Hart van Haaksbergen

15 maart 2019

Hart van Haaksbergen 15 maart 2019


Haaksbergen straks een stukje schoner

HAAKSBERGEN - Jong geleerd is oud gedaan. Het spreekwoord is voor veel zaken toepasbaar en hopelijk ook voor het opruimen van zwerfafval. Er ligt namelijk nog te vaak afval op straat en in de natuur. Veel mensen gooien dit maar van zich af - jong én oud - zonder stil te staan bij de overlast en natuurschade die dit veroorzaakt. Volgende week vrijdag gaan hopelijk veel vrijwilligers op pad om hun omgeving schoon te maken.

Op zaterdag 23 maart is de landelijke Opschoondag; een dag waar zoveel mogelijk mensen aan de slag gaan om gezamenlijk hun buurt en omgeving een stukje mooier te maken. Veel gemeenten ondersteunen de acties, onder meer op scholen door bijvoorbeeld hesjes, handschoenen, prikkers en vuilniszakken ter beschikking te stellen. De gemeente Haaksbergen hoopt in ieder geval dat inwoners zich bewust worden van hun afvalgedrag, ook wanneer ze nog zelf niet meedoen met zo'n opruimactie. Landelijk zijn er bijna 1.800 acties gepland op het moment van schrijven; in Haaksbergen onder meer aan de Spoorstraat, de bermen bij de Eilenbroekweg, door bewoners aan de W.H. Jordaansingel en ook de Stichting Rijwielpaden Haaksbergen komt in actie.

Voorlichting
Naast het prikken van zwerfafval krijgen leerlingen op school natuurlijk ook een stukje voorlichting in de klas. Aan de hand van een speciaal lespakket 'Aan de slag met afval!' leren zij over het belang van opruimen en de schadelijke effecten die zwerfafval heeft. Er zit ook een spelelement in; de leerlingen kunnen ook diverse spellen spelen over het thema zwerfafval. De hoop is dat de voorlichting en het opruimen zich erin vertalen dat in ieder geval deze leerlingen niet meer zomaar afval in de natuur en op straat gooien. En dit dan ook als volwassenen niet meer doen.

Help mee
Haaksbergenaren worden aangemoedigd om volgende week mee te helpen bij het opruimen. Samen de buurt opruimen zorgt niet alleen voor een net resultaat, het kan ook gewoon een leuke manier zijn om met de buren in contact te komen. En als iedereen een beetje doet, is het resultaat straks een zeer schone gemeente.

Samenleving Haaksbergen steeds dementie-vriendelijker

HAAKSBERGEN - Het aantal mensen met dementie zal de komende decennia verder stijgen. Op dit moment zijn er ongeveer 270.000 Nederlanders met dementie, waarbij de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende variant is. Dankzij betere behandeling en begrip van de ziekte kunnen zij langer zelfstandig blijven. Maar dan moet ook de samenleving iets meer doen om hierop te anticiperen.

De meeste mensen die een variant van dementie ontwikkelen leven gemiddeld acht jaar met deze ziekte. Gedurende het proces neemt het aantal en de ernst van de klachten toe. Genezing is op dit moment nog niet mogelijk. Dementie is na kanker en hart- en vaatziekten de derde doodsoorzaak in Nederland.

Dementievriendelijk
Omdat dementerenden een geleidelijk proces doorgaan en nog relatief lang zelf kunnen functioneren, is het belangrijk dat ook de samenleving hierop inspringt. Zo zijn de gemeenten en ondernemers al bezig om dementievriendelijk te worden. Afgelopen week nam de Albert Heijn in Haaksbergen het certificaat van dementievriendelijke samenleving in ontvangst. De supermarkt doet al veel om rekening te houden met inwoners met dementie. Wethouder Han-Herman Scholten hoopt dan ook dat Albert Heijn Kamphuis andere ondernemers zal inspireren om ook dit certificaat te behalen.

Hopelijk meer
Om in aanmerking te komen voor het certificaat kreeg personeel van de supermarkt speciale trainingen in het herkennen van dementie en omgaan met klanten die dit hebben. "Albert Heijn is de eerste in Haaksbergen met dit certificaat. Ik hoop dat ik in de nabije toekomst nog veel van deze certificaten uit mag rijken. Het is belangrijk dat onze inwoners zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven functioneren.", aldus wethouder Scholten. De gemeente ondersteunt dit door vanuit de Noaberpoort scholing aan te bieden voor geïnteresseerde organisaties. Ook is er het Maatjesproject, waarbij dementerenden steun krijgen van een vrijwilliger. Andere inspanningen zijn meedenken over vervangende mantelzorg en de inmiddels bekende Alzheimercafés

Jaargang: 5 • Nr 205• Wk 11

Primeur bij Stegeman Hoortechniek

RIJSSEN - Stegeman Hoortechniek is een echt familiebedrijf dat al sinds 1878 bestaat en afgelopen jaar alweer 60 jaar actief is in de hoorzorg. Monique du Mez vertegenwoordigt alweer de vijfde generatie binnen het bedrijf.


Hoortoestel-fabrikant Bernafon gunt Stegeman Hoortechniek dan ook een mooie primeur! Bernafon is een merk dat hoortoestellen uitbrengt op grond van nieuwe technieken. Stegeman Hoortechniek mag die als eerste in Nederland introduceren. "Wij hebben de primeur", zegt Monique.

High-tech
De hoortoestellen van Bernafon zijn digitaal. Het zijn als het ware minicomputers die bestaan uit een microfoontje, een geluidsfilter, een versterker en een luidsprekertje. De audiciens van Stegeman Hoortechniek stellen het hoortoestel in aan de hand van uw audiogram/gehoorverlies. Belangstellenden zijn welkom om de hoortoestellen van Bernafon tijdens de open dag uit te proberen. "We vragen wel om u hiervoor van te voren aan te melden, zodat we u in kunnen plannen voor een hooronderzoek", zegt Monique. Voor dat uitgebreide hooronderzoek trekken de audiciens van Stegeman Hoortechniek anderhalf uur uit. Zij meten uw gehoor en spraakverstaanbaarheid in een geluidsarme cabine. 'Ook meten wij de bewegelijkheid en werking van uw trommelvlies en maken wij foto's van uw gehoorgang en trommelvlies', voegt Yvonne daar aan toe.

