Hart van Haaksbergen

6 december 2019

Hart van Haaksbergen 6 december 2019


Mooi programma voor vrijheidsjubileum

HAAKSBERGEN - Komend jaar vieren we in Nederland het 75-jarig jubileum van de bevrijding van de Duitse onderdrukking. In heel Nederland worden activiteiten gehouden rond het thema vrede en vrijheid. Ook in Haaksbergen pakt de gemeenschap groots uit om dit jubileum niet onopgemerkt voorbij te laten gaan.

We komen qua jaren steeds verder weg van de Tweede Wereldoorlog, waardoor het belangrijk is om de verhalen uit de oorlog levend te houden. Maar: ook om te vergeven. In Haaksbergen is het aspect verzoening ook een belangrijk onderdeel. Haaksbergen grenst immers aan Duitsland en heeft al ruim dertig jaar een hechte partnerschap met Ahaus. In alle lagen van de gemeenschappen zijn er contacten over de grens; tussen inwoners onderling maar ook bijvoorbeleld het samenwerkingsverband van het Assink Lyceum en de Anne Frank Realschule Ahaus.

Breed programma
Het Haaksbergse comité 75 jaar vrijheid wil met een breed jubileumprogramma uiting geven aan al deze aspecten. Het betrekken van jongeren is een grote ambitie en er zijn dan ook diverse onderdelen voor jongeren aan beide kanten van de grens. "Het is zo mooi dat ze elkaar ook ontmoeten en samen aan de hand van verhalen van toen ervaren hoe het was om in een oorlog te leven.", aldus burgemeester Rob Welten. Zo neemt schrijfster Johanna Reiss de jongeren mee in haar leven als onderduiker in Usselo.

Boom planten
In beide gemeenten wordt in januari volgend jaar een Anne Frank-kastanjeboom geplant. Uit de kastanjes van de boom die in de tuin van Anne Frank stond werden jonge boompjes gekweekt. Twee daarvan komen nu symbolisch in Ahaus en Haaksbergen. In Haaksbergen is nog geen definitieve plek gevonden, in Ahaus komt deze bij een monument voor omgekomen Joodse inwoners.

Veel onderdelen
Van 24 maart tot en met 5 mei worden de meeste activiteiten gehouden. Onder meer het onthullen van een herdenkingsplaquette voor het 'vergissingsbombardement' van 24 maart 1945. Op 1 april viert men de bevrijding met een 'Triomftocht'. Kijk voor het volledige programma op: www.haaksbergen.nl

Haaksbergen moet de schouders onder financiën zetten

HAAKSBERGEN - De gemeente Haaksbergen staat voor komend jaar weer voor uitdagingen. De eindejaarsrapportage van de gemeente liet opnieuw tegenvallende cijfers zien. Zo trekken het sociaal domein en de tegenvallende rijksbijdragen een zware wissel op de gemeentelijke financiële situatie.

Daarnaast kampt Haaksbergen ook met diverse andere tegenvallers. Zo brengen de bouwleges minder geld in het laatje dan gehoopt. Al bij de begrotingsbehandeling waarschuwde het college van B&W dat de kosten binnen het sociaal domein - oftewel, werk, inkomen en zorg - zouden stijgen met 400.000 euro. Het is tegelijkertijd ook een taakveld waar de gemeente moeilijk in bij kan sturen. Immers, mensen blijven vaak langere tijd zorg en ondersteuning nodig houden; je kunt er niet zomaar in schrappen. De huidige verwachting is dat de tekorten oplopen tot ruim een half miljoen euro dit jaar. Ook veel andere Nederlandse gemeenten zitten met grote financiële uitdagingen binnen dit taakveld. Zij hopen ook op stijgende Rijksbijdragen, met beperkt succes.


Breder plaatje
Ten opzichte van de eerste bestuursrapportage hadden de verschillende ontwikkelingen een nadelig effect van ruim 985.000 euro. Het totale tekort van 2019 eindigt hiermee op ruim 3,1 miljoen euro. De belangrijkste tegenvallers zijn het sociaal domein (528.000 euro, vooral huishoudelijke ondersteuning en zorg), afval (187.000 euro, inzameling duurder, hogere afdracht aan Rijk) en tegenvallende opbrengst bouwleges (200.000 euro). B&W roept de raad op om samen met het college de schouders eronder te zetten en, naast realisatie van de andere ambities, Haaksbergen weer duurzaam financieel gezond te maken.

