Hart van Haaksbergen

19 april 2019

Hart van Haaksbergen 19 april 2019


Aftrap voor toeristisch seizoen in Haaksbergen

HAAKSBERGEN - De meivakantie staat weer voor de deur, maar voor je het weet zitten we ook al weer in de zomervakantie. Haaksbergen is er klaar voor; de grote invasie van toeristen die ieder jaar weer naar onze mooie gemeente komt.

Afgelopen week werd het toeristisch seizoen feestelijk afgetrapt. Het is een leuk momentje om eens met alle betrokken partners bij elkaar te komen en te kijken hoe de vlag er spreekwoordelijk bij hangt. Er werd dan ook een bijeenkomst gehouden in de goederenloods van de Museum Buurtspoorweg, één van de grotere publiekstrekkers binnen Haaksbergen. Ook vertegenwoordigers van de VVV waren er, diverse natuurorganisaties, de gemeente zelf en uiteraard ondernemers uit de recreatieve sector.

Goed gevoel
Het komend seizoen kunnen bezoekers onder meer gebruik maken van het onlangs geopende VVV-informatiepunt dat eveneens bij de MBS onderdak kreeg. Een vernieuwd VVV-bestuur heeft grote ambities en veel energie, wat ook wethouder Louis Koopman positief stemde: "Ik zie enthousiasme, ik proef energie en nieuwe impulsen!". Er is al veel werk verricht om tot dit punt te komen; zo is de Stichting Haaksbergen Promotie druk bezig om de bekendheid van Haaksbergen te verbeteren. Een en ander vertaalt zich ook in een toegenomen vertrouwen bij de recreatieve ondernemers binnen de gemeente evenals de organisatoren van veel leuke evenementen.

De kracht van...
Haaksbergen heeft op het gebied van toeristische aandacht absoluut niets te klagen. Dankzij een gunstige ligging, mooie natuur en een groeiend aantal beeldbepalende evenementen en trekpleisters komen toeristen vaker en blijven ze langer. Zo zijn sport, natuur en duurzaamheid al belangrijke 'uithangborden' voor Haaksbergen. De VVV denkt dat de investeringen en moeite die gedaan zijn zich uiteindelijk zullen vertalen in nog meer toeristen. "De reacties op ons nieuwe onderkomen zijn tot nu toe vooral positief.", aldus marketing-medewerker Susan Swidde van de VVV. "We merken nu dat het drukker wordt. Met z'n allen zijn we heel benieuwd hoe het gaat lopen als binnenkort de rijdagen van de MBS beginnen."

Koninklijke Onderscheiding voor Benno Spekschoor

HAAKSBERGEN - Afgelopen week is Benno Spekschoor, vrijwilliger van Brandweer Twente, benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. Locoburgemeester Jan-Herman Scholten had de eer om hem de bijbehorende versierselen op te spelden. "Diepe buiging voor deze brandweerlieden", aldus Scholten. "Dankzij dit korps kan Haaksbergen 's nachts rustig slapen."

Locoburgemeester Jan-Herman Scholten mocht vrijdagavond dus het woord richten tot Benno Spekschoor. Hij deed dat, omdat burgemeester Gerrit Jan Kok al afscheid had genomen en diens opvolger Rob Welten deze week pas werd geïnstalleerd. In zijn toespraak ging Scholten kort in op de verdiensten van Spekschoor, die vorig jaar afscheid nam van het Haaksbergse brandweerkorps.

Vereerd
In 1991 werd Spekschoor vrijwilliger bij de Brandweer Haaksbergen. Hij volgde een opleiding tot brandweervrijwilliger en trad diverse malen op in situaties met gevaar voor eigen leven. Ook nam hij regelmatig actief deel aan brand- en rampenbestrijding. Locoburgemeester Scholten vindt de onderscheiding een gepaste beloning: "Als brandweerman heeft Benno ruim 26 jaar lang elke dag klaar gestaan voor de Haaksbergse samenleving. Daar heb ik veel respect voor. Ik ben vereerd hem een Koninklijke Onderscheiding te mogen uitreiken." Het is voor brandweerkorpsen steeds lastiger om mensen te vinden; de eisen aan vrijwilligers zijn immers steeds strikter, waardoor de druk op vrijwilligers een stuk groter is dan vroeger.

Jaargang: 5 • Nr 210• Wk 16

Kom genieten bij 't Stien'nboer

HAAKSBERGEN - Camping & Bungalowpark 't Stien'nboer heeft zowel voor natuurliefhebbers als gezinnen met kinderen genoeg te bieden voor een ontspannen vakantie.

Voor ieder biedt het camping & bungalowpark en zijn omgeving de ingrediënten voor een compleet vakantiegevoel. De wijde omgeving biedt divers natuurschoon waar heerlijk kan worden gewandeld of gefietst. Ook zijn er in de regio diverse activiteiten te ondernemen zoals een bezoek aan een museum of theeschenkerij Jordaan. Bij terugkomst kunt u lekker ontspannen in het verwarmde zwembad. Ook op de camping zijn er diverse mogelijkheden voor vertier, zo is er een sportveld en een midgetgolf. Genoeg mogelijkheden dus om even te ontsnappen aan de hectiek van alledag en volledig tot rust te komen.

Kindvriendelijk
Voor gezinnen met kinderen is Camping & Bungalowpark 't Stien'nboer bij uitstek geschikt. Het levendige animatieteam biedt in de meivakantie, het pinksterweekend en de zomervakantie een divers recreatieprogramma aan voor jong en oud. Zo is er iedere morgen een knutseluurtje en 's avonds theater voor de kinderen. Ook voor oudere kinderen en volwassenen worden er diverse activiteiten georganiseerd zoals een playbackshow, bingo, spokentocht, speurtochten en diverse sportactiviteiten. Mocht het weer een dag iets minder zijn dan vermaken de kinderen zich prima in de indoor-speeltuin met onder andere springkussen, ballenbak, speelzolder en interactieve speelwand. Het is weer lekker weer om te fietsen en wandelen! Van 13 tot 17 mei en van 2 tot 6 september 2019 organiseren wij een fiets en wandel 4 daagse. Iedere dag is er steeds weer een verrassende wandeling of fietstocht door de prachtige ongerepte natuurgebieden die Haaksbergen rijk is.

Privé sanitair
Nieuw zijn onze kampeerplaatsen met eigen sanitair op kampeerveld de Horst. Naast uw eigen tent of toercaravan heeft u uw eigen sanitaire voorzieningen, lopen naar het dichtstbijzijnde toiletgebouw is niet meer nodig.Het sanitair bestaat uit douche, toilet en wastafel. Wie van luxe houdt reserveert een supercomfort kampeerplaats met privé sanitair!

Beëdiging van Rob Welten

HAAKSBERGEN - Vorige week vrijdag nam Gerrit-Jan Kok afscheid als burgemeester van Haaksbergen. Rob Welten neemt zijn taken als burgervader over. Hij werd afgelopen woensdag 17 april tijdens een buitengewone raadsvergadering in de raadzaal geïnstalleerd en beëdigd.

Niet alleen raadsleden en genodigden konden de vergadering live bijwonen. Via het internet was de beëdiging voor iedereen live te volgen. Tijdens een receptie 's avonds in restaurant 't Hagen kon iedereen de nieuwe burgemeester verwelkomen en kennismaken met hem en zijn familie.

Werkzaamheden

De 58-jarige Rob Welten woont in Borne en is lid van het CDA. Zijn opleiding bestaat uit doctoraalopleidingen Nederlands Recht en Geschiedenis. Na zijn studie heeft hij al een lange loopbaan achter de rug. Hij heeft diverse functies vervuld, waaronder als wetenschappelijk medewerker op de Rijksuniversiteit Limburg en hoofd bestuurszaken van de gemeente Weststellingwerf.

Vertrouwenscommissie

Patrick ten Voorde van de vertrouwenscommissie vertelt dat ze heel blij zijn met deze ervaren burgemeester. Ook heeft de raad er het volle vertrouwen in dat Rob Welten op de juiste manier verbindingen weet te leggen tussen de inwoners, ondernemers en (maatschappelijke) organisaties in Haaksbergen. Ambitie en besluitvaardigheid zijn vaardigheden die van groot belang zijn om de processen binnen de gemeente tot uitvoering te brengen.

Column

Recht/krom

Het is niet alleen het slecht functioneren van de overheid, waaraan de burger zich ergert, het is meer de onverschilligheid en arrogantie van ambtenaar en bestuurder en het gebrek aan empathie. Geen rekening houden met de gevolgen van een ingreep of maatregel voor de burger. Sancties, die in geen verhouding staan tot de "misdaad". Het omdraaien van bewijslast. Het niet geven van een beschikking, zodat betrokkene niet naar de rechter kan, hij heeft immers niks op papier. Het meerdere malen wegmaken van ingeleverde papieren. "U hebt geen kopies ingeleverd." "Jawel, kijk maar ik heb een handtekening voor ontvangst van uw collega gekregen." "O, dan gaan we nog eens verder kijken. O ja, nu zie ik het ook."

Gebeuren dit soort dingen met opzet? Ja, ik weet het zeker. Het recht wordt misbruikt. Mensen zijn al meerdere keren in beroep gegaan, zijn al jarenlang bezig, worden er letterlijk ziek van en de gemeente zet er gewoon weer een nieuwe jurist op. Of een nieuwe advocaat van buiten. Niemand weet hoeveel rechtszaken er door de gemeente gevoerd worden. Tientallen? Honderden? Duizenden? En standaard gaat de overheid in beroep tegen een vonnis. Dat kunnen ze altijd nog intrekken. En dat doen ze ook vaak. Soms wachten ze tot de zitting. Misschien trekt de tegenpartij zich terug. En dat is geen incident, dat is beleid. Daar is overleg over, dat wordt als opdracht gegeven tijdens het werkoverleg van de afdeling of tijdens het portefeuilleoverleg met de wethouder.

