Hart van Haaksbergen

11 oktober 2019

Hart van Haaksbergen 11 oktober 2019


Haaksbergen gaat voor duurzaam

HAAKSBERGEN - Op donderdag 17 oktober is het eindelijk tijd voor de gemeente om een initiatief te lanceren waar al lange tijd aan wordt gewerkt achter de schermen. Haaksbergen is vanaf dat moment een energiecorporatie rijker. Deze wordt gevormd door inwoners en lokale ondernemers.

Voor aanstaande donderdag staat er, naast de lancering van de energiecorporatie, een inspiratieavond in de agenda. Onder de naam "Greun veur mekaar" wordt deze avond gesproken over hoe duurzaamheid met samenwerking bereikt kan worden. Diverse spreker zullen op geheel eigen wijze het onderwerp benaderen. Onder hen is ook Bram Tankink, oud-wielrenner en oud-Haaksbergenaar die tegenwoordig werkt voor een bedrijf dat zich inzet voor duurzaamheid en energie. Voor deze inspiratieavond is iedereen welkom die geïnteresseerd is in het onderwerp en de corporatie. De gemeente verwelkomt ook op deze avond nog nieuwe leden voor de energiecorporatie.

Samenwerking
De energiecorporatie is een project dat al langere tijd achter de schermen speelt bij de gemeente Haaksbergen. Door betrokken inwoners en ondernemers met elkaar in contact te brengen hoopt de gemeente de duurzaamheid aanzienlijk te kunnen verbeteren. De samenwerking moet leiden tot het uitwisselen van nieuwe ideeën en de uitvoering ervan. Zo kunnen zowel bedrijfspanden als woningen zuiniger gemaakt worden als men collectief werkt aan oplossingen hiervoor. Met deze gedachte werd het motto "Greun veur mekaar" al snel geboren, verwijzend naar de gezamenlijke verantwoordelijkheid. "Alle hulp van inwoners, ondernemers en instellingen is nodig. Het ís overigens ook ieders verantwoordelijkheid om een leefbare wereld na te laten. Dat mogen we niet op elkaar afschuiven." Zo licht wethouder Louis Koopman toe.

Aanmelden
De inspiratieavond op 17 oktober zal worden gehouden in het Kulturhus Haaksbergen aan de Blankenburgerstraat vanaf 19.00 uur. De organisator, Ster in Samen Duurzaam, stelt aanmelden vooraf op prijs, maar benadrukt dat iedereen met interesse in het onderwerp van harte welkom is. Aanmelden kan via www.sterinsamenduurzaam.nl.

Extra toezicht tijdens de Week van de Veiligheid

HAAKSBERGEN - Wellicht is het opgevallen dat er de afgelopen week extra inzet was bij toezichthouders overal in Haaksbergen. In het kader van de Week van de Veiligheid waren zij extra actief. Het doel hiervan was vooral preventie en bewustwording.

De nationale Week van de Veiligheid begon op maandag 7 oktober en duurt nog tot en met dit weekend. In het hele land is er extra aandacht voor dit onderwerp. Vooral inwoners spelen een belangrijke rol hierin. Als zij goed geïnformeerd worden over de gevaren en waar ze alert op moeten zijn, maken criminelen minder kans op succes. Met die gedachte was er de hele week extra toezicht in alle wijken op inbraakpreventie. Maar Haaksbergenaren werden ook zelf betrokken in deze preventie. Wie woensdagochtend de weekmarkt bezocht kon hier toezichthouders treffen die het winkelend publiek voorzien van informatie over oplichting. Wie zich bewust is van de handelswijze van oplichters, is een minder makkelijk slachtoffer en kan tevens de politie waarschuwen.

Fietsen graveren
De Week van de Veiligheid omvat een breed onderwerp. Behalve inbraak en oplichting is fietsendiefstal ook nog steeds een actueel agendapunt in veel steden. Daarom zijn er op de weekmarkt afgelopen woensdag ook talloze fietsen van bezoekers gratis gegraveerd. Het graveren van fietsen maakt dat ze veel gemakkelijker op te sporen zijn, waardoor dieven eerder eieren voor hun geld zullen kiezen. Het is slechts een van de manieren waarop diefstal wordt tegengegaan. Bezoekers werden verder geïnformeerd over dit en andere gerelateerde onderwerpen met verschillende flyers die werden uitgedeeld.

Tenslotte werd het onderwerp heling breed uitgemeten tijdens deze week. Een lastig onderwerp, want wie onbewust mee doet aan heling door een gestolen voorwerp te kopen, is ook schuldig voor de wet. Dit vraagt om alertheid bij iedereen. Is een voorwerp dat je graag wil veel goedkoper dan gebruikelijk? Houd dan rekening met heling en bedank er voor of zoek uit waar het voorwerp vandaan komt. Dit kan onder andere met de app van www.stopheling.nl.

Jaargang: 5 • Nr 233• Wk 41

De Netwerkvloer organiseert hét ondernemersevent in de Grolsch Veste

ENSCHEDE - Ondernemers uit de hele regio komen op dinsdag 5 november bijeen in de Grolsch Veste. Dan organiseert De Netwerkvloer namelijk hét ondernemersevent Een perfecte gelegenheid om te netwerken en leuke contacten op te doen.

Deelnemen aan de Netwerkvloer biedt vele mogelijkheden. Zo is er een grote diversiteit aan branches aanwezig, zowel binnen als buiten uw bedrijfstak. Dankzij een goede begeleiding voor en tijdens het ondernemersevent haalt u het meeste uit deze bijeenkomst. U maakt meteen deel uit van een effectief zakenplatform.

Programma
Deelnemers aan het ondernemersevent kunnen deelnemen aan diverse plenaire kennissessies en er zijn diverse inspirerende sprekers geboekt voor deze middag. Ook staan in totaal vijf contactmomenten met andere ondernemers gepland. Het ondernemersevent heeft een 'all inclusive' concept, inclusief lunch en diner. U kunt zich zo volledig en zorgeloos richten op de presentatie/acquisitie van uw bedrijf, producten en diensten tijdens het evenement.

Brede bekendheid
Om het ondernemersevent breed onder de aandacht te brengen bij zoveel mogelijk ondernemers is ook een uitgebreide social media campagne opgezet. Dit ter ondersteuning van uw uitnodigingen aan zakenrelaties om óók het evenement te bezoeken. Verder is er op 28 oktober, een week voorafgaand aan het evenement, een exposantenavond met sprekers en de mogelijkheid om kennis te maken met mede-exposanten. U kunt verder deelnemen aan de landelijke community op het platform voor ondernemers dat de Netwerkvloer heeft.

Aanmelden
Kijk voor meer informatie over de Netwerkvloer en het ondernemersevent op: www.denetwerkvloer.nl/informatie of voor aanmelding: www.denetwerkvloer.nl/deelnemen

Column

Sanderink

We woonden aan de Twistveenweg in het buitengebied van Enschede-Zuid en onze woonboerderij stond te koop. Reden voor menigeen om op zondagmiddag een ritje te maken en eens te kijken wat daar te koop stond. "Daar staat al een hele tijd een auto.", zei Margriet, "Volgens mij zit er ook iemand in." "Ik zal eens kijken.", zei ik en ging naar buiten. Zo'n vijftig, zestig meter voor de boerderij stond een Opel in de berm, een goede middenklasser, nieuw. Achter het stuur Gerard Sanderink. Ik liep naar hem toe en hij stapte uit. We gaven elkaar een hand en hij begon vragen te stellen over het huis. Ik nodigde hem uit en hij ging mee naar binnen. We hebben hem een snelle rondleiding door het huis gegeven. Later is hij nog eens met zijn vriendin langs geweest, die wij toevallig kenden. Hij heeft toen een bod uitgebracht, maar dat werd niks.

Enkele maanden later kocht hij een boerderij in de buurt. Die staat nu op instorten; de helft van het dak is al naar beneden gekomen en ook de schuren zijn niet al te best. Dat is jammer, want er zitten enkele authentieke elementen in, die als de boerderij in elkaar stort verloren gaan. Het bewust verwaarlozen van de boerderij is eeuwig zonde en bovendien verboden. Gemeente treedt op.

Gerard Sanderink staat vandaag (zaterdag 5 oktober) uitgebreid in de Tubantia. Niet met een interview zoals je zou verwachten, maar met een totaalverhaal, dat hij voor publicatie toegezonden heeft gekregen, maar waarop hij niet gereageerd heeft. In het verhaal wordt hij neergezet als een excentriekeling en dat is hij natuurlijk ook, maar daar zijn er meer van. Hoe ver gaat je privacy en heeft een rijk mens minder rechten op dat gebied, dan een ander? Gerard is een bekend persoon in deze regio, maar betekent dat, dat hij dan maar tegen publiciteit moet kunnen?

Stel dat je een eenvoudig burger bent, met een excentrieke hobby op het gebied van entertainment. Mag een journalist hierover schrijven? Niet zonder toestemming van betrokkenen lijkt mij. Nu heeft Sanderink zelf tijdens een rechtzitting een suggestie op het gebied van seks gedaan. Daarom zal een journalist zich vrij voelen om dat ook in een verhaal op te nemen. Je moet het niet willen Sanderink is de rijkste man van Overijssel en zijn imperium staat misschien wel op instorten. Dat betekent dat zijn leven op instorten staat. Als we nu afspreken dat de Overijsselse pers niet meer dat ene zinnetje over seks publiceert, dat Tubantia en RTV Oost dat ene zinnetje uit hun bestanden wissen, dat Sanderink niet meer daarover praat met wie dan ook, dat hij tot een deal komt met oud-werknemers, dat hij de boerderij in Enschede opknapt of verkoopt aan iemand die verplicht wordt het op te knappen, dan kan misschien de natuurlijke orde zich herstellen in Overijssel. Nu klopt het niet meer.

Wereldkoor IntervOcaal genomineerd voor titel

ENSCHEDE - Onder auspiciën van UNESCO hebben de Stichting Eén Land Eén Samenleving en stichting het Paleis van de Verdraagzaamheid het Enschedese koor IntervOcaal genomineerd voor de titel Ambassadeur van de Verdraagzaamheid.

