Hart van Haaksbergen

15 november 2019

Hart van Haaksbergen 15 november 2019


Wonen in de De Weert en Theo Scholte scholen

HAAKSBERGEN - De panden van basisscholen De Weert en Theo Scholte zullen in de nabije toekomst dienst doen als woningen. Dit is door de gemeente besloten als tussenoplossing. De panden worden uiteindelijk gebruikt om leerlingen van het Assink Lyceum te huisvesten tijdens de nieuwbouw.

Het oorspronkelijke plan was om beide vestigingen te slopen, maar de gemeente ziet nu een handige oplossing voor het Assink Lyceum. De geplande nieuwbouw van die school zal gepaard gaan met een periode dat een aantal leerlingen op andere locaties les moeten krijgen. Hiervoor worden de twee panden van De Weert en Theo Scholte overwogen. Dit heeft ervoor gezorgd dat de plannen om de panden te slopen voorlopig is uitgesteld.

Overbodig
De twee basisscholen werden lange tijd gebruikt door veel inwoners van Haaksbergen. De meeste kinderen in Haaksbergen bezochten wel een van beide scholen om het basisonderwijs te volgen. Met de komst van nieuwe basisschool de Kameleon zijn de twee oudere scholen min of meer overbodig geworden. De Kameleon opende haar deuren na de zomervakantie van dit jaar en biedt nu basisonderwijs voor de Haaksbergse jeugd. Daarmee kwam een natuurlijk einde aan basisscholen De Weert en Theo Scholte.

Woningen
Omdat de plannen voor het Assink Lyceum nog ver voor ons liggen, besluit de gemeente om de voormalige schoolgebouwen te laten bewonen. Dit is een bijzondere keuze, die echter steeds vaker wordt gemaakt voor het behoud van panden. De redenatie hierachter is dat bewoonde panden worden onderhouden en er toezicht op is. Als de panden langere tijd leeg staan is de kans groot dat het gekraakt wordt of dat het slachtoffer wordt van vandalisme. Een bijkomend voordeel is dat de panden tijdelijk onderdak bieden aan mensen die anders moeilijk aan een woning kunnen komen. Het kan voor hen een opstapje zijn naar een permanente woonruimte. De gemeente gaat voor dit project in zee met een bedrijf dat gespecialiseerd is in deze constructie om alles goed te regelen voor alle partijen. De eerste stappen zijn inmiddels genomen; er is een omgevingsvergunning aangevraagd en omwonenden zijn met een brief ingelicht over de plannen.

PvdA vraagt in Staten aandacht voor provinciale huizenmarkt

HAAKSBERGEN - De huizenmarkt is op dit moment volop in beweging - maar of het de goede kant op gaat? Momenteel horen we veel over problemen met stikstof waardoor de bouw op slot zou gaan en tegelijk neemt het woningtekort landelijk en regionaal toe. Onder meer de PvdA maakt zich zorgen over de toekomstige perspectieven op woningbouw qua beschikbaarheid en betaalbaarheid.

Het Overijsselse provinciebestuur moet om tafel met gemeenten en woningbouwcorporaties om snel meer betaalbare huur- en koopwoningen te bouwen. Dat wil de fractie van de PvdA. De partij diende deze week een voorstel in om de woningmarkt te verbeteren. "Er is in Overijssel een schreeuwend tekort aan betaalbare woningen," zegt fractievoorzitter Annemieke Wissink van de sociaaldemocraten. "Het is voor steeds meer mensen moeilijk om een fijn huis te vinden dat ze zich kunnen veroorloven. Om daar iets aan te doen moet de schop zo snel mogelijk de grond in. Provincie, neem de leiding. Ga praten met gemeentes, met woningbouwcorporaties, met de OVKK, kijk wat er moet gebeuren en ga aan de slag."

In Haaksbergen
In Haaksbergen werkt de gemeente al nauw samen met de woningcorporatie Domijn om het aanbod en betaalbaarheid zo goed mogelijk af te stemmen op diverse doelgroepen zoals ouderen en jongere inwoners. Ook flankerend beleid zoals de starterslening helpen mensen om toch een woning te kunnen kopen.