Misbruik van recht, het onnodig voeren van rechtszaken door de overheid is een misselijkmakend iets; het kost klauwen met geld en het verwoest levens. En dan nog iets. Het nieuwe college beloofde vanaf het begin de burger te betrekken bij het gemeentebeleid en sloot met zichzelf een deal; het EnschedeAkkoord. Nu is een van de moeilijkste dingen van het nieuwe college participatie van de burgers. En het is ook niet altijd nodig. Ambtenaren en bestuurders weten meestal donders goed wat er leeft in de samenleving. Het probleem is, als ambtenaar en/of bestuurder burgers echt bij de planvorming en –uitvoering betrekken, ze ook de ruimte moeten krijgen kritiek te uiten en plannen aan te passen. Maar meestal is dat niet het geval. De ambtenaar is al een stap verder en heeft alles al geprobeerd en nu moet hij het opnieuw ter discussie stellen? Dat kan hij niet en dat wil hij ook niet. En wat zien we dan? Een proces dat sterft in zijn eigen schoonheid. Het EnschedeAkkoord is zo'n proces. Het smoort straks in een lawine van papier.

De paas-inbraak

TWENTE - De komende week gaan veel Nederlanders op pad; voor familiebezoek of enkele dagen er even lekker tussenuit. Het is dan belangrijk om alert te zijn op het risico van een paas-inbraak.

Inbrekers maken dankbaar gebruik van de kerst- en paasdagen en vakanties; momenten waar meer mensen langer van huis zijn en de alertheid wat minder is. Helaas is er ook rond Pasen altijd een duidelijke piek te zien qua inbraken. De politie adviseert om ramen en deuren goed te sluiten en gebruik te maken van degelijke sloten. Ook het gebruik van tijdschakelaars op verlichting geeft woningen een meer bewoonde indruk om in ieder geval gelegenheids-inbrekers af te schrikken. Het is verstandig om in ieder geval uw buren in te lichten wanneer u enkele dagen er op uit gaat. Zij kunnen dan een oogje in het zeil houden voor eventuele verdachte situaties. Ziet u iets verdachts in uw straat of buurt? U mag bellen met het alarmnummer 112. Zo komt de politie namelijk sneller ter plaatse.

Wat maak jij?
Grafische prints en handgemaakte producten.

Wat maakt jouw werk speciaal?
Omdat ik als maker niet perse het doel heb om een boodschap over te brengen, het visuele aspect staat altijd vooraan. Ik vind het belangrijk en interessant om tot een eind resultaat te komen dat strelend voor het oog is maar vrij is van alles wat overbodig of afbreuk doet aan het uiteindelijke beeld.

Waar kunnen we je kunst zien?
Ik exposeer af en toe maar zou dit eigenlijk vaker willen doen, mijn meest recente werk is te vinden op mijn website (www.wesselvreeken.com).

Welke bekende kunstenaar bewonder jij?
Meerdere, bijvoorbeeld Jan Schoonhoven maar ook Escher, maar veel beginnende ontwerpers en kunstenaars. Door de kracht om met heel weinig of in andere gevallen heel veel, toch een werk te creëren dat in een opslag je kan amuseren of te emotioneren zonder hier bij veel te vragen aan de toeschouwer, iets waar ik zelf ook vaak naar streef.

Wat betekent Enschede voor jou?
Het is mijn geboorte stad, waar ik ook gestudeerd heb, een stad waar van ik niet kan benoemen waarom ik hier nog steeds ben, maar ook geen reden zou hebben waarom hier zou vertrekken.

Spiet achterof krie'j 't veakste van
dinge dee'j nit edoan hebt.

Maandag 22 april 10:00 uur

'Dat was nou eenmaal zo'

Ik was laatst erg onder de indruk van een artikel: 'Zorg voor ouderen krijgt onterecht meer aandacht dan jeugdzorg'.

Als moeder van 2 jonge kinderen ben ik het er absoluut mee eens, dat we kinderen moeten behoeden voor het krijgen en vormen van trauma's. Dat een trauma, zoals mishandeling, voor levenslange gevolgen kan zorgen is verschrikkelijk en kan tot in verre generaties effect hebben. Daarvoor moet alle hulp voor handen zijn, 100% mee eens.

En toch spookt het door mijn hoofd als seniorencoach: De cliënten die ik begeleid, 60+, hébben al die trauma's al opgelopen in hun jeugd en in hun latere leven. Zij hebben totaal geen aandacht gekregen van een vader en/of moeder of van iémand anders. Veel gebeurtenissen hebben ze niet eens durven te vertellen. Misschien krijgen ouderen voldoende (financiële) aandacht in de vorm van lichamelijke- en deels mentale ondersteuning, maar de herinneringen die ik te horen krijg, die zijn heftig.

Trauma's
Bij de meeste cliënten blijft het niet bij een enkele ervaring, maar ze sommen er helaas zo een aantal op: Oorlogsgeweld, de angsten van vader en moeder, vaak al op jonge leeftijd overleden broertjes en zusjes, mishandeling in het huwelijk, aanranding, misbruik, opgroeien met angstige en/of depressieve ouders, opgroeien zonder vader in armoede, de 'corrigerende' tikken met de pook van pa of ma. 'Dat was nou eenmaal zo'. En toch heb ik elke keer weer de huilende man of vrouw voor me zitten, voor wie het leven eigenlijk te zwaar is geworden en niet zo veel betekenis meer heeft, júist door deze gebeurtenissen.

Praten helpt
Ik luister naar de verhalen, krijg kippenvel en houd hun hand vast als ze daar behoefte aan hebben en dan vertellen ze me vol overtuiging: 'Dat was nou eenmaal zo'. Hoe gaan we hier eigenlijk mee om? Neem contact op voor meer informatie. Mail Ester Slotman: ester@nu-u-seniorencoaching.nl of www.nu-u seniorencoaching.nl of telefonisch 06-54 36 56 34

Aanstormend dierenarts-talent welkom!

ENSCHEDE - Afgelopen maand kregen we weer veel mails binnen van Paraveterinaire dierenartsassistenten in opleiding. Het is weer tijd om een stageplek voor het nieuwe schooljaar te zoeken. Jonge meiden en soms jongens die meestal voor de eerste keer een soort sollicitatie-mail moeten schrijven.

Wij lezen alle mails met CV's door en vragen de aanstormende talenten om langs te komen voor een gesprek. Als het klikt mogen ze een dagdeel meelopen om te kijken of het klikt op de werkvloer. Spannend, spannend. Niet alleen voor degene die wil komen stagelopen, maar ook voor ons. Je kunt natuurlijk zeggen: "Ach het is maar een stagiaire", maar zo voelt dat niet. We werken met iedereen veel en nauw samen. Stagiaires mogen echt meewerken, het is geen kijk-stage, want daar leer je niet zoveel van. Dus het moet wel klikken.

Jong talent
We hebben geluk, want eigenlijk hebben we altijd leuke en goede stagiaires. Talentvolle mensen die graag willen leren. En als ze klaar zijn met de opleiding vragen we vaak een stagiaire om in de zomer (en soms zelfs langer) bij ons te komen werken. Een win-winsituatie.

Doelen
De meeste stagiaires komen hier met allemaal dezelfde leerdoelen vanuit school meegekregen. Daar werken we dan ook aan. Daarnaast heeft elke stagiaire natuurlijk zijn/haar eigen interesses. Wij staan volledig open voor eigen input qua leerdoelen. Want, hoe kun je beter leren dan dat je zelf iets heel graag wílt leren Zo hadden we dit jaar een stagiaire die ontzettend geïnteresseerd is in katten. Nu zijn wij een Cat Friendly clinic met Goud status met veel katten in ons klantenbestand, dus dat paste heel goed bij ons. Deze stagiaire had zoveel feeling met katten en zich zo ontzettend goed ontwikkeld dit jaar, dat zij meestal de bange katten hielp vasthouden. Dat ging super!

Doorgroeien
Dat maakt stagiaires opleiden voor ons zo leuk: wij kunnen hen veel leren en ze zien groeien in hun zelfvertrouwen en deskundigheid. En wij dragen ons steentje bij om zo goed mogelijke Paraveterinaire dierenartsassistenten af te leveren aan het werkveld. En ondertussen helpen zij ons ook ontzettend mee met alle werkzaamheden!

Esther van Sprang
Dierenarts Dierenkliniek Enschede

Paasshow bij Mango Mobility in Almelo

ALMELO - Mango Mobility in Almelo maakt het aanschaffen van een nieuwe scootmobiel extra aantrekkelijk tijdens Pasen. Er zijn op tweede paasdag mooie kortingen te pakken.

Het voorjaar is weer in volle gang, dé tijd om er weer op uit te trekken. Een scootmobiel kan helpen om mobiel te blijven in ieder jaargetijde. Mango Mobility laat u graag kennismaken met de vele mogelijkheden tijdens de paasshow op tweede paasdag. Dit is de grootste paasshow op het gebied van elektrische mobiliteit! U bent van harte welkom van 10.00 tot 16.00 uur aan de Einsteinstraat 8A in Almelo.

Kortingen
Bezoekers kunnen profiteren van spectaculaire kortingen op de huidige voorraad. Als voorbeeld: u schaft de Tiger 4 scootmobiel aan voor 2.999 euro, afgeprijsd van 3.598 euro. Daarnaast profiteert u van leeftijdskorting bij aankopen vanaf 999 euro. De Tiger 4 is voorzien van luxe wielvering, een comfortabele stoel, verstelbare armleuningen, stuurkolom en komt compleet met een onderhoudscontract van 1 jaar én een accessoire cadeau.

Service en onderhoud
Mango Mobility staat bekend om de uitstekende service en goed advies, zowel voor als na de aankoop. Ook voor het onderhouden van uw kostbare scootmobiel bent u aan het juiste adres. Mango Mobility heeft ruim tien jaar ervaring in elektrische mobiliteit. Met goed preventief onderhoud blijft u altijd mobiel, met een eigen pechhulp wanneer er onverhoopt tóch iets mis gaat. Mango Mobility, gevestigd aan de Einsteinstraat 8A in Almelo. Bel met: 0546 - 45 32 96. Kijk ook op: www.mangomobility.nl/winkels/almelo

Column

Digitaal

Al vanaf 2014 waarschuwt EnschedeAnders voor de maatschappelijke tweedeling. Een tweedeling niet alleen van arm en rijk, maar ook digitaal vaardig en niet digitaal vaardig. De gemeente Enschede is van plan om haar digitale dienstverlening aan de inwoners uit te breiden. Aanvragen van een bijstandsuitkering moeten tegenwoordig digitaal (computer) aangevraagd worden. Ook rijbewijs en paspoort kunnen digitaal. Voor veel mensen is dit een heerlijkheid, maar voor een grote groep inwoners is het niet te doen. De Rekenkamercommissie heeft onderzoek gedaan naar de digitale dienstverlening in Enschede en heeft gekeken of de digitale dienstverlening wel aansluit bij de wensen van onze inwoners.

