Hart van Haaksbergen

25 oktober 2019

Hart van Haaksbergen 25 oktober 2019


Samen eten draagt bij aan sociaal contact

HAAKSBERGEN - De samenleving is de afgelopen decennia heel anders geworden. We zijn individualistischer geworden. Mensen worden tegelijk ouder en wonen langer zelfstandig. Dit alles heeft wel ook bepaalde keerzijden: eenzaamheid ligt op de loer. Ook in Haaksbergen is er steeds meer aandacht voor dit thema.

Naast dat er via onder meer thuiszorg en welzijnswerk veel aandacht is voor de gezondheid en gemoedstoestand van senioren, zijn er ook veel leuke, laagdrempelige activiteiten buiten de deur die hier positief aan bijdragen. Zo zijn de diverse ontmoetingsgroepen voor senioren in Haaksbergen een groot succes om mensen op een leuke manier met elkaar in contact te brengen.

Ontmoeten en eten
Elke dinsdagochtend komen senioren bijeen in de kantine van Bon Boys en op de donderdagochtend bij theater De Kappen. Allereerst is het een leuke ontmoeting; een praatje maken of een spelletje spelen onder het genot van een kopje koffie. De ochtenden worden dan altijd afgesloten met een heerlijke maaltijd, bereid door vrijwilligers.

Koks gezocht
De seniorengroepen zijn nu op zoek naar vrijwilligers die graag zouden willen koken voor de seniorengroepen. Eén van de vrijwilligers is Carla, die samen met twee keukenmedewerkers een kok helpt. Op de gemeentelijke informatiepagina doet zij de oproep dat het fijn zou zijn om wat meer helpende handen te krijgen. Het is immers wel een leuke uitdaging; koken voor een groep van zo'n 20 senioren. Gelukkig is de waardering er dan ook naar bij de senioren; ze genieten volop van de maaltijden én het leuke gezelschap.

Aanmelden
Wie interesse heeft om als vrijwilliger mee te helpen kan contact opnemen met Ton Harmsen via t.harmsen@noaberpoort.nl of 06-83 54 61 86.

Noaberpoort
De Noaberpoort in Haaksbergen is actief om Haaksbergenaren te ondersteunen bij maatschappelijk actief blijven. Inwoners kunnen hier terecht met vragen over thema's als werk, inkomen, zorg en welzijn. Kijk voor deze en andere activiteiten ook eens op de website: www.noaberpoort.nl

Haaksbergerweg op de schop zorgt voor verkeershinder

Foto: shutterstock

HAAKSBERGEN - Wederom zal er sprake zijn van enige verkeersoverlast vanwege wegwerkzaamheden. Vanaf maandag 28 oktober wordt de Haaksbergerweg onder handen genomen. Het gaat om het traject tussen de fietsoversteek in Buurse en de Koekoeksbrug.

Reden voor de werkzaamheden zijn groot onderhoud op dit stuk. De asfaltlaag is versleten en moet vernieuwd worden, aldus de gemeente. Tegelijkertijd wordt van de mogelijkheid gebruik gemaakt om de veiligheid te verbeteren met een aantal maatregelen. Zo zal er een plateau geplaatst worden op de kruising van de Haaksbergerweg met de Broekheurnerweg. Deze moet de snelheid er flink uit halen bij automobilisten. Bovendien wil de gemeente het gevaar bij uitwijken verminderen door de bermen te verstevigen met grasbetonstenen. Ook een deel van de Broekheurnerweg wordt voorzien van een nieuwe laag asfalt. De fietsoversteek zal eveneens op de schop gaan en wordt zodanig veranderd dat het de veiligheid ten goede komt.

Omleiding via Duitsland
De gecombineerde werkzaamheden zorgen er samen voor dat de gemeente enige tijd bezig zal zijn met dit project. Naar verwachting kunnen de vernieuwde Haaksbergerweg, Broekheurnerweg en de fietsoversteek worden opgeleverd rond eind november. Tot die geldt voor automobilisten van een naar Buurse dat ze worden omgeleid. Via de Enschedesestraat leidt de nieuwe N18 het verkeer via Enschede en Alstätte richting Buurse, en vice versa. Voor bestemmingsverkeer en de buurtbus is een korte omleidingsroute uitgestippeld via de Meijersgaardenweg, Broekheurnerweg, Braamweg en Alsteedseweg. Ook deze route zal gedurende de werkzaamheden helaas een aantal keer niet toegankelijk zijn. Op die dagen moet alle verkeer via Enschede en Alstätte van en naar Buurse reizen. Het fietspad blijft wel toegankelijk en is tijdens de werkzaamheden tevens te aanrijroute voor hulpdiensten. Bewoners van de Haaksbergerweg hebben inmiddels een brief ontvangen met de details en de geldende omleidingen.