Wat het koor zo bijzonder maakt is dat het leden kent uit 15 verschillende landen en culturen met hun eigen tradities en liederen. Onder leiding van dirigent Diet Gerritsen zingt IntervOcaal die liederen uit de hele wereld. Het koor is ontstaan als reactie op de aanslag op de WTC torens in New York op 9-11. Samen zingen met anderen, met mensen uit de hele wereld omdat veel ellende in de wereld voortkomt uit angst voor 'die ander'. Ook in Enschede, waar 150 nationaliteiten vertegenwoordigd zijn, is het samenleven met anderen soms ingewikkeld. Hoe dan ook is het elkaar kennen vaak basis voor vriendschap en tolerantie.

Bijzondere voordracht
IntervOcaal is voorgedragen als enige vertegenwoordiger voor deze award vanuit Overijssel en ook nog het enige koor dat vanuit de 12 provincies genomineerd is. De winnaar van de Award wordt bekend gemaakt op 16 november in Amsterdam. De organisatie met de meeste stemmen van 12 genomineerden in Nederland is de winnaar. IntervOcaal steunen kan op de website van www.paleisvandeverdraagzaamheid.nl. Het koor treedt op 27 oktober 's middags in de Grote Kerk in Enschede op bij het orgelconcert van Gijs van Schoonhoven.

Walk en Talk voor werkzoekenden

ENSCHEDE - Deze vrijdag 11 oktober is er weer een Walk & Talk Café in de Bibliotheek Enschede aan de Pijpenstraat 15, van 13.30 tot 15.30 uur.

Tijdens de bijeenkomst kun je al je vragen met betrekking tot het zetten van de volgende stap in je loopbaan bespreken: het vinden van werk dat bij jou past en waar jij voor gaat. Daarvoor zul je goed moeten uitzoeken wie je precies bent en wat bij je past. Je hoort inspirerende verhalen van collega werkzoekenden. Je gaat in gesprek met Ronald Geesing van Kernvoud, gespecialiseerd in loopbaanvragen en –trajecten. Tot en met december is er een maandelijkse bijeenkomst, steeds op de tweede vrijdag van de maand.

Prijsuitreiking Sjors Sportief & Creatief

ENSCHEDE - Vanaf nu kunnen alle basisschoolleerlingen van het basisonderwijs uit Enschede zich via www.sjorssportief.nl inschrijven voor één of meerdere sport- en culturele kennismakingscursussen.

Maandag 7 oktober kregen de eerste scholen de boekjes in hun klas uitgereikt. In deze boekjes staat het aanbod van 91 sport- en cultuurorganisaties van gemeente Enschede. Kinderen uit groep 1 t/m 8 van de basisschool kunnen kennis maken met diverse sporten of culturele activiteiten binnen de gemeente. Dit gebeurt door middel van zogeheten kennismakingscursussen. Voor Romée van basisschool Bomans was dit extra speciaal. Zij werd eerste in de tekenwedstrijd met 278 stemmen! Uit handen van wethouder Sport, Niels van den Berg kreeg zij het eerste Sjorsboekje met haar tekening op de voorkant en uit handen van Menzis ontving ze haar prijs, een middag gratis komen zwemmen bij Aquadrome met haar klas.

Maandag 14 okt. 10.00 uur

Eawn klaang mág,
mer dán an de pinne roekn!

Wat wordt hét goede doel van 2019?

Foto: Picasa

HAAKSBERGEN - De gebroeders Morsinkhof zijn al weer druk bezig met de voorbereidingen van de eindejaarsvoorstelling van 't Noll'nkoor met de titel '2019 ??...Wie Kapt'r Met!!'. Er wordt deze avond uiteraard weer met enige humor terug gekeken op het afgelopen jaar.

Voor de dertiende achtereenvolgende keer wordt theater De Kappen op 28 december gereserveerd oor de Noll'n. De opbrengst wordt jaarlijks geschonken aan één of meerdere goede doelen en daar kunt u nog tips voor aandragen. Bent u of kent u een Haaksbergse vereniging, instelling of stichting die het geld in of vanuit Haaksbergen besteedt aan een goed doel, stuur dan een mailtje naar 't Noll'nkoor. Het meest aansprekende doel wordt dan in december bekend gemaakt en kan de cheque in ontvangst nemen.

Cheque 2018
De goede doelen-cheque van 2018 is geschonken aan de Van den Bentstichting als bijdrage voor het realiseren van een belevingstuin bij de locatie Nachtegaalstraat. Zaterdag 28 september is deze tuin officieel geopend door twee bewoners in het bijzijn van onder andere bewoners, familieleden, buren en meerdere gulle gevers waaronder dus enkele afgevaardigden van 't Noll'nkoor. Dit jaar bereikt het totaal van de uitgedeelde cheques de € 25.000,-.

Uitreiking troffee
Op www.nollnkoor.nl vindt u ook alles over het tweede vaste onderdeel van de avondvoorstelling en dat is de uitreiking van de trofee 'Haaksbergenaar van 't jaar'. Dus kent u iemand, stichting of een vereniging die Haaksbergen of zichzelf op één of andere manier op de kaart heeft gezet, laat het dan weten. In 2018 is deze trofee toegekend aan De Historische Kring Haaksbergen waar al jaren vele vrijwilligers de historie van Haaksbergen verzamelen, vastleggen, digitaliseren en regelmatig een expositie organiseren.

De avondvoorstelling is al maanden uitverkocht, omdat de 28e dit jaar op een zaterdag valt is besloten naast de vaste avond nog één keer een middagvoorstelling te geven. Hiervoor kunt u nog kaartjes bestellen aan de kassa van het theater of via www.dekappen.nl.

Geniet van uw behaaglijke interieur dankzij Woongeluk

HAAKSBERGEN - De donkere dagen staan weer voor de deur. We brengen samen weer meer tijd binnen door, waardoor een stukje behaaglijkheid en comfort belangrijk is. Een warm, uitnodigend interieur waar je echt van kunt genieten. Goede binnenzonwering speelt hierbij ook een belangrijke rol; dit draagt bij aan een goede lichtbalans en het helpt de temperatuur te reguleren. In oktober profiteert u van een aantrekkelijke 25 procent korting op alle binnenzonwering.

Woongeluk in Haaksbergen is al vele jaren een betrouwbare specialist op het gebied van binnen- en buitenzonwering, maar ook voor gordijnen, vloeren, behang en leuke accessoires bent u van harte welkom. In het woonatelier ontdekt u de nieuwste trends op interieurgebied. Zo kunnen de medewerkers u een passend geven om uw interieur helemaal naar wens samen te stellen. Voor een behaaglijk interieur kiest u voor mooie, warme kleuren die elkaar complimenteren. Woongeluk stelt voor u graag een totaalbeeld samen met bijvoorbeeld vloer, behang en gordijnen.

Binnenzonwering
Ook op het gebied van binnenzonwering is veel mogelijk. Dit begint natuurlijk bij de traditionele rolgordijnen in iedere gewenste kleurstelling. Wie graag flexibiliteit wil, kiest voor duo-rolgordijnen, welke bestaan uit twee lagen transparante en niet-transparante banen, waardoor de mate van lichtinval zeer precies te regelen is. Plissé-gordijnen en dupligordijnen zorgen ook voor sfeer in elke ruimte. Het merk Bece biedt onder meer dupli-gordijnen aan die perfect zijn voor bijzondere raamvormen zoals serres en ronde ramen.

Jaloezieën
Met een handomdraai kunt u precies de hoeveelheid licht en privacy regelen met jaloezieën. Er zijn veel variaties qua materiaal en kleur mogelijk. Zo levert Luxaflex tegenwoordig de traditionele horizontale en verticale jaloezieën in veel moderne kleurstellingen. Naast aluminium jaloezieën is ook hout een geliefde optie. Merken zoals DIB Blinds leveren een breed assortiment aan houtsoorten en kleuren die passen binnen elk interieur.

Kortingsactie
De hele maand oktober ontvangt u 25 procent korting op alle merken en soorten binnenzonwering. Kom dus eens langs bij Woongeluk Haaksbergen om u te laten adviseren. Woongeluk kan ook bij u thuis langs komen voor een gratis vrijblijvend advies en inmeten. Zij zijn gevestigd aan de Blankenburgerstraat 33. Kijk voor meer informatie ook op de website: www.woongeluk-roord.nl

Wout Brama weer op het veld

ENSCHEDE - Wout Brama stond na ruim vijf maanden afwezigheid zaterdagavond weer op het veld voor FC Twente. De aanvoerder begon in de basis tegen Sparta Rotterdam (2-1) . De middenvelder is blij terug te zijn.

"De laatste vijf á zes weken heb ik voluit getraind en ik voel me op dit moment ontzettend fit. Ik heb geen last meer van mijn blessure. Uiteraard zijn er pijntjes, maar het zou vreemd zijn als je als 33-jarige zonder pijntjes zou spelen, maar de pijn van mijn blessure voel ik niet meer", aldus Brama.

Gelijkspel?
Brama denkt dat tegen Sparta een gelijkspel verdiend was geweest. "Ik denk dat een gelijkspel terecht zou zijn geweest. Na rust konden we meer druk zetten en wisten we zelf ook meer te creëren. Uiteindelijk levert dat alleen niets op. Het is duidelijk dat er nog voldoende werk aan de winkel is. De komende twee weken moeten we gebruiken om er straks weer te staan." Joel Drommel was in de eerste helft een echte sta in de weg voor de thuisploeg. Met enkele goede reddingen onderscheidde de doelman van FC Twente zich tegen Sparta (2-1). "Of ik goed heb gespeeld heeft achteraf geen enkele waarde wanneer je verliest. Je wilt het team op sleeptouw nemen en helpen een resultaat te behalen en dat is niet gelukt. Voor rust speelden we niet goed, na rust was het een stuk beter. Uiteindelijk scoort Sparta in de slotfase en staan wij met lege handen."