Het onderzoek werd uitbesteed en er werd een steekproef uitgevoerd onder mensen die lid zijn van het Enschede Panel. Het Enschede Panel is een groep inwoners die een aantal keren per jaar via internet vragen voorgelegd krijgt over verschillende onderwerpen. Wij vonden het jammer, dat het onderzoek is uitgevoerd onder de inwoners die meedoen met het Enschede Panel, want die groep inwoners zijn natuurlijk digitaal vaardig. Dat maakt dat het onderzoek positiever is dan dat het in werkelijkheid is. Wij hadden het slimmer gevonden als aanvragers van een bijstandsuitkering waren bevraagd over hoe zij de digitale dienstverlening ervaren. Nu hadden de onderzoekers vooral met ambtenaren gepraat, maar ook hier was het beter geweest om bijvoorbeeld de vrijwilligers van het Formulieren Advies Punt te bevragen. Zij maken dagelijks mee, waar de inwoners tegenaan lopen. Het afgelopen jaar hebben zij 2300 mensen geholpen. 2300!!


Bij het aanvragen van het mantelzorgcompliment werd ook al duidelijk dat mensen afhaakten. Er kwamen duizenden aanvragen minder binnen, dan voorheen. Uit onderzoek, hoe klein dat ook was opgezet, werd wel duidelijk dat ruim 60% aangaf iemand te kennen die niet digitaal vaardig is. Voor ons niet verrassend. Een grote groep mensen is laaggeletterd ( moeite hebben met lezen en schrijven), veel ouderen redden zich niet met de computer en er is een flink aantal migranten. Alleen al de groep laaggeletterden is 16.000 tot 20.000 groot in Enschede. Er wordt veel te weinig rekening gehouden met deze mensen. En als zij aan het gemeentelijk loket komen, worden ze doorverwezen naar het Formulieren Advies Punt. Een bureau waar ongeveer 50 vrijwilligers actief zijn, die het werk van ambtenaren oppakken. Onbetaald! Maar zo langzamerhand zijn deze vrijwilligers veranderd naar een club raadgevers en hulpverleners. Waar leg je de grens, tussen de professional en de vrijwilliger?, vroeg ik aan de wethouder. Vinden we dit normaal? Nou ik niet. Er zit een grens aan het inzetten van vrijwilligers. De gemeente had kunnen weten dat lang niet iedereen de digitale dienstverlening kan benutten. Ook voor die groep mensen is de gemeente verantwoordelijk!

Margriet Visser

EnschedeAnders

Column: Emotionele verhalen laten je niet koud

Toen ik advocaat werd, was het nogal ongebruikelijk dat tijdens zittingen veel aandacht werd besteed aan de vermeende slachtoffers. Het strafproces draait immers om de vraag of er een strafbaar feit is gepleegd en als dat gepleegd is, wie daar dan voor verantwoordelijk is. De verdachte moet tijdens een zitting het gevoel hebben dat er nog geen beslissing is genomen over de vraag of hij of zij schuldig is.
In de afgelopen jaren is er veel veranderd. Tijdens zaken die zien op levensdelicten of andere zware geweldsfeiten wordt ruim baan gegeven aan de vermeende slachtoffers of hun nabestaanden om uiting te geven aan hun verdriet. Dit zijn vaak emotioneel zwaar beladen verhalen waarbij niet zelden verbaal wordt uitgehaald naar de verdachte waarvan de rechtbank dan nog moet vaststellen of die iets verkeerd heeft gedaan.
Voor rechters zijn deze voordrachten van vermeende slachtoffers ingewikkeld, omdat zij geen blijk mogen geven van vooringenomenheid. Een rechter die overmand wordt door emoties zal in de regel moeten worden vervangen.
Voor advocaten zijn dergelijke voordrachten ook lastig. Een emotioneel betoog kan vanzelfsprekend van invloed zijn op hoe rechters een zaak zien en misschien nog wel belangrijker, hoe zij de verdachte zien. Daarnaast kan ook een advocaat geraakt worden door een emotioneel verhaal. Ik heb dat zelf meegemaakt tijdens een zitting die draaide om het doodsteken van een jongen van 16. Zijn stiefbroer heeft hem gezien voor hij overleed. Hij vertelde dat hij sindsdien PTSS heeft en dat zijn leven geen zin meer had. De ouders van de overleden jongen kwamen ook aan het woord. De uiting die zij gaven aan hun verdriet, woede en frustratie over het overlijden van hun enige kind ging door merg en been.
Het voordeel in deze zaak dat ik als advocaat had was dat ik oprecht geloofde in de onschuld van mijn klant. Ik kon dus de nabestaanden aanhoren zonder dat dit voor mij van invloed was op hoe ik mijn klant verdedigde. Daarbij kon ik alleen maar vertrouwen in de objectiviteit van de rechtbank. Vertrouwen dat niet beschaamd werd bij de uitspraak, waarbij mijn klant werd vrijgesproken. Volgens de rechtbank had een andere jongen schuld aan het feit en kon mijn klant het overlijden van de jongen niet worden aangerekend.
Dat wil niet zeggen dat ik niet geraakt werd door het onmetelijke leed dat de nabestaanden had getroffen. Ik heb er voor gezorgd dat mijn klant en zijn ouders niet eveneens zijn getroffen door onnodig leed.
Dat ik dit met respect voor de nabestaanden heb kunnen doen, maakt dat ik met een goed gevoel terugkijk op de zaak.

mr. Niek Hendriksen
www.strafrechtadvocaat
twente.nl

Mooie ogen dankzij Clinique Dr. Don

HENGELO - Clinique Dr. Don is gespecialiseerd in ooglidcorrecties en maakt de mooiste ogen van Nederland!


Denk er eens over na. Geen taboe meer. Eén op de zeven Nederlanders (30.000 per jaar) ondergaan een ooglidcorrectie per jaar. Het ziet er mooier uit. Zowel mannen als vrouwen komen in de klinieken van Dr. Don voor een bovenooglidcorrectie. Iedereen wil toch een frisse uitstraling?

Hangende oogleden
Ogen kunnen ook echt moe aanvoelen als de ogenleden gaan hangen. De omliggende spiertjes moeten steeds het gewicht van het uitgezakte ooglid omhoog houden. Het kost steeds meer moeite om de ogen open te houden. De ogen voelen dan moe aan. Ook kunnen klachten als: hoofdpijn, tranende ogen en minder zicht ontstaan.

Hoe gaat het in zijn werk?
Clinique Dr. Don is gespecialiseerd in zowel complexe als eenvoudige ooglidcorrecties en heeft al vele honderden patiënten met succes en tevredenheid behandeld. Eerst wordt er in een intakegesprek onderzocht of mensen in aanmerking komen voor een ooglidcorrectie. Daarna volgt de ingreep. De overtollige huid die in de weg zit wordt nauwkeurig verwijderd en Dr. Don zorgt ervoor dat het kleine wondje precies in de oogplooi valt, zodat het later niet meer zichtbaar is. Door zijn kennis en ervaring op het gebied van ooglidcorrecties, kan hij de operatietechniek kiezen die het beste past bij de vorm van uw oog. Het is en blijft dus maatwerk. Afspraak maken? 0743030250

Prijs
Bovenooglidcorrectie voor 495 euro. De intake is gratis. Deze unieke winteraanbieding is voor u of voor iemand uit uw omgeving die hier al een tijdje over nadenkt. Boek een vrijblijvende afspraak in bij Clinique Dr. Don en laat u informeren over de mogelijkheden. 074-3030250. De medisch consulenten beantwoorden graag uw vragen. Clinique dr. Don is gevestigd aan de Demmersweg 136, 7556 BN in Hengelo. Kijk ook op de website: www.cliniquedokterdon.nl

Superjuffie

HAAKSBERGEN - Kinderen zijn op woensdagmiddag 24 april welkom bij de film Superjuffie.

De film 'Superjuffie' is vanaf 14.30 uur te zien in theater De Kappen in Haaksbergen. De film gaat over juf Josje, die door een mysterieus beeldje verandert in Superjuffie, waarna ze onder andere kan praten met dieren. Voor €4,25 kun je deze film komen kijken in het Filmhuis, waarbij er ranja en iets lekker wordt aangeboden. Kaarten zijn te bestellen op www.theaterdekappen.nl.

Kinder-Passion

USSELO - Vorig jaar was de Kinder-Passion een groot succes. Daarom wordt het dit jaar opnieuw georganiseerd op zaterdag 20 april om 16.00 uur.

Tijdens deze tocht wordt het verhaal van Pasen op een kindvriendelijke en eigentijdse wijze gepresenteerd. De tocht begint in de schuur van Twentseschuttingen.nl van de familie Diepenveen aan de Haaksbergerstraat 811 in Usselo en eindigt in de kerk. Kinderen van de basisschool en hun (groot)ouders kunnen vanaf 16.00 uur gratis meewandelen.

Koningsdag Boekelo

BOEKELO - Heeft u zin in een gezellige dag boordevol uitdagende activiteiten? Kom dan tijdens Koningsdag van 10.00 tot 18.00 uur op het sportpark Zweede.

Op deze feestelijke dag kunt u deelnemen aan diverse activiteiten: een funrun (parcours met leuke, sportieve hindernissen), fietspuzzeltocht, vogelschieten, zeskamp en cornholl. Indien u geen behoefte heeft aan een sportieve activiteit, kunt u ook komen genieten van de muziek en het eten of drinken. Meer informatie vindt u op de Facebookpagina van Stichting Oranjecomité Boekelo e.o.

De Grolsch Veste blijft komende 10 jaar naam van het stadion

ENSCHEDE - FC Twente en Koninklijke Grolsch verlengen hun langdurige samenwerking met nog eens 10 jaar. Afgelopen maandag werden de handtekeningen gezet onder de nieuwe samenwerkingsovereenkomst. Grolsch blijft daarmee tot medio 2030 als sponsor én naamgever van het stadion verbonden aan de club. FC Twente en Grolsch zijn al bijna 54 jaar met elkaar verbonden in een partnerschap. Trots op de regio, de fans, de club en het bier is wat de twee samenbrengt.