Jaargang: 5 • Nr 235• Wk 43

Help uw huisdier slank het nieuwe jaar in

ENSCHEDE - Steeds meer huisdieren lijden aan obesitas. In Nederland leven bijna 5 miljoen honden en katten en 35 procent daarvan is te dik.

Dit is voor een groot deel te wijten aan ons zelf. Huisdieren worden steeds meer vermenselijkt. Als wij een koekje eten bij de thee, krijgt de hond of kat ook een koekje. Daarnaast hebben onze huisdieren vaak een gebrek aan beweging. Het geven van teveel eten en te weinig bewegen zorgt ervoor dat het dier in een negatieve energiebalans komt. Ze krijgen dus meer voeding binnen dan dat ze verbruiken en daardoor nemen ze toe in gewicht. Heeft uw hond of kat ook wat extra pondjes en wilt u graag dat hij gezonder wordt? Dan kunt u zich nu aanmelden voor onze Satiety Challenge! Wij starten hier begin december mee en helpen uw huisdier graag op weg naar een gezond gewicht.

Caloriearm dieet
De Satiety Challenge is gebaseerd op het Satiety dieet. Dit is een caloriearme voeding met een luchtige structuur waardoor de maaltijd niet kleiner lijkt. De voeding geeft een gevoel van verzadiging en heeft een verhoogd eiwitgehalte waardoor vet verdwijnt en spiermassa behouden blijft. Daarnaast bevat het uiteraard alle essentiële voedingsstoffen die uw hond of kat nodig heeft.

Goede begeleiding
Bij aankoop van de eerste zak voeding – met 50 procent kennismakingskorting – ontvangt u het Slim-Fit pakket. De begeleiding rondom dit programma is verder geheel gratis voor u. Het pakket bestaat uit gratis weegconsulten bij onze voedingsconsulenten, een gewichtscontrole dagboek voor uw dier, een klein cadeautje bij de weegconsulten en wanneer uw dier het streefgewicht heeft behaald wordt dit uiteraard beloond! Bent u, net als wij, ook gemotiveerd om uw huisdier weer in dat gezonde strakke lichaam te krijgen? Neem dan contact op met onze praktijk! Dit kan via 053 – 430 5805. Houd ook onze Facebook en Instagram in de gaten voor updates en leuke acties over de Challenge.

Dierenkliniek Enschede

Column

Netwerk

Als je verhuist naar een ander dorp of stad, laat je meer achter dan een leeg huis. Je laat ook een sociale structuur achter, waar je onderdeel van hebt uitgemaakt. In mijn geboortedorp waren twee verenigingen, die een wezenlijk onderdeel waren van de sociale structuur van het dorp; de muziekvereniging en de volleybalclub. Als je in het dorp kwam te wonen werd je lid van één van beide. Het lidmaatschap garandeerde een minimaal sociaal niveau en als je dan ook nog kinderen op een school had of je was actief voor de kerk, dan kwam je een heel eind in het sociale leven.

Ik heb altijd gedacht dat ik zou verzuipen in een grote stad, maar dat is niet zo. Dat hangt van meerdere factoren af, die soms op eenzelfde manier functioneren als in een dorp. Waren in Lutjegast de Harmonie en het volleybal sociaal belangrijk, in Enschede fungeren niet alleen de voetbalverenigingen als sociale opvang, maar ook verenigingen als tennisclubs en - dit was nieuw voor mij - speeltuinverenigingen. In Enschede is er een brede sociale cultuur van sportverenigingen, speeltuinverenigingen, buurthuizen en politiek.

De afgelopen weken is weer eens duidelijk geworden dat deze structuur nog steeds bestaat en nog steeds functioneert. In de Zomernota had het college een bezuiniging van 40.000 euro opgelegd aan de samenwerkende speeltuinverenigingen. Ik kreeg de indruk dat niemand echt rekening hield met die bezuiniging, want dit was ondenkbaar, totdat de raad ermee akkoord ging. Toen moest de oude garde in het geweer komen om de zaak recht te breien. Maar er zijn meer van deze akkefietjes; de zwembaden, die gesloten werden en/of worden en nu toch weer hoop mogen koesteren, de thuiszorg die met uren en minuten moeten werken, wat het college niet wil. O, nu wel, of toch niet? De klinkers van de es die liggen te wachten op een beslissing van de gemeente. O, ze zijn al weg? Verkocht aan een groothandel in stenen? Daar verdient iemand een paar rooie ruggen, zeggen ze in Amsterdam geloof ik.

Het is niet altijd mogelijk alle inwoners het naar de zin te maken, dat begrijpt iedereen, maar het minste wat je kunt doen is consequent zijn. Er zijn partijen, die met keiharde standpunten de verkiezingen ingaan en deze bij de eerste hobbel inleveren. Het rare is dat de gedane uitspraken en toezeggingen geen rol lijken te spelen bij de verkiezingscampagnes. Let maar op; die bezuiniging op de speeltuinen gaat niet door.

Jan Visser

Gemeente wil direct duidelijk zijn

ENSCHEDE - De overheid hoort duidelijk te communiceren met de burger. Toch komt het gebruik van (te) ingewikkelde taal nog vaak voor. Gemeente Enschede is zich hiervan bewust en heeft zich als een van de eersten aangesloten bij de landelijke campagne 'Direct Duidelijk'.

De gemeente is inmiddels al druk bezig met het verduidelijken van haar brieven, formulieren en website. Inwoners waren afgelopen woensdag welkom bij het Ei van Ko (plein voor het Stadhuis) om de Direct Duidelijk Brigade te ontmoeten.
Onder het motto (en hashtag) #zegdatdan wordt iedereen uitgenodigd om onduidelijke teksten van de gemeente onder de aandacht te brengen. Bijvoorbeeld webteksten, brieven, folders en berichten in social media. Om informatie goed over te brengen moeten teksten begrijpelijk zijn voor iedereen. Het is dus niet meer dan logisch om het publiek zelf te laten oordelen.

Waardevol 'afval'

TWENTE/ BRUSSEL - Het Europees Parlement kan voortaan ook delen en verspilling tegengaan. Donderdag 17 oktober nam Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik de deelcontainer van Twente Milieu in ontvangst.

Dankzij deze speciale container, voorzien van deurtje en planken, krijgen spullen of etenswaren een tweede kans. Schreijer-Pierik was enthousiast over de deelcontainer tijdens een werkbezoek aan Twente Milieu eerder dit jaar. Zij zet zich in Brussel al jaren in op het gebied van hergebruik en recycling. Zij laat haar collega's dus graag kennismaken met dit mooie initiatief.

Heel Twente deelt
Sinds dit voorjaar zijn op meer dan veertig plekken in Twente deelcontainers te vinden. Inwoners delen zo eenvoudig spullen die ze zelf niet meer nodig hebben. Kijk op www.twentemilieu.nl/vollebaksamendelen om een locatie bij u in de buurt te vinden. Wat voor de één afval is, kan voor een ander nog heel waardevol zijn. Samen zorgen we voor minder afval en beter (her)gebruik van grondstoffen. Geef om elkaar en om een schoon Twente!

Informatieavond over staar van Augenklinik Ahaus in Enschede

ENSCHEDE - Op woensdag 6 november 2019 houden de artsen van Augenklinik Ahaus in het Fletcher-Hotel "De Broeierd" in Enschede een informatiebijeenkomst over de meest voorkomende oogaandoening: staar (cataract).

Tijdens deze avond kunt u informatie inwinnen over de symptomen, de behandeling en de soorten kunstlenzen. Uiteraard worden ook vragen rondom een behandeling in Duitsland beantwoord. De bijeenkomst begint om 20.00 uur, deelname is gratis. Omdat het aantal zitplaatsen beperkt is s.v.p. aanmelden via www.augenklinik.nl of telefonisch via 085-888 22 88.

Hebberigheaid hef
gin toppeunt.

Maandag 28 okt. 10.00 uur

Het Goed maakt werk van hergebruik

ENSCHEDE - Kringloopbedrijf Het Goed in Enschede bestaat 25 jaar. Afgelopen week vierden zij het jubileum met diverse leuke acties in de winkel aan de Lonnekerbrugstraat. Maar, zo benadrukt filiaalleider Monique ter Brugge: er komt aanzienlijk meer bij kijken dan mensen denken. "Naast het bijdragen aan een stukje duurzaamheid is de missie van Het Goed ook vooral gericht op het bieden van werk in de brede zin".

In de kringloopwinkel van Het Goed kan men van alles vinden. Van een koffiezetapparaat tot een complete inboedel. Maar ook kleding, speelgoed, fietsen, boeken en elektronica. Het Goed Enschede nam in 2018 ruim 1,5 miljoen kilo goederen in, waarvan ruim 81 procent hergebruikt kon worden. Het assortiment is dan ook elke dag weer anders. Naast mensen die bewust op zoek zijn naar betaalbare, goede spullen is de doelgroep tegenwoordig ook steeds breder. Zo kan ook de liefhebber van vintage en retro hier goed terecht, evenals de verzamelaar die op zoek is naar iets moois. De winkel vervult tevens een sociale functie; mensen komen langs voor een kop koffie en een praatje.

Duurzaam
Het innemen, eventueel herstellen en dan weer verkopen van nog bruikbare items draagt ook bij aan een duurzame, circulaire economie. Wanneer een product nog bruikbaar is, hoeft er immers niet een nieuw item gemaakt te worden. Dit spaart weer veel energie en grondstoffen uit. Zo kunnen veel goederen van de verbrandingsoven gered worden. Afgelopen jaar werd met het hergebruik van goederen bij Het Goed in Enschede ruim 1.400 ton CO2-uitstoot bespaard.

Veel medewerkers
Het verwerken van ingebrachte goederen is zeer arbeidsintensief. De vestiging in Enschede heeft ruim 50 medewerkers, waarvan zo'n 20 betaalde krachten. De overige medewerkers zijn vrijwilliger of komen via uiteenlopende trajecten bij Het Goed terecht: mensen met een beperking die niet bij een regulier bedrijf aan de slag kunnen, mensen die vanuit een uitkering weer arbeidsritme opbouwen maar ook vluchtelingen die zo een zinnige dagbesteding hebben. Bij Het Goed krijgen zij dan passende begeleiding om wellicht uiteindelijk door te kunnen stromen naar ander, betaald werk. Het Goed omschrijft deze ambitie als "werk maken door hergebruik".

Meer mensen nodig
Het Goed kan altijd nieuwe mensen gebruiken. "Het inzetten van vrijwilligers en mensen met bijvoorbeeld een participatietraject gaat niet ten koste van betaalde banen", zo benadrukt Ter Brugge. "We zijn relatief lang bezig met het innemen, schoonmaken, repareren en uittesten van een item voor het in de winkel komt. Waardoor het niet rendabel is om betaalde krachten hiervoor in te zetten." De inzet en begeleiding van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt draagt voor hen bij aan een belangrijk stukje ontwikkeling, sociale contacten en het versterkt hun zelfvertrouwen. Deze vorm van sociaal ondernemerschap is een belangrijke kernwaarde van Het Goed.

Kom langs
Kom eens langs om te snuffelen in de kringloopwinkel of voor een kopje koffie en een gesprek. Op 23 november organiseert Het Goed ook een leuke kerstmarkt. Wilt u wellicht als vrijwilliger aan de slag bij Het Goed? Kom eens langs voor een vrijblijvende kennismaking en rondleiding. Oók wanner u twijfelt; bijvoorbeeld omdat u kampt met een beperking. U bent van harte welkom! Het Goed is gevestigd aan de Lonnekerbrugstraat 99 in Enschede. Kijk voor meer informatie op: www.hetgoed.nl

Nederland is zo mooi als het donker is

Nacht van de nacht Foto: Milou Oomens

TWENTE - Zelfs 's nachts is het niet donker in Nederland, helemaal niet in stedelijk gebied. Nederland is namelijk één van de landen met de meeste lichtvervuiling. Tijdens Nacht van de Nacht wordt voor deze vorm van vervuiling extra aandacht gevraagd.

Er zijn veel verschillende vormen van verlichting. Er staan bijvoorbeeld zo'n 3,5 miljoen lantaarnpalen in ons land. 's Avonds worden sportvelden verlicht, omdat overdag sporten er voor velen niet in zit. Vanwege veiligheidsaspecten wordt ook verlichting ingezet. Denk hierbij aan onder andere parkeergarages. Verder wordt licht veel ingezet om aandacht te vragen voor iets. Wat dacht u van de reclameborden aan lantaarnpalen of etalages. Of de gebouwen, zoals monumenten of bedrijfspanden, die met spots verlicht worden. Verder kent Nederland, vooral in het westen, veel glastuinbouw. De speciale verlichting in de kassen zorgt voor sneller en betere groei van de gewassen, maar veel licht verlaat de kassen via het dak.

Vermindering
Er is tegenwoordig wel aandacht voor deze vorm van vervuiling. Nieuwe straatverlichting is bijvoorbeeld dimbaar of zo vormgegeven dat alleen dat deel, waar het gewenst is, verlicht wordt. Langs snelwegen is door de overheid ook al, daar waar mogelijk, de verlichting verwijderd. Dit was in eerste instantie misschien een kostenbesparing, maar heeft ook invloed op de hoeveelheid lichtvervuiling.

