Hart van Haaksbergen

14 juni 2019

Hart van Haaksbergen 14 juni 2019


Open tuinen inspireren duurzaam en divers

HAAKSBERGEN - Komend weekend staat het Open Tuinen Weekend weer op het programma. Ook de Groei & Bloei afdeling Berkelland/Haaksbergen doet fanatiek mee. Kijkers zijn van harte welkom in de ruim 35 bijzondere tuinen die zaterdag en zondag hun poorten openen voor het publiek.

Het Open Tuinen Weekend is voor de liefhebbers van bijzondere tuininrichting één van de hoogtepunten van het jaar. Landelijk zijn meer dan 1.000 tuinen geopend, waarbij geen twee tuinen hetzelfde zijn. Naast de mooie inrichting van de tuinen zelf, spelen ook andere factoren een rol. Zo kan ook menig Haaksbergenaar met een gewóne tuin wat leren op het gebied van duurzaam inrichten en biodiversiteit. De tuinen zijn te vinden op: www.berkelland.groei.nl

Voorkom overlast
Veel van de te bezichtigen tuinen zullen in ieder geval één ding goed doen: veel gras en groen. De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor het inrichten van de tuin in relatie tot de klimaatverandering. Wie ook in Haaksbergse achtertuinen zijn ogen goed de kost geeft zal zien dat ze nog relatief vaak vol liggen met tegels. Onderhoudsarm, zeker, maar ook problematisch. Zo houdt een betegelde tuin niet alleen veel hitte vast in de zomer, maar het zorgt er ook voor dat water moeilijker weg kan stromen in de bodem. En dit zorgt dan weer voor wateroverlast in de directe omgeving.

Biodiversiteit
Ook het stimuleren van biodiversiteit is een belangrijk aspect van een moderne tuin. Zo kunt u zelf veel doen met de keuze voor bloemen en planten om de nuttige insecten te helpen en de vervelende juist buiten de deur te houden. Zo dragen goede bloemen en planten bij aan een aangename leefomgeving voor bijen en vlinders.

WAK in Haaksbergen

HAAKSBERGEN - Deze zaterdag begint de Week van de Amateurkunst. Ook in Haaksbergen is er een divers en uitgebreid programma.

Dit jaar is al weer de vierde editie van de Haaksbergse Week van de Amateurkunst. Kunst moeten we in dit geval in een hele brede context zien: van muziek tot beeldende kunst, theater en nog veel meer.Deze zaterdag is onder meer een heuse pop-up galerie te zien in het kulturhus, waar Haaksbergse kunstenaars werk vertonen tijdens de reguliere openingstijden. In het kulturhus is tevens op zondag 23 juni de afsluiting van de WAK, met het 'Klein Duimpje Concert.' Het totale programma is te vinden op www.kulturhushaaksbergen.nl/wak of op Facebook, WAKHaaksbergen.

Jaargang: 5 • Nr 218• Wk 24

Een vaderdagcadeau om van te genieten

ENSCHEDE - Familie is belangrijk voor Italianen, dus pakt Pinna Delicatessen uit met Vaderdag.


Pinna Delicatessen zit nog niet zo lang in winkelcentrum Stokhorst in Enschede, maar men weet de winkel al goed te vinden voor de heerlijkste delicatessen uit Italië en uit Nederland. Een uitgebreid assortiment hapjes, maar ook heerlijke maaltijden.

Maaltijden
Voor huisgemaakte maaltijden volgens origineel Italiaanse recepten, die u thuis alleen nog maar hoeft op te warmen gaat u naar Pinna Delicatessen. Niet alleen voor de dagen dat u geen zin hebt in koken of geen tijd ervoor heeft. Zeker ook voor de dagen dat u wilt genieten van heerlijk eten zijn de maaltijden geschikt. Om het compleet te maken, kunt u de maaltijd afsluiten met Siciliaanse Cannoli of Tiramisu als dessert.

Vaderdagactie
Verras uw vader op vaderdag met heerlijke delicatessen als kaas, olijven, tapenades, wijn, chocolade of bijvoorbeeld een "notentorentje". Als u de allerliefste vader van de hele wereld heeft, dan kunt u uitpakken met de op de foto afgebeelde mand. Deze mand vol lekkernijen kunt u ook winnen door de Facebookpagina van Pinna Delicatessen te liken.

Pinna Delicatessen wenst iedereen een fijne Vaderdag!

Column

Duaal

Ik kan het nog niet precies duiden, maar ik geloof dat in Enschede de politiek steeds meer duale trekjes krijgt. Deze gemeenteraad is zelfstandiger dan de vorige en verantwoordelijkheden en verwachtingen worden naar elkaar toe uitgesproken.

