Hart van Haaksbergen

17 januari 2020

Hart van Haaksbergen 17 januari 2020


Nieuwe woningen op leeg grasveld in de Hassinkbrink

HAAKSBERGEN - De gemeente Haaksbergen wil de bouw van tien nieuwe woningen mogelijk maken. Het gaat om de bouw van woningen op een plek die aanvankelijk een ander doel zou krijgen: het grasveld achter het kantorencomplex Hassinkborgh.

De Hassinkborgh neemt nu een mooie plek in op de kop van de Noordsingel en Hengelosestraat. Wie op luchtfoto's kijkt, ziet tussen dit pand, de Noordsingel en Lavendel nog een klein, ongerept driehoekje liggen. Het terrein was oorspronkelijk bedoeld voor de bouw van nieuwe kantoren, maar sinds de economische crisis is de vraag naar kantoorruimte nog steeds niet dusdanig dat bebouwing zinvol zou zijn. Daarom worden nu voorbereidingen getroffen om op deze plek tien woningen te realiseren. Bouwen op een bestaande braakliggende locatie is voor de gemeente een aantrekkelijke optie, zeker omdat het aansluit bij de bestaande bebouwing in dit gebied.

Opzet
Vazet Creatie BV wil tien levensloopbestendige rijtjeswoningen bouwen. Deze krijgen dan een slaapkamer en douche op de begane grond. Dit is een belangrijk aspect in de levensloopbestendigheid; wanneer een bewoner minder goed ter been is op leeftijd, scheelt het weer een trap op lopen. De woningen moeten ook zeer duurzaam worden, met uitstekende isolatie, een warmtepomp voor het verwarmen en zonnepanelen om in de elektriciteitsbehoefte te voorzien. De woningen krijgen ook allemaal een tuin naast de bestaande wadi. Er worden ook extra parkeerplaatsen gerealiseerd.

Planning
De gemeente is blij dat er nu een passende invulling komt voor het terrein. Er werd tot nu toe niets mee gedaan, wat natuurlijk zonde is terwijl er concrete woningbehoefte is. "Ik ben blij met de woningbouw op deze plek. Ook deze kant van de wijk Hassinkbrink komt daarmee tot een afronding. Dit gebied met de kantorenlocatie en de school gaat nu veel meer deel uitmaken van de bestaande wijk." De gemeenteraad zal eind deze maand een besluit nemen over het plan. Deze week zijn buurtbewoners geïnformeerd over de plannen.

Breed aanbod van ondersteuning bij de Noaberpoort

HAAKSBERGEN - In Twente hebben we het concept van de goede buur - de noaber - nog hoog in het vaandel staan. We helpen elkaar graag wanneer dit nodig is. En er is dan ook een breed aanbod aan ondersteunende activiteiten te vinden in gemeenten als Haaksbergen. Toch leert de ervaring dat lang niet iedereen de weg weet te vinden naar dit ondersteuningsaanbod.

In Haaksbergen zijn veel welzijns- en ondersteunende activiteiten ondergebracht bij de Noaberpoort. Haaksbergenaren kunnen hier terecht voor concrete, praktische ondersteuning in het dagelijks leven. Zij adviseren op het gebied van welzijn, zorg, opgroeien, opvoeden, werk en inkomen. Iedere Haaksbergenaar kan er dus waardevolle ondersteuning vinden. Ook wanneer er iets meer aan de hand is, zoals werkloosheid, huiselijk geweld of een echtscheiding. De cliëntondersteuners komen dan met een doortastend plan van aanpak. De hulp van deze cliëntondersteuners is gratis en onafhankelijk - u kunt dus ook met hen praten over conflicten met de gemeente op het gebied van zorg, werk en welzijn. De cliëntondersteuners zijn dagelijks aanwezig in de Noaberpoort (Blankenburgerstraat 28) van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 12.30 uur.

Meer activiteiten
Er zijn ook uiteenlopende diensten en ondersteunende activiteiten waarvan het aanbod wellicht niet zo bekend is. Zo kunt u hier ook terecht voor bijvoorbeeld de buurtbemiddeling. Dit bleek de afgelopen jaren al een succesvolle methode om burenruzies op te lossen en escalatie te voorkomen. Verder is er onder meer het vervoersproject ANWB Automaatje, de Formulierenbrigdade, hulp bij het regelen van een scheiding en de algemene mantelzorgondersteuning. Want: ook de mantelzorger kan af en toe wel eens een steuntje in de rug gebruiken bij deze uitdagende taak.

Maak kennis
Verdiept u zich eens in het brede ondersteuningsaanbod van de Noaberpoort. Kijk voor meer informatie op: www.noaberpoort.nl

Jaargang:6 • Nr246 • Wk03

ELLEN Stoffen: Het nieuwe jaar begint met opruimen!

HENGELO - Wij hebben plaats nodig om ruimte te maken voor de nieuwe voorjaars/zomerstoffen. De nieuwe patroonbladen en diverse stoffen van verschillende leveranciers komen vanaf half januari al weer binnen.

Het vernieuwde patroonblad Stitched by you ligt al in onze winkel. De voorjaars/zomerkleuren komen weer volop uit in onze stoffen. De trends voor dit voorjaar en zomer zijn: romantisch, chique bohemien-achtige looks, in zuiver wit met borduurwerk, kant, lange jurken enzovoort. De kleuren groen, licht, pastel gedempt en fluorescerend en denim op verschillende manieren. Natuurlijk mogen alle kleuren, motieven en prints in alle zowel warme als koele tinten.