Begroting
Deze week behandelden Provinciale Staten de Overijsselse begroting voor 2020. Dat is hét moment voor politieke partijen om hun wensenlijstje voor het komende jaar in te dienen bij het provinciebestuur. Voor de PvdA staat de bouw van betaalbare woningen met stip op één. "Mensen met een laag of middeninkomen hebben het lastig," weet Wissink. "De huizenprijzen stijgen snel. Niet alleen in onze steden, ook in kleine kernen is het steeds moeilijker om iets betaalbaars te vinden. Bij de verkiezingen in maart was die woningnood voor ons het belangrijkste thema. Daarom moeten we nu samen onze schouders eronder zetten."

Jaargang: 5 • Nr 238• Wk 46

Gratis rechtshulp bij te weinig thuishulp

ENSCHEDE - De gemeente Enschede moet steeds meer zorg leveren met minder middelen. De afgelopen jaren bezuinigde Enschede daarom ook veel op de huishoudelijke hulp. Kwetsbare inwoners die hierdoor minder hulp ontvangen komen zo in de problemen. Sociaal Hart Enschede, de FNV en twee juristen komen nu in actie voor deze groep.

De afgelopen jaren werden al veel bezuinigingen doorgevoerd bij de thuishulp. Sinds juli dit jaar vraagt de gemeente deze ontvangers om ook zo veel mogelijk zelf te regelen. Dit is voor de meeste ontvangers niet haalbaar, waardoor ze in de problemen komen. Op 5 november werd door BurgerBelangen, PvdA, D66, ChristenUnie en VVD groen licht gegeven voor de bezuinigingen.

Nieuwe beslissing
De gemeente is verplicht om u als ontvanger een beslissing te geven op het al dan niet verlagen van uw uren thuishulp. U ontvangt dan een precieze beslissing over de hoeveelheid uren en minuten u per week gaat ontvangen. Wanneer u minder uren toegewezen krijgt, kunt in bezwaar gaan. Dit moet dan wel binnen de wettelijke termijn van 6 weken.

Ondersteuning
Omdat veel mensen dit te laat doen of wellicht niet durven, zijn twee WMO-juristen bereid om u hier GRATIS bij te helpen. Ook wanneer de bezwaartermijn al weken of maanden verstreken is. Zij vragen dan voor u een heronderzoek aan; u hoeft alleen even te bellen voor aanmelding. U kunt bellen met mr. Kevin Wevers op 0543-537 335 of mr. Linda de Widt op 053-43 00 155. Beide hebben veel ervaring met beroepsprocedures op het gebied van zorg in de brede zin.

Info-avonden
Wilt u meer informatie over deze GRATIS rechtshulp bij vermindering van uren voor huishoudelijke hulp? Bezoek dan één van de informatieavonden. Deze zijn op woensdag 20 november en woensdag 27 november, telkens vanaf 19.30 uur bij FNV aan de Oostveenweg 96 A in Enschede.

'Foto Marije Weterings

Column

Schindler

Bij DWF, de uitgever van deze krant zijn we bezig met de voorbereiding van een Bevrijdingskrant. Een uitgave die medio maart 2020 moet verschijnen in het kader van de herdenking van de bevrijding 75 jaar geleden. Het landelijk thema “Verhalen” van deze herdenking is uitstekend gekozen. Je denkt dat er niets nieuws is te vertellen over de oorlog. Nou dat is dus niet waar. Mensen komen nu pas met hun ervaringen naar buiten, omdat men het toch wil bewaren. Een verhaal dat nooit verteld wordt is geen verhaal; als het met de betrokkene mee in het graf gaat is het weg. Hoe zei Leo Vroman het ook al weer? “Kom vanavond met verhalen honderden keer en ik zal erom wenen, telkens weer.” Zoiets maar dan mooier.

Om die verhalen boven water te krijgen hebben wij een oproep gedaan en de reacties zijn niet slecht. Niet alleen het aantal is boven verwachting, zo’n vijftig stuks en het druppelt wat na, maar de hoeveelheid tekst is enorm, er zijn inzendingen van meer dan 40 A-4’tjes en het mooiste is de inhoud. Maar laat u dat niet weerhouden om teksten in te sturen. Niets gaat weg, alles wordt gepubliceerd op Internet.

Er zit een geweldige beschrijving bij van een man die onder meer zijn reis terug naar huis beschrijft en hoe hij terug in Twente het bevrijdingsfeest ervaart. Een juweeltje, als het niet zo bizar zou zijn. Wist u, niet Oldenzaler, dat er een ontploffing op de Grote markt in Oldenzaal is geweest met 10 slachtoffers? Dat elders door spelende kinderen een fosforgranaat tot ontploffing is gebracht? De granaat gleed van een hooiberg af, waarop hij was gelegd.