Neem vorige week maandag. In Enschede-Zuid was een kleine buurtopstand over de huisvesting van probleemgevallen in een bejaardenflat. Zo'n 200 buurtbewoners wilden met z'n allen tegelijk voorgelicht worden over de gemeentelijke plannen en niet in groepjes. Dat eerste was toegezegd, maar de medewerkers van gemeente en corporaties zagen het al voor zich; 200 man met een duidelijke mening in een te klein klaslokaal en zij bedankten voor de eer. Gevolg, er komt alsnog een info-avond voor de totale buurt. Kan nog leuk worden. Inmiddels is een toezegging van de gemeente opgedoken, om niet meer probleemgevallen in Zuid onder te brengen, maar te verspreiden over de hele stad.

Terwijl in Zuid gedemonstreerd werd, werd er vergaderd in de raadszaal van het stadhuis. Het hoofdonderwerp was de financiële rekening over 2018, maar de discussie ging in feite over de toekomst van Enschede. Elke bestuurder en elke beleidsambtenaar staat te springen om zijn projecten gerealiseerd te krijgen, terwijl er nog maar twee jaren zijn om bestuurlijk iets voor elkaar te krijgen. Het wordt dringen en wat nu een rol speelt zijn de machtsverhoudingen, binnen en buiten de fracties. Een natuurlijke machtsscheiding is oppositie versus coalitie. Als het erop aankomt houden de coalitiepartijen elkaar stevig vast. Soms is er wat gerommel in de verte, maar voordat de bui er is, is de eenheid hersteld. Totdat……. juist, totdat het een keer misgaat.

Leider van het coalitiemachtsblok is uiteraard BurgerBelangen Enschede (BBE), die de indruk maakt van het jochie in de speelgoedwinkel, dat niet kan kiezen. Hetzelfde speelt bij D66, maar dan omgekeerd. Daar koestert men nog "de goeie, ouwe tijd" , toen D66 de grootste raadsfractie was. Als die twee elkaar zouden vinden, zouden zij hun gang kunnen gaan. Maar zover zijn ze nog niet. De overige coalitiepartijen laveren daar tussendoor en hopen dat het niet tot brokken komt.

Bij het tegenblok de oppositie, valt de snelle inpassing van de kleine fracties op. De grotere oppositiefracties SP en GroenLinks zijn nog een beetje de weg kwijt na het wegsturen van de onderhandelingstafel en moeten hun plekkie "heroveren". Zo krijgt men een gemeenteraad, die bewust opereert en het de coalitie behoorlijk moeilijk kan maken. Bijvoorbeeld FC Twente. Wat gebeurt er beleidsmatig op de lange termijn, welke rol speelt de gemeente daarbij en kost dat weer enkele miljoenen? Zo kan ik met gemak een tiental levensgevaarlijke dossiers noemen. Een raad die de ruimte pakt, die zij krijgt. Die op haar strepen staat, kaders trekt en samenwerkt als het mogelijk is.

Drie open dagen bij Baan Automotive

HENGELO - In 1960 begonnen als Baan Automobielen en nu bijna 60 jaar later kunt u er nog steeds terecht voor al uw occasions en reparaties van alle merken. De naam is veranderd in Baan Automotive, het bedrijf is overgegaan van vader op zoon en uitgebreid. Baan is meegegaan in de ontwikkeling van de techniek, maar goede service als standaard is gebleven.

Drie dagen lang kunt u de meer dan veertig occasions die nu op voorraad zijn bij Baan Automotive Hengelo inspecteren. Vergelijk elke auto met uw wensenlijstje en wanneer u tijdens de open dagen een auto koopt, dan krijgt u er Baan garantie bij. Dit houdt in dat u 12 maanden garantie krijgt op de gehele auto, 12 maanden gebruik kunt maken van Bosch Car Service pechhulp EU, vervangend vervoer, gegarandeerd 12 maanden onderhoudsvrij en garantiereparatie bij u in de buurt. Voor aflevering krijgt deze nog een professionele reinigingsbeurt binnen en buiten en de tank wordt volledig gevuld. Mocht u twijfels hebben omdat het een occasion betreft, dan geeft de Baan garantie u zekerheid. Tijdens de open dagen is het Baan garantie pakket GRATIS (normaal optioneel € 749,-).

Werkplaats
Tijdens de open dagen kan er ook een kijkje worden genomen in de werkplaats. U ziet dan zelf hoe er gewerkt wordt en dat uw auto in vertrouwde handen is. U kunt zien dat de modernste apparatuur beschikbaar is voor de diagnostiek en reparatie. Baan Automotive is verder aangesloten bij BOVAG èn is erkend reparateur van Saab.

Ook voor kinderen
Tijdens de open dagen hoeven de kinderen zich niet te vervelen. Met een leuke speurtocht vermaken de kinderen zich opperbest en heeft u de tijd en de aandacht voor het bekijken van de ruime collectie bij Baan Automotive.

Openingstijden
U bent op donderdag 20 juni welkom tussen 8.00 en 20.00 uur, op vrijdag 21 juni van 8.00 tot 18.00 uur en op zaterdag 22 juni van 10.00 uur tot 17.00 uur. Er staat koffie en wat lekkers op u te wachten!

Wat maak jij?
Ik maak gemengde media werken die het meeste lijken op foto's. Daarmee bedoel ik dat ik verschillende fotografische en grafische technieken met elkaar mix om uiteindelijk tot het werk te komen.

