Hart van Haaksbergen

18 oktober 2019

Hart van Haaksbergen 18 oktober 2019


Basisschool Holthuizen werkt samen aan een beter milieu

HAAKSBERGEN - Bassischool Holthuizen heeft de afgelopen weken lang alles gedaan met het thema duurzaamheid, en dan in het bijzonder het recyclen van afval. Wat begon met het aanvragen van verschillende afvalcontainers om afval te kunnen scheiden op school, resulteerde in motiverende themaweken.

Wethouder Louis Koopman zag het resultaat van de weken lang lang stil staan bij dit thema op de laatste dag. Met optredens, waaronder een modeshow, raps en muziek met zelfgemaakte instrumenten, werd de leerzame periode afgesloten. Wethouder Koopman was erg te spreken over de afsluiting. "Super dat jullie dit doen. Jullie zijn échte helden" sprak hij de jeugd toe.

Afval scheiden
Aanleiding van de themaweken waren de aanschaf van nieuwe afvalcontainers om afval te scheiden. Opvallend genoeg is Holthuizen hiermee pas de eerste basisschool die niet alleen over een container voor restafval beschikt, maar ook een voor plastic verpakkingen en groenafval. Hierna zullen de andere Haaksbergse scholen volgen. Om de mogelijkheden van deze containers volop te benutten besloot de school er extra aandacht aan te besteden. Leerlingen kregen hiermee een nieuwe, belangrijke les in het sorteren van afval. Samen met hun docenten bekeken ze welk afval waar hoort, en of er in het restafval nog voorwerpen zitten die eigenlijk in een van de andere bakken moeten. Ze zagen de hoeveelheid restafval aanzienlijk verminderen met het scheiden.

Spelenderwijs leren
Het draaide om spelenderwijs leren. Zo was er een heuse afvalberg gemaakt die kinderen, gewapend met een helm en een knijper op hun neus, konden ontdekken. Doel van het spel: welk afval hoort in welke bak? Er werd volop gepraat, geleerd en opgeruimd door de leerlingen. Groep 8 van Holthuizen bezocht in dit thema een afvalverwerkingsbedrijf en gingen de wijken in om het zwerfafval aan te pakken.

Bewustwording
Hoewel de leerlingen van Holthuizen terug kijken op een leuke week, is de les een belangrijke, zo vertelt docente Nathalie Hoens. "De themaweken waren bedoeld om inzichtelijk te maken wáárom afvalscheiding en recycling zo belangrijk zijn."

Haaksbergen gastvrij met zeven Nette Toilette

HAAKSBERGEN - Bij steeds meer Haaksbergse ondernemers kunt u terecht voor uw ándere boodschappen. Er zijn namelijk inmiddels zeven Nette Toiletten te vinden voor mensen met hoge nood.

In juni ging het project Nette Toilette van start. Een project met een belangrijke boodschap: er zijn namelijk 3,7 miljoen Nederlanders die kampen met maag- en darmproblemen. Voor hen is beschikbaarheid van voldoende toiletten erg belangrijk. Toiletbezoek uitstellen is voor sommigen vaak ondoenlijk. Helaas zijn gemeentelijke openbare toiletten tegenwoordig dun gezaaid. De oproep van het landelijke project is dan ook aan ondernemers om in het kader van gastvrijheid hun toilet openbaar ter beschikking te stellen, ook voor niet-klanten.

Veel gehoor
Haaksbergen Promotie, de Haaksbergse Ondernemers Vereniging en de gemeente sloegen de handen ineen om dit te promoten. En met succes; inmiddels zijn er ruim zeven Nette Toilette te vinden, herkenbaar aan een speciale oranje sticker bij de deur. Niet alleen in het centrum van Haaksbergen, maar ook in Buurse. Met name de horeca heeft hierbij een streepje voor, aangezien zij al zeven dagen per week geopend zijn. Ondernemers en organisaties die ook hun toilet ter beschikking willens tellen kunnen zich melden bij Haaksbergen Natuurlijk via info@haaksbergennatuurlijk.nl of 053-572 28 11.

Jaargang: 5 • Nr 234• Wk 42

Grote Sprookjesoptocht tijdens laatste Culturele Zondag

ENSCHEDE - Op 3 november organiseren de Theatermakerij en Concordia de allereerste Grote Sprookjesoptocht. Deze past geheel binnen het thema van deze laatste Culturele Zondag van het jaar: 'Er was eens…', over sprookjes, fantasie, geschiedenis en alles wat tot de verbeelding spreekt.

Kinderen kunnen in hun mooiste sprookjeskleren om 12.30 uur naar de Theatermakerij in de Performance Factory komen (Hoge Bothofstraat 39-I). Daar worden ze geschminkt en leren ze een lopend dansje. De optocht vertrekt vervolgens om 13.30 uur richting het centrum, door de Heurne en een deel van de Langestraat. Dat zijn de locaties van deze Culturele Zondag. De tocht wordt twee keer gelopen en eindigt tegen 14.30 uur bij de Theatermakerij. Ieder kind mag zich verkleden als sprookjesfiguur of als fantasiefiguur, zoals Spiderman of een eenhoorn. Verkleden als iemand van vroegere tijden mag ook. Bijvoorbeeld als prinses, ridder of als een bekend persoon uit de geschiedenis, zoals Robin Hood of Cleopatra. Kinderen vanaf 6 jaar kunnen gratis meedoen met de optocht, onder begeleiding van een ouder of volwassen begeleider. De ouders/begeleiders kunnen natuurlijk zelf ook verkleed meelopen.