Raadsbehandeling
Afgelopen woensdag boog de Haaksbergse raadscommissie Samenleving & Bestuur zich over de rapportage. Op 18 december zal de gemeenteraad deze formeel vaststellen.

Jaargang: 5 • Nr 241• Wk 49

Maak je feestoutfit 'party proof' met sprankelende feestlingerie

ENSCHEDE - Elke vrouw verdient het om af en toe in de watten gelegd te worden; met wat time bij de kapper, een heerlijke massage of: een sexy lingeriesetje voor zichzelf.

December is dan ook hét moment om een feestsetje te shoppen. Niet alleen omdat mooie lingerie de basis is van je garderobe, maar ook omdat het je feestoutfit helemaal áf maakt. Om van lingerieshoppen een echt verwenmoment te maken ga je langs bij Lincherie Enschede. Naast mooie kwaliteitslingerie van PrimaDonna, Marie Jo, Andres Sarda en andere merken leggen ze je uitgebreid in de watten met persoonlijk stijl- en kleuradvies. Een professionele lingeriestyliste gaat samen met je op zoek naar een setje in de juiste maat, passend bij je lichaam, stijl en persoonlijkheid. Lingerie die je van je allerbeste kant toont!

Stylingtips
De stylistes weten precies wat past bij welke outfit. Je kies je bij een aansluitende cocktailjurk voor een gladde bh en naadloze slip die niet aftekenen. Kies bij een witte jurk voor mooie lingerie in een nude kleur; bij een zwarte jurk kan alles qua kleur. Draag je een jurk of top met brede halsuitsnijding? Kies dan een bh met verstelbare of afneembare schouderbandjes en stem de kleur af op op de bovenkleding. Zo kom je altijd stijlvol voor de dag, ook wanneer je jurk even niet op zijn plaats zit.

Cadeautje voor jezelf
Boek nu een afspraak met de lingeriestyliste via www.lincherie.nl of kom gewoon eens binnenlopen om de collectie te bekijken. Tijdens de eindejaarsperiode trakteert Lincherie bovendien op een exclusief verwencadeau bij aankoop van een lingerieset.

Kom langs
Lincherie is gevestigd aan de Haverstraatpassage 29 in Enschede. Kijk voor meer informatie ook op: www.lincherie.nl

Groet en Ontmoet voor vrouwen in Enschede

ENSCHEDE - Ben je vrouw, woonachtig in Enschede, wil je graag (nieuwe) vriendschappen aangaan en de stad Enschede beter leren kennen? Vrouwen ontmoeten en de stad begroeten? Dan is het project Groet en Ontmoet van Stichting Intercultureel Vrouwencentrum Enschede (SIVE) echt iets voor jou!

Eind maart 2020 start het eerste traject van 14 weken, waarbij wordt kennisgemaakt met elkaar. Ook wordt er met taal en coaching aan de slag gegaan, elkaar cultureel en culinair ontmoeten en er wordt gekeken naar hoe je van elkaar kan leren en persoonlijk kan groeien. Daarnaast groet en ontmoet je de stad Enschede, door verschillende bezoeken aan de cultuur instellingen die Enschede rijk is en door met elkaar naar de markt te gaan en daar cultuur te snuiven. Door inspiratie op te doen en door creatief samen bezig te zijn. Daarnaast is ook ruimte voor reflectie op wat je allemaal samen beleeft en wat het met je doet. Kortom een breed uitlopend programma in maar 14 weken waar je jezelf en andere vrouwen ontmoet, vriendschappen aangaat en de stad begroet.

Inschrijven
Wil je meer weten? Of wil je gelijk inschrijven? Dat kan! Mail naar coordinator@sive.nl en dan krijgt u alle informatie. Grotendeels wordt dit project gefinancierd door het VSB fonds, een fonds dat wil bijdragen aan de zelfredzaamheid en samenredzaamheid in ons land. Echter wordt er wel een eigen bijdrage van deelnemers gevraagd voor dit traject. Dit is een bedrag van 20,- euro per deelnemer. Ook aanmelden als vrijwilliger voor dit project is mogelijk via
coordinator@sive.nl.

Publieksprijs voor koffiezaak

ENSCHEDE - 'Meisje Koffie Geschenk' is op 26 november door de publieksjury uitgeroepen tot de beste koffiezaak van Enschede.