Paul van der Kraan, Algemeen Directeur FC Twente: "We zijn trots dat Grolsch en FC Twente de samenwerking verder voortzetten. Dat Grolsch ook voor de komende 10 jaar naamgever van het stadion blijft, geeft aan dat er van beide kanten veel vertrouwen is. Grolsch is vanaf de oprichting van de club in 1965 nauw verbonden aan FC Twente, Grolsch is diepgeworteld in de regio. Ook in de afgelopen moeilijke periode, die hopelijk achter ons ligt, kon de club altijd op de steun van Grolsch rekenen. FC Twente en de supporters zien uit naar de komende 10 jaar."

Twentse Harmonica Club komt graag langs

ENSCHEDE - Onze regio kent een groot aantal leuke muziekverenigingen. Eén van de minder bekende bij het brede publiek is te vinden in Enschede; de Twentse Harmonica Club.

De groep is regelmatig op pad om leuke optredens te geven in de brede regio, waaronder bij menig feestmiddag. Het repertoire van de groep is divers; van de trekharmonicamuziek van vroeger en nu tot schoolliedjes, gezellige meezingers en met Nederlandse voordrachten. Zij hopen dit jaar dan ook weer veel leuke boekingen tegemoet te zien.

Breed publiek
Met name bij ouderen (verpleeg- en verzorgingshuizen), vallen de optredens zéér goed in de smaak, succes verzekerd! "Als klap op de vuurpijl hebben wij voor het eerst een prachtig avondvullend programma met Kerstnummers en kerstverhaal van zo'n 2,5 uur. In december 2018 hebben wij dit programma voor het eerst, met heel veel succes gebracht.", aldus de THC. Er zijn nog enkele dagdelen vrij om hen te boeken, dus wees er snel bij als u rond de kerstdagen interesse hebt in een optreden. Kijk voor meer informatie over de Twentse Harmonica Club ook op: www.twentseharmonicaclub.info

Rectificatie Palmexpert

GIETHMEN - In de vorige editie stond vermeld dat de Palmexpert op beide paasdagen geopend is. Deze informatie is niet correct. Palmexpert heeft op tweede paasdag een open dag met vele activiteiten van 11.00 tot 16.00 uur aan de Koedijk 9a.

Vogels in je achtertuin

TWENTE - In de lente is een goede en veilige broedplek voor vogels erg belangrijk. Helaas verdwijnen er in de natuur steeds meer natuurlijke nestplaatsen, doordat er steeds meer bomen worden gekapt. Ook hebben vogels door de betere bouwmethodes van tegenwoordig minder plekken om nesten te bouwen; er zijn immers veel minder kieren en hoekjes. U draagt een steentje bij aan de voortplanting van veel algemene vogelsoorten door een geschikte huisvestiging te plaatsen in uw tuin voor de diverse vogels.

Met een paar kleine aanpassingen zult u merken dat de vogels uw tuin vaker zullen bezoeken. Een tuin vol met struiken, bomen en hagen trekt vogels aan, dit komt doordat u hierdoor de natuur nabootst. Vogels eten graag de bessen op die aan de struiken groeien. Daarnaast bieden diverse planten ook een extra voedingsbron voor de vogels. De planten trekken namelijk verschillende insecten aan, waar de vogels gek van zijn. Een aantal planten zijn: hop, wilde wingerd, vingerhoedskruid en boerenwormkruid. Ruim tijdens het onderhouden van uw tuin de takken en het bladafval niet op, deze zijn uiterst geschikt voor de vogels om een nest mee te bouwen.

Nestkasten
Naast het groen in uw tuin, lokt u ook vogels naar uw tuin door een eigen nestkast in uw tuin te plaatsen. Een nestkast met een opening van Ø 25-28 mm is geschikt voor kleinere vogels, waaronder de pimpelmees en het winterkoningkje. Een invliegopening van Ø 32-55 mm is geschikt voor de koolmees en de mus en een opening van Ø 45 mm trekt spreeuwen en bonte spechten aan. De ideale tijd om een nestkast schoon te maken is wanneer de jonge vogeltjes net uitgevlogen zijn. Maak bij het schoonmaken enkel gebruik van biologisch afbreekbare middelen die niet schadelijk zijn voor de vogels.

Nestkast ophangen
Let erop dat u de nestkast niet in de volle zon ophangt, maar ook op een plek waar weinig regen komt. Hang hiervoor de invliegopening in de oostelijke richting. Vogels houden namelijk van de ochtendzon, wat uiterst geschikt is voor de jonge vogels om op te warmen. De nestkast wordt geleverd zonder stokje voor de opening om te voorkomen dat er eksters en gaaien op gaan zitten om de jongen op te eten.

Vogels voeren
Helaas bevat standaard vogelvoer niet voldoende voedingsstoffen voor de vogels. Geschikt vogelvoer bestaat uit verse zaden, pinda's en vetten. Let er daarbij wel op dat pinda's erg gevoelig zijn voor aflotoxine, een gif dat wordt geproduceerd door een schimmel. Helaas zijn vogels hier erg vatbaar voor.

Tuincentrum De Aadijk fleurt uw tuin op

ALMELO - Tuincentrum De Aadijk heeft de deuren van de kwekerij weer voor u geopend. Jaarlijks verkopen zij veel perkplanten en kuipplanten. Onder het genot van een kopje koffie of thee kunnen bezoekers genieten van de enorme bloemenweelde in de kassen van de kwekerij.

De kas is vanaf half april weer geopend, waarbij er diverse perkplanten, zaaigoed, kuipplanten, hanging basket, vaste planten en heesters worden verkocht. Daarnaast kunt u ook alle aanverwante artikelen zoals tuingereedschap, potgrond en bemesting in het tuincentrum vinden. De vriendelijke medewerkers staan graag voor u klaar om u te voorzien van het beste advies.

Hovenierswerk
Naast het verkopen van planten en bloemen, voert De Aadijk ook hovenierswerkzaamheden uit. Hierbij kunt u denken aan de aanleg van een nieuwe tuin en het onderhoud ervan. De medewerker zal vrijblijvend bij u langskomen om te kijken welke tuinwensen u heeft. Het vakkundige team tovert vervolgens een mooie tuin die aansluit bij uw wensen.

Biologisch
Wist u ook al dat tuincentrum De Aadijk het gehele jaar door biologische groenten, aardappelen en fruit verkoopt? Zo kunt u in ieder jaargetijde genieten van heerlijke producten.

Meer informatie
Tuincentrum De Aadijk nodigt u van harte uit om een kijkje te nemen in de kwekerij aan de Almeloseweg 75. U kunt meer informatie vinden op hun website: www.tuincentrumaadijk.nl of op hun Facebookpagina. Het bedrijf is dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur.

Vakmanschap en breed assortiment bij HD Interieurs

RIJSSEN - Een mooi interieur is een aangename plek om te verblijven. En bij een behaaglijk interieur gaat het niet alleen maar om het meubilair. Het gaat om het totaalplaatje: van de vloer tot de gordijnen, van de trapbedekking tot de binnenzonwering. HD Interieurs in Rijssen en Vriezenveen helpt u graag om uw droominterieur te verwezenlijken!

HD Interieurs is al sinds 1994 een begrip in Rijssen-Holten en omstreken. Zij leveren vakwerk en woningstoffering in stijl. U mag dan ook rekenen op vakmanschap en perfecte service. Zo beschikt het bedrijf over eigen stoffeerders met veel vakkennis. De klant van tegenwoordig is veeleisend; en terecht. Omdat de wensen voor het droominterieur vaak heel specifiek zijn, biedt HD Interieurs u de grootst mogelijke selectie van materialen aan. Zo is er een immense PVC-showvloer van ruim 200 vierkante meter. Ook zijn er meerdere laminaatvloeren te bewonderen. Uiteraard is er op het gebied van woningstoffering ook een haast eindeloze selectie materialen en afwerkingen te zien. Dit alles met als doel om u een zo goed mogelijk beeld te geven van het eindresultaat.

Vloeren
Een mooi interieur begint bij de basis; een mooie vloer dus. Er is veel te koop tegenwoordig, waarbij voor iedere smaak en interieur een passend aanbod te vinden is. Zo kunt u kiezen voor een behaaglijk tapijt, een onderhoudsvriendelijke en veelzijdige vinyl vloer of een laminaatvloer, van modern tot rustiek. Zo levert HD Interieurs laminaatvloeren van bekende merken zoals Ambiant, Balterio, Saffier en Berry Aloc. De ervaren interieuradviseurs kunnen u helpen met de juiste keuze. En uiteraard dragen zij ook zorg voor professioneel leggen van deze vloeren.

Licht en donker
Het licht is ook bepalend voor de sfeer in uw interieur. Het gaat hierbij om het vinden van de balans; zo kan een goede binnenzonwering helpen bij het regelen van de lichtinval en het ruimtegevoel in huis. Bovendien biedt dit bescherming tegen warmte en kou voor een aangenaam binnenklimaat. Gordijnen zijn eveneens een sfeervolle toevoeging aan het huis. Zeker wanneer de woning een laminaat- of PVC vloer heeft, dragen gordijnen ook bij aan de zachte 'finishing touch' van het interieur. Er is een ruime selectie gordijnen te vinden, van speels tot elegant en klassiek. En uiteraard allemaal op maat te maken door HD Interieurs.

Kom langs
HD Interieurs is gevestigd aan de Fahrenheitstraat 1 in Rijssen en Westeinde 660 in Vriezenveen. Kijk ook op: www.hdinterieurs.nl Op tweede paasdag zijn beide vestigingen geopend en ontvangt u 20 procent korting op binnenzonwering.

Een tuin van en voor kinderen

TWENTE - Is het mogelijk om kinderen een eigen tuin te geven? Waarom niet! Op jonge leeftijd kunnen kinderen al vertellen welke planten en bloemen ze mooi vinden. Geef ze een vierkante meter en plant daar samen de gekozen planten.


In hun eigen tuintje kunnen ze zien hoe planten groeien en bloeien en het tuintje geeft ze al een beetje verantwoordelijkheid. Ze moeten natuurlijk helpen met de verzorging en ze water geven. Misschien gaat dat in eerste instantie van harte, maar u loopt wel het risico dat u dat uiteindelijk zelf moet doen.

Zelf zaaien
Het zelf zaaien van bloemen, planten of groenten kan natuurlijk ook. Het traject is dan wat langer, maar oogsten vanuit de eigen tuin is leuk voor kinderen en voor volwassenen. De acties van verschillende supermarkten hebben laten zien dat daar bij jong en oud interesse in is. Wanneer snel resultaat gewenst is, dan zijn tuinkers, radijsjes, sla en spinazie goede keuzes. Wanneer er ook bloemen tussen de groenten worden geplant, dan wordt het een fleurig geheel en dat maakt het voor kinderen nog leuker. Bepaalde planten en bloemen kunnen ook heel functioneel zijn. Zo scheiden afrikaantjes een stof af waar bladluizen niet van houden en een akelei weert slakken. Ook kruiden als rozemarijn houden insecten weg bij uw oogst. Voorkomen is beter dan of de oogst op te laten eten of naar bestrijdingsmiddelen te grijpen.

De woning klaar voor de lente

TWENTE - Een woning heeft onderhoud nodig. Sommige zaken, zoals een lekkende kraan, vragen direct om actie en andere zaken die niet à la minute gedaan hoeven te worden, blijven nog al eens liggen. Wat zou u nu aan het begin van het jaar kunnen ondernemen?

Maak de dakgoten schoon. Vaak wordt dit klusje al in de herfst opgepakt, maar in het voorjaar nog eens de dakgoten nalopen is geen overbodige luxe. Met een flinke plensbui in het voorjaar kunnen door vuil dakgoten overstromen en de hemelwaterafvoer kan verstopt raken. Geen onderhoud van dakgoten kan ervoor zorgen dat er lekkages ontstaan en gevels aangetast worden door vocht. Wanneer u op de ladder staat voor de goten, leg dan meteen de pannen recht en vervang de kapotte dakpannen.

Schilderwerk
Kijk na de winterperiode ook het buitenschilderwerk na op scheuren, slijtage en andere onvolkomenheden. In de winterperiode kan vocht en vorst de verflaag aantasten. Wanneer u in het voorjaar de aangetaste verflaag herstelt, voorkomt u verdere problemen zoals houtrot. Wanneer u toch bezig bent met de kozijnen en deuren, kijk dan direct of de kit nog in goede staat is. Kit voorkomt namelijk vocht tussen de ruit en het kozijn en helpt daardoor ook bij de voorkoming van houtrot.

Ventilatie
Van januari tot en met december is het ventileren van een woning belangrijk. Toch worden ventilatierooster in het stookseizoen nog steeds gesloten om te besparen op de stookkosten. Het voorjaar is het moment om alle roosters weer open te zetten. Wanneer u dat doet, maak de rooster dan ook schoon. Ongemerkt hoopt vuil zich op in de rooster en ook spinnen willen er nog wel eens een web weven. Zowel de ventilatierooster die zorgen voor frisse lucht in de leefomgeving als de roosters die zorgen voor ventilatie van de kelder of de kruipruimte moeten regelmatig schoongemaakt worden. Goede ventilatie zorgt voor een beter binnenklimaat.

Zelf doen
Naast deze klusjes zijn er zeker nog andere karweitjes die gedaan kunnen worden. Let er wel op dat u het onderhoud goed en veilig aanpakt. Gebruik de juiste gereedschappen en schakel tijdig een vakman in als u niet voldoende kennis heeft. Schakel ook een deskundige in wanneer er bijvoorbeeld op hoogte gewerkt moet worden en u niet graag op een ladder staat.

Zomers genieten in uw eigen zwembad?

TWENTE - Afgelopen zomer was het zweten geblazen. Met de recordbrekende temperaturen was het voor veel Twentenaren een uitdaging om verkoeling te vinden. Wie wat meer ruimte heeft in de achtertuin kan overwegen om een bovengronds- of zelfs professioneel aangelegd zwembad te laten installeren. Waar moeten we dan zoal aan denken?

Zwemmen is niet alleen een mooie manier om voor verkoeling te zorgen, het is ook nog eens erg gezond. Voor de liefhebber die zowel wil zwemmen als ook nog wat wil werken aan zijn cardio, kan een bad met ingebouwde stroming een ware uitkomst zijn.

Bovengronds bad
Bovengrondse zwembaden zijn er in veel soorten, maten en prijsstellingen. Het voordeel van een bovengronds bad is dat u het gemakkelijk op kunt zetten op een vrije ruimte, zonder graafwerkzaamheden of een vergunning. Veel van deze baden zijn relatief makkelijk op te zetten en af te bouwen, maar veel eigenaren laten ze liever permanent staan. Het nadeel is wel dat zij een kortere levensduur hebben ten opzichte van een bouwkundig zwembad, dat ze goed zichtbaar zijn in de tuin en veel warmte verliezen door wanden.

Bouwkundig bad
Wie een tuin heeft van het grotere formaat én bereid is een wat grotere investering te doen kan kiezen voor een bouwkundig zwembad in de grond. Relatief duur qua plaatsing door het graafwerk en het is een aardige klus om een betonnen bad prefab aangeleverd te krijgen. Belangrijk aspect is ook dat u voor de aanleg van een bad van meer dan dertig vierkante meter oppervlakte - klinkt groot, is klein - een vergunning nodig hebt. Een ondergronds bad is wel een investering die meerwaarde geeft bij de eventuele verkoop van het huis. Koop een bad wel met het oog op langer woongenot: een betonzwembad heeft minimaal tien jaar garantie en een kunststof monoblock bad tot wel 30 jaar.

Sportieve uitdaging
Zowel boven- als ondergrondse baden zijn ook leverbaar met leuke extra's tegenwoordig. Zo kunt u ook kiezen voor een bad met een ingebouwde stroming. Deze zogenaamde 'oneindige zwembaden' laten u baantjes trekken op een relatief kleine oppervlakte; de stroming zorgt dat u op uw plek midden in het bad blijft. Voordeel van zo'n bad is dat het relatief klein kan zijn; tot wel 2 bij 4 meter. Niet zo praktisch als je met de hele familie in het buitenzwembad wil, maar het biedt wel mogelijkheden voor de kleinere tuin en sportieve zwemmer. Deze variant van baden is ook binnen te plaatsen.

De zin en onzin van het energielabel

TWENTE - De overheid is al druk bezig om duurzaamheid te promoten. Er zijn veel projecten gaande voor duurzame energie en voorlichting over het terugdringen van energieverbruik. Huiseigenaren kunnen zelf ook veel doen. Deze inspanningen vertalen zich dan weer in het verbeteren van het energielabel.

In 2015 ontvingen ontvingen alle vijf miljoen huiseigenaren een voorlopig energielabel. Dit kwam tot stand aan de hand van diverse factoren zoals de leeftijd van de woning. Wie later de woning verkoopt is verplicht om het voorlopige energielabel om te zetten naar een definitief label. Dit kost tot enkele tientjes. Wie niet een definitief label toont bij de verkoop of verhuur riskeert een mogelijke boete van zo'n 400 euro. Afgelopen jaar zijn in totaal al 3,5 miljoen definitieve energielabels geregistreerd.

Bewustwording
Kritiek op het energielabel is er ook - en zeker terecht. Zo moeten we het energielabel vooral zien als een bewustwordingsmiddel om huiseigenaren uit eigen beweging na te laten denken over duurzame maatregelen. Het online aanvragen van een label is makkelijk en de 'bewijslast' voor een gunstig label niet bijster hoog. Het is dan ook niet verstandig voor een koper om alleen blind te varen op zo'n label, maar ook echt te kijken naar de situatie in de woning zelf. In 2017 was al 29 procent van de geregistreerde labels een A of B, wat in theorie dus zeer duurzame woningen zouden moeten zijn. De verwachting is dat veel eigenaren uiteindelijk wel duurzame investeringen doen wanneer dit nodig is voor andere werkzaamheden zoals een verbouwing, renovatie of bijvoorbeeld komende asbestsanering.

Genieten in een heerlijk Relaxfauteuil

HENGELO - Af en toe zijn we allemaal toe aan een avondje voor de buis hangen. Een doorgezakte bank of oude stoel is dan niet de fijnste keuze. Fauteuil Plaza helpt u graag met het vinden van een echte 'relaxfauteuil' zodat u weer plezier gaat beleven aan een avondje TV.

Fauteuil Plaza is al acht jaar gevestigd aan de Vosboerweg 7A in Hengelo. In de showroom is er veel keuze in vaste en draaistoelen. Naar wens samen te stellen in leer of stof en met een handmatig of elektrisch verstelsysteem. Dankzij een oplaadbaar accusysteem past de stoel overal, zonder snoeren. De oubollige, grote relaxstoel is verleden tijd dankzij nieuwe, slanke ontwerpen. De stoelen worden op maat gemaakt, voor verrassend lage prijzen. U heeft al een relaxstoel voor 298 euro. Alle stoelen zijn van Deense en Nederlandse merken en gemaakt in de EU. Uw stoel wordt geleverd zonder bezorgkosten, met 2 jaar garantie. Kijk voor meer informatie op www.fauteuilplaza.nl. Fauteuil Plaza is Tweede Paasdag geopend van 12.00 uur tot 17.00 uur. Zij zijn te vinden aan de Vosboerweg 7A in Hengelo.

Sfeervol genieten bij Copacabana in Enschede

ENSCHEDE - Restaurant Copacabana opende in december 2011 haar deuren. Aan de Oude Markt 31 opende Marco Kurt een tapas-restaurant. Nu, zeven jaar later, is zowel de menukaart als de klantenkring fors groter.

Marco Kurt is geen onbekende met het runnen van een restaurant. Hij opende eerder met broer Simon het restaurant Los Ponchos. Deze ervaring kwam hem dan ook goed van pas toen hij zijn eigen restaurant opende. De eerste twee jaar waren een uitdaging; Enschede moest wennen aan het concept van tapas en de economische crisis gooide roet in het eten. Na twee jaar ontstond een hechte klantenkring. Copacabana moest een mooie aanvulling worden op het restaurant-aanbod, zónder natuurlijk direct te concurreren met Los Ponchos.

Uitgebreide menukaart
De menukaart is tegenwoordig een stuk uitgebreider. Naast de warme en koude tapas en grotere tapas-arrangementen is er ook een uitgebreide selectie vleesgerechten van de grill. Wie gaat voor vis of vegetarisch heeft eveneens een ruime keuze. Wie gewoon zin heeft in een lekkere maaltijd voor een lekkere prijs kan kiezen voor de daghappen. Deze worden de hele dag door geserveerd voor een vaste lage prijs. Kies bijvoorbeeld voor daghap spareribs, ossenhaas-spies, varkenshaas, tilapiafilet, vegetarisch of mixed-grill. Allemaal geserveerd met friet en salade. Wie ook graag geniet van een lekkere alcoholische versnapering kan eens het uitgebreide cocktailmenu doornemen.

Paasbest genieten
Momenteel staan de paasdagen weer voor de deur; ook dan bent u bij Copacabana van harte welkom om te genieten van diverse heerlijke arrangementen. Laat u verrassen door de mooie diversiteit en uiteraard de aantrekkelijke prijzen. Copacabana neemt u graag deze paasdagen het kookwerk uit handen zodat u volop kunt genieten!

Sfeervol
Copacabana heeft inmiddels een sfeervol terras dat ook een echte eyecatcher is. Binnenkort zal ook het interieur onder handen genomen worden. Want: blijven innoveren is belangrijk om de gasten een geweldige sfeer te blijven bieden. "Een interieurbouwer komt langs en gaat alles helemaal oppimpen", aldus Kurt.

Kom langs
Copacabana verwelkomt u graag voor een lekkere lunch, een sfeervol diner of natuurlijk een feestelijke avond met vrienden. Kom langs aan de Oude Markt 31 in Enschede. Bel met 053-434 35 35. Kijk ook op: www.copacabana-cafe.nl

Voor elk moment van de dag: De Kornuiten

HAAKSBERGEN - Voor een heerlijke lunch, een uitgebreid diner of een gezellige (vergader)borrel met collega's is De Kornuiten in Haaksbergen de perfecte gelegenheid.

Eigenaar Boy te Koppele heeft een brede ervaring in de horeca. Hij komt uit een echt horeca-gezin, waarbij ook zijn vader een restaurant runde en ervaring heeft in hoogstaande catering. Te Koppele studeerde onder meer horeca aan het ROC van Twente, koken en serveren aan de Cas Spijkers Academie en hij was werkzaam bij De Librije. In 2017 nam hij het toenmalige eetcafé Markt 2 over samen met twee mede-eigenaren die inmiddels aan andere uitdagingen begonnen zijn.

Genieten
Voor Te Koppele is De Kornuiten een geweldige manier om zijn brede ervaring en inzicht in de praktijk te brengen. De Kornuiten serveert van 11.00 tot 16.00 uur de lunch en van 17.00 tot 21.00 uur diner. De lunchkaart omvat voor iedere liefhebber wat passends. Uiteenlopend van het altijd geliefde broodje gezond, beenham, pikante kip of pulled pork. Maar ook een overheerlijke tosti, panini, uitsmijter of zelfs hotdog maakt uw lunch tot een succes. De dinerkaart is eveneens divers. Een mooie selectie voorgerechten van Spaanse gamba's tot steak tartaar en hoofdgerechten met uiteenlopende vleesspecialiteiten. Elke dag is er een wisselende dagspecialiteit voor de scherpe prijs van 12,50 euro. Op de website is de selectie voor de lopende week te zien. Op eerste en tweede paasdag kunt u genieten van een Paasmenu: een 3-gangen diner voor twee voor 59,95 inclusief een fles wijn. Dit bestaat uit gerookte paling, gegrilde lamsfilet en een proeverij van desserts.

Trends
Eén van de trends waar De Kornuiten op in wil spelen is de groeiende interesse in vegetarisch en veganistisch eten. Steeds meer mensen denken bewust na over hun vleesgebruik en proberen dit te matigen. De Kornuiten wil dit jaar een sterk uitgebreide kaart aanbieden met innovatieve, verrassende gerechten die verder gaan dan alleen 'geen vlees'. Gerechten die prikkelen, die anders zijn - en helemaal van deze tijd. Het ervaren keukenteam wil iedere bezoeker een passende culinaire ervaring bieden.

Muziek en activiteiten
Naast eten en drinken staat ook dansen op het menu bij De Kornuiten! Op vrijdagavond en in de weekenden gaat de muziek aan en kan er gedanst worden. Naast een DJ is er regelmatig live muziek. Een bezoek aan De Kornuiten is dus een heel compleet avondje uit. Geregeld organiseren zij ook diverse activiteiten en feesten.

Vergaderen
De Kornuiten wil zich dit jaar meer in gaan zetten voor zakelijke lunches of bijeenkomsten. Met faciliteiten als een beamer en flipover, zodat u kunt genieten van een goed verzorgde bijeenkomst met een stukje sfeer en culinaire belevenis. Of u nu komt voor een zakenlunch of een uitgebreid bedrijfsdiner.

Kom langs
De Kornuiten is gevestigd aan de Markt 2 in Haaksbergen. Dagelijks geopend vanaf 11.00 uur, op woensdag al om 10.00 uur. Kijk voor de menukaart, dagspecialiteiten en meer op: www.dekornuiten.com. Bel voor meer informatie en reserveringen met: 053-300 17 38.

19 / 28

Maak kennis met Suzuki en Subaru bij Autobedrijf Zuithof

Foto: Autopaper

BORNERBROEK - Autobedrijf Zuithof heeft al bijna vijftig jaar ervaring met de verkoop van Japanse auto's. Zo is het dé zes-sterren Subaru-dealer voor heel Twente. Sinds een half jaar zijn zij ook gespecialiseerd in Suzuki.

Tijdens de paasshow kunt u kennismaken met beide merken én profiteren van leuke kortingsacties. Zo zijn er rond de 15 á 20 jonggebruikte Suzuki-modellen op voorraad; diverse uitvoeringen van 3 maanden tot een jaar oud. Zo schaft u een bijna nieuwe auto aan, flink onder de nieuwprijs. Kom langs voor een vrijblijvende proefrit in bijvoorbeeld de Suzuki Swift of de Suzuki Jimny. Uiteraard is er ook een mooie selectie nieuwe en occasion Subaru's te bekijken. Vraag ook naar de voorwaarden voor bijvoorbeeld een aantrekkelijke private lease! Tijdens de paasshow op donderdag 18, vrijdag 19, zaterdag 20 en maandag 22 april profiteert u van leuke kortingen. Bij aanschaf van een nieuwe Subari ontvangt u een gratis trekhaak ter waarde van 1.095 euro. Koopt u een gebruikte Subaru van minimaal 4.500 euro? Dan ontvangt u een gratis Multichip ter waarde van 415 euro. Afgelopen maand las u hier al over de vele voordelen, óók voor een nieuwe auto. Deze makkelijk te installeren chip biedt nog betere prestaties én een lager brandstofverbruik. De chip is ook makkelijk mee te nemen naar een andere auto.

Service voorop
Naast de aanschaf van uw auto is ook onderhoud erg belangrijk. Autobedrijf Zuithof voert dan ook het onderhoud en reparaties aan uw Suzuki, Subaru of ander merk uit naar de hoogste kwaliteitseisen. Zij beschikken over een eigen schadeafdeling en ook bijvoorbeeld airco-service is mogelijk. Klanten krijgen ook de beschikking over een leenauto bij werkzaamheden.

Kom langs
Autobedrijf Zuithof ontvangt u graag tijdens de paasshow. U bent op donderdag 18 april welkom van 09.00 tot 20.00 uur. Vrijdag 19 april van 09.00 tot 18.00 uur, zaterdag 20 april van 09.00 tot 17.00 uur en op tweede paasdag bent u welkom van 10.00 tot 17.00 uur. Autobedrijf Zuithof is gevestigd aan het Tusveld 15 in Bornerbroek. Kijk ook op: www.zuithof.nl

Het motorseizoen begint bij Stijner

ENSCHEDE - De eerste zonnige dagen van dit jaar zijn al weer een feit. Ook de motorrijder ontwaakt weer uit de winterslaap. Motorservice Stijner aan de Hendrik ter Kuilestraat 165 in Enschede is sinds jaren een gerenommeerde naam voor motorliefhebbers, en velen hebben de weg naar het bedrijf dan ook reeds gevonden.

Het blijven drukke tijden, want het nieuwe motorseizoen begint alweer aardig op gang te komen en velen lieten voordat ze weer de weg opgingen hun motor controleren door de vakman. Voor diegene die dat nog niet heeft gedaan; hiervoor kunt u uiteraard nog terecht bij Motorservice Stijner. Het bedrijf richt zich voor een groot deel op onderhoud, reparatie en schadeherstel van motoren, maar ook verkoopt het bedrijf motoren en motoraccessoires zoals bijvoorbeeld kleding. 'In principe kunnen wij alle motoren nieuw leveren', zegt Edgar Stijner. 'Daarnaast bieden wij tal van occasions aan.'

Goed onderhoud
Het onderhoud van motoren is in de afgelopen jaren behoorlijk complexer geworden. In de moderne werkplaats van Edgar Stijner zijn vrijwel alle problemen op te lossen. 'We hebben onder meer de modernste uitleesapparatuur', zegt Stijner. Die ook extra attentie geeft aan de staat van de banden. 'Zeker als een motor een tijd heeft stilgestaan, is een bandencontrole van het grootste belang voor de veiligheid', weet Stijner. Die ook dit seizoen weer veel motorrijders van dienst zal zijn. Wie in de vakantie erop uit trekt met de motor, is voor advies en onderhoud uiteraard bij Motorservice Stijner aan het juiste adres. Laat de vitale onderdelen nakijken en vergeet dus ook de banden niet, voordat u gaat toeren. Kijk ook op: www.motorservice-stijner.nl.

Lada stopt in west-Europa

TWENTE - Het is het einde van het tijdperk; de Lada verdwijnt definitief van de Europese wegen. Het merk ziet zich genoodzaakt om te stoppen met de verkoop van de kenmerkende Russische auto's die vaak doelwit waren van menig flauwe grap.

Het merk is al een tijdje niet meer in Nederland verkrijgbaar, maar in Duitsland worden de auto's nog wel verkocht. In Nederland was het merk vooral in de jaren '80 en '90 nog relatief bekend én berucht. Lada bleef de afgelopen jaren wel auto's doorontwikkelen waardoor het beeld van Lada bij veel lezers wellicht sterk achterhaald is. Zo kunnen Duitse kopers naast de stoere 4x4 Taiga ook de Vesta, Vesta SW en Vesta SW Cross kopen; moderne sedan, station en crossover, waarbij zeker de laatste ronduit stijlvol genoemd mag worden. Duitse kopers rijden al een Vesta SW Cross vanaf 16.590 euro. Voorzien van de meeste gemakken die we in een moderne auto zouden verwachten, zoals het touchscreen-navigatiesysteem, achteruitrijcamera en meer.

Strengere eisen
Volgens eigenaar van Lada, Autovaz zijn met name de steeds strengere milieu-eisen in Europa de oorzaak achter het stoppen. Europese landen zijn steeds strenger geworden op het gebied van schadelijke uitstoot, waar Lada helaas nog wel minder scoort dan westerse merken.