Scholen Enschede door met maatschappelijke stages

ENSCHEDE - De scholen voor voortgezet onderwijs en gemeente Enschede ondertekenden op 3 oktober een nieuw overeenkomst voor de maatschappelijke stages. Dit houdt in dat zij hebben besloten om de komende vier jaren door te gaan met de maatschappelijke stages.

Landelijk zijn deze stages al afgeschaft in het schooljaar 2015-2016. Maar de Enschedese partners vinden dat de maatschappelijke stage leerlingen goed voorbereidt op actief deelnemen in onze samenleving.

Opzet
Alle leerlingen in klas 3 van het voortgezet onderwijs in Enschede doen minimaal 30 uur een maatschappelijke stage in het vrijwilligerswerk. Zo maken zij kennis met andere groepen en leveren ze zelf een actieve bijdrage aan de samenleving. Zij helpen bijvoorbeeld mee met activiteiten in de speeltuinen, bij sportclubs, bij culturele of zorginstellingen, bij de krant, en ook bij evenementen zoals de ViVa Zomerweken en de Enschede Marathon. Ruim 1 op de 5 leerlingen blijft ook na de stage vrijwilligerswerk doen. Wethouder Eelco Eerenberg: "Wij vinden het niet alleen belangrijk dat leerlingen kennismaken met vrijwilligerswerk, maar ook met bedrijven en organisaties. Die ervaring helpt hen bij het maken van een goede keuze voor hun toekomst."

350 stageaanbieders
Enschede beschikt over een netwerk van 350 stagebieders voor ruim 2.000 leerlingen. Stagemakelaar Heidi Dellemann is de spil in dit netwerk voor het samenwerkingsverband van scholen en gemeente met de stagebieders. Zij brengt, samen met de coördinatoren op school, leerling en stagebieder bij elkaar. Sinds 2013 bestaat de verkiezing van de meest bijzondere stagiair en de meest bijzondere stagebieder van het schooljaar. Zij ontvangen de MaS-award. Jan van Schilt, directievoorzitter van het Bonhoeffer College en voorzitter van het samenwerkingsverband maatschappelijke stage: "De maatschappelijke Stage is voor de samenleving, die in toenemende mate een beroep doet op participatie van allen, van groot belang. Betrokkenheid van jongeren hierin is essentieel."

Tentoonstelling Peter Zegveld

ENSCHEDE - Tot en met 27 oktober laat Rijksmuseum Twenthe een groot overzicht zien van werk van Peter Zegveld. In zijn ingenieuze installaties komen theatrale, auditieve en beeldende elementen tot een synthese.

Sinds de jaren tachtig maakt Peter Zegveld (1951) theater, muziek en beeldende kunst. De laatste jaren vloeien deze disciplines samen. Beweging was vanaf het begin onderdeel van zijn werk. Eerder waren het vooral korte, heftige momenten: een voorbij scheurende auto of een ontploffing. Het theatrale, vertellende element is belangrijker geworden: de bewegingen duren langer. De tentoonstelling "Wat beweegt..." bevat vooral werk uit de afgelopen zes jaar. Verschillende nieuwe installaties zijn hier voor het eerst te zien. Zelfs de binnentuin van het museum is onderdeel van de tentoonstelling met het acht meter hoge werk 'Valpijp'. Dinsdag tot en met zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Meer info: www.rijksmuseumtwenthe.nl

Fotomanifestatie

ENSCHEDE - Tot 9 november wordt de vierde editie van de Fotomanifestatie Enschede gehouden. Bezoek tentoonstellingen met werk van diverse topfotografen.

Het thema is dit jaar "Inner Circles". Het draait om de (sociale) kringen waar we ons als mens in bewegen. Die kringen kunnen groot of klein zijn en naar verloop van tijd veranderen. Denk eerst aan de persoonlijke belevingswereld, dan een vriendenkring en weer een stap groter: een complete bevolkingsgroep. Er bestaat altijd een wisselwerking tussen onszelf als individu en anderen. De werken die momenteel te zien zijn, geven elk een inkijk in een bepaalde kring of subgroep. Kijk voor data en locaties op: www.fotomanifestatie-enschede.nl.

ONK motorcross

SINT ISIDORUSHOEVE - Zaterdag 12 en zondag 13 oktober wordt een druk crossweekend.

Er wordt tijden dit Open Nederlands Kampioenschap motorcross onder andere gestreden door de jeugd in de klassen 50cc, 65cc en 85cc. Alle trainingen en wedstrijden zijn verdeeld over de twee dagen. Locatie: Circuit H.A.M.C., Binnenveldweg 45. U kunt parkeren op de weide aan de Weideweg. De entree is het hele weekend gratis. Zie voor de tijdschema's en aanvullende informatie: www.hamc.nl

De Troubadours genieten in Hongarije

ENSCHEDE - Het vocaal ensemble de Troubadours uit Enschede heeft van 27 tot en met 29 september met veel succes deelgenomen aan het XXIII Europese Winesong Festival in de stad Pécs in Hongarije.

De Troubadours hebben onder leiding van hun dirigent - Jurriaan Poesse - diverse concerten gegeven in wijnkelders en in de openlucht. Het hoogtepunt was van de bijzondere reis van De Troubadours was onbetwist het optreden in Kodaly Centre, het markante concertgebouw van de stad Pecs. Ze werden door het omvangrijke publiek beloond met een minutenlang applaus. Op zondag zongen de Troubadours op het podium op het centrale plein voor meer dan 5.000 toeschouwers. De Troubadours hebben een voortreffelijke indruk achter gelaten bij het Hongaarse publiek. Ze ontvingen voor hun optredens een certificaat van deelname én de persoonlijke felicitatie van de artistic director Prof. Tamas Lakner.

Expositie 'Never The Less'

Foto: Chris de Bode

ENSCHEDE - Galerie Beeld en Aambeeld opent komend weekend de nieuwe foto-expositie 'Never The Less'.

In november 2013 werd het 25-jarig jubileum van Fotogalerie Objektief gevierd met exposities van zes bekende fotografen. De belangstelling was toen zo groot dat besloten werd om tweejaarlijks exposities van gerenommeerde fotografen te organiseren in samenwerking met verschillende kunstinstellingen in de stad. Zo zijn er dit jaar behalve bij Objektief ook fototentoonstellingen bij Tetem, Boekhandel Broekhuis, Rijksmuseum Twenthe, Concordia, Het Arendsmanhuis en galerie Beeld & Aambeeld. Het centrale thema van deze editie is "Inner Circles" en Chris de Bode heeft voor zijn tentoonstelling "Never The Less" de wanden van galerie Beeld & Aambeeld tot zijn beschikking.

Achtergrond
Door verschillende omstandigheden worden mensen gedwongen hun huis te verlaten. Oorlog, honger of natuurrampen zorgen ervoor dat miljoenen mensen ter wereld van hun veilige thuis worden verdreven. Fotograaf Chris de Bode reist al jaren naar plekken waar mensen terecht zijn gekomen nadat zij huis en haard hebben verlaten. Hij heeft getracht hun situatie en verhalen in beeld te brengen en probeert in zijn werk altijd nieuwe invalshoeken te vinden die het verhaal kunnen visualiseren. De mens staat altijd voorop in zijn werk ook al is die niet altijd zichtbaar in beeld. De tentoonstelling wordt geopend op zaterdag 12 oktober om 16.00 uur. De galerie is geopend op woensdag tot en met zaterdag 10.00 tot 17.00 uur, donderdag tot 21.00 uur. Gevestigd aan de Walstraat 13 in Enschede. Kijk op: www.beeldenaambeeld.nl

Foto: Chris de Bode, 'Kwetsbare kinderen'

Oude Voertuigendag Boekelo

BOEKELO - Boekelo staat deze week nog volop in het teken van de jaarlijkse Military, maar er valt ook nog veel meer te beleven in de kern. Zo organiseert de Boekelose Ondernemers Vereniging naar goed gebruik op 20 oktober weer de jaarlijkse Oude Voertuigendag.

De echte liefhebber van antiek rollend materieel in de breedste zin komt goed aan zijn of haar trekken. Zo zijn klassieke auto's van alle merken van voor 1985 te bewonderen in het dorp, maar ook trekkers, bromfietsen, motorfietsen en stoommachines. Ook kunnen bezoekers weer meerijden met de stoomtrein van de Museum Buurtspoorweg.

Mooi programma
Het volledige programma van de Oude Voertuigendag duurt van 09.30 tot 17.00 uur. Vanaf 11.00 uur zijn de voertuigen weer te bewonderen. Daarnaast zijn op deze zondag ook de winkels weer geopend in Boekelo en er is volop vertier in het dorp met muziek, kramen, een braderie, attracties en nog veel meer.

Tourritten
Wie met een klassieker komt kan daarnaast ook deelnemen aan diverse tourritten in en om Boekelo. Zo kunnen mensen met klassieke motorfietsen zich vanaf 09.30 uur inschrijven voor de Zouttour 2019 bij café De Buren. Bestuurders van klassieke auto's, scooters, bromfietsen en trekkers kunnen zich tot 12.00 uur inschrijven bij De Buren. Voor de verschillende voertuigen worden ritten uitgezet met verschillende vertrektijden. Deelname kost 5 euro per voertuig. Belangrijk om te weten voor andere automobilisten: Boekelo zelf is deze dag afgesloten voor doorgaand verkeer. U zult daarom gebruik moeten maken van een omleiding.

Korting op Salentein wijnen bij Breukers Dranken in Boekelo

BOEKELO - Breukers Dranken in Boekelo is een waar begrip in de regio, met een bijzondere passie voor wijn en whisky. Zij laten u graag kennismaken met een uitgebreide selectie bijzondere wijnen, bieren en destillaten die hier ook te proeven zijn.

In oktober bieden zij een leuke actie aan op de bekende Bodegas Salentein topwijnen uit Argentinië. Ter gelegenheid van de Military in Boekelo én het 20-jarig bestaan van Salentein ontvangt u bij aankoop van twee dozen van zes Salentein wijnen één fles Salentein Sparkling cadeau. U kunt hierbij zelf individuele wijnen kiezen uit Salenteins assortiment, mits u in totaal 12 flessen koopt.