Uitstekend resultaat
Het gaat er bij Stegeman Hoortechniek dus heel anders aan toe dan de vele reclamespotjes op televisie doen vermoeden. "Het is niet mogelijk om na het laten horen van een paar piepjes een hoortoestel aan te raden", benadrukt Monique. "Wij gaan uitsluitend voor kwaliteit en dat betekent wel dat klanten vaak wat duurder uit zijn en het eventueel niet via de zorgverzekering vergoed krijgen. Deze zorgkosten aftrekken van de belasting kan vaak wel. En dat is soms nog meer dan de vergoeding van de zorgverzekering!" De open dagen zijn op dinsdag 26 maart in Rijssen en donderdag 28 maart in Hardenberg.

Schwarzwaldtour

HAAKSBERGEN - Komende zondag 17 maart organiseert HTFC weer de eerste wielertoertocht in Twente.

De Holland Schwarzwaldtour: anders dan dat de naam doet vermoeden, vindt deze toertocht gewoon in Twente plaats. De omgeving van Rijssen staat namelijk bekend als het "Hollands Schwarzwald". De bossen, beekjes, kastelen en de havezaten, de hele streek vertoont opvallende overeenkomsten met haar befaamde Zuid-Duitse naamgenoot, maar het is gewoon Twente, en het heuvelt licht.

Klassieker
De Holland Schwarzwaldtour van de HTFC heeft sinds 4 jaar drie sterren van de NTFU en mag daarom een "NTFU-klassieker" worden genoemd. 3 Sterren-tochten scoren op de onderdelen organisatie, routebeschrijving/bepijling, service en veiligheid een absolute 10, en daar was en is de HFTC nog steeds heel trots op.

De route
De route voert vanaf Haaksbergen via Stepelo, Holthuizen, Lochuizen, Needseberg, Noorddijk, Gelselaar, Diepenheim, Stokkum, naar de eerste belangrijke helling van de tocht: de Markeloseberg. Als je toch nog even om je heen wil kijken, dan zie je dat deze berg voornamelijk beplant is met naald- en loofhout. Tegen de helling van de berg vinden we de bouwlanden, de Markelose Dorps-es genaamd. Vanaf enkele punten heb je een fraai uitzicht op de omgeving. In een nabij gelegen eikenbosje zijn verspreid liggend mierenbulten aanwezig, die deels nog door mieren worden bewoond. Via een mooie route fietst de groep via Goor, de sluizen van Wiene, Delden, Beckum weer terug naar Haaksbergen. Al met al een pittige tocht, een uitstekende trainingstocht voor de komende klassiekers. De start is bij HTFC Geukerdijk 107, 7481 CD, Haaksbergen. Afstanden: 65 en 110 km. Start beide afstanden: tussen 09.00 en 10.00 uur

Column

Pa

Het is een grauwe zondagmiddag en je kunt het beste in bed blijven of als dat niet kan, dichtbij de kachel een boekje gaan zitten lezen. Het is rustig, meestal gaat hier de hele dag de telefoon, maar blijkbaar heeft ook daar niemand trek in. Gelukkig hoef ik niet naar buiten, of naar school, waar je op zo'n regendag kletsnat aankwam en de hele dag uitwasemde. De klamme, vochtige gangen met de natte kleren aan haakjes of op de grond. Regenkleding was ook niks; werd je nat van het zweet, dat niet weg kon door het dikke pak dat je aan had.


De geur van natte mensen in een volle bus of trein en dat je tegen een natte wildvreemde werd gedrukt. Wat een heerlijkheid, toen je een rijbewijs had en je de auto van pa mocht gebruiken bij slecht weer. Hij had zelf geen rijbewijs, maar kocht een donkergroene Simca 1000 voor familiegebruik. Na een jaar kwamen de eerste roestplekjes. Ging je zondagmiddags een eindje met hem rijden, hield zijn pet op in de auto. "Hier stond het huisje van IJe Wiekstra, die vier agenten doodschoot." "Hier woonde Pier Nobach, het beest van Doezum. Schoot Pera vlak voor het eind van de oorlog in de voordeur neer." "Het bedrijf van Douwe Boersma, de vrachtrijder waarmee ik naar Leeuwarden reed naar de markt." "Die boer heeft mij verneukt met een guste koe maar hij heeft het dubbel terugbetaald." Langs de melkfabrieken in Doezum, Gerkesklooster en Grijpskerk die steeds groter werden en steeds verder weg kwamen te staan, totdat de boeren verplicht werden melktanks te gebruiken. De doodsteek voor velen.


Maar de school was ook meester Van der Zee, die de aanwijsstok op de rug van de zoon van de kapper in klas 5 doormidden sloeg en toen zelf de klas uitliep. Hij gooide de houten krijtborstel naar je als je zat te kletsen. Moest je de borstel naar hem terugbrengen, waar hij met een zogenaamd rietje op je open handpalmen sloeg. Trok je je handen weg, dan kon je beter de klas uit vluchten en voor je leven rennen. Was bij de marine geweest. Kinderen kregen van de ouders nog eens op de kop: "Je zult het er wel naar gemaakt hebben." De leraar was heilig. Hoofd van de school was meester Strating. Ik heb met een kleinzoon van hem gewerkt in Flevoland.

De trots van mijn vader was zijn dik bos haar met een grote, zwart-grijze kuif, die op zijn plaats werd gehouden met een lik Brylcreem. Mijn vader kocht en verkocht vee op de markten in Groningen (dinsdag) en Leeuwarden (vrijdag). Een enkele keer mocht ik mee. Kreeg in Leeuwarden een trap van een pony tegen mijn knie. Hij was gek op Margriet, met zijn tweetjes hadden ze de grootste lol bij het sauzen. Buiten is de zachte regen opgehouden. Het regent nu hard.

Gren(z)markt bij Ter Huurne op 24 maart

BUURSE - Zondag 24 maart bent u van 09.00 tot 17.00 uur van harte welkom bij de eerste Gren(z)markt. Deze braderie en aparte vlooienmarkt zal gehouden worden op het terrein van Ter Huurne Hollandmarkt aan de Alsteedseweg 64, 7481 RZ, Buurse.