Beleef de duisternis
Op zaterdag 26 oktober wordt de Nacht van de Nacht georganiseerd. Natuur- en Milieufederaties vragen aandacht voor lichtvervuiling door juist iedereen te laten genieten van duisternis. Zo kan men in De Lutte met het hele gezin op een spannende ontdekkingstocht, waarbij van alles over nachtdieren geleerd kan worden. Deelname aan de tocht is gratis. Meer informatie en aanmelden via www.ivn.nl/afdeling/oldenzaal-losser-eo. Landschap Overijssel organiseert op landgoed Hof Espelo de avondwandeling Stil&Donker. Onderweg vertelt de gids een mooi natuurverhaal. De kosten van deze wandeling bedragen 3,- euro voor donateurs en 5,- voor niet donateurs. De wandeling begint om 20.00 uur.

Kijk voor meer informatie en andere activiteiten op www.nachtvandenacht.nl.

Foto: Milou Oomens

Verkoop CD's in bibliotheek

ENSCHEDE - Zaterdag 26 oktober organiseert de Muziekbank een grote verkoop van duizenden overtollige cd's (en enkele lp's).

Er is muziek beschikbaar in diverse genres. Vooral jazz, wereld, pop en klassiek zijn goed vertegenwoordigd. Prijzen: 2 euro per stuk en 7 stuks voor 10 euro. De verkoop is van 11.00 tot 16.00 in de Pijpenla, op de begane grond van de Openbare Bibliotheek Enschede (Pijpenstraat 15).

Lezing Tischbein

ENSCHEDE - Paul Knolle (conservator) en Ben Coelman, (van de Reisopera) geven een lezing op 27 oktober van 15.00 tot 16.00 uur.

Knolle zal het hebben over de totstandkoming van de tentoonstelling omtrent schilder Friedrich Tischbein in het Rijksmuseum Twenthe. Coelman zal zich vooral op de Oranjes concentreren en maakt een verbinding met de hofcultuur en muziek in de Republiek der Nederlanden. De lezing is inbegrepen bij de entree van het museum.

Taalcafé

HAAKSBERGEN - Het Taalcafé is de ontmoetingsplek voor iedereen die de Nederlandse taal beter wil leren lezen, spreken of schrijven.

Dankzij gesprekken en spelletjes met vrijwilligers leren bezoekers de taal beter beheersen. Gratis toegankelijk in het theatercafé van het Kulturhus Haaksbergen (Sterrebosstraat 2), wekelijks op dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur en op donderdag van 13.00 tot 15.00 uur. Consumpties zijn voor eigen rekening.

Kids creatief bij Bauhaus in Hengelo

HENGELO - Afgelopen zaterdag stond bouwcentrum Bauhaus in Hengelo open voor alle kleine Picasso's uit de omgeving.

Tijdens de creatieve Kids Club was het een drukte van belang. Groot was de verrassing dat niet alleen de zelf beschilderde klok mee naar huis mocht, maar ook de pet en het schort: "Die kan je fijn in de tuin aan", aldus een moeder. "Of in de keuken", was de blije reactie van haar enthousiaste zoon.

Bauhaus Twente
In Twente heeft bouwcentrum Bauhaus een vestiging in Hengelo aan Het Plein 10. Naast de verkoop van alles wat met huis, tuin en werkplaats te maken heeft, organiseren zij ook regelmatig leuke activiteiten. Zo werd onlangs ook de goed bezochte Bauhaus Women's Night gehouden. Kijk ook op: www.nl.bauhaus/hengelo

Beëindiging van contract met Carefree en Carefree Twente

Foto: shutterstock

ENSCHEDE - Gemeente Enschede heeft per 21 oktober 2019 het contract met zorgaanbieders Carefree en Carefree Twente beëindigd. Uit onderzoek is gebleken dat deze zorgaanbieders niet aan de administratieve eisen voldoen en dat er te weinig gekwalificeerd personeel in dienst is.

Alle cliënten zijn inmiddels per brief geïnformeerd. Wijkteammedewerkers zijn in gesprek met de betreffende cliënten om een structurele, passende oplossing te zoeken. In totaal gaat het in Enschede om acht cliënten die ondersteuning kregen van CareFree en CareFree Twente. CareFree was sinds 2017 gecontracteerd voor de Wmo voor Borne, Enschede en Hengelo. Voor Jeugd was zij gecontracteerd voor Borne, Dinkelland, Enschede, Haaksbergen, Hellendoorn, Hengelo, Losser, Oldenzaal, Rijssen-Holten en Tubbergen.

CareFree Twente was sinds 1 januari 2019 gecontracteerd voor alleen Wmo voor Borne, Dinkelland, Enschede, Haaksbergen, Hellendoorn, Hengelo, Losser, Oldenzaal, Rijssen-Holten en Tubbergen.

Kees Rijvers erelid FC Twente

ENSCHEDE - Kees Rijvers is bij de thuiswedstrijd tegen Willem II benoemd tot erelid van FC Twente. Hij werd aan het begin van de avond verwelkomd in het stadion door onder meer enkele oud spelers van FC Twente.

Kees Rijvers (93) leverde tussen 1966 en 1972 fantastisch werk in Enschede en was ook van 1986 tot 1989 werkzaam in Het Diekman Stadion. Hij kwam in 1966 van Breda naar Enschede en hij manifesteerde zich vanaf zijn komst bij de club als een bekwame opbouw-trainer. Zijn komst was een schot in de roos. Anonieme voetballers werden getransformeerd tot echte profs en de topsportcultuur deed haar intrede in Het Diekman Stadion. Zes jaar lang zwaaide Kees Rijvers de scepter bij FC Twente. Hij bouwde steeds weer aan een beter team, ook als spelers werden verkocht aan bijvoorbeeld Ajax, Feyenoord of aan buitenlandse topclubs. Kees Rijvers mag met recht de sportieve grondlegger van FC Twente genoemd worden, zijn periode is bepalend geweest voor de toekomst van de club. FC Twente is de vierde club van Nederland. Kees Rijvers heeft nog altijd veel contact met de FC Twente-spelers uit de jaren '70 en na de wedstrijd tegen Willem II is er weer een reünie gepland met 'zijn jongens' uit de beginjaren van FC Twente.

Ontdek de voordelen van de waterontharders van Waterluxe

Foto: Heleen DuLi

ENSCHEDE - De waterontharder is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Meer en meer mensen ontdekken de vele voordelen van het aangenaam zachte, kalkvrije water wat deze systemen leveren. Om nog meer mensen kennis te laten maken met de voordelen staat de Waterluxe roadshow vanaf zaterdag 26 oktober tot en met 16 november op de zaterdagen bij Perfect Carwash in Enschede.

Perfect Carwash is goed bekend met de voordelen van kalkvrij water: hiermee kun je auto's optimaal wassen voor een perfect resultaat. Maar menig bezoeker die de auto laat wassen staat er niet bij stil dat een waterontharder ook thuis veel voordelen heeft.

Voordelen
Het kalkvrij maken van water met een ontharder heeft veel voordelen. Zo is zacht water aangenamer voor de huid. Daarnaast voorkomt u zo veel kalkaanslag in de badkamer, wat zorgt voor minder schoonmaken en minder gebruik van schoonmaakmiddelen. Ook in de vaatwasser gebruikt u minder zeep en uw wasmachine gaat langer mee door minder kalkaanslag. Een waterontharder is dan ook een investering die zichzelf op meerdere manieren terug zal verdienen.

Ervaar het zelf
Bezoekers kunnen bij de roadshow van Waterluxe informatie krijgen over deze en meer voordelen van een waterontharder en over de plaatsingsmogelijkheden. Daarnaast kan men zelf wat water van huis meenemen om hier te laten testen op hardheid. Voor de kinderen is er een rad van fortuin met leuke prijsjes.

Kom langs
U bent van harte welkom bij de stand aan het Poolman 1, op de zaterdagen van 26 oktober tot en met 16 november. Of kom langs bij de showroom van Waterluxe zelf aan de Marssteden 63 in Enschede. Kijk ook op: www.waterluxe.nl

Uitstekend advies én scherpe kortingen bij Kievit Schoenen

HENGELO - Een goed passend paar schoenen is erg belangrijk. Zeker wanneer u bijvoorbeeld fanatiek wandelt, gaat hardlopen of kampt met voetproblemen die dit juist verhinderen. Kievit Schoenen in Hengelo is al vele jaren uw vertrouwde adres voor de best passende schoenen voor uw specifieke voet.

Kievit Schoenen biedt in de winkel in Hengelo een ruime selectie aan alledaagse schoenen, wandelschoenen en sportschoenen aan van gerenommeerde merken en in vele stijlen. Zo is voor iedereen een passend paar schoenen te vinden dat ook nog eens modieus is. Tot en met komende zondag, 27 oktober, heeft Kievit Schoenen ook een outlet-actie. U profiteert van mooie kortingen van 30 tot zelfs 70 procent op onder meer Clarks, Durea, Greve, Xsensible, Mephisto, Hartjes en Piedi Nudi.

Goed advies
Uiteraard mag u rekenen op een uitstekend advies voor de best passende schoenen. Zo meet men vakkundig uw voeten op om zo een juiste maat en pasvorm te vinden. Veel schoenen zijn leverbaar in diverse breedtematen waardoor er ook voor de bredere voet goede schoenen te koop zijn. Zoekt u specifiek wandelschoenen? Met het WalkEye wandelanalysesysteem en de hellingbaan in de winkel kunt u de verschillen tussen schoenen bekijken, onder meer op het gebied van afwikkeling van de voet, stabiliteit en het schuiven in de schoenen. Voor hardlopers is ook op afspraak een complete runninganalyse mogelijk; zo ontdekt u welke schoenen het beste bij uw sport passen voor de best mogelijke prestaties.

Kom langs
Kievit Schoenen is gevestigd aan de Sabine Klinkhamerweg 10 in Hengelo in medisch centrum De Kievit. Bij de vestiging in het Enschedese ziekenhuis is de outlet-actie van 28 oktober tot en met 8 november. Kijk voor meer informatie op: www.kievit-schoenen.nl

Sterk in Wonen

SONY DSC

ENSCHEDE - Een mooi interieur heeft een goede basis nodig. Die basis bestaat uit de vloeren, het behang, de verfkeuze en de woonaccessoires. Daarbij is vakkundig advies nodig over de producten en de woninginrichting. Bij Sterk in Wonen wordt dat advies zorgvuldig gegeven, geheel passend bij de eigen wensen en daarnaast kunnen alle zaken door Sterk in Wonen vakkundig worden geplaatst (o.a. vloeren, behang, gordijnen en lampen).

Sterk in Wonen heeft twee vestigingen; in Enschede en Delden. In de showrooms is een uitgebreid assortiment te bekijken op het gebied van o.a. vloeren, verf en behang, plinten, zonwering, horren, boxsprings en woonaccessoires.

Vloerspecialist
Sterk in Wonen is dé vloerspecialist van de regio. Omdat er veel aanbod is op dit gebied, is een gedegen advies en vakkundige legging van de vloeren erg belangrijk. Daarnaast gaat het bij een geheel nieuwe vloer of vloeren om een grote aanpassing in de woning en dan wil je zeker zijn van een goed advies en professionele montage. Sterk in Wonen beschikt over eigen stoffeerders die zorg dragen voor een goed resultaat compleet afgewerkt met bijpassende plinten. Door het ruime aanbod in materialen en de uitstraling van deze materialen is er altijd een vloer die geheel aan de eigen wensen voldoet. Naast laminaat en tapijt kun je kiezen voor bijvoorbeeld PVC, linoleum, beton of een gietvloer. Sterk in Wonen levert vloeren van vooraanstaande fabrikanten zoals Vivafloors, Gelasta, Therdex, Balterio of Ambiant.

Traprenovatie
Denk je aan een traprenovatie, ook dan ben je bij Sterk in Wonen aan het juiste adres. De oude versleten trap maakt plaats voor mooie opties zoals leer, houten treden, betontreden, tapijt of PVC; veelal onderhoudsarm en in veel kleuren en designs leverbaar. Ook hier biedt Sterk in Wonen een passend advies en professionele montage

Verf en behang
In de winkels is een uitgebreid assortiment te vinden aan o.a. verf, behang en bijpassende items (zoals plinten en lijsten) van goede merken. Voor elke woonwens is een passende verf of saus te vinden; hoogglans of mat, kalkverf, krijtverf, zijdeglansverf en meer. Of je nu kiest voor een klassiek of modern interieur, er is een ruime selectie aan wandbekleding (verf en behang).

Breed assortiment
Maak het nieuwe interieur vervolgens helemaal af met een mooie selectie woonaccessoires van onder meer Still Collection en trendsetter PTMD Collection; zoals verlichting, meubels, textiel en wanddecoratie. Goede zonwering voor binnen en buiten en passende gordijnen dragen bij aan een behaaglijk en sfeervol interieur. Deze worden voor u op maat gemaakt en geheel naar eigen wens, passend binnen ieder budget. Het assortiment van Sterk in Wonen is compleet met een mooie selectie in horren maar ook boxspring bedden. Kortom, Sterk in Wonen is het vertrouwde adres voor de complete en comfortabele woninginrichting.

Kom kijken in de showrooms
De showrooms / winkels van Sterk in Wonen zijn te bezoeken aan de Gronausestraat 1169 in Enschede en Vossenbrinkweg 6A in Delden. Kijk voor meer informatie op: www.sterkinwonen.nl

Winter Wonderland bij Borghuis, tuin & interieur

DEURNINGEN - Inspiratie opdoen en de sfeer proeven van een kerstmarkt dat kan, want de touroperators bieden al weer volop dagtochten aan in binnen- en buitenland. Vooral de kerstmarkten in Duitsland zijn erg in trek. Een groot deel van dit bezoek zit men in de bus heen en terug.

Tijd om de kerstmarkt echt te bezoeken, daar blijft vaak weinig tijd voor over. Anders en volgens mij veel goedkoper en gemakkelijker is om een kerstshow/kerstmarkt dicht bij huis te bezoeken. Dus hadden wij onze keuzes snel gemaakt en zouden we een dagje gaan kerstshoppen en sfeer proeven dicht bij huis, bij Tuincentrum Borghuis in Deurningen.