De publieksprijs van de Nederlandse Horecaprijzen werd gewonnen dankzij het meeste aantal stemmen en de hoogste waardering van klanten. "Hier ben ik heel erg blij mee!" zegt eigenaar Nonna Timorason uit Goor. "De afgelopen jaren hebben we met ons team hard gewerkt om een onderscheidend concept neer te zetten. Verbinden met eten, dat is wat ik wil. Dat uit zich niet alleen in een wisselende kaart met Molukse twist maar ook in liefde en aandacht voor de eerlijke producten waarmee we werken én voor onze gasten. Dat we nu zo worden beloond, is voor mij echt een kroon op ons werk." Meisje Koffie Geschenk werkt, op de veelgeprezen Colombiaanse koffie na, zoveel mogelijk met streekproducten. "Waar het kan, biologisch." Bijzonder is ook het ruime assortiment glutenvrije gerechten, waaronder taarten. "Met een beetje creativiteit is er veel mogelijk, ook als je bepaalde ingrediënten niet kunt of wilt eten." De zaak biedt bovendien een podium aan mensen met passie en heeft een divers assortiment van kleine en grotere kunstzinnige geschenken. Locatie: Raadhuisstraat 23, dagelijks (inclusief koopzondagen) geopend.

Column

Seks

Ik hou u voor het lapje; ik wil het met u over de (gemeente-)politiek hebben, maar als ik daar een kop van maak voor deze column, haakt u waarschijnlijk af. Want de meesten van u vinden (gemeente-) politiek saai en u wantrouwt politici. Sterker, u kent de politieke dames en heren nauwelijks, maar hebt wel veel kritiek op ze, al of niet terecht. Ik wil een lans voor ze breken. Zonder politici zou de wereld nog chaotischer zijn dan ze is. Politici weten dat, want ze merken dat ze soms noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld om processen op gang te krijgen of te houden. Soms is het nemen van een beslissing belangrijker dan de inhoud van het besluit.

In de Tubantia van vorige week donderdag (28/11) staat een groot artikel over het EnschedeAkkoord. Het EnschedeAkkoord is een afspraak tussen toen het nieuwe college en "Enschede", zeg maar de inwoners van deze gemeente. In hoofdlijnen staat in het Akkoord dat de gemeenteraad de burgers bij het gemeentebeleid zal betrekken. En daar zit het probleem; we merken er niks van. Er is geprobeerd met behulp van een externe voorzitter de inspraakmotor aan de loop te krijgen, maar dat strandde in goede bedoelingen, hopen papier en het vertrek van de werkgroepvoorzitter, Jan Salverda.

Gelukkig is er een reddende engel, 1Twente, de lokale omroep. Hoe het komt Joost mag het weten, maar 1Twente gaat de participatie van dit college voor haar rekening nemen. Tegen een vergoeding van 75.000 Euro per jaar. Iedereen blij, de raad dat het participatietraject heeft ingevuld en 1Twente dat eindelijk een beetje geld krijgt. Genoeg om te blijven voortbestaan, te weinig om gekheid uit te halen. De omroep gaat daarvoor een politiek programma maken, waarbij iedereen mag meedenken, maar de programmamakers zijn en blijven onafhankelijk, zeggen ze.

En daar zit het eerste probleem al; de omroep wil een onafhankelijk politiek programma en de Enschedese politiek wil een spreekbuis voor het gemeentebestuur. Twee verschillende werelden, maar misschien ontstaat uit deze spanning wel een goed programma. Echte participatie is breder dan dit. Echte participatie is open staan voor de inbreng van de burger in het dagelijks gemeentewerk. Echte participatie is een wezenlijk onderdeel daarvan, zit erin gebakken als het goed is. En daarvoor heb je de drie b's nodig; burger, bestuurder en beambte en de laatste bereik je niet met 1Twente.

Filmbeelden gezocht uit de oorlogsjaren

TWENTE - Volgend jaar viert Nederland het 75-jarig jubileum van de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog. Ook wij schenken hier uitgebreid aandacht aan; zo zamelen wij momenteel verhalen in over de Tweede Wereldoorlog en bevrijding in Twente. Naast uw verhalen zijn ook filmbeelden van harte welkom.

De oproep om verhalen aan te leveren over de oorlogsjaren en bevrijding leverde veel boeiende, spannende en bovenal ontroerende verhalen op. Deze worden volgend jaar gepubliceerd in een speciale bevrijdingskrant. Momenteel zijn wij ook op zoek naar filmbeelden van tijdens de oorlog of de bevrijding. Deze dienen dan ter ondersteuning van de verhalen.

Beelden gezocht!
Hebt u filmbeelden van tijdens of kort na de Tweede Wereldoorlog die u met onze lezers zou willen delen? Email met uw contactgegevens en informatie naar: verhalen@dwfmediamakers.nl

Zelfs 'n besten kapper kan
zichzelf neet knipn.

Maandag 9 dec. 10.00 uur

Black Friday in Fanstore verlengd: 20% korting op alles

ENSCHEDE - Het is nog steeds Black Friday in de Fanstore van De Grolsch Veste.

Alle producten zijn verkrijgbaar met 20% korting. Bestel daarom nu in de Fanstore of online via shop.fctwente.nl jouw wedstrijdshirt, trainingskleding of ander FC Twente-artikel met 20% korting. De actie is verlengd tot en met vrijdag 6 december.

Kom langs!
De Fanstore in de Grolsch Veste is op maandag tot en met vrijdag dagelijks geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Op zaterdagen van 11.00 tot 17.00 uur.

Breed assortiment
FC Twente heeft in de Fanstore een leuk en breed assortiment merchandise beschikbaar voor de echte fans. Leuk om te krijgen én zeker ook te geven tijdens de komende feestdagen. Naast de gebruikelijk tenues koopt u ook FC Twente vrijetijdskleding, speelgoed, tassen, bekers tot zelfs een FC Twente hondenriem of voerbak voor uw huisdier. Kortom, voor ieder wat leuks te vinden om de Twente-trots uit te stralen.

Juliën is een echte superheld!

Gijs Versteeg Fotografie

ENSCHEDE - Woensdag 27 november was het druk bij de McDonald's op het meubelplein in Enschede. Bij aanvang is het meteen duidelijk dat er iets bijzonders aan de hand is. Een grote poster met de tekst 'welkom Juliën', banners bij de ingang en een rode loper verraden de aanwezigheid van een superheld.

Juliën (9) uit Enschede speelt één van de hoofdrollen in de McNificents campagne. Deze superhelden zijn in het leven geroepen om de jarenlange samenwerking tussen McDonald's en het Ronald McDonald kinderfonds te vieren op McHappy Day. Eenmaal binnen is er een gezellige drukte. Er is familie aanwezig, vrienden en medewerkers van het Ronald mcDonald huis. Zelfs de hele klas van Juliën komt langs om hem als superheld te zien. In die drukte zien we Juliën met een grote glimlach de Happy Meals uitserveren, gevolgd door een horde mensen die niks van dit dit tafereel willen missen.

Veel steun
Zijn ouders vertellen: "na zijn geboorte kwamen we er achter dat de luchtpijp en slokdarm van Juliën aan elkaar vast zaten. Hij is hier aan geopereerd en kreeg ontzettend veel complicaties na die tijd. Zodoende moest hij de eerste 20 maanden van zijn leven in het kinderziekenhuis in Rotterdam verblijven. Al die tijd konden wij in het Ronald McDonald huis terecht, zodat we toch in de buurt konden zijn. Voor ons zijn de Ronald McDonald huizen dus ontzettend belangrijk. We vonden het dan ook een grote eer dat we werden gevraagd voor deze campagne! Het is geweldig om hem zo te zien, hij is zelf ook helemaal trots."

Erg leuk
Zelf zegt hij het heel leuk te vinden dat er een McNificent van hem is gemaakt. 'Die is heel sterk en kleverig zodat ik de monsters kan verslaan die mij zo weinig adem geven.' McHappy Day was voor Juliën een onvergetelijke dag.

Fijnproevers genieten bij Pinna Delicatessen

ENSCHEDE - Pinna Delicatessen is al vele jaren een begrip in Enschede. In 1976 begonnen op de Enschedese markt en in 2008 openden zij hun eerste winkel. Sinds april zitten zij op een nieuwe locatie in winkelcentrum Stokhorst. Een nog ruimere winkel, met nóg meer overheerlijke specialiteiten.

Pinna Delicatessen biedt een breed assortiment aan met overheerlijke producten uit Italië, Griekenland, Spanje en Nederland. De winkel is veel ruimer van opzet met een meer Italiaanse touch. Ook het assortiment is uitgebreider. U proeft er de heerlijkste kazen, vlees, olijven, sausen, vers gebrande noten, tapas, tapenades en nog veel meer. Echt gericht op de liefhebber die op zoek is naar een smaakvol en uniek product. Het is dan ook geen verrassing dat de winkel veel klanten uit de hele regio trekt.

Echt genieten
Met de feestdagen voor de deur wilt u graag genieten van iets speciaals. Pinna Delicatessen biedt voor de fijnproever een mooi assortiment. Van kerstpakketten tot chocolade bonbons en van tapas- tot anti pasti-planken. Ze zijn altijd op zoek naar nieuwe, overheerlijke producten. Ook wanneer u als bedrijf of voor een feestje op zoek bent naar een bijzondere culinaire ervaring kan Pinna alles naar wens voor u realiseren.

Zelf ervaren
Pinna Delicatessen laat u graag zelf kennismaken met de overheerlijke specialiteiten. Want: alleen door ze écht zelf te proeven ervaart u de kwaliteit. Dus kom graag eens langs voor een heerlijke espresso of cappuccino en laat u verrassen door het overheerlijke assortiment en een uitstekend advies.

Kom langs
Pinna Delicatessen is gevestigd in winkelcentrum Stokhorst, aan de Chrysantstraat 80 in Enschede. U bent op dinsdag tot en met zaterdag welkom van 09.00 tot 18.00 uur. Kijk ook op: www.pinnadelicatessen.nl

Grote namen "Merry Christmas"

ENSCHEDE - Kom helemaal in de kerstsfeer met het kerstconcert "Merry Christmas" van Orchestra Twente & Choir Twente zondag 8 december om 15.00 uur in de Jacobuskerk te Enschede.

Het concert "Merry Christmas" staat in het teken van kerst, vernoemd naar de film "Merry Christmas". Merry Christmas is een film uit 2005 die zich afspeelt tijdens de Eerste Wereldoorlog en als thema de waargebeurde kerstwapenstilstand heeft. Geniet van bekende kerstcarols, waaronder: Oh Holy Night, The First Noel en Adeste Fideles, schitterende duetten en indrukwekkende solo's. Het wereldberoemde Adagio uit het klarinetconcert van Mozart zal ook klinken op het concert, dat meerdere keren als filmmuziek werd gebruikt, zo ook in de soundtrack van Out of Africa.

Topsolisten
Dit jaar zijn diverse topsolisten van de partij, waaronder de jonge zeer getalenteerde sopraan Irene Hoogveld. Bariton Peter Arink is sinds 2007 verbonden aan het koor van de Nederlandse Opera. Ook bij De Nederlandse Opera is hij veelvuldig solistisch te horen. Naast opera is Peter Arink ook als oratoriumsolist regelmatig in binnen en buitenland werkzaam. Onlangs was Tenor Eric Reddet te gast in het programma "Maestro" waar hij Nessun Dorma zong. Hij zal onder andere ook dit meesterwerk ook op het concert ten gehore brengen. Gedurende de laatste 3 jaar heeft Eric meer dan 300 concerten gegeven als solist met het Johann Strauss Orkest, met tournees door Europa, Zuid Amerika, de Verenigde Staten en Australië.

Orchestra Twente
Orchestra Twente is een professioneel orkest, samen met Choir Twente bestaande uit 80 zangers en zangeressen zullen ze een adembenemend concert geven onder leiding van dirigent Monique Kokkeler, met medewerking van kinderkoor Koorschool Lambertus uit Hengelo.

Het concert
Het concert is komende zondag 8 december en start om 15.00 uur in de Jacobuskerk aan de Oude Markt te Enschede. Kaarten zijn voorafgaand aan het concert in de kerk verkrijgbaar en kosten 15 euro per persoon. Kinderen t/m 12 jaar hebben gratis toegang. Kaarten online bestellen kan via www.orchestratwente.nl/tickets en ze zijn te koop bij Van Weersel & Zn., Oldenzaalsestraat 126 te Enschede en VVV Oldenzaal, Grootestraat 35 te Oldenzaal.