De braderie omvat veel nieuwe handel, waaronder diverse stands met dames- en kinderkleding, beenmode, ondergoed en een stand met buitenkeukens en barbecues. Verder zijn er stands met sieraden, horloges, telefoon accessoires, lederwaren en nog veel meer. En natuurlijk de kramen van de particulier, die van alles wat bij hem/haar overbodig, te klein of te groot geworden is, te koop aanbiedt en dat meestal voor een heel klein prijsje. Toegang tot de markt, speeltuin en het parkeren is gratis! Er zijn circa 750 parkeerplaatsen. Wilt u ook op de markt staan? Er zijn nog een aantal plaatsen beschikbaar. Bel of mail dan: 06 26 22 25 93 en info@rezimarkten.nl

Landelijke trainersavond FC Aramea

ENSCHEDE - Op vrijdag 29 maart zal, op het complex van FC Aramea, de landelijke jeugdtrainersavond plaatsvinden.

Het thema van deze avond zal zijn: Het trainen van jeugdspelers. Het gaat hierbij om zowel de training van pupillen als de junioren. Op deze avond zal aandacht worden besteed aan zowel techniektraining als wedstrijdgerichte training.


Trainersavond
De jeugdtrainersavond is er voor jeugdtrainers om de jeugd (nog) beter te kunnen trainen en coachen. Hierbij worden praktische tips en trucs besproken en getoond in de praktijk. Ideaal voor zowel de ervaren als de beginnende jeugdtrainers om aan deel te nemen. Trainers wordt daarom verzocht deze informatie ook aan andere jeugdtrainers door te geven zodat ook zij deel kunnen nemen aan deze unieke jeugdtrainersavond. De jeugdtrainersavond is voor alle jeugdtrainers toegankelijk. Het is zowel een aanrader voor de ervaren als de beginnende trainer. Met name de verbinding tussen training en wedstrijd staat centraal en waarbij de coaching afgestemd moet zijn op de spelers.

Aanmelden en info
Vooraf aanmelden kan via: jeugdtrainersavonden@jeugdvoetbalopleiding.nl. Kijk op de website www.jeugdvoetbalopleiding.nl om meer te zien over de visie en werkwijze van de opleiding. Jeugdtrainers van diverse verenigingen zullen aanwezig zijn, dus een ideale gelegenheid om kennis uit te wisselen en nieuwe contacten op te doen.

Hoe drokker a'j zeent;
hoe sneller 't leawen geet.

Maandag 18 maart 10:00 uur

Mooie ogen dankzij Clinique Dr. Don

HENGELO - Clinique Dr. Don is gespecialiseerd in ooglidcorrecties en maakt de mooiste ogen van Nederland!

Denk er eens over na. Geen taboe meer. Eén op de zeven Nederlanders (30.000 per jaar) ondergaan een ooglidcorrectie per jaar. Het ziet er mooier uit. Zowel mannen als vrouwen komen in de klinieken van Dr. Don voor een bovenooglidcorrectie. Iedereen wil toch een frisse uitstraling?

Hangende oogleden
Ogen kunnen ook echt moe aanvoelen als de ogenleden gaan hangen. De omliggende spiertjes moeten steeds het gewicht van het uitgezakte ooglid omhoog houden. Het kost steeds meer moeite om de ogen open te houden. De ogen voelen dan moe aan. Ook kunnen klachten als: hoofdpijn, tranende ogen en minder zicht ontstaan.

Hoe gaat het in zijn werk?
Clinique Dr. Don is gespecialiseerd in zowel complexe als eenvoudige ooglidcorrecties en heeft al vele honderden patiënten met succes en tevredenheid behandeld. Eerst wordt er in een intakegesprek onderzocht of mensen in aanmerking komen voor een ooglidcorrectie. Daarna volgt de ingreep. De overtollige huid die in de weg zit wordt nauwkeurig verwijderd en Dr. Don zorgt ervoor dat het kleine wondje precies in de oogplooi valt, zodat het later niet meer zichtbaar is. Door zijn kennis en ervaring op het gebied van ooglidcorrecties, kan hij de operatietechniek kiezen die het beste past bij de vorm van uw oog. Het is en blijft dus maatwerk. Afspraak maken? 0743030250

Prijs
Bovenooglidcorrectie voor 495 euro. De intake is gratis. Deze unieke winteraanbieding is voor u of voor iemand uit uw omgeving die hier al een tijdje over nadenkt. Boek een vrijblijvende afspraak in bij Clinique Dr. Don en laat u informeren over de mogelijkheden. 074-3030250. De medisch consulenten beantwoorden graag uw vragen. Clinique dr. Don is gevestigd aan de Demmersweg 136, 7556 BN in Hengelo. Kijk voor meer informatie ook op: www.cliniquedokterdon.nl

Column Vrijspraak: Heerlijk snoozen!

Toch wel één van mijn favoriete bezigheden: snoozen. De moderne vorm van: ik draai mij nog even lekker om in bed.

Onderzoek in het verleden wees uit dat snoozen helemaal niet gezond zou zijn. Sterker nog, het zou zelfs gevaarlijk zijn. Van oorsprong is de mens niet gewend om wakker te worden van een wekker. Het was eerder een natuurlijk proces. Totdat er banen werden gecreëerd en men op tijd aanwezig moest zijn. We leven in een maatschappij waarvan van ons verwacht wordt dat we vroeg in de ochtend, voordat we op natuurlijke wijze wakker worden, in actie komen.

De eerste keer dat de wekker gaat, onderbreek je al jouw slaapcyclus. Hoe vaker je op de snooze-knop drukt, hoe meer je alles door de war gooit. Iedere keer dat je erop drukt, geef je jouw lichaam het sein om weer te gaan slapen en slaaphormonen aan te maken, waarna je na 9 of 10 minuten weer wakker wordt en je lichaam waakhormonen aan wil maken. Je raakt gedesoriënteerd en je functioneert slechter. Ondertussen heeft onderzoek iets anders uitgewezen. Iets, wat mij eigenlijk veel beter in de oren klinkt (ik ben een echte snoozer moet u weten; ik kan het soms wel een uur lang volhouden): mensen die snoozen zijn gelukkiger, creatiever én intelligenter! Snoozen is een vorm van aanpassing aan het moderne leven en is daarmee een teken van uitmuntende (!) intelligentie. Dit, in tegenstelling tot mensen die leven als onze voorouders: vroeg erin en vroeg er weer uit.

