Hart van Haaksbergen

24 mei 2019

Hart van Haaksbergen 24 mei 2019


Jaarrekening 2018: positief resultaat, maar wel zorgen

HAAKSBERGEN - De gemeente Haaksbergen sluit het jaar 2018 af met een positief resultaat van 436.000 euro. De financiële situatie is echter nog altijd broos. "Er zit nog altijd geen vet op onze ribben", aldus wethouder Financiën Louis Koopman. Als de gemeente financieel gezond wil worden, dan moeten er dit en volgend jaar scherpe keuzes gemaakt worden." Halverwege vorig jaar trad een nieuw college van B&W aan. Voor het eerst brengt dit college nu een jaarrekening uit.


De Jaarrekening 2018 laat zien hoe de gemeente vorig jaar heeft gepresteerd en wat er anders is gegaan dan voorzien. Er zijn mooie dingen gebeurd, maar het college ziet ook zorgelijke ontwikkelingen. Zo gaat een groot deel van het geld dat de gemeente te besteden heeft op aan zorg voor en ondersteuning van inwoners. Hoeveel geld precies nodig is, is vooraf lastig te voorspellen. Datzelfde geldt voor de financiële bijdrage die de gemeente daarvoor van het Rijk ontvangt. Inkomsten én uitgaven zijn onzeker. Gemeenten zijn afhankelijk van het Rijk - van de Rijksbijdrage én van veranderend Rijksbeleid - en hebben tegelijkertijd te maken met dure trajecten.

Meer grip
Medio 2018 zag het er naar uit dat Haaksbergen te weinig financiële middelen zou hebben voor Jeugdzorg. De raad heeft daarvoor toen extra geld beschikbaar gesteld, waardoor de Jaarrekening nu positieve cijfers presenteert. Wethouder Koopman: "De gemeente wilde genoeg geld voorhanden hebben om de zorg te leveren die nodig is. Dat is nog steeds ons uitgangspunt. Maar het is wel duidelijk dat er iets moet gebeuren. Gemeenten moéten meer grip krijgen op de inkomsten en uitgaven voor de Jeugdzorg, Wmo en Participatiewet. Ook voor Haaksbergen ligt daar een belangrijke opgave."

Prijskaartje
Haaksbergen heeft veel goede voorzieningen. Vorig jaar werd de atletiekbaan vernieuwd. Ook werd begonnen met de bouw van basisschool De Kameleon, die komend schooljaar open gaat. Verder kreeg de bibliotheek een nieuw onderkomen naast het theater. "De Haaksbergse voorzieningen hebben wél een prijskaartje. Het is niet vanzelfsprekend dat we die allemaal zo maar overeind kunnen blijven houden."

Verfraaien
De gemeente laat sinds januari 2018 zaken als groenonderhoud, het opruimen van zwerfafval en wegenonderhoud uitvoeren door Twente Milieu. 2018 was ook het jaar dat de nieuwe N18 open ging. Verder stelden gemeente, ondernemers, centrumbewoners en vastgoedeigenaren een meerjarenplan op om de Haaksbergse dorpskern te verbeteren: het Actieplan Centrum. Afgelopen jaar werd begonnen met de uitvoering van het plan. Eén van de actiepunten waaraan is gewerkt is het gevelfonds. Winkeliers hebben nu de mogelijkheid om gebruik te maken van een subsidie voor het verfraaien van winkelgevels.

Organisatieontwikkeling
De gemeentelijke organisatie was afgelopen jaar flink in beweging. Als vervolg op de Toekomstvisie Haaksbergen 2030 startte een onderzoek naar de optimale organisatievorm voor de gemeente Haaksbergen. In de loop van 2019 bespreekt de raad de uitkomsten van het onderzoek. Het management werd in 2018 vernieuwd en geeft sturing aan de veranderingen. Afgelopen jaar heeft de gemeente meer uitgaven gehad voor personeel en organisatie. Na eerdere bezuinigingsrondes op personeel moest extra mankracht ingehuurd worden om alle taken uit te voeren. De gemeenteraad vergadert op woensdag 10 juli om 19.30 uur over de Jaarrekening 2018.

Jaargang: 5 • Nr 215• Wk 21

Women, Wait: Voor hippe meiden en stoere vrouwen

ENSCHEDE - Women, wait bestaat sinds 2 december 2013 en de slogan waar ze toentertijd mee begonnen 'Voor hippe meiden en stoere vrouwen' is nog steeds van toepassing.


De zussen Ingrid en Heidi ontvangen dagelijks veel dames van jong tot oud, met maten 34 tot en met maat 52-54. Wekelijks is de winkel gevuld met nieuwe collectie. Minimaal twee keer per week wordt er een bus vol kleding en accessoires ingekocht en het duurste artikel is € 30,-.

Meer ruimte
Door de samenvoeging van twee winkelpanden is er nog meer ruimte voor de collectie, en voor maar liefst acht paskamers. Verder is Women, wait rolstoelvriendelijk, is er een klantentoilet en gratis parkeergelegenheid.