Procedure voor nieuwe wethouder Enschede gestart

ENSCHEDE - Wethouder Eelco Eerenberg maakt de overstap van Enschede naar Utrecht. Afgelopen week maakte de bestuurder bekend dat hij voorgedragen is als nieuwe wethouder in Utrecht. Hiermee verliest Enschede wel een ervaren bestuurder. Eerenberg is sinds 2002 lid van D66 en sinds 2019 raadslid. In 2014 accepteerde hij een wethouderspost en hij was nu dus bezig aan zijn tweede periode.

Als wethouder was hij in Enschede verantwoordelijk voor onder meer financiën, jeugdzorg, duurzaamheid, economische zaken en onderwijs. D66 hoopt weer een passend zwaargewicht te kunnen vinden om hem te vervangen. Maandag stelde de afdeling de procedure vast die gevolgd zal worden om een vervanger te vinden.

Procedure
De Wethouders Advies Commissie zal een niet-bindend advies opstellen voor de D66-raadsfractie over invulling van de vrijgekomen functie. De commissie bestaat uit Fleur Gräper-Van Koolwijk, gedeputeerde in Groningen, Jasper Kerkwijk, fractielid van D66 Enschede en Mehmet Balaman, bestuursvoorzitter van D66 Enschede. De WAC zal kijken naar de geschiktheid van kandidaten aan de hand van de taakomschrijvingen die Eerenberg had. Bovenaan dit lijst staat niet verrassend financiën; Enschede is een stad met constante uitdagingen op dit vlak.

Snelle sollicitatie
Kandidaten moeten er wel snel bij zijn; belangstellenden kunnen hun interesse tot en met zondag 15 december bekendmaken bij D66 via wac@d66enschede.nl, met het doormailen van een sollicitatie en motivatiebrief. De WAC zal dan op korte termijn gesprekken voeren met de in aanmerking komende kandidaten. Hierna zal de adviescommissie zo spoedig mogelijk een advies uitbrengen. Het kan dan gaan om een onderbouwde voordracht van één of meerdere kandidaten. Aangezien ook het draagvlak binnen D66 een belangrijke afweging is, zal de commissie waarschijnlijk niet met té spannende of ongebruikelijke kandidaten op de proppen komen.

Toekomstvisie
Naast de concrete competenties van de nieuwe topbestuurder zal ook zijn of haar houding ten aanzien van toekomstige uitdagingen een belangrijke factor zijn. Zo verwacht D66 dat de nieuwe wethouder beschikt over veel leervermogen en zich goed kan verplaatsen in anderen. Ook is het van belang dat de wethouder zaken in een breed kader kan zetten, een 'politieke sensitiviteit' heeft en goed kan onderhandelen.

Doldersum's Kachel- en Schoorsteen-techniek blijft in goede handen

HENGELO - Doldersum's Kachel- en Schoorstentechniek is een begrip in Twente. Het familiebedrijf bestaat 110 jaar. Erwin Doldersum is de vierde generatie die aan het roer staat. Ooit begon het met het schoorsteenvegen, tegenwoordig is men gericht op de verkoop en installatie van kachels en haarden. Maar één ding dat niet veranderd is door de jaren heen: de vertrouwde service waar klanten op mogen rekenen.

Een advertentie van het bedrijf zult u niet vaak zien; de meeste klanten komen dankzij mond tot mondreclame. Die bekendheid is te danken aan Bennie Doldersum; 80 jaar oud en nog steeds actief binnen het bedrijf. Hij ging in 1953 al samen met zijn vader Johan het dak op om schoorstenen te vegen. Men moest soms wel tien maanden wachten op een afspraak, zo druk was het in sommige jaren. Hij reisde door de hele regio om te vegen; zowel voor de particulier als bedrijven, maar ook woningcorporaties maakten dankbaar gebruik van zijn expertise. Een ruwe schatting is dat hij zeker zo'n 180.000 schoorstenen geveegd heeft. Afgelopen jaar, op 79-jarige leeftijd, stopte hij op doktersadvies met het vegen. Met tegenzin, dat wel. Naast het schoorsteenvegen was Bennie Doldersum in de jaren '50 en '60 ook een bekendere naam in het regionale wielrennen, met diverse mooie successen.

