Hart van Haaksbergen

30 november 2018

Hart van Haaksbergen 30 november 2018


Hoe behouden we de industrie-cultuur?

HAAKSBERGEN - Haaksbergen was afgelopen woensdag gastheer voor een bijzonder Euregioforum over de industrie-cultuur. Een grensoverschreidende samenwerking om de cultuur en fysieke geschiedenis van de industrie in de regio te behouden.


Dit jaar ging een nieuw Europees project van start: "EuregioNetwerk Industriecultuur." Een grensoverschrijdende samenwerking tussen vijf grensregio's. Naast Twente nemen ook de Achterhoek, Landkreis Grafschaft Bentheim, Kreis Borken en Kreis Steinfurt deel. Het doel is om meer mensen kennis te laten maken met de industriële geschiedenis van hun specifieke regio.

Bijeenkomst
Haaksbergen was een mooi gekozen locatie. In Twente op zich was én is nog veel industrie zichtbaar. De deelnemers konden in Haaksbergen onder meer meerijden met een rit van de Museum Buurtspoorweg naar Boekelo. Er is een duidelijke relatie tussen de industrie van vroeger en nu en de effecten die dit had op de mensen en omgeving. Denk bijvoorbeeld aan de vlasteelt waar de textielnijverheid uit groeide, de kleiwinning voor baksteenproductie, de veehouderij en leerindustrie en in Twente ook goed bekend: de winning van zout voor de chemische industrie. En wanneer er een industrie ontstond, kwam er al snel aanverwante bedrijvigheid.

Historisch belangrijk
In de vaart der volkeren zijn we al snel geneigd om de sporen van oude industrie en bedrijvigheid uit te willen wissen in Twente. Dit is eigenlijk heel jammer, omdat we ook juist veel kunnen leveren over het leven en werken van vroeger. Het industriecultuur-project is er dan ook op gericht om het bezoek aan regionaal industrieel erfgoed te stimuleren. Naast de vele historische monumenten is er ook volop aandacht voor eigentijdsse, toekomstgerichte industriële ondernemingen met educatieve bezoekprogramma's. Het is namelijk belangrijk om juist jongeren meer te interesseren voor techniek in de brede zin. Er zijn ook mooie kansen om grensoverschrijdend te werken bij dit project, aangezien industrie ook vroeger niet stopte bij de grens. Zo kan het ook voor Duitsers interessant zijn om zich te verdiepen in de Twentse textielgeschiedenis.

Leerlingen presenteren ECO-bottle aan wethouder Louis Koopman

HAAKSBERGEN - Louis Koopman, Wethouder van Economie, Arbeidsmarkt en Innovatie ontving onlangs 4 havo-leerlingen van het Assink Lyceum. Zij startten in het kader van het International Business College (IBC) een bedrijfje genaamd ECO-bottle. Hun eerste ecologisch verantwoorde drinkfles was voor de wethouder om in ontvangst te nemen.

Burak Yazici, Daphne Blokhorst, Yagiz Colak, Isa Rietman en Amani Tanjaoui kwamen samen met hun coach Peter Bos op bezoek bij de wethouder om hun duurzame initiatief te presenteren. "Duurzaamheid staat bij mij hoog in het vaandel", verzekerde de wethouder. "Het gaat om jullie toekomst. En, hoewel je daar vast nog niet mee bezig bent, de toekomst van jullie kinderen. We móeten ons samen inspannen voor een beter milieu. Zowel landelijk als internationaal worden maatregelen genomen. Maar ik vind juist zo belangrijk dat er ook op lokaal niveau iets gebeurt. Want als ze ons vanaf het andere eind van de wereld gaan vertellen wat we moeten doen, dat op zich gaat niet werken." Als voorstander van een duurzame aanpak prees de wethouder het duurzame initiatief van de leerlingen dan ook.

Duurzaam flesje
Yagiz, een van de leerlingen, legde uit waarom er voor een duurzaam product is gekozen. "De ECO-bottle bevat geen giftige bestanddelen, je kunt hem heel vaak gebruiken en hij is recyclebaar. Hiermee willen we een bijdrage leveren aan het verminderen van de hoeveelheid wegwerpplastic. Ook gaat er van elke verkochte drinkfles één euro naar The Ocean-cleanup van Boyan Slat." Dit laatste is een organisatie die zich bezig houdt met het ontwikkelen van systemen om de oceanen te ontdoen van het plastic afval. De eerste ECO-bottle mocht de wethouder in ontvangst nemen. Het groepje 4 havo-leerlingen mocht daarop nog wat nuttige adviezen op het gebied van ondernemerschap ontvangen van de wethouder.

Mango opent nieuwe vestiging in Hengelo

HENGELO - Een bezoekje aan de markt, naar familie of naar het park. Dingen waar we allemaal van genieten, maar die wat moeilijker zijn wanneer je minder mobiel bent. Mango Mobility Twente kan u helpen om mobiel te blijven met een scootmobiel of ander mobiliteitsproduct. Vanaf komend weekend kunt u voor goed advies en aanschaf ook in Hengelo terecht.

Mango Mobility Twente beschikt al enige tijd over een vestiging in Almelo, waar een breed assortiment aan scootmobielen, elektrische scooters, elektrische fietsen en brommobielen te koop is, maar ook andere hulpmiddelen zoals een rollator of traplift.

Ook in Hengelo
Deze zaterdag 1 december opent Mango Mobility Twente ook een nieuwe vestiging in Hengelo aan de Drienerstraat 59. Deze richt zich als eerste op scootmobielen; zo kunt u hier een breed assortiment scootmobielen bekijken en testen. Voor iedere gebruiker is er een passend model te vinden zodat u altijd mobiel blijft; van opvouwbare, compacte scootmobielen tot geheel overdekte modellen. Naast goed advies voor aankoop specialiseren zij ook in een goede service om u mobiel te houden. Zo kunt u bij de vestigingen terecht voor regulier onderhoud aan uw scootmobiel, maar ook service aan huis is mogelijk door de gespecialiseerde monteurs. Wanneer u kennis wil maken met een scootmobiel kunt u zelfs een gratis en vrijblijvende demonstratie aan huis aanvragen.

Openingsweek
Mango Mobility Twente in Hengelo organiseert ook een actieweek om de opening van de nieuwe vestiging te vieren. Op 12, 13, 14 en 15 december bent u van harte welkom om onder het genot van een hapje en drankje het assortiment te bekijken. U ontvangt in de actie week extra leeftijdskorting bij een scootmobiel vanaf € 999,00 20% op de accessoire voor u scootmobiel of rollator. Kom langs in de nieuwe vestiging in Hengelo voor passend advies of een vrijblijvende proefrit. Mango Hengelo is gevestigd aan de Drienerstraat 59, 7551 HL in Hengelo. Open op dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 - 15.30 uur, zaterdag van 10.00 - 13.00 uur. Bel met: 0546-45 32 96 of kijk op: www.scootmobieltwente.nl