Wat maakt jouw werk speciaal?
De afgelopen 12 jaar heb ik zo'n beetje om de wereld heen gereisd. Niet dat ik hier het geld voor had; vaak sliep ik in weilanden, bij mensen thuis, in een tent of onder een zeiltje. Om die ervaringen structuur te geven nam ik foto's. Bij thuiskomst had ik dan zoveel portretten dat ik van 'gekkigheid' niet wist wat ik er mee moet. De foto's verdwenen dan voor een lange tijd in een doos. Eens in de zoveel tijd gaat die doos open en maak ik nieuwe verhalen met de foto's. Een beetje zoals een stripboek zonder tekst.

Waar kunnen we jouw kunst zien?
Ik verspreid mijn geprinte fotoboekjes in koffiehuizen en op straat.

Welke bekende kunstenaar bewonder jij?
Sascha Weidner.

Wat betekent Enschede voor jou?
Ook al kom ik niet oorspronkelijk uit deze stad, ik wordt elke dag geconfronteerd met haar geschiedenis. Het laat mij zien dat ondanks hoge pieken en diepe dalen deze stad trots blijft en zichzelf altijd herpakt.

Leazen maakt wies.
Völle leazen vake eegnwies.

Maandag 17 juni 10:00 uur

De vernieuwde Hubo Losser voor advies en materialen

LOSSER - Er zijn boeken vol geschreven over hoe je de markt kunt veroveren of hoe je bestaansrecht van je winkel kunt creëren en behouden. Kort gezegd komt het erop neer dat je iets moet hebben wat een ander niet heeft. Hubo XL in Losser heeft dat: een shop in shop van Morshuis Interieurspecialist.


Voor advies en inspiratie kunt u bij Morsthuis Interieurspecialist terecht. Soms kan een kleine verandering al voldoende zijn om een geheel andere sfeer te creëren, maar ook voor advies over een volledige metamorfose van een ruimte en de laatste trends kunnen zij u alles vertellen.

Inrichten
Ga rustig zitten in het gezellige koffiecafé en laat alles wat u heeft gezien op u inwerken en maak een keuze. Welke raamdecoratie past bij de functie en de sfeer van de ruimte? Horizontale of verticale lamellen, rolgordijnen, vitrage of toch iets anders? En welk materiaal? Eenmaal de keuze gemaakt, dan kunt u door Hubo XL laten inmeten, maken en monteren.
Een trend is tegenwoordig het gebruik van pvc vloeren. De winkel is aangepast aan deze trend. Nu is er de ruimte om u te laten zien hoe mooi en natuurlijk een pvc vloer is. Vanzelfsprekend is de vloer in diverse kleuren en met verschillende patronen leverbaar. Ook is speciaal hiervoor Stan Schepers in huis gehaald. Hij kan u alles vertellen over de voordelen van de vloer en u adviseren bij uw keuze.

Komt u ook een kijkje nemen bij Hubo Losser aan de Industriestraat 2 in Losser?

Gratis live optreden van Tino Martin

ENSCHEDE - Op vrijdag 28 juni 2019 treedt de populaire Tino Martin op in Holland Casino Enschede tijdens de Casino Night Out die vanaf 14 juni elke vrijdag en zaterdag plaatsvindt, waarbij de entree gratis is. Het optreden vindt plaats in de speelzaal van het casino en zal naar verwachting rond 23.00 uur zijn. Maar kom op tijd want vol is vol!


Kom langs aan het Koningsplein om een gokje te wagen in het enige echte casino, waar je kunt spelen op de vele speelautomaten of aan de speeltafels. In de speelzaal draait elke vrijdag en zaterdag een coole DJ of is er live muziek. Tijdens de Casino Night Out op vrijdag en zaterdag ervaar je het casino op z'n best en maak je kans op extra geldprijzen of kun je gratis één minuut geld graaien winnen in de spectaculaire 'Money Shower'.
Verder maak je tijdens de Onwies Eanske campagne (van 14 juni t/m 14 juli) elke zaterdagavond kans op FC Twente seizoenskaarten 2019-2020 als je speelt op de speelautomaten in The Club op de tweede etage. Deze gezellige zaal is vooral gericht op nieuwe gasten die hier persoonlijk speluitleg kunnen krijgen en al kunnen spelen met een lagere inzet vanaf € 2,50. The Club op zaterdagavond is genieten van de perfecte 'Saturday Night Vibe'. Een heerlijke avond vol spanning, spel, lekkere muziek en mooie cocktails.
Je bent van harte welkom als je 18 jaar of ouder bent op vertoon van een geldige identificatie (paspoort of rijbewijs). Het casino is dagelijks open van 12.00 uur tot 03.00 uur. Bij Holland Casino kun je in een veilige omgeving spelen aan tafels en speelautomaten. Voor de agenda in de komende periode kijk op www.hollandcasino.nl/enschede.