Opruiming
Om plaats te maken voor de nieuwste trends ruimen wij dus extra op met korting op geselecteerde stoffen van 25 of 50 procent. Ook mag u gebruik maken van de advertentie uit deze krant dan wordt de korting nog hoger. Wij heten u van harte welkom in onze winkel aan de Bandoengstraat 50 te Hengelo.

Column

Louis de Grote

De burgemeester van Almelo, Arjen Gerritsen vindt dat het in Twente allemaal te langzaam gaat. "Drie stappen vooruit, twee achteruit." Dat schiet niet op. Hij trekt aan de bel en dat is zijn goed recht. Ik ga ervan uit dat het interview van twee maanden geleden (13/11) in Tubantia een wel doordachte zet was om de boel opnieuw op te schudden. Dat had hij al eens eerder gedaan. Toen stapte hij op als lid van het regiobestuur. Gerritsen is het eens met de plannen voor bestuurlijke veranderingen bij de regio; het verband wil het onderwijs en de ondernemers een rol bij de besluitvorming geven. De regio gaat een nieuwe fase in en het lijkt alsof Enschede aan stap terug moet doen. Blijkbaar is Enschede een blok aan het been van de regio. Enschede zou het permanente voorzitterschap van de regio inleveren. Waarvoor? Voor de terugkeer van Gerritsen? Het gevolg is in elk geval dat de toetreding van onderwijs en ondernemers gemakkelijker is geworden. Het rare is dat in het openbaar geen woord vuil wordt gemaakt aan het passeren van Enschede als Twentse hoofdstad. Misschien is Enschede al lang geen hoofdstad van Oost-Nederland meer, maar weten we dat nog niet. Tot nu heeft niemand het leiderschap van de regio opgeëist. Tenzij Gerritsen het vuurtje wil opstoken en daarbij gedekt is door regio, ondernemers en onderwijs. Dan is dit alles een toneelstukje om de voorkeurspositie van Enschede de nek om te draaien. Het tweede grote, bestuurlijke probleem is de stemverhouding tussen de regioleden; een stem van Tubbergen weegt even zwaar als die van Enschede, Hengelo of Almelo. Is Enschede bang voor de kleine gemeenten? Het lijkt erop, want Enschede vecht in elk geval niet in het openbaar. De regio is vooral een subsidieverdeler en dan heb je aan twee boekhouders en een accountant, voldoende. Een bestuurlijk waterhoofd lijkt mij, met nog meer vergaderingen.
Deel twee van Goede Tijden Slechte Tijden staat in de Tubantia van zaterdag 28/12 jl. Een Haaksbergse VVD-wethouder meldt zich, Louis Koopman, over de verspreiding van windmolens over het grondgebied van de regio Twente. Louis is voorzitter van een heuse stuurgroep, die het proces in goede banen moet leiden. En de wethouder weet precies hoe dat moet; met moed, kracht, lef en open vizier. Maar nu even niet. Want gemeenteraden en inwoners worden niet meegenomen in de plannen. Hoogleraar Marcel Boogerds hield een pleidooi om de gemeenteraden en inwoners in een zeer vroeg stadium bij de besluitvorming te betrekken. De raadsleden moeten achter in de rij wachten en kunnen daarna niets meer aan de plannen veranderen. O ja, tot nu toe gingen we uit van een enkele windmolen. Zo komen we er nooit, denkt de wethouder en vertelt dat het misschien wel om zo'n 130 molens moet gaan. Plus nog eens zo'n 1100 hectare zonnevelden. Het beeld van Twente verandert, maar geen inwoner die hier over mee mag praten.
Is er dan niemand, die Louis Koopman en de andere regiobestuurders vertelt dat ze geen kleren aan hebben?

Jan Visser

Schaatsvierdaagse in de voorjaarsvakantie

Foto: Shutterstock.com

ENSCHEDE - Wil jij op een sportieve manier de voorjaarsvakantie doorbrengen? Dan is de schaatsvierdaagse echt iets voor jou!

De schaatsvierdaagse betekent vier dagen schaatsplezier. Je kan kiezen voor verschillende afstanden en je krijgt uiteraard aan het eind een mooie medaille. De Drienerlose Schaats Vereniging Skeuvel organiseert dit in samenwerking met de IJsbaan Twente. Kijk voor meer informatie en inschrijven op s4d.skeuvel.nl. De ijsvereniging organiseert ook regelmatig andere leuke activiteiten.

MTB Wintertocht

LONNEKER - Zondag 19 januari organiseert Wielervereniging Lonneker de Wintertocht. Van 8.30 tot 10.00 kunnen deelnemers van de MTB-tocht zich inschrijven bij het clubgebouw van IJsclub Lonneker aan de Spölminkkamp 45 in Lonneker.

Er zijn twee afstanden; 35 en 50 km. De tocht gaat via het Vaneker richting UT, Twente-Rijnkanaal, Hof Espelo, Vliegveld Twente, Lonnekerberg, Haagsebos en ten slotte door(!) de Lonnekermolen weer terug naar de finish bij IJsclub Lonneker. Tussendoor is er een pauzeplek, waar warme bouillon en een krentenbol wordt aangeboden. Het dragen van een valhelm tijdens de Wintertocht is verplicht. NTFU leden € 4,00. Niet-NTFU leden € 5,00. Hiervan gaat €0,50 naar Support 4 Nature; dit geld is bestemd voor de natuurorganisaties. Voor kinderen tot 16 jaar en voor leden van de Wielervereniging Lonneker is deelname gratis. Inschrijven met Scan&Go is mogelijk. Bij de finish is er de mogelijkheid uw fiets schoon te spuiten en de gelegenheid om te douchen.