Column

Ideeën

En dan lees je een bericht over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers, waar Enschede zich blijkbaar voor had opgegeven en dan denk je: "Nou hebben ze twee jaar geleden zoveel trammelant gehad over de bouw van een groot asielzoekerscentrum in Oost, waar eerst iedereen boos over was dat een dergelijk centrum hier zou komen en waar vervolgens na een ellenlange discussie en vele en te late informatiebijeenkomsten, het COA afzag van Enschede en je de teleurstelling bij vele bestuurders hoorde. Het college dreigde met het sturen van een rekening, we zouden ze wel eens leren. En in plaats van zich rustig te houden, vindt het gemeentebestuur het blijkbaar jammer dat de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers in de gemeente Enschede, nu niet doorgaat. Nee, de wethouder gaat er nog eens achteraan en wil informeren waarom het niet doorgaat in Enschede. Wethouder, tel uw zegeningen." Het eerste gekke plan, dat gelukkig niet doorgaat.
Het tweede gekke plan, dat niet doorgaat is het vasthouden van UT- en hbo- studenten door verplichte sollicitatie of werkbezoeken in de regio. Studenten blijven alleen in de regio na hun studie als er werk is. Maar de regio heeft geen duizenden vacatures elk jaar en daarom zwermen de jongelui uit over de hele wereld en doen daar dingen waar ze voor opgeleid zijn, of juist niet, maar door hun creativiteit en intelligentie vervullen ze andere functies en daar mogen we trots op zijn en zo hoort het ook. Aan dit idee koppel ik meteen een ander soortgelijk idee vast; de regionalisering van werkgelegenheid. Het idee dat inwoners uit de regio voorgetrokken moeten worden bij sollicitaties. Louter discriminatie en als Enschede het zou doen, doen de andere steden het ook met hun inwoners. Trouwens er is al iets dergelijks; vroeger moest je als ambtenaar in je gemeente of provincie wonen. Als we daar nou eens mee begonnen, te beginnen bij de top; vanaf nu moeten alle vaste krachten van de gemeente Enschede in de gemeente Enschede wonen. Als dat niet het geval is krijgen ze geen aanstelling en personeel dat al in dienst is en niet wil verhuizen, krijgt geen promotie. Lijkt me niet een gek plan.
Nog een idee dat niet door mag gaan; Diftar, het omgekeerd inzamelen van huisvuil. Het is te duur, de kosten rijzen nu al de pan uit. Hoeveel kost het ophalen van zwerfvuil? Hoeveel moet er nog geïnvesteerd worden? We halen huisvuil uit het buitenland om de ovens van Twence draaiende te houden.
En wat dacht u van de windmolens? Enschede is geen grote gemeente wat oppervlakte betreft. In het noorden bij het vliegveld ligt wat buitengebied, maar dat is beschermd en ten zuiden van de stad ligt een strook buitengebied. Daar wordt zout gewonnen en gebied waar zout gewonnen wordt door de Akzo is onstabiel en niet geschikt voor de bouw van die joekels van molens. Bovendien is dat ook allemaal beschermd natuurgebied, maar daar kraait geen haan naar.
Nog meer gekke ideeën? Hoeveel wilt u er hebben? Een sportconcentratie op het Diekman, met als 1 van de participanten: FC Twente. Alsof die al niet genoeg aan hun hoofd hebben. De verhuizing van de bibliotheek naar het Willem Wilminktheater. De kop Boulevard, de kosten zullen voor de gemeente de pan uitrijzen. Je krijgt het idee alsof er geld voldoende is…

Wat maak je?
Lifestyle-art.

Wat maakt jouw werk speciaal?
Lifestyle-art biedt een creatieve handelswijze voor problemen. Kunst is nooit 'af', dat is lastig, maar níets is ooit af. Alles blijft zich ontwikkelen, ook buiten de kunst. Kunst biedt de vrijheid om hiermee te experimenteren, dat is het belang ervan.

Waar kunnen we jouw werk zien?
Als curator opende ik eind oktober een expositie in Bronkhorst. Hiervoor vroeg ik negen kunstenaars in een hut te verblijven. Deze had ik in een Noors bos gebouwd, en vervolgens zelf bewoond. Dichter bij huis is mijn werk van 15 december tot en met 24 februari 2019 te zien in Concordia (Langestraat 56, Enschede).

Welke kunstenaar bewonder je?
De grote broer van lifestyle-art is totaal-kunst; die overstijgt het individuele niveau en werkt globaal op het onderbewuste: de menselijke essentie. Het raakt diverse culturen en levenswijze op dezelfde gepassioneerde wijze. Hierom bewonder ik hoe Donald Trump mensen wereldwijd in beweging weet te krijgen, zij het goedschiks, of kwaadschiks.

Wat betekent Enschede voor je?
Enschede was invloedrijk als rauwe stad. Deze poogt nu iets te zijn wat ze niet is. Het zou Enschede ten goede komen als er weer gekraakt zou kunnen worden door initiatiefrijke mensen.

Deze rubriek wordt verzorgd door Cultuur in Enschede. Zie www.cultuurinenschede.nl/projecten/kunst-van-enschede/

NL Alert nu ook zichtbaar bij bushaltes

TWENTE - Komende maandag 3 december is de volgende test van NL Alert. Het nieuwe alarmeringssysteem krijgt al steeds beter vorm. Met ingang van komende maandag komt hier ook een nieuwe mogelijkheid bij. De controle-berichten en echte meldingen zijn dan straks ook te lezen op de digitale vertrekborden van de Overijsselse bushaltes.

NL Alert is de opvolger van het bekende maandelijkse 'luchtalarm'. Dit heeft namelijk een belangrijke tekortkoming: het systeem geeft alleen aan dat er 'iets' aan de hand is, maar niet wat. Bij NL Alert kunnen mobiele telefoons gealarmeerd worden met een tekstbericht waar de concrete situatie in staat. Inmiddels zijn de meeste Nederlandse telefoons geschikt en ingesteld voor het ontvangen van deze berichten. Bij bijvoorbeeld de iPhone moeten mensen dit nog wel even zelf doen. Bij noodsituaties is het echter ook belangrijk om mensen te alarmeren via zoveel mogelijk andere kanalen. De digitale vertrekborden die inmiddels bij veel Overijsselse haltes staan zijn dan een goede manier om in ieder geval mensen op straat te attenderen op gevaar.

Bijeenkomst over studiekringen 55+

ENSCHEDE - Dinsdag 11 december van 10.00 tot 12.00 uur wordt er in de bieb een gratis toegankelijke Informatiebijeenkomst gehouden over studiekringen.

Een studiekring is een vaste groep van 10 tot 15 senioren, die eens per week of om de veertien dagen bij elkaar komt. Elke bijeenkomst duurt twee uur en bevat een 'rondje actualiteiten', samen kiest u een onderwerp om te bespreken en u neemt deel aan de discussie.

Studiekring
Een studiekring is geschikt voor mensen, ook met een fysieke beperking, die samen nieuwe dingen willen ontdekken, bereid zijn zich daarin te verdiepen en met elkaar kennis willen uitwisselen. Het doel van een studiekring is naast op de hoogte blijven van maatschappelijke ontwikkelingen, ook eigen ideeën en meningen met anderen delen. De kring kan uitgroeien tot een hechte groep mensen. De kosten van deelname zijn gering en betaalbaar. Ze verschillen per studiekring en zijn afhankelijk van kosten voor zaalhuur, consumpties en eventuele gezamenlijke activiteiten.

Meer informatie
Voor meer informatie over de informatiebijeenkomst studiekringen kunt u contact opnemen met: Annemarie Bloemendaal. Dit kan via e-mail: a.bloemendaal@bibliotheekenschede.nl of telefonisch via 053-4804836. Meer informatie over de studiekringen is ook te vinden op www.studiekringen50plus.nl.

Bent u erbij op 11 december in de bibliotheek?

Nit geleuwn in Sunterkloas is één dinge,
mer loa'j oe nog wal 's wal verrassen?

Maandag 3 december 10:00

Geniet van heerlijke beenham van Gerrit ten Oever

BOEKELO - De feestdagen komen er weer aan! December is dé tijd van het jaar om volop te genieten van overheerlijk vlees. Gourmetten is en blijft een populaire optie tijdens de feestdagen, wat extra lekker is met de overheerlijke vleesselectie van Gerrit ten Oever.

De slagerij van Gerrit ten Oever is al vele jaren uw vertrouwde adres voor heerlijk vlees uit eigen streek. Alles op ambachtelijke wijze geproduceerd, waarbij al het rundvlees van de eigen boerderij komt. Of u nu gaat voor de ambachtelijke worsten, rund- of varkensspecialiteiten, het is op en top genieten. Een hoge kwaliteit vlees tegen zeer scherpe prijzen. Kom zelf langs en proef het verschil.

Beenham
Van een lekkere beenham genieten we natuurlijk altijd, ook buiten de feestdagen. Ook voor diverse luxe beenhammen bent u bij Gerrit ten Oever aan het juiste adres. Aantrekkelijk geprijsd voor slechts 7,98 per kilo. De luxe beenham wordt dan kant en klaar geleverd; u hoeft hem alleen warm te maken én heerlijk te genieten!

Pakketten
Verreweg de meeste Nederlanders kiezen rond de feestdagen nog altijd voor het traditionele gourmetten. Het is de tweede volkssport in ons land, na het voetbal. Niet verrassend vinden de vleespakketten dan ook gretig aftrek. Slagerij Gerrit ten Oever helpt u graag om uw feestmaaltijd helemaal op en top te maken. Neem contact op om de mogelijkheden voor een vleespakket te bespreken. Deze zijn geheel naar wens samen te stellen, eveneens tegen scherpe tarieven. Maakt u er gelijk een groter feest van? Gerrit ten Oever kan ook catering verzorgen voor grotere groepen, met bijvoorbeeld een uitgebreid warm, koud of stamppot-buffet

Kom langs
Slagerij Gerrit ten Oever is gevestigd aan de Beldershoekweg 100, 7548 PZ in Boekelo. Bel voor informatie met: 053-42 82 942. Kijk ook op: www.gtenoever.nl

"Het is belangrijk dat je niet voorbij gaat aan de kleine successen"

TWENTE - Succesvol zijn, wat is dat eigenlijk? In de serie Succes kent geen hokjes lieten we de afgelopen maanden zien dat succes vele vormen kent. Om deze serie af te sluiten, laten we deze maand de wegwijzers naar succes aan het woord. Steffan en Debby, coaches bij WestendorpPR, doen een boekje open over coaching en succes.