Breed assortiment
Breukers Dranken heeft het volledige assortiment van Bodegas Salentein wijnen op voorraad. Deze zijn uiteraard ook te proeven in het eigen proeflokaal. Zo maakt u kennis met de Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot en Malbec wijnen die Salentein produceert.

Kortingsactie
In oktober en november heeft Breukers Dranken een aantrekkelijke kortingsactie ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum van Salentein. U koopt dan een doos met zes wijnen voor de 'proostprijs' van 69,95 euro. Normaliter betaalt u bij Breukers Dranken voor de Barrel Selection wijnen 12,95 euro per fles (Adviesprijs: 14,95 euro).

Proeverij
Op 16 en 17 november organiseert Breukers Dranken een Najaarsproeverij. In het proeflokaal kunt u kennismaken met een uitgebreide selectie wijn, bier en gedestilleerd. Ook zijn er tafels specifiek met alcoholvrije dranken. Vroeger nog een niche-product, maar tegenwoordig is er steeds meer aandacht voor dit segment. De kwaliteit van alcoholvrije dranken is steeds beter, waardoor u altijd kunt genieten. Ook wanneer u bewust kiest voor een alcoholvrije drank. Aanmelden voor de proeverij kan via de website van Breukers Dranken, www.breukersdranken.nl

Kom langs
Breukers Dranken is gevestigd aan de Beckumerstraat 73 in Boekelo. Dinsdag tot en met vrijdag geopend van 10.00 tot 18.00 uur en zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur. Kijk voor meer informatie op: www.breukersdranken.nl of op Facebook: BreukersDranken

Domijn 'on tour' zaterdag

TWENTE - Komende zaterdag is da landelijke Dag van het Huren. Ook woningcorporatie Domijn pakt groots uit. Dit jaar gaan de medewerkers zélf op pad met een dubbeldekkerbus om met huurders in gesprek te gaan.

Domijn hoopt met zoveel mogelijk huurders in gesprek te kunnen gaan, onder het genot van een kop koffie en wat lekkers. De tocht begint 's ochtends in Overdinkel en gaat daarna via Losser naar Enschede met als eindbestemming Haaksbergen.

Leuk programma
Huurders kunnen deze dag gezellig een praatje maken met medewerkers van de corporatie, die zich elke dag met hart en ziel voor hen inzetten. Jong en oud is deze zaterdag welkom. Er is voor ieder wat wils. Voor de jongste huurders zijn er ballonnenfiguren, een kleurwedstrijd en een leuk cadeautje. Daarnaast is er een snelloket in de bus om mensen op weg te helpen met MijnDomijn om bijvoorbeeld een reparatie in te plannen. Maar ook voor handige duurzaamheidstips van Reimarkt kunnen mensen deze dag in de bus terecht. Een aanpak die helemaal past bij de ambitie van Domijn. "Wij zijn trots op onze nieuwbouw- en renovatieprojecten, verduurzaamde woningen, maar vooral op onze huurders. Hoe leuk is het om dat eens op een ongedwongen manier te laten zien. Daarom hebben we ook een leuk presentje voor hen", zegt Wilma van Ingen, directeur-bestuurder bij Domijn.

Twentse tour
Tijdens de ´Dag van het Huren' stopt de corporatie op vier locaties: bij 't Trefhuus In Overdinkel en Lossers Hoes in Losser. In Enschede brengt Domijn een bezoek aan de Mirastraat in de wijk Twekkelerveld. De tour wordt afgesloten aan de Bouwmeester in Haaksbergen. Alle huurders van Domijn zijn welkom om een bezoek te brengen. Op domijn.nl staat alle informatie en het programma van deze dag.

Vijfde editie
De ´Dag van het Huren´ is een initiatief van Aedes: de vereniging van woningcorporaties, Zij organiseert dit jaar voor de vijfde keer deze dag. Het thema is: trots op huren. Woningcorporaties bundelen de krachten. Want zij zijn trots op hun werk. Samen bieden zij in totaal een woning aan ruim 4 miljoen mensen in Nederland. Hiermee hebben ze een belangrijke maatschappelijke rol én dragen ze bij aan de verduurzaming en verbetering van de woon- en leefomgeving.

Eerste Week van de Afasie

ENSCHEDE - Deze week is de eerste Week van de Afasie; een initiatief van Afasienet.com waar ook InteraktContour bij aanhaakt.

Afasie is een taalstoornis die ontstaat als gevolg van hersenletsel. Een perfect moment voor InteraktContour om een uniek nieuw hulpmiddel van en voor mensen met afasie te lanceren: een sleutelhanger die hen kan helpen bij het voeren van een soepeler gesprek. InteraktContour biedt uiteenlopende hulp aan mensen met hersenletsel.

Afasie
In Nederland hebben zo'n 30.000 mensen afasie. Dit is een taalstoornis die ontstaat als gevolg van een beschadiging in het taalgebied in de hersenen, bijvoorbeeld door een beroerte, ongeluk of hersentumor. Deze beschadiging leidt ertoe dat mensen problemen kunnen ervaren met praten, lezen, schrijven en het begrijpen van taal.

Hulpmiddel
Mensen met afasie ervaren vaak problemen in de samenleving, omdat zij zich niet goed kunnen uitdrukken of niet begrijpen wat er gezegd wordt. Cliënten van InteraktContour gaven aan behoefte te hebben aan een hulpmiddel om meer bekendheid en begrip te creëren voor hun beperking. Daarom is er in samenwerking met een deel van deze cliënten een nieuw hulpmiddel ontwikkeld: een sleutelhanger die zij aan gesprekspartners kunnen tonen. Met de sleutelhanger kunnen zij laten zien dat zij afasie hebben, waardoor zij minder ongemakkelijke en onbegrepen situaties ervaren met mensen die zij niet kennen.

Tips voor een gesprek
Op de sleutelhanger staat de tekst 'Ik heb afasie, een taalstoornis door hersenletsel. Daardoor heb ik moeite met het voeren van gesprekken. Weten hoe ons gesprek beter kan gaan?'. De gesprekspartner kan vervolgens via een QR-code of link naar een webpagina waarop tips staan die de gesprekspartner toe kan passen om het gesprek beter te laten lopen. Zo zijn er tips te vinden zoals 'Praat rustig en duidelijk' en 'Stel gesloten vragen (ja/nee vragen)'. Daarnaast staat op de pagina informatie over wat afasie is.

Sleutelhanger
De sleutelhanger wordt deze week uitgedeeld aan cliënten van InteraktContour met afasie. Het hulpmiddel is tijdens de Week van de Afasie ook aan te vragen door mensen met afasie die geen cliënt zijn, of door professionals die het als nuttig middel voor hun cliënten zien. Ben je geïnteresseerd en wil je een sleutelhanger? Vraag hem dan aan door te mailen naar communicatie@interaktcontour.nl.

Brandweer waarschuwt voor gevaar schoorsteenbranden

ENSCHEDE - De brandweer is de afgelopen weken al weer diverse keren op pad geweest voor schoorsteenbranden in de regio. In het najaar ziet de brandweer altijd een forse piek qua schoorsteenbranden. Mensen trekken naar binnen en stoken de open haard of houtkachel weer op voor een behaaglijk gevoel. Maar: dit is niet zonder enige risico's.

Jaarlijks zijn er zo'n 2.000 schoorsteenbranden in Nederland. De Brandweer Twente moest de afgelopen vijf jaar maar liefst 575 keer in actie komen voor schoorsteenbranden; gemiddeld dus zo'n 115 per jaar. In Oost Nederland is de schoorsteenbrand zelfs de meest voorkomende oorzaak van woningbrand.

Slecht onderhoud
Verreweg de meeste schoorsteenbranden ontstaan als gevolg van slecht onderhoud. Gedurende het jaar kan het rookkanaal verstopt raken, onder meer met blad of vogelnesten. Ook wanneer men de schoorsteen niet gebruikt is het belangrijk om deze eens per jaar vakkundig te laten reinigen. Wanneer u de open haard of kachel regelmatig gebruikt is twee keer per jaar reinigen verstandig. De brandweer adviseert dit te laten doen door een gediplomeerde professional van de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond.

Veilig stoken
Daarnaast is ook verkeerd stoken een belangrijke oorzaak van brand. Op de website www.brandweertwente.nl geeft de brandweer het advies om de zogeheten 'Zwitserse methode' te gebruiken. Hierbij legt men het meest brandbare materiaal bovenop de stapel. Zo wordt de vlam in de kachel gejaagd met minder schadelijke rook. Door vuur van onder naar boven te geleiden komen minder schadelijke stoffen vrij. Het is belangrijk om na het stoken, ook wanneer het vuur uit is, het rookkanaal nog een tijdje open te houden. Pas wanneer de blokken hout niet meer zichtbaar gloeien kunnen de luchttoevoeren dicht.

Bij brand
Hoort u een loeiend geluid in het rookkanaal? Dit kan duiden op brand. Blus nooit met water maar gebruik zand of hout om het vuur te doven. Sluit direct de schoorsteenklep en de luchttoevoer/deurtjes. Bel 112. Ventileer direct na het doven van het vuur de ruimte. Er kan namelijk een gevaarlijke concentratie koolmonoxide ontstaan. Mede hierom is het verstandig om altijd een CO-melder te plaatsen aan het plafond.

Eerste Enschedese vrijwilligersprijs

ENSCHEDE – Vrijwilligers zijn onmisbaar voor de Enschedese samenleving. Zonder hun onbetaalbare inzet zouden veel activiteiten niet mogelijk zijn. Van de sportclub tot het welzijnswerk, van de lokale omroep tot de vele handen die jaarlijks de marathon mogelijk maken. Om deze Enschedeërs nu eens passend in het zonnetje te zetten organiseren de gemeente en M-Pact op 7 december de eerste uitreiking van de Enschedese Vrijwilligersprijs.