Maar het mooiste verhaal, is het verhaal van Mini Wevers. Een verhaal dat kan tippen aan Schindlers List, u kent dat verhaal wel van de liftenfabrikant Schindler die lijsten inleverde met namen van onmisbare werknemers en zo velen het leven heeft gered. Soms zie je in een lift een plaatje met de naam Schindler erop, ze bestaan nog. Dan krijg ik even een rilling op mijn rug. Hetzelfde heb ik met de naam Mengele, die je soms nog ziet op landbouwmachines. Ze maken nog landbouwmachines, volgens mij in Argentinië.

Maar Mini komt uit Oldenzaal en journalist Martin Meijerink sprak met haar. Drie dagen later werd ze aangereden door een taxi en een dag later overleden. Als jong meisje werkte ze bij Gelderman op kantoor en deed veel typewerk. Zo moest zij lijsten tikken van arbeiders die niet door de fabriek gemist konden worden en die lijsten ter goedkeuring aan de Duitsers laten zien. Het is duidelijk dat de lijsten werden aangepast voor mensen die uit de handen van de vijand moesten blijven. Zij vroeg er niet naar, maar ging haar eigen gang. Na de oorlog was ze zoals ze ook tijdens de oorlog was; bescheiden, terwijl ze een verzetsheldin blijkt te zijn geweest. Ik kom hierop terug. U kunt nog verhalen insturen.

Jan Visser

Vogelshow Oostvogel

LONNEKER - Vogelvereniging De Oostvogel organiseert deze zondag 17 november in het Dorpshuis Dorpsstraat 98 te Lonneker haar vogelshow.

De Oostvogel-leden hebben bijna 400 vogels ingeschreven en dat zijn kanaries, zowel zang als postuur, tropische vogels en diverse soorten parkieten en het is een lust voor het oog om te zien. Onder de inzenders bevinden zich kwekers die zowel nationaal als internationaal hoog aangeschreven staan en al vele prijzen hebben gewonnen, wat maakt dat de kwaliteit van de ingezonden vogels hoog zal zijn. Tijdens de tentoonstelling zullen er diverse ervaren kwekers en keurmeesters aanwezig zijn om vragen te beantwoorden of uitleg te geven over de tentoongestelde vogels, wat zeker voor de vogelliefhebbers of beginnende kwekers interessant kan zijn. De zaal is open op zondagmorgen 17 november van 10.00 – 16.00 uur. Tevens is er een verkoopklasse aanwezig. Geïnteresseerde vogelliefhebbers zijn van harte welkom op de vogelshow.

Nieuw in Enschede: The Groom Saloon

ENSCHEDE - Op 20 september heeft hondentrimsalon The Groom Saloon haar deuren geopend. In de gezellige woonwijk Elferink-Heuwkamp aan de Plataanstraat 4-B8.

The Groom Saloon wordt gerund door de 21-jarige Romyell Flake, iemand met een passie voor dieren. Na in 2018 te zijn afgestudeerd als paraveterinair dierenartsassistente is zij begonnen aan de opleiding als hondentrimster. Met een hart voor dieren en oog voor goede zorg is uw viervoeter bij The Groom Saloon aan het goede adres.

Maak kennis
The Groom Saloon is geopend op dinsdag, woensdag en zaterdag. Vanaf januari ook op donderdag geopend. Vrijblijvend een keer langs komen voor een kopje koffie en een kennismakingsgesprek? Bel 06-52 89 82 97 of mail naar thegroomsaloon@hotmail.com. Kijk op: www.thegroomsaloon.nl. Ook te vinden op Facebook en Instagram

Winters feestje bij kwekerij 't Niej'nhoes

BUURSE - Vrijdagavond 22 november organiseert kwekerij 't Niej'nhoes in Buurse een winters feestje! U bent van harte welkom van 18.00 tot 21.00 uur.

Geniet van gratis koffie- en theespecialiteiten, maar ook warme chocolademelk van de barista! Er zijn enkele kraampjes, mini workshops, vuurkorven, maar vooral sfeer en gezelligheid! Schuif gezellig aan bij de mini-workshops en doe creatief met ons mee, vooraf opgeven is niet nodig. Ook erg leuk voor de kinderen: een Sinterklaastaartje maken (4,99 per taartje) en gratis broodjes bakken!