Opgeven

Uiterlijk 22 oktober opgeven via info@theatermakerijenschede.nl. Geef hierbij het aantal kinderen en volwassen aan. Er is beperkt plaats, wees er dus snel bij! Zie ook: www.theatermakerijenschede.nl.

INTERNATIONALE CAPS LOCKDAG

twente - OOK OP HET INTERNET GELDT EEN ZEKERE ETIQUETTE. EEN VAN DIE BELANGRIJKE OMGANGSREGELS IS DAT HELE WOORDEN OF ZINNEN GESCHREVEN IN HOOFDLETTERS SCHREEUWERIG OVERKOMEN. NIET ERG GELIEFD BIJ LEZERS DUS.

HOEWEL TEKSTEN IN CAPS LOCK EEN VAN DE GROOTSTE ERGERNISSEN ZIJN IN DE ONLINE COMMUNICATIE, IS HET OPVALLEND DAT WE INTERNATIONALE CAPS LOCKDAG TWEE KEER PER JAAR VIEREN. HET VALT JAARLIJKS NIET ALLEEN OP 28 JUNI, MAAR OOK OP 22 OKTOBER. DE DAGEN OM DEZE GEHATE FUNCTIE TE VIEREN ZIJN POPULAIRDER GEWORDEN. VOORAL OP SOCIALE MEDIA OMARMT MEN CAPS LOCKDAG VOLLEDIG EN DOEN STEEDS MEER BEDRIJVEN, ORGANISATIES EN PERSONEN ER AAN MEE OM OP DEZE DAG ALLES IN CAPS LOCK OP JE BEELDSCHERM TE LATEN VERSCHIJNEN.

MOEILIJK LEESBAAR
BEHALVE DAT HOOFDLETTERS EEN SCHREEUWERIGE TOON IMPLICEREN, IS ER MEER DUIDELIJK GEWORDEN OVER DE SLECHTE REPUTATIE VAN CAPS LOCK. IN TEKSTEN IS HET NAMELIJK MOEILIJKER LEESBAAR VOOR HET MENSELIJK BREIN. DOOR HET GEBREK AAN DIVERSITEIT IN VORM, ALLE LETTERS ZIJN VAN EXACT DEZELFDE GROOTTE, TOONT HET WARRIG EN MOETEN WE MEER MOEITE DOEN OM DE TEKST LEESBAAR TE MAKEN. Ervaar zelf maar eens: in een normaal geschreven tekst met hoofdletters en kleine letters zul je zien dat de letters soms uitwijken naar boven of beneden, waardoor een dynamiek ontstaat die het geheel goed leesbaar maakt. OM DEZE REDEN WERKT CAPS LOCK WEL IN KORTE WOORDEN EN LOGO'S, MAAR KAN HET IN EEN TEKST BETER VERMEDEN WORDEN.

NIET GELIEFD
DIT VERKLAART WAAROM CAPS LOCK NIET ERG GELIEFD IS. GELUKKIG ZIJN WE NA 22 OKTOBER WEER ZO'N 8 MAANDEN VERLOST VAN DEZE BIJZONDERE DAG.

Column

Molenstreek 3

Afgelopen zondagavond de eerste uitzending van het nieuwe seizoen gezien ’Zondag met Lubach” met Arjen Lubach. Die seizoensindeling van de omroepen heb ik nooit begrepen, maar dat zal wel aan mij liggen. Het tv-seizoen begint blijkbaar in oktober. Nou ja. De eerste uitzending van het nieuwe seizoen en verdorie Arjen zegt iets over Lutjegast. Dat doet hij zelden, ik heb hem één keer eerder over Lutjegast gehoord en toen noemde hij mijn en zijn geboortedorp “Binnen-Mongolië”. In het boek der boeken over Lutjegast: “De huizen van Lutjegast” staat dat zijn ouders in 1975 in een betrekkelijk nieuw huis aan de Molenstreek kwamen wonen en in de negentiger jaren Lutjegast verlieten.

De molen waaraan de straat haar naam ontleent was bij een storm in 1933 in de brand gevlogen door oververhitting. Het onderste deel van de molen staat er nog, maar het binnenwerk wordt nu aangedreven door een elektrische motor.

Ik was 22, 23 jaar toen de Lubachs het huis aan de Molenstreek kochten en studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Later ben ik geswitcht naar rechten en daar kwam ik mijn nieuwe dorpsgenoot Derk Lubach, de vader van Arjen tegen bij de colleges die hij gaf. Hij gaf college over recht van gemeenten, lagere overheden zoals dat in jargon heet.