Verbouwing winkel-centrum het Stroink

ENSCHEDE - De verbouwing en uitbreiding van winkelcentrum Stroink gaat van start. Deze woensdag was de onthulling van het bouwbord op de hoek van de Zuid Esmarkerrondweg en Knalhutteweg.

Wethouder Arjen Kampman verrichtte de starthandeling samen met Kees Kroezen van de winkeliersvereniging. WIP Retail Invest kwam met een ambitieus plan om het winkelcentrum grondig te moderniseren. Het moet een uniek gebouw met een eigentijdse look worden, met aandacht voor duurzaamheid. Het huidige pand is gedateerd en gesloten van opzet, wat niet echt past binnen de groene omgeving. Zo worden straks onder meer de entrees beter herkenbaar en fraai afgewerkt met hout.

Uitbreiding
Het winkelcentrum krijgt daarnaast ook een uitbreiding om de komst van de Aldi en andere winkels mogelijk te maken. Ook diverse huidige winkeliers kunnen zo meer ruimte krijgen. Zo kunnen er ook branches komen die nu nog niet aanwezig zijn in het winkelcentrum. De exploitant noemt als voorbeelden winkels op het gebied van groenten en fruit, huishoudelijke artikelen, tweewielers, schoenreparatie en sleutelservice. Uiteraard afhankelijk van wélke bedrijven zich er uiteindelijk willen vestigen. In totaal komt er ruim een derde aan oppervlakte bij aan de kant van de Zuid Esmarkerrondweg. Het ontwerp brengt ook de meeste laad- en losvoorzieningen inpandig, dus uit het zicht van bezoekers.

Meer informatie
Kijk voor een impressie van de plannen op de website: www.winkelcentrumhetstroink.nl

Wee dreenkt op de pof,
hef twee keer nen kater.

Maandag 20 jan. 10.00 uur

Roessingh blij met kunstwerken Tornij

ENSCHEDE - De Almelose kunstenaar Tom Tornij exposeerde de afgelopen maanden in Roessingh, Centrum voor Revalidatie. Dat deed hij samen met zijn broer Koen, die ook kunstenaar is. De werken van beide broers vielen bijzonder in de smaak, zowel bij patiënten en bezoekers, als bij de medewerkers van Roessingh. "Dat heeft mede te maken met de toegankelijkheid van zijn werken", zegt Elisa Jolink van de kunstcommissie van Roessingh. "Wat Tornij kenmerkt zijn herkenbare straatbeelden. Die geeft hij weer op een geheel eigen wijze. De werken dwingen je als het ware om stil te staan."

Vanwege de kwaliteit en populariteit van de werken, besloot Roessingh er een aantal te kopen voor in de kunstcollectie van het centrum. Daarop gaf Tornij aan, dat hij bereid was zelf ook een werk aan het revalidatiecentrum te doneren. "Het is aangetoond dat kunst bijdraagt tot een positieve beleving bij patiënten en bezoekers, daar wil ik me graag voor inzetten." Ineke ter Woerds, voorzitter van de kunstcommissie van Roessingh, nam het schilderij 'Rode tram' in ontvangst. Dit schilderij toont, evenals de meeste van zijn andere werken, Tornij's voorliefde voor de stad en voertuigen.

Rode Tram
Tom Tornij (1977, Losser) over zijn schilderij 'Rode tram': "Mijn schilderij 'de rode tram' is een wat ouder werk. Het is gemaakt in een periode dat ik langzaam maar zeker mijn voorliefde voor de doorleefde stad (en oudere voertuigen) ontdekte. Het drukt voor mij een bepaalde melancholie uit, een echo van andere tijden. De rauwe stad, met zijn gebouwen vol graffiti, zijn vervallen industrie, zijn onopgesmukte buurten, staat bijna altijd centraal in mijn werk. In de loop der jaren ben ik ook veel kleinere tekeningen in zwart-wit gaan maken, maar dit schilderij is voor mij altijd een ijkpunt gebleven qua sfeer en een startpunt van een voortdurende reis naar de stad waar ik zoveel van houd. Ik ben dan ook trots dat ik mijn schilderij 'Rode tram' mag schenken aan Roessingh en ik hoop dat het een plezier en inspiratiebron voor velen mag zijn".

Livemuziek in Mystiek Theater

ENSCHEDE - Onder de naam NixTiek (een samenwerking met NixenMeer) staan op zondag 19 januari twee talentvolle bands op het podium van Mystiek Theater. Luister tijdens deze muziekmiddag naar roots- en bluesmuziek. Bij het theater aan Rigtersbleek-Zandvoort 10 (in Spinnerij Oosterveld) kunt u regelmatig genieten van aansprekende livemuziek.