Klantgericht
Naast de scherpe prijzen en de brede collectie staat Women, wait bekend om de manier van verkopen. Het verkoopteam weet op een vakkundige manier een figuur- en kleuranalyse toe te passen, waardoor vele klanten tevreden deze gezellige winkel verlaten. Women, wait is geopend van woensdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur, maar via Facebook zijn ze zeven dagen per week bereikbaar voor vragen en bestellingen. Women, wait is te vinden aan de Velveweg 69 in Enschede.

Women, wait, de "snoepjes"-winkel van Enschede en omstreken, daar moet je een keer geweest zijn!

Column

Hoogkerk

Het stonk vroeger in Groningen en behoorlijk ook. Daarvoor waren met name twee producenten verantwoordelijk, de suikerfabrieken in Hoogkerk en de tabaksfabriek van Theodorus Niemeyer in de stad aan de Paterswoldseweg.

Hoogkerk was vroeger een arm arbeidersdorp, gebouwd rondom een suikerfabriek en met twee andere suikerfabrieken in de directe omgeving. In Hoogkerk stonk het tijdens de campagne. Vrachtauto's reden dan af en aan met suikerbieten, die in de fabrieken verwerkt werden tot allerlei suikerprodukten voor de consument, maar ook voor andere fabrieken, die daar andere produkten van maakten.
Als de wind verkeerd stond, stonk de hele stad er naar. De stank kwam van de vloeivelden naast de fabriek, waarin het afvalwater werd geloosd om af te koelen en te bezinken. Boven de velden hing een wolkendek met een zware caramelgeur. Als je dan bij de spoorwegovergang van de Paterswoldseweg stond te wachten en de geur van de tabakfabriek van Niemeyer mengde zich met de caramelgeur van de suikerfabriek, kon je wel over je nek gaan. Je proefde de aanslag op je tong.

We hebben dit weekend aan de voet van de Martinitoren geslapen. Twee nachten heeft de olle grieze over ons gewaakt in een hotelkamer in Hoogkerk. Een oomzegger trouwde in het kerkje van Midwolde in het Westerkwartier en we sliepen in het nieuwe Van der Valkhotel bij Hoogkerk. Het format van de inrichting van de nieuwe hotels is blijkbaar geënt op het thema "Het verleden van de regio". Bijvoorbeeld in het nieuwe hotel in Enschede staat het textielverleden centraal. In het hotel in Hoogkerk werd de muur aan het hoofdeinde van het bed ingenomen door een foto van de Martinitoren. Een duidelijke marketingstrategie, die voor sfeer zorgt in het beton van de nieuwe hotels en Van der Valk weet wel iets van marketing.

Hoogkerk is een wijk van Groningen geworden en midden in een verder leeg gebied staat een hotel, plus een McDonalds en een kippetent. Zoiets als KFC, maar dan anders. De hele nacht open, spaart een bewaker uit. Ik doe niet melancholisch, maar mijn gevoelens waren zeer ambivalent. Groningen heeft er enkele leuke plekken bij gekregen. Noordpolderzijl is een juweeltje aan de Waddenkust, maar de industrialisatie heeft ook hier toegeslagen. De Eemshaven is een kopie van Pernis. We wilden de zee zien, maar zijn blijven steken in de buizen, leidingen, hopen zand, afgesloten wegen en masten. En dan de parels van het Noorden, de boerderijen met die grandioze schuren. Geweldig, maar sommige moeten gestut worden om instorten te voorkomen.

Allerhande Markt op Hemelvaartsdag

HAAKSBERGEN - Op Hemelvaartsdag donderdag 30 mei vindt er van 10-17 uur een "Allerhande Markt", plaats op de Markt in Haaksbergen (rond de Kerk en voor de Hema).

Op de markt vindt u stands met allerlei handel, zowel nieuw als gebruikt en voor de liefhebbers komt er een stand met grammofoonplaten. Verder zijn er een aantal eet-stands en prachtige terrassen op de Markt. Toegang tot de markt is gratis.
Plek voor kinderen
Alleen voor kinderen tot 14 jaar, is er een gratis plaatsje (+/- 200 x200 cm) beschikbaar, om hun eigen oude spulletjes te verkopen. Bel: 06 26 222 593 of mail: info@hetnet.nl.

Voor de Allerhande Markt zijn nog een aantal plaatsen beschikbaar, hiervoor kan men contact opnemen met telefoonnummer 06 26 222 593 en/of mail info@rezimarkten.nl

Young Adult Event

ENSCHEDE - Bibliotheek Enschede organiseert op zaterdag 1 juni een Young Adult Event. Young Adult is een populair genre onder jongeren in de leeftijdscategorie 15+.

Van 10.00 uur tot 17.00 uur kun je gratis workshops van verschillende auteurs en bloggers volgen, er zijn stands met boekgerelateerde items en er is een uitgeverij aanwezig die je te woord staat en jouw manuscript gaat lezen. Deelname aan de workshops is gratis en je kunt aanschuiven waar en wanneer je maar wilt. Alle schrijvers houden na hun workshop een signeersessie van een half uur. De activiteiten vinden plaats in verschillende ruimtes in de bibliotheek. Een overzicht van de ruimtes is aanwezig op de dag voor het event. Het gehele programma en het tijdschema vind je op de website van de bibliotheek.