Kom ook!
Kom op vrijdagavond 22 november naar 't Niej'nhoes in Buurse, Broekheurnerweg 35 en maak er samen met ons een winters feestje van!

Zelfs een besten schriewer mut wal 's strepen.

Maandag 18 nov. 10.00 uur

De waarheid naderen middels een roman: 'Dorsmans dood'

ENSCHEDE - Op zaterdag 16 november om 16.00 uur treedt schrijver en journalist Miek Smilde op tijdens de voorstelling 'André Kerver ontmoet' in Theater Concordia aan de Oude Markt 15 in Enschede.

Deze middag wordt er bij de voorstelling van Borboleta Music verteld en voorgelezen uit de roman 'Dorsmans dood' die medio september uitkwam. Het recente boek van de geboren en getogen Almelose Smilde.

Het boek
Als in 2009 het ontzielde lichaam van de jonge Esther Dorsman wordt gevonden, schreeuwt het publiek om wraak. Een eerste verdachte wordt vrijgesproken, een tweede krijgt twaalf jaar gevangenisstraf. Pieter Coorn, raadsheer in het gerechtshof Den Bosch, behandelt de zaak in hoger beroep. Komend uit een Rotterdams milieu van harde werkers, hoopt hij zijn loopbaan als jurist rustig af te sluiten. Als na jaren blijkt dat er fouten zijn gemaakt in de zaak Dorsman, begint hij te twijfelen. Wie is hij nog als er geen waarheid bestaat?

Achtergrond
Na haar studie Nederlandse taal- en letterkunde en rechten werkte ze ruim 25 jaar als journalist voor verschillende media, met als specialisatie recht en veiligheid. En als dochter van een van de eerste vrouwelijke rechters (politierechter) in Almelo, kreeg ze 'het recht' met de paplepel ingegoten. Dat het strafrecht haar speciale aandacht heeft is daarom niet verwonderlijk. En vooral de massale (media) aandacht die het strafrecht tegenwoordig krijgt.

Waarom een roman?
Smilde koos met opzet voor een roman, en niet voor een non fictie boek: "Tegenwoordig moet alles in de journalistiek korter. Er moet meer emotie in de verhalen en de budgetten lopen terug. Er is onvoldoende ruimte voor verwarring, terwijl het leven verwarrend ís. Daarom ben ik fictie gaan schrijven. Met de roman 'Dorsmans dood' probeer ik de waarheid te benaderen. Het is een boek over de macht en onmacht van juristen, over recht en dwaling. Heeft de rechter in het verhaal zich teveel laten meeslepen in deze publicitair gevoelige zaak? In een samenleving waar steeds meer geroepen wordt om zwaardere straffen?"

De voorstelling
Laat u inspireren door wat literatuur (en muziek) bijdraagt aan meningsvorming over onderwerpen die in de samenleving spelen. En kom naar 'André Kerver ontmoet' op zaterdag 16 november met Borboleta Music. Kaarten à € 15 verkrijgbaar via www.concordia.nl of aan de kassa van het theater. Na afloop kan er gedineerd worden bij SamSam. Koop daarvoor een diner-arrangement bij het boeken van uw theaterkaarten. Na de voorstelling is het boek 'Dorsmans dood' te koop en signeert Miek Smilde.

Column: Slapend dienstverband

ENSCHEDE - Na 2 jaar ziekte ontvangt de werknemer geen loon meer, maar de werkgever beëindigt het dienstverband niet, want dan is hij de beëindigingsvergoeding verschuldigd. Feitelijk gebeurt er niets meer; het slapende dienstverband.

Is de werkgever nu wel of niet verplicht om het dienstverband te beëindigen? De Hoge Raad heeft gesproken. Volgens de Hoge Raad wil de wetgever af van het fenomeen slapende dienstverbanden. Het argument dat werkgevers op hoge kosten worden gejaagd gaat niet meer op, vanwege de Wet compensatie transitievergoeding (WCT) die volgend jaar april van kracht gaat. Werkgevers worden dan gecompenseerd voor de transitievergoeding; zelfs met terugwerkende kracht tot aan juli 2015. De eis van goed werkgeverschap brengt volgens de Hoge Raad mee dat een werkgever het dienstverband niet in stand mag houden, alléén om onder betaling van de vergoeding uit te komen. De Hoge Raad is, slim als hij is, ook meteen een aantal discussies voor:

1. de volledige transitievergoeding is verschuldigd, ook als de werkgever op basis van de WCT, niet volledig zou worden gecompenseerd;

2. de beëindigingsvergoeding is niet hoger dan de vergoeding die de werkgever kwijt zou zijn geweest als hij meteen tot beëindiging was overgegaan;

3. er hoeft niet beëindigd te worden als de werkgever belang heeft bij instandhouding van het dienstverband (bijvoorbeeld als sprake is van reële re-integratiemogelijkheden);

4. de omstandigheid dat de werknemer zijn pensioengerechtigde leeftijd weldra zal bereiken, levert geen gerechtvaardigd belang voor de werkgever op. Er zullen nu massaal verzoeken richting de werkgever gaan om het dienstverband alsnog te beëindigen (en de transitievergoeding te betalen). Werk aan de winkel dus. Werkgevers én werknemers...wakker worden!

RP Advocatuur
Corina van Assen is mede-eigenaar van RP Advocatuur in Enschede. Zij behandelt zaken op het gebied van arbeidsrecht, contractenrecht en letselschade. Daarnaast is zij werkzaam als tekstschrijver. Voor Hart van Enschede verzorgt zij de maandelijkse column Vrijspraak in de Hart-kranten.

Kaartverkoop bekerduel Go Ahead Eagles begonnen

ENSCHEDE - Dinsdag 17 december staat om 18.30 uur de bekerwedstrijd tegen Go Ahead Eagles op het programma.

De kaartverkoop voor deze wedstrijd ging dinsdag van start voor seizoenkaarthouders en Premium Seathouders. Zij kregen als eerste de mogelijkheid om hun eigen stoel(en) terug te kopen. Vervolgens komen dinsdag 19 november 13.00 uur alle niet-teruggekochte stoelen in de verkoop voor alle seizoenkaarthouders en Premium Seathouders. Uiteindelijk start de vrije verkoop donderdag 21 november om 09.00 uur. Seizoenkaart- en Premium Seat-houders hebben voorrang en minimaal 40% korting ten opzichte van niet-seizoenkaarthouders.

Kaarten kopen
Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf €7,50 via kaartverkoop.fctwente.nl of op doordeweekse dagen bij de receptie van De Grolsch Veste (van 09.00 tot 17.00 uur). Voor deze wedstrijd tegen Go Ahead geldt een (Seizoen)ClubCard-verplichting, per (Seizoen)ClubCard kunnen 4 kaarten worden besteld.

05

De klanken van december

TWENTE – Volgende maand zijn dorpen en steden in het hele land weer ondergedompeld in kerstsferen. Ontelbare lichtjes, rijk versierde kerstbomen en gezellige kerstmarkten bepalen dan het straatbeeld. In onze regio zal natuurlijk het bijzondere geluid van de midwinterhoorn te horen zijn. De liefhebber kan bovendien het hart ophalen aan de kersthits die zowel binnen- als buitenshuis zullen klinken.

Vele kerstklassiekers gaan alweer een kwart eeuw of langer mee. Ook als u geen echte kenner bent, zullen de beginnoten van 'All I Want for Christmas Is You' (1994) meteen herkenbaar zijn. Band Aid's 'Do They Know it's Christmas' (1984) of 'Wonderful Christmastime' (1979) van Paul McCartney wakkeren het warme kerstgevoel nog altijd aan. Er bestaan echter ook hits die vele malen ouder zijn. Op een willekeurige kerstmarkt zou u namelijk zomaar tegen een groep zangers en zangeressen kunnen aanlopen die klassieke Christmas Carols ten gehore brengt. De geschiedenis van deze traditionele kerstliederen gaat veelal eeuwen terug. Zo verscheen het bekende lied 'Hark! The Herald Angels Sing' in 1739 en stamt het lied 'God Rest You Merry, Gentlemen' waarschijnlijk al uit de 16e eeuw. In diezelfde eeuw vond de protestantse Reformatie plaats en werden carols, aangemoedigd door kerkhervormer Maarten Luther steeds geliefder. 'Stille Nacht' werd voor het eerst uitgevoerd in 1818 (in het Oostenrijkse Salzburg) en is inmiddels wereldberoemd, het is in meer dan 300 talen en dialecten vertaald! In de loop van de 19e eeuw droeg de publicatie van christelijke muziekboeken bij aan de verdere verspreiding van carols onder een breed publiek. Vandaag de dag houden verschillende koren en zanggroepen de traditie van het 'carol singing' in ere tijdens de feestdagen. De heldere klanken en zuivere harmonieën zullen weinigen onberoerd laten. Zo leveren deze oude composities een belangrijke bijdrage aan de saamhorigheid waar we tijdens de koude en donkere decemberdagen naar op zoek zijn.