Steffan en Debby zijn beiden werkzaam als jobcoach bij WestendorpPR, een bureau voor participatie en re-integratie. Debby is ook gedragswetenschapper en begeleidt cliënten ook op psychisch vlak. Westendorp PR biedt diverse trajecten als arbeidsmatige dagbesteding en jobcoaching om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer te laten participeren of re-integreren in een betaalde baan. Dit kan onder andere in hun lunchroom Heel Bijzonder die vorig jaar haar deuren opende. Debby en Steffan maken de verschillende ups en downs van de doelgroep mee op hun weg naar succes en delen dan ook graag hun kijk op succes.

Diverse mix
In de 13 jaar dat Westendorp PR bestaat, hebben Debby en Steffan de doelgroep zien veranderen. "Eerder waren het vooral de mensen met wat kortere trajecten die wat makkelijker te bemiddelen waren door bijvoorbeeld een sollicitatietraining. Later zijn we ook de Wajong-doelgroep en de dagbesteding erbij gaan doen en dan kom je weer met andere problematiek in aanraking. Men weet niet zo goed waar men naartoe kan en het stukje begeleiding wordt vaak wat intensiever" vertelt Steffan. De doelgroep bij WestendorpPR is eigenlijk heel breed. "Zo hebben we mensen vanuit de ziektewet, vanuit de Wajong, mensen met een wmo-indicatie of mensen die hier komen voor dagbesteding. Onze jongste kandidaat is 15 en de oudste is 62 jaar en het niveau varieert van vmbo tot hbo+. We mixen daarin ook alles omdat we vinden dat iedereen ook van elkaar kan leren", aldus Steffan.

Positieve focus
Naast onderling van elkaar leren vinden Steffan en Debby het belangrijk dat mensen zich geaccepteerd voelen en dat er ook stil wordt gestaan bij de kleine successen. "Veel kandidaten cliënten zijn ook gewend aan tegenslagen en zien dan soms de kleine successen niet meer. Wij vinden deze ook belangrijk en daarom bespreken we ze aan het einde van de dag." WestendorpPR probeert de focus bij mensen te verleggen van wat niet kan naar wat wel kan en waar iemand wel goed in is. Zo kan de kandidaat ook op de beste manier worden gematcht met een werkgever of werkplaats en is het makkelijker om succes te behalen.

Succesverhalen
En succes, daar hebben onder andere Debby en Steffan al meerdere mensen naartoe begeleid en er zijn vele voorbeelden van. Debby: "Ik had een kandidaat die voor zichzelf het idee had dat hij het helemaal niet leuk vond om met mensen te werken en dat hij dat niet kon. Hij wilde ook absoluut nooit op de andere locatie werken. Later is hij er toch naartoe gegaan en nu is hij een van onze vaste mensen die zelfstandig de bediening doet en ook een praatje maakt met de gasten. Van hier heel gesloten zijn en absoluut niet in de lunchroom willen werken, naar nu zelfstandig de bediening doen, dat is een mooi succes. In de weg er naartoe moet je soms accepteren en loslaten, maar uiteindelijk kom je tot succes."

Violin Spaces

ENSCHEDE - Alles wat met een viool mogelijk is, laat Diamanda Dramm horen op 1 december tijdens Violin Spaces.

Van kinds af aan is de viool onlosmakelijk verbonden met Diamanda Dramm. Al vroeg begon zij met het ontdekken van de mogelijkheden van een viool en welke bijzondere klanken en klankcombinaties mogelijk zijn. Samen met Garth Knox zijn er composities ontstaan en daarvan laat ze u op 1 december vanaf 19.00 uur genieten in het Muziekcentrum. Bestel uw kaarten voor dit theatrale vioolspel via www.wilminktheater.nl.

Human Alien

ENSCHEDE - Human Alien is het laatste verschenen album van Sandra van Nieuwland. Een album met muziek waarin ze heeft verwoord hoe iemand zich los van de wereld kan voelen.

Het album is in eigen beheer gemaakt en daarbij heeft ze gekozen voor rust. Niet in de belangstelling staan en bezig zijn met hoe anderen haar zien, maar ontdekken wie ze zelf is. De veranderingen in haar leven, onder andere de beëindiging van een relatie en het opnieuw verliefd worden, en de rollen die zij te vervult in het leven, onder meer moeder en zangeres, waren een goede aanleiding voor het ontdekken van zichzelf. Dat is terug te horen in de muziek die op 7 december vanaf 20.30 uur zal klinken in de Grote Kerk op de Oude Markt. Kaarten kosten € 19,50 en u bestelt ze via www.wilminktheater.nl, bij de kassa van het Wilminktheater op maandag tot en met zaterdag tussen 12.00 uur en 17.00.

FC Twente tegen Jong Ajax: Bent u er ook weer bij?

ENSCHEDE - Afgelopen maandag heeft FC Twente de uitwedstrijd tegen AZ gewonnen. Het treffen in het AFAS Stadion eindigde in een nipte 1-2 zege voor de ploeg uit Enschede. FC Twente staat nu 5e op de ranglijst.

Op vrijdag 30 november staat de thuiswedstrijd tegen Jong Ajax op het programma. De wedstrijd in De Grolsch Veste start om 20.00 uur. Kaarten voor de wedstrijd zijn beschikbaar vanaf € 12,50 en te verkrijgen via kaartverkoop.fctwente.nl en bij de receptie van De Grolsch Veste. Voor de wedstrijd tegen Jong Ajax heb je geen Clubcard nodig, iedereen kan eenvoudig kaarten kopen.

Laatste kans in 2018

HAAKSBERGEN - Het is de laatste kans in 2018 om met de Historische Kring naar het Waterpark te gaan en de vloeiweiden in werking te aanschouwen.

De Historische Kring Haaksbergen houdt zaterdag 1 december haar laatste publiekswandeling van het jaar 2018 onder leiding van een deskundige gids, in het Waterpark op landgoed Het Lankheet. In de maanden januari en februari staan er geen publiekswandelingen gepland. Zeker is wel dat u de in ere herstelde middeleeuwse vloeiweiden in volle werking ziet. Daarom is het raadzaam uw schoeisel aan te passen aan de vochtige omstandigheden als u mee wilt lopen.

Programma
De rondleiding voert veelal door een voor het publiek niet vrij toegankelijk deel van het landgoed. Ook geeft de gids uitleg over het waterzuiveringssysteem en de vloeiweiden. Ook de gereconstrueerde oude omloop van de Buurserbeek met de schutsluizen staan op het programma. Een bezoek aan de houtdroogschuur en de botenloods van de Waterspreeuw maakt onderdeel uit van de wandeling.

Informatie
De kosten bedragen €5,- p.p. Deze kosten zijn inclusief koffie en een bezoek aan de expositieruimte in het Veldwerkcentrum. De excursie begint om 10.00 uur bij het veldwerkcentrum aan de Lankheterweg 6. Honden kunnen helaas niet mee. Aanmelden vooraf is niet nodig.

Ander tijdstip
Ook kunnen groepen zich aanmelden voor een rondleiding op een ander tijdstip.
U kunt hiervoor contact opnemen met de coördinator Wim Oltwater door te bellen naar het telefoonnummer: 06-22422377 of liever nog via de email: w.oltwater@kpnmail.nl

Komt u ook?
U bent allen van harte uitgenodigd om mee te doen met deze publiekswandeling. We hopen velen van u zaterdag te begroeten.

Betaalbare kleding op maat voor élke vrouw!

ENSCHEDE - Klasjiek damesmode in Enschede heeft een mooi concept: een kleinschalige winkel in uw buurt die toch verrassend veel mogelijkheden biedt. Klasjiek's slogan is dan ook: betaalbare damesmode, voor élk type vrouw. En dit bedoelen zij in de breedste zin van het woord: elke stijl, in elke maat en voor alle leeftijden.