Het huis waar Lubach woonde hadden mijn broer en ik ook bekeken; want mijn broer had trouwplannen. Het huis was nieuw met veel privacy, het staat naast het kerkhof. Geen last van de buren, dachten wij, maar sommige mensen willen niet naast een begraafplaats wonen. Kan ik mij iets bij voorstellen, maar veel problemen zou ik er zelf niet mee hebben.

De Lubachs kochten het huis en voor de integratie met de dorpelingen werd Lubach lid van de volleybalvereniging. Als je in Lutjegast kwam wonen had je twee mogelijkheden voor integratie; muziek of volleybal. Zo kwam ik Lubach niet alleen op de RUG tegen, maar ook dinsdagavonds in de sportzaal van het dorpshuis. Hij was niet zo spraakzaam. Wel gelovig. Ze gingen naar de kerk en Arjen naar de christelijke lagere school.

En nu viert zijn zoon triomfen op de televisie, maar ook in het theater. Het is onvoorstelbaar hoeveel teksten hij al geschreven heeft. Voor radio en tv en moderne media, maar ook boeken, cabaretteksten voor anderen, etc., etc. Hij is perfect in de timing, cabaret is timing wordt er wel eens gezegd. Je moet toch een aangename voorstelling in elkaar kunnen draaien van (oud-)Lutjegasters.

Jan Visser

Verhalen gezocht over Tweede Wereldoorlog

TWENTE - Afgelopen week las u in deze krant al een oproep om verhalen in te sturen over de Tweede Wereldoorlog en bevrijding. DWF Mediamakers produceert namelijk volgend jaar een speciale bevrijdingskrant, ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van de bevrijding.

U kunt verhalen insturen via het speciale e-mailadres:
verhalen@dwfmediamakers.nl

Als gevolg van een technische storing was dit e-mailadres afgelopen week korte tijd niet bereikbaar. Hebt u afgelopen week een poging gedaan om een verhaal in te sturen maar kreeg u een foutmelding of geen reactie? Stuurt u het verhaal alstublieft dan nogmaals in. Inmiddels zijn de eerste inspirerende, ontroerende en indrukwekkende verhalen al ingediend, waarvoor hartelijk dank. Met uw verhalen hopen wij de geschiedenis en indrukken van de Tweede Wereldoorlog vast te kunnen leggen voor de toekomstige generaties.

Vlooien- en kofferbakmarkt

auto met gevulde kofferbak Foto: ter Huurne

ENSCHEDE - Zondag 20 oktober vindt er van 11.00 tot 17.00 uur, tijdens de koopzondag, een extra curiosa-, verzamel-, vlooien- en kofferbakmarkt plaats op het H.J. van Heekplein in Enschede.

Op de markt treft men onder andere grammofoonplaten (lp's, ep's, maxi's, singles), cd's, dvd's, computerspellen, boeken, prenten, glas, stripboeken, aardewerk, sieraden, oud speelgoed, religieuze objecten en nog veel meer verzamelwaardig materiaal.
Verder zijn er de particulieren, die zijn/haar overtollige huisraad, verzamelingen en/of zelfgemaakte spulletjes, vaak voor een habbekrats, verkopen.
Voor de kleintjes zijn er een tweetal prachtige kinderattracties op het van Heekplein aanwezig.
De toegang tot de markt op het H.J. van Heekplein is uiteraard geheel gratis.

Verkopen
Voor de particulier, die zijn/haar overtollige spulletjes, verzamelingen en dergelijke wil verkopen zijn er nog plaatsen beschikbaar. Voor informatie of aanmelding: 06 26 222 593 of info@rezimarkten.nl

Iej melkt ginne koo met de haande
in de tasken.

Maandag 21 okt. 10.00 uur

Fitform-fauteuils bieden optimale ondersteuning

ENSCHEDE - Veel mensen brengen een groot deel van de dag zittend door. Voor de tv, tijdens het werk of omdat bewegen niet meer zo gemakkelijk gaat. Hoe meer je zit, hoe belangrijker het is hóe je zit. Dit kan rugklachten en ander lichamelijke ongemak voorkomen en verminderen. Gezond zitten dus, en dat begint bij een verstelbare fauteuil van hoge kwaliteit.

Als je zit is het belangrijk dat het lichaam zoveel mogelijk in zijn natuurlijke vorm wordt ondersteund. Dat kan alleen met een op maat gemaakte of ingestelde fauteuil. Hiermee bereik je de meest ideale zithouding. Daarnaast is beweging ín de stoel van groot belang, door zoveel mogelijk van houding te veranderen. Met name de rug blijft daardoor in betere conditie. Een stoel met veel variatie in houdingen is daarom altijd de beste keus.

Een stoel 'op maat'
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat voor gezond zitten het volgende nodig is: de juiste zithoogte, de juiste zitdiepte, de juiste armleuninghoogte, de juiste lendensteun en de juiste zithoek. Een stoel 'op maat' maakt dit mogelijk.

Verstelbaar
Regelmatig van houding veranderen kan gezondheidsproblemen verminderen en voorkomen. Hoe krijg je dat zittend in een stoel voor elkaar? Het antwoord: met de juiste verstelmogelijkheden. Hiermee bedoelen we het verstellen van de beenondersteuning, de juiste relaxverstellingen en de sta-op functie. Alleen in een excellente fauteuil volgen deze verstelbewegingen de natuurlijke biomechanische draaipunten van het lichaam.