Daarnaast zouden mensen die snoozen luisteren naar hun lichaam en zich niet schikken naar de dictatuur van de wekker. Nachtbrakers die na 23:00 slapen gaan en na 08:00 opstaan, blijken meer inkomen en een comfortabelere levensstijl te hebben. Welk onderzoek ook juist mag zijn, het is mij om het even. Zolang ik mij nog maar een keer mag omdraaien, voordat de (werk)dag begint. Heerlijk.

Corina van Assen is mede-eigenaar van RP Advocatuur in Enschede. Zij behandelt zaken op het gebied van arbeidsrecht, contractenrecht en letselschade. Daarnaast is zij werkzaam als tekstschrijver. Voor Hart van Enschede verzorgt zij de maandelijkse column Vrijspraak.

Kent u camping De Fontein in Eibergen?

EIBERGEN - Camping De Fontein in Eibergen bestaat al weer dertig jaar; gelegen aan een mooie recreatieplas van maar liefst 7 hectare. Deze heeft bijzonder helder zwemwater en een mooi strand.

De camping heeft een praktische ligging. Sinds de N18 om Eibergen is verlegd is deze nog beter bereikbaar met de auto. En al van een afstand te zien. Op het terrein staan enige stenen bungalows en ongeveer 50 houten chalets, alle in eigendom van de gasten. Daarnaast is er ook royaal ruimte voor seizoensplekken en kampeerplaatsen voor kortkampeerders. Het devies is 'rust en ruimte'. Camping De Fontein heeft geen kantine of winkel, maar het gezellige centrum van Eibergen met uitgebreide voorzieningen is niet ver weg. Ook het kinderspeelparadijs Hof van Eckberge met naastgelegen verwarmd openluchtzwembad ligt dicht bij de camping. Op de camping is verder een kunstgras tennisbaan, volleybalveld, een tafeltennistafel en een buitenvoetbalspel. Voor fietsers is het een ideale uitvalsbasis voor bezoekjes aan gezellige plaatsen in de buurt en de mooie natuurgebieden. In de zomer is er in de omgeving bijzonder veel te beleven.

Kom kijken
Dus heeft u een belangstelling voor een snel te bereiken en zeer gezellige camping? Komt u dan gauw eens kijken! Over de N18 neemt u de afslag 12 bij Eibergen en dan op de rotonde rechtsaf. Daarna volgt u de borden. Camping De Fontein is gevestigd aan de Hupselse Markenweg 4, 7151 NV in Eibergen. Kijk ook op: www.defontein.nl of bel: 0545-474 887.

Eerste Clubcross en Twentecupwedstrijd H.A.M.C.

ST ISIDORUSHOEVE - De H.A.M.C. start haar cross-seizoen 2019 met een Clubcross op circuit 't Kötterbos aan de Binnenveldweg 45 in St. Isidorushoeve (Gemeente Haaksbergen).

De Haaksbergse club organiseert 4 Clubcrossen per jaar, en iedere crosser met een geldige KNMV licentie kan hier aan deelnemen. Er wordt gereden in verschillende klassen, van Jeugd tot 40+ en Dames. Het belooft weer een mooi dagje motocross te worden. De cross is tevens geldig voor de Twentecup competitie en in deze competitie worden er dit jaar 9 wedstrijden gereden. Onder andere in St.Isidorushoeve, Holterhoek (Eibergen), Bornerbroek, Bentelo en Reutum. Het terrein in St. Isidorushoeve is geopend van 08.15 tot 18.00 uur. Inschrijven van de solo's is van 08.30 tot 09.30 uur en voor de quads en zijspannen 11.15 tot 11.45 uur. Inschrijven met KNMV licentie in de kantine. H.A.M.C. leden betalen geen inschrijfgeld en niet leden betalen 15 euro Voor reglement en alle andere info kijk dan op www.hamc.nl. Voor de Twentecup gelden nieuwe regels, die staan vermeld op de website! De toegang voor bezoekers is gratis en de kantine is geopend voor een drankje en een warme hap. Een gezellige dag voor de hele familie, dus kom naar de Binnenveldweg.

Tiptoo Schoenencentrum: Een begrip in de regio!

ENSCHEDE - Sinds Tiptoo schoenencentrum 26 jaar geleden haar deuren opende zijn ze een begrip in de regio. Aandacht en vakkundig advies staan hoog in het vaandel.

In het begin stond Tiptoo vooral bekend om hun kinderschoenen. Kindervoeten hebben speciale aandacht nodig en de bijbehorende vakkennis. Er staat nog steeds een uitgebreide collectie kinderschoenen van maat 18 t/m 42. Een hippe stoere en trendy collectie, met nog steeds als uitgangspunt een kwalitatief goede collectie in veel verschillende merken, en in verschillende breedtematen van super smal tot extra breed. Voor we schoenen gaan passen worden de voeten altijd eerst elektronisch gemeten, zodat we tot een goed advies kunnen komen in de lengte en in de breedte.

Breed assortiment
Maar tegenwoordig is Tiptoo Schoenencentrum ook bekend om hun uitgebreide collectie comfort schoenen geschikt voor een eigen inlegzool voor dames en heren. Om het 26 jaar vol te kunnen houden is er meer nodig dan alleen "leuke" schoenen, een goed advies is het allerbelangrijkst. Helaas is schoenen kopen niet voor iedereen een feestje. Ook voor volwassenen beginnen we met een voetmeting. Onze verkoopadviseuses volgen speciale opleidingen om te adviseren bij verschillende voetklachten. Zo vinden we voor u de juiste schoenen, zodat u blij bent met uw mooie nieuwe schoenen en er lekker op loopt.

Voetspecialisten
Steunzolen helpen voetproblemen te verminderen. Wij hebben een ruime keuze uit diverse moderne merken. Wij werken samen met diverse specialisten. Elke eerste en derde donderdagmorgen houden wij een gratis inloopspreekuur met een erkende podotherapeut, waar u terecht kunt voor vragen of advies. Elke donderdagmiddag en vrijdagmorgen is er een pedicure aanwezig, hiervoor kunt u bij ons een afspraak inplannen. Regelmatig organiseren wij ook een voet-verwen-weekend. Dan zijn er doorlopend specialisten aanwezig om vragen te beantwoorden of u van een goed advies te voorzien. Het eerstvolgende weekend vindt plaats op 5 en 6 april. Kortom, na 26 jaar nog steeds een goed advies en een uitgebreide collectie.