Column

Oproer

Mijn man en ik zitten aan de ontbijttafel. Broodje, kopje thee, koffie, beetje kletsen en ondertussen de krant lezen. "Man, man, man, ze leren het ook nooit", zeg ik. "Ze" is het college van Enschede. Onrust over nieuwe bewoners met psychische problemen in Enschedees wooncomplex is de kop van het artikel in de Tubantia. Het is de bedoeling dat in het wooncomplex 40 appartementen beschikbaar komen voor beschermd wonen van "kwetsbare groepen" met 24-uursbegeleiding. Bewoners en de wijk voelen zich overvallen door het bericht en eerlijk gezegd ik ook. De raad is niet op de hoogte en moet het nieuws in Tubantia lezen. Kwetsbare groepen moeten opgevangen worden en een goede woonvoorziening met begeleiding levert alleen maar winst op, daar is iedereen zich van bewust. Dat is ook niet de discussie. Wel waar die woonvoorziening moet komen en hoe je de bewoners van de wijk daarover moet informeren. Zij horen bij het hele proces vanaf het begin betrokken te worden. De grootste fout die je als gemeente kunt maken, is stiekem je gang gaan (proces is al 2 jaar geleden gestart), niets zeggen en dan de bewoners ermee overvallen. Dom, dom, dom! Onze inwoners willen zich niet overvallen voelen. Zij willen gewoon in een vroegtijdig stadium worden geïnformeerd over zaken die in hun woon- en leefomgeving staan te gebeuren en geïnformeerd worden welke rol hij of zij heeft in het hele proces. Dan weet je ook waar je aan toe bent en dat schept de juiste verwachtingen.

Het opvangen van kwetsbare groepen kent al een lang proces. Aangezien stadsdeel Zuid al verschillende woonvoorzieningen heeft voor kwetsbare groepen, ligt er de toezegging (naar aanleiding opvang cliënten van Tactus aan de Vlierstraat) dat er in Zuid niets meer bij komt. Bovendien staat in een brief uit 2013, de toezegging: "Bij nieuwe (woon)initiatieven overleg te voeren met de zorgaanbieder/woningcorporatie en in overleg met de betrokken stadsdeelwethouder en stadsdeelcommissie een maatwerkproces met de buurt af te spreken". Ook niet gebeurd! Je mag van een college/portefeuillehouder verwachten dat ze leren van hun fouten uit het verleden. We hebben het AZC (opvang vluchtelingen) gehad. Bewoners werden toen ook voor een voldongen feit gesteld. We hebben de opvang van verslaafden aan de Hengelosestraat/Raiffeisenstraat gehad. EnschedeAnders heeft toen al aangegeven, we moeten beleid hebben, met een goede spreiding komen en betrek de wijk en omwonenden bij het proces/beleid. Nu hebben we oproer in Zuid en dat is zeer terecht!

Ondertussen ligt er een nota Visie en aanpak Beschermd wonen en maatschappelijke opvang. Mei 2017, werd in een randprogramma aangegeven, dat de raad de visie ter besluitvorming voorgelegd zou krijgen. In november 2018 komt de nota in de stukkenstroom zonder raadsvoorstel…. De raad kan dus geen kaders geven en niets besluiten…. Maar daar neemt EnschedeAnders geen genoegen mee!

Van een college mag je verwachten dat ze zich aan hun woord houden en de raad en bewoners hun rol geven. Het is een vereiste van behoorlijk overheidsoptreden de inwoners zoveel mogelijk te betrekken bij haar handelen en bij de totstandkoming en uitvoering van beleid, helemaal als er sprake is van maatschappelijke impact in de leefomgeving van inwoners. Consequent helder en eenduidig communiceren, vergroot het vertrouwen in de gemeente en dan word je een betrouwbare en geloofwaardige gesprekspartner. In Zuid is het hele proces flink tekort geschoten en dan krijg je oproer!


Margriet Visser
EnschedeAnders

Rijssen wordt een springkussenfestijn

RIJSSEN - Het centrum van Rijssen verandert op zaterdag 22 juni weer in het jaarlijkse springkussenfestijn.

De activiteiten zijn verdeeld over verschillende locaties. Het plein aan de Hoge Wal zal tijdelijk worden omgedoopt tot het Koers-Oost plein. Hier heeft het gelijknamige uitzendbureau de leiding over een stormbaan en springkussen. Het plein aan de Schild wordt door InPerson ingericht voor de jongste bezoekers. Verspreid door het hele centrum zijn uitdagende en leuke springkussens en stormbanen te vinden voor de actievelingen onder ons!

Bij verschillende winkeliers in het centrum zijn bonnetjes te krijgen. Deze zijn in te ruilen voor bijvoorbeeld een verfrissend ijsje of een overheerlijke stroopwafel. Daarnaast is er een warme hap te verkrijgen in de vorm van een loempia of poffertjes. Behalve de bonte verzameling springkussens vind je op het festijn ook een zweefmolen, een rodeo stier, Nerf Arena en de gameruimte op het Intertoys Plein. Bovendien zijn de winkels deze dag geopend tot 21.00 uur en hebben ze speciaal voor deze gelegenheid mooie aanbiedingen. Er zal genoeg te zien en te beleven zijn op het springkussenfestijn!