Bullseye Publishing
Heb je een eigen manuscript geschreven en wil je daar graag feedback op ontvangen door een uitgeverij? Dan staat uitgeverij Bullseye Publishing de gehele dag voor jou klaar om jouw manuscript te lezen.

Aanmelden
Het Young Adult Event is gratis te bezoeken door geïnteresseerde jongeren. Meld je snel aan via de website: www.bibliotheekenschede.nl. Voor de eerste 50 aanmeldingen staat er een toffe en goed gevulde goodiebag klaar!

Openingsweken Ter Huurne Hollandmarkt

BUURSE/ALSTÄTTE - Ter Huurne Hollandmarkt organiseert de openingsweken van 15 tot en met 26 mei 2019.

Ter Huurne heeft een winkeloppervlakte van ruim 6000 m2. De winkel is de afgelopen periode druk bezig geweest met een uitgebreide verbouwing op verschillende afdelingen in de winkel. Daarnaast heeft Ter Huurne ook een nieuw speeltoestel in de speeltuin gerealiseerd voor de jongere kinderen. Zij willen deze vernieuwing van de winkel met hun klanten vieren tot en met zondag 26 mei.

Acties
Tijdens de openingsweken zijn er diverse promoties, prijsknallers, entertainment en veel winacties! De prijzen die gewonnen kunnen worden zijn onder andere een scooter, reischeques, koffieautomaten, 1 minuut gratis winkelen en nog veel meer. Ga voor meer informatie over deze openingsweken naar: www.terhuurne.nl

Vuuroordeeln zeent makkelijk
mer meestal nit good.

Maandag 27 mei 10:00 uur

Avondvierdaagse steunt het goede doel

HAAKSBERGEN - Van maandag 3 tot en met vrijdag 7 juni wordt voor de 61e keer de Avondvierdaagse georganiseerd door Wandelkring DIO.

Vele deelnemers hebben aan vorige edities van de Wandelvierdaagse Haaksbergen meegedaan en voor dit jaar heeft de Commissie Wandel Evenementen weer mooie routes van 3, 5 en 10 kilometer uitgezet door de natuurgebieden rondom Haaksbergen.

Startplaatsen
Tijdens de Avondvierdaagse van Haaksbergen wordt er elke dag op een andere locatie gestart. Maandag 3 juni wordt gestart bij basisschool Sint Bonifatius aan de Lijsterstraat 11, dinsdag bij basisschool Pius X aan de Jordaansingel 20, 5 juni is de startlocatie het Gängelhuuske, Molenstraat 56. Nieuw is de startlocatie van donderdag 6 juni. Er wordt dan gestart vanaf basisschool het Los Hoes, Hassingborgh 16. Op vrijdag beginnen alle routes op het marktplein. De starttijden van de 10 km, 5 km, en 3 km zijn respectievelijk 18.00, 18.15 en 18.30 uur. Op vrijdag mag er een kwartiertje eerder gestart worden voor de 10 km.

Aanmelden
Tot zaterdag 1 juni 12.00 kan er aangemeld worden bij VVV Haaksbergen - Buurse aan de Stationsstraat 3 of bij Theo Mentink aan de Geukerdijk 22 of telefonisch 053- 5741971 (na 15.00 uur). Vanaf € 5,50 kan er worden deelgenomen aan de Vierdaagse. Een enkele dag meewandelen kan vanaf € 2,50.

Goede doel
Ook dit jaar wordt een deel van het inschrijfgeld gedoneerd aan een goed doel. Dit jaar is gekozen voor JuNiMo. Deze stichting is ontstaan in 2015 uit de vraag van ouders om voor kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 15 jaar met verstandelijke beperking of autisme aanverwante stoornis iets te organiseren waar zij met regelmaat naar toe kunnen. JuNiMo staat voor het opbouwen van die contacten en het sluiten van vriendschappen. Samen worden tal van activiteiten ondernomen die naast leerzaam ook gewoon leuk en gezellig zijn. Er zijn weinig van dit soort activiteiten voor deze doelgroep. En meekomen met reguliere activiteiten, sporten of clubjes is vaak lastig. Ondertussen is JuNiMo flink gegroeid van alleen een leuke speelmiddag naar een onderdeel in het leven van de kinderen. Meer informatie over Stichting JuNiMo is te vinden op www.junimo.nl,

Kindervlooienmarkt

Foto: Petra Koenderink

BUURSE - Tijdens het Springkussen Festival is er ook vier dagen lang een Kindervlooienmarkt bij Ter Huurne Hollandmarkt.


Het Springkussen Festival wordt gehouden van donderdag 30 mei tot en met zondag 2 juni en heeft niet alleen het grootste springkussen ter wereld, maar ook kleinere springkussens. Zo kunnen alle kinderen van klein tot groot zich uitleven.