Kom langs
Kom langs en laat u verrassen door onze eigentijds collectie en onze vriendelijke verkoopadviseuses. Uiteraard staat de koffie klaar. Tiptoo is gevestigd aan de Wethouder Gerbertstraat 10 in Enschede. Kijk ook op: www.tiptoo.nl

Toernooi FCT Voetbalacademie

ENSCHEDE - Zaterdag organiseerde de FC Twente Voetbalacademie een voetbaltoernooi op het Trainingscentrum in Hengelo. De deelnemende clubs, PEC Zwolle, Almere City FC, Sparta Rotterdam en FC Twente, namen niet met hun vaste teams deel. De indeling gebeurde namelijk niet naar de werkelijke leeftijd van de spelers, maar er wordt gekeken naar de biologische leeftijd.

Spelers van FC Twente onder 13 tot en met onder 16 werden door middel van een rekensom, er wordt gekeken naar staan-lengte, zit-lengte, gewicht en geboortedatum, in een team gedeeld van spelers met dezelfde biologische leeftijd. Dat betekent dat spelers van Onder 13 bij spelers van Onder 16, of deels nog Onder 17, ingedeeld konden worden. "Dit geeft een heel andere dynamiek", weet Rob Boudrie, Manager Opleidingen. De Voetbalacademie kijkt sinds twee jaar naar de biologische leeftijden. Teams trainen regelmatig in andere samenstellingen en iedere maand wordt de biologische leeftijd van de jeugdspelers gemeten. Boudrie: "Binnen de Voetbalacademie trainen we op maandag en dinsdag op biologische leeftijd, waarbij ook de trainers rouleren. Richting de wedstrijden trainen de teams op donderdag en vrijdag in hun vaste samenstelling."

Banenmarkt in Haaksbergen

HAAKSBERGEN - Gemeente Haaksbergen en Werkplein Twente organiseren gezamenlijk op woensdag 27 maart een banenmarkt voor iedereen die op zoek is naar werk of een andere baan.


Wethouder Koopman, verantwoordelijk voor de arbeidsmarkt, is ook aanwezig. "We organiseren deze markt voor het eerst in Haaksbergen. Veel werkgevers zitten te springen om personeel en zo helpen we ze een handje. Voor werkzoekenden is het een mooie gelegenheid om de horizon eens te verbreden en ook eens te kijken bij minder voor de hand liggende sectoren. Dus ik zeg: komt allen!" Op de banenmarkt zijn veel Haaksbergse en regionale werkgevers aanwezig en u kunt zo met veel verschillende bedrijven en organisaties die personeel werven kennis maken. De banenmarkt geeft ook de mogelijkheid om eens bij andere sectoren te kijken. Mogelijk vindt u wel de ideale baan in een sector of bij een bedrijf waarvan u het niet had verwacht.

Werkgevers
Haaksbergse bedrijven die vacatures hebben en mee willen werken aan de banenmarkt zijn nog steeds van harte welkom en kunnen contact opnemen met Esther Nijland, adviseur bij het Werkplein, via e.nijland@swb.nl.

Werkzoekenden
Naast het kennismaken met bedrijven, kunt u als werkzoekende meedoen met de workshop 'Persoonlijke kracht', kunt u presentaties bijwonen en kunt u tips krijgen die van pas komen bij solliciteren. Aanmelden voor de banenmarkt in het gemeentehuis van Haaksbergen op 27 maart van 14.00 uur tot 17.00 uur is wel noodzakelijk. Dit kan voor 20 maart via www.werkpleintwente.nl/evenementen. U krijgt dan nog bericht over wanneer u wordt verwacht en het tijdstip waarop u kunt deelnemen aan 'Persoonlijke kracht'.

Aixam introduceert eerste brommobiel-SUV

ENSCHEDE - Bij brommobiel-specialist Auto ter Riet in Enschede staat sinds kort de nieuwe Aixam Crossover SUV.

De Crossover heeft niet alleen een stoere uitstraling, maar ook een hoge instap. Dit model is 50 mm hoger dan de andere Aixam-modellen. Kunststof omlijsting van de spatborden rondom en grijze beschermkappen op de voor- en achterbumper maken dan ook de SUV-look compleet. Het dashboard is voorzien van duidelijke TFT-techniek en daardoor duidelijk leesbaar. De hoge zit zorgt voor meer zicht op de weg en een gemakkelijke instap. Leverbaar in 7 kleuren waaronder de kleur saffier blauw metallic. De aandrijving is altijd met automaat. Kopers kunnen ook kiezen uit diverse opties, zoals een anti-blokkeer remsysteem en een achteruitrijcamera.

Zonder autorijbewijs
Voor het rijden in een brommobiel heeft u geen autorijbewijs nodig. Wel is het AM rijbewijs verplicht. Deze kan met een verlopen rijbewijs B(E) zonder (medische) keuring of examen verlengd worden. De minimum leeftijd is 16 jaar.

Private lease
Private lease is de laatste jaren in opmars en ook een Aixam kan men private leasen. De prijzen hiervoor beginnen bij 349 euro per maand en de Crossover met achteruitrijcamera kost 410 euro per maand inclusief verzekering op basis van 24 maand. Kijk voor meer informatie op: www.aixamtente.nl of www.autoterriet.nl. Of kom langs aan de Daalweg 56, 7535 CE in Enschede. Bel voor informatie met: 053-432 34 34.

Lammetjes aaien

ENSCHEDE - De lammetjes hebben zin in een knuffel! Kom een knuffeltje geven op 20 maart bij Hof Espelo.

Op de boerderij van Hof Espelo zijn er dit jaar al vroeg lammetjes geboren en de boerin vertelt graag alles over ze; wat ze eten en drinken, hoe ze worden geboren. Natuurlijk is er volop tijd om te aaien en te knuffelen. Tussen 14.00 uur en 17.00 uur kunnen verschillende groepen meedoen met het 'Lammetjes aaien'. Aanmelden is noodzakelijk en kan via www.landschapoverijssel.nl of bel 0529-401731. Deelname kost € 2,50 per kind.

Allô Jannaô

HAAKSBERGEN - De Haaksbergse Revue Allô Jannaô brengt 'De weend met' op de planken.