Richard van Bergen is geen onbekende in de wereld van de rootsmuziek. De gitarist speelt in meerdere formaties: JW Roy, Sunset Travellers en Rootbag. In laatstgenoemde groep vormde drummer J.J. Goossens samen met Dick Wagensfeld de ritmesectie. Van Bergen en Goossens laten zich inspireren door muziek uit de Mississippi Delta en Louisiana. Als het duo Richville hanteren zij een intuïtieve benadering waarbij alles heerlijk authentiek klinkt.
Verder kunt u genieten van West Coast Blues, uitgevoerd door Detonics. Zodra deze band begint te spelen ontstaat meteen de sfeer van illegale casino's, zelfgestookte whisky en Al Capone. Dat de muzikanten het publiek aanspreken blijkt wel uit de dampende optredens in binnen- en buitenland op festivals zoals BB Kings club Memphis (USA), Moulin Blues, Ribs & Blues, Breda Jazz, Culemborg Blues (Nederland), Swing Wespelaar (België), Santa Maria Blues festival (Azoren), Zyfflich Blues (Duitsland). De hoge kwaliteit wordt ook door vakjury's erkend: Detonics heeft in 2016 de Dutch Blues challenge gewonnen en Nederland vertegenwoordigd op de European Blues Challenge. Daarbij hebben de vijf heren in 2017 zelfs de halve finale van de International Blues Challenge in Memphis bereikt! Geïnspireerd door de vroege West Coast Blues speelt de band vooral Swing en Boogie met soms een uitstapje naar Rumba of slow blues.

Praktische informatie
De aanvang is om 15.30 uur (zaal open vanaf 15.00 uur). Kaarten kosten €15,-. Bestellen kan via www.mystiektheater.nl. Kijk ook op: www.nixenmeer.nl.

Kaartverkoop eerste 3 thuiswedstrijden 2020

ENSCHEDE - Kaarten voor de eerste drie thuiswedstrijden van 2020 (FC Groningen, Sparta en AZ) zijn momenteel verkrijgbaar. Kaarten voor FC Groningen en AZ zijn vanaf € 20,- verkrijgbaar en voor Sparta vanaf € 17,50. Kidsclub- en Young Reds leden kunnen bij alle drie de wedstrijden kaarten voor € 10,- bestellen.

Wil jij de tweede seizoenshelft bij alle acht thuiswedstrijden jouw eigen vaste plek (met o.a. de wedstrijden tegen AZ en Feyenoord) hebben? Bestel dan jouw halve seizoenkaart en wordt één van de ruim 21.000 seizoenkaarthouders van FC Twente. Een halve seizoenkaart is verkrijgbaar vanaf € 120,- voor volwassenen en vanaf € 52,50 voor jeugd.

Kaarten
Kaarten of een halve seizoenkaart zijn verkrijgbaar via kaartverkoop.fctwente.nl of bij de receptie van De Grolsch Veste (geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur). Hopelijk mag FC Twente ook dit jaar weer rekenen op uw steun bij deze mooie duels!


Styling By Melissa open in Glanerbrug

GLANERBRUG - Melissa Burgers opende afgelopen zaterdag een nieuwe woonwinkel in Glanerbrug: Styling By Melissa. Haar doel: iedereen helpen aan een smaakvol, praktisch interieur dat helemaal voldoet aan úw wensen en budget.

Het openen van een eigen winkel was een grote stap voor de gedreven 21-jarige Melissa. Er komt veel bij kijken om een zaak op te zetten, maar toch ging het relatief snel. In oktober ontstond het idee en nog geen drie maanden later is de winkel een feit. Hoe ze op het idee kwam? "Ik gaf mijn ideeën eigenlijk weg bij de bedrijven waar ik werkte, maar ik schoot er zelf weinig mee op. Dit gebeurde té vaak - ik heb bij zo'n 24 bedrijven gewerkt. Toen deed mijn stiefmoeder de suggestie om zelf een eigen winkel te openen."

Goed advies
Melissa noemde haar winkel niet voor niets Styling By Melissa. Het gaat haar niet om het verkooppraatje, maar juist om het advies: samen met u werken aan een interieur dat goed past binnen uw wensen. "Eerlijkheid is het belangrijkste. Wanneer iemand bijvoorbeeld een bank wil en rugklachten heeft, verwijs ik het liefste door naar iemand die een goede bank voor hén heeft, dan zelf een bank te verkopen die niet werkt." Het opbouwen van een goede band met de klant is het belangrijkste. Veel mensen hebben een vaag idee van wat ze willen, maar Melissa kan hier een totaalplaatje van maken: alles tussen vloer en plafond. Of u nu een specifieke ruimte opnieuw in wilt richten of gelijk een hele woning, Melissa kan u van passend advies voorzien, naar wens bij u thuis. Compleet met gedegen kleuradviezen en zelfs 3D interieurontwerp. Zo kunt u precies het resultaat zien, nog voor de eerste kwast tegen de muur gaat.

Kenmerkende uitstraling
Melissa werkt graag met u samen om te komen tot een origineel interieur met een luxe, onderscheidende uitstraling en een hoge kwaliteit. Zij levert daarom diverse hoogstaande merken, waaronder Richmond interiors, Aquanova Van Dyck, Toppoint, Holland Haag, A House of Happiness en Hooked on Walls.

Vloer Totaal Twente
Vloer Totaal Twente biedt met een shop-in-shop hun diensten aan. U kunt hier terecht voor uw nieuwe PVC/laminaat vloer, maar ook bijvoorbeeld voor een gehele traprenovatie. Naast de goede prijs-kwaliteitverhouding worden deze vloeren ook gelegd door echte professionals voor een uitstekend resultaat.


Maak kennis
U bent van harte welkom in de winkel. Gevestigd aan de Gronausestraat 1267 in Glanerbrug. Bel voor informatie met: 06-234 428 12 of kijk op: www.stylingbymelissa.nl

Concordia opent stiltepunt

ENSCHEDE - Een plek om je even terug te trekken en weer op te laden: dat is de Batterij in de binnenstad. Bij Concordia aan de Langestraat vindt iedereen vanaf 24 januari de ruimte om - in stilte of aan de hand van een begeleide meditatie - te ontsnappen aan de hectiek en tot zichzelf te komen.