Winter Wonderland
Vorige week woensdag trok ik - en vele andere Twentenaren met mij - naar de Winter Wonderland-avond georganiseerd door Borghuis tuin & interieur. De uitnodiging met een waardebon van 5 euro toe was de uitdaging en die ging ik aan. Bij binnenkomst kregen we een plattegrond met routebeschrijving die de (te) vele bezoekers voerden langs alles wat maar nodig is om je eigen Winter Wonderland thuis te creëren. Tuincentrum Borghuis is een multi-warenhuis, waar men alles maar dan ook álles op het gebied van lifestyle, tuin, terras, kamerdecoraties, voor binnen en buiten, bloemen en planten en leuke hebbedingen kan kopen.

Vaste bezoekers
De twee zusjes Denkers uit Hengelo, voor hen is het een jaarlijkse traditie om deze fair bij Borghuis te bezoeken. Ze waren verrukt over het vele en mooie dat er te zien is. Na een uur te hebben rond gekeken toog ik huiswaarts vol met ideeën over hoe ik mijn Kerstmis zal gaan inkleuren.

Kom ook
Tuincentrum Borghuis is gevestigd aan de Vliegveldstraat 2 in Deurningen. Kijk ook op: www.tuincentrumborghuis.nl

Foto en tekst Martin Meijerink.

Oktober Kachelfest bij Boudrie Kachels en Haarden

OLDENZAAL - Oktober staat bij Boudrie Kachels en Haarden inmiddels synoniem voor het Oktober Kachelfest. De kachel- en haardenspeciaalzaak uit Oldenzaal organiseert het evenement voor het derde jaar op rij. Tijdens het Oktober Kachelfest heeft men vele aanbiedingen en nieuwe innovaties uit de kachel- en haardenbranche.

De pelletkachel is onverminderd populair in Nederland. Dankzij deze populariteit is fabrikant Nordic Fire in staat geweest om de kachels verder te verbeteren. Zo zijn meer modellen uit het brede assortiment leverbaar met een ruimtebesparende rookgasafvoer van bovenaf. Veel toestellen uit het Nordic Fire programma zijn bovendien uitgerust met een vol automatisch reinigingssysteem. Er zijn nog tot eind dit jaar duurzame subsidies beschikbaar voor deze systemen.

Demonstraties
De Kalfire Prestige lijn is een populaire gashaard in Nederland. Met de brander die verwerkt zit in de houtblokken is deze gashaard niet te onderscheiden van een echt houtvuur. De haard kan nu nóg realistischer gemaakt worden door de led verlichting, dat een natuurgetrouw gloedbed mogelijk maakt. Het NSG systeem zorgt ervoor dat de haard levensechte vonken genereert. Geen enkele gashaard komt zo dicht in de buurt van de bekende houtkachel. In nieuwbouwwoningen wordt er geen aardgas aansluiting meer aangelegd. Dat betekent echter niet dat u geen gashaard in uw nieuwbouwwoning kunt plaatsen. Veel gashaarden zijn namelijk
uitvoerbaar op propaangas.

Ombouwgarantie
Mocht uw woning onverhoopt van het gasnetwerk worden afgesloten, dan hoeft u geen afscheid te nemen van uw gashaard. Veel gashaarden zijn namelijk om te bouwen naar propaan. Kalfire komt met de ombouwgarantie. De fabrikant bouwt in dat geval de gashaard voor u om van aardgas naar propaan. Kalfire geeft deze garantie tot maar liefst 2029!

Innovaties
De houtkachel gaat met zijn tijd mee. In een tijdperk waarin alles automatisch aangestuurd wordt is het zelfs mogelijk om uw houtkachel te automatiseren. Zelfs met apps die aangeven wanneer u hout bij moet vullen! Bij elektrische haarden zijn eveneens veel mooie innovaties te vinden. Nieuw zijn ook de elektrische haarden van Safretti. Deze luxe designhaarden blinken uit in kwaliteit én gebruiksgemak. De haarden werken op basis van waterdamp en geven een realistisch 3D-vuureffect. U geniet in één druk op de knop van een prachtig haardvuur. Naast Safretti zijn ook de merken Dimplex, Element4 en C&J te zien.

Kom ook!
Het Oktober Kachelfest vindt plaats tot en met 26 oktober bij Boudrie Kachels en Haarden aan de Thorbeckestraat 80 in Oldenzaal. Op donderdag 24 en vrijdag 25 oktober is de showroom geopend van 10.00 tot 20.00. Op zaterdag 26 oktober bent u van harte welkom tussen 10.00 en 17.00 uur.