Fitform beste keus
De kwaliteitsverschillen tussen fauteuils zijn groot. Experts in 'gezond zitten' bevelen het merk Fitform aan vanwege de meeste beweegmogelijkheden. Daarnaast zijn dit fauteuils van hoge kwaliteit met een langdurige garantie. Fitform-stoelen zijn van Hollandse makelij en worden grotendeels met de hand vervaardigd. Van zo'n fauteuil heb je vele jaren plezier.

Maak kennis
Probeer zelf de Fitform fauteuils bij Elzinga Wonen, dé woonwinkel van Enschede. Gevestigd aan de Voortsweg 23-31 in Enschede. Kijk ook op: www.elzingawonen.nl. Tot en met 19 oktober kunt u gebruikmaken van de exclusieve Fitform Najaarsactie 2019: luxe opties gratis ter waarde van maximaal 499 euro óf een tweede fauteuil voor de helft van de prijs.

Groots huiskamerfestival NoaberMuziek

HAAKSBERGEN - Vorig jaar deed Haaksbergen voor het eerst mee met het landelijke huiskamerfestival 'Muziek bij de Buren'. Iedereen genoot van muziek en gezelligheid in 27 huiskamers. Alle reden voor een vervolg op dit succes op zondag 8 december aanstaande.

Deze datum was voor de landelijke organisatie niet meer haalbaar door overmacht. Zodoende stak een projectteam de koppen bij elkaar en het besluit was snel genomen: dit jaar organiseren we in Haaksbergen ons eigen festival. Met de kennis die vorig jaar werd opgedaan is het team begin september voortvarend van start gegaan. Voortbordurend op het landelijk concept inclusief de lokale wensen. En vasthoudend aan de geplande datum: de tweede zondag in december. De motivatie hiervoor: "in de donkere dagen tussen Sinterklaas en de kerstdagen zorgen voor gezelligheid en gastvrijheid, daar waar de eenzaamheid op de loer ligt".

Nieuwe naam

Het festival krijgt een nieuwe naam: 'NoaberMuziek Haaksbergen', dit komt in feite op hetzelfde neer als 'Muziek bij de Buren'. Het Twentse begrip 'noaber' is een krachtig woord en behelst: er zijn voor elkaar, onder alle omstandigheden! De invulling is ongeveer gelijk aan vorig jaar. Het projectteam is de komende tijd druk op zoek naar huiskamers, acts, sponsors, publiciteit, locaties voor de begin- en eindconcerten en horeca. Wat moet er precies gebeuren? Om minimaal 25, maximaal 30 huiskamers te vullen met muziek zijn minimaal 30 acts nodig. Het gaat om intieme optredens van een half uur. Verder zijn er sponsoren nodig voor koffie/thee, fris en dergelijke, het drukwerk (festivalkrant, blokkenschema, raamposters, makelaarsborden, uitnodigingen) en het creëren van een website. De organisatie staat nu op eigen benen, toch blijft sponsoring noodzakelijk om de onkosten te kunnen dekken. Alle gelden gaan rechtstreeks naar het festival.

Saamhorigheid

Er worden dus nog huiskamers gezocht, maar ook andere bijzondere plekken kunnen als speellocatie dienen. Een paar mooie locaties zijn al geregeld. Het moet een festival worden voor en door Haaksbergenaren, met acts en artiesten die Haaksbergen een warm hart toedragen. Het festival staat open voor muziek in alle vormen. De organisatie beoogt gezelligheid, noaberschap, verrassende acts, gastvrijheid en saamhorigheid. Alles gratis toegankelijk. Help mee om 'NoaberMuziek Haaksbergen' tot een succes te maken. Het doel is een groots festival waar toekomst(muziek) in zit!

Contact

Telefoon: 06-53618373
Facebook: @NoaberMuziek
E-mail: NoaberMuziek@yahoo.com

Column

Mantelzorg

Het is weer zover. Zaterdag 5 oktober jl. zat er een bericht in mijn mailbox van Mantelzorg053. Ik zuchtte maar eens en opende de mail. "Als gemeente willen wij onze mantelzorgers helpen waar nodig, het is daarom van belang dat wij weten waar u behoefte aan heeft. Regelmatig toetsen we dan ook of het huidige aanbod nog aansluit." ….Aanbod nog aansluit? Er is nagenoeg geen aanbod voor mantelzorgers en dan val je de mantelzorgers lastig met een mail. In de mail zat ook een enquête bijgevoegd, of ik die in wou vullen, want "Uw zorg is onze zorg." Als waardering van de deelname aan de enquête verloot de gemeente 100 Jumbo cadeaubonnen ter waarde van 25 euro. Opgeteld kost dit de gemeente 2500 euro. Voor de duidelijkheid: Enschede ontvangt dit jaar van het Rijk 1.600.854,10 voor mantelzorgwaardering en -ondersteuning. De vragen uit de enquête moeten duidelijk maken hoe overbelast de mantelzorger is. Als de gemeente zich een beetje had verdiept in de mantelzorger, hadden ze dit al lang kunnen weten.