In goede handen
Voor Bennie is het overdragen van het familiebedrijf aan zoon Erwin een mooi moment. Hij kan een stapje terug doen, met de zekerheid dat Erwin deze reputatie voor vakmanschap en goed advies voort zal zetten. Helemaal afscheid nemen van het bedrijf kan en wil Bennie nog niet. Hij blijft actief om klanten te adviseren voor aanschaf van een kachel of haard. Erwin heeft besloten om het bedrijf nu te gaan richten op de verkoop van kachels en haarden. Hij is al ruim 25 jaar betrokken bij het bedrijf, in de beginjaren samen met zijn vader bij het schoorsteenvegen. Samen stippelden zij de nieuwe koers van het bedrijf uit, waardoor Bennie uiteindelijk met een gerust hart met pensioen kan. Het motto van Doldersum is dan ook: wie kompt eerst kiek'n en Wauw doot dow good, netjes en eerlijk.

Mooi bedrijf
De familie Doldersum en het bedrijf zijn al sinds 1965 gevestigd op de huidige locatie aan de Vikkerhoekweg 88. Naast de showroom wonen ze; vader, zoon, dochter en verdere familie. Iedereen heeft zijn of haar eigen rol binnen het bedrijf. Wie binnenkomt in de showroom wordt door de Doldersums ontvangen als familie; met een lekker kopje koffie en een warm welkom. Deze service zal in ieder geval niet veranderen als het aan Erwin ligt. In de showroom kunnen mensen een goed overzicht krijgen van wat er zoal te koop is qua haarden en kachels. Zo worden sfeervolle houtkachels en gaskachels verkocht van de betere merken. De gaskachels bieden een behaaglijke warmte en belevenis, maar zijn ook makkelijker in te bouwen dan houtkachels. Ook voor advies en plaatsing van een rookkanaal of schouw kunt u er terecht.

Kom langs
Doldersum's Kachel- en Schoorsteentechniek is gevestigd aan de Vikkerhoekweg 88 in Hengelo. Ook op zaterdag geopend. Bel voor informatie met: 074-29 12 983 of kijk op: www.doldersumvof.nl

Entreeopleidingen op Ontmoetingsparken

ENSCHEDE - “Normaal ging ik schoolspullen voor mijn kinderen kopen. Nu mocht ik voor mijzelf schriften uitzoeken. Wauw!” “Ik wil graag schoonheidsspecialiste worden, maar dat kan niet zonder diploma.” “Het is tijd om iets voor mijzelf te doen.” “Ik mag mijn hersens weer gebruiken!”

En meer van dit soort opmerkingen komen voorbij als we praten met deelnemers van de BBL-Entreeopleiding bij Ontmoetingspark Zuid die in september is gestart. Ook op Ontmoetingspark Rigtersbleek, waar de opleiding al bijna ten einde loopt, zijn de reacties positief: “Ik heb sociale contacten opgedaan en ben weer het huis uit.” “Ik ben blij dat ik deelneem aan de opleiding. Anderen zou ik adviseren: twijfel niet en meld je aan! Je hebt niets te verliezen.”

Start nieuwe opleidingen
In februari start op Ontmoetingspark Rigtersbleek opnieuw een Entreeopleiding en ook op Ontmoetingspark Schreurserve wordt deze mogelijkheid in het nieuwe jaar geboden. De mbo-opleiding, aangeboden in samenwerking met ROC van Twente, wordt zo toegankelijk mogelijk gemaakt door het plaats te laten vinden bij een voetbalvereniging die lid is van de Coöperatie Ontmoetingsclusters Enschede. Gewoon in de wijk, in het clubhuis van de vereniging.

Betere kansen op werk
De studenten krijgen één dag per week les. Gedurende de rest van de week lopen ze twintig uur stage. Martijn Koop, Ontmoetingsclustermanager Enschede Zuid: “Deze groep mensen wil best iets doen. Ze willen graag werken, maar welke werkgever geeft je een kans als je al jaren thuis zit? Door deze opleiding komen ze in beweging en laten ze zien dat ze ervoor gaan. Door het diploma te behalen straks hebben ze ook daadwerkelijk betere kansen op werk.”

Info & aanmelden
Voor meer informatie of aanmelden kan contact opgenomen worden met Sonja Lassche via opleiding@ontmoetingsclusters.nl of 06-547337088. Op ontmoetingsclusters.nl/entreeopleiding is ook meer informatie te vinden.

Win kaarten voor tributeshow van 'Metallica in Symphony'

ENSCHEDE - Hardrock en metal liefhebbers, opgelet! Op 9 januari 2020 speelt dé officiële internationale Metallica tributeband Scream Inc. in het Muziekcentrum in Enschede.