Kindervlooienmarkt
Op de vlooienmarkt bij het Springkussen Festival kunnen kinderen tot 14 jaar oude spelletjes, boeken, platen, speelgoed en nog veel meer verkopen. De kosten van deelname zijn 5,- euro per dag voor een standplaats van ongeveer 2 bij 2 meter. Op vrijdag 31 mei en zaterdag1 juni is dit zelfs gratis voor lezers van de Hart van Enschede. Kinderen kunnen uiteraard gratis gebruik maken van de springkussens.

Informatie
De Kindervlooienmarkt en het Springkussen Festival vinden plaats bij Ter Huurne Hollandmarkt aan de Alsteedseweg 64 in Buurse. Van 30 mei tot en met 2 juni bent u elke dag tussen 10.00 en 16.00 uur welkom. Ook het parkeren is gratis. Voor meer informatie kan er contact worden opgenomen door een e-mail te sturen naar info@rezimarkten.nl of door te bellen met 06 26 222 593.

Breed aanbod in muziekles

Hebt u interesse in muziekles, voor u zelf of voor uw kind of kleinkind? Kom dan zondag 26 mei naar de Uitterhoevestraat 7 om instrumenten te proberen en u te laten informeren.

St. Muziekonderwijs Haaksbergen biedt een gevarieerd aanbod in instrumenten en lesvormen. Individueel, in groepsverband, in jeugdorkesten, slagwerkgroepen, ensembles en popbands. Tijdens de open dag staan de muziekleraren en coördinator voor u klaar om u hierover alles te vertellen. Ook de muziekverenigingen zijn vertegenwoordigd en kunnen u uitleg geven over de speelmogelijkheden via een vereniging. Er is alle gelegenheid de instrumenten zelf te proberen en vragen te stellen. Voor de kleinere bezoekers is er een speurtocht door het gebouw. Er zijn optredens van leerlingen, docenten en het jeugdorkest van de Haaksbergse Harmonie. Natuurlijk staat de koffie en ranja voor u klaar!

Niet traditioneel
Stichting MOH is geen traditionele muziekschool, maar heeft een coördinerende en faciliterend functie. Docenten en leerlingen worden door bemiddeling met elkaar in contact gebracht. Op de website www.stichtingmoh.nl vindt u informatie over de cursussen, de docenten en tarieven. Stichting MOH vindt een gevarieerd en compleet aanbod belangrijk. Naast instrumentale lessen, is het ook mogelijk zangles (modern en klassiek), band coaching, pianobegeleiding bij zang en ensemble-les te volgen. Bovendien denken de docenten graag met u mee. Mist u iets in het aanbod, dan hoort coördinator Violette Vis-Jonkers dat graag. Zij gaat dan in overleg met de docenten en bestuur kijken wat de mogelijkheden zijn. Vul het contactformulier op www.stichtingmoh.nl in of stuur een e-mail naar info@stichtingmoh.nl.

Wandelt u mee op Hemelvaart?

HAAKSBERGEN - Op Hemelvaartsdag organiseert het IVN Haaksbergen een educatieve wandeling in Het Lankheet.

Kom gezellig dauwtrappen met de gidsen van het IVN. Tijdens de wandeling komt u meer te weten over de rietvelden, bossen, broekbossen, oude beeklopen en essen in het cultuurhistorische gebied. De gidsen vertrekken samen met de wandelaars op 30 mei om 7.00 uur vanaf de parkeerplaats aan de Veddersweg/Veddersbrug. De wandeling zal tot ongeveer 9.30 uur duren. Leden betalen €1,00 om deel te nemen, niet-leden kunnen meewandelen voor €2,50.

Optreden Wulf

ENSCHEDE - Wulf werd samen met Sam Feldt, Lucas & Steve bekend met het nummer 'Summer On You'. Samen hebben ze opgetreden op Mysterieland, het Summer Festival in Antwerpen en bij Ushuaia op Ibiza.

Voor veel mensen is Wulf nog onbekend en laat niet direct een belletje rinkelen, maar u kunt hem kennen van het nummer 'Summer On You'. Hij heeft besloten om als soloartiest verder te gaan en heeft een eigen single 'Mind Made Up' en 'All Things Under The Sun'. Zijn single 'Mind Made Up' gaat over het kiezen van je dromen, waar je alles voor aan de kant zet. Hij treedt op vrijdagavond 24 mei op met zijn eerste eigen nummers. Deze muzikale avond begint vanaf 20.30 uur bij Metropool in Enschede. Kaarten kosten in de voorverkoop €16,75 en aan de kassa €18,50. Metropool Enschede is gevestigd aan het Willem Wilminkplein 2. Voor kaarten en meer informatie kunt u terecht op www.metropool.nl

Joël Drommel tekent nieuw contract

ENSCHEDE - Joël Drommel blijft bij FC Twente. De 22-jarige doelman, die een aflopend contract had in Enschede, zette maandagmiddag zijn handtekening onder een verbintenis tot medio 2021. Een contract met de optie voor nog een seizoen. Met zijn contractverlenging geeft Joël een belangrijk signaal af.