Bon Boys zoeken nieuwe vrijwilligers

HAAKSBERGEN - Voetbalclub Bon Boys is op zoek naar meer vrijwilligers. Zij zijn belangrijk voor alle aspecten van een goed lopende voetbalclub. Het bestuur hoopt dan ook op diverse fronten wat gedreven mensen te kunnen vinden.

Binnen de vereniging is behoefte aan mensen voor diverse taken. Onder meer gastheren en -vrouwen voor in de kantine, in het wedstrijdsecretariaat, als scheidsrechter, trainer, coach, grensrechter en bij overige zaken zoals de financiën, ICT, het kledingsfonds, onderhoud aan materiaal en nog meer. Allemaal taken die bijdragen aan het goed functioneren van de mooiste club van de regio - volgens de Boys zelf. Er zijn nog twee info-avonden gepland. Mogelijke vrijwilligers voor voetbalzaken zijn welkom op dinsdag 18 juni van 19.00 tot 20.00 uur. Voor laatstgenoemde zaken zoals ICT, kledingfonds en onderhoud is de info-avond op woensdag 26 juni van 19.00 tot 20.00 uur.

Column Vrijspraak: Dat is toch raar?

Veel advocaten doen het niet graag; een zaak op basis van gefinancierde rechtsbijstand, beter bekend als de toevoeging. Mensen die een toegevoegde advocaat hebben, menen dat die advocaat voor zijn werk door de staat betaald wordt. Dat is ook zo maar wat men niet weet is dat die staat voor ieder dossier maar een bepaald bedrag vergoedt. Het maakt in principe niet uit hoeveel uur er aan zo’n dossier besteed wordt, de vergoeding blijft hetzelfde. En ik kan u vertellen dat die vergoeding niet bepaald overhoudt.
Om die reden zijn er advocaten die geen toevoegingen doen en zo zijn er advocaten die ondanks dat nog steeds toevoegingen doen. Die keus maakt iedere advocaat zelf. De uitholling van en bezuinigingen op de rechtspraak en gefinancierde rechtsbijstand zijn zorgelijk, maar daar wil ik het nu niet over hebben. Een bepaald aspect aan de toevoeging is zo vreemd, dat ik mij er altijd over verbaasd heb dat advocaten daar niet massaal stampei over maken: bij winst van een procedure worden de proceskosten (die de tegenpartij moet betalen) van de vergoeding voor de advocaat afgetrokken. Ik leg uit: ik win voor mijn cliënt een procedure en de tegenpartij wordt in de proceskosten (zeg: € 500,00) veroordeeld. De vergoeding die ik van de Raad voor Rechtsbijstand krijg (zeg: € 1.000,00) wordt verminderd met die € 500,000. Die andere € 500,00 moet ik maar bij de tegenpartij gaan halen.
Als er direct betaald wordt, is dat probleem te overzien, maar vaak gebeurt dat natuurlijk niet. Dan moet ik nog meer tijd in het dossier gaan steken én ik moet extra (deurwaarders)kosten gaan maken. Verlies ik echter diezelfde procedure voor mijn cliënt, dan krijg ik het “normale” bedrag van de Raad. Omdat de wederpartij niet in de kosten is veroordeeld, wordt er niets in mindering gebracht. Met andere woorden: ik loop als belangenbehartiger een risico, maar alleen als ik mijn werk goed doe. Dat is toch raar, vindt u niet?

Corina van Assen is mede-eigenaar van RP Advocatuur in Enschede. Zij behandelt zaken op het gebied van arbeidsrecht, contractenrecht en letselschade. Daarnaast is zij werkzaam als tekstschrijver. Voor Hart van Enschede verzorgt zij de maandelijkse column Vrijspraak.

Sensationeel prijzencircus bij Vegter Jeans

ENSCHEDE - Met "Boeren, burgers en buitenlui, komt dat zien. Het sensationele prijzencircus bij Vegter Jeans staat dit weekend te gebeuren", nodigt Vegter Jeans iedereen uit om op vrijdag 14 juni, zaterdag 15 juni en zondag 16 juni te komen profiteren van de vele topaanbiedingen.

Dit weekend kunt u bijvoorbeeld twee Brams Paris of New Star stretch-jeans kopen voor slechts € 60,-. De adviesverkoopprijs is van deze jeans is € 49,95 per stuk. Ook de Twin Life polo's en sweaters met een adviesprijs van € 49,95 kunt u in dit weekend voor € 49,95 per twee mee naar huis nemen. En overhemden met korte mouw inslaan voor de komende zomer is zeker een aanrader. Voor twee stuks betaalt u maar € 39,95.

Verkoophal
De verkoophal van Vegter Jeans is maar liefst 1.000 vierkante meter groot en dat maakt dat u er een ruime sortering broeken en vrijetijdskleding in alle maten kunt vinden. Vegter heeft zelfs de ruimste sortering jeans van Oost-Nederland. En alles wordt altijd tegen de scherpste prijzen aangeboden. Tijdens het Prijzencircus is ook het confectie-atelier gewoon geopend. De bij Vegter gekochte jeans en pantalons kunt u ter plekke gratis op lengte laten maken. Klaar terwijl u wacht.