De datum van 7 december is niet zomaar gekozen; dit is namelijk de Nationale Vrijwilligersdag. In Prismare in Roombeek is deze dag een uitgebreid programma opgezet. Van 12.30 tot 17.00 uur kunnen de De Enschedese vrijwilligers een inspirerende middag verwachten met een dynamisch programma en leuke verrassingen. Het programma is binnenkort via www.m-pact.nl of via de M-Pact social media kanalen te vinden.

Eerste uitreiking
Tijdens de Nationale Vrijwilligersdag van 2018 is het al aangekondigd: De komst van de Enschedese Vrijwilligersprijs. Dit jaar wordt hij voor het eerst uitgereikt. Enschede kent vele organisaties, instellingen en verenigingen die zich elk op hun eigen manier vrijwillig inzetten voor de bewoners van Enschede.

Voor wie?
Dit jaar wil M-Pact en de Gemeente Enschede deze organisaties in het zonnetje zetten door middel van de uitreiking van de Enschedese Vrijwilligersprijs 2019. De prijs is bedoeld voor organisaties, instellingen of verenigingen die op een bijzondere manier met haar vrijwilligers omgaan.

Genomineerden
Tot begin september was er de mogelijkheid organisaties/stichtingen en verenigingen aan te melden. De jury heeft vijf genomineerden geselecteerd: Buurtbemiddeling Enschede, Huis van verhalen, Stichting MOVE Enschede, Stichting Present Enschede en Smiley Stroinkslanden. De prijzen worden uitgereikt op zaterdag 7 december.

Stem nu!
Op de website www.m-pact.nl en in de social media van M-Pact is de link naar een stemmogelijkheid geplaatst. Er kan vervolgens tot zondag 1 december gestemd worden. Aanmelden voor deze dag kan via de site: www.m-pact.nl of via: info@m-pact.nl

Cursus van Rijssens Museum samen met het Twentehoes

RIJSSEN – Het Rijssens Museum verzorgt in samenwerking met het Twentehoes een cursus Twentse taal, cultuur en geschiedenis. Cursusleiders Gerrit Kraa en Gerrit Dannenberg geven de 4 cursusavonden op het Rijssens Museum van 19.30 uur tot 21.15 uur.

De cursus start maandag 21 oktober in ’n Koffiehook van het brandweermuseum. De volgende cursusavonden zijn 28 oktober, 4 november en 2 december. In overleg met de cursisten kan de lessenreeks uitgebreid worden met twee extra avonden op 9 december en 16 december. Opgeven kan per e-mail op info@rijssensmuseum.nl Het maximaal aantal deelnemers ligt op 15. Kosten voor 4 avonden zijn 80 euro inclusief twee keer koffie/thee. Donateurs van het Rijssens Museum betalen 70 euro en wie zich opgeeft als donateur ook.

Twentebreed
De korte leergang wordt gegeven onder het motto Twentebreed. Daarin is aandacht voor de Twentse streektalen ten opzichte van het Nederlands en andere talen. Uiteraard is er aandacht voor het Rijssens dialect. Maar ook de Twentse geschiedenis en wat Twente heeft aan waardevolle cultuurhistorische zaken komt aan de orde. Verder zal de huidige kwaliteit van proza en poëzie in de streektaal kritisch tegen het licht worden gehouden en vooral ook welke kant het op moet met alle inspanningen om hoogwaardig dialect te behouden.

Het cursusgeld kan op de eerste cursusavond voldaan worden.

Column: mediation

Zo'n vijftien jaar geleden was het booming business: mediation in letselschadezaken. Partijen gaan dan in overleg met een bemiddelaar, in zaken waar men onderling niet uitkomt. Een gerechtelijke procedure is soms net een stap te ver, mediation kan dan uitkomst bieden.

Ik heb destijds meerdere mediations gedaan in letselzaken. Maar op een gegeven moment hoorde je niets meer over deze manier van geschilbeslechting. Waarom, is mij nooit echt duidelijk geworden. Waren het de kosten? Maar een gerechtelijke procedure kost ook geld. Duurde het traject te lang? Mijn ervaring was dat je na één of twee dagen onderhandelen er vaak wel uitkwam met elkaar. Of werd er te vaak géén regeling getroffen? In mijn geval werden alle zaken die ik aan de mediator voorlegde, geregeld. Ik weet natuurlijk niet of dat voor anderen ook gold.

Sinds kort merk ik dat verzekeraars er weer voor open staan. Ik heb dit jaar in twee zware letselschadezaken mediation voorgesteld. In beide gevallen zagen de cliënten het in eerste instantie niet zo zitten. "Wat is dat dan, mediation? En hoe lang duurt dat dan? Hoe onafhankelijk is die mediator? Ik wil dat de rechter uitspraak doet, wat de uitkomst ook is". Uiteindelijk heeft één cliënt het erop gewaagd. De mediator bracht telkens de belangen van beide partijen in kaart. Hij deed zijn best om het slachtoffer en de verzekeraar steeds wat dichter bij elkaar te brengen. Na twee lange dagen werd er uiteindelijk een mooie schikking getroffen. Ik ben altijd wel voorstander van mediation in letselschadezaken. In een gemoedelijke omgeving wordt er onderhandeld, zonder dat er direct juridische consequenties aan ingenomen standpunten gehangen worden. De andere cliënt heeft uiteindelijk gekozen voor een regeling zonder mediation. Dat kan natuurlijk, maar ik was toch benieuwd wat er uit was gekomen als ook híj er voor gegaan was. Was hij dan beter af geweest? Of juist slechter? We zullen het nooit weten.

RP Advocatuur
Corina van Assen is mede-eigenaar van RP Advocatuur in Enschede. Zij behandelt zaken op het gebied van arbeidsrecht, contractenrecht en letselschade. Daarnaast is zij werkzaam als tekstschrijver. Voor Hart van Enschede verzorgt zij de maandelijkse column Vrijspraak.

Thema avond 'Langer bloei in de tuin'

ENSCHEDE - Op maandagavond 14 oktober nodigt de Groei & Bloei afdeling Enschede-Losser u graag uit voor een interessante lezing van Marcel Batist over de mogelijkheden voor een langer bloeiende tuin.

Verbaast het je ook, dat ná juli het fraaie van de meeste tuinen eraf raakt? De weelderige bloei van de vaste plantenborders is over het hoogtepunt heen. Hoe kun je toch je tuin in een kleurrijk naseizoen omtoveren? Marcel laat ons mogelijkheden zien hoe het bloeiseizoen gemakkelijk opgerekt kan worden tot laat in september en zelfs nog tot aan de eerste nachtvorst toe. Marcel Batist, met een passie voor natuur en fotografie, laat ons met een digitale show een aantal minder bekende plantengroepen zien, afgewisseld met éénjarige inheemse planten, klimmers, bruikbare kuipplanten, knollen, bollen, baskets en plantenbakken. Een A4 met gepresenteerde bloemen en planten is beschikbaar. www.marcelbatist.nl

Kom ook
De avond zal gehouden worden van 20.00 tot 22.00 uur in De Roef aan de Pastoor Geertmanstraat 17 in Enschede. Leden hebben gratis toegang, niet-leden betalen 2,50 euro. Kijk voor meer informatie op: www.enschede-losser.groei.nl

Bezoek de Museum Buurtspoorweg

BOEKELO/HAAKSBERGEN - De herfstvakantie is bij uitstek de gelegenheid om er op uit te gaan met het hele gezin. Kom eens naar de Museum Buurtspoorweg in Haaksbergen en ontdek hoe men vroeger per spoor reisde.

Van 16 tot en met 27 oktober rijden ze bijna elke dag met de historische treinen heen en weer tussen station Haaksbergen en station Boekelo. Op woensdag 16 en woensdag 23 oktober is men de hele dag geopend; er zal dan drie keer gereden worden met de stoomtrein. De diesellocomotieven zullen rijden op maandag 21, dinsdag 22, donderdag 24 én vrijdag 25 oktober. Op deze dagen is het museum geopend van 13.00 tot 16.00 uur en rijdt de dieseltrein met ouderwetse rijtuigen één keer om 14.00 uur.

Speciale avondrit
Zaterdag 19 oktober organiseert Museum Buurtspoorweg een speciale avondrit met haar stoomtrein. Beleef een historische stoomtreinrit in het donker! Dat is natuurlijk een heel bijzonder begin van je herfstvakantie. De stoomtrein vertrekt deze avond om 18.30 vanaf station Haaksbergen en is om 20.05 weer terug. In de museumloods in Boekelo kun je trouwens nog vele indrukwekkende modelbanen bewonderen die daar al staan opgesteld voor de Najaarsstoomdag op zondag 20 oktober.

Najaarsstoomdag
Tijdens de Najaarsstoomdag zal al het rijdende materieel in actie komen tijdens een extra uitgebreide dienstregeling. De treinen rijden deze dag maar liefst 11 keer heen en weer tussen Haaksbergen en Boekelo, elke keer in een andere samenstelling. Daarnaast is er van alles te zien en beleven op de stations. Deze dag is ook prima te combineren met een bezoekje aan Oude Voertuigendag in Boekelo of de Najaarskermis in het centrum van Haaksbergen.

Dag van de Markt
Woensdag 23 maart is het in Haaksbergen Dag van de Markt. Samen met de ondernemers van de markt heeft Museum Buurtspoorweg een leuke speurtocht uitgezet. Een speurtocht waarbij gezocht moet worden naar een woord en waarmee in elk geval een kinderkaart voor een treinrit bij MBS te verdienen is. Kijk voor meer informatie over alle activiteiten van de Museum Buurtspoorweg ook op: www.museumbuurtspoorweg.nl

Klassiek met CLASSSH

ENSCHEDE - CLASSSH staat voor klassieke muziek van topkwaliteit met de mores van een popconcert.

Zo kun je gewoon je drankje meenemen in de zaal. De DJ begint met wat fijne tunes. Dan volgt de inwijding in de wereld van klassieke concertmuziek. Tijdens de editie van 11 oktober neemt het Orkest van het Oosten een voorschot op de winter met het laatste deel uit Vivaldi's 'De Vier Jaargetijden'. Daarnaast is er tijd voor romantiek met Tsjaikovski's 'Romeo en Julia'. Ben je een muziekliefhebber, maar houd je niet van beknellende etiquette? CLASSSH biedt een onvergetelijke avond met een klassiek orkest in haar meest pure vorm. Locatie: Muziekcentrum Enschede. Aanvang: 21.00 uur. Kaarten: € 15,-. Zie: www.wilminktheater.nl.