Klasjiek koopt kleding in bij leveranciers. De gemiddelde prijs is tussen de € 20,- en € 35,-. Daarnaast maakt Berlinda Vulker zelf ook kleding op maat; van maat 34 tot 60. U bepaalt dan het kledingstuk. Of het nu gaat om een jurk, blazer, broek, rok, tuniek of een ander kledingstuk. U geeft dan uw voorkeur en snit aan en maakt een keuze uit het uitgebreide stoffenpalet. De prijs is afhankelijk van de soort stof, het aantal meters en natuurlijk hoe lang het duurt om het kledingstuk zelf te maken. De gemiddelde prijs van op maat gemaakte kleding is tussen de € 50,- en € 80.

Winter-mantels
In deze tijd van het jaar is een winter-mantel natuurlijk ook heerlijk. Behaaglijk warm, stijlvol en tijdloos. De eigengemaakte winter-mantels hebben een vaste prijs; deze zijn tot maat 42 namelijk € 150,- . Vanaf maat 44 betaalt u € 200,-

Visie
Klasjiek heeft ook een bijzondere eigen visie: zij zijn 'merkenblind'. Niet de kleding, maar de vrouw zelf is het merk'! Dus als u het label van Klasjiek op een kledingstuk ziet, ziet u de keuze van de vrouw die het draagt. Persoonlijker kan het niet.

Missie
Klasjiek heeft als missie de vrouw zelfbewust te laten zijn. Klasjiek wil haar prikkelen en uitdagen om zichzelf te zijn en dat te laten zien. Iedere vrouw is mooi. De zelfbewuste vrouw hoeft zich niet aan te passen aan matentabellen en ze hoeft ook niet aangewezen te zijn op de 'one size fits all'. De kleding moet zich aanpassen aan de vrouw.

Kom langs
Wilt u hip, stoer, casual of chique? U kunt terecht bij Klasjiek. Zie ook Facebook / Instagram/ www.klasjiek.nl. Klasjiek Damesmode is gevestigd aan de Wethouder Gerbertstraat 27A, 7543 AV in Enschede. Bel voor informatie met: 053- 303 16 88 of mail naar: klasjiek@gmail.com. Klasjiek Damesmode is geopend op dinsdag tot en met zaterdag, dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur.

Het Assink Lyceum haalt geld op voor het goede doel

HAAKSBERGEN - Op vrijdag 19 oktober hebben alle leerlingen van de eerste klas van Het Assink lyceum aan de Van Brakelstraat gedurende 20 minuten zoveel mogelijk rondjes om de bergingsvijver in Haaksbergen gelopen om geld op te halen voor een goed doel.

Ze hebben hiervoor sponsoren gezocht die per rondje een bedrag wilden doneren. De opbrengst komt ten goede aan een goed doel dat is aangedragen door voormalig leerling Bente Baltink.

Het goede doel
Bente volgt de opleiding Sport en Bewegen aan het ROC van Twente. Voor haar eindopdracht organiseert ze een project "The Ethiopië X-perience". Het is een project dat zich richt op kinderen met een beperking in Ethiopië. Samen met een aantal medestudenten van de opleiding gaat ze in februari naar Ethiopië. Hier gaan zij kinderen met een beperking sportlessen geven. De sportlessen worden normaal gegeven door een "SPAT-trainer". Een SPAT-trainer is iemand met een beperking die lesgeeft aan kinderen met een beperking.

Activiteiten
Met het geld dat is opgehaald kunnen activiteiten worden gehouden en kunnen er sportmaterialen worden gekocht zodat de kinderen hier lange tijd mee kunnen worden voorzien. Meer informatie over dit goede doel is te vinden op de opgerichte facebookpagina: https://www.facebook.com/ethiopiexperienceenschede.

Leerlingen
Alle leerlingen hebben met elkaar het prachtige bedrag van €1700,- opgehaald. Hieronder zijn de drie leerlingen te zien die het meeste geld hebben opgehaald, de aandrager van het goede doel en een LO-docent van de locatie.

Van links naar rechts
Tessa Nijhof, Florian Lurvink, Bente Baltink, Lian Smit, Patrick Noordink

Murder on the Orient Express bij de Kappen

HAAKSBERGEN - Op woensdag 12 december is er weer een film te zien in het filmhuis van De Kappen. Dit keer een spannende film, namelijk Murder on the Orient Express.

Wat begint als een uitbundige treinreis door Europa ontvouwt zich al snel tot één van de meest stijlvolle, spannende en huiveringwekkende mysteries ooit. Murder on the Orient Express is gebaseerd op de roman van bestseller-auteur Agatha Christie en vertelt het verhaal van dertien vreemden gestrand in een trein, in een situatie waarin iedereen een verdachte kan zijn. Voor één man is het een race tegen de klok om de puzzel op te lossen, voordat de dader weer toeslaat. Murder on the Orient Express is een Amerikaans-Britse film uit 2017, geregisseerd door Kenneth Branagh. Naast Branagh die zelf ook de rol van Hercule Poirot voor zijn rekening neemt, spelen ook Penélope Cruz, Willem Dafoe, Judi Dench, Johnny Depp, Josh Gad, Derek Jacobi, Leslie Odom jr., Michelle Pfeiffer en Daisy Ridley mee.

Kaarten
Kaarten zijn te verkrijgen via Theater De Kappen aan de Sterrebosstraat 2 in Haaksbergen. Bel naar 053 - 573 02 50, bezoek de website www.dekappen.nl of ga naar de theaterkassa. De theaterkassa is van ma t/m vr geopend van 08.30 tot 12.00 uur en u kunt een uur voor aanvang nog kaarten kopen.

Alzheimer Café

ENSCHEDE - Op maandag 3 december is er weer een Alzheimer Café in Enschede.

De avond wordt georganiseerd door Alifa Welzijn Ouderen in samenwerking met zorgorganisaties. Het thema van deze bijeenkomst is: Is het dementie of vergeetachtigheid? Voor deze avond is Resi van Hooren, GZ-psycholoog bij Mediant, bereid gevonden om gastspreker te zijn. Aan de orde komt onder andere wat het is, hoe het geheugen werk en wat er fout gaat in het brein bij dementie. Zoals gebruikelijk in het Alzheimer Café is er voor bezoekers volop gelegenheid vragen te stellen en met lotgenoten in contact te komen, ook is er schriftelijke informatie aanwezig. Deelname aan het Alzheimer Café is gratis. Het Alzheimer Café wordt gehouden bij Wijkcentrum de Roef aan de Pastoor Geertmanstraat 17 op 3 december vanaf 19.30 uur. Zaal is geopend vanaf 19.00 uur.

Expositie Fotobond Twente

HAAKSBERGEN - De expositie bestaat uit foto's van amateurfotografen van de Fotobond Twente en is te zien in Kunstzaal Achterom.

Afdeling Twente van de Bond van Nederlandse Amateurfotografen Vereniging organiseert elk jaar een wedstrijd waarbij elk lid van de bond één foto kan inzenden. De beste foto's worden tentoongesteld in Kunstzaal Achterom tot en met 29 december. De expositie zien kan op zaterdag en zondag tussen 14.00 uur en 16.30 uur en tijdens de pauze van voorstellingen. Ook op afspraak kan de tentoonstelling bezichtigd worden, neem daarvoor contact op via 053-5730200 of info@kunstzaalachterom.nl.

Celebration

HAAKSBERGEN - Swingen met Celebration bij Theater De Kappen op zaterdag 1 december vanaf 20.00 uur.

De band Celebration bestaat uit maar liefst tien personen. Ooit opgericht in de kantine van een tennisclub en nu bestaande uit swingende muzikanten uit Twente en Salland. Zij zullen de muziek van onder andere Phil Collins, The Blues Brothers en KC & The Sunshine Band laten klinken in Theater De Kappen. Even terug naar de jaren 60, 70 en 80 met soul, pop, disco en latin. Plaatsen reserveren voor deze swingende avond kan via www.dekappen.nl of op werkdagen tussen 8.30 uur en 12.30 uur bij de theaterkassa.

Inlooprondleiding Huis van Verhalen

ENSCHEDE - De ambassadeurs van het Huis van Verhalen verzorgen zaterdag 1 december weer de maandelijkse inlooprondleiding door de wijk Roombeek.