"FC Twente is een fantastische club en ik ben blij dat ik hier in De Grolsch Veste blijf spelen", vertelt Joël Drommel. "We hebben een paar moeilijke seizoenen gehad bij de club en het was prachtig om afgelopen seizoen met de supporters kampioen te worden en zo terug te keren in de Eredivisie. Ik wil weer met FC Twente in de Eredivisie spelen en me hier verder ontwikkelen. Hoe gek het ook klinkt: misschien is een seizoen Keuken Kampioen-divisie ook wel goed voor me geweest. Een stapje terug, om er twee vooruit te kunnen doen. Ik ben als keeper natuurlijk nog volop in ontwikkeling."

Open huis Natuurvriendenhuis

BUURSE - Op zaterdagmiddag 25 mei zet Natuurvriendenhuis Den Broam in Buurse de deuren open.

Den Broam is een doe-het-zelf-hotel dat volledig draait op de vrijwillige inzet van Nivon-leden en is daardoor betaalbaar voor mensen met een klein budget. U bent van harte welkom vanaf 14:00 uur. Na een rondleiding in en om het huis maken we een wandeling langs de Buurserbeek en door het Witteveen en brengen een bezoek aan biologische boerderij Zuuver. Meer informatie op www.denbroam.nivon.nl. Aanmelden voor het open huis kan via 088 099 0955.

Tour du ALS

ENSCHEDE - De strijd tegen ALS is nog niet gestreden. Er is veel geld nodig om onderzoek te doen naar het ontstaan van de ziekte en te zoeken naar een remedie. Met de Tour du ALS wordt er geld ingezameld voor dat doel. Ook Auping doet mee met de Tour de ALS.

Twee jaar geleden wilden twee accountmanagers van Auping Plaza iets gaan doen voor een goed doel. Door een medewerker werd voorgesteld om mee te doen met Tour du ALS. Niet vreemd wetende dat de vader van deze medewerker door de ziekte ALS was overleden. Dat jaar gingen 18 medewerkers van Auping Plaza de uitdaging aan en beklommen zij de Mont Ventoux.

Op herhaling
Op 29 mei gaat de achtste editie van Tour du ALS van start. Weer wordt er door ALS-patiënten, familie, vrienden en iedereen die iets wil doen tegen de ziekte ALS gezamenlijk gestart met het beklimmen van de Mont Ventoux. Het principe is heel eenvoudig: iedereen kan meedoen met het beklimmen van de Mont Ventoux. Dit kan wandelend, hardlopend of fietsend, dus zowel de getrainde sporter als de iets minder sportieve persoon heeft de mogelijkheid om deel te nemen. Hoe vaak de berg beklommen wordt, is niet van belang. Maar menigeen heeft als streven toch zo vaak mogelijk de klim te kunnen maken. Er is echter wel een voorwaarden: elke deelnemer moet een bedrag van € 1500,- ophalen door sponsoring. Ook Auping is dit jaar weer van de partij.
Auping heeft het dit jaar nog groter aangepakt. Niet alleen de medewerkers van Auping Plaza, maar iedereen die op enigerlei wijze verbonden is met Auping is uitgenodigd om deel te nemen. Team Auping bestaat dan ook uit medewerkers van Auping, dealers van Auping en zelfs toeleveranciers. Het is met 50 deelnemers het grootste team dat meedoet met Tour du ALS en als team hebben ze al ruim € 100.000,- bij elkaar gebracht. Alle deelnemers gezamenlijk hebben inmiddels al meer dan 1 miljoen euro opgehaald. Een recordopbrengst!
Ook Addie Becker van team Auping gaat voor een nieuw record. Wist hij als één van de weinigen twee jaar geleden nog drie maal de Mont Ventoux te beklimmen op zijn racefiets, dit jaar is zijn streven om de klim vier keer te maken als de omstandigheden het toelaten.

Wat is ALS?
De afkorting ALS staat voor Amyotrofische Laterale Sclerose en het is een ziekte aan het zenuw- spierstelsel waarbij boodschappen vanuit de hersenen de spieren niet meer bereiken. Eén voor één zullen spieren uitvallen, waardoor een patiënt met ALS steeds minder zelf kan en steeds hulpbehoevender wordt. Uiteindelijk zal een ALS-patiënt overlijden en meestal is dit door uitval van de ademhalingsspieren. In Nederland zijn ongeveer 1500 ALS-patiënten en elk jaar komen daar ongeveer 500 nieuwe patiënten bij en overlijden er zo'n 500 patiënten. Over de oorzaak van ALS is thans nog weinig bekend. Zolang de oorzaak niet bekend is, is er ook nog geen genezing mogelijk. En dat betekent dat de ziekte dodelijk blijft en dat ALS-patiënten gemiddeld na drie tot vijf jaar na de eerste klachten komen te overlijden.

De strijd tegen ALS steunen? Sponsor de deelnemers via www.tourduals.nl of via de QR-code.

Centrale Bibliotheek vanaf 3 juni bloeddrukmeetpunt

ENSCHEDE - Vanaf 3 juni 2019 kunnen mensen hun bloeddruk laten meten in de Centrale Bibliotheek Enschede. Het is belangrijk de hoogte van je bloeddruk te kennen. Een hoge bloeddruk voel je namelijk niet, maar vergroot wel de kans op hart- of vaatziekte. Het kan bijvoorbeeld leiden tot een hartinfarct, beroerte of hartfalen.