Voorstelling "Ze is, ze is van mij"

HAAKSBERGEN - Op 11 oktober presenteert Het Twentse projectkoor Kanaljerood een voorstelling over Da Vinci en de Mona Lisa.

Het is 500 jaar geleden dat Leonardo da Vinci overleed. De alleskunner is het meest bekend van de Mona Lisa, het schilderij dat hij tot zijn dood bij zich hield. De voorstelling gaat over de gestolen Mona Lisa, de waarde van de kunst en de veelzijdigheid van de beroemde kunstenaar. Het koor heeft zelf liedteksten geschreven, door hem geïnspireerd. De muziek is van verschillende componisten, waaronder Leonardo. De vraag die ze willen beantwoorden: 'Wie zijn de Leonardo's van nu, wat laten zij na?' Kaarten kosten € 12,50. Aanvang om 20.00 uur in Theater De Kappen, Blankenburgerstraat 40/42.

Op sterrenjacht

ENSCHEDE - Ontdek in het najaar de geheimen van het heelal in de Museumfabriek.

Leef je tijdens de herfstvakantie uit tussen de sterren! Ga op sterrenjacht met de oudste nog werkende sterrenprojector in de wereld. In de museumhal staat een grote zwarte koepel waarop de projector de sterren projecteert, alles beweegt precies zoals in de werkelijkheid. Bezoek een van deze adembenemende shows! Op het dak van het museum bevindt zich een sterrenwacht. Bewonder de hemellichamen door de grote telescoop. Op 22 en 24 oktober zijn er sterrencolleges om 19.00 en 20.00 uur. De toeslag voor zowel de sterrenshows- als colleges is € 2,50. Reserveren: www.demuseumfabriek.nl. Adres: Het Rozendaal 11.

Stamppotdrive Bridgeclub Haaksbergen 3 november

HAAKSBERGEN - Liefhebbers kunnen zich op dit moment nog steeds inschrijven voor de oergezellige, jaarlijkse Stamppotdrive van de Bridgeclub Haaksbergen. Deze zal gehouden worden op zondag 3 november in Zalencentrum Winkelman in Buurse.

Het inschrijfgeld bedraagt 50 euro per paar, waarvoor men, een goed georganiseerd topintegraaltoernooi over 36 spellen te spelen krijgt. Daarnaast koffie met krentenwegge bij aankomst, erwtensoep met roggebrood tijdens de middagpauze en een uitgebreid stamppottenbuffet na afloop. Uiteraard is er ook weer een goed gevulde prijzentafel! Inschrijven kan nog per e-mail bij: hansheitkamp@gmail.com, onder vermelding van naam, adres en telefoonnummer en de naam van de bridgepartner en voor NBB leden de NBB-lidnummers.

Wees de winterdip de baas

TWENTE - De dagen worden al weer merkbaar korter en de bomen kleuren weer oranje. Het najaar kent zo zijn knusse kanten maar ook zijn ongemakken. Zo hebben meerdere mensen last van een winterdip tijdens de herfst en winter waarbij zij zich lusteloos en wat somber kunnen voelen. Hoogste tijd dus voor wat handige tips om die winterblues de baas te zijn!

De belangrijkste oorzaak van een winterdepressie is toch wel het gebrek aan licht. Doordat de dagen korter worden en de lichtsterkte van de zon afneemt, kan onze biologische klok ontregeld raken. Een winterdepressie is een gevolg van deze verstoring van het natuurlijke dag- en nachtritme. Doordat de dagen donkerder worden kan het zijn dat er meer melatonine wordt aangemaakt waardoor u zich sneller slaperig voelt. Andere verschijnselen van een winterdepressie zijn prikkelbaarheid, meer behoefte aan slaap, somberheid en een toename van de eetlust. Ook kan men tijdelijk minder behoefte hebben aan sociale contacten en last hebben van een slechtere concentratie.

Winterdip aanpakken
Ga naar buiten, dat is toch wel het belangrijkste als naar de tips wordt gekeken. Geadviseerd wordt om bijvoorbeeld de fiets in plaats van de auto te pakken als u ergens heen moet. Ook sporten en bewegen kunt u vooral tijdens de donkerdere dagen het beste in de buitenlucht doen. Tevens wordt geadviseerd vooral in de ochtend naar buiten te gaan omdat er dan relatief meer 'blauw' in het licht zit, dit remt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine.

Lichttherapie
Daarnaast is het ondergaan van speciale lichttherapie een optie. Hierbij wordt men gedurende een paar opeenvolgende dagen, bij voorkeur in de ochtend, blootgesteld aan wit licht van een hoge intensiteit. Bij sommige mensen valt er 's winters in de ochtend te weinig licht in de ogen om de productie van melatonine te stoppen, lichttherapie zorgt er in dit geval voor dat de concentratie van melatonine in het bloed verlaagd wordt. De behoefte aan slaap en ook andere klachten kunnen hierdoor afnemen. Het overwegen waard als de winterdip u flink te pakken heeft.

Herfst Mega Sale Mango Almelo/Hengelo

ALMELO - De herfst komt er weer aan. De eerste herfsttinten zijn inmiddels zichtbaar. Een mooi moment om er lekker op uit te gaan voordat de winter haar intrede doet. Momenteel profiteert u bij Mango Mobility Twente van spectaculaire kortingen om het najaar te vieren.

Tijdens de Mega Sale van 16 tot en met 19 oktober heeft Mango Mobility Twente mooie kortingen op scootmobielen en scooters, maar ook op de nieuwe rollators en rolstoelen. Bovendien ontvangt u ruim 20 procent korting op alle handige accessoires zoals regencapes. U bent van harte welkom voor een uitgebreide kennismaking om de scootmobielen of andere hulpmiddelen uit te proberen.

Veilig de winter door
Bij de aftrap van de Mega Sale op 16 oktober komt er bovendien ook een ervaren ergotherapeut langs. Deze geeft van 14.30 tot 16.00 uur uitleg over waar u op moet letten, de goede afstelling van uw scootmobiel en hoe u veilig de weg op kunt. U kunt een gratis advies krijgen van de ergotherapeut, maar aanmelding vooraf is wel nodig. Dit kan via telefoonnummer: 0546-45 32 96.

Wintercheck
Net als met de auto en andere vervoersmiddelen krijgt ook de scootmobiel het zwaarder te verduren tijdens de wintermaanden. Om ervoor te zorgen dat u veilig en zonder zorgen op pad kunt in de winter, is het verstandig om een wintercheck uit te laten voeren. Mango Moibility Twente draagt namelijk ook zorg voor het onderhoud aan uw scootmobiel. Bij deze uitgebreide, GRATIS controle kijken zij onder meer naar de verlichting, elektra, het stuurhuis, de wiellagers en de profieldiepte en spanning van de banden. Belangrijke onderdelen voor de veiligheid op de weg én de betrouwbare inzet. Mocht er iets mis zijn dan kunt u dit tegen de geldende tarieven laten repareren. Mocht het niet lukken om zelf te komen dan kan de scootmobiel ook opgehaald worden voor deze controle; de kosten hiervoor bedragen dan wel 25 euro.

Aanmelden
Wegens de grote drukte is het noodzakelijk om u aan te melden voor deze wintercheck. Bel hiervoor eveneens met 0546-45 32 96. Mango Mobility Twente is gevestigd aan de Einsteinstraat 8a, 7601 PR in Almelo. Kijk ook op: www.mangomobility.nl/almelo of www.scootmobieltwente.nl

Stapt u over op een nieuwe zorgverzekering?

TWENTE - Uiterlijk 12 november hebben alle verzekeraars hun nieuwe zorgpolissen en bijbehorende premies bekendgemaakt. Tot het eind van het jaar kunt u uw huidige verzekering opzeggen om met ingang van 1 januari 2020 over te stappen. Het loont de moeite om te vergelijken. Overstappen kan een flinke besparing opleveren.

Premies en dekkingen
De dekking van de basisverzekering wordt door de overheid bepaald, deze is dus voor elke verzekering hetzelfde. Wel zijn er verschillen in de manier waarop zorg wordt vergoed, zo kunt u kiezen voor een naturapolis of een restitutiepolis. In het eerste geval worden rekening direct door de verzekeraar betaald. In het tweede geval moet u de rekening vaak eerst zelf betalen, daarna dient u een declaratie in bij uw verzekeraar. Houd er in alle gevallen rekening mee dat zorgverleners niet met iedere verzekeraar een contract hebben. De basispremie die verschillende verzekeraars rekenen kan dan ook sterk verschillen. Of u ook nog een aanvullende verzekering nodig heeft, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Vergelijk verzekeringen dus aan de hand van uw specifieke dekkingswensen. Vraag een nieuwe aanvullende verzekering liever wel wat vroeger aan in verband met de medische acceptatie.

Collectieve verzekering
Binnen bepaalde bedrijven of beroepsgroepen is het mogelijk om te profiteren van een voordelige collectieve verzekering. Ook de Twentse gemeenten bieden tegenwoordig collectieve zorgverzekeringen aan, specifiek voor inwoners met een laag inkomen. Deze hebben vaak een relatief uitgebreide dekking, waar ook regelmatig het eigen risico meeverzekerd is. Zo profiteren zij van een goede zorg, zonder té hoge kosten en onverwachte rekeningen.

Oriënteren en overstappen
Het is tot en met 31 december mogelijk om de zorgverzekering te wijzigen. De oude verzekering moet dan voor 1 januari opgezegd zijn. Hierna heeft men nog tot en met 31 januari de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Het oriënteren op een nieuwe verzekering kan op vele manieren. Zo zijn er diverse vergelijkingssites te vinden die in ieder geval een uitgangspunt bieden. Het is belangrijk om de dekking en kosten van aanvullende verzekeringen goed door te nemen. Zo kan een aanvullende verzekering voor u van specifiek belang zijn, bijvoorbeeld omdat u als sporter vaker gebruik maakt van fysiotherapie of door uw medische geschiedenis vaker gebruik moet maken van specifieke zorgaanbieders of medicamenten.