Initiatiefnemer Gill Bollegraf van House of Mindfulness biedt op gezette tijden ook live meditatieve rondleidingen aan, waarmee je de kunst in de exposities op een mindful manier kunt ondergaan. "Vanuit rust ga je anders kijken." Het idee ontstond door de workshops en trainingen in mindfulness die Gill Bollegraf op locatie verzorgt. Ze brengen haar in allerlei gebouwen, van stadhuis tot bedrijfspand en kantoor. "Maar hoe groot die vaak ook zijn, een plek om je terug te trekken ontbreekt." Met haar idee voor een Batterij in de binnenstad won ze een stimuleringsprijs voor nieuwe initiatieven in het centrum.

Foto: Derk Habers

In het moment
In samenwerking met Concordia heeft het oplaadpunt nu gestalte gekregen in de kunstruimte aan de Langestraat 56. Met twee gemakkelijke stoelen waarin je tot rust kunt komen, naar keuze met behulp van een ingesproken meditatie via een koptelefoon. Student of winkelmedewerker, ambtenaar of shopper: iedereen kan er terecht. Ook zonder ervaring met mindfulness of meditatie. Zweverig? "Rennen en vliegen naar de waan van de dag, dat is pas zweverig. Even zitten in het moment is zo aards als het maar kan."

Anders kijken naar kunst
Je hoeft de kunst in de exposities niet per se in je oplaadmoment te betrekken, maar Gill Bollegraf weet zeker dat het meerwaarde biedt. "Kunst en meditatie vullen elkaar mooi aan. Vanuit rust ga je anders kijken. Je hebt minder de neiging meteen te benoemen of te oordelen. Van kunst is bovendien bekend dat het bepaalde gebieden in je hersenen, bijvoorbeeld die empathie en emotieregulering aansturen, direct activeert. Volledige aandacht zal dat effect versterken."

Opening
De opening van de Batterij is op vrijdag 24 januari in Concordia Beeldende Kunst, Langestraat 56 in Enschede. Van 16.30-18.00 uur, met ook een mini-workshop Stop Breathe Dance (first we meditatie, then we dance). Toegang gratis, giften zijn welkom.
Foto: Derk Habers

Steun aan kleine natuurprojecten

TWENTE - Het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel houdt van groen en wil vanaf 1 januari 2020 natuurinitiatieven stimuleren. Dit is mogelijk dankzij een nieuw Fonds, de Regeling Kleine Natuurprojecten.

Deze laagdrempelige regeling is bestemd voor vrijwilligers die meer groen in de provincie Overijssel brengen. Zij kunnen een bijdrage aanvragen voor een pluktuin, insectenweide, bijenkasten of een educatief project, zoals workshops, waarin de natuur centraal staat. Hieronder vallen ook nestkasten en onderzoeksmaterialen als nachtkijkers en bewegingscamera's. Er zijn natuurlijk wel voorwaarden verbonden aan de Regeling Kleine Natuurprojecten. Zo moet bijvoorbeeld het gecreëerde stukje 'groen' wel toegankelijk zijn voor iedereen en moet het project door vrijwilligers worden uitgevoerd. De maximale bijdrage is € 750 per project. Meer informatie en volledige voorwaarden: www.cultuurfonds.nl/overijssel

Huppethee

BOEKELO - De bekendste onbekende stand-up comedian staat dinsdag 14 februari op het kleine podium van 't Verborgen Theater in Boekelo.

Jim Speelmans is een begrip in het stand-up comedy circuit. U heeft waarschijnlijk al vaak om hem gelachen zonder dat u het wist. Hij is namelijk al jarenlang de tekstschrijver voor grote namen in de Nederlandse cabaretwereld. Ondertussen treedt Jim ook op met zijn eigen shows. Jim is eerlijk, scherp van geest, teder en humoristisch tegelijk. Speels grenzen overschrijden, de mens een (lach)spiegel voorhouden, het publiek weten te raken, te boeien ongeacht het onderwerp. Zijn nieuwe programma Huppethee is een dynamische solo met een hoge grapdichtheid. Een komische, kleurrijke voorstelling van een getalenteerd theaterdier. Aanvang: 20.30 uur. Kaarten à 15,- euro (incl. koffie/thee) via www.verborgentheater.nl.

Machtige Hoopje

ENSCHEDE - Op zaterdag 18 januari is er tussen 13.30 en 14.30 weer een lezing in de cyclus Luisterrijk van de Muziekbank. Deze lezing wordt gegeven door Klaas Sikkel en gaat over Russische muziek rond 1870.

Het 'Machtige Hoopje' was een groep van vijf componisten die zich verzetten tegen het muzikale establishment in Rusland. Balakirev, Borodin, Cui, Moesorgski en Rimski-Korsakov wilden muziek met een eigen, Russisch karakter, in plaats van een uit West-Europa geïmporteerde stijl van klassieke muziek. Wie waren deze vijf? Waar ging het conflict over? Klaas Sikkel vertelt het verhaal van het Machtige Hoopje, geïllustreerd met een aantal muziekvoorbeelden. De lezing is in de Openbare Bibliotheek in Enschede (de Pijpenla) en de toegang is gratis.

De mens in kunst

ENSCHEDE - In februari start de cursus 'De mens in de kunst' in de Bibliotheek Enschede. In deze cursus kunstgeschiedenis worden diverse kunstenaars en stromingen uit de 20e eeuw onder de loep genomen.