'De weend met' is alweer de 61e voorstelling van de revue en weer beleven het echtpaar Graads en Jannaô, dochter Truike, zus Leida en vrijgezel Tone en oale Gaitjan het nodige. Er zal weer flink geschaterd kunnen worden. De voorstelling is te zien op 15,16, 22, 23,29 en 30 maart om 20.00 uur in Theater De Kappen. Kaarten kosten € 18,50 per stuk en zijn te koop via www.haaksbergserevue.nl

Het Zijn Net Mensen

ENSCHEDE - Op 18 maart geeft Joris Luyendijk in het Wilminktheater een theatercollege over nieuwsmedia.

Ruim 10 jaar geleden kwam het gelijknamige boek van Luyendijk al uit en dat bracht het nodige teweeg in de journalistiek. In het boek gaf hij aan hoe het nieuws en dus ook mensen worden gemanipuleerd. Zou dat nu anders zijn dan toen? Joris Luyendijk gaat u er alles over vertellen op 18 maart vanaf 20.00 uur. Bestel uw kaarten via www.wilminktheater.nl of koop ze bij de theaterkassa.

Carla Leurs

HAAKSBERGEN - Vioolsoliste Carla Leurs geeft op uitnodiging van de Kunstkring een concert in Theater De Kappen.

Het gehele programma is gewijd aan Bach. Niet zo vreemd, want naast dat Carla Leurs vioolsoliste en concertmeester van het Orkest van het Oosten is, is zij ook een groot Bach-kenner. Het concert vindt plaats op 17 maart om 15.30 uur in Theater De Kappen en kaarten à € 12,50 zijn te reserveren via www.dekappen.nl

13 / 20

Aantrekkelijke Nissan-korting bij Autobedrijf Lesscher

Nissan X-Trail

HENGELO - De hele maand maart biedt Nissan aantrekkelijke kortingen op diverse modellen. Ook bij Autobedrijf Lesscher kunt u vrijblijvend kennismaken met Nissan's scherp geprijsde gamma.


De Nissan Micra is al scherp geprijsd, maar nu extra aantrekkelijk met een korting van 1.000 euro. Zo rijdt u al een Nissan Micra Viaia editie vanaf 17.990 euro. Nissan introduceerde onlangs ook de nieuwe Micra N-Sport editie, die nu leverbaar is vanaf 20.490 euro. Deze kenmerkt zich door sportieve elementen zoals de 17 inch lichtmetalen velgen, glanzend zwarte bumpers en zijstrips en carbon fiber look zijspiegels. Kopers van de Nissan Micra kunnen tegenwoordig ook kiezen voor nóg een nieuwe motoroptie, namelijk de nieuwe I-GT 1.0 liter driecilinder turbobenzinemotor met 100 pk. Deze levert goed prestaties, heeft een beter verbrandingsproces en een lager gewicht, wat resulteert in een lager brandstofverbruik.

Kortingen
Ook op andere modellen pakt u een mooie korting. Zo is de Nissan Juke leverbaar vanaf 18.990 euro; dankzij een korting van 2.050 euro op de Visia-editie. De Nissan Qashqai is dankzij 3.000 euro voorraadvoordeel al leverbaar vanaf 26.100 euro. De Nissan X-Trail koopt u met 2.000 euro korting vanaf 36.490 euro. Op de Nissan Leaf zijn diverse kortingen te pakken. Naast 1.000 euro extra inruilkorting ontvangt u ook een gratis upgrade naar de N-Connecta uitvoering; een voordeel van 2.600 euro. Nu leverbaar vanaf 36.290 euro.

Kom langs
Autobedrijf Lesscher adviseert u graag over wat het beste bij u past. Kom langs aan de Zilverstraat 5 in Hengelo. Kijk ook op: www.autolesscher.nl.

Ken de verkeersregels: Wat is de maximumsnelheid?

ENSCHEDE - Nederland kent veel verkeersborden die iets aangeven over de maximumsnelheid. Welk van de bovenstaande borden zegt echter niets over hoe hard u mag rijden?

Het juiste antwoord is het afgebeeld verkeersbord van foto B. Dit bord geeft namelijk een adviessnelheid aan. Er wordt aangeraden om op dat traject niet harder dan 60 km/h te rijden, maar u mag dit overschrijden tot aan de maximumsnelheid op het traject. U kunt echter wel een boete krijgen voor gevaarlijk rijgedrag wanneer u onverantwoord bezig bent.

Verdere uitleg
Foto A: Dit is een standaard verbodsbord. Er mag niet harder dan 50 km/h gereden worden.
Foto C: Dit bord geeft aan dat u de bebouwde kom binnen rijdt. Binnen de bebouwde kom geldt een snelheidslimiet van 50 km/h tenzij anders is aangegeven.
Foto D: Dit verkeersbord geeft aan dat u zich op een woonerf bevindt. Vroeger mocht u hier stapvoets rijden. Tegenwoordig is hier de maximumsnelheid van 15 km/h van kracht.
Foto E: Wanneer u dit bord tegenkomt, weet u dat de weg een autoweg is. Dit betekent ook dat de maximumsnelheid 100 km/h is tenzij door bijvoorbeeld een verbodsbord, zoals getoond bij foto A, anders wordt aangegeven.
Foto F: Bij het passeren van dit verkeersbord, rijdt u een gebied in waar maximaal 30 km/h gereden mag worden. De maximumsnelheid geldt voor de straat waarop u rijdt en alle andere straten in het gebied. Pas na het bord "einde zone 30 km/h" mag u weer harder rijden.

Veel voordelen met Multichip van Autobedrijf Zuithof

BORNERBROEK - Meer kracht en meer koppel halen uit uw motor, een kleiner turbo-gat, maar ook zuiniger rijden. En dat allemaal zónder grote ingrepen in uw auto. Klinkt te mooi om waar te zijn? Autobedrijf Zuithof laat u graag kennismaken met de innovatieve Multichip.

Het fenomeen van chiptuning kennen we natuurlijk al een tijdje. Maar dit heeft ook bepaalde nadelen: het overschrijft de software van de auto en is onder veel leasecontracten niet toegestaan. Multichip werkt op een andere manier, maar levert wel dezelfde verbeterde rijprestaties. U kunt de Multichip eenvoudig zelf installeren op de OBD2-uitleespoort van uw auto of dit natuurlijk laten doen door Autobedrijf Zuithof. De OBD2-poort is te vinden op alle auto's vanaf bouwjaar 2000.