Stadsherberg
Als u die authentieke kerstsfeer graag eens wilt ervaren, kunt u bijvoorbeeld terecht in de Stadsherberg in Enschede (in de Burgerzaal van het stadhuis). In de dagen voor Kerst – 20 tot en met 23 december – is er een breed cultureel programma samengesteld met onder andere theater en muziek. Reken op gevarieerde optredens, inclusief sfeervolle, meerstemmig gezongen Christmas Carols. Tijdens de feestmaand zijn in heel Twente diverse kerstactiviteiten te beleven. Kom kijken en luisteren en laat u verwarmen!

Column

Verwondering

Over enkele weken begint het jaar 2020. Het klinkt als iets magisch. Zo'n mooi rond getal vroeg jaren geleden natuurlijk om inspirerende vergezichten, stippen op de horizon en grootse plannen. Ook Enschede.

In de gemeentelijke Toekomstvisie 2020 die opgesteld is in 2008, staat beschreven dat Enschede dan een stad is, die in Europa naam heeft als Kennisstad. Die het kloppende hart is van het Euregionale gebied dat Netwerkstad Twente en de Duitse steden Munster en Osnabruck verbindt. Een stad ook waar iedereen een betaalde baan heeft en/of zich op een andere wijze inzet voor de gemeenschap. Waar de sociaal-economische verschillen kleiner zijn dan in 2010, omdat iedereen deelt in groei en welvaart. Het probleem in de Gemeentelijke Toekomstvisie 2020 was de maatschappelijke tweedeling. Daar lag een belangrijke opgave. De afgelopen weken was de raad druk met de programmabegroting. Waar gaat het geld naar toe? EnschedeAnders heeft de afgelopen jaren vaak de maatschappelijke tweedeling genoemd. Heeft iedereen een baan? Nee! Zijn de sociaal economische verschillen kleiner geworden? Nee! Integendeel! De kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter. Ouderen kunnen nog moeizaam de eindjes aan elkaar knopen. Moeten vechten voor een uurtje huishoudelijke ondersteuning en ondertussen geeft het college handenvol geld uit aan grote projecten, zoals De Kop Boulevard, een project met een enorm financieel risico. Maar een paar zwembaden openhouden kan blijkbaar al niet meer.

Ondertussen zitten er nog steeds 6.000 mensen in de bijstand en is de maatschappelijke tweedeling nog schrijnender. Het college maakt zich druk om fietsstad 2020 te worden, terwijl onderzoek uitwees dat ongeveer 20.000 gezinnen in armoede lijden en 10.000 op het randje balanceren.
Enschede is op weg naar een sociale recessie. Effecten van bezuinigingen, bijvoorbeeld in de zorg ijlen altijd na. Ze worden pas na verloop van tijd zichtbaar, in termen van gezondheidsverlies, kwaliteit van leven en nog meer armoede. College legt de nadruk op het zelfoplossend vermogen van onze inwoners. Daarbij worden inwoners nog meer afhankelijker van, buren, vrijwilligers en mantelzorgers en de laatste groep is al overbelast. Wij kwamen met een motie om een jaarlijkse mantelzorgdag te organiseren op 10 november, de Dag van de Mantelzorg. Het verwonderde ons dat de SP tegenstemde. Juist op zo'n dag kun je mantelzorgers in beeld krijgen, kun je ze in het zonnetje zetten, kun je hun voorlichten over mogelijke ondersteuning en kunnen we onze waardering tonen. Nu doet Enschede niets en ligt de hele mantelzorgwaardering en ondersteuning op z'n gat.