De eerste drie lessen worden in de Bibliotheek gegeven op dinsdag 4, 11, en 25 februari van 19.00 uur tot 21.30 uur, de vierde les is een rondleiding in het Rijksmuseum Twenthe. Kosten zijn 75 euro met museumkaart of 85 euro zonder museumkaart. Voor meer informatie of aanmelden: mirandanieuwenhuis@live.nl of kijk op www.bibliotheekenschede.nl.

Haaksbergen gezond in beweging in 2020

HAAKSBERGEN - Januari is de maand van de goede voornemens. Meer bewegen staat bij veel mensen altijd hoog op het lijstje van verbeterpunten. De gemeente, lokale buurtsportcoach en sportverenigingen helpen u hier graag bij. Er is een steeds groter aanbod aan leuke beweegactiviteiten voor jong en oud.

Eind december werd de Haaksbergse Beweegwijzer al gepresenteerd; een overzichtsboekje van het lokale sport- en beweegaanbod in de brede zin. Een ideale manier om inwoners te informeren over het aanbod bij de verenigingen. De hoop is dat inwoners zo geprikkeld worden om toch eens meer te gaan bewegen. De Beweegwijzer wordt nu verspreid in Haaksbergen en deze zal in de loop van 2020 ook digitaal gelanceerd worden.

Klein beginnen
Voor inwoners die op een rustige manier willen beginnen met bewegen of juist al wat moeite ervaren, zijn er veel laagdrempelige beweegactiviteiten. Zo heeft Haaksbergen ook actieve wandelgroepen die heel toegankelijk zijn voor iedereen. Zo is er op de maandagmiddag een wandelgroep die om 14.00 uur van start gaat bij de hoofdingang van het Saalmerink aan de Klaashuisstraat; deze wandelt 30 minuten, gevolgd door koffie/thee. Deelname is gratis, consumpties wel voor eigen rekening. Voor de wat gevorderde wandelaar kan men op de dinsdagmiddag deelnemen aan een wandelgroep. Deze start om 14.00 uur tegenover het Grand Café. Eén groep wandelt vanuit het centrum, de andere vertrekt per auto naar het buitengebied. Deelname aan de eerste groep is gratis, voor de tweede betaalt men 1 euro bijdrage in de vervoerskosten. Na afloop gaat men koffie/thee drinken. Aanmelden voor beide groepen kan via Maurizio Arena op 06-380 66 218 of via mr.arena@mediant.nl

H. Becker & Co: 100 jaar ervaring in glas, verf en behang

ENSCHEDE - H. Becker & Co is een waar begrip in Enschede. In april viert het bedrijf een bijzonder jubileum: ze zijn dan honderd jaar gevestigd op hetzelfde adres; Lipperkerkstraat 135.

Het is een echt familiebedrijf; Herald Becker is inmiddels de vierde generatie die eigenaar is van de winkel, samen met zijn zus Marcella. Het assortiment is door de jaren heen steeds uitgebreider geworden; zo bieden zij een breed assortiment van verf en verfaccessoires aan, maar ook voor behang of glas kan men er uitstekend terecht. Op het gebied van verf zijn er steeds meer innovaties. Fabrikanten brengen ook meer duurzame verfsoorten op de markt. Zo verkoopt Drost, het hoofdmerk van Becker, verf uit biologische oorsprong - deels gemaakt van sinaasappelschillen. Daarnaast voeren zij onder meer kwaliteitsmerken zoals Osmo, Tenco van Touwen, Trae Lyx, Sikkens en Farrow and Ball. Dit exclusieve Britse merk levert hoogwaardige verfsoorten met onder meer een hoog pigmentgehalte. Met 132 leverbare kleuren is er voor elk interieur een passende kleur te vinden. Naast het uitgebreide assortiment kunnen zij u ook adviseren over de meest geschikte soort verf of coating voor uw specifieke toepassing. Hier profiteert u van de jarenlange ervaring en kennis met deze producten.

Behang
Onlangs werd de showroom iets uitgebreid om het behang-assortiment nog beter tot zijn recht te laten komen. De eerdere stellingen maakten plaats voor een grote tafel en meer behangboeken. "Mensen kiezen steeds vaker een behangsoort uit de boeken. Ze laten zich hierbij ook inspireren door wat ze op internet zien. Wij helpen ze graag bij het vinden van een specifiek soort behang." Becker voert onder meer behang van nationale en internationale merken zoals Dutch, A.S. Creations, Eijffinger, Voca, Hooked on Walls, Arte, Sanderson, Designers Guild en Farrow and Ball.

Ruit kapot?
Ook de glasservice is een bekend onderdeel van Becker. De slogan 'Ruit kapot? Becker helpt vlot' mag men letterlijk nemen: 24 uur per dag, 7 dagen per week staan ze voor u klaar. Daarnaast leveren zij glas voor allerlei toepassingen; enkel- en dubbelglas, hardglas, gebogen glas en nog veel meer. Of u nu een hardglazen keukenachterwand of douchedeur nodig hebt, glas voor een deur, een vervangende glasplaat voor een salontafel, een glasplaatje voor in de koelkast: de mogelijkheden zijn eindeloos. Allemaal snel en vakkundig op maat gemaakt.

Kom langs
H. Becker & Co is gevestigd aan de Lipperkerkstraat 135 in Enschede. Bel voor informatie en de glasservice met: 053-431 53 98 of kijk op: www.beckerglas.nl.