Lekker extraatje
Op zaterdag en zondag tijdens het Prijzencircus staat er bij Vegter Jeans een barbecue. Alle klanten krijgen gratis saté aangeboden. De scherpe aanbiedingen, de service en het lekkere extraatje maken het zeker de moeite waard om naar het Prijzencircus te komen bij Vegter Jeans aan de Lonnekerbrugstraat 89 in Enschede. Er staat u een warm welkom met koffie te wachten op vrijdag en zaterdag tussen 10.00 en 17.00 uur en zondag tussen 12.00 uur en 17.00 uur.

Nederlands Dans Theater viert jubileum

ENSCHEDE - Het Nederlands Dans Theater (NDT) viert in het nieuwe seizoen 2019/2020 zijn zestigste verjaardag. Ook Enschede zal dit jaar genieten van mooie optredens.

Het jubileumseizoen van het internationale topgezelschap wordt in Den Haag en Amsterdam op feestelijke wijze geopend met het programma Kunstkamer; een groots opgezette voorstelling van choreografen Sol León, Paul Lightfoot, Crystal Pite en Marco Goecke, met alle dansers van zowel NDT 1 als NDT 2. Een unicum voor het gezelschap. Tijdens het jubileumseizoen is NDT net als vorig seizoen wederom te zien in het Wilminktheater in Enschede.

Bijzonder
Voor het eerst in de geschiedenis van NDT creëren huischoreografen Sol León en Paul Lightfoot en beide associate choreographers, Crystal Pite en Marco Goecke, gezamenlijk een werk voor álle dansers van het gezelschap, NDT 1 en NDT 2. De unieke, avondvullende voorstelling, live begeleid door Het Balletorkest, wordt een eerbetoon aan het traject dat het internationaal door pers en publiek bejubelde gezelschap de afgelopen zestig jaar heeft doorlopen in de danskunst.

Inspiratie
Het programma van Kunstkamer is geïnspireerd op het boek Rariteitenkabinet uit 1734 van Albertus Seba. Deze Amsterdamse apotheker (1665-1736) wist in korte tijd een grote collectie in- en uitheemse naturalia bij elkaar te brengen en publiceerde deze bevindingen in een boek, geroemd door zowel geleerden als verzamelaars. Een originele kopie van het Rariteitenkabinet is onderdeel van de collectie van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. In Kunstkamer gebruiken de choreografen deze publicatie als inspiratiebron.

FC Twente trapt af in Fleringen

ENSCHEDE - FC Twente speelt zaterdag 29 juni haar eerste wedstrijd in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Die dag staat in Fleringen een oefenduel tegen een Gemeentelijk Regioteam Tubbergen op het programma.

Vorig seizoen was voetbalvereniging VC Fleringen ook gastheer van een oefenduel. Toen speelde FC Twente tegen de amateurclub uit het dorp, dit seizoen treedt de ploeg van trainer Gonzalo Garcia aan tegen een regioteam. Spelers van negen verschillende clubs uit de Gemeente Tubbergen vormen het regioteam (TVC'28, Stevo, De Tukkers, MVV'29, SV Vasse, VV Reutum, vv Manderveen, VC Fleringen en VV Langeveen).
Vanaf 7 juni zijn bij de Primera in Tubbergen en Soccer Inside in Tubbergen kaarten te verkrijgen. Net als in de kantine van VC Fleringen en bij de kiosk Ome Toon in Oldenzaal. Ook zijn kaarten in de voorverkoop verkrijgbaar bij de receptie van De Grolsch Veste. Op de wedstrijddag is er kaartverkoop aan de kassa van het sportcomplex.

Vijftig jaar migratie

ENSCHEDE - Wethouder Jurgen van Houdt opende op 7 juni de reizende fototentoonstelling van Atlas Cultureel Centrum.

Het betreft een fototentoonstelling over hoe gastarbeiders erin slaagden een toekomst in Nederland op de bouwen. De eerste generatie gastarbeiders hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de opbouw van de economie in Nederland. De tentoonstelling is tot en met 15 juli te zien in Bibliotheek Enschede, aan de Pijpenstraat 15. Entree is gratis.

Het taalcafé

HAAKSBERGEN - Wilt u Nederlands leren spreken, lezen en schrijven? Kom dan gerust eens nar het Taalcafé bij Theater De Kappen.

Iedere dinsdagochtend vanaf 09.45 uur vindt er in het Taalcafé een leerzame ochtend plaats voor eenieder die de Nederlandse taal wil leren. U leert de taal door gesprekken te voeren en in spelvorm met andere mensen. U hoeft zich hiervoor niet aan te melden. Het taalcafé is gratis en is een laagdrempelige voorziening om een brede groep mensen te helpen met het verbeteren van de Nederlandse taal.

Workshop Schrijven

HAAKSBERGEN - Ben je creatief ingesteld en wil je een eigen verhaal schrijven? Neem dan deel aan de gratis workshop Creatief Schrijven op maandag 17 juni om 19.00 uur.

Tijdens deze workshop leer je hoe de inhoud, stijl en structuur van een verhaal eruit moet zien. Michelle Brouwer is de cursusleider van de workshop, die plaatsvindt bij het Kulturhus in Haaksbergen aan de Sterrebosstraat 2. Deelnemers kunnen met hun geschreven verhaal deelnemen aan de schrijfwedstrijd 'Misversta(a)nd'. Meer informatie hierover vind je op www.misverstaand.nl/schrijfwedstrijd

FNV Fietstocht

HAAKSBERGEN - FNV Haaksbergen organiseert voor FNV leden, 55-plussers en WAO-ers op 18 juni een gezellige fietsmiddag.

Deze sportieve fietstocht start om 14.00 uur bij de Pancratiuskerk aan de Markt 9 in Haaksbergen. Het is een fietstocht van 25 kilometer door de natuur van Haaksbergen. De gehele zomerperiode worden er fietstochten georganiseerd. Meer informatie is te vinden op www.vvvhaaksbergen.nl

Voluit lachen, praten en eten!

ENSCHEDE - Iedereen wil graag een mooie glimlach en daarvoor is een goed en gaaf gebit onontbeerlijk. Dat geldt uiteraard ook voor een kunstgebit. Het is dus erg vervelend als daar een probleem mee is, zoals een scheurtje of een loszittende tand. De deskundigen van kunstgebittenspecialist Prothetico begrijpen dat maar al te goed. Dat is dan ook de reden waarom zij bij dit soort problemen een supersnelle service zo belangrijk vinden. Vandaar het motto: 'Klaar terwijl u wacht'.


'Wij begrijpen heel goed dat een klein scheurtje of een missende tand in een kunstgebit erg vervelend is voor mensen die daarmee rondlopen en dat zij dus zo snel mogelijk geholpen willen worden', zegt Carlo Hommel van Prothetico. 'Daarom zorgen wij er voor dat onze wachttijden erg kort zijn. Bij een noodgeval kan een patiënt gewoon langs komen en dan wordt de reparatie direct uitgevoerd. Dat is een van onze serviceaspecten die wij zeer belangrijk vinden.' Service staat bij Prothetico dus hoog in het vaandel. Dat uit zich ook in een andere vorm van dienstverlening, die uniek is: tandtechniek aan huis. 'Die service is ideaal voor mensen die slecht ter been zijn of om wat voor reden dan ook het huis niet uit kunnen', aldus Hommel. Deze service betekent dat mensen nog maar één keer naar de praktijk aan de Marssteden 90 in Enschede hoeven te komen. 'Dat intakegesprek vindt plaats met de tandarts en bij dat eerste gesprek ben ik ook aanwezig. Wij vinden dat belangrijk, want het betekent dat ik beter rekening kan houden met de wensen van de patiënt wanneer ik met een kunstgebit aan het werk ga.' Na het eerste intakegesprek kan de rest van het proces, zoals de modellen- en de pasfase, aan huis worden afgewerkt.

Service aan huis
Een extra voordeel van de tandtechniek-aan-huis-service is, dat de patiënten ook voor reparaties het huis niet meer uit hoeven. Dit is wel zo fijn wanneer je druk of even wat minder mobiel bent. Een loszittend kunstgebit is erg lastig. De kans is groot dat het slinken van het kaakbot hiervan de oorzaak is, want een kunstgebit heeft dan niet genoeg houvast meer. Prothetico biedt hiervoor de oplossing in de vorm van het klikgebit. Hoe werkt zo'n klikgebit? 'Onze gespecialiseerde tandarts brengt implantaten aan; je zou die een soort kunstwortels kunnen noemen. Die zorgen ervoor dat het kunstgebit kan worden vastgeklikt aan de kaak, vandaar de term 'klikgebit'. Het resultaat is nooit meer een loszittend of pijnlijk gebit en dus met een gerust hart voluit lachen, praten en eten. Prothetico is een specialist met alle kennis onder één dak. Prothetico heeft een eigen tandarts-implantoloog en tandtechnici en werkt met de nieuwste technieken en hoogwaardige materialen.

Proktovar biedt Linfopress

Foto: Photographer: RBNFDZ

HENGELO - Vanaf eind mei biedt Proktovar een nieuwe behandeling aan, waarbij ze gebruikmaken van de Linfopress. De aangename massagegolven op maat zorgen voor drainage, vetverbranding, versteviging, anti-cellulite en ontgifting van de behandelde plek. Tevens is het een veilige, aangename en ontspannende behandeling.

Polikliniek Proktovar is een zelfstandig behandelingcentrum. In de kliniek kunt u worden behandeld voor spataderen, aambeien, darmklachten en rug- en gewrichtsklachten. Het multidisciplinaire team bestaat uit vaatchirurgen, maagdarm-lever chirurgen, een internist en een fleboloog/proctoloog. Proktovar vindt het belangrijk om van de nieuwste medische technieken gebruik te maken en bieden daarom vanaf eind mei behandelingen aan met de Linfopress.

Doeleinden
Het is klinisch en wetenschappelijk bewezen dat deze techniek uiterst geschikt is voor medische en esthetische behandelingen. De behandeling is geschikt voor meerdere doeleinden: vermindering cellulitis, een strakkere huid, het afnemen van centimeters in de omvang, minder zware en pijnlijke benen, minder last van spataderen en de afvalstoffen worden beter afgevoerd.

Werking
De lichaamsmassage met de Linfopress verbetert de bloedcirculatie in het lichaam, waardoor het vocht in het lichaam zal verminderen en de afvalstoffen worden afgevoerd. Bij spijsverteringsproblemen zorgt de Linfopress voor een gezonde stimulatie van de darmbeweging en voor een efficiëntere afvoer van afvalstoffen. Hierdoor zal uw weerstand worden verhoogd en zult u sneller afvallen. Tevens zullen spierkrampen worden verminderd en is het zelfs mogelijk dat het verdwijnt. Na de behandelingen zult u merken dat uw huid er beter uit gaat zien en beter aan zal voelen.

Meer informatie
Maak snel een afspraak bij Proktovar voor een behandeling met de Linfopress. Proktovar is gevestigd aan de Demmersweg 66 in Hengelo. Voor meer informatie kunt u terecht op www.proktovar.nl of telefonisch contact opnemen 074-3764408.

Gaat u met een gerust hart op vakantie?

ENSCHEDE - Heeft u een thuiswonend familielid op leeftijd? Dan herkent u misschien wel het dubbele gevoel wanneer u op vakantie gaat. U maakt zich zorgen om uw vader of moeder maar tegelijkertijd heeft u zelf ook behoefte aan even wat tijd voor uzelf.

Vanuit Home Instead Thuisservice Enschede zien wij geregeld kinderen van thuiswonende senioren die zich zorgen maken om de gemoedtoestand van hun geliefde vader of moeder. Hoewel de meeste senioren zelf zorg kunnen dragen voor heel veel zaken biedt een helpende hand van een familielid vaak net de nodige ondersteuning. Denk aan het doen van een aantal boodschappen, hulp bij het opstaan of die gezellige kop koffie om de eenzaamheid te doorbreken. Kortom, samen is altijd prettiger dan alleen.

Passende oplossing
Vanuit Home Instead Thuisservice zorgen we altijd voor een passende oplossing waarbij de 'klik' tussen senior en CAREGiver centraal staat. Zodat u met een gerust hart wat meer tijd voor uzelf kunt nemen wanneer dat nodig is.

Contact
Benieuwd naar wat we in uw situatie kunnen betekenen? We komen graag met u in contact. U kunt ons bereiken op: (053) 30 30 122 of mail naar: info.enschede@homeinstead.nl.

Bij ons gaat het om u!

Dr. Don over veilige Botoxbehandelingen

HENGELO - Over Botox bestaan veel onwaarheden. Het beeld dat is ontstaan over Botox en de werkelijkheid liggen echter ver uit elkaar. Ik vind het belangrijk om u goed te informeren over Botox en zet daarom enkele misvattingen op een rijtje.

Botox is blijvend
Botox is geen blijvende oplossing tegen rimpels en kraaienpootjes. Na een aantal maanden wordt de Botox afgebroken door het lichaam en is de kans groot dat de rimpels weer terugkomen. Natuurlijk is het daarna weer mogelijk om opnieuw Botox te gebruiken. Dit maakt Botox een tijdelijke, maar goede oplossing tegen rimpels.
Botox werkt direct
Voor wie hoopt dat het resultaat van Botox al direct zichtbaar is: dit is helaas niet zo. Na een botoxbehandeling duurt het 1 tot 3 dagen voordat de Botox werkt. Verwacht daarom niet na 1 dag een strak en jong gezicht.

Behandeling duurt lang
Een botoxbehandeling klinkt misschien eng als u er geen ervaring mee heeft. Gelukkig is een botoxbehandeling binnen 20-30 minuten veilig uitgevoerd.

Uw expressie verdwijnt
Wanneer Botox op een verkeerde manier wordt geïnjecteerd, kan dit ten kosten gaan van uw gezichtsuitdrukking. Bij Clinique Dr. Don werken alleen professionals die goed opgeleid zijn in het aanbrengen van Botox op een natuurlijke en juiste manier.

Botox en fillers zijn gelijk
Vaak wordt gedacht dat Botox en fillers hetzelfde zijn. Dat is niet zo. Botox en fillers hebben wel overeenkomsten, omdat ze beiden rimpels tegengaan. Botox zorgt ervoor dat de spier die de rimpel veroorzaakt verslapt en de rimpel verdwijnt. Fillers zorgen voor meer volume en vullen de rimpel.

Wilt u meer informatie over een veilige botoxbehandeling. Bel voor een eerlijk en kundig advies: 074-303 0250

Clinique dr. Don