Even wat cijfers over Enschede op CBS gegevens per 1-1-2017. Er zijn bijna 41.000 mantelzorgers van 15 jaar en ouder en bijna 36.000 mantelzorgers die langdurig zorgen. Bijna 7000 mantelzorgers die langdurig en intensief zorgen en 3500 mantelzorgers die zwaar belast zijn! Vergelijk deze aantallen eens met de 1.600.854,10 euro, dan is het eigenlijk een schijntje van wat er komt van het Rijk. Daarvan gebruikt het college van Enschede ook nog eens het overgrote deel voor hun eigen kas. EnschedeAnders heeft er geen goed woord voor over en dan wel een enquête sturen met "Uw zorg is onze zorg." Nou vergeet het maar! In de Programmabegroting van 2020-2023 geeft het college aan dat mantelzorg intensief kan zijn. Maar het beleid is gericht op minder professionele zorg en meer zorg vanuit de samenleving zelf…Wat heb je aan begrip van politici, terwijl politieke besluiten hun leven alleen maar zwaarder maken.

Mantelzorgers nemen met een vanzelfsprekendheid en liefde de langdurige en intensieve zorg over voor een ander, maar dat kan zwaar en intensief zijn. Maar ze klagen niet snel. Mantelzorgers nemen de professionele zorg zoveel mogelijk uit handen, dat ze beschouwd kunnen worden als een fundering onder de gezondheidszorg. Het geld gebruiken wat er voor mantelzorgwaardering en -ondersteuning komt, is wel het minste wat de gemeente kan doen! De afgelopen jaren heeft EnschedeAnders veel moties ingediend om tot een geldelijke waardering te komen voor mantelzorgers, maar de meerderheid van de politieke partijen stemde tegen.

Zondag 10 november is de Dag van de Mantelzorg. Veel gemeenten geven waardering of zetten de mantelzorgers in het zonnetje. Vorig jaar is er afgezien van een enquête, op de Dag van de Mantelzorg niets gebeurd in Enschede. Op mijn vraag aan de wijkteams "Wat doen jullie eigenlijk nog voor de mantelzorgers?", was het antwoord: " Niet zo heel erg veel."
Triest, heel erg triest!

Margriet Visser
Raadslid EnschedeAnders

Vertellen over en in de natuur

ENSCHEDE - Een verhaal vertellen is moeilijker dan je denkt. Hoe werk je met spanningsopbouw en hoe houd je de aandacht vast? Landschap Overijssel organiseert op 22 november de workshop 'Verhalen vertellen' op Hof Espelo.

De inhoud van het verhaal wil je uiteraard zo krachtig en helder mogelijk overbrengen op je publiek. Hoe krijg je het echter voor elkaar dat mensen jouw natuurverhaal met evenveel spanning beluisteren als een goed spookverhaal bij het kampvuur? Bijvoorbeeld als je wat wilt vertellen over het leven van een eik of over het wel en wee van een bijenkolonie.

Docente Els Baars

Els Baars is zowel natuurgids als verhalenverstelster. Zij geeft aan dat een goed verhaal ervoor zorgt dat mensen zich verwonderen en aandachtiger gaan kijken en luisteren. Bijvoorbeeld naar het gedrag van een kwikstaartje of naar de minuscule gaatjes in het blad van het sint-janskruid. "Vaak onthouden mensen de informatie dan ook langer", aldus Baars. Ze is zodoende een logische keus als docente voor deze workshop.

Korte natuurverhalen

Tijdens de workshop leer je onder andere een verhaal op een pakkende manier op te bouwen en spannend te maken. Deelnemers gaan oefenen aan de hand van leuke, korte natuurverhalen. De geleerde basistechnieken kunnen ook gebruikt worden voor een langer verhaal, maar op buitenlocaties werkt een kort verhaal meestal beter.

Praktische informatie

Belangstellenden zijn vrijdag 22 november 2019 van 9.00 tot 16.00 welkom bij het Bezoekerscentrum Hof Espelo, Weerseloseweg 259 in Enschede. De kosten zijn € 75,00. Vrijwilligers van Landschap Overijssel betalen € 45,00. Aanmelden via kennisrijk.landschapoverijssel.nl.

Gezellige zondagse braderie bij Woonboulevard Almelo

ALMELO - Komende zondag 20 oktober organiseert de Woonboulevard Almelo voor de tweede keer de gezellige Zondag Braderie. Deze zal gehouden worden van 11.00 tot 17.00 uur.

Op 22 september werd deze voor het eerst gehouden, wat gelijk een succes was. Een tweede editie mocht dan ook zeker niet uitblijven! De Woonboulevard Almelo pakt voor deze tweede braderie nog weer groter uit. Over de gehele Woonboulevard komt een lint met kramen te staan voor de winkels. Hier zijn weer uiteenlopende leuke en lekkere producten te koop. Zo geniet de inwendige mens van warme wafels of Caatjes lekkernijen, maar ook het geurhoekje is van de partij. Er is vermaak voor jong en oud, met onder meer schminken voor de kinderen en een optreden van een Shantykoor. Daarnaast verloot men 10x2 wedstrijdkaarten voor Heracles en drie grote manden vol met heerlijke streekproducten.