Johannes Met Passie

ENSCHEDE - Kamerkoor Cocodrillo organiseert in samenwerking met koordirigent Jeanet Bosch en regisseur Carole van Ruitenbeek de workshop Johannes Met Passie.

De Johannes Passion van J. S. Bach wordt weliswaar minder vaak uitgevoerd dan de Mattheüs, maar doet aan kwaliteit niet voor zijn grote broer onder. Zelfs is hij feller en theatraler van opzet en vraagt daarom ook een andere benadering: emoties wisselen elkaar in hoog tempo af en dat schakelen is een uitdaging die vraagt om inleving en concentratie.

Ervaring delen
In de afgelopen maanden heeft Cocodrillo met regisseur Carole van Ruitenbeek al met veel plezier gewerkt aan een aantal koordelen. Door praktische en speelse oefeningen wordt het verhaal steeds duidelijker en raken de koorzangers meer en meer betrokken bij de verschillende scènes. Het koor wil deze ervaring niet alleen voor zichzelf houden maar graag met het publiek haar enthousiasme delen door een workshop aan te bieden. Verschillende koordelen en koralen zullen tijdens deze workshop worden uitgediept. Wat wordt hier verteld, welke emotie hoort bij dit stuk muziek, hoe breng je die over? Welke fysieke en mentale houding hoort daarbij?

De workshop
Op zaterdag 1 februari van 10.00-14.00 uur wordt de workshop gehouden in Enschede. De locatie wordt nog bekend gemaakt. Je kunt je voor de workshop opgeven via een link op onze website www.cocodrillo.nl. De kosten van de workshop 'Johannes Met Passie' zijn 15 euro, inclusief koffie en thee. Lunch graag zelf meenemen.

Recreatieve Watermolenloop voor 27e keer van start

Foto: Heleen DuLi

HAAKSBERGEN - "Drie, twee, één… START!" Zondag 19 januari zal om exact 10.30 uur het startschot klinken voor de 27e Watermolenloop, georganiseerd door de Atletiekvereniging Haaksbergen. Deze Watermolenloop is inmiddels uitgegroeid tot een gezellige goedbezochte recreatieve loop zonder wedstrijdelement in het prachtige buitengebied van Haaksbergen.

De Watermolenloop is een loop voor jong en oud en voor elk niveau. Om 10.30 uur starten de volwassenen voor een loop van 5,1 kilometer, 10,2 kilometer of 15,3 kilometer: het is een parcours van 5,1 kilometer dat naar keuze 1, 2 of 3 keer wordt afgelegd. Vijf minuten later gaat de jeugd tot 18 jaar van start voor de loop van 3 kilometer. En weer vijf minuten later zullen de RaceRunners beginnen aan hun loop van ook 3 kilometer. De route brengt de lopers langs de Oostendorper Watermolen en door het Lankheterbos, waar onderweg posters en verkeersregelaars de boel in goede banen zullen leiden.

Mijlpaal
Voor de deelnemers van de hardloopclinic van AVH is de Watermolenloop een belangrijke mijlpaal voor de 10 kilometer die zij zullen lopen in Hengelo op 5 april. Er kan alvast bekeken worden hoe de conditie er voor staat en welke vruchten de wekenlange trainingen hebben afgeworpen. Ook voor de reeds geoefende loper is de Watermolenloop een mooi meetmoment.

Inschrijving
Op zondagochtend 19 januari vanaf 9.30 uur kan er worden ingeschreven voor de Watermolenloop in het clubgebouw van AVH aan de Scholtenhagenweg 39. De kosten bedragen € 4,- voor volwassenen en € 2,- voor jeugd t/m 18 jaar. Na afloop kunt u gezellig napraten in het clubgebouw van AVH onder het genot van een heerlijke kop soep (gratis bij inlevering van uw startbewijs). De organisatie hoopt op een grote opkomst en ziet u graag zondag de 19e vanaf 9.30 uur bij AVH! Kijk voor meer info op www.av-haaksbergen.nl.
Foto: Heleen Simmelink

Foto's van de editie van vorig jaar (door Heleen Simmelink)

Van woede naar redelijkheid in het Filosofiecafé Twente

ENSCHEDE - Komende zondag organiseert het Filosofiecafé Twente in samenwerking met het Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede een lezing over 'Van woede naar redelijkheid'. Corrie Haverkort, docent, beeldend kunstenaar en filosoof, zal interactief met het publiek een lezing geven. Locatie: Metropool Muziekcafé Enschede, Willem Wilminkplein 2, 7511 PG Enschede. De zaal is open vanaf 13.30 uur en de lezing begint om 14.00 uur.

Eén van de heftigste emoties bij het samenleven met anderen, zoals familie, vrienden of collega's dringt zich op als we vinden dat ons onrecht wordt aangedaan. We zijn verontwaardigd, kwaad of zelfs woedend als we denken dat iets niet klopt, niet rechtvaardig is. Vergelding ligt op de loer. Er moet immers recht gedaan worden! Maar wat is dat eigenlijk: recht doen? Rekening houden met ieders eigen idee van rechtvaardigheid, ieders eigen 'waarheid' is niet eenvoudig. Tijdens de lezing maakt Corrie Haverkort een denkbeweging met het publiek waarbij zij de filosofie van Kant, Nussbaum en Sen, toepast op concrete dilemma's die zich voordoen in ons dagelijks leven. Samen onderzoeken we of filosofie bij deze zoektocht kan ondersteunen.