Daarom roept de Hartstichting op regelmatig de bloeddruk te (laten) meten. Als het nodig is, kunnen mensen dan tijdig maatregelen nemen om de bloeddruk weer op gezond niveau te brengen. De Centrale Bibliotheek ondersteunt deze oproep van de Hartstichting.
Veel Nederlanders weten niet dat ze een hoge bloeddruk, en daarmee een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, hebben. Uit onderzoek van de Hartstichting blijkt dat 1 op de 3 Nederlanders van 30 tot 70 jaar met een hoge bloeddruk rondloopt en 2 op de 5 weet niet dat zij een verhoogde bloeddruk hebben. Om het meten van de bloeddruk voor iedereen toegankelijk te maken, richt de Hartstichting tijdelijke meetlocaties in op openbare plaatsen in het hele land. De Centrale Bibliotheek Enschede is één van deze locaties.

Persoonlijk
Van maandag 3 juni 2019 tot en met zaterdag 8 juni 2019 tussen 10.30 uur en 17.00 uur kunnen mensen hun bloeddruk gratis laten meten in de Centrale Bibliotheek Enschede. De gemeten bloeddruk is persoonlijk, en wordt met niemand gedeeld. Mensen krijgen ook concrete tips en adviezen over wat zij zelf kunnen doen om de bloeddruk op een gezond niveau te brengen of te houden. De Bibliotheek Enschede is van mening dat iedereen op een laagdrempelige manier moet kunnen werken aan zijn of haar gezondheid. De bloeddrukmetingen van de Hartstichting sluiten hier goed op aan. Wilt u meer lezen, kijk dan op www.hartstichting.nl

Grolsch Open Brouwerijdag

ENSCHEDE - Ontdek alles over de geschiedenis van Grolsch tijdens de Open Brouwerijdag!

Bezoek op zaterdag 25 mei tussen 11.30 en 19.00 uur de Grolsch voor slechts €10,00. De medewerkers zullen u alles vertellen over de rijke geschiedenis van Grolsch. Volwassenen krijgen de mogelijkheid om de allernieuwste bieren te proeven. Om 16.00 uur wordt de bierkennis van bezoekers op de proef gesteld, waarbij men vier toegangskaarten kan winnen voor de Zwarte Cross.

Waterfietstocht

ENSCHEDE - Kom gezellig dauwtrappen op Hemelvaartsdag!

1Twente organiseert samen met de gemeente een waterfietstocht tijdens Hemelvaart. Bent u nieuwsgierig wat er is gebeurd aan dat blauwe huisje aan de Hulsmaatstraat of hoe men vroeger bleekte? U kunt op 30 mei tussen 10.00 en 15.00 uur gratis deelnemen aan deze interessante en leerzame waterfietstocht. De complete route en het programma wordt binnenkort op de volgende website geplaatst: www.water.1twente.nl

Land, lucht en water

HAAKSBERGEN - Tot en met zondag 9 juni is in Kunstzaal Achterom de tentoonstelling van Gerda Hofman te zien.

Hofman houdt veel van weidsheid, de kleuren en lijnen van het lege land met de hoge lucht daar boven. Dat laat ze ook zien in haar schilderijen. U kunt deze schilderijen bewonderen op zaterdag en zondag van 14.00 tot 16.30 uur.

Eerste Car Boot Sale bij Ter Huurne Hollandmarkt

auto met gevulde kofferbak Foto: ter Huurne

BUURSE - Een Car Boot Sale, of in het Nederlands een kofferbakmarkt, is oorspronkelijk afkomstig uit Engeland, waar deze meestal worden gehouden op grote buitenplaatsen, waar de verkopers, hun waren verkopen, vanuit, vanaf en rondom de auto.


De mooie handel werd op meegebrachte tafel(s) geplaatst en het grotere, minder kwetsbare op de grond. Het aanbod bestond uit veel antiek, brocante, curiosa, vintage, ja eigenlijk alles wat men maar kwijt wilde.

Overgewaaid
Deze markten, waar men allerlei overtollige spullen kan verkopen en kopen, vinden nu al weer een flink aantal jaren plaats in Nederland. Zo vindt zaterdag 25 mei voor de eerste keer een Kofferbakmarkt (Car Boot Sale) plaats op het terrein van Ter Huurne Hollandmarkt, Alsteedseweg 64 in Buurse. Iedereen kan aan deze kofferbakmarkt meedoen als koper of als verkoper. Voor meer informatie kan er contact worden opgenomen door een e-mail te sturen naar info@rezimarkten.nl of door te bellen met 06 26 222 593. Ook voor het aanmelden als verkoper voor de kofferbakmarkt kan er via die weg contact worden opgenomen.

Autobedrijf Zuithof ook sterk in de aanschaf van Suzuki

BORNERBROEK - Autobedrijf Zuithof heeft al ruim 49 jaar ervaring in de verkoop en onderhoud van Aziatische automerken. Naast Subaru is Autobedrijf Zuithof ook gespecialiseerd in jonge Suzuki's.