Verder is de situatie bij de wijkteams zeer zorgelijk. De wettelijke termijn van 8 weken wordt al lang niet meer gehaald. Er zijn grote achterstanden. Wijkcoaches hebben veel op hun bordje gekregen. Er moet een plan van aanpak komen voor het wegwerken van de lange wachtrijen bij de wijkteams. Hiervoor hebben we een motie ingediend, die breed werd gesteund, behalve Burgerbelangen, VVD en D66 stemden tegen. Verwonderlijk was, de tegenstem van D66, wel de wijkteams bespreken, maar niet een plan van aanpak? Ze krijgen in ieder geval wel door dat er iets aan de hand is. Dat Burgerbelangen tegenstemde was ook verwonderlijk, willen ze de problemen niet zien bij de wijkteams, of moesten ze hun eigen wethouder beschermen…. We maken ons op voor de Toekomstvisie 2030. Het wordt tijd dat we de echte problemen aan gaan pakken of willen we over 10 jaar weer zeggen: "De maatschappelijke tweedeling, daar ligt een belangrijke opgave?"

Reis door Griekenland in de Grote Kerk

ENSCHEDE - Komende zondag 17 november geeft het Twents Mandoline en Gitaar Orkest een optreden in de Grote Kerk in Enschede.

Het orkest speelt deze middag Griekse muziek van onder meer Dimitris Lagios, Mikis Theodorakis, M. Hadjidakis. Dorothea van Linschooten, mezzosopraan, is soliste. De dansgroep Agapo maakt het programma compleet. De presentatie is in handen van Merel.

Kom ook
Het optreden in de Grote Kerk aan de Oude Markt in Enschede begint zondag om 15.00 uur. De zaal is open vanaf 14.30 uur. Toegangskaarten kosten 8,50 euro, jongeren tot en met 16 jaar: 3,50 euro. Kaarten reserveren kan via Magda Quittner via 06-45 08 58 14 of email: m.quittner@tmgo.nl

Geslaagd 4x4 treffen in St. Isidorushoeve

ST ISIDORUSHOEVE - Op zondag 10 november werd op het crossterrein van de H.A.M.C. het 22e 4x4 treffen gereden onder prachtige weersomstandigheden.

Er waren veel inschrijvingen en met een vol deelnemersveld begonnen de rijders om 10.00 uur aan de uitdagingen welke de crossclub uitgezet had. Naast hun rondes over de crossbaan met spectaculaire hoogteverschillen was er in de naastgelegen weide een stukje terrein waar wat extra graafwerk voor extra uitdagingen zorgde. De vele toegestroomde toeschouwers genoten van het evenement en enkelen reden mee met een voertuig om te ervaren hoe er het aan toegaat als je over het circuit crosst. Een geslaagd evenement dus weer.

Kids leren voor de toekomst in het Diskoever-lab van KOE

ENSCHEDE - Hoe leren kinderen de belangrijke digitale en technologische vaardigheden die ze nodig hebben in de toekomst? Het Katholiek Onderwijs Enschede werkt hier aan met de opening van het nieuwe Diskoever maak- en ontdeklab.

Dinsdag werd het lab geopend in het pand van basisschool Menkotoren aan de Rijnstraat. Een afvaardiging van kinderen van alle KOE-scholen nam na de opening het Diskoever-lab als eerste feestelijk in gebruik.

Vroeg ontdekken
KOE vindt het belangrijk dat leerlingen en leerkrachten vroegtijdig in aanraking komen met de mogelijkheden van de wereld van morgen. De afgelopen maanden is hard gewerkt om het Diskoever-lab in te richten. Er is allerlei apparatuur aangeschaft waarmee kinderen van alle 18 KOE-scholen kunnen ontdekken wat de mogelijkheden zijn van techniek en ICT. Vier dagen per week is er een speciale leerkracht in Diskoever om klassen te ontvangen. Daarnaast kunnen leerkrachten van KOE leskisten lenen bij Diskoever om in hun eigen groep te experimenteren met bijvoorbeeld programmeren.

Grote behoefte
Het leren van technische en digitale vaardigheden draagt ook bij aan de toekomstige kansen op de arbeidsmarkt in Twente. Als sterk opbloeiende high-tech regio zal er een grote behoefte zijn aan mensen met dit soort vaardigheden.

Kerst vieren voor mensen met een beperking in Hengelo

HENGELO - Zondag 8 december is de de derde editie van G-Sound. G-Sound staat voor uitgaan met een verstandelijke of lichamelijke beperking, iets wat niet vanzelfsprekend is. Het feest wordt georganiseerd vanuit een privé-initiatief van Angelique Koedijk.

De derde editie van G-Sound staat in het teken van de kerstmiddag. Dit is normaal gesproken een traditioneel feest voor inwoners van Hengelo en omstreken. Echter deze traditie is, in verband met enorme drukte, meestal niet toