Hart van Haaksbergen

16 augustus 2019

Hart van Haaksbergen 16 augustus 2019


Bestuursleden gezocht voor Energiecoöperatie Haaksbergen

HAAKSBERGEN - Na de eerste stap in het starten van eeen energiecoöperatie voor Haaksbergen aan het begin van dit jaar, is het bijna zover. Wat nu nog rest is een aantal functies van bestuursleden in te vullen.

Een werkgroep is al enige maanden bezig met het opstarten van een energiecoöperatie die een belangrijke functie moet verwezenlijken in het duurzamer maken van Haaksbergen, zowel bij mensen thuis als op bedrijventerreinen. De coöperatie moet kennis en krachten bundelen om de verduurzaming van Haaksbergen naar een hoger niveau te kunnen tillen in korte tijd. Het moet het gemakkelijker maken om de klimaatdoelen, die voor elke gemeente in Nederland gelden, te behalen. Inwoners en ondernemers in Haaksbergen kunnen lid worden van de energiecoöperatie om te profiteren en bij te dragen aan de samenwerking.

Vacatures
De coöperatie telt inmiddels al een aantal bestuursleden, maar er kunnen nog enkele functies vervuld worden. De gemeente zoekt hiervoor vooral mensen die de regio's Buurse en Sint Isidorushoeve kunnen vertegenwoordigen. Op die manier hopen ze een bestuur te kunnen samenstellen dat heel Haaksbergen kan vertegenwoordigen. Het opvullen van deze laatste vacatures is een van de laatste stappen voordat de cooperatie dan echt van start kan gaan.

Samenwerking
De energiecooperatie zal een belangrijke taak vervullen voor iedereen in Haaksbergen. De klimaatdoelstellingen leggen een zware druk op de gemeentes in Nederland. Er moet in rap tempo worden overgeschakeld op duurzame energie. Dit gebeurt al op grote schaal bij nieuwbouwwoningen, maar ook bestaande huizen en panden moeten verduurzaamd worden. Dit kan vaak gemakkelijker of goedkoper door het op grotere schaal uit te voeren. De cooperatie zal daarom particulieren helpen en adviseren bij het besparen, opwekken en inkopen van energie. Met deze hulp komt iedereen dichterbij het doel om energieneutraal te kunnen wonen. Deze brede aanpak blijkt in heel Twente inmiddels een positief effect te hebben op de interesse en gebruik van duurzame energie en besparing; zo kiezen ook meer mensen voor duurzaam verbouwen.

De Kennedymars

HAAKSBERGEN - Vrijdag 20 en zaterdag 21 september staat Haakbergen in het teken van de 33-ste Internationale Twentse Kennedymars. En natuurlijk de overige vertrouwde afstanden van 10, 21 en 42 kilometer. De eerste lus van de wandelroute gaat dit jaar over andere wegen. Nieuw is ook de mogelijkheid tot groepsinschrijving. Het startsein klinkt vrijdagavond klokslag 22:00 uur bij de start- & finishlocatie sporthal De Bouwmeester. Burgemeester Rob Welten heeft zich al ingeschreven. Wie volgt?

Het zou de primeur voor 2018 zijn: de avond-mini-Kennedymars van 10 kilometer, speciaal voor teams als schooljeugd, collega's, families, buren, vrienden, maar ook voor individuele deelname. Het weer was helaas spelbreker, maar 20 september is er een nieuwe kans! Deze prachtige avondroute vertrekt vrijdag om 19:00 uur vanaf sporthal De Bouwmeester. Met een welverdiende rustpauze bij de watermolen en scouting De Klomp. Om 22.00 uur gaan de deelnemers aan de 80, 42 en 21 kilometer van start. Belangrijk: voor de nachtwandelaars is het dragen van duidelijk zichtbare reflecterende kleding en/of accessoires verplicht! Doe dus een hesje aan of bevestig bandjes om de arm. Het gaat om je eigen veiligheid. Verder adviseert de organisatie uitdrukkelijk om een zaklamp mee te nemen. Het wandelpeloton kiest koers richting watermolen en loopt van daaruit naar de Veldmaat waar de gezamenlijke ondernemers van het kerkdorp een gezellige doorlooppost hebben ingericht. Hun nachtelijke tocht wordt vervolgd naar Sint Isidorushoeve (rustpost 't Meuken), Beckum ('t Proggiehoes), Boekelo (BSC Unisson), de Veldmaat (scouting De Klomp) en tenslotte naar sporthal De Bouwmeester. Hier maken de deelnemers aan de Kennedymars zich op voor hun tweede lus (zie dagprogramma zaterdag).

Dagprogramma zaterdag
Op zaterdag 21 september zijn er drie verschillende wandelroutes van respectievelijk 42, 21 en 10 kilometer. Let op: deze afstanden beginnen NIET gelijktijdig en kennen een tijdslimiet waarbinnen gestart moet worden (www.kennedymarshaaksbergen.nl/afstanden/)! De dagmarathon (42 km) voert door het Buurserzand en via Buurse naar onze oosterburen. De wandelaars komen door Alstätte en Lünten en keren terug via het Haaksbergerveen. Een route met veel natuurschoon dus. Individueel inschrijven met 10% korting kan tot en met 15 september via www.kennedymarshaaksbergen.nl/inschrijven. Kijk ook op: www.kennedymarshaaksbergen.nl.

Geld voor inburgering

TWENTE - De Twentse gemeenten gaan een gezamenlijke proef houden om de inburgering van nieuwe Nederlanders verder te verbeteren. De gemeenten krijgen hiervoor ook een extra rijksbijdrage.

De nieuwe Wet Inburgering gaat in 2021 in. Deze nieuwe wet geeft gemeenten de regie over het inburgeringstraject dat zij moeten volgen. Het doel is om hen zo snel mogelijk wegwijs te maken in de Nederlandse samenleving, hun lokale gemeenschap waar ze terecht komen en het liefste ook snel aan het werk of andere zinnige dagbesteding te helpen zoals vrijwilligerswerk. De gemeenten kregen de afgelopen jaren al veel extra taken op het gebied van werk, inkomen en zorg waardoor dit in theorie een logisch verlengstuk is.

Pilot
De gemeenten hebben gezamenlijk een subsidie aangevraagd van 275.000 euro voor een inburgeringspilot. Ter voorbereiding op de invoering van die wet stelt het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid deze beschikbaar aan gemeenten. Zij gebruiken het geld voor de pilot 'Duale trajecten'. Dit zijn projecten waarbij de inburgering gecombineerd wordt, bijvoorbeeld met (vrijwilligers)werk. In de pilot gaan de gemeenten samenwerken met het ROC van Twente. De inburgeringslessen die de deelnemers daar volgen worden gecombineerd met praktijkleren, bijvoorbeeld in de zorg of techniek, en modules over diverse maatschappelijk thema's. Daarnaast worden dagdelen gevuld met het opdoen van werkervaring door vrijwilligerswerk, stages of participatieplaatsen. Door de combinatie van leren en werken/participeren worden de deelnemers volledig ondergedompeld in de Nederlandse maatschappij en hebben ze de kans het geleerde direct in een maatschappelijke context toe te passen. Dit draagt bij aan het sneller verwerven van de Nederlandse taal, deelname aan de samenleving en hebben ze eerder kans op een betaalde baan.

Enthousiast
Wethouder Rob Christenhusz van Oldenzaal, coördinerend wethouder Wet Inburgering namens de 14 Twentse gemeenten: "Dat is goed nieuws, omdat we daarmee de pilot in praktijk kunnen brengen en daarmee de inburgering in Twente kunnen verbeteren. Bovendien laat het weer eens zien dat regionale samenwerking loont." Oldenzaal is een gemeente waar al veel ervaring opgedaan is met het koppelen van maatschappelijke doelen aan maatschappelijke organisaties.

Column

Vakantie

Vakantie, veertien dagen helemaal vrij. Een eeuwigheid, denk je. Voordat je het weet, ben je al weer aan het schrijven, kijk je achterom en is er van alles gebeurd. Alles is in beweging en toch blijft alles hetzelfde.

Wij zijn nog niet weggeweest, maar we zijn wel van plan nog een weekje in Nederland te zwerven. Twee sterfgevallen in de familie bevorderen ook niet het vakantiegevoel. Wat mij opvalt, is de aandacht van de pers voor het afwijkende vakantiegedrag, waarbij thuisblijven afwijkend is. Mensen hebben soms geen zin in al dat gedoe. Het geregel vooraf, de stress, om maar te zwijgen over het vliegen. Mijn dochters en schoonzoons stappen in het vliegtuig alsof het de buurtbus is met Harry aan het stuur, maar ik heb nog altijd een prop ter grootte van een meloen in mijn maag.

Bovendien was onze oudste dochter uit Myanmar thuis en die had een interview in de Tubantia over haar werk daar in Zuidoost Azië. Een prachtverhaal in een prachtvormgeving over haar gedrevenheid. Zo nuchter als een Twentse eik met de passie van een tangodanseres. Ze wil iets betekenen in deze wereld en ze weet dat dat op bepaalde plekken gevaarlijk kan zijn. Ouders bezorgd? Natuurlijk! Kinderen. De jongste heeft een nieuwe baan. Allebei weten ze wat ze willen en vooral wat ze niet willen. De oudste is al weer terug naar de chaos in het Verre Oosten, de jongste trekt met schoonzoon van b. naar b. in Ierland, bed en breakfast bedoel ik.

Nu papa en mama nog. Ik wil graag naar Terschelling, maar Margriet is – denk ik - bang dat dat vier avonden Hessel wordt en dat vindt ze twee te veel van het goede. Van mij mag het elke avond Hessel zijn. Ik heb iets met eilanden. Vind de overtocht al heerlijk. Van de Nederlandse wadden hebben we ze allemaal gezien. Vlieland is nummer 1, maar de Deense wadden zijn ook grandioos. Waarom vind je dat leuk? Ik weet het niet. Misschien omdat de stress van het reizen lager is dan naar elders. Het is net een ritueel; de boot, het krantje, de koffie met gevulde koek, patat met een lekkerbekje. Je weet wat er komen gaat: "Mam, zeehondjes op het strand."

Daarvoor doe je het. Misschien is de hele vakantie wel een ritueel. Je weet wat je wilt, vrijheid, even weg van de drukte en stress. Onthaasten en opladen om na de vakantie weer in het dagelijkse ritme te komen. Zo verandert alles en blijft alles hetzelfde.

Wat maak jij?
Ik maak schilderijen in velerlei stijlen en materialen. Deels is mijn werk modern, anderzijds figuratief. Veel schilderijen gaan over de natuur. Ik gebruik hiervoor olie-, acryl- en aquarelverf. Momenteel schilder ik het liefst met olieverf omdat men daarmee eindeloos kleur kan mengen en in lagen over elkaar heen kan schilderen. Tegenwoordig werk ik veel met 3D effecten en zijn de afbeeldingen niet per se herkenbaar als vaststaand object. Veel komt uit mijn fantasie. Het ontstaat gaandeweg, net als bij het componeren.

Wat maakt jouw werk speciaal?
Meestal werk ik vanuit mijn gevoel, kleuren prikkelen mijn fantasie waardoor ik word geïnspireerd om kunst te maken waar de mens zijn eigen beelden in mag zien.

Waar kunnen we jouw kunst zien?
Vanaf 31 augustus tot en met december exposeer ik met 50 werken in het Kulturhus in Hengelo. In 2020 exposeer ik met vanaf maart in Prismare.

Welke bekende kunstenaar bewonder jij?
Ik bewonder Gerti Bierenbroodspot om haar veelzijdigheid in de kunst.

Wat betekent Enschede voor jou?
Enschede is mijn geboortestad. Ik heb er gestudeerd, gewerkt en woon er nog steeds.

Samenscholings-verbod jaar verlengd

ENSCHEDE - De gemeente Enschede heeft het samenscholingsverbod in de binnenstad met nog een jaar verlengd.

De gemeente voerde enkele jaren geleden een samenscholingsverbod in voor het gebied Noorderhagen, Wilminkplein, Stationsplein en omgeving. Het verbod houdt in dat men niet met meer dan drie of meer personen rond mag hangen in deze gebieden, tenzij men een redelijk doel heeft. Aanleiding voor het verbod is de aanhoudende overlast van groepen personen; voor de politie is het een belangrijke handreiking om te kunnen handhaven. Zoals menig passant weet, heeft het verbod tot nu toe nog niet had gewenste effect gehad; er staan geregeld mensen open en bloot drugs te verhandelen op de hoeken van het Wilminkplein. Dit tot grote irritatie van ondernemers en omwonenden.

Technische topper naar 'WK beroepen'

HAAKSBERGEN - Nationaal kampioen 'CNC Turning' Jan Willem ten Hag uit Haaksbergen vertrekt zondag naar het 'WK voor beroepen' in Rusland.

Hij vertegenwoordigt ons land tijdens de 45ste editie van WorldSkills, het 'WK voor beroepen' dat van 22 t/m 27 augustus plaatsvindt in Kazan, Rusland. Jan Willem maakt deel uit van Team Nederland: 30 talentvolle jongeren, allen nationaal kampioen in hun vak. Afgelopen weekend kwamen Team NL en supporters voor de laatste keer voor vertrek bij elkaar in Soest.

Opleiding
Jan Willem leert bij ROC van Twente/STODT Toekomsttechniek en werkt bij Mechanische Industrie Menzing. De afgelopen maanden werden de winnaars geselecteerd tijdens voorrondes, kwalificatiewedstrijden en nationale finalewedstrijden van de mbo-vakwedstrijden Skills Heroes.