Voor iedere auto
De Multichip is dankzij de OBD2-poort te gebruiken voor alle auto's met zo'n poort. Niet alleen voor benzinemotoren, maar ook voor een diesel of zelfs een hybride-auto biedt deze veel voordelen. De chip past de software van uw auto zelf niet aan; wanneer u de chip loskoppelt is de auto weer in originele staat. Dankzij deze mogelijkheid is de Multichip ook mee te nemen naar uw volgende auto; Autobedrijf Zuithof kan de software dan eenvoudig overzetten zodat uw nieuwe auto dezelfde verbeterde prestaties krijgt. Zo blijft uw investering zijn waarde behouden.

Kom langs
Autobedrijf Zuithof geeft u graag meer informatie over de Multichip. Kom langs aan het Tusveld 15 in Bornerbroek, bel 074-38 41 352. Kijk ook op: www.zuithof.nl en www.multichip.nl

Lancering in een Mitsubishi Starion turbo

Wikimedia Commons

In 1988 vervulde ik mijn dienstplicht op de Luitenant Kolonel Tonnetkazerne in 't Harde en dat was dicht genoeg bij Twente, dat ik vaak op en neer kon rijden naar mijn ouderlijk huis in Enschede. Dat deden we dan met een stel dienstplichtig militairen tegen een vergoeding met soldaat Peter in zijn Alfa Romeo Giulietta. Omdat Peter zuinig reed met maximaal 100 op de teller van zijn Alfa, waren we iedere dag toch een behoorlijk tijdje onderweg. Een beroeps sergeant uit Enschede, genaamd Marcel, had al een tijd geen relatie, reed niet naar Enschede op en neer en had zichzelf getrakteerd op een Mitsubishi Starion turbo. In die tijd een sensationele auto. Met het goedkope leven op de Tonnetkazerne en geen vriendin kon hij zich dat gemakkelijk permitteren. Tot het moment dat Marcel rond zijn 30e levensjaar onverwacht tegen een leuke meid aanliep in Enschede.

Opeens konden wij elke avond meerijden in een heuse sportwagen, want dat was het! Ik had nog nooit van mijn leven in zo'n snelle auto gezeten. Kan me nog zo herinneren dat Marcel op de tweebaans weg naar Epe naar links ging om een voorligger in te halen, wij met enige vrees in ons lijf een tegenligger zagen aankomen en Marcel het gas diep intrapte en we gelanceerd werden. Het was een sensatie deze Starion turbo. We waren gewoon dik binnen het uur thuis. Marcel kreeg dan ook vleugels in deze auto, hij haalde soms capriolen uit, dat wil je eigenlijk niet meer weten. Maar de vreugde was voor ons van beperkte duur. De Starion was een loeidure auto wat brandstofverbruik betreft en Marcel zag zich - verliefd als ie was - genoodzaakt de Starion in te ruilen tegen een Opel Kadett 1.2. Ik zie ons nog naar Enschede kruipen elke avond vanaf dat moment. Een stevig scheldende Marcel achter het stuur. Het was maar goed dat zijn liefdevolle beloning thuis al dat leed verzachtte. Ik heb nog steeds een zwak voor deze snelle inmiddels klassieke Japanner en ik hoop dat Marcel nog steeds verliefd is….

Foto: Wikimedia Commons

Suzuki Jimny ook als private lease bij Bennie Wilmink

ENSCHEDE - Zorgeloos op avontuur, tegen een vast bedrag per maand. De nieuwe Suzuki Jimny is per direct te bestellen vanaf 439 euro per maand, waarbij berijders alleen nog maar de brandstof hoeven te betalen.


Suzuki introduceerde dit jaar de nieuwe generatie van de Jimny; de karakteristieke compacte terreinauto die veel liefhebbers kent. Wanneer u kiest voor private lease kunt u uw nieuwe Jimny geheel naar wens samenstellen. Alle kleuren en uitvoeringen zijn leverbaar als private lease. Zo rijdt u de Jimny Comfort, die standaard geleverd wordt met airconditioning, cruise control, Suzuki Safety System en uiteraard met AllGrip Pro-vierwielaandrijving met hoge en lage gearing, al vanaf 439 euro per maand. Dit is op basis van een leaseperiode van 48 maanden, met 10.000 kilometer per jaar. De Suzuki Jimny is uit te rusten met een groot aantal accessoires die hem geschikt maken voor elk avontuur. Of het nu differentieelbeschermers zijn, of rubbermatten, ze zijn allemaal toe te voegen in het leasecontract. Ook als klanten hun Jimny helemaal willen personaliseren met bijvoorbeeld een retrogrille, een skidplate, sierlijsten en een dakdrager voor een surfplank is dat mogelijk.

Suzuki Private Lease
Ontzorgen, daar draait het om bij Suzuki Private Lease. Op brandstof en bekeuringen na zijn alle autokosten inbegrepen. Al het onderhoud, reparaties en schades worden bij de Suzuki-dealer voor je opgelost. Suzuki Private Lease is mogelijk op alle Suzuki's, in alle uitvoeringen. De prijzen beginnen bij 199 euro per maand voor de zuinige Suzuki Celerio. Bennie Wilmink Autobedrijven geeft u graag een passend advies. Kom langs aan de Westerval 16 in Enschede. Kijk ook op: www.benniewilmink.nl

Toyota introduceert de vernieuwde Corolla

HyperFocal: 0

ENSCHEDE - Wereldwijd zijn er al meer dan 45 miljoen Toyota Corolla's verkocht. De Corolla is dus zeker een geliefd model en met de vernieuwde versie wil Toyota het model nog succesvoller maken.


De nieuwe Corolla komt als hatchback, Touring Sports en sedan op de Nederlandse markt en is uniek in de range van Toyota-modellen, want alleen bij de Corolla is er keuze uit twee hybride motoren. Hiermee geeft de fabrikant duidelijk aan dat hybride techniek de toekomst is.

Onder de motorkap
De hatchback en de Touring Sports zijn beschikbaar met een 1.8 Hybrid voor een ontspannen rijgedrag, een 2.0 Hybrid voor een sportief weggedrag en tot slot een 1.2T met een handmatige of automatische transmissie. De sedan is alleen verkrijgbaar als 1.8 Hybrid. Voordeel van de hybrides is dat ze niet opgeladen hoeven te worden bij een laadpaal, maar zichzelf opladen. Ook schakelt de Corolla bij lagere snelheid automatisch over van de verbrandingsmotor naar de elektromotor.