Liefhebbers
Hoewel Lada altijd doelwit was van veel flauwe moppen kent het merk toch ook vele fanatieke fans die met name de jaren '80 Sovjetunie-modellen nog een warm hart toedragen. Zo zullen ook de fans van de Lada Club Nederland - www.ladaclub.nl - ongetwijfeld een traantje wegpinken wanneer de laatste Lada bij de laatste Europese dealer verkocht is.

Update uw navigatie - én neem een echte kaart mee

TWENTE - De vakantieperiode staat weer voor de deur. Zeker voor de automobilist die wat verder weg gaat, is een navigatiesysteem tegenwoordig erg belangrijk. Deze kan u goed helpen om uw weg te vinden naar een mooie vakantiebestemming. Maar... hij kan u óók juist de verkeerde kant op wijzen.


Veel mensen kopen een auto met navigatiesysteem of een los navigatiesysteem en blijven dit gebruiken zonder het kaartmateriaal te updaten. Dit is jammer, want hiermee loopt u toch wel een zeker risico qua navigatieperikelen. Denk u eens in hoeveel werkzaamheden wel niet verricht worden aan de Nederlandse wegen. Hetzelfde werk gebeurt ook onderweg naar uw vakantiebestemming. HIerdoor kan kaartmateriaal niet altijd meer actueel zijn; wegen zijn afgesloten, verlegd of er zijn misschien zelfs wel nieuwe wegen bijgelegd sinds uw kaartmateriaal uitgegeven is.

Investering
Voor veel fabrikanten geldt dat u gedurende een periode na aanschaf gratis aanspraak kunt maken op updates van uw kaartmateriaal. Het is dan ook verstandig om dit bij te houden; vaak moet u later namelijk betalen voor het actueel houden van kaarten. Sommige fabrikanten zoals TomTom bieden daarom ook een vaste updateservice aan, waarbij u vier keer per jaar nieuwe kaartupdates kunt installeren. Het updaten van kaartmateriaal is niet alleen goed qua de veranderende wegen, ook andere verkeersregels en bijvoorbeeld snelheidsbeperkingen veranderen continu. Daarnaast is de toevoeging en actualisatie van 'points of interest' handig. Vergeet natuurlijk ook uw fysieke wegenkaarten niet; deze zijn absoluut onmisbaar wanneer er onverhoopt toch iets mis gaat met uw navigatiesysteem.

Eén is geen
Vanuit de Scouting kennen veel mensen nog wel fenomeen 'altijd voorbereid zijn'. Net zoals menig padvinder altijd een kompas bij zich heeft, is ook een fysieke kaart of - modern - kaartmateriaal op uw telefoon een goede manier om toch voorbereid te zijn op eventuele problemen.

PaasMotorShow bij MotoPort Hengelo

HENGELO - Laat je verrassen tijdens de PaasMotorshow van MotoPort Hengelo! Maak tijdens dit Paasweekend een proefrit op een motor en informeer naar de inruil- en/of financieringsmogelijkheden. Alle nieuwe en gebruikte modellen staan in de showroom op je te wachten.

Zoek in onze showroom en onze kleding- en accessoireshop naar de paaseieren die de Paashaas zelf verstopt heeft en maak daarmee kans op leuke prijzen. We hebben de grootste keuze aan motorhelmen van Nederland. In onze World of Helmets kun je ongestoord de nieuwste modellen komen passen en je laten adviseren. Een goed passende helm is immers van groot belang voor uw veiligheid op de weg en bescherming bij een eventuele val. Het loont dan ook om goed advies in te winnen en meerdere helmen uit te proberen. Veel van onze helmen zijn tijdens het Paasweekend extra voordelig geprijsd.

Probeer het!
Try the bike, geef je vriend of vriendin, man of vrouw, of jezelf een 'try the bike' cadeau. Een eerste rijles op een afgesloten terrein in samenwerking met VTT Rijopleidingen. We starten vanaf MotoPort Hengelo, aanmelden kan via info@motoporthengelo.nl. Kortom, genoeg te zien en te beleven. Een mooie kennismaking!

Kom langs
We kijken uit naar je komst! We zijn maandag 22 april geopend van 12.00 tot 17.00 uur. MotoPort Hengelo is gevestigd aan de Enschedesestraat 210 in Hengelo. Kijk ook op: www.motoporthengelo.nl

Aantrekkelijke kortingen bij paasshow Vortkamp

ENSCHEDE - Vortkamp Occasions in Enschede heeft al meer dan 70 jaar ervaring met de verkoop van jonge gebruikte dealer occasions en ook onderhoud en service aan personen auto's en bedrijfswagens. Dankzij rechtstreekse gunstige import uit Duitsland profiteert u van een hoge kwaliteit occasion tegen een zeer gunstige prijs.

Vortkamp Occasions organiseert dit jaar weer een gezellige paasshow op maandag 22 april. Van 12.00 tot 16.00 uur bent u van harte welkom. Er zijn dan meer dan 70 jonge occasions te bekijken van de meeste gangbare merken, onder andere Volkswagen, Audi, Seat en Skoda. Uiteraard ontvangt u tijdens de paasshow ook een aantrekkelijke korting op de afleverpakketten. De korting is afhankelijk van uw gekozen auto. Alle auto's met een koopprijs boven de 4.500 euro worden standaard afgeleverd met 6 maanden Bovag garantie, vloeistof- en bandencontrole, tenaamstelling van het kenteken en vrijwaren van uw eventuele inruilauto. Optioneel kunt u gebruik maken van het uitgebreide Vortkamp afleverpakket, met onder meer een onderhoudsbeurt, professionele reiniging binnen en buiten, bijwerken van de eventuele kleine lakschade zoals krasjes en minimaal 9 maanden APK. Zo bent u zeker van een goede occasion zonder vervelende verrassingen. Tijdens de paasshow bij Vortkamp Occasions kunt u gebruik maken van de gratis en vrijblijvende inruil taxatie van uw huidige auto. ?Bent u op zoek naar een specifieke auto? Vortkamp Occasions kan door middel van een zoekopdracht precies vinden waar u naar op zoek bent.

Hoge kwaliteit
Vortkamp Occasions heeft naast Enschede ook een vestiging in Gronau. Hierdoor zijn zij in staat om dagelijks dealer-onderhouden auto's vanuit Duitsland naar Nederland te leveren. Deze staan bekend om de goede kwaliteit en uitrusting. Alle auto's zijn dealer-onderhouden en beschikken over een onderhoudsgeschiedenis en zijn betrouwbaar qua kilometerstand. Vortkamp Occasions is gevestigd aan de Midzomerweg 3 in Enschede. Bel voor informatie met: 053-74 00 260 of kijk op: www.vortkamp-occasions.nl

De verkeersregels veranderen

TWENTE - Twee namen: bromfiets en snorfiets. Er hoeven niet veel verschillen te zijn in het uiterlijk van een bromfiets en die van een snorfiets, maar de verkeersregels die voor de beide vervoermiddelen gelden zijn wel degelijk anders.

Een bromfiets heeft een gele kentekenplaat en mag binnen de bebouwde kom maximaal 40 kilometer per uur rijden en buiten de bebouwde kom is de maximumsnelheid 45 km/uur. Het dragen van een helm is in alle gevallen verplicht. Voor een snorfiets zijn de regels niet zo eenduidig. Een snorfiets mag maximaal 25 km per uur en heeft een blauwe kentekenplaat en de bestuurder is soms wel en soms niet verplicht om een helm te dragen.

Plaats op de weg
Een bromfiets rijdt normaal gesproken op een fiets/bromfietspad en bij het ontbreken daarvan op de rijbaan. De gemeente mag als wegbeheerder ook aangeven dat de bromfiets op de rijbaan moet rijden. Een snorfiets reed eerst altijd op het fietspad of op de rijbaan bij het ontbreken ervan. Vanaf juli 2018 hebben gemeenten en andere wegbeheerders de mogelijkheid gekregen om de snorfietser van het fietspad naar de rijbaan te sturen. Wanneer de snorfietser op de rijbaan moet, is deze ook verplicht om een helm te dragen. De wegbeheerder zal in het verkeersbesluit wel moeten aantonen dat en hoe de verschillende belangen zijn afgewogen. Het besluit zal in ieder geval wel moeten bijdagen aan de veiligheid en aan de doorstroming op het fietspad.

Uniek
Amsterdam is de eerste gemeente waar snorfietsers ook daadwerkelijk naar de rijbaan gaan. Hier kunt u vanaf 8 april als automobilist binnen de ring A10 voertuigen met een blauwe kentekenplaat en een maximumsnelheid van 25 km/uur tegenkomen. Een nieuwe situatie die van beide kanten begrip vraagt.

100 jaar comfort van Citroën

Post-production : Astuce Productions Foto: Jean-Brice LEMAL

TWENTE - Het Franse automerk Citroën kent een lange geschiedenis. In 1919 werd het model Type A geproduceerd. De eerste aan de lopende band geproduceerde auto. Een model voor vier personen met een motor van 10 pk. Nu klinkt dat lachwekkend, maar dat was het begin van 100 jaar Citroën en van dat jubileum kunt u profiteren!


Vanwege het 100 jarig-jubileum heeft Citroën 'Origins Collector's Edition'-modellen van de C1, C3, C3 Aircross SUV, C4 cactus en de Grand C4 Spacetourer op de markt gebracht. Deze Origins hebben karakteristieken van bijvoorbeeld de 2CV, maar natuurlijk wel in een eigentijds jasje. Elk model verwijst naar één van de successen van Citroën. Zo staat de C3 voor personalisatie die ook al mogelijk was bij 'La Traction Avant', een model uit de jaren 30 van de vorige eeuw. Deze modellen zijn nu verkrijgbaar met een jubileumvoordeel oplopend tot maximaal € 2.500.

Post-production : Astuce Productions Foto: Jean-Brice LEMAL

Kenmerken
De Origins zijn onderscheidend ten opzichte van de andere modellen door bijvoorbeeld de gevlamd grijze stoelbekleding met goudkleurige sierstiksels en 'Origins'-badge. Deze stiksel komen ook weer terug in het dashboardpaneel van de C3. Verder zijn de "Origins' voorzien van speciale matten voor- en achterin de auto.