Concurrentie
In Kazan strijden meer dan 1.600 deelnemers uit ruim 60 bij WorldSkills International aangesloten landen/regio's in 56 beroepen voor een plek op het erepodium. Ons land doet mee in 27 vakrichtingen (beroepen), waaronder patissier, metselaar, stukadoor, bloembinder, meubelmaker en lasser. Experts, afkomstig uit het bedrijfsleven en van scholen, trainen en begeleiden de deelnemers. Voor het eerste doet ook een vmbo leerling mee aan de WorldSkills Junior wedstrijd gastheer/gastvrouw. Ook vertegenwoordigen twee mbo studenten Nederland tijdens de Future Skills wedstrijd Industry 4.0.

Toptalent in actie op toernooi

OLDENZAAL - De Oldenzaalse tennisclub Ready organiseert deze week weer de Broekhuis Peugeot ITF World Tour. Veel nationaal en internationaal tennistalent komt weer naar Oldenzaal voor een sportieve krachtmeting.

Maandag ging het toernooi al van start. Deze vrijdag staan de kwartfinales enkel en halve finales dubbel op het programma, met zaterdag de halve finales enkel en finales dubbel. Zondag sluit Ready het toernooi af met de finales enkel heren en dames. Het toernooi trekt dankzij het hoge niveau spelers uit heel Europa.

NextGen Lions
Peugeot en tennis zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zo steunt het merk vier aanstormende talenten, de 'NextGen Lions'. Tallon Griekspoor (21), Botic van de Zandschulp (23), Tim van Rijthoven (21) en Ryan Nijboer (19) zijn dan ook bij vele toernooien te bewonderen. Ryan Nijboer speelt ook mee in Oldenzaal.

Klantendag
Broekhuis Peugeot laat ook graag de klanten kennismaken met de tennissport. Zaterdag organiseren zij dan ook een klantendag; de bezoekers worden als VIP ontvangen, compleet met VIP-parkeerplaatsen en lunch in de VIP-tent. Naast dat zij de spannende finales van het toernooi live meemaken, kunnen ze ook zélf in actie komen. Zo is het unieke King of the Court tennisspel van de partij. Bezoekers kunnen hun tennisvaardigheden tonen tegen een unieke, interactieve tennismuur. Ook de sportieve Peugeot leeuw staat zélf op de tennisbaan!

NextGen Peugeot 208
Autobedrijf Broekhuis toont als hoofdsponsor van het toernooi uiteraard ook diverse nieuwe modellen uit Peugeot's gamma. Zo kunt u kennismaken met de Peugeot 208 NextGen Lions editie. De sportieve, dynamische hatchback is extra voordelig geprijsd met een uitgebreid optiepakket. Waaronder airco, cruise control, parkeersensoren achter, metaallak, een NextGen Lions mattenset en Peugeot Connect 3D Nav. Deze staat voor u klaar voor 17.590 euro of als private lease vanaf 279 euro per maand.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de Peugeot Broekhuis ITF World Tour op: www.oltcready.nl. Kijk voor meer informatie over Peugeot ook op: www.broekhuis.nl/peugeot.

Dorpswandeling door Haaksbergen

HAAKSBERGEN - Waar is de deur van slagerij de Lieme gebleven? Waar komt de naam de Kappen vandaan? Hoe heette vroeger de Jhr. Von Heijdenstraat ?Wat is er te zien achter de deur van de omheinde begraafplaats aan de Spoorstraat? Antwoorden op deze vragen en nog meer wetenswaardigheden over ons mooie dorp krijgt u tijdens de rondleiding op 21 augustus.

De Historische Kring Haaksbergen houdt op woensdag 21 augustus zijn derde en tevens laatste dorpswandeling in dit zomerseizoen 2019. Een wandeling door het centrum van Haaksbergen. Het dorp heeft haar eigen geschiedenis en is erg dynamisch, vandaar haar naam "Ster in Twente".

Boeiende geschiedenis
Al lopende door het dorp ontdekt de wandelaar het culturele verleden van deze markeplaats. Tijdens de rondgang, onder leiding van een gids, proeft men het traditionele verleden maar ook het boeiende heden. Historische verhalen over huizen, kerken, straten, beelden, enz. komen zeker aan de orde. Het is ook mogelijk een bezoek te brengen aan de particuliere begraafplaats aan de Spoorstraat. Deze is in het voorjaar van 2013 gerenoveerd en voorzien van een nieuwe muur. Iedereen is uitgenodigd voor deze ontdekkingstocht. In principe is deze wandeling gratis, maar een vrijwillige bijdrage is natuurlijk altijd welkom om het werk in het Historisch centrum financieel te ondersteunen.

Loop mee
Aanmelden vooraf is niet nodig. De start is bij het Historische Centrum, Markt 3. Als u wenst deel te nemen aan deze wandeling wordt u verzocht om 19.00 uur aanwezig te zijn. De tocht duurt ongeveer 2 uur en we zijn dus rond 21.00 uur, net voor de duisternis invalt, weer terug bij het startpunt.

Meer wandelingen
Naast deze avondwandelingen is het ook mogelijk om op andere dagen met een groep een dorpswandeling onder begeleiding van een gids te volgen. Misschien is dit een goed idee voor de organisatoren van buurtfeesten, familiedagen, teamuitjes, personeelsbijeenkomsten, reünies, enz. Het is dan wel noodzakelijk dit vooraf vast te leggen. Hieraan zijn wel kosten verbonden, namelijk 2,50 euro per deelnemer. U kunt voor het bespreken contact opnemen met de coördinator van deze dorpswandelingen : Wim Oltwater, tel: 06-22422377. Maar het liefst per email: w.oltwater@kpnmail.nl

Column

Warm.

Het waren warme weken! Mijn man en ik hebben niet gauw last van hoge temperaturen, maar mijn moeder (94 jaar) had moeilijke weken. Lopen vanaf haar kamer naar de keuken lukte niet. Slapen onder een lakentje en even later toch koud worden. Dekbed dan toch maar over en een kwartier later bloedheet zijn. Geen eetlust, dus bloedsuiker in de war. Ouderen en hitte, het blijft een zorgelijke combinatie.


Mijn man en ik zijn nog aan het genieten van de vakantietijd. We klungelen lekker aan. Binnenkort gaan we nog een klein weekje weg. Sinds mama bij ons in huis woont, is weggaan niet zo eenvoudig. Maar gelukkig hebben we een echtpaar dat vervangende mantelzorg verleend. Vakantie…Vroeger waren Wales, Schotland, Ierland favoriet. Toen de dochters nog klein waren, zijn we jarenlang naar Vlieland geweest. De Dorpsstraat uitfietsen en je ziet het huis met de rode geraniums aan het balkon. Onder de vuurtoren, met zicht op de Waddenzee. Onze vaste plek. Toen ze ouder werden, wilden ze graag naar Frankrijk en Portugal. Jan en ik vonden het prima, als we maar niet de hele dag op het strand moesten liggen. De meiden kozen de ene dag wat we gingen doen en wij de andere dag. Ze hebben nooit gezeurd, als we weer een museum of een basiliek wilden bezichtigen en wij deden "vrolijk" wat zij wilden.


De vakantie in Portugal, maakte bij mij veel los. Ik wilde namelijk niet meer naar huis! Was op slag verliefd. Zag de prachtigste huizen aan de Atlantische Oceaan, met het mooiste uitzicht ooit. Blauw/ groen zeewater met witte stranden. Het klimaat is prachtig, de straatsteentjes warm van de zon. Er zijn de mooiste kuipplanten (olijfbomen, citrusbomen, oleanders, ik ben er dol op) en het andere dagritme. 's Morgens vroeg op, in de middag een siësta en 's avond tot laat buiten zitten, met een zeebriesje. En dan het aller-fijnste: slapen met de ramen open en het geluid van de branding op de achtergrond. Ik wou direct een bed en breakfast beginnen.

Natuurlijk moesten we naar huis, waar ik drie maanden lang heimwee had naar Portugal. Het jaar daarop terug naar Portugal. Deze keer naar Tavira, een heel klein charmant stadje in de Oost Algarve. Op een avond moesten we eerst twee trappen op om bij een restaurantje te kunnen komen. Eten op het dakterras, waar de was nog aan de lijn hing. We moesten glimlachen, gingen zitten en bestelden de vis van de dag, 's ochtends vers gevangen.

Het was een heerlijke avond, onder de lakens en het ondergoed van de restauranteigenaar. Nog steeds verliefd op Portugal, maar van het wonen is niets terecht gekomen. Ik zou mijn familie missen. Ik zou mijn werk missen en ik zou de herfst missen. Elke keer als ik bij het stadhuis ben en op de Klokkenplas de bestrating zie, moet ik aan Portugal denken. Dezelfde kleine steentjes. En och, in Vlieland hoor je ook het geluid van de branding. Blijven over warme vakantiegevoelens.

Margriet Visser
Raadslid EnschedeAnders

Werk Mulderstraat en Ramakerstraat

HAAKSBERGEN - De gemeente laat de komende tijd renovatiewerkzaamheden uitvoeren aan de Mulderstraat en een deel van de Ramakerstraat in De Hoeve.


Beide straten kunnen wel wat onderhoud gebruiken. De afgelopen decennia zijn er namelijk diverse sporen en kuilen ontstaan in de straten. Ook diverse kapotte straatstenen moeten vervangen worden. De gemeente laat gelijk ook wat andere werkzaamheden uitvoeren. Zo komt er een gescheiden regenwaterriool en betere inritblokken. Met de aanpassingen moeten beide straten weer lang mee gaan en toekomstbestendig zijn.

Gefaseerd
Komende dinsdag 20 augustus beginnen de werkzaamheden. Deze duren naar verwachting tot begin november. Om de overlast te beperken wordt dit gefaseerd uitgevoerd. Als eerste is de Mulderstraat aan de beurt in twee stappen, daarna de Ramakerstraat.

Boeken-, Stripboeken en Zomermarkt

HAAKSBERGEN - Op zondag 18 augustus wordt tussen 10.00 en 17.00 uur een Boeken-, Stripboeken- en Zomermarkt gehouden op de Marktstraat en Molenstraat, rondom de Pancratius Kerk in Haaksbergen. De toegang tot de markt en het parkeren is gratis!

Tientallen kramen vol met duizenden boeken- en stripboeken, zal men op deze markt kunnen aantreffen. Van streekromans tot Antiquarische boeken, ja eigenlijk alles wat maar in boekvorm is uitgebracht.
Zomermarkt
Op de Zomermarkt, vindt men grammofoonplaten, Cd's, Dvd's, prenten, verzamelingen, klein antiek, brocante, sieraden, oud speelgoed, blikken, emaille en andere leuke hebbedingetjes. Er zijn méér dan 60 kramen en stands op deze markt.

Kraam huren
Er zijn nog enkele kramen/plaatsen vrij om uw boeken-, stripboeken, prenten, ansichtkaarten of andere verzamelingen te verkopen. Informatie of aanmelden via telefoon: 06 26 222 593 of e-mail: info@rezimarkten.nl

Goede ventilatie en filtering voor een gezond binnenklimaat

TWENTE - Een gezond en aangenaam binnenklimaat is belangrijk voor uw woongenot en gezondheid. Maar weinig mensen staan echt stil bij het belang van goede ventilatie. Dit gaat namelijk veel verder dan alleen het op temperatuur houden en af en toe luchten va de woning.

Op ventilatiegebied is er een grote diversiteit aan systemen en toepassingen. Zo beschikt ongeveer één op de drie woningen in Nederland over actieve, mechanische ventilatie. Dit zijn systemen die door het hele huis actief lucht afzuigen, zoals de badkamer, keuken en toilet. De lucht wordt weggezogen, waardoor via de ventilatieroosters van buiten weer nieuwe, frisse lucht naar binnen komt.

Onderhoud nodig
De meeste systemen voor mechanische ventilatie zijn relatief onderhoudsarm. Maar niet helemaal onderhoudsvrij; helaas vergeet menig huiseigenaar om ook de filters regelmatig te vervangen. Wanneer een filter verstopt raakt, kan deze niet meer vuile lucht verwerken. Alles wat je dan uit de woning wil filteren, blijft er in hangen. Wat weer funest is voor de gezondheid. Wanneer het gaat om een systeem met zogeheten balansventilatie is dit nog eens extra problematisch; de hoeveelheid lucht die het systeem naar binnen en buiten blaast is nauwkeurig afgesteld. Met een verstopt filter kan het systeem niet voldoende frisse lucht binnenhalen.

Reinigen en vervangen
Hoe vaak u de filters moet reinigen of vervangen hangt af van veel factoren. Een algemene regel is om de mechanische ventilatie zeker eens in de vier á vijf jaar na te laten kijken. Wanneer u hiervoor een onderhoudscontract afsluit, vallen de kosten mee en u weet zeker dat het goed gebeurt. Bovendien is het ook goedkoper dan wanneer je een specialist laat komen als het systeem al verstopt is; dan kan een bezoekje al snel zo'n 250 euro kosten.

Filters
Wanneer de filters van het ventilatiesysteem goed toegankelijk zijn, kunt u deze ook eenvoudig zelf reinigen of vervangen. Hoe weet u of een filter aan vervanging is? Wanneer het geheel verkleurd is en de structuur van het filtermateriaal niet meer goed zichtbaar is. Ook hier is geen exacte tijdsspanne voor te geven. Wanneer u bijvoorbeeld in een relatief stoffige, vuile omgeving woont zullen filters eerder aan vervanging toe zijn. De grove voorfilters kunt u eens in de zoveel weken gewoon met een stofzuiger reinigen. De delicate fijne filters zijn hier vaak niet tegen bestand en het werkt bovendien niet zo goed. Vervang deze dus in zijn geheel.

Roosters
Ook het nalopen van de werking van de diverse ventilatieroosters is belangrijk. Immers, de mechanische ventilatie moet ook wel voldoende lucht aan kunnen zuigen. Laat de ventilatieroosters in principe altijd open staan; alleen bij calamiteiten is het verstandig om deze te sluiten.

Goede gezondheid
Goede ventilatie is zeer belangrijk voor de gezondheid. Zo zorgt onvoldoende ventileren voor de mogelijke vorming van vocht, schimmels en bacteriën. In een slecht gefilterde woning ademt u meer schadelijke stoffen in. Wanneer u last hebt van bijvoorbeeld veel hoesten, vaak hoofdpijn of klachten die kunnen duiden op longproblemen is het verstandig om de ventilatie na te laten kijken. Is uw woning goed geventileerd en kampt u nog steeds met klachten? Bezoek dan uw huisarts; longklachten kunnen immers een breed scala aan oorzaken hebben.

Pas op met te veel zout in uw dieet

TWENTE - Nederlanders eten nog steeds te veel zout - terwijl ze het vaak zelf niet eens weten. Te veel zout heeft een nadelig effect op de gezondheid, zeker wanneer u al kampt met problemen zoals overgewicht en een hoge bloeddruk.

Aangezien veel Nederlanders statistisch overgewicht hebben en dito veel Nederlanders een hoge bloeddruk durven we best te stellen dat ook u waarschijnlijk véél te zout eet en dus een risico loopt. De richtlijn van het Voedingscentrum is om maximaal 6 gram zout per dag te eten voor een volwassene. Het probleem is echter dat we volgens de Nierstichting als vrouw 7,5 gram en als man zelfs 10 gram per dag eten. De Nierstichting voert daarom ook actief een campagne om de zoutconsumptie terug te dringen.

Risico's
Te veel zout eten heeft een nadelige invloed op de gezondheid. Zo zorgt dit voor een verhoogde bloeddruk, toenemde kans op hart- en vaatziekten, een grotere druk op de nierfunctie en mogelijk risico's op maagkanker, hoewel hier nog onderzoek naar is. Voor sommige mensen is het extra belangrijk om hun zoutinname te matigen, zoals senioren waarbij de nieren minder goed werken en mensen met overgewicht, aangezien zij al een groter risico lopen op hoge bloeddruk.

Minder zout eten
Sommige producten zijn ware zoutbommen zoals kant en klaarmaaltijden, chips, soepen en pizza's. Ook zit er zout in brood, vlees, vleeswaren en kaas. De hoeveelheid zout is weliswaar misschien klein, maar omdat we veel dit soort dingen eten, tikt het snel aan. Kies daarom bewust voor producten met geen of weinig toegevoegd zout. De soort zout - himalaya, keltisch, zeezout - maakt hierbij niets uit. Zout is zout. Door zelf te koken hebt u beter grip op de zoutinname; zout is vaak ook te vervangen door andere, gezondere smaakmakers zoals verse kruiden.

Meer tips
Het Voedingscentrum geeft uitgebreide tips over het terugdringen van de zoutconsumptie. Dit is goed mogelijk met kleine aanpassingen. Kijk voor meer informatie ook eens op: www.voedingscentrum.nl

Jeroen Windmeijer bij Boekhandel Broekhuis

ENSCHEDE - Donderdagavond 29 augustus ontvangt Boekhandel Broekhuis Enschede met trots Jeroen Windmeijer ter promotie van zijn nieuwe roman De Offers. Broekhuis directeur Kees Schafrat zal met Jeroen Windmeijer (de Nederlandse Dan Brown) in gesprek gaan over de totstandkoming van zijn nieuwe roman. Aansluitend zal de auteur zijn werk signeren.

In een gesloten gemeenschap in de buurt van het Boliviaanse Titicacameer worden in korte tijd drie kinderen vermoord. Alles wijst erop dat ze op rituele wijze zijn omgebracht. De Nederlandse student Luc en zijn vriendin Nayra raken bij de zaak betrokken. Is de uitgestorven gewaande traditie van het kinderoffer nieuw leven ingeblazen? Wat waart er rond in de mistige toppen van de Andes? In Latijns-Amerika is het christendom, dat de rooms-katholieke conquistadores met zich meebrachten, diep verweven met de oorspronkelijke natuurgodsdienst. De indianen zien Moeder Aarde als een zorgzame moeder, die de mens overvloed schenkt. Offers zijn nodig om het evenwicht in stand te houden. Maar soms is een wel heel groot offer nodig…Jeroen Windmeijer opent in zijn weergaloze nieuwe thriller de anders zo gesloten wereld van de Boliviaanse hoogvlakten.

Jeroen Windmeijer
Antropoloog Jeroen Windmeijer (1969) weet feit en fictie op onnavolgbare wijze met elkaar te verbinden. Hij vindt witte vlekken in de Bijbelse en wereldgeschiedenis en kleurt deze op overtuigende wijze in. Eerder schreef hij de thrillers De bekentenissen van Petrus, Het Pauluslabyrint en Het Pilgrim Fathers Complot, die met veel enthousiasme werden ontvangen.

Harde wind zorgt voor snelle aankomsten

HAAKSBERGEN - Zaterdag 10 augustus stormde het in Haaksbergen. Een harde zuidwestenwind met windkracht 6 zorgde ervoor dat de duivenmelkers op tijd hun bed uit moesten om niet verrast te worden door de vlotte aankomsten.

Dit weekend stonden twee vluchten op het programma, gesponsord door Mees van den Brink. De eerste was een natoervlucht vanuit Heusden-Zolder. Hemelsbreed ligt dit Belgische stadje op 158 kilometer vanaf Haaksbergen. Om 7.30 uur werden de 170 duiven van de Vale Doffer met zo'n 6300 andere duiven uit Overijssel en Gelderland gelost en om 08.48 scheerde de eerste duif van De Vale Doffer om het hok van Andre Siegerink (foto). Deze duivin had 1993 meter per minuut gevlogen, wat neerkomt op 119 kilometer per uur. Ook de tweede prijs was voor een duivin van Andre Siegerink. Zij volgde 1 minuut later. De derde prijs was voor Thijs Boomkamp die zijn jonge duif klokte om 08.51 uur.

Tweede vlucht
De tweede vlucht van was een vlucht voor jonge duiven. Ook hier gingen de kleppen van de vrachtwagen open om 07.30 uur. De duiven werden gelost in het pittoreske dorpje Dizy le Gros in Frankrijk, een afstand van 342 kilometer. In concours waren 74 duiven van De Vale Doffer die samen met 2300 andere duiven aan de wedstrijd begonnen. Thijs Boomkamp was verrast toen al om 10.23 en 10.25 zijn twee duiven op het hok landden in Haaksbergen. Hij had maar twee duiven mee en versloeg daarmee de 72 andere duiven van de Vale Doffer met een half uur !!! voorsprong. Derde werd Herman ter Avest. 's Avonds werd Thijs uitgeroepen tot melker van de week.

GGD Twente biedt extra HIV-beschermingsmiddel

TWENTE - Ook de GGD Twente gaat het beschermende middel PrEP binnenkort verstrekken aan een risicogroep. Het middel moet bescherming bieden tegen een mogelijke HIV-infectie. Deze 'anti-HIV pil' zal als eerste verstrekt worden aan een beperkte groep mannen.

In juni werd bekendgemaakt dat alle GGD-regio's in Nederland gaan beginnen met het verstrekken van dit preventiemiddel en de bijbehorende voorlichting en medische zorg. De exacte startdatum was nog niet bekend; de GGD Twente richt zich op 1 september als startmoment, hoewel dit wellicht al wat eerder zal worden. De GGD Twente start nu als eerste met een beperkte groep mannen die seksueel contact hebben met andere mannen. Zij lopen namelijk een statistisch hoger risico. De GGD zal dan kijken naar het risico dat de individuele gebruiker loopt en hun kwetsbaarheid.

Wat is het?
Het middel is een medicatie die hopelijk moet voorkomen dat iemand een HIV-infectie oploopt. De technische term PrEP staat voor 'pre expositie profylaxe', oftewel, een bescherming voordat men blootstelling heeft aan het virus. Eerder werden deze medicijnen via de huisarts verstrekt. Uiteraard moet men zo'n pil niet zien als een wondermiddel. Gezond verstand en eigen verantwoordelijkheid blijven heel belangrijk. Condoomgebruik en regelmatige gezondheidsscreening blijven een vereiste voor een gezonde leefstijl. Naast het gebruik van PrEP en condooms zijn er ook middelen die risico's op infectie kunnen beperken na een mogelijke blootstelling. Deze moet men dan wel binnen 72 uur na seksueel contact innemen en het is alleen voor noodgevallen.

Onderbouwing
Het verstrekken van het middel is ook onderdeel van de ambitie om toe te werken naar nul nieuwe HIV-infecties. Op dit moment krijgen jaarlijks nog zo'n 1.000 mensen een positieve HIV-diagnose. Er zijn naar schatting 23.000 mensen in ons land die leven met deze ziekte, waarvan 2.300 mensen hiervan niet op de hoogte zijn. Het Aidsfonds-Soa Aids Nederland pleit dan ook al jaren voor een brede toegang tot PrEP en bijbehorende zorg. Kijk voor meer informatie ook op: www.ggdtwente.nl. Voor verstrekking van het middel zal wel een kleine eigen bijdrage gevraagd worden.

Bijzondere dienst Kapel uit Liefde

LONNEKER - Komende zondag 18 augustus is er om 10.00 uur in de Kapel uit Liefde, Dorpsstraat 44 in Lonneker een gastspreker uitgenodigd. Het is de heer Recep Canel. De dienst zal geleid worden door mevrouw Gaatske Braam.

Beiden hebben destijds hun studie theologie met succes afgerond aan de HBO-opleiding Theologie van de Saxion-Hogeschool in Enschede. De voordracht van Recep, die in plaats komt van de gebruikelijke preek, bestaat uit 2 delen. In het eerste deel zal hij de ontstaansgeschiedenis van de Islam belichten en in het tweede deel van zijn verhaal zal hij vertellen wat het betekend om praktisch moslim in Nederland te zijn zoals: wat doen de moslims bij de geboorte, puberteit, Koran lessen, dagelijkse gebeden, vasten, feesten, bedevaart en trouwen. Recep is Geestelijk Verzorger bij GGnet, de Dimence-groep en Transfore, Praktijk Ondersteuner Huisarts - Geestelijke Gezondheidszorg (POH-GGz) en Gast docent Interculturalisatie/Gezondheid/Levensbeschouwing bij diverse Hogescholen. Na de kerkdienst is er voor een ieder een kop koffie/thee met de mogelijkheid om nog na te praten over de dienst. Belangstellenden zijn van harte welkom

Landelijk primeur NK Skill Games voor Enschede

ENSCHEDE - Op woensdagmiddag 4 september starten in Enschede de voorrondes van de allereerste NK Skill Games. Dit voetbalevent voor kinderen van 6 tot en met 15 jaar dient als opmaat voor de landelijke finale van de NK Skill Games, die in mei 2020 plaatsvindt op de KNVB Campus in Zeist.

De gemeente Enschede hecht er grote waarde aan om zich te verplaatsen in de denk- en leefwereld van haar jeugdige inwoners. Computergames in het algemeen en de voetbalgame FIFA in het bijzonder zijn immens populair bij veel jongeren. De gemeente Enschede vindt het echter ook belangrijk dat kinderen voldoende sporten, bewegen en via sociale activiteiten met elkaar in contact komen. De NK Skill Games brengen beide elementen – de populariteit van voetbalgames e´n samen bewegen – bij elkaar.

Voorronde
De voorronde in Enschede vindt plaats op Sportcampus Diekman. Tijdens de voorrondes van de NK Skill Games worden de digitale Skill Games uit de populaire voetbalgame FIFA 19 'tot leven gewekt' en op een echt voetbalveld nagedaan. Deelnemende kinderen worden onder begeleiding van professionele voetbaltrainers en op een creatieve, laagdrempelige manier uitgedaagd om de modern vormgegeven voetbaloefeningen onder de knie te krijgen. In totaal worden er 6 vormen uit het spel FIFA op het voetbalveld nagedaan, de 12 best presterende jongens en meisjes krijgen de kans om de gemeente Enschede in mei 2020 te vertegenwoordigen tijdens de finale van de NK Skill Games in Zeist.

Doe mee!
Wil jij meedoen? In totaal is er plaats voor maximaal 144 deelnemers. Deelname is gratis en aanmelden kan via www.nkskillgames.nl. Alle deelnemers gaan met een certificaat en een NK Skill Games T-shirt huiswaarts.

Excursie naar landschapstuin

ENSCHEDE - Groei en Bloei Enschede-Losser verzorgt op 17 augustus een middagexcursie naar 'De Sallandse landschapstuin' van Annelies en Frank Naber.

'De Sallandse landschapstuin' is een boeiende tuin van ruim 3000 m2, gecreëerd bij de rietgedekte witte boerderij uit 1896. Het borderontwerp(2005) is van Harry Pierik (tuinontwerper) uit Zwolle. Karakteristiek zijn de ronde vormen en volle borders met vaste (weef)planten en struiken. Deze ronde vormen komen terug in de hagen, de grasborders en de poel met een uitzichtheuveltje erachter. Verder is er nog een moestuin met kruiden, groenten en snijbloemen.