Deze vier heren mogen zichzelf de enige act ter wereld noemen die de volledige setlist van Metallica's beroemde album 'S&M' live speelt. Samen met het imposante 30-koppige orkest Orion Orchestra brengen zij symfonische versies ten gehore van hits als 'Nothing Else Matters', 'One', 'For Whom The Bell Tolls' en 'Master of Puppets'.

Gezegend
Bewapend met nieuwe arrangementen geschreven door drummer Andrew Liutyi zetten zij een uniek eerbetoon van topkwaliteit neer. Dit doen zij zo zelfs zo goed, dat ze de goedkeuring van Metallica frontman James Hetfield in hun zak hebben mogen steken. "James keek ons lachend aan en zei dat we niet meer zoveel hoeven te oefenen", aldus Scream Inc. De afgelopen jaren hebben zij met hun show 'Metallica in Symphony' honderden zalen in meer dan vijftien landen met gemak weten uit te verkopen, met lovende recensies van Metallica fans over de hele wereld tot gevolg.

Win kaarten!
Wil jij dit exclusieve concert live beleven? Doe dan mee met onze lezersactie, want we mogen 4x twee kaarten weggeven voor de show in Enschede op donderdag 9 januari. Stuur een email naar prijsvraag@dwfmediamakers.nl met je contactgegevens om kans te maken op deze kaarten. Winnaars krijgen per email bericht.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie en kaartverkoop voor 'Metallica in Symphony' en andere leuke tribute shows op: www.tribevents.nl/shows

Verkoop van cd's en lp's

ENSCHEDE - Op zaterdag 7 december organiseert de Muziekbank een grote verkoop van duizenden overtollige cd's in diverse genres.

Er is ruime keuze uit wereldmuziek, klassiek en kerstalbums. Daarnaast is er een mooi aanbod aan lp's (vinyl). De verkoop is van 11.00 tot 16.00 in de Pijpenla, op de begane grond van de Openbare Bibliotheek Enschede (Pijpenstraat 15). De toegang is gratis. Zie ook:
www.muziekbank.nl.

Singlescafé voor 45-plussers

HAAKSBERGEN - Op zaterdagavond 7 december kunnen singles, vanaf 45 jaar, uit Haaksbergen en omgeving elkaar weer treffen bij Grand Café Centraal aan de Markt 21.

Getty Schepers, matchmaker van Dating Oost vertelt: "Er is veel eenzaamheid onder alleenstaanden en er zijn weinig tot geen speciale uitgaansgelegenheden voor deze leeftijdsgroep. De singlecafe's zijn voor iedereen, niet specifiek voor singles die lid zijn van DatingOost. Wij staan direct bij de ingang om de gasten persoonlijk te ontvangen. Negentig procent van de gasten komt ook echt alleen. Uit ervaring weten we dat je dan sneller contact legt, dat is even eng, maar na vijf minuten is die stress weg. Het is géén datingavond. Dat legt te veel druk." Gezellig borrelen en nieuwe contacten leggen is het doel van het Singlescafé. Vooraf aanmelden is niet nodig. Deur gaat open om 20.30 uur. Entree: €12,50 inclusief koffie en hapjes. Nette (uitgaans)kleding gewenst. Voor meer info kunt u bellen met 0546-492899 of kijk even op www.datingoost.nl.

Dialecttijdschrift voor basisscholen

TWENTE - In februari 2020 komt het Nedersaksische dialecttijdschrift 'Wiesneus' uit, speciaal voor kinderen. Het is volledig in (Twents) dialect geschreven. Het thema: vrijheid, aangezien Nederland volgend jaar 75 jaar bevrijding zal vieren.

Dankzij subsidie van de provincie Overijssel kan het tijdschrift gratis beschikbaar worden gesteld voor alle basisschoolleerlingen. Basisscholen die zich hebben aangemeld ontvangen de 'Wiesneus' vlak voor het begin van maart, de dialectmaand.

Aanmelden

Overijsselse basisscholen kunnen zich gratis aanmelden door een bericht te sturen naar Ellen Peters van het Twentehoes via e.peters@twentehoes.nl. Er verschijnen versies in diverse Nedersaksische dialecten, naast het Twents ook Achterhoeks, Drents en Gronings. De 'Wiesneus' viel vorig jaar al goed in de smaak en lag bij meer dan 300 scholen in het hele Nedersaksische taalgebied.