk bezig om zichzelf in de kijker te spelen bij de toerist en dagjesmensen. Immers, de binnenlandse bestedingen voor toerisme groeien gestaag door. Twente staat als toeristische regio weliswaar hoog aangeschreven, maar het concrete bezoek kan absoluut beter. Enschede heeft veel te bieden: van een mooi winkelaanbod, innovatieve horeca tot veel cultuur en evenementen.

Beursbezoek
Enschede was als hoofdsponsor van de Vakantiebeurs aanwezig bij de in- en uitgang. De beurs trekt jaarlijks zo'n 100.000 bezoekers, die dus hopelijk nu wat bekender zijn met onze stad. De beursdeelname is een onderdeel van de grote campagne 'Wanneer ga jij naar Enschede'.

Campagne
In 2019 is Enschede Promotie een landelijke on- en offline campagne gestart met als doel om de bekendheid van Enschede als weekendbestemming te vergroten. De resultaten van de campagne liegen er niet om. In 2019 is een miljoenenpubliek bereikt middels online campagne en videocampagne, maar ook door publicaties en samenwerkingen met Libelle magazine, Museumtijdschrift, Delicious, Foodies. Daarnaast was Enschede regelmatig te horen via SkyRadio, NPO Radio 1, 2 en 3. In totaal zijn er in 2019 meer dan 15 miljoen contactmomenten met de potentiële doelgroep behaald.

Dichtersgilde vraagt inbreng van inwoners

OVERIJSSEL - Wat maakt de provincie Overijssel bijzonder? Dat wil het Overijssels Dichtersgilde horen van zoveel mogelijk Overijsselaren. Het Gilde zwaait in augustus 2020 af na twee jaar dichten voor en over de provincie. Als afscheidsproject wil het Gilde een bundel uitbrengen met gedichten waarin de ervaringen van inwoners centraal staan.

Het gilde nodigt alle Overijsselaren uit om in een paar zinnen de volgende vraag te beantwoorden: 'Wat is er bijzonder voor jou?' Dit kan bijvoorbeeld het bos zijn waar je altijd wandelt met de hond, de boom in de straat die feloranje kleurt in de herfst, de plek waar je sleutels in de put vielen, maar ook de gekleurde sjaaltjes van je tante, kerst met de familie of je lievelingskoe in de weide. Wees met andere woorden creatief en verras de dichters met jouw inbreng. Uit de ingezonden verhalen en onderwerpen zal het Overijssels Dichtersgilde een selectie maken om gedichten over schrijven. In totaal 25 gedichten zullen in augustus verschijnen in een speciale bundel. Een dichtbundel ván Overijsselaren vóór Overijsselaren.

Inzending
Stuur je inzending voor 1 februari naar overijsselsdichtersgilde@gmail.com. Laat weten wat jij bijzonder vindt en vooral waarom! Voeg ook beeldmateriaal toe: het liefst een filmpje, maar een foto mag ook. Meerdere inzendingen per persoon zijn welkom.

Literaire ambassadeurs
Het Overijssels Dichtersgilde werd in 2018 in het leven geroepen, onder begeleiding van De Nieuwe Oost Wintertuin. De gildeleden Nick Felix, Laura van Eck en Wibo Kosters zijn voor de periode 2018-2020 literaire ambassadeurs voor Overijssel. Ze hebben gedichten geschreven bij onder andere exposities, feestelijke openingen en daarnaast vrij werk over Overijssel. Ook trad het Gilde op bij onder meer het Tuinfeest, het Stadsfestival Zwolle en Overijssels Boekenbal.

Crazy Sunday

ENSCHEDE - Het Mystiek Theater in Enschede organiseert op 2 februari 'Crazy Sunday'.

Ben je een muziekliefhebber? Iedere eerste zondag van de maand organiseren zij de Crazy Sunday. Dit is een muziekmiddag waarbij twee bands hun muziek ten gehore brengen. Het programma is zeer gevarieerd en er staat dus vast en zeker een band of artiest tussen die je graag een keer live wilt zien. Van swingende sixties en seventies muziek tot raggende rock shows, disco en jazz. Kom alleen of neem je vrienden en mede muziekliefhebbers mee. Je beleeft gegarandeerd een topmiddag onder het genot van de klanken van de beste muzikanten uit zowel binnen- als buitenland. Tevens kun je genieten van het overheerlijke buffet. Deze maand zijn het de bands Gedoemaar en Million Miles die zorgen voor een Crazy Sunday. De deuren gaan om 15.30 uur open en het programma duurt van 16.00 tot 20.00 uur. De entree bedraagt 7,50 euro. Ook is het mogelijk om gezellig samen te eten en te genieten van een heerlijk warm en koud buffet voor 7,50 extra. Dus voor een totaalprijs van 15 euro heb je een geheel verzorgde middag.

Column

75 jaar vrede

Voor de kerstdagen hebben wij een oproep gedaan voor verhalen over het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederland; in het bijzonder over de bevrijding van Oost-Nederland. De reactie op deze oproep was overweldigend met als resultaat de mooiste en ontroerendste verhalen.

We gaan het volgende doen. Alle verhalen worden gepubliceerd. Dat gebeurt of in de Bevrijdingskrant of op de website. De Bevrijdingskrant valt medio maart bij u in de bus. Mis hem niet, want deze uitgave is uniek. We zijn nog bezig met de selectie van wat in de krant verschijnt. Mocht u vragen of opmerkingen hebben, via de website en telefoon zijn wij bereikbaar. De ingeleverde verhalen worden aangevuld met redactionele verhalen en columns, want het gaat niet alleen om het einde van een oorlog, het gaat ook om het begin van een vrede en wat doen we daarmee? Wat betekent dat voor ons?

Voor nadere informatie over adverteren in deze krant kunt u bellen met DWF (053-436 83 24) en over de inhoud van de Bevrijdingskrant met Jan Visser (06-295 444 00).