De collectie
Voor foto's, afmetingen, maximumsnelheid en alle wetenswaardigheden van door Citroën geproduceerde auto's in de afgelopen 100 jaar gaat u naar www.citroenorigins.nl. Voor de auto's van nu gaat u naar uw dealer. Op www.citroen.nl kunt u alle dealers vinden.

Fastned naar de beurs voor meer investeringsruimte

DEVENTER - Het bedrijf Fastned gaat naar de beurs. Hoewel aandelen en beursnieuws doorgaans niet zo spannend zijn, is het toch goed nieuws voor de automobilist: dit bedrijf specialiseert namelijk in de plaatsing van snellaadstations voor elektrisch rijden.

Het bedrijf heeft al een beursnotering op de 'alternatieve' Nxchange, maar de ambitie is nu om dit jaar een notering aan de Euronext te krijgen. Hiermee zijn de aandelen ook voor het brede publiek te koop. Met het verkopen van aandelen krijgt het bedrijf een belangrijke financiële injectie. Dit geld is ook echt nodig om de komende jaren nog meer snellaadstations in heel Europa aan te kunnen leggen. Op dit moment beschikt Fastned over 91 snellaadstations in ons land en in Duitsland. Er liggen ook al plannen voor stations in andere landen, waaronder Frankrijk en België.

Uitdaging
De groei van elektrisch rijden was groot de afgelopen jaren, waardoor ook het klantenbestand van Fastned fiks groeide. Het bedrijf moest hierdoor wel leningen aangaan om te kunnen investeren. Een beursgang is uiteraard een uitdaging op zich, aangezien je hiermee ook een stukje controle over je eigen bedrijf uit handen geeft. Maar het is een uitdaging die Fastned graag aan lijkt te gaan. Volgens een interview van RTL Z met directeur Michiel Langezaal verwacht het bedrijf een snelle omzetstijging wanneer 1 tot 1,5 procent van de auto's elektrisch is.

De toekomst
De groeiende populariteit van elektrisch rijden biedt dus mooie kansen voor dit Nederlandse bedrijf, hoewel uiteraard ook anderen deze trend zien en hier op in willen spelen. Zo verloor Fastned in januari vorig jaar een rechtzaak, waardoor ook anderen laadpalen mogen plaatsen op locaties waar Fastned vergunningen voor heeft gekregen. Zo is ook het bedrijf MisterGreen bezig om snellaadstations te plaatsen. Verder zijn ook overheden en bedrijven steeds actiever om op eigen gelegenheid en kosten laadpalen aan te leggen in de steden en kernen. Hoe de toekomst van het snellaad-bedrijfsmodel er ook uit komt te zien: de elektrisch rijders van de toekomst hoeven waarschijnlijk niet ver te zoeken naar een laadpunt.

Veilig op weg met de caravan

TWENTE - De eerste echt warme dagen van het jaar liggen al weer achter ons; hopelijk de opmaat naar een mooie zomer. En in de zomer kiezen weer vele Nederlanders er voor om met de caravan op pad te gaan. Dit moet echter wel veilig gebeuren, wat nog lang niet altijd het geval is.

Hoewel er de afgelopen jaren een verschuiving zichtbaar is van de caravan naar de camper vanwege het grotere comfort, blijft de caravan toch nog een geliefd en oer-Hollands kampeermiddel. In Overijssel zijn ongeveer 42 caravans en campers per 1.000 inwoners te vinden, wat relatief veel is.

Caravan-check
Voor u op vakantie gaat is het belangrijk om de caravan zelf goed na te laten kijken. Er worden tegenwoordig steeds vaker caravan-checks georganiseerd in veel gemeenten, al dan niet door een lokale caravan-ondernemer of juist door de politie. Deze caravan-checks kijken naar de belangrijkste punten om veilig op weg te kunnen. Zo moet uw caravan natuurlijk voorzien zijn van goed werkende verlichting en remmen. Daarnaast is het belangrijk om onder meer de gasslangen te laten controleren. Ook wanneer uw caravan gewoon binnen staat in de opslag blijft onderhoud noodzakelijk; dit soort componenten slijten ook wanneer u ze niet gebruikt.

Beladen
Het beladen van de caravan is een kunst op zich. Veel caravans worden nog te zwaar beladen, wat een fikse boete tot 300 euro op kan leveren. Controleer dus goed hoeveel u precies mag laden in de caravan, maar ook het maximale trekgewicht van uw auto. Het goed verdelen van het gewicht is belangrijk om slingeren te voorkomen. Door middel van een kogeldrukmeter is te zien of u een goede balans hebt. Als advies geldt een kogeldruk van 5 tot 10 procent van het totaalgewicht van de beladen caravan. De maximale kogeldruk staat vaak aangegeven naast de stekkerdoos op een plaatje op de auto. U mag hier tegenaan zitten, maar niet eroverheen. Een te lage kogeldruk verhoogt het risico op slingeren. De zichtbaarheid is ook een belangrijk aspect van het rijden met de caravan. Zo is het gebruik van een deugdelijke set caravanspiegels verplicht. Zonder deze spiegels is het natuurlijk ronduit gevaarlijk om de weg op te gaan en u bent aansprakelijk in geval van ongevallen.

Check de regels
Hoewel de meeste caravanners een goed besef hebben van de Nederlandse regels kunnen deze elders in Europa anders zijn. Het is daarom belangrijk om de regels voor uw beoogde vakantieland vooraf te controleren.

Mijn vrouw wordt er soms gek van, rijd ik weer naar het einde van die grote IKEA parkeerplaats om onze auto stil en verlaten te parkeren. Liefst niet naast andere auto’s en ook niet op een plek waar je een minuut later een heel gezin uit een beetje SUV ziet stappen. En zeg nou zelf, hoe vaak ben je niet teruggekomen bij je auto na een dagje shoppen om te ontdekken dat er een parkeerdeuk in die blinkende bolide van jou is achtergelaten. Vandaag de dag is het heel gewoon dat er geen briefje achtergelaten wordt door de veroorzaker. Het zou die veroorzaker namelijk eens no-claim korting kunnen gaan kosten als de verzekering wordt ingeschakeld.

Nu is het wel zo dat een modern autoschadeherstelbedrijf voor relatief weinig geld zogenaamd ‘spotrepair’ kan uitvoeren, zodat overspuiten niet nodig is. Ik heb er in de afgelopen jaren meermaals gebruik van gemaakt. Maar toch, het is schade waar je niet zelf verantwoordelijk voor bent. Hoezeer die rekening dan ook mee kan vallen, het blijft zuur.

Als ervaringsdeskundige heb ik ook een aantal tips. Het is bijvoorbeeld beter om je auto juist niet te ruim naast een andere auto te parkeren. Hoe meer ruimte er is om een autodeur te openen, hoe groter de hoek is waarin de deur uit kan slaan en des te ‘scherper’ kan die deur dan in jouw auto terechtkomen. Maar ook parkeren naast hoge SUV’s zorgt voor meer ‘raakkansen’ buiten de bekende rubberen stootstrips, die op auto’s van dezelfde hoogte zo zijn aangebracht dat ze parkeerdeukjes moeten voorkomen. Of je koopt een Citroen Cactus, die is standaard voorzien van grote plastic panelen, maar daar moet je dan weer van houden. En de laatste tip is voor mij als autogek de meest lastige, pak ook eens de fiets als je wilt gaan shoppen...

Foto: Ra-Smit Wikipedia

Beter te vroeg dan te laat: de airco check van Renault

TWENTE - Het is pas april en tot nu toe zijn er pas enkele mooie dagen geweest, maar nog geen tropische dagen met zo'n hoge temperaturen dat het in een auto bijna niet uit te houden is zonder een goede airconditioning.

Wanneer u dit jaar ook weer wilt kunnen vertrouwen op een goedwerkende airconditioning is het raadzaam om nu al de airco check te laten uitvoeren. Renault heeft daarvoor een speciale actie: U krijgt een dagje wellness cadeau.

Check
De werking van de airconditioning wordt volledig gecontroleerd tijdens de check. Kan de airco de temperatuur op peil houden? Moeten filters vervangen of gereinigd worden? Doen de condensor en verdamper nog wat ze moeten doen? Alles wordt tijdens de airco check nagekeken. Mocht er iets niet helemaal in orde zijn, dan wordt u daarover en over de reparatie- of vervangingskosten geïnformeerd.

Wellness
Wanneer u in de periode van 1 maart tot 31 mei een airco-onderhoud laat uitvoeren, krijgt u een voucher met een unieke code die recht geeft op een dagje wellness bij Thermen Holiday, Elysium, Spa Sense, Spa Puur, Veluwse Bron, Zwaluwhoeve, Spa Weesp, Spa Well of Hezemeer. Het verzilveren van de voucher kan via de actiewebsite www.renault.nl/wellness. Hier vindt u ook alle actievoorwaarden. Of vraag ernaar bij de dichtstbijzijnde dealer, die u eenvoudig vindt via www.renault.nl.

Hoge verkoopcijfers van auto's van het merk Peugeot

Foto: Peugeot

TWENTE - BOVAG en RAI Vereniging hebben de verkoopcijfers van het eerste kwartaal op een rijtje gezet en daaruit blijkt dat Peugeot met 8.890 stuks op de derde plek prijkt.

Peugeot scoorde in alle segmenten een notering in de top 10. Zo werden er van de Peugeot 108 2.314 stuks verkocht en daarmee staat dit model op de tweede plaats van het A-segment. Maar vooral de SUV's van Peugeot deden het goed. De 2008 SUV, 3008 SUV en 5008 SUV zorgden voor maar liefst 38 procent van de totale verkoop van Peugeot. En koploper daarbij is de 3008 SUV.

Hybride uitvoering
Van de 3008 SUV komt eind dit jaar nog een plug-in hybride uitvoering: 3008 SUV GT HYBRID4. Peugeot gaat hiermee de positie als leider verstevigen. De hybride staat nog niet in de showroom, maar wel de 3008 met enkel een verbrandingsmotor. Eén van de voordelen van de Peugeot 3008 ten opzichte van andere modellen in het C-segment SUV is dat dit model de zuinigste in het segment is. Dit komt door een licht onderstel en een schone PureTech- of BleuHDi-motor. Zuinigheid is niet het enige dat van belang is, ook het rijgedrag en de vormgeving, met onder meer een volledige digitale i-Cockpit, maken de Peugeot 3008 zeer geliefd bij autobezitters. Kennismaken? Kom naar de showroom van de Peugeot-dealer. De dichtstbijzijnde dealer vindt u via www.peugeot.nl.