Goed bereikbaar
De Woonboulevard Almelo is ook uitstekend bereikbaar met de fiets. Wie met de tweewieler komt kan deze ook gratis parkeren in een bewaakte fietsenstalling, eveneens een nieuwe toevoeging bij deze tweede editie.

Kom ook!
U bent van harte welkom bij de tweede editie van de Woonboulevard Almelo Zondag Braderie. Deze is komende zondag, 20 oktober, van 11.00 tot 17.00 uur. De Woonboulevard Almelo is gevestigd aan de straat 'Woonboulevard' in Almelo. Vanuit alle windstreken is Woonboulevard Almelo snel en gemakkelijk te bereiken. Vanaf de snelweg (afslag 30 –> Almelo Zuid) ben je er binnen 3 minuten. Kijk ook op: www.woonboulevardalmelo.nl

De Landgoed Twente Fair

DE LUTTE - Natuurgebied het Lutterzand vormt zaterdag 26 en zondag 27 oktober het decor voor de dertiende editie van de Landgoed Twente Fair. Bezoekers kunnen in de mooie natuur genieten van al het goede dat Twente voortbrengt.

Deze dagen staan de Twentse natuur, het buitenleven, proeven van (streek-)producten en trends op het gebied van lifestyle centraal. Aan de opzet van de unieke fair hebben de organisatoren, Buitenplaats Florilympha en Landgoedcamping het Meuleman, deze jaargang niets veranderd. Simpelweg omdat alles wat de Landgoed Twente Fair uniek maakt, onverminderd een breed publiek aanspreekt. De fair kent vijf leuke thema's: Fier, Gerijpt, Genereus, Weelderig en Sprankelend. Deze vormen samen het Twentse karakter. Zo krijgt dit vorm in een fier avonturenparcours, genereuze restaurants, gerijpte streekproducten en weelderige mode. Om het unieke, Twentse, karakter van de Landgoed Twente Fair te behouden, worden enkel exposanten uit Twente toegelaten.

Kwaliteit en beleving
Dit jaar zijn er 108 deelnemers; iets meer dan vorig jaar. Medeorganisator Niels Stijger: "De kwaliteit blijft voor ons belangrijker dan de kwantiteit. Zeker op het gebied van eten en drinken. Bij ons zul je beslist geen cateraars aantreffen op puur commerciële basis. Wij kiezen voor partijen, die zich presenteren met kleine hapjes op basis van bijzondere streekproducten. Onder andere Qua Koken, Caatjes Lekkernijen, Catering Bosch Wensink, Chocolaterie van Zutphen, Erve Elferman en Superstoopwafel zijn aanwezig". Er is een leuk randprogramma met onder meer roofvogeldemonstraties, workshops en avontuurlijke activiteiten. Ook voor de kinderen is er van alles te beleven; van schmink tot knutselen, ponyrijden en boogschieten.

Kom ook
De Landgoed Twente Fair wordt gehouden op het terrein van Buitenplaats Florilympha en Landgoedcamping het Meuleman aan de Lutterzandweg 16 in De Lutte. Zaterdag 26 oktober van 10.00 tot 18.00 uur, zondag 27 oktober van 10.00 tot 17.00 uur. Entree kost 10 euro voor volwassenen, 55-plussers betalen 7,50 euro. Kinderen 5 tot en met 12 jaar betalen 5 euro. Parkeren is gratis. Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd. Kijk op: www.landgoedtwentefair.nl

Edwin Kist Uitvaartverzorging: voor een waardig en persoonlijk afscheid

USSELO - Het afscheid van een dierbare is een emotioneel moment. U wilt graag een waardig afscheid dat recht doet aan een mooi leven, met ruimte voor al uw persoonlijke wensen. Edwin Kist draagt zorg voor een passend afscheid.

Sinds ruim drieënhalf jaar is Uitvaartcentrum Het Usselerhof gevestigd in de oude bakkerij op de kruising van de Haaksbergerstraat en Boekelosestraat te Usselo. Hier hebt u diverse mogelijkheden om afscheid te nemen. In Aula De Es kunnen de condoleances en kleinschalige plechtigheden gehouden worden, waarbij de verzorging naar wens samen met nabestaanden uitgevoerd kan worden. In de twee afscheidshuizen Korenbloem en Klaproos kunt u in huiselijke, intieme sfeer vanaf de dag van overlijden tot aan de dag van de uitvaart afscheid nemen; 24 uur per dag en in complete privacy.

Persoonlijke begeleiding
Edwin Kist draagt zorg voor uw perfecte afscheid. U mag rekenen op een warme, persoonlijke begeleiding; eerlijk en oprecht. Met een vast aanspreekpunt voor al uw vragen. Nabestaanden doen vaak na mond tot mond reclame een beroep op de diensten van Edwin Kist Uitvaartverzorging.