Jan Visser

Top 2000 koren Pablo en Spirit Haaksbergen

Foto: Heleen DuLi

HAAKSBERGEN - De Top 2000 van de koren Pablo en Spirit is wederom losgeweekt van de drukke decembermaand en vindt dit jaar plaats op vrijdag 14 februari, Valentijnsdag, in de Bonifatiuskerk in de Veldmaat in Haaksbergen.

Het thema van de viering is, hoe kan het ook anders: "Love". De Top 2000 lijst staat vol met liedjes die over liefde gaan en het was dan ook niet moeilijk om nummers te vinden die geschikt zijn voor deze viering. Onder de bezielende leiding van dirigente Mariëtte Waanders en begeleid door een prachtig combo, zingen de koren o.a. "Pride" van U2, "Somebody to love" van Queen, "Fields of Gold" van Sting, "Mother Earth" van Within Temptation, "Alles is Liefde" van Bløf en nog vele andere nummers. Met de muziek, de beelden en pakkende teksten bij de nummers hopen wij u te raken. De Top 2000 overstijgt alle leeftijden, is bij jong en oud populair en daarom worden alle leeftijden uit Haaksbergen en omstreken van harte uitgenodigd. Natuurlijk is er na afloop traditiegetrouw koffie, thee of een drankje en tijd om even gezellig na te praten. De entree is gratis, maar naast een reguliere collecte, wordt op het eind ook een vrije gift gevraagd voor het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF), waarvoor de dirigente en de koren zich dit jaar sterk maken.

Kom ook
De kerk is om 18.45 uur open. Vanaf 19.00 uur zingen enkele koorleden in het voorprogramma al nummers uit de "lijst der lijsten", waarna om 19.30 uur het officiële programma van de Top 2000 echt van start gaat: "LOVE IS THE MESSAGE" in de Bonifatiuskerk!

Ik wil klook worden net as min va;
den wil ook klook wordn.

Maandag 27 jan. 10.00 uur

Column: Vuurwerkverbod

ENSCHEDE - Het gaat er al weken over: wel of geen vuurwerkverbod?

Je leest dat steeds meer mensen een algeheel verbod wel zien zitten. Maar of dat nou zo zeer met het gevaar te maken heeft, waartoe het afsteken van vuurwerk kan leiden, vraag ik mij af. Men spreekt vooral van overlast. En dat vind ik een lastige… Dat er weken voor oud en nieuw al vuurwerk wordt afgestoken, is natuurlijk niet nodig. Alhoewel ik daar zelf weinig last van heb, snap ik dat mensen dat vervelend vinden. Vooral als je met huisdieren te maken hebt. Nu, weken na oud- en nieuw hoor je ze nog steeds, de knallen. Ook dat hoeft van mij niet, maar bij mij leidt het niet tot irritatie.

In de dagen rondom oud en nieuw mag men wat mij betreft afsteken wat men wil (mits legaal en veilig). In de weken ervoor en erna, mag de politie wel wat harder optreden. Maar als er een algeheel verbod komt, waar gaat dat dan toe leiden? Gaat de politie dan iedere overtreder aanpakken? Een boete uitdelen of oppakken? En als er door 1 of 2 mensen vuurwerk wordt afgeschoten in een groep van 10 man, hoe wordt daar mee omgegaan? En één vuurwerkevent in de binnenstad, of in het park, lost dat iets op? Duizenden mensen bij elkaar, op de Oude Markt om 24.00 zie ik ook nog niet zo zitten. Hoe wordt er dan gehandhaafd?

Dat er een verbod komt in verband met het gevaar en letsel dat vuurwerk op kan leveren, daar kan ik meer inkomen. Tientallen maatschappelijke organisaties, die zich hebben verenigd in het platform Vuurwerkmanifest, stappen naar de rechter als de landelijke overheid niet met een vuurwerkverbod komt. Het gaat o.a. om artsen, verzekeraars en dierenbeschermers. Het afsteken van vuurwerk leidt jaarlijks tot meer schade, meer gewonden en meer aanvallen op hulpverleners, aldus het platform. Ik ben benieuwd hoe dit gaat aflopen. Hier is het laatste woord nog niet over gezegd…

RP Advocatuur
Corina van Assen is mede-eigenaar van RP Advocatuur in Enschede. Zij behandelt zaken op het gebied van arbeidsrecht, contractenrecht en letselschade. Daarnaast is zij werkzaam als tekstschrijver. Voor Hart van Enschede verzorgt zij deze maandelijkse column. Kijk ook op: www.rpadvocatuur.nl voor meer informatie over haar diensten.

Pronk in Concordia

ENSCHEDE - Op donderdag 6 februari staat theatermaker Anoek Nuyens met haar voorstelling Pronk in Concordia, Enschede. Na de voorstelling gaan oud-politicus Jan Pronk en Anoek Nuyens in gesprek met het publiek over o.a. politiek, sociaaldemocratie en hoop in het linkse verhaal.

Wat hebben oud-politicus Jan Pronk en theatermaker/schrijver Anoek Nuyens met elkaar gemeen? Aan de hand van gesprekken met de oud-politicus probeert Nuyens haar plaats te bepalen. Hoe houdt een mens vandaag de dag overzicht? Hoe is het om ergens voor te gaan staan? Wat is er nog over van het linkse verhaal? En vooral: waar ligt de hoop? Jan Pronk, bijna vijftig jaar actief in de (inter)nationale politiek, werd geroemd als links geweten maar ook omschreven als onvoorspelbaar. Zijn leven vormt een metafoor voor de ontwikkeling van de sociaaldemocratie in Nederland. Maar Nuyens grijpt haar grote voorbeeld Pronk vooral aan om hardop na te denken.

De voorstelling
Pronk is een intellectueel pamflet over idealisme, politiek en visionair luisteren. Van en met Anoek Nuyens. Eindregie Erik Whien. Met medewerking van Jan Pronk. Dramaturgie: Marjolijn van Heemstra. Vormgeving Julian Maiwald. Frascati Producties

Over Anoek Nuyens
Anoek Nuyens (Nederland, 1984) maakt sociaal bewogen, documentair theater, met als onderliggende vraag: hoe kan het theater bijdragen aan een betere wereld? Het gesprek dat zij start in haar voorstellingen strekt zich uit over verschillende domeinen en podia: van politiek tot wetenschap, van feit tot fictie, van theater tot krant en internet. Zo tekenen zich in haar werk de contouren af van een maatschappelijk actief theater, een vrijplaats waar alles gedacht en gezegd kan worden, maar nooit vrijblijvend is. Anoek Nuyens (Nederland, 1984) studeerde Theaterwetenschap in Amsterdam en Berlijn. Haar voorstelling Bouta. Biografie van een macho over het leven van Desi Bouterse (Productiehuis Rotterdam, 2013) maakte ze i.s.m. Tjon Rockon en Marjolijn van Heemstra. Het leverde hen een nominatie op voor de BNG Theaterprijs 2013. Datzelfde jaar ontving Nuyens de Marie Kleine-Gartman Pen voor haar essay Westen, Wake Up!

Erg actief
In 2016 organiseerde zij de Solidariteitstop, een initiatief om de protesten tegen het rendementsdenken in verschillende domeinen van de publieke sector te bundelen. Anoek Nuyens publiceerde verschillende boeken, zoals Listen to the bloody machine over Kris Verdonck. Ze schrijft bovendien voor De Correspondent en De Groene Amsterdammer over cultuur, politiek en geschiedenis. Daarnaast is zij oprichter van Het Transitiebureau, waar kunstenaars en denkers zich buigen over vormen van samenleven en de rol van kunst in de 21ste eeuw. Van 2014 tot 2017 was Nuyens curator van het programma Nieuwe Grond (Nederlands Theater Festival).

Column

Verandering

Vijf mannen kijken mij aan. Vier moeten lachen en de vijfde heeft zijn armen over elkaar en steekt zijn tong iets uit. De mannen staan op een foto in Trouw. Minister Hugo de Jonge (CDA) krijgt een rapport overhandigd van Wouter Bos (PvdA) als voorzitter van de Commissie Toekomst zorg thuiswonende ouderen. Eerlijk gezegd valt er volgens mij weinig te lachen, want Wouter Bos vindt dat we van onze ouderen best mogen verwachten dat ze meer zelf gaan doen! Ze moeten meer dan nu voor zichzelf en ook meer voor andere ouderen zorgen. Bovendien moeten ze meer betalen voor hun zorg en ondersteuning, ook voor het verpleegtehuis en meer eigen verantwoordelijkheid tonen. Deze verandering komt doordat Nederland vergrijst en steeds meer chronisch zieke ouderen telt en er bijna geen zorgpersoneel te krijgen valt.

Naast de ergernis van de foto van de mannen (het plaatje was alleszeggend) werd de ergernis groter door het lezen van het artikel. Een paar mannen die wel weten hoe het moet….Met hoeveel ouderen zouden ze gesproken hebben?

Een aantal jaren geleden heeft de overheid besloten om de bejaardentehuizen te sluiten. Ik hoor mij nog tegen mijn echtgenoot zeggen: "Dit gaat niet goed. De drempel voor het verpleegtehuis is te hoog, mensen wonen langer zelfstandig, maar voor sommige mensen (bv dementerenden) is het helemaal niet vertrouwd om zelfstandig te wonen." Door het sluiten van de bejaardentehuizen kwam het personeel op straat te staan en moest op zoek naar ander werk. Nu hebben ze mensen te kort in de zorg en heeft de overheid ook door dat ze de bejaardentehuizen missen. Dan heeft de regering het maar over de kosten van de zorg en wat doet het kabinet? Die komt doodleuk met een regeling dat iedereen huishoudelijke hulp kan aanvragen voor een eigen bijdrage van 17,50 euro per 4 weken, ook als je een riant inkomen hebt. Ik vind dat als je een goed inkomen hebt, je zelf wel je huishoudelijke hulp kunt betalen. Zo had het kabinet ook moeten denken.

Wat mij ook stoort is dat de commissie in haar advies het heeft over de eigen verantwoordelijkheid van ouderen en dat ouderen voor andere ouderen moeten zorgen. Hulp vragen doen ouderen in ieder geval al niet snel. Ze lossen het op met hun kinderen, of met hun sociaal netwerk. Is dat sociaal netwerk niet aanwezig en zijn er geen kinderen, dan is het logisch dat ouderen aankloppen bij de gemeente. En terecht! Veel ouderen doen al heel veel vrijwilligerswerk, ook aan ouderen. Het bespaart de overheid bakken met geld. Ook mantelzorgers nemen de zorg voor hun naasten op zich. Dus Wouter Bos pas een beetje op wat je zegt en tel je zegeningen, want als al die mensen de handdoek in de ring gooien, dan heb je echt een gigantisch probleem!

Dat er een discussie wordt gestart over de zorg aan ouderen is goed, maar doe dat met respect en verplaats je in de positie van de kwetsbare ouderen. Daar is nog een wereld te winnen.

Margriet Visser

Raadslid EnschedeAnders

Singlescafe in Grand Café Centraal

HAAKSBERGEN – Deze zaterdagavond 25 januari organiseert DatingOost een uitgaansavond voor de iets oudere alleenstaande (±45 tot 67) in Grand Café Centraal aan de Markt.

Iedere gast wordt persoonlijk ontvangen bij de entree; dit stelt gerust en voelt vertrouwd. "Gezellig borrelen en nieuwe contacten leggen is het doel van het singlescafe. Het is géén datingavond of koppelmarkt", stelt matchmaker Getty Schepers, "dat legt teveel druk en geeft te veel verwachtingen."