Veiligheid
De Toyota Corolla is vanzelfsprekend uitgerust met de nodige veiligheidssystemen, zoals het Full-Range Adaptive Cruise Control, dat rekening houdt met ingestelde snelheid en de afstand tot de voorganger, en het Pre-Collision System, dat voetgangers en fietsers detecteert ook bij weinig licht. Daarnaast kunt u de auto naar uw eigen wensen aanpassen door het kiezen van de kleur, accentkleuren, chroompakket, velgen en andere accessoires.

Showroom
Vanaf 22 maart is de nieuwe Corolla te zien in de showrooms in Nederland. Wilt u meer weten over de Toyota Corolla? Kom dan langs bij uw Toyota-dealer: Peterman Autogroep aan het Spaansland 8 in Enschede.

Ook internationaal veel flitsers

ENSCHEDE - Maar weinig dingen storen de automobilist zo als de flitsers. Nederland heeft een zekere reputatie dat er op iedere kilometer snelweg wel een mobiele flitser of vaste flitspaal staat. Toch valt het in Nederland nog wel mee in vergelijking met sommige andere landen...


Hoewel ze natuurlijk op papier als doel hebben om de snelheid te verlagen en zo de veiligheid te vergroten, zien veel automobilisten het toch meer als een extra belasting. Ook andere overheden in Europa zien dit als een mooie bron van inkomsten.

Koplopers
We zijn al snel geneigd om te denken dat het in eigen land het ergste is, maar toch is juist België koploper bij het aantal flitspalen per vierkante kilometer. Uit Frans onderzoekt blijkt dat België de grootste flitspaal-dichtheid heeft van 67,6 flitsers per 1.000 vierkante kilometer. Op de tweede plaats staat Mala, een postzegel van een land met 21 camera's, waardoor de statistische dichtheid hoog is; 66,5 per 1.000 vierkante kilometer. Op de derde plaats staat Italië met 33,8 flitsers per 1.000 vierkante kilometer, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk met 31,3 per 1.000 vierkante kilometer. En ja: dan komt Nederland pas, met 23,7 flitsers per 1.000 vierkante kilometer.

Overtredingen
Een klein positief puntje is wel dat snelheidsovertredingen elders in Europa relatief lager bestraft worden. Nederland heeft namelijk statistisch niet de meeste camera's, maar wel de hoogste boetes. Een overtreding van 20 kilometer te hard kost in Nederland 165 euro, 135 euro in Frankrijk, 100 euro in België en Spanje, 60 euro in Portugal en slechts 25 euro in Polen. Noorwegen daarentegen kun je beter vermijden: 395 euro verpest je vakantie aardig goed!

Perfect Carwash oplaadweken

HAAKSBERGEN/ENSCHEDE - Gratis autowassen?
Profiteer van 4 tot en met 31 maart 2019 van de oplaadweken bij Perfect Carwash.

Bij opwaardering van de Perfect Washcard met een bedrag van 50,00 euro ontvangt u één keer het beste wasprogramma t.w.v. 18,50 euro cadeau. Bij opwaardering van € 100,00 euro ontvangt u het beste wasprogramma + 10,00 euro wastegoed cadeau.

Glansstraat
Probeer de glansstraat gedurende de actieperiode voor slechts 5,00 euro. De glansstraat brengt een extra glans-coating aan, zorgt voor een anti-statisch effect en UV-bescherming voor je auto.

Meer informatie vindt u op onze website en social media kanalen. Vraag nu de Perfect Washcard eenvoudig en snel aan via www.perfectcarwash.nl/washcard of rechtstreeks bij de kassa.

Scooterrijder nog vaak wegpiraat

ENSCHEDE - Scooterrijders zijn nog te vaak ware wegpiraten op de Nederlandse wegen. Althans, als je de uitkomsten uit onderzoek van Veilig Verkeer Nederland mag geloven.

De verkeersveiligheidsorganisatie verricht regelmatig onderzoek naar de objectieve en subjectieve belevenis van veiligheid op de weg. Zo vroegen zij verkeersdeelnemers over waar zij in het verkeer een onveilig gevoel van krijgen. Bijna de helft van de weggebruikers noemde te hard rijdende scooters als een belangrijk punt van onveiligheid. Ook te hard rijdende automobilisten, onveilige oversteekplaatsen en appende automobilisten zorgen voor een gevoel van onveiligheid.

Stijging
Opmerkelijk is dat juist het gevoel van onveiligheid door te hard rijdende scooters toegenomen is sinds de afgelopen jaren. In 2016 gaf nog 5 procent aan dat ze zich hierdoor onveilig voelen, inmiddels is dit sterk gestegen naar 41 procent.

Oorzaken
Waar de sterke stijging precies vandaan komt is wellicht wat lastiger te zeggen. Wel noemt het VVN zelf het opvoeren van scooters als belangrijke factor. Hoewel de politie zeer alert is op gevaarlijke, opgevoerde scooters blijft de pakkans nog steeds relatief klein. Ook is er altijd een wapenwedloop tussen de opvoerders en wetshandhavers; er zijn steeds slimmere trucjes om het opvoeren te verdoezelen wanneer een rollerbankcontrole in zicht komt. Een ander aspect is de groei van de elektrische scooter. De afgelopen jaren is de verkoop sterk gestegen en vorig jaar reden er al ruim 27.000 elektrische scooters rond. Deze zijn weliswaar fluisterstil, maar daardoor ook juist iets gevaarlijker. Je hoort namelijk niet wanneer zo'n scooter op hoge snelheid op je af raast, wat kan zorgen voor een schrikreactie op de weg. De laatste bepalende factor is ook simpelweg dat we meer eten online bestellen, waardoor er ook meer scooters door de wijken sjezen met uw pizza, döner of kapsalon.

Rekening houden
VVN, politie en gemeenten hopen natuurlijk dat scooterrijders zich zoveel mogelijk aan de regels houden en handhaven wanneer dit nodig is. Het matigen van de snelheid is niet alleen fijner voor andere weggebruikers, maar voorkomt ook ernstiger letsel. Zo is een val bij 35 kilometer vaak een stuk minder ernstig dan bij een opgevoerde 60 kilometer per uur.