Aanvullende informatie
Opgave voor deze excursie van 17 augustus kan bij Corry Huijbregts via corryhuijbregts@gmail.com. Iedereen deelnemer wordt om 14.00 uur bij de tuin aan de Twentseweg 6 te Heino verwacht. Diegene die willen carpoolen, kunnen verzamelen bij TPZ Helmerzijde Mediant aan de Broekheurne Ring 1050 in Enschede. Vertrek is om 13.00 uur. Leden betalen voor deze excursie € 4,50 en niet-leden € 6,-.

Stemronde voor Fietsstad geopend

ENSCHEDE - De Fietsersbond heeft de stemronde voor de verkiezing van Fietsstad 2020 dinsdag geopend. Alle gemeenten in Nederland dingen automatisch mee naar deze titel. Maar Enschede gaat hem zéker winnen!

Althans, gezien de hoeveelheid promotie en investeringen die de gemeente de afgelopen jaren gedaan heeft, mag de titel eigenlijk alleen maar naar deze stad. De verkiezing van Fietsstad is een tweejaarlijkse prijs, bedoeld om gemeenten precies zoals Enschede te stimuleren om de fietser nog beter te bedienen. In Enschede zijn al veel hoogwaardige fietsvoorzieningen te vinden. Zo werd fiks geïnvesteerd in moderne, gratis toegankelijke, bewaakte fietsenstallingen, voldoende fietsnietjes, hoogwaardig asfalt en vele promotionele acties. Daarnaast is Enschede ook deelnemer in de aanleg van de Twentse fietssnelweg F35; een snelle verbinding die moet stimuleren dat mensen de (elektrische) fiets pakken voor hun woon-werkverkeer tussen Twentse steden, in plaats van de auto.

Stem ook
Stemmen op Enschede of op iedere andere gemeente kan via de website: www.fietsstad.nl

Zondag weer naar De Grolsch Veste

ENSCHEDE - De eerste uitwedstrijd van het seizoen heeft voor FC Twente afgelopen zaterdag drie punten opgeleverd. Op bezoek bij FC Groningen won het elftal van trainer Gonzalo Garcia met 1-3. In een bewogen eerste helft misten beide teams een strafschop, terwijl bij FC Groningen vlak voor rust zowel Ramon Lundqvist als Mike te Wierik een rode kaart ontving. In de tweede helft vonden Keito Nakamura, Aitor en Haris Vuckic het net voor de Tukkers en schoot Ritsu Doan raak voor de thuisploeg.


Zondag speelt FC Twente de tweede thuiswedstrijd van het seizoen. Om 14.30 uur wordt er afgetrapt tegen RKC Waalwijk in De Grolsch Veste. Er zijn inmiddels meer dan 24.500 kaarten verkocht. Kaarten voor de wedstrijd zijn beschikbaar vanaf € 20,- en te verkrijgen via kaartverkoop.fctwente.nl en bij de receptie van De Grolsche Veste (welke op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur geopend is).

Chip de kat!

TWENTE - Afgelopen week stond weer in het teken van de Internationale Kattendag. De dierenopvang, dierenartsen en dierenorganisaties staan jaarlijks stil bij het wel en wee van de kat.

Het zal de lezer wellicht verbazen, maar de kat is met stip op nummer één het populairste huisdier in ons land. Als je kijkt naar de huishoudens heeft bijna de helft van de huishoudens in Nederland ten minste één kat. Er zijn naar schatting zo'n 2,6 miljoen katten en 'slechts' 1,5 miljoen honden in ons land.

Veel in de opvang
De populariteit van de kat in ons land heeft helaas ook een duidelijke keerzijde: er komen uiteindelijk veel katten in de dierenopvang terecht. De Kattenbescherming spreekt zelfs van een waar kattenprobleem. De Dierenbescherming vangt jaarlijks 35.000 katten op, waarvan ongeveer 5.000 katten uiteindelijk weer bij de eigenaar terecht komen. Het lage percentage herenigde katten is helaas met name te wijten aan de eigenaren zelf: slechts weinig eigenaren laten hun kat chippen, wat al wel geruime tijd verplicht is voor de hond. Niet alleen het chippen van de kat is belangrijk, ook het bijhouden van de juiste gegevens van de registratie. Zeker wanneer u bijvoorbeeld zou verhuizen. De Dierenbescherming heeft afgelopen jaar een chipactie gehouden op diverse locaties in Twente, ook om het belang van registratie onder de aandacht te brengen. Een correct gechipte en geregistreerde kat kan makkelijker bij de eigenaar teruggebracht worden.

Chipplicht
Het grote aantal katten dat in een dierenopvang terecht komt is een probleem. Ook in Twente kampen veel asielen met een groot overschot aan katten. Zelfs kittens komt men maar moeilijk vanaf juist vanwege het grote aanbod. Daarnaast zijn er ook veel volwassen katten die maar moeilijk aan een nieuwe eigenaar komen. En terwijl ze in de opvang zitten draagt de opvang ook de fikse kosten voor medische zorg en huisvesting. Afgelopen jaar laaide de discussie weer op over het invoeren van een mogelijke chipplicht voor de kat, waar in ieder geval in de Tweede Kamer veel steun voor zou zijn. Een landelijke verplichting is vooralsnog niet in de maak, maar minister Schouten van landbouw gaf in een brief aan de Tweede Kamer in juni wel aan dat ze een proef wil starten met een aantal gemeenten die dan zelf een lokale chipplicht in kunnen stellen.

Protestactie tegen moskee

ENSCHEDE - De actiegroep Rechts in Verzet wil opnieuw een demonstratie houden tegen de bouw van een nieuwe moskee in Enschede. De actiegroep kondigde door middel van een flyeractie het protest aan, gepland op 14 september.

De bouw van een nieuwe moskee op de hoek van de Kuipersdijk en Wethouder Beverstraat is verre van onomstreden. Naast een breed scala aan rechtse actiegroepen dat zich zorgen maakt over Islamisering, waren er ook vooral veel praktische bezwaren vanuit de buurtbewoners. De gemeenteraad van Enschede ging in oktober 2017 akkoord met het bestemmingsplan, maar bezwaren van omwonenden gooiden roet in het eten. Meest recente stand van zaken is dat de Raad van State in maart oordeelde dat er nader onderzoek verricht moest worden naar de verkeersafwikkeling van de nieuwe moskee. De vrees bij omwonenden is vooral dat bezoekers van de moskee straks gaan parkeren in de aangrenzende buurten omdat de beoogde parkeercapaciteit van het pand te klein is. Dit nieuwe onderzoek ligt inmiddels bij de Raad van State ter beoordeling.