Suzuki heeft een divers, aantrekkelijk assortiment dat binnenkort te bewonderen is bij Autobedrijf Zuithof. Zo is de Jimny nieuw model hier al te zien en te rijden. Binnen nu en vier weken komen ook veel andere Suzuki's in de constant wisselende voorraad. Het gaat dan om al geregistreerde auto's in diverse modellen, uitvoeringen en optie-pakketten. Waaronder de zuinige en veilige Celerio, de ultra compacte SUV Ignis, de veelzijdige Jimny, de sportieve Swift en uiteraard de stoere Vitara. Ook allemaal als automaat leverbaar. Uiteraard kunt u ook kiezen voor zakelijke- of private lease tegen gunstige voorwaarden. Daarnaast voeren zij ook deskundig onderhoud en schadeafhandeling uit voor dit merk. Zo bent u altijd zeker van vele veilige kilometers.

Breed aanbod
Autobedrijf Zuithof is uiteraard ook bekend als dé Subaru dealer van de regio. Er zijn ook altijd leuke aanbiedingen. Zo koopt u nu tijdelijk de Subaru Forester Spring Edition met mooie opties zoals beschermingsplaten op de voor- en achterbumper en zijbescherming, een afneembare trekhaak ter waarde van 1.195 euro, mattenset met bagagemat en automatisch inklapbare spiegels. Nu leverbaar voor 46.495 euro.

Maak kennis
Autobedrijf Zuithof laat u graag kennismaken met deze auto's. Kom langs aan het Tusveld 15 in Bornerbroek. Kijk voor meer informatie ook op: www.zuithof.nl

Hoe goed kennen we onze eigen buren?

TWENTE - Hoe goed kent u uw buren? Persoonlijk heb ik best een goede relatie met de buurtjes links en rechts van ons. Je let een beetje op wanneer ze op vakantie zijn, we lenen het tuingereedschap uit en ja, zelfs een kopje suiker halen over en weer is geen probleem. Maar helaas heeft lang niet iedereen zo'n goede band met de buren...

Deze vrijdag is de Europese Dag van de Buren. Een dag die net als de landelijke Burendag in het leven geroepen werd om stil te staan bij het belang van een goede relatie met de buren. De Europese dag is zelfs ouder dan onze Nederlandse Burendag: de Europese versie werd in 1999 voor het eerst gehouden, de Nederlandse in 2008.

De cijfers
In Nederland meten we van alles. Zo ook de relatie met de buurtbewoners. Uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek van eind vorig jaar blijkt dat er nog veel winst te behalen valt. Zo gaf ruim een kwart van de respondenten aan dat mensen elkaar nauwelijks kennen in de buurt. Slechts 36 procent had toen veel contact met buurtbewoners.

Leefbare buurt
Het stimuleren van een leefbare buurt met positief burencontact is steeds belangrijker geworden. Gemeenten investeren veel in de leefbaarheid in buurten, waarbij ook het contact van mens tot mens een grote rol speelt. Buurten waar mensen naar elkaar omkijken en elkaar helpen zijn immers fijner om in te wonen. En zeker gezien de trends van vergrijzing en vereenzaming spelen buren ook een belangrijke, signalerende rol.

Op de koffie
Al met al is er dus voldoende aanleiding om toch eens kennis te maken met de buren. Het spreekwoord zegt immers niet voor niets: liever een goede buur dan een verre vriend!

Douche-toilet populairder

TWENTE - Het douche-toilet is bezig met een ware opmars in Nederland. Waar eerder nog wat lacherig gedaan werd over de veelal Japanse toiletten met hun douche-functionaliteit, rustgevende geluidjes en verwarmde toiletbrillen, zien tegenwoordig steeds meer mensen best zo'n stukje luxe zitten.

De porseleinen troon mag tegenwoordig best wel meer doen dan alleen doorspoelen. In Nederland zijn we doorgaans gewend om alleen toiletpapier te gebruiken voor onze boodschappen, maar wereldwijd is spoelen met water eigenlijk de standaard.

Breder aanbod
Waar de toiletten met ingebouwde douche eerder vooral een specialistische aangelegenheid waren zien we ze tegenwoordig bij meer en meer badkamerwinkels in het assortiment verschijnen. De klant schroomt zich niet meer om te vragen naar het product en, zo leert de ervaring, wie het eenmaal zélf ervaren heeft, wil al snel niet meer anders. De hypermoderne toiletten zijn dan ook ver verwijderd van de oude bidets.

Luxe
De voordelen van het douche-toilet zijn legio. Zo waren ze eerder al populair bij mensen die een beperkte mobiliteit hebben aan hand en arm, maar tegenwoordig zien winkels dat ook echt het stukje luxe mensen over weet te halen. Het schoonspoelen met water en droogblazen zorgt niet alleen voor een schoner gevoel na toiletbezoek, het is ook nog eens milder voor het lichaam én spaart vele meters toiletpapier uit per week. Een veelgehoorde opmerking is dat zo'n toilet veel meer water en elektriciteit zou verbruiken, maar de ervaring leert dat de kosten rond de 3 euro per maand zitten voor een gemiddeld huishouden. Valt dus best mee.