Aanmelden niet nodig
Aanmelden voor deze avond is niet nodig. U bent gewoon van harte welkom in grand café Centraal aan de Markt 21 in Haaksbergen. Aanvang 20.30 uur. Entree 12,50 euro inclusief koffie en hapjes. Voor meer informatie kijkt u op www.DatingOost.nl of bel: 0546-492899.

Nieuwjaars-Politiek Café NCPN vrijdag

ENSCHEDE - Op 24 januari verzorgt de Nieuwe Communistische Partij van Nederland afdeling Twente weer een Politiek Café; het eerste van 2020.

Het thema is klassenbewustzijn. De aftrap wordt gedaan met drie korte inleidingen van afdelingsbestuurders Corry Westgeest over algemene zaken, Rik Min over gevoerde acties en Mark Jan Smit over komende activiteiten. Voldoende onderwerpen om daarna een pittige discussie te voeren. De partij wil op deze manier de politieke discussie stimuleren. Kom en laat je stem horen. Vooraf, in de pauze en na afloop is er gelegenheid voor persoonlijke contacten terwijl de groep 'Sound Charm' muziek verzorgt. Iedereen is welkom. De bijeenkomst is in café Gerritsen, Voortsweg 109, 7523 CD. De toegang is gratis. Een gift voor de organisatiekosten is van harte welkom. De zaal is om 19.30 uur open, aanvang 20.00 uur. Mail voor meer informatie ncpn-twente@worldmail.nl en kijk op www.ncpn-twente.nl.

FCT werkt samen met Saxion

ENSCHEDE - Dinsdagavond, aansluitend aan de jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie in De Grolsch Veste, heeft FC Twente een convenant ondertekend met hogeschool Saxion.

"Ook bij Saxion staat het ontwikkelen van jeugdig talent centraal" FC Twente en Saxion willen met de partnerovereenkomst elkaar ondersteunen bij de ontwikkeling van beide organisaties en diensten. Daarbij worden verschillende activiteiten ontplooid op het gebied van onder meer sport, scholingen gezondheid. Dit zal waar mogelijk aansluiten op de lopende projecten van Scoren in de wijk in Enschede en Hengelo. Ook wordt een begin gemaakt met het oppakken van onderzoeksvraagstukken bij de Voetbalacademie. Anka Mulder, voorzitter college van bestuur Saxion: "Wij staan voor onderzoek en onderwijs en we willen ons op dat gebied inzetten voor FC Twente. Dat kan onder meer op het vlak van onder andere gezondheid, ICT, eventmanagement, veiligheid of maatschappelijke projecten in de wijk." Paul van der Kraan: "We zijn blij en trots dat we deze overeenkomst met Saxion tekenen. Ook bij Saxion staat het ontwikkelen van jeugdig talent centraal, het is mooi dat we met deze samenwerking daar gezamenlijk een bijdrage aan kunnen leveren."

Ooievaar & Co viert negende verjaardag

ENSCHEDE - Op 28 januari bestaat Ooievaar & Co alweer 9 jaar. Deze winkel in baby- en kinderartikelen is één van de weinige speciaalzaken in de regio. Hier wordt de aandacht gevestigd op de wensen van de klant en krijg je een persoonlijk advies.

"Wij leven ons in in de situatie van de klanten en denken graag mee", aldus Corrine Onstein-Nijmeijer, eigenaresse van Ooievaar & Co. Het assortiment is in de afgelopen 9 jaar gegroeid en grote merken als Koeka, Jollein, Bibs en Bamboom liggen in de gezellige winkel. Bamboom produceert textiel met als grondstof bamboe wat vele voordelen heeft. Het is mooi, super zacht en het zorgt voor een schonere lucht. In de winkel is een hoek volledig ingericht met bamboe artikelen. Ook vind je hier de hydrofiel doeken van Jollein waar 30% bamboe in verwerkt is. Hierdoor worden de doeken na 1 wasbeurt super zacht en dus veel prettiger voor de huid. Een hardloper is de douchehandschoen waarmee douchen veiliger wordt dankzij de badstof die stroef wordt als het nat is.

Breed assortiment
"De spenen van BIBS vliegen ook de deur uit", zegt Corrine. "Deze natuur rubberen spenen zijn veel beter voor het kindje vanwege de vorm en de natuurlijke materialen". Bij Ooievaar & Co kun je terecht voor de leukste kadootjes en de inrichting van de gehele babykamer inclusief meubeltjes en raambekleding.

Kom langs!
Wil je meer weten over deze winkel en het brede assortiment, kijk dan op www.ooievaar-co.nl of volg hen op social media: @ooievaarenco. Hier vind je ook informatie over de lopende acties! Ooievaar & Co is gevestigd aan de Lipperkerkstraat 28 nabij het centrum.

Zorgbelang biedt cliëntondersteuning

TWENTE - De zorg is een bijzonder complexe sector. Hij hangt van regeltjes en organisaties aan elkaar. Het is dan ook voor veel mensen een uitdaging om een weg te vinden door dit grote oerwoud, met als doel om de juiste zorg te ontvangen. Gelukkig kunnen mensen in veel gemeenten al gebruik maken van gespecialiseerde loketten bij de gemeente. Daarnaast is ook Zorgbelang Overijssel actief om mensen juist onafhankelijke cliëntondersteuning te bieden.

Zorgbelang Overijssel biedt cliëntondersteuning aan in Almelo, Borne, Dalfsen, Deventer, Dinkelland, Enschede, Haaksbergen, Hardenberg, Hellendoorn, Hengelo, Hof van Twente, Kampen, Losser, Oldenzaal, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte, Rijssen-Holten, Staphorst, Steenwijkerland, Tubbergen, Twenterand, Wierden en Zwolle.

Wat is het?
Onafhankelijke cliëntondersteuning is er op gericht om mensen te helpen de juiste keuzes voor hen te maken met betrekking tot het realiseren van passende zorg. Mensen worden zo actief gewezen op hun rechten en de mogelijkheden die er zijn. De kracht van de cliëntondersteuners is dat ze dus ook écht onafhankelijk zijn én tegelijk ook een brede kennis hebben om u te kunnen helpen. Zo weten zij welke zorgaanbieders beschikbaar zijn om u te helpen, maar ook op welke zorg aanspraak gemaakt kan worden. Ook adviseren zij over aspecten zoals cliëntenrechten, wachttijden, zorgtoewijzing en meer. Verder kunnen cliënten een beroep doen op de ondersteuners wanneer zij niet tevreden zijn over de geleverde zorg en zelf niet meer weten hoe zij de problemen op kunnen lossen. De invulling van zorg varieert sterk van gemeente tot gemeente, waardoor iemand met lokale kennis veel voor u zou kunnen betekenen.

Kortdurend
De ondersteuning is wel ook echt van korte duur en oplossingsgericht. De bedoeling is dat mensen ook zoveel mogelijk de kracht van hun eigen netwerk benutten, met de adviserende ondersteuner als vraagbaak. Om deze belangrijke voorziening zo laagdrempelig mogelijk te maken is deze ondersteuning gratis.

Meer informatie
Bel voor meer informatie met 074-291 35 97, mail clientondersteuning@zorgbelang-overijssel.nl of kijk op: www.zorgbelang-overijssel.nl

Wandel gezellig mee met IVN

ENSCHEDE - Op vrijdag 31 januari kunt u met gidsen van IVN (Instituut voor Natuureducatie) Enschede wandelen op de landgoederen 't Bouwhuis en 't Amelink, beide waren ooit in bezit van de textielfamilie Blijdenstein. Tijdens deze gezellige wandeling bent u lekker in beweging en steekt u ook nog eens wat op over de natuur.

De winter is zeker nog niet voorbij, maar wie goed kijkt, kan zien dat de bomen en struiken al zijn voorbereid op de aankomende lente. Bent u nieuwsgierig naar bijzondere en monumentale bomen in dit prachtige gebied? De gidsen kunnen u er alles over vertellen. Verder zal er veel aandacht zijn voor het herkennen van bomen en struiken aan de hand van de schors, takken en knoppen. Een loepje en een verrekijker komen daarbij goed van pas. Bovendien zullen de gidsen ingaan op de rijke cultuurhistorie van dit gevarieerde gebied. Er zal in een rustig tempo worden gewandeld over goed begaanbare paden. De tocht duurt 1,5 tot 2 uur, afhankelijk van het weer en van de dingen die letterlijk op ons pad komen.

Praktische info
Er wordt verzameld op de grote parkeerplaats aan de Blijdensteinbleekweg/ Amelinklaan, vlak bij de ingang van Zorgcentrum 't Bouwhuis. Vertrek is om 14.00 uur. Aan het einde van de wandeling is er de mogelijkheid om voor eigen rekening iets te nuttigen bij TafeltjeVier, het restaurant van 't Bouwhuis. De IVN-wandeling is gratis, maar een kleine vrijwillige bijdrage is natuurlijk altijd welkom. Wilt u meer weten over de activiteiten van IVN-Enschede? Kijk voor aanvullende informatie op www.ivn.nl/afdeling/enschede.

Lonneke Dort in Concordia Theater

ENSCHEDE - Lonneke Dort, winnares Amsterdams Kleinkunst Festival 2017, staat nu in het theater met haar avondvullende voorstelling Na de Lieve vrede. Op 29 januari staat Lonneke Dort in het Concordia Theater. De tour eindigt op 27 maart.

In haar eerste programma Na de lieve vrede pleit Lonneke voor het sneuvelen van die lieve vrede. Over de angst waardoor we confrontatie vermijden, terwijl we ons er juist vol overgave in zouden moeten storten. Na lang genoeg op de tribune van de arena te hebben gezeten, is het tijd om het strijdtoneel op te stappen. Zonder fysieke wapens graag, we zien elkaar daar. "Met een vileine en prikkelende kijk op de grotere thema's en sterke liedteksten weet Lonneke zichzelf steeds spannend te houden en het publiek naar haar hand te zetten." - Juryrapport Amsterdams Kleinkunst Festival)

Eigen stijl
"Dort heeft echter een geheel eigen stijl. Haar grove, behoorlijk cynische teksten zijn de ene keer grappig – zoals in een aanklacht tegen extraverte mensen – en de andere keer indringend – zoals in een lied over vluchtelingen." - De Theaterkrant

Gortdroog
"Bij de droogkomische Lonneke Dort zag de jury sterke liedjes die taalvaardigheid laten horen en die kleine verrassingen in petto hebben. Ze begeleidt die woorden met gortdroge mimiek, een opgetrokken wenkbrauw en soms met een blik waar je even in blijft hangen." - NRC

Echt hoogtepunt
"Dort heeft maar weinig nodig om je haar zwartgallige wereld in te trekken. En wat belangrijker is: het voelt helemaal echt wat ze doet." - Parool. "Het hoogtepunt van originaliteit en ook meteen het schrijnendste nummer van de avond kwam van Lonneke Dort. Zij dwong haar publiek mee te zingen met een cynisch vluchtelingenlied: 'Dit is van mij, mij, mij, mij.'" - Volkskrant.

Kaarten
Op 29 januari is Lonneke Dort te zien in Concordia Theater in Enschede. Aanvang is om 20.30 uur. Het theater is gevestigd aan de Oude Markt 15. Kaarten à 15,50 euro zijn te reserveren via www.concordia.nl. Kijk ook op deze website voor het altijd boeiende en verrassende programma van Concordia met film, theater en muziek.

Textiel Festival Twente

BORNE – Het Textiel Festival Twente kan van start. Afgelopen week werd de stichtingsakte van de stichting 'Cultuur in Twente' in Borne getekend onder toeziend oog van de notaris Ellen Oonk. Doel van het Textiel Festival Twente is om Twente op de kaart te zetten als culturele regio met een grote diversiteit aan instellingen en activiteiten.