Kaarten
Entree kost 10 euro, dat is inclusief een kop koffie of thee. Jongeren betalen half geld. Er zijn kaarten bij de zaal verkrijgbaar, graag contant betalen.

Filosofiecafé
Het Filosofiecafé Twente wil mensen op een laagdrempelige manier in contact brengen met filosofie, ethiek en daaraan gerelateerde maatschappelijke onderwerpen. Zij organiseren regelmatig bijeenkomsten met een filosofische inleiding zoals deze.

Eerste activiteit Euregio For Future

ENSCHEDE - Het afgelopen jaar zagen we volop klimaatprotesten over de hele wereld. Toch blijft het in de grensstreek aan Nederlandse kant nog erg rustig qua de protesten. Althans, naar de belevenis van Euregio For Future.

Deze klimaatbeweging werd eind vorig jaar opgezet als uitvloeisel van de wereldwijde beweging Fridays For Future. In de Euregio zijn aan Duitse kant van de grens al veel activiteiten gehouden om mensen na te laten denken over het belangrijke thema klimaatverandering en ze te bewegen, waar mogelijk, positieve acties te laten ondernemen. Volgens de groep blijft het echter 'opvallend stil aan de Nederlandse zijde van de grens'. De actiegroep ging afgelopen zondag op de Oude Markt in Enschede in discussie met mensen over klimaatverandering. Er was een informatiestand op de Oude Markt geplaatst. Enschede is een interessante startlocatie voor de groep, omdat er relatief veel studenten en jongeren wonen.

Beleef de Silver Shadow Disco

HAAKSBERGEN - De goede oude tijd komt tot leven in Haaksbergen! Voor alweer de 6e keer wordt de Silver Shadow Disco georganiseerd. Duizenden mensen bezochten Kulturhus Haaksbergen de laatste jaren tijdens deze swingende dans- en ontmoetingsavond.

Silver Shadow is een herkenbare naam voor al het uitgaanspubliek uit de jaren 80 en begin jaren 90. Deze Haaksbergse disco is al jaren geleden gesloten, maar op zaterdag 1 februari komt deze weer even tot leven in Kulturhus Haaksbergen. Tijdens de avond (18+) klinken de beste hits uit de 80's en vroege 90's. Oude bekenden en nieuwe gezichten, foute hits en prachtige ballads, dat is "Silver Shadow Back in Town"! Kulturhus Haaksbergen wordt omgetoverd tot een poptempel waar dj's en vj's oude tijden doen herleven. Dans op de muziek van bijvoorbeeld: Milli Vanilli, Wham, Lois Lane, Level 42, the Cure en U2.

Totale herbeleving

Naast de goede aankleding door de technische crew, kunt u rekenen op mixwerk met mooie beelden van clips en tv-beelden uit vervlogen tijden, van lp-hoezen tot series als Miami Vice en Dynasty! Maar ook diverse foto's van Silver Shadow zelf zijn te bewonderen. Dit alles is te zien op groot doek en zorgt voor een totale herbeleving van de sfeer van toen!

Praktisch

De zaal gaat open om 21.00 uur, de avond begint om 21.30 uur. Kaarten kosten € 9,00 (de prijs aan de kassa is € 10,00) en kunnen worden besteld via www.dekappen.nl. Bezoekadres: Sterrebosstraat 2 in Haaksbergen.

Twentsen Streektaaldag 2020

Foto: Gebruiker

Afgelopen vrijdag vond in Wierden bij het Ontmoetingscentrum de Twentsen Streektaaldag plaats. Dit evenement werd georganiseerd door het Twentehoes, het centrum voor Streektaal en Streekcultuur van Twente.

Voor deze dag waren alle historische- en taalverenigingen van Twente uitgenodigd. Tevens lokale politici met cultuur in hun portefeuille. Zelfs vanuit Zwolle en Brussel was er vertegenwoordiging. Een speciale plek was er voor de Twentse Taalbank. Op deze site, www.twentsetaalbank.nl, is de Twentse taal uitzonderlijk goed geregistreerd. Een heel bijzondere kennisbron.
Als Europarlementariër gaf Annie Schreijer-Pierik toelichting op de erkenning in 2018 in Brussel van de Nedersaksische taal. Het Twents valt daar net als het Drents en het Gronings onder. Nedersaksisch zorgt voor verbinding in de regio tussen mensen en bedrijven. Dit geldt ook voor de Duitse grensstreek. Economisch heel belangrijk. Ook Roy de Witte, de Twents sprekende gedeputeerde van de Provincie ziet het belang van deze verbinding en blikte vooruit op de toekomst.
In de middag werd door alle aanwezigen hun zienswijze op papier gezet. Eén wens van alle deelnemers kwam overeen; de vraag voor meer ruimte voor het Nedersaksisch in het onderwijs. Met deze wens in het achterhoofd is het dan ook niet vreemd dat Willemijn Zwart van de IJsselacademie één van de sprekers tijdens de Twentsen Streektaaldag was. Zij lichtte de stand van zaken in het onderwijs met betrekking tot de streektaal toe. Daarnaast uitten vele aanwezigen de wens dat er een betere verbinding tussen historische- en taalverenigingen in Twente komt. Het Twentehoes gaat hiermee aan de slag. Uiteindelijk zullen deze wensen zich in de cultuurplannen van de Provincie voor de periode 2021-2024 moeten vertalen. Gelukkig gingen alle neuzen dezelfde kant op. Al met al een zeer geslaagde dag. Met veel perspectief voor de Twentse taal voor de toekomst.
Kiek aait noar de zun en de schaa blif achter oe!