Terugroepactie vleeswaren

TWENTE - Afgelopen week zagen we de start van wederom een vleesschandaal. De afgelopen twee jaar werden zeker twintig mensen besmet met de gevaarlijke listeriabacterie. Vleeswarenfabrikant Offerman haalde al het vlees terug uit de supermarkten.

De listeriabacterie kan veel schade veroorzaken, zeker bij mensen met een verzwakt immuunsysteem. De bacterie komt vooral voor op rauwe voeding en producten die lang in de koelkast liggen. Een gezond persoon krijgt meestal geen of milde klachten. Toch kunnen de gevolgen ernstig zijn voor jonge kinderen, ouderen en zieken. Voor zover bekend heeft de listeriauitbraak waar het nu om gaat zeker 20 mensen getroffen, waarbij één vrouw helaas een miskraam kreeg.

Klein risico
Het RIVM benadrukt dat het risico op besmetting hoe dan ook uiterst klein is. Listeriose is een zeer zeldzame ziekte, die vier op een miljoen mensen treft ieder jaar. Mensen die eventueel ziek worden van besmette producten hoeven alleen bij flinke ziekte met koorts contact op te nemen met de huisarts. Er is geen middel dat preventief gegeven kan worden.

Opsporing
Dankzij nieuwe technieken kon de bron van de listeriauitbraak beter opgespoord worden. Dit lukte dankzij samenwerking tussen het RIVM en NVWA. Van patiënten die besmet worden zijn de bacteriën onderzocht en DNA-gegevens in kaart gebracht. Zo kon door middel van DNA-vergelijking een verband gelegd worden met de specifieke bron van het vlees. Deze techniek is pas recent in gebruik genomen.

13 / 20

Suzuki Swift AllGrip: veilig op pad onder alle omstandigheden

TWENTE - De herfst en winter brengen altijd uitdagingen met zich mee. Bladeren op de weg, sneeuw, ijs en hevige regenval beïnvloeden allemaal de grip op de weg. Om u onder de meest uitdagende omstandigheden altijd op de juiste weg te houden biedt Suzuki de populaire Swift nu ook aan met AllGrip vierwielaandrijving.

Het AllGrip Auto systeem biedt vierwielaandrijving met een bodemspeling van 140 millimeter; ruim 25 millimeter meer dan in de standaard Swift. Onder normale omstandigheden worden alleen de voorwielen aangedreven zoals bij de reguliere Swift. Zo profiteert u van een zuinige auto. Maar wanneer de auto merkt dat de voorwielen grip verliezen, zal automatisch de vierwielaandrijving ingeschakeld worden. Zo verdeelt de auto de aandrijving over alle vier wielen. Het voordeel is dat de auto zo ook bij glad wegdek en onverharde wegen volop grip blijft houden. Bijkomende voordelen zijn dat bijvoorbeeld het optrekken met een aanhanger op een gladde ondergrond heel gecontroleerd gaat.

Nu leverbaar
De Swift AllGrip is nu per direct te bestellen in twee uitvoeringen: de Select 1.2 Smart Hybrid en Stijl 1.2 Smart Hybrid. Dankzij deze zuinige motortechnologie is het gebruik gemiddeld slechts 4,4 liter op 100 kilometer. De Stijl uitvoering komt mooi compleet met onder meer airconditioning, adaptieve cruise control, LED-lampen en Suzuki's Safety System. De Suzuki AllGrip Select begint bij 19.899 euro en de Stijl bij 21.199 euro. De reguliere Swift staat klaar vanaf 16.799 euro.

Tesla scoort verkoopsucces met betaalbare Model 3

TWENTE - Tesla presteert uitstekend op de Nederlandse automarkt. Het jonge, brutale merk met de eigenzinnige, premium elektrische auto's verkoopt goed. Zo was de nieuwe Tesla Model 3 in september het best verkochte model.

Brancheorganisatie BOVAG becijfert regelmatig de verkoopcijfers van de diverse merken en modellen op langere en korte termijn. De autoverkopen zitten dit jaar wel wat in de mineur, onder meer door belastingverhogingen. Zo werden de afgelopen drie kwartalen bijna 8 procent minder nieuwe auto's verkocht in vergelijking met vorig jaar.

Tesla succesvol
Tesla boekt zowel op korte als langere termijn mooie successen. Zo is de Tesla Model 3 het meest geregistreerde model in 2019 tot en met het derde kwartaal met 13.578 geregistreerde auto's. Gevolgd door de Volkswagen Polo, Ford Focus, Opel Karl en Volkswagen Golf. In september stond de Tesla Model 3 ook bovenaan de lijst van meest geregistreerde modellen; in een maand tijd verkocht het merk 5.678 auto's. Op nummer 2 met ruime afstand: Opel Karl met 'slechts' 1.755 auto's.

Aantrekkelijk
Dat de Tesla Model 3 goed verkoopt komt door een combinatie van factoren. Zo is deze met een vanaf-prijs van bijna 49.000 euro het goedkoopste model dat het merk maakt. Het zijn innovatieve, high-tech auto's met veel leuke snufjes die ook bij de gadget-liefhebber tot de verbeelding spreken. Bovendien draagt een fiscale aantrekkelijkheid ook bij aan zakelijke interesse voor het model. De specificaties zijn in ieder geval indrukwekkend; het basismodel heeft een bereik van 409 kilometer, een topsnelheid van 225 en een 0-100 tijd van 5.6 seconden. Wie kiest voor de Performance uitvoering - vanaf 64.580 euro - mag genieten van 530 kilometer actieradius, een top van 261 kilometer per uur en 0-100 in een zeer rappe 3,4 seconden.

Grootste geëlektrificeerde line-up ooit voor Ford

Foto: Macbook Pro

FRANKFURT - Tijdens de IAA Frankfurt presenteerde Ford Puma Ecoboost Hybrid, de Explorer en Tourneo Custom Plug-In Hybrids en de Kuga mild-, full- en plug-in hybrid.

Verder heeft Ford bekend gemaakt dat eind 2022 in Europa het omslagpunt van geëlektrificeerde versus conventionele aandrijvingen verwacht wordt. Dan zouden er meer dan 50 procent van de verkochte personenauto's van het merk zijn voorzien van een geëlektrificeerde aandrijving. Ook wordt verwacht dat er tegen die tijd al zo'n 1 miljoen Ford's met een vorm van geëlektrificeerde aandrijving zijn verkocht.

Tussentijds
Om dit te bereiken moet vanzelfsprekend de klant niet teveel gedoe hebben met de geëlektrificeerde modellen. Reden dat Ford ook een nieuwe home wall box heeft geïntroduceerd. Daarmee wordt de laadtijd met tot wel een derde gereduceerd. Ook heeft Ford een nieuwe smartphone app die toegang tot meer dan 118.000 publieke laadpalen in 30 Europese landen biedt. Deze nieuwe app voor smartphones en tablets maakt het vinden van een laadpaal gemakkelijk en ook kan via de app worden betaald voor het laden.

In de spotlight
Het publiek heeft inmiddels kunnen kennismaken met de gloednieuwe Kuga SUV, de eerste Ford die zowel als mild-hybrid, full-hybrid als plug-in hybrid op de markt komt. Ook de geheel nieuwe zevenzits Explorer Plug-In Hybrid SUV en achtzits Tourneo Custom Plug-In Hybrid personenvervoerder werden getoond aan het publiek tijdens de IAA Frankfurt. En wat dacht u van een Puma EcoBoost Hybrid crossover met innovatieve mild-hybrid technologie voor een lager verbruik en hogere prestaties of de Ford Mondeo Hybrid wagon met zelfladende full-hybrid technologie, een interessant alternatief voor een conventionele diesel. Ford's nieuwe, door de Mustang geïnspireerde, elektrische performance SUV wordt gelanceerd in 2020. Hij krijgt een range van 600 km, volgens WLTP. Voor iedereen is er dus een geëlektrificeerde Ford te vinden.

Proefrit
Plan uw proefrit bij één van de officiële Ford dealers via www.ford.nl/handige-links/ik-wil/proefrit-aanvragen.

Laat uw verlichting gratis controleren bij Auto Kuilder

ENSCHEDE - We gaan straks weer naar de donkere dagen. Goed zien én gezien worden zijn belangrijk voor uw veiligheid op de weg. Om te garanderen dat u dit najaar veilig op pad gaat, biedt Auto Kuilder u een gratis verlichtingscontrole aan.

Er zijn nog te veel auto's die rondrijden met slecht afgestelde verlichting. Dit kan onder meer ontstaan wanneer mensen zelf aan de slag gaan om kapotte lampjes te vervangen. Wanneer een lampje een fractie scheef in de houder zit, kan de lichtbundel te hoog of te laag komen te staan. Dit zorgt voor een slechter zicht op de weg of juist het verblinden van een tegenligger. Dit wilt u natuurlijk graag voorkomen.

Niet altijd gemakkelijk
Het is lang niet bij alle auto's even gemakkelijk om zelf een lampje te vervangen. Zo zijn sommige automodellen zo in elkaar gezet dat een garagebedrijf de bumper moet verwijderen om toegang te krijgen tot de koplampunits. Zelf aan de slag gaan is dan ook niet altijd verstandig; zeker omdat het resultaat ook goed en veilig moet zijn. Auto Kuilder kan dankzij de jarenlange ervaring en goed uitgeruste werkplaats eenvoudig uw lampen vervangen wanneer dit nodig is. In de meeste gevallen is het vervangen van een lampje gratis, maar niet altijd. Dit hangt af van de complexiteit van de klus bij uw specifieke voertuig.