Het Textiel Festival Twente zal in de loop van 2020 van start gaan. Het wordt een cultureel festival met activiteiten in heel Twente met het thema textiel. De stichting roept iedereen op zich te melden die verbinding voelt met het thema textiel en een bijdrage te leveren in de vorm van een activiteit, kunst, tentoonstelling, voorstelling of anderszins. Wie zich aanmeldt wordt op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen en deelname. Vanuit de centrale organisatie zullen alle deelnemers ondersteund worden met onder anderen een groots opgezette PR.

Samenwerking
De stichting 'Cultuur in Twente' en het Textiel Festival Twente zijn een initiatief van 8 samenwerkende Twentse musea: Oyfo Techniekmuseum Hengelo, Museum Bussemakershuis Borne, De Museumfabriek Enschede, Museum Wonderrijck Natura Docet Denekamp, Rijksmuseum Twenthe Enschede, Stichting Oldenzaalse musea, het Rijssens Museum en het Stadsmuseum Almelo.

Films op 5 februari

HAAKSBERGEN - In het filmhuis van Kulturhus Haaksbergen is het woensdag 5 februari weer 'movie time'! 's Middags wordt de animatiefilm 'Huisdiergeheimen' gedraaid, 's avonds volgt de Japanse, ontroerende dramafilm 'So long my Son'.

Huisdiergeheimen, de Nederlandse versie van The Secret Life of Pets, is de vrolijke animatiefilm van Illumination Entertainment en Universal Pictures. Wat spoken huisdieren uit wanneer de baasjes van huis zijn? In The Secret Life of Pets (Huisdierengeheimen) volgen wij de hilarische avonturen van de trouwe terriër Max, de slome kat Chloë, het snoezige dwergkeeshondje Gidget, mopshond en lady-killer Mel, de knorrige bastaard Duke, de onnozele cavia Norman en het schattige maar gestoorde konijntje Snowball.

So long my Son
De film draait rond twee getrouwde koppels. Hij volgt hun ervaringen van de revolutionaire economische hervormingen en omwentelingen die plaatsvonden in China vanaf de jaren tachtig tot de dag van vandaag. Families, vriendschappen, liefde en het lot verschuiven en golven samen met het tij van de geschiedenis.

De Volkskrant****
"Ontroerend So Long, My Son, over gemis in het land van eenkindpolitiek."

Kaarten
Kaarten zijn te koop via Theater De Kappen, Blankenburgerstraat 40 – 42. Bel 053 - 573 02 00, bezoek de website www.dekappen.nl of ga naar de theaterkassa, ma t/m vr geopend van 08.30 tot 12.00 uur en vanaf een uur voorafgaand aan de voorstelling.

Verkoop van CD's en LP's in bieb Enschede

ENSCHEDE - Zaterdag 25 januari organiseert de Muziekbank een grote verkoop van duizenden overtollige CD's.

Er is nieuwe aanvoer in de genres pop, wereldmuziek, klassiek en jazz. Daarnaast is er een mooi aanbod van vinyl. De verkoop is van 11.00 tot 16.00 in de Pijpenla, begane grond van de Openbare Bibliotheek Enschede en de toegang is gratis.

Vaker verkoop
In de openbare bibliotheek wordt vaker een verkoop gehouden. Zo brengt de bieb ook regelmatig oude boeken aan de man die uit de eigen collectie gaan. Dit soort verkoopmomenten zijn altijd een perfect moment voor de liefhebber om de boekenplank te vullen voor weinig.

Miep de Vries (94)

Oorlogsverhaal van donderdag 25 januari 1945 Rotterdam Overschie. Het is koud die morgen zeker min 10 graden Celsius. Broer Jan blijft in bed en heeft geen trek om ons uit te zwaaien. Maar wij gedreven door honger, de wanhoop nabij hebben met instemming van vader en moeder besloten om het aanbod van de familie in Twente aan te nemen. Het is meer dan 240 kilometer te gaan, heeft broer Toon uitgerekend.

Mijn zusje Loes, 17 jaar, mijn oudste zus Lia, 24 jaar, en ik, Miep 19 jaar, gaan met twee fietsen op weg naar Oldenzaal, waar de familie woont die ons heeft uitgenodigd om te komen logeren. Twee oude fietsen met harde banden voor en zachte banden achter. Voorbanden die gemaakt waren van repen rubber gesneden uit oude autobanden en met ijzerdraad aaneen gemaakt. Mijn jongste zusje Loes was luid in de weer bij het afscheid nemen, broer Toon stelde haar en ons gerust. Hij had ook wel willen gaan maar jonge mannen werden in Rotterdam en Overschie opgepakt en afgevoerd naar Duitsland dus bleef hij schuilen.

Het was een zeer strenge winter –10 graden Celsius en niemand wist hoe deze onderneming zou gaan aflopen. We hadden wat geld mee gekregen, een potje met kapucijners, en een aanbevelingsbrief van de pastoor, die we indien nodig konden tonen wanneer we gingen vragen om ergens te mogen overnachten. Mijn oudste zus Lia nam de leiding en achterop bij haar zat mijn jongste zusje Loes. Op de bagagedrager van mijn fiets was de koffer met kleding en ondergoed bevestigd. We namen afscheid en we realiseerden ons toen niet wat er allemaal op ons pad zou komen. Broer Toon nam samen met vader en moeder afscheid.

De besprekingen die vooraf thuis waren gevoerd hadden ons doen inzien dat we richting Utrecht zouden moeten gaan. Naast het potje kapucijners had vader ons uit de drogisterijwinkel artikelen meegegeven die we eventueel konden ruilen onderweg.

Het was volop winter het sneeuwde en op veel plekken was de sneeuw hoog opgewaaid, zodat we niet konden fietsen, maar moesten lopen door het bandenspoor van legervoertuigen. Onze opdracht was voedsel halen uit Twente en eventueel blijven logeren in Oldenzaal bij familie.