De ontvangst is om 13.30 uur in de huiskamer van het Huis van Verhalen in Prismare aan de Roomweg 165c. Hier wordt een korte presentatie gegeven over hoe Roombeek er vroeger uitzag, de vuurwerkramp en de opbouw van de nieuwe wijk. Dit onder het genot van een kop koffie of thee. Daarna neemt de ambassadeur de bezoekers mee voor een rondwandeling. Kosten: 6 euro, inclusief koffie of thee. Opgave vooraf is niet noodzakelijk. Info: tel. 4316288 / info@huisvanverhalenenschede.nl

Restaurant Los Ponchos blijft innoveren

ENSCHEDE - Restaurant Los Ponchos viert op 1 december het 22-jarig bestaan. Het Mexicaanse specialiteitenrestaurant bouwde in deze jaren een uitstekende reputatie én een trouwe klantenkring op. We praten met eigenaar Simon Kurt over de uitdagingen en de toekomst van het bedrijf.

Los Ponchos opende 22 jaar geleden zijn deuren; opgezet door broers Marco en Simon Kurt. Door de jaren heen heeft het restaurant veel geïnvesteerd, onder meer in een uitbreiding van de oppervlakte in 2014. Niet met als doel om meer zitplaatsen te realiseren, maar gewoon meer ruimte in het algemeen. "Zo kunnen gasten nog steeds een rustig gesprek voeren zonder de sfeer van een kippenhok.", grapt Kurt. Ook de keuken is tegenwoordig een stuk groter dan in de beginjaren. Zo heeft het personeel wat meer ruimte om te werken wat ook de kwaliteit ten goede kwam.

Blijven investeren
Omdat de wensen van de gasten steeds veranderen is het belangrijk om met trends mee te gaan, zo benadrukt Kurt. Alles is wel een paar keer vernieuwd; zo kwam er twee maanden geleden nieuw meubilair. "We laten het zeker niet oubollig worden!". Gasten moeten zich altijd thuis voelen en zich nooit gaan vervelen. De combinatie van een goede sfeer met een verrassende menukaart weet mensen goed vast te houden. Natuurlijk zijn er ook op voedsel-gebied steeds nieuwe trends. Zo bevat de menukaart tegenwoordig ook een mooie selectie van veganistisch en glutenvrije gerechten. Los Ponchos heeft met de Mexicaanse kaart een uniek iets in Enschede. Broer Marco runt tegenwoordig steak- en tapasrestaurant en café CopaCabana - een mooie aanvulling op het overige aanbod, maar niet een concurrent van Los Ponchos. Sommige ondernemers met meerdere restaurants doen vaak hetzelfde kunstje, wat Los Ponchos dus specifiek wil vermijden.

De toekomst
Los Ponchos wil rond 2020 ook weer het hotel boven het restaurant in gebruik nemen. Zes kamers in het hart van Enschede, waar zeker behoefte aan is. Vroeger was Los Ponchos ook al een hotel, wat toen goed beviel aldus Kurt. Zeker ook in combinatie met het eigen restaurant; iets dat veel hotels tegenwoordig niet echt meer hebben. Een mooie volgende stap voor het bedrijf.

Kom langs
Los Ponchos is gevestigd aan de Korte Haaksbergerstraat 2 in Enschede. Bel met 053-43 11 787 of kijk op: www.losponchos.nl

Kandidaten Haaksbergse vrijwilligersprijs bekend

HAAKSBERGEN - Zaterdagavond 8 december wordt duidelijk welke vrijwilliger, welke vrijwilligersorganisatie en welke jonge vrijwilliger de Haaksbergse vrijwilligersprijs 2018 in ontvangst mogen nemen. De feestelijke prijsuitreiking vindt plaats in Theater De Kappen waar iedereen van harte welkom is.

Al jaren organiseert de Haaksbergse gemeenteraad een gezellige avond voor vrijwilligers, als dank voor het vele werk dat ze belangeloos verzetten. Tijdens de feestavond worden door burgemeester Gerrit Jan Kok de vrijwilligersprijzen uitgereikt. De avond begint om 20.00 uur. Vanaf 19.30 uur staat de koffie klaar. Er worden drie prijzen uitgereikt. Daarvoor zijn voorgedragen:

Personen
André Siegerink (de vale doffer), Barend Morsinkhof (HTFC), Eveline en Ton Lenderink (RTV Sternet), Gerda Sierhuis-Temmink (Het Nederlandse Rode Kruis, afdeling Haaksbergen), Johan Diepenmaat (v.v. Haaksbergen), Lidia Diaz Cobos (Skillz Jongerenwerk), Lidwien Rouwenhorst (onder meer het Grintenbos), Matthijs Prins (RTV Sternet), Nick Kleinsman (VASH), Gerrit vd Lee (IVN Haaksbergen), Mevrouw Mentink-Vehof (EHBO/De Zonnebloem), Mevrouw Ros-Asbreuk (Senioren uit in 't Meuken), Mini Auteri (onder meer seniorengym), Truus Temmink-Westendorp (Tafeltje Dekje).

Organisaties
Vrijwilligers Kulturhus Haaksbergen, Onderhoudsploeg MTB-route Haaksbergen (HTFC), Activiteitencommissie Hoeve Vooruit, Activiteitencommissie Isidorusruiters, Vrijwilligers EMON (IJSCH), Noodfonds Haaksbergen, Onderhoudscommissie AV-Haaksbergen, Rommelmarkt Keiensleppers, Vrijwilligers RTV Sternet, Vrijwilligersgroep seniorenopvang Bon Boys, Vrijwilligers van Judogroep VASH, Technische Commissie volleybalvereniging Havoc, Werkgroep Senioren uit in 't Meuken, Commissieleden "Fietstocht de boer op".

Jonge vrijwilligers
Jayden Hauber (RTV Sternet) en Bram Azink (Stichting JuNiMo).

Women, wait viert 5-jarig jubileum met grote korting

ENSCHEDE - Met trots kijken we terug op het doel dat wij in 2013 voor ogen hadden; Mikken op stoere dames en hippe meiden! En dat is ons tot nu toe gelukt. Ingrid en Heidi zaten bij ons op de praatstoel om te vertellen over het succes én de uitdagingen van hun bijzondere winkel.

De klantenkring is zeer divers: ze komen van heinde en ver, van 11 tot 80+. Elke dag weer zijn de 8 paskamers gevuld en staan er 5 verkoopsters op de vloer. We doen ons uiterste best om een passend advies te geven, nadat we een figuuranalyse hebben gemaakt. Hiervoor trainen we elkaar dagelijks op verkooptechniek, service en assortimentskennis.

Mooie uitdaging
Als zussen begonnen we deze winkel in 2013 en nog steeds leren we elke dag. Niemand heeft ons 5 jaar geleden gezegd hoe je moet functioneren als ondernemer, hoe je als zussen om moet gaan als compagnons en dit dan privé weer los moet zien van elkaar en hoe je werkgever moet zijn en wat daar allemaal bij komt kijken?


Hard werken
Soms krijgen we een opmerking: "jullie hebben het luxe; zondag, maandag en dinsdag gesloten." Was het maar zo'n feest dat het om luxe draait. Om de prijzen zo laag mogelijk te houden voor de klant, doen we de meeste werkzaamheden achter de schermen allemaal zelf! We kopen wekelijks groots in, om de vele klanten tevreden te houden. Regelmatig werken we van 's morgens vroeg tot na middennacht. Dus ook op die gesloten dagen.

Blijf bij jezelf!
Eén ding hebben we geleerd: Wij blijven zo dicht mogelijk bij onszelf! We trekken één duidelijke lijn met betrekking tot regels en voorwaarden en we zijn er van bewust dat we het niet voor iedereen goed kunnen doen! Al streven we wel naar 95%.

Waar staan we voor?
Women, wait staat voor: Niets is duurder dan 30 euro. We leveren maten 34 tot en met maat 52-54. Massaal wordt de collectie iedere week aangevuld. En als kers op de taart: het 'circus' bij de paskamers. Daar zijn we uniek mee in heel Nederland. Geopend op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Op 1 december vieren we dit feest samen met alle klanten! Velveweg 69 in Enschede. Nieuwsgierig? Volg ons op Facebook: Women, wait. Wij geven 500 euro shoptegoed weg op onze Facebook-pagina!

Muziek bij de Buren

HAAKSBERGEN - Wilt u luisteren naar muzikanten in hun eigen huiskamer? Dat is mogelijk tijdens Muziek bij de Buren op zondag 9 december.

Tijdens Muziek bij de Buren bent u te gast bij de muzikant thuis. De muzikanten, beginnend of gevorderd, willen u graag laten luisteren naar de muziek die zij maken. Een gevarieerd programma dat zelf samen te stellen is. Het begint om 12.00 uur in Kulturhus Haaksbergen en vanaf daar gaat u naar de huiskamerconcerten. De afsluiting zal weer bij het Kulturhus zijn. De programmakrant met alle huiskamerconcerten is verkrijgbaar bij onder andere Kulturhus Haaksbergen, Plus Veldmaat en Beau Boetiek.