Protest
Voor de actiegroep Rechts in Verzet maakt het hoe dan ook niet uit - hun bezwaren zijn meer ideologisch van aard. Deze groep voerde in juni vorig jaar ook al actie bij de moskee aan de Atjehstraat in Enschede. Toen werd het protest voortijdig beëindigd vanwege veiligheidsrisico's. Ook werd de demonstratie uit voorzorg wat verplaatst om zo meer ruimte te geven voor handhaving.

Grondrecht
De gemeente Enschede probeert bij dit soort demonstraties een goede balans te vinden tussen de vrijheid van meningsuiting, het recht om te demonstreren en de praktische risico's voor bezoekers en omwonenden. Het verbieden van demonstraties is in principe alleen in zeer extreme situaties geoorloofd. In het verleden wist de politie goed de orde te bewaren.

Leuk weekend voor BIOD-caravanners

TWENTE - Van 13 tot en met 15 september wordt voor de vijfentwintigste keer een BIOD weekend georganiseerd waarop zo goed als alle type BIOD caravans aanwezig zullen zijn op camping en bugalowpark De Papillon in Denekamp. Op deze camping is het BIOD weekend 25 jaar geleden voor de eerste keer georganiseerd door de eigenaar van een zeer oude Bambi.

De Bambi, ook wel ëitje"genoemd, was het eerste type BIOD caravan die vanaf 1959 in de sociale werkplaats De Schakel in Oldenzaal werd geproduceerd. De BIOD caravans, Beter Is Ons Devies, zijn tot enkele jaren terug geproduceerd, maar als gevolg van reorganisatie en bezuinigingen in de sociale werkplaats is de productie gestopt. De polyester caravans die op De Papillon bij elkaar komen zijn in goede conditie. Menig trotse bezitter heeft zelf het soms nodige restauratiewerk gedaan. Onder de deelnemers is veel expertise aanwezig, ook de voormalig chef werkplaats. Één van de oude BIODs heeft meegereden met "we zijn er bijna" te zien op maandagavond op TV. De ongeveer 50 jaar oude caravan is herkenbaar aan zijn bolle vorm. Zij zijn geen vereniging maar een aantal enthousiaste BIOD bezitters en elke andere BIOD bezitter kan zich vrijblijvend aansluiten. Kijk voor meer informatie op: www.biodweekend.nl

Overijsselse wandel-routes zeer populair

ENSCHEDE - De Twentse gemeenten, Provincie Overijssel, landschapsbeheerders en recreatieve organisaties hebben de afgelopen jaren hard gewerkt om Overijssel en Twente in het bijzonder nóg aantrekkelijker te maken voor een breed publiek. Het versterken van een breed netwerk aan wandel- en fietsroutes had hierbij een hoge prioriteit.

Een uitgebreid netwerk van wandel- en fietsroutes heeft veel voordelen. Zo zijn er veel liefhebbers die uit alle hoeken van het land naar Twente komen voor de rust en gemoedelijkheid; wat weer vele toeristische euro's oplevert voor ondernemers in de regio. Daarnaast is ook juist de ambitie om bewoners zélf eens kennis te laten maken met de routes die letterlijk en figuurlijk in hun achtertuin liggen.

Toegankelijk
Eén van de partners die actief werkt aan wandel- en fietsroutes is Landschap overijssel. Zij ontwikkelden de routeapp 'Wandelen in Overijssel'. Dankzij een groep enthousiaste vrijwilligers werden zo meer dan honderd routes uitgezet.

Succes
Sinds de introductie van het routesysteem eind 2015 zijn onze routes maar liefst 515.274 keer gedownload. Het aantal downloads per maand stijgt ook nog steeds. Waar in 2016 nog 'maar' 5.000 routes per maand gedownload werden, zit dit inmiddels op ruim 17.500 routes. "Steeds meer wandelaars en fietsers gebruiken onze routes om zich te laten informeren over onder andere het beheer en behoud van het landschap, cultuurhistorische en andere 'leestekens' in onze omgeving en het herkennen van dieren en planten in de buurt.", aldus Landschap Overijssel. Het aanbieden van passende routes is uitdagend, ook gezien het eigendom van veel grond. Toproutes zijn de bezinningsroute 'Hilligenpad' (12.000 downloads) en de 'Umfassungsweg' over landgoed Twickel (7.000 downloads). De best scorende gezinsroute is 'Ommen Lemelerberg - highlights' met bijna 5.000 downloads. Nieuwsgierig? Zoek op 'wandelen in Overijssel' in de App Store (voor iPhone en iPad) of Google Play (voor smartphone of tablet met Android) en download de mooie, gratis routeapp.

Grolsch Summer Sounds: Metropool

ENSCHEDE - Op donderdag 22 augustus is er weer een Grolsch Summer Sounds op de Oude Markt in Enschede. Dit keer is Metropool aan de beurt.

Vanaf 19.30 uur kan er genoten worden van diverse muziekstijlen. Pop, Bluegrass, Dance en Country komt allemaal voorbij. De opening is deze avond voor Suzan & Freek. Zij plaatsen elke week een cover op Facebook en deze gaan de hele wereld over. De toegang is gratis, dus wees erbij!

Dinopark

ENSCHEDE - Voor de liefhebbers van dinosaurussen die nog niet naar Vliegveld Twenthe zijn geweest, begint de tijd te dringen. Tot en met 25 augustus is daar nog het Dinopark.

Ga op zoek naar de formule waarmee de laatste dinosoort terug kan keren. Bewonder ondertussen de grote dinosaurussen die staan opgesteld en schrik niet als ze ineens beginnen te bewegen... Het Dinopark is geopend tussen 12.00 en 20.00 uur. De toegangskaarten kosten aan de kassa € 14,50, online krijgt u korting. Voor meer informatie: www.dinopark-twenteairport.nl

Buurser Volksfeest

BUURSE - Zoals elk jaar wordt in augustus het Buurser Volksfeest georganiseerd. Dit jaar kunt u op 16, 17 en 18 augustus naar het feest.

Op het programma staan weer de traditionele activiteiten. Zo wordt op vrijdagavond weer de vogel op de stang geplaatst, is er op zaterdag een optocht en de tractorpulling en op de laatste dag start de kermis en zijn er diverse toertochten. Het hele programma is te vinden op www.buurservolksfeest.nl.

Maïsdoolhof

BUURSE - Dwalen in een maïsveld op zoek naar de uitkijktoren, genieten van het prachtige uitzicht en dan op zoek naar de uitgang van het maïsdoolhof.

Voor zowel kinderen als volwassenen is een doolhof in een groot maïsveld een uitdaging. Alles lijkt op elkaar en probeer dan maar eens die toren te vinden. Het doolhof bij Captain Jack aan de Meijersgaardenweg 5 is geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur tot 2 september of tot er geoogst wordt. De entree bedraagt € 3,50.