Veel mensen waren onderweg met kinderwagens en trekkarren beladen met goederen, ze waren op weg naar het Noorden wij gingen naar het Oosten. Barbaars koud was het, zus Lia had een broek van Toon aangetrokken, maar Loes en ik hadden blote benen. We waren dan ook niet afdoende gekleed om de ijzige kou te doorstaan. Nu ik je dit vertel voel ik nog steeds de kou in mijn oude botten.

We gingen op weg naar Gouda om, zoals was gepland, te gaan overnachten in Utrecht bij een bevriende familie. Hier werden we hartelijk onthaald en konden we bijkomen van de kou. Lepeltje aan lepeltje zonder te wassen vielen wij in slaap. Hoe zou het thuis zijn, was de vraag de andere morgen.

Overschie vrijdag 26 januari 1945. Broer Jan schrijft in zijn dagboek:
Het vriest dat het kraakt. Vorst, reuze koud, sneeuw.
Het broodrantsoen is verlaagd tot 500 gram. Geen vleesbon.
We zitten thuis aan het kleine tafeltje met tochtdekens om de voeten.

Vrijdag 26 januari Utrecht.
We namen afscheid van de bevriende familie. Gezicht gewassen, op weg naar de volgende overnachting plaats. Oldenzaal is het einddoel.

Wordt vervolgd

Is bowls een sport voor u?

TWENTE - Bowls is een sport die bij veel mensen nog onbekend is. En dit is jammer, want in Engels sprekende landen is dit juist een heel populair tijdverdrijf dat toegankelijk is voor jong en oud.

Bowls is geen bowling, maar een sport waarbij gespeeld wordt met een bal die lijkt op een Edammer kaasje met een gewicht aan een kant. Hiermee moet met een curve naar een jack die op circa 25 meter ligt worden gegooid. Het spel wordt gespeeld door teams meestal bestaande uit 2 of 3 personen maar alleen of met vier kan ook.

In Nederland
In Nederland zijn het veel senioren die bowls spelen. Hoewel de huidig Nederlands kampioen een 13-jarige uit Oldenzaal is. Oost-Nederland is een actieve regio van de Nederlandse In-Outdoor Bowls Bond. Er wordt al jaren een actieve indoor competitie gespeeld en dit jaar voor het eerst een outdoor competitie op de baan van de Enschedese Bowls club.

Meer mensen welkom
Bowls Nederland Oost laat mensen graag eens kennismaken met deze sport. Ze willen graag meer senioren activeren om deze sport te gaan beoefenen. Het draagt niet alleen bij aan de gezondheid, maar het levert ook leuke sociale contacten op. Aangezien deze sport fysiek nauwelijks kracht kost, is bowls uitermate geschikt voor iedereen die actief wil blijven. Zelfs een lichte handicap hoeft geen probleem te zijn. Bowls vereist inzicht, tactiek en concentratie van de spelers. Er wordt gespeeld op een veld van 30 x 4 meter. Er zijn clubs in Haaksbergen, Wierden, Almelo, Hengelo, Enschede, Oldenzaal, Losser, Ommen/Hardenberg, Lochem. Indoor wordt er in de sporthallen gespeeld en outdoor in Enschede en Haarlem (hier zijn speciale bowls outdoor banen aangelegd).

Probeer bowls
Maak deze zomer eens vrijblijvend kennis met deze leuke sport. Kijk voor meer informatie op: www.bowlsnederland.org, waar ook een overzicht staat van clubs in onze regio.

The Wanderer in Twekkelo

ENSCHEDE - Op zaterdag 25 januari zal The Wanderer een concert geven op het Landgoed AlGoed (buurtschap Twekkelo).

De kracht van The Wanderer zit in de klank en de emotie van zijn stem, de eenvoud en de ruimte die daardoor tussen de noten ontstaat. Die ruimte zorgt ervoor dat alles voelbaar wordt, met het gevaar dat de luisteraar een paar tijdloze minuten in de muziek gezogen wordt.
De nummers die zanger Nikos Frangiskatos samen met zijn band speelt hebben een dromerig geluid en gelaagde, hoopvolle teksten die herkenbare thema's aansnijden. Zaadjes voor de 'zoekende' mens zoals hij het zelf omschrijft, zaadjes die inmiddels een groot gehoor vinden binnen de spirituele gemeenschap die steeds verder groeit.

Rijzende ster

Met nationale airplay en supportshows voor internationale gerenommeerde artiesten als brandstof, gecombineerd met de groei die hij als mens heeft doorgemaakt, is The Wanderer een rijzende ster als singer-songwriter. Hij is bovenal een bevlogen storyteller die met zijn verhalen mensen wil raken, inspireren en aansporen. Meer weten? Ga naar: thewanderermusic.com.

Praktische info

Het concert begint om 20.30 uur (de deur is open vanaf 20.00 uur), om 22.00 uur begint de afterparty met DJ Jeronysos. Bestel tickets à € 15,00 via www.lightspiritevents.com. Locatie: Burgemeester Stroinkstraat 411.

Column: Er is nog zoveel niet verteld

De oproep aan mensen die de oorlog hebben meegemaakt om het eigen verhaal over de oorlog te vertellen, heeft in vele dorpen en steden reacties teweeggebracht ook hier in Twente.

Ik dacht de verhalen te kennen, maar intussen duiken er nu, bijna 75 jaar na de bevrijding, verhalen op die nog niet zijn verteld en niet zijn opgeschreven. Zo werd ik eind vorig jaar gebeld door Jos Everink uit Enschede. Ze vertelde mij, dat haar tante, Miep de Vries (94) haar verhaal wilde doen over een bizarre fietstocht. Een fietstocht die ze had ondernomen in de oorlogswinter 1945, samen met haar beide zussen van Rotterdam naar Oldenzaal. Miep de Vries het meisje dat ook getuige was van de ramp die zich voltrok destijds bij de explosie op de markt in Oldenzaal op dinsdag 08 mei 1945 toen in Oldenzaal de bevrijding werd gevierd.