Maak een afspraak
Maak nu een afspraak bij Auto Kuilder voor de gratis verlichtingscontrole. Zo gaat u veilig de donkere dagen in. Auto Kuilder is gevestigd aan de Midzomerweg 22 in Enschede. Bel met 053-432 10 50 of kijk op: www.autokuilder.nl

De standkachel

ENSCHEDE - Eén van de voordelen van een elektrische auto die in de winter op de oprit aan de lader staat, is dat je de auto kan laten voorverwarmen. Met een standkachel kan je echter ook een brandstofauto alvast opwarmen, wat op een koude winterdag wel zo prettig is.

De zogeheten standkachel, ook wel parkeerverwarming of waterverwarming genoemd, is een inbouwapparaat dat voorzien is van een kleine verbrandingskamer waar een mengsel van lucht en brandstof, afkomstig uit de tank van het voertuig, ontstoken wordt. Op die manier wordt de koelvloeistof verwarmd, en die warmte komt vervolgens via de warmtewisselaar en de uitstroomopeningen in het interieur. De opgewarmde vloeistof loopt verder naar de motor, om zo ook deze op temperatuur te brengen. Het eindstation is de standkachel, waarna de vloeistof opnieuw rondgaat. Het hele proces neemt zo'n half uur in beslag. Bij de juiste watertemperatuur gaat het systeem in de stand-by-stand, zodat het weer aan kan springen als de temperatuur onder een bepaald aantal graden komt.

Behaaglijk
Een behaaglijk warm interieur en de tijd die je bespaart door niet te hoeven krabben zijn niet de enige voordelen. Een koude motor stoot tijdens de eerste kilometer meer schadelijk stoffen uit dan een warme motor. Daarnaast verbruikt een motor die nog niet op temperatuur is meer brandstof. Deze problemen zijn te ondervangen door middel van een standkachel. Toegegeven, sommige van deze systemen verbruiken ook brandstof en hebben uitstoot, maar die zijn verwaarloosbaar en wegen niet op tegen de te behalen voordelen. De verwarmingstijd met sommige apparaten kan tot 60 procent verkort worden. Het verbruik en de CO2-uitstoot kunnen op de eerste kilometers met eenzelfde percentage worden verlaagd. Doordat je geen last hebt van ijsvorming of condens heb je als bestuurder bovendien beter zicht, waardoor de kans op ongelukken lager is.

Soorten verwarmer
Er wordt onderscheid gemaakt tussen waterverwarmers, zoals hierboven beschreven, en luchtverwarming. Het laatstgenoemde systeem is puur voor het interieur bedoeld en uitermate geschikt voor campers en voor bestelwagenlaadruimtes. Er zijn ook elektrische standkachels. Deze kunnen, afhankelijk van hun capaciteit, zowel de motor als het interieur verwarmen. HEK bv is dealer van de merken Eberspächer, Webasto en Defa verwarmingssystemen. Kijk op: www.parkeerverwarming.nl voor meer informatie.

Renault verbetert de ZOE

Foto: JEAN-BRICE LEMAL0683664150jean

TWENTE - Zeven jaar geleden introduceerde Renault het model ZOE. Dit elektrische model wist uit te groeien tot de bestverkochte elektrische auto van Europa. Toch heeft Renault nog verbeterpunten ontdekt en deze aangepast, ondanks dat blijft het een betaalbaar model.

Zo heeft de nieuwe ZOE een 52 kWh-batterij en daarmee kunt u tot 395 km afleggen volgens de WLPT. Op technisch gebied is de ZOE niet alleen aangepast met een andere accu, maar ook kan er op meer manieren opgeladen worden; 22 kW AC-laden en 50 kW DC-laden. Verder is de nieuwe ZOE uitgerust met een 100 kW sterke elektromotor.

In- en exterieur
Het interieur is grondig vernieuwd. Het instrumentarium is geheel opnieuw ontworpen. In het interieur zijn ook 100% gerecyclede materialen toegepast voor de stoelbekleding en delen van gerecycled polypropyleen volgens de principes van de circulaire economie.
De nieuwe ZOE heeft een modern design met vanaf de basisversie al LED-koplampen en achterlichten, die een 75% grotere lichtopbrengst bieden dan halogeenlampen, terwijl het energieverbruik vergelijkbaar is. De laadopening is verborgen achter het grote logo van Renault aan de voorkant

Meer zien
De Renault ZOE is verkrijgbaar vanaf € 25.390,- (batterijhuur) of € 33.590,- (batterijkoop). Wanneer u meer wilt zien van de Renault ZOE en de innovaties die zijn toegepast, zoals het Renault Easy Link multimediasysteem, gaat u naar uw dealer. De dichtstbijzijnde vindt u makkelijk via www.renault.nl. U moet nog wel even wachten tot eind oktober van dit jaar.

Serieus doel: Elk nieuw model in een elektrische variant

TWENTE - Peugeot maakt weer een stap voorwaarts in het bereiken van dit doel met de 508 HYbrid en de 508 SW HYbrid.

De 508 HYbrid en de 508 SW HYbrid hebben een krachtige nieuwe plug-in hybrid-motor met in totaal een vermogen van 225 pk. De CO2-uitstoot is respectievelijk 29 en 30 gram per kilometer, de laagste op de markt van hybride voertuigen. De actieradius bij 100 procent elektrisch rijden is respectievelijk 54 en 52 kilometer.

De motoren
De 508 HYbrid en de 508 SW HYbrid combineren een PureTechmotor met 180 pk en een elektromotor met 110 pk. Bij gebruik van beide is het maximaal vermogen 225 pk. De elektromotor wordt van energie voorzien door een accu met een capaciteit van 11,8 kWh. Deze accu is op te laden in minder dan 1 uur en 45 minuten met een Wallbox.

Uitvoeringen
De hybride uitvoering komen beschikbaar als Blue Lease Allure, een rijkelijjk uitgerust middengamma, de Blue Lease GT Line, een sportieve versie, en de Blue Lease GT, een exclusieve versie met onder andere Alcantara bekleding in de kleur Gris. En ondanks de hybride-uitvoering is er niets ingeleverd op de (bagage)ruimte.

Bestellen
In Frankrijk zijn de Peugeot 508 HYbrid en de 508 SW HYbrid al te bestellen, later dit jaar ook in andere Europese landen. Uw dealer vindt u snel via www.peugeot.nl

MG keert terug op Nederlandse markt bij Van Mossel

TWENTE - Het merk MG keert terug op de Nederlandse markt. De Van Mossel Automotive Groep zal als dealer fungeren voor de terugkeer van het merk met nieuwe, honderd procent elektrische auto's.

Het MG van nu is wel heel anders dan het MG van toen. Het originele 'Morris Garages' verdween 15 jaar geleden van de Europese markt. Sinds 2005 is het merk in handen van SAIC Motor in China. Dit bedrijf produceert jaarlijks ruim 7 miljoen auto's, waarmee het de op zes na grootste fabrikant ter wereld is.

Terugkeer
Nederland en Noorwegen kunnen als eerste kennismaken met het nieuwe MG. Binnen Nederland is Van Mossel de exclusieve dealer. Het bedrijf is er trots op om deze betaalbare elektrische auto's in Nederland te mogen leveren. Van Mossel voegt hiermee het 25-ste automerk toe aan de portfolio.

Eerste auto
Binnenkort is de eerste auto online te bestellen via www.vanmossel.nl/mg. Klanten kunnen straks de auto's ervaren bij twee Van Mossel locaties en ruim 60 locaties dragen zorg voor service en onderhoud. Bij de lancering van de MG ZS EV zijn twee varianten beschikbaar, de comfort en luxury. De comfort is leverbaar vanaf 29.990 euro en de luxe variant vanaf 31.990 euro. De MG ZS EV is dit jaar nog leverbaar, waardoor deze valt onder de voor leaserijders zeer gunstige 4 procent bijtelling. Frank Meijer, Director Sales & Marketing SAIC Motor Europe: "De verkenning die we met Van Mossel hebben gevoerd heeft geleid tot vertrouwen in deze samenwerking."

Land Rover Discovery Sport ook als Launch Edition

TWENTE - Met de nieuwe Land Rover Discovery Sport bent u klaar voor alle mooie avonturen in het leven. De nieuwste generatie van deze compacte, veelzijdige Land Rover is nu leverbaar in een aantrekkelijke Launch Edition. Een comfortabele, praktische auto met een fantastisch design en toonaangevende technologische innovaties.

De nieuwe Land Rover Discovery Sport stelt de bestuurder en passagiers centraal. Met een hoogwaardig en ruim interieur dat praktisch in te delen is. Met maximaal 1.794 liter bagageruimte neemt u met gemak elke combinatie van passagiers en bagage in alle vormen en maten mee. Een innovatieve aandrijflijn met Mild Hybrid-technologie gekoppeld aan krachtige, zuinige en schone motoren zorgen voor goede prestaties met een lage uitstoot en brandstofverbruik. Dankzij de uitstekende all-terrain capaciteiten en uitgebreide veiligheidssystemen hebt u altijd een vertrouwd gevoel met ongeëvenaarde controle, waar uw avontuur ook heen gaat.

Launch Edition
Land Rover viert de introductie van de nieuwe Land Rover Discovery Sport met een unieke Launch Edition. Naast de uitgebreide standaarduitrusting biedt deze onder meer LED-mistlampen voor, elektrische achterklepbediening, 12-voudig elektrisch verstelbare en verwarmbare voorstoelen, stoelbekleding in generfd leder, navigatie, 18" lichtmetalen velgen, Apple CarPlay en luchtkwaliteitssensor voor de climate control. Kiest u voor de R-Dynamic versie dan geniet u ook van een glazen panoramadak, 18" lichtmetalen velgen in Gloss Black en een ionisatiesysteem voor extra reiniging van ventilatielucht.

Nu leverbaar
De Land Rover Discovery Sport Launch Edition is nu leverbaar vanaf 62.990 euro op basis van de D150 turbodiesel-motoroptie. De P200 turbo benzine-motoroptie begint bij 68.490 euro. De R-Dynamic uitvoering begint bij 66.990 euro met D150 turbodiesel-motoroptie en vanaf 72.490 euro voor de P200 motoroptie.