Uitvaartwinkel Verlies
Om niet alleen voor en tijdens het afscheid, maar ook erna van betekenis te kunnen zijn, biedt Uitvaartwinkel Verlies de mogelijkheid om samen met u een unieke en blijvende herinnering te creëren. Bijvoorbeeld in de vorm van een urn, maar ook assieraden of vingerafdruksieraden zijn mogelijk. Een tastbare herinnering aan uw dierbare die u altijd bij u draagt. Zij denken graag met u mee om vanuit uw wensen een bijzondere herinnering van uw dierbare overledene te realiseren.

Passend advies
Ook voor het bespreken of vastleggen van uw uitvaartwensen of voor vragen rondom verzekeringen kunt u geheel vrijblijvend en kosteloos een afspraak maken. Edwin Kist Uitvaartverzorging is 7 dagen per week bereikbaar. Gevestigd aan de Haaksbergerstraat 950-952 in Usselo. Bel met 053-477 66 50 of mobiel, 06-22 55 99 05. Kijk ook op: www.edwinkist.nl

Weer voluit lachen, praten en eten met Prothetico

ENSCHEDE - Iedereen wil graag een mooie glimlach en daarvoor is een goed en gaaf gebit onontbeerlijk. Dat geldt uiteraard ook voor een kunstgebit. Het is dus erg vervelend als daar een probleem mee is, zoals een scheurtje of een loszittende tand. De deskundigen van kunstgebittenspecialist Prothetico begrijpen dat maar al te goed. Dat is dan ook de reden waarom zij bij dit soort problemen een supersnelle service zo belangrijk vinden. Vandaar het motto: 'Klaar terwijl u wacht'.

'Wij begrijpen heel goed dat een klein scheurtje of een missende tand in een kunstgebit erg vervelend is voor mensen die daarmee rondlopen en dat zij dus zo snel mogelijk geholpen willen worden', zegt Carlo Hommel van Prothetico. 'Daarom zorgen wij er voor dat onze wachttijden erg kort zijn. Bij een noodgeval kan een patiënt gewoon langs komen en dan wordt de reparatie direct uitgevoerd. Dat is een van onze serviceaspecten die wij zeer belangrijk vinden.'

Service voorop
Service staat bij Prothetico dus hoog in het vaandel. Dat uit zich ook in een andere vorm van dienstverlening, die uniek is: tandtechniek aan huis. 'Die service is ideaal voor mensen die slecht ter been zijn of om wat voor reden dan ook het huis niet uit kunnen', aldus Hommel. Deze service betekent dat mensen nog maar één keer naar de praktijk aan de Marssteden 90 in Enschede hoeven te komen. 'Dat intakegesprek vindt plaats met de tandarts en bij dat eerste gesprek ben ik ook aanwezig. Wij vinden dat belangrijk, want het betekent dat ik beter rekening kan houden met de wensen van de patiënt wanneer ik met een kunstgebit aan het werk ga.' Na het eerste intakegesprek kan de rest van het proces, zoals de modellen- en de pasfase, aan huis worden afgewerkt.

Service aan huis
Een extra voordeel van de tandtechniek-aan-huis-service is, dat de patiënten ook voor reparaties het huis niet meer uit hoeven. Dit is wel zo fijn wanneer je druk of even wat minder mobiel bent. Een loszittend kunstgebit is erg lastig. De kans is groot dat het slinken van het kaakbot hiervan de oorzaak is, want een kunstgebit heeft dan niet genoeg houvast meer. Prothetico biedt hiervoor de oplossing in de vorm van het klikgebit. Hoe werkt zo'n klikgebit? 'Onze gespecialiseerde tandarts brengt implantaten aan; je zou die een soort kunstwortels kunnen noemen. Die zorgen ervoor dat het kunstgebit kan worden vastgeklikt aan de kaak, vandaar de term 'klikgebit'. Het resultaat is nooit meer een loszittend of pijnlijk gebit en dus met een gerust hart voluit lachen, praten en eten. Prothetico is een specialist met alle kennis onder één dak. Prothetico heeft een eigen tandarts-implantoloog en tandtechnici en werkt met de nieuwste technieken en hoogwaardige materialen.

EVI Verlichting in Rijssen

RIJSSEN - EVI Verlichting, gevestigd aan de Wierdensestraat 52 in Rijssen, is een gemoedelijk familiebedrijf dat al jaren alom bekend is in Rijssen en regio. In de verlichtingsspeciaalzaak is een uitgebreid assortiment te vinden in vloerlampen, hanglampen, plafondlampen, tafellampen, wandlampen en daarnaast buitenlampen. En heeft een klant toch nog een andere wens, dan is het bijna altijd te realiseren.

"Wij hebben tevens een reparateur in dienst voor de reparatie van lampen en service bij de klant aan huis. Wie een lamp of meerdere lampen koopt, kan ervoor kiezen om dit door ons te laten bevestigen," aldus mede-eigenaar Roland van den Houten die de winkel samen runt met zijn vader Henk. Ook hun echtgenotes Ada (nu met pensioen) en Esther spelen een belangrijke rol in de winkel alsmede het personeel. De winkel heeft door de jaren heen een aantal metamorfoses ondergaan en telt inmiddels drie etages. Tevens heeft men diverse webshops: lampenhuis.nl, tiffanylampenhuis.nl en tiffanylampenhaus.de. Klanten komen zelfs uit Duitsland naar de winkel om het assortiment te bekijken.

Goed advies
"Ze krijgen van ons een goed advies over de betreffende lamp of verlichtingsadvies voor in de woonruimte. De meeste mensen komen ook het liefst naar de winkel. Dan weet je wat je krijgt. Wat dat betreft blijft onze fysieke winkel heel belangrijk. Het is ook nog net wat kleinschaliger en persoonlijker dan al die megazaken van tegenwoordig met verlichting," geeft Henk van den Houten aan.

Breed assortiment
EVI Verlichting biedt moderne en trendy verlichting evenals klassiek en exclusieve verlichting zoals een grote collectie Tiffanylampen. "In de jaren moet je met de tijd meegaan, we wisselen regelmatig van collecties. Vroeger was het zo dat mensen wel tien jaar of langer dezelfde lamp in huis hadden maar dat is nu niet vaak meer het geval. Er wordt nog weleens gewisseld van interieur dus dat geldt ook voor de lampen. We hebben bijvoorbeeld ook veel keuze in lampenkappen wat betreft de maat, de kleur, de print en de stof. Wij bieden tevens maatwerk. Dit wil zeggen dat er voor elke lampenkap wel een voet is en andersom." Verlichting is ook steeds duurzamer geworden; de gloeilamp maakte plaats de halogeenlamp en tegenwoordig is er zuinige LED-verlichting. "We kunnen een verlichtingsplan maken voor zowel particulieren als bedrijven zoals restaurants en er zijn vele lichtsoorten met of zonder dimmer." Naast de zaak is tevens een grote (gratis) parkeerplaats aanwezig.

Kijk voor meer informatie:
www.eviverlichting.nl

Veiliger fietsen

TWENTE - De Fietsersbond roept gemeenten en andere overheden op om de de fietsinfrastructuur nog veiliger te maken. De Fietsersbond doet dit naar aanleiding van het groeiend aantal fietsers dat met letsel op de eerste hulp belandt.

In 2018 meldden 46.800 fietsers zich op de eerste hulpafdelingen van ziekenhuizen, zo blijkt uit cijfers van veiligheid.nl. Dit aantal is in 10 jaar gegroeid met 31 procent. Verbeterde – vergevingsgezinde en veilige – infrastructuur acht de Fietsersbond absoluut noodzakelijk om een verdere groei van de hoeveelheid fietsers op de spoedeisende hulp te voorkomen.

Oorzaken
Veel ongevallen zijn het gevolg van gebrekkige infrastructuur. Door nu volop in te zetten op verbetering van de fietsinfrastructuur voorkomen we jaarlijks 115 doden en 3850 ernstig gewonden. "Er is geen excuus meer om deze aanpassingen niet door te voeren. Dit zou topprioriteit moeten zijn van alle overheden." Aldus Saskia Kluit, directeur van de Fietsersbond. "Concreet betekent dit dat er vaart moet worden gemaakt met een wegontwerp dat voor ouderen geschikt is, met een standaardsnelheid van 30 km/u binnen de kom en met sanering van paaltjes en andere hindernissen op de fietspaden. Het wordt steeds drukker op de fietspaden. Evalueer ook of de huidige fietsinfrastructuur nog voldoet voor de hoeveelheid en de typen fietsers die daar nu rijden."

In Twente
In onze regio werken veel gemeenten al wel actief aan dit thema. Zo heeft Enschede de ambitie om meer en meer fietsstraten aan te leggen en de fietssnelweg F35 biedt een veilige route tussen steden. Daarnaast werkt de Universiteit Twente ook aan innovaties voor fietsveiligheid, zoals een waarschuwingssysteem voor fietsers voor achteropkomend verkeer. Ook veel interacties met ander verkeer zorgen namelijk voor ongelukken volgens de onderzoekers.

Elektrisch fietsen
Zeker met het oog op meer senioren die de elektrische fiets gebruiken is veiligheid een steeds belangrijker thema. Met het programma Doortrappen moedigt de overheid ouderen aan actief te blijven fietsen vanwege de gezondheidswinst die dat oplevert. Dit is te meer een reden om te werken aan seniorproof fietspaden.

Herfstvakantiepakket: korting op beide thuiswedstrijden

ENSCHEDE - In de aanstaande herfstvakantie speelt FC Twente twee thuiswedstrijden. Zaterdag 19 oktober komt Willem II op bezoek en vrijdag 25 oktober komt FC Emmen op bezoek in De Grolsch Veste.

Speciaal voor deze twee thuiswedstrijden is er het herfstvakantiepakket. Wanneer je kaarten besteld voor beide wedstrijden, ontvang je 10 euro korting in totaal (5 euro korting per wedstrijd).

Mooie korting
Met het herfstvakantiepakket bezoek je vanaf 30 euro de twee thuiswedstrijden. Leden van de Kidsclub en Young Reds betalen met het herfstvakantiepakket maar 10 euro in plaats van 20 euro voor twee wedstrijden. Wanneer je online kaarten besteld via kaartverkoop.fctwente.nl wordt de korting automatisch toegepast wanneer je kaarten voor beide wedstrijden in de winkelmand hebt zitten.