En het verhaal Ben Lösbroek van het tafelkleed dat Leendert de Leeuw, de Joodse slager uit de Waagstraat, in bewaring gaf aan de overgrootouders van Ben. Maar ook de bundel met verhalen die wij ontvingen over de Joden die destijds in Oldenzaal woonden. Wat een inkijk geeft in het leven van de Joden in het Oldenzaal van toen en ook dat willen wij u niet onthouden. Beelden uit de oorlogsjaren komen op het netvlies, namen van mensen en situaties van toen trekken voorbij. Voor sommigen van u nog herkenbaar. Verhalen die we nu opschrijven en vastleggen opdat ze niet verloren gaan.

Aan het begin van het herdenkingsjaar 75 jaar Vrijheid, besteedt DWF mediamakers in de Hartkranten aandacht aan bekende en onbekende oorlogsverhalen. In de aanloop naar het vieren van 75 jaar Vrijheid in april 2020 gaat de Hartkrant u wekelijks in korte episodes het verhaal doen van de bizarre fietstocht van de drie zusjes de Vries van Rotterdam naar Twente.

Besef: 75 jaar Vrijheid, is nooit vanzelfsprekend.

Kaatjeknip januari 2020

Lesprogramma WO2

TWENTE - Dit jaar worden volop activiteiten gehouden rond het jubileum van de 75 jaar bevrijding. In alle Twentse gemeenten worden eigen activiteiten gehouden, maar er zijn ook regiobrede initiatieven. Zo zet het Historisch Centrum Overijssel ook een speciaal educatief programma op voor Overijsselse scholen.

Afgelopen week lanceerden zij 'Expeditie Vrijheid'. Dit zal gebruikt worden op zeker 178 scholen. Het legt de koppeling tussen de leerdoelen voor de Tweede Wereldoorlog en de eigen omgeving van de leerlingen: naast het Amsterdamse verhaal van Anne Frank wordt aan de Deventerse Etty Hillesum aandacht besteed, naast het bombardement op Rotterdam komen de bombardementen op Enschede en Nijverdal langs, naast de Februaristaking wordt de impact van de April-mei-staking, begonnen in Hengelo bij Stork, besproken. Daarnaast sluit elk van de zes lessen af met een burgerschapsopdracht, waarbij de leerlingen de lesstof verwerken door opdrachten die werken aan multiperspectiviteit, mensenrechten en empathisch vermogen. Daarmee is dit lespakket de perfecte voorbereiding op WO2-excursies in de eigen omgeving en daarbuiten.

Samenwerking
Expeditie Vrijheid is ontwikkeld samen met tien Overijsselse partnerscholen. Projectleider Willemijn Zwart: "Zonder de bijdrage van deze tien top-scholen, was het ons nooit gelukt een lespakket te ontwikkelen dat zó goed aansluit bij de wensen van het onderwijs."

Freedom Challenge
Expeditie Vrijheid richt zich primair op groep 7-8 van de basisschool. Maar ook voor het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs heeft het Historisch Centrum Overijssel een lespakket ontwikkeld: De Freedom Challenge, in samenwerking met RTV Oost. In dit project maken leerlingen een vrijheidsvlog, gekoppeld aan een van de zeventien thema's die centraal staan in het brede HCO-vrijheidsprogramma.

Guido Weijers geeft masterclass over geluk

HAAKSBERGEN - Niemand minder dan Guido Weijers geeft op vrijdag 7 februari een masterclass Geluk in Kulturhus Haaksbergen! Wees er snel bij, er zijn nog maar enkele kaarten beschikbaar!

Vergeet alle zelfhulpboeken over geluk. Neem afscheid van zelfbenoemde geluksgoeroes. Stop met mindfulness, yoga of meditatie! Guido blijft ver weg van zweverig gedoe en belicht de wetenschappelijke kant van geluk. Wat is geluk concreet? Waarvan worden we gelukkiger? Weijers volgde Masterclasses over 'geluk' aan de Erasmus Universiteit, sprak op TEDx over dit onderwerp en deed in Bhutan onderzoek naar het Bruto Nationaal Geluk. Uitdagende quotes, sterke anekdotes en korte verhalen komen voorbij en laten zien wat ons gelukkig maakt en hoe we ons geluk kunnen beïnvloeden. Antwoorden op vragen. We beloven geen 'cabaret'. Wel garanderen we dat u met meer inzichten en geluk naar huis gaat dan u bent gekomen. Dus geen cabaret maar wel grappig!

Kaarten
Kaarten zijn te verkrijgen via Theater De Kappen, Blankenburgerstraat 40 – 42 in Haaksbergen. Bel 053 - 573 02 00, bezoek de website www.dekappen.nl of ga naar de theaterkassa, ma t/m vr geopend van 08.30 tot 12.00 uur en vanaf een uur voorafgaand aan de voorstelling.

Concert in de Barokkerk van Zwillbrock

ZWILLBROCK - Het Ensemble 'The Great Charm' geeft op zondag 26 januari om 16.30 uur een concert in de Barokkerk St. Franciscus (48691 Vreden – Zwillbrock) met muziek uit de 17e en 18e eeuw.

Er spelen Gudrun Herb, blokfluiten en traverso; Baldrick Deerenberg, blokfluiten; Frank Wakelkamp, barokcello en viola da gamba en Vaughan Schlepp, klavecimbel. Het thema van het concert is "een muzikale reis door Europa", met werken van J.S. Bach, W.F. Bach, Couperin, Picchi, Purcell, Stadlmayr en Vivaldi. Alle vier de musici hebben zich solistisch en in vele kamermuziekensembles onderscheiden (o.a. Huelgas Ensemble (Paul van Nevel), Collegium Vocale Gent (Philippe Herreweghe), Nederlandse Bach Vereniging, Concerto d'Amsterdam). De toegang is gratis, een vrije gift wordt op prijs gesteld.