The Everly Brothers

ENSCHEDE - In een verhaal over de muziekgeschiedenis mogen The Everly Brothers niet ontbreken. Dit stukje geschiedenis meemaken kan tijdens de show 'Bye Bye Love'.

In de show van Marcel Hufnagel en Simon Burridge staat het leven en de muziek van de broers Don en Phil Everly centraal. De hits die zij voornamelijk in de jaren 60 en 70 hadden, zullen weer klinken; heerlijke ballads en swingende nummers. De avond belooft een waar eerbetoon aan The Everly Brothers te worden. Kaarten voor de theatershow op donderdag 6 december om 20.00 uur in het Muziekcentrum kosten € 26,80 en bestelt u bij het Wilminktheater.

Herinnerings- en wensboom

HAAKSBERGEN - In Herdenkingspark Scholtenhagen kunt u op WereldLichtjesdag een persoonlijke boodschap hangen in de kerstboom.

Op WereldLichtjesdag, 9 december, tussen 16.30 uur en 19.00 uur kunt u samen met anderen in Herdenkingspark Scholtenhagen herinneringen of wensen hangen in de verlichte kerstboom die daar staat. Er zijn daarvoor plastic kerstballen te koop voor € 2,50 per stuk. De opbrengst van de verkoop zal ten goede komen aan de Voedselbank. De plastic kerstballen gebruiken is overigens geen verplichting. U mag de boodschap er ook op andere wijze in hangen, ook na 9 december. Een mooie manier om in de decembermaand even stil te staan bij anderen. Op zondag 7 januari worden alle boodschappen dan toegevoegd aan het nieuwjaarsvuur.

Prijzenregen voor SJO-judoka's in Almere

ENSCHEDE - Stichting Judosport Oost (SJO) was zondag met 19 judoka's aanwezig bij het TopJudo toernooi in Almere.

De deelnemers uit Enschede en omgeving bleken zeer goed in vorm: ze veroverden maar liefst 16 podiumplekken. In de leeftijdscategorie tot 10 jaar werd Rana Gök kampioen. Bij de judoka's tot 12 jaar oud wisten Tim en Noa Roesthuis en Luuk Mannebeek het goud te bemachtigen. Hugo Hesselink mocht in de categorie -15 eveneens de hoogste podiumplaats betreden. Ook ging er veel zilver mee terug naar Enschede. In de leeftijd -12 werd Jasmien Hamad tweede. Bij de deelnemers tot 15 jaar veroverden Casper Kleinhout, Yorben Pereboom, Jouke Snippe en Vera Smit de tweede plek. In de groep tot 18 jaar haalden Jacky Pulles, Owen Taylor en Di-Kun Ma zilver. Brons was er voor Ruben Koning en Amber Littouw. Zij kwamen beide uit in de leeftijdscategorie tot 15 jaar. Al met al dus een zeer geslaagd weekend.

Grotere druk op vrijwilligers

TWENTE - Komende week zijn zowel de internationale als nationale vrijwilligersdagen. Op vrijdag 7 december is er veel aandacht voor de onbetaalbare vrijwilligers. Zeker in Twente vervullen zij een zeer belangrijke rol om veel maatschappelijke activiteiten draaiend te houden.

Nederlanders zijn best actief als het aankomt op vrijwilligerswerk. Volgens het CBS was ongeveer de helft van alle Nederlanders van 15 jaar en ouder afgelopen jaar minimaal één keer actief als vrijwilliger. Dit is al enkele jaren vrij stabiel. Gemiddeld is een vrijwilliger 4,5 uur per week actief. In Twente ligt het vrijwilligerswerk boven het landelijk niveau; bijna 55 procent. De meeste vrijwilligers zijn traditioneel te vinden bij sportclubs, culturele verenigingen, zorg, de kerken en jeugdactiviteiten. Vrijwilligers die ergens actief zijn, zijn doorgaans ook vrij trouwe vrijwilligers. Een vrijwilliger is gemiddeld 6,9 jaar actief binnen een organisatie, waarbij de kerken nog steeds de meest trouwe vrijwilligers hebben.

Tevredenheid
Een belangrijke factor in het vrijwilligerswerk is de tevredenheid. Verreweg de meeste vrijwilligers ervaren een groot niveau van tevredenheid, waarbij de verschillen van organisatie tot organisatie opmerkelijk klein zijn. Wel zit er verschil in het niveau van tevredenheid bij de diverse leeftijdsgroepen. Zo zijn 15 tot 19-jarigen het minst tevreden met hun vrijwilligerswerk (rapportcijfer gemiddeld 7,3) terwijl 65-plussers dit vaak het gemiddelde cijfer 7,8 geven. Een uitdaging voor de nabije toekomst zal zijn het vasthouden van vrijwilligers maar ook het werven van nieuwe aanwas. Zo deden diverse verenigingen in Twente al verwoede oproepen om meer mensen te vinden. Hoewel senioren een grote tevredenheid ervaren van hun vrijwilligerswerk, komt er ook een tijd dat zij moeten stoppen. Al dan niet gedwongen, zoals bij organisaties met leeftijdslimieten zoals een buurtbus, of gewoon vanwege fysieke gesteldheid. Nu Nederland in rap tempo vergrijst zal het een uitdaging worden om het vrijwilligersbestand op peil te houden. Dit terwijl er ook juist vanuit gemeenten een grotere druk is; veel organisaties kregen minder subsidies en ook gemeenten richten zich meer op kerntaken. Lokaal vrijwilligerswerk zal dan ook steeds belangrijker worden om als gemeenschap iets in stand te houden waar echt behoefte aan is.

Wij houden van onze huisdieren

Foto: gebruiker

Tijdens mijn dagelijkse werk kom ik veel mensen tegen die van hun dieren houden. De vakantie wordt aangepast aan Gizmo de Teckel, in het weekend wordt wat lekkers gekocht voor Frits de kater. Mooie dekentjes en krabpalen worden gekocht. We knuffelen veel met onze dieren, ze eten soms mee of slapen zelfs in bed. Wat een genot en liefde.

Echter, we vergeten soms dat we ook zaken delen met onze dieren, bijvoorbeeld ziektes. Zo hoorde ik laatst dat een collega-dierenarts een ziek Teckel-pupje van 5 weken had behandeld. Het pupje was erg ziek en haalde het niet. Maar ook mijn collega lag een week later ziek in het ziekenhuis. De moeder van deze pupjes was de laatste tijd niet ingeënt tegen de Ziekte van Weil. Ze was zelf niet erg ziek geworden, maar de pups wel. Meerdere pups overleefden dit niet. Mijn collega is gelukkig hersteld.

Een ander voorbeeld is Kattenkrabziekte. Dit is een bacterie die wordt overgebracht door vlooien van dier naar mens. Er komen tegenwoordig veel honden uit Zuid-Europa en de Oostbloklanden. Het gevaar bestaat dat deze honden ziektes bij zich hebben als Brucellose en Hondsdolheid. Deze ziektes zijn uitgeroeid in Nederland, maar niet in de genoemde landen. Als mensen besmet raken door een besmette hond kunnen ze overlijden.

Zo zijn er veel voorbeelden te noemen van mensen die in meer of mindere mate ziek worden van dieren of van vlooien en teken die bij deze dieren leven. Mijn advies is dan ook: houd van je dier, knuffel hem of haar, speel ermee. Maar verzorg je dier goed en vaccineer je dier jaarlijks (wat noodzakelijk is). Behandel regelmatig tegen wormen, teken en vlooien. Bij ziekte: ga tijdig naar de dierenarts.

Esther van Sprang
Dierenarts
Dierenkliniek Enschede

Slagerij Mark Wagelaar opent vestiging in Enschede

ENSCHEDE - De zaak vol smaak, of ook wel Slagerij Mark Wagelaar, is sinds 12 september een winkel rijker. De slager met aandacht voor wat lekker is, opende recent een winkel aan de Zweringweg 214 in Stadsveld in Enschede. Ook in hier kan men dus nu terecht voor de ambachtelijke specialiteiten en service met een glimlach.