Gunstige duurzame leningen

TWENTE - Duurzaamheid is voor veel mensen een belangrijk thema. Nou ja, eigenlijk nog niet echt - je hoort er veel over, maar de gemiddelde huizenbezitter kan er nog maar weinig mee. Want aanpassingen aan de woning zijn duur en daardoor onbereikbaar.... toch? In de praktijk valt dit best mee; bovendien bieden ook steeds meer gemeenten leningen aan voor duurzame investeringen.

Het duurzamer maken van de bestaande Nederlandse woningvoorraad heeft een hoge prioriteit bij gemeenten en de Rijksoverheid. Een duurzame woning verbruikt veel minder stroom en gas, wat bijdraagt aan de landelijke en Europese doelstellingen om het gebruik hiervan terug te dringen. Een woning kan men op veel manieren duurzamer maken; bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen of een warmtepomp, maar veel huiseigenaren komen al goed weg met het beter isoleren van muren, vloer of het gebruik van beter glas in de ramen.

Energiebesparingsfonds
In alle gemeenten kunnen huiseigenaren via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting gebruik maken van leningen voor het verduurzamen van de eigen woning. Zo is er het Nationaal Energiebesparingsfonds dat particuliere woningeigenaren stimuleert om energiezuinige maatregelen te nemen. Het fonds ontstond als uitvloeisel van het Woonakkoord in 2013. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voert de verstrekkingen uit. Het aanvragen van een lening kan via de website www.energiebespaarlening.nl. Bij dit fonds kan men maximaal 25.000 euro euro lenen tegen een lage 1,9 procent rente met een looptijd van 10 jaar. Belangrijk om te weten: met deze lening kan men zonnepanelen maar financieren tot maximaal 75 procent. Naast de landelijke Energiebespaarlening is er ook de regionale Duurzaamheidslening, waarbij de gemeente of provincie bepalen welke maatregelen wel of niet gefinancierd worden en voor welke doelgroepen. Het loont dus om bij de gemeente rond te kijken voor alle mogelijkheden.

Voordelen
Het verduurzamen van de eigen woning heeft diverse voordelen. Zo zorgen duurzame maatregelen niet alleen voor lagere woonlasten door een kleiner verbruik van gas en elektra, maar het kan ook het wooncomfort verhogen. Een goed geïsoleerde woning is bijvoorbeeld nooit te koud en heeft ook geen koude zones.

Voor ondernemers
Ondernemers die bij willen dragen aan het gemeentelijke of provinciale duurzaamheidsbeleid kunnen ook bijdragen krijgen uit het BNG Duurzaamheidsfonds; dit zorgt voor duurzame investeringen op zowel ecologisch als sociaal en cultureel gebied.

Hoe kom je er vanaf?

TWENTE - Fruitvliegjes komen in bijna ieder huishouden voor. De wetenschap gebruikt de vliegjes graag voor genetische onderzoeken, maar in het huishouden worden ze vaak als vervelend ervaren. Deze beestjes komen vooral in de warme zomerperiode voor, waarbij je zult merken dat ze nooit alleen zijn. De vliegjes vermenigvuldigen zichzelf ontzettend snel; ze kunnen in één maand wel 400 tot 800 eitjes leggen, waardoor je al vrij snel een plaag hebt in je huis.

Fruitvliegjes zullen met een paar kleine aanpassingen uit je huishouden wegblijven. Ze komen namelijk op rottend en gistend voedsel af, waardoor de afvalbak de ideale broedplek is. Zorg er daarom voor dat je het fruit snel op eet in de warme zomermaanden, zodat je zo min mogelijk hoeft weg te gooien. Heb je toch groente- en fruitafval? Wikkel dit dan eerst in een oude krant, waarmee je de rotte geur maskeert waar de fruitvliegjes dol op zijn.

Kruidige geuren
Insecten houden niet van sterke en kruidige geuren. Leg daarom kruiden als kruidnagel, salie, dille of knoflook in de fruitmand. Ook basilicum en lavendel geven een sterkte geur af. Zet daarom een paar van deze basilicumplantjes of takjes lavendel in je huis. Door daarnaast wat druppels basilicumolie in je vuilnisbak te sprenkelen, wordt de geur van (rottend) voedsel gemaskeerd.

Bestrijden
Als je eenmaal een plaag in je huis hebt, zullen voorgaande tips vaak niet effectief genoeg zijn om de vliegjes uit het huis te krijgen. Deze fruitvliegjes kun je eenvoudig bestrijden met een eigen vliegenval. Door een stuk fruit of beetje wijn in een glazen potje te doen en deze af te dekken met vershoudfolie met gaatjes, zullen de vliegjes erin kruipen waarna ze er niet meer uit kunnen. Daarnaast komen fruitvliegen ook op een bakje fruitazijn af met een paar druppels afwasmiddel, waarna ze niet meer uit het bakje kunnen komen. Of neem de stofzuiger ter hand en zuig ze op.