Veel mensen weten Slagerij Mark Wagelaar te vinden als het op lekker en ambachtelijk bereide vleesspecialiteiten aankomt. Of men nu komt voor een lekker stukje vlees voor bij het avondeten of voor een barbecue- of gourmetpakket, bij de slagerij in Boekelo vindt u wat u zoekt. En ook in Enschede kunt u sinds kort terecht bij de slager, op 12 september werd er namelijk een nieuwe vestiging aan de Zweringweg 214 geopend.

Kwaliteit
De slagerij staat voor kwaliteit en de producten worden dan ook vers en ambachtelijk voor u bereid. Zo worden de kant-en-klare maaltijden elke dag vers bereid en hanteert men hoge standaarden als het op de kwaliteit van het vlees aankomt. Zo is men Porc D'Or sterdealer slager. Dit keurmerk garandeert malser varkensvlees van uitmuntende kwaliteit. Tevens heeft men zicht op de herkomst van dit vlees, dit komt namelijk uitsluitend van varkenshouders waarbij het dierenwelzijn erg hoog in het vaandel staat. Zo kunt u zorgeloos genieten.

Divers assortiment
Naast van hoge kwaliteit is het assortiment ook zeer divers. U kunt in de winkel natuurlijk terecht voor uw vlees en vleeswaren, maar ook voor dagverse maaltijden, vleesschotels voor gourmet en barbecue, saladeschotels, warme en koude buffetten en ook voor borrelhapjes bent u er aan het juiste adres. Ook kunnen alle producten online worden besteld. Deze kunnen bij u thuis worden bezorgd of u kunt ze afhalen in de winkel. Ideaal wanneer u een feest geeft en u geen tijd heeft om zelf in de keuken te staan! Zelf eens het uitgebreide assortiment en de service van Slagerij Mark Wagelaar ervaren? Kom eens langs in Boekelo aan de Beckumerstraat 32A of natuurlijk in de nieuwe winkel aan de Zweringweg 214 in Enschede.

Kom naar de Oneto Kleindierenshow

ENSCHEDE – Dierenliefhebbers houden 6, 7 en 8 december vast en zeker vrij in hun agenda. Dan namelijk wordt de 65e aflevering van de Oneto kleindierenshow gehouden in Hangar 11 op vliegveld Twenthe aan de Vliegveldweg 345 in Enschede.

De Kleindierenshow is ondertussen een te bescheiden omschrijving van het evenement. Draaide het in de beginjaren vooral om de keuring van hoenders, sierduiven, water- en siervogels, konijnen en cavia's, anno 2018 is die internationale keuring onderdeel van een veel groter festijn.

Zeldzaam
Op de grootste dierenshow van Oost-Nederland is de keuring van genoemde diersoorten nog altijd een belangrijk onderdeel. Bezoekers kunnen in Hangar 11 zo kennis maken met ruim 300 rassen. Met soms heel zeldzame en bijzondere rassen, zoals de in Nederland nog vrijwel onbekende blauwe holicer, een konijnenras. Het gaat daarbij ook om tal van kleurrijke parkieten en papegaaien van de leden van de Parkietensociëteit en de prachtige park- en siervogels van de vereniging Aviornis. Op de Oneto hebben zij een eigen plek, waar ook veel informatie is te vinden over het houden en kweken met al die vogelsoorten. Bij binnenkomst in de tentoonstellingshal, kunnen bezoekers onmiddellijk de diverse winnaars zien in een eregalerij. Behalve genieten van prachtige dieren, worden door hoofdsponsor Garvo diervoeding presentaties dierverzorging gegeven. De 65e Oneto kleindierenshow is open op vrijdag 7 december van 15.00-22.00 uur; zaterdag 8 december van 09.00-19.00 uur en zondag 9 december van 09.00-16.00 uur. Entreeprijzen (pin aanwezig): volwassenen 6 euro, kinderen tot en met 16 jaar gratis. Doorlopende entreekaart, 10 euro. Locatie: Hangar 11 op vliegveld Twenthe, Vliegveldweg 345, Enschede. Parkeren is gratis.

Sfeerdagen

BOEKELO - De sfeer van de naderende kerst ervaren kan tijdens de Sfeerdagen op 30 november, 1 en 2 december.

De Sfeerdagen worden georganiseerd door Brocante Kom Kiekn. Erve Pluizebol staat drie dagen lang in het teken van de kerst met onder andere adventskransen. Ook de bekende curiosa, brocante, handwerkartikelen en wol zijn weer te koop. Op vrijdag tussen 13.00 uur en 17.00 uur en zaterdag en zondag tussen 10.00 uur en 17.00 uur bent u van harte welkom bij Erve Pluizebol aan de Ganzebosweg 300 in Boekelo.

Foute Kerst Bingo

GLANERBRUG - Geen saaie bingo in Noaberhuus Glanerbrug, maar een gezellige Foute Kerst Bingo.

De Foute Kerst Bingo wordt gehouden op zaterdag 8 december vanaf 20.00 uur. Alle mannen en vrouwen, jong en oud, mogen meespelen met de bingo die door Diva Diny wordt gepresenteerd. Er worden acht rondes gespeeld en bij elke ronde kunnen er meerdere (ludieke) prijzen worden gewonnen. Na de bingo is er nog een afterparty. Meedoen? Kaarten à € 10,- zijn te koop aan de bar.

Pubquiz

HAAKSBERGEN - Op zondag 9 december is er weer een pubquiz bij De Kappen.

In teams van twee tot vijf personen beantwoordt u vragen in uiteenlopende categorieën. Het team dat aan het eind van de avond de meeste vragen goed heeft beantwoord is de winnaar. De pubquiz begint om 18.30 uur. Deelnemen kost € 3,50 per persoon. Kom met uw team of kom alleen, er is altijd wel een team bij wie aangesloten kan worden.

Kleine platen- en cd-beurs

ENSCHEDE - De Muziekbank organiseert op zaterdag 8 december van 11:00 tot 16:00 weer een Enschedese platen- & cd-beurs op het plein bij STOET bij de Openbare Bibliotheek Enschede.

Er is weer een groot aanbod aan overtollige cd's van de Muziekbank met natuurlijk weer nieuwe aanvoer. Dus wanneer u nog op zoek bent naar cd's of platen kom dan naar de kleine Enschedese platen-& cd-beurs. Gevonden wat u zocht? Bij STOET kunt u terecht voor een goede lunch of een kop koffie.

Laatste voorstelling van 'Orfeo' bij Sonnevanck

ENSCHEDE - Op zondag 2 december eindigt de tour van de voorstelling Orfeo in het eigen huis van Theater Sonnevanck in Enschede. Orfeo is een spannende, grappige en ontroerende versie van de opera L'Orfeo van Monteverdi, voor kinderen vanaf 8 jaar. De voorstelling is een bijzondere coproductie van twee Enschedese gezelschappen: jeugdtheatergezelschap Theater Sonnevanck en operagezelschap de Nederlandse Reisopera.

Orfeo ging op 21 oktober in première en speelde 40 keer in kleine theaters en speellokalen op basisscholen in Nederland. Daarmee brachten de twee gezelschappen opera en muziektheater naar de kinderen toe en kregen zij de kans om hiermee kennis te maken. Schrijver en regisseur Daniël van Klaveren bewerkte de oudste opera van de wereld (Monteverdi's L'Orfeo) tot een frisse, nieuwe versie voor kinderen vanaf 8 jaar. Orfeo is een intieme voorstelling, gespeeld door acteur Bart Sietsema, zangers Merlijn Runia en muzikant Christoph Mac-Carty.

Orfeo als popster
Iedereen houdt van hem: Orfeo! De fans staan voor hem in de rij. Als Orfeo zingt is het alsof de zon gaat schijnen en verdriet niet meer bestaat. Geen wonder dat het mooiste meisje van de wereld, Eurydice, zijn vriendin is. Een stralend duo zijn ze. Tot opeens Eurydice sterft, gebeten door een giftige slang. Orfeo weigert het te geloven. In zijn leven sterft er niemand! En zeker Eurydice niet. Tot aan de onderwereld reist hij om haar terug te vinden. Als het moet zal hij de Dood betoveren met zijn zang. Maar is dat genoeg om haar weer mee te nemen?

Kaarten bestellen
Kaarten voor Orfeo op zondag 2 december om 15.00 uur in Theater Sonnevanck (Walstraat 2) kunnen worden besteld via www.sonnevanck.nl/voorstelling/orfeo of door te bellen naar 053 – 431 54 00 (ma t/m vr 9.00 – 17.00 uur). Kaarten kosten €7,50 voor kinderen t/m 12 jaar en €10,- voor volwassenen. De voorstelling duurt ongeveer een uur. Meer informatie over Orfeo op https://www.sonnevanck.nl/voorstelling/orfeo.

Vredehof schenkt uniek troostconcept voor kinderen

HAAKSBERGEN - Vrijdag 23 november heeft het Hospice Het Buurtzorghuis in Haaksbergen een uniek pakket aan troostmateriaal voor kinderen mogen ontvangen, gefinancierd door het Vredehof Donatie Fonds.

Kinderen die in een hospice opa, oma, vader of moeder bezoeken, gaan een moeilijke tijd door. Een dierbare naaste komt op korte termijn te overlijden. Om deze kinderen in het hospice te kunnen ondersteunen heeft Miranda Smit-van Keulen met haar Moppie-Kussens met Karakter een uniek troostconcept ontwikkeld. Deze karakters staan afgebeeld op vier kussens welke worden ondersteund door een pedagogisch plan, verhalen en bijbehorende knutsel- en kleurplaten. De ervaring leert dat de Moppie-Kussens met Karakter ondersteuning biedt, wanneer het kind daar behoefte aan heeft en helpt om zijn of haar emoties ermee delen.

Financiering
Voor de financiering van dit unieke project vond ze direct een enthousiaste partner in Vredehof die de benodigde gelden beschikbaar stelde vanuit het Vredehof Donatie Fonds. Op 23 november kregen Ria van der Stelt, Ben Horstink en het team vrijwilligers van Hospice Het Buurtzorghuis het volledige pakket overhandigd door Pedro Swier, Algemeen Directeur Vredehof en vertegenwoordiger van het Vredehof Donatie Fonds en Herman Achterhuis, uitvaartverzorger bij Vredehof.

Informatie
Meer informatie over de Moppies is te vinden op www.deMoppies.com. En meer informatie over Vredehof en het Vredehof Donatie Fonds vindt u op www.vredehof.nl.

Vredehof
Vredehof, in Enschede voortgekomen uit de coöperatieve gedachte, is geworteld in een groot deel van Twente, Salland en de Achterhoek. Met ruim anderhalve eeuw ervaring is Vredehof autoriteit op het gebied van uitvaartverzorging. Vredehof werkt met eigen mensen en middelen en is in het bezit van het Keurmerk Uitvaartzorg en het ISO 9001 certificaat Postmortale Zorg. De uitvaartverzorgers van Vredehof zijn opgenomen in het Register Uitvaartverzorgers. Vredehof is neutraal en niet verbonden aan een verzekeringsmaatschappij. Deze onafhankelijkheid geeft de zekerheid van een perfect uitgevoerde uitvaart.

Uitnodiging voor Project Couplet 2.0 voor Enschedeërs

ENSCHEDE - Op maandag 10 december start Concordia's nieuwe project Couplet 2.0. Elke inwoner van Enschede met een beetje interesse in kunst wordt uitgenodigd zich aan te melden, om samen met kunstenaar Jessica van Deursen een tentoonstelling te maken. Aanmelden kan tot en met maandag 3 december.

Dit nieuwe project van Concordia, sluit aan bij het jaarthema van 2019 'ontmoeten en ontdekken'. Een kunstenaar en een inwoner van Enschede worden aan elkaar gekoppeld. Ze gaan met elkaar in gesprek over de kunst. Welke vragen deze ontmoeting ook oproept, het resultaat is een expositie. Misschien met werk van de kunstenaar, misschien met werk dat de inwoner en de kunstenaar samen hebben gemaakt of uitgekozen. Misschien bij Concordia, misschien in de huiskamer van de inwoner.

Vrije mening
"Bij Concordia mag je vinden van kunst wat je wilt. Dat betekent dat elke mening ertoe doet, die van de kunstenaar net zoveel als die van de kunstleek of de kunstkenner," vertelt Petra Boonstra, programmeur beeldende kunst bij Concordia. "Dit project gaat over contact tussen de kunstenaar en het publiek en benadrukt dat mensen kunst mogen ervaren op hun eigen manier, ook staat het misschien ver van ze af."

Deelnemers
Dit jaar doen er drie kunstenaars mee, elk voor een periode van drie maanden. De eerste, Jessica van Deursen, start op 10 december. In de andere twee edities gaan Daan Samson en Esmay Groot Koerkamp aan de slag.

Jessica van Deursen
Jessica is een performance kunstenaar, in 2012 afgestudeerd aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam. Ze vertelt: "Ik ben ontzettend benieuwd met wie ik voor Couplet 2.0 samen mag gaan werken. Hopelijk met iemand die op het eerste oog een compleet ander leven heeft dan ikzelf. Want dan kan de overwinning als het lukt om samen een tof werk te realiseren, alleen maar groter zijn!"

Meedoen
Ben jij geïnteresseerd in kunst en wil jij samen met een kunstenaar een tentoonstelling maken? Meld je dan aan! Stuur voor 3 december een e-mail naar programmeur Petra Boonstra op doemee@concordia.nl met daarin een korte tekst waarin je uitlegt waarom jij mee wilt doen, wat jouw algemene idee is over beeldende kunst (let op, hierin is dus geen goed of fout. Het gaat enkel om jouw insteek zodat we een goede match kunnen maken met de kunstenaar), je opleiding of werk en je geboortedatum. Alles bij elkaar maximaal 1000 woorden.

Meer informatie over het project staat op www.concordia.nl/couplet2.0

90 jaar Synagoge Enschede

ENSCHEDE - In december is het 90 jaar geleden dat de Synagoge in Enschede in gebruik werd ingewijd en is het honderd jaar geleden dat De Bazel zijn schetsen voor de synagoge maakte.

Ter gelegenheid van deze jubilea heeft Synagoge Enschede een tentoonstelling ingericht die het verloop van het ontwerpproces op fraaie wijze inzichtelijk maakt. Daarnaast wordt aandacht geschonken aan de overige werken die De Bazel en Smits voor Enschede maakten. Op woensdag 28 november werd de tentoonstelling geopend. Ga voor meer informatie naar www.synagogeenschede.nl.

Heavy Metal

ENSCHEDE - Op 2 december is er een mini-excursie bij StadsCarillon Enschede.

De excursie begint om 15.30 uur en voert u naar boven in de toren van de Grote Kerk. Op de derde verdieping zijn de vier luidklokken te zijn en op de vierde de wijzerplaat, het uurwerk en de speeltrommel. Aanmelden voor deze mini-excursie is noodzakelijk en kan via stadscarillonenschede.weebly.com.

Mantelzorgpunt

HAAKSBERGEN - De zorg voor een ander is niet altijd even makkelijk. Contact met andere mantelzorgers en een mantelzorgconsulent is dan prettig.

Tijdens de bijeenkomst op 4 december krijgt u de mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan. Tussen 10.30 uur en 12.30 uur kunt u hiervoor terecht in de Noaberpoort.

Met andere woorden

ENSCHEDE - Na lange tijd kan er weer genoten worden van Jan Smit in het theater. Op 4 december staat hij met 'Met andere woorden' in het Muziekcentrum.

De show 'Met andere woorden' is naar het gelijknamige nieuwe album van Jan Smit. Een bijzondere cd. Normaal gesproken zijn de nummers van hemzelf, maar dit maal hebben collega's de nummers geschreven. Dat kan dan ook betekenen dat er een nieuw geluid gaat klinken. Kaarten voor het optreden van 4 december om 20.00 uur zijn verkrijgbaar voor € 39,50 via onder andere www.wilminktheater.nl.

Rituelen rondom de dood en rouw

ENSCHEDE - Yarden Overijssel organiseert dinsdag 11 december om 19.30 uur in de bieb de lezing 'Rituelen rondom dood en rouw in multicultureel Nederland', door Yvon van der Pijl.


Tijdens de interactieve lezing gaat Yvon van der Pijl in op de afscheid- en rouwrituelen in verschillende culturen en religies. In Nederland leven mensen uit alle windstreken en met allerlei verschillende achtergronden samen.

In de zorg
Ook in de zorg rond het levenseinde krijgen we te maken met deze diversiteit. Mensen in de uitvaartzorg, maar ook bijvoorbeeld de ouderenzorg, palliatieve zorg, rouwbegeleiding en onderwijs worden geconfronteerd met andere gebruiken en wensen. Dat roept allerlei vragen op over de beleving van leven en dood, gezondheid en ziekte, maar ook over passende begeleiding en bejegening.

Tijdens de lezing is er gelegenheid om vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen. De toegang is gratis. Graag vooraf aanmelden via info@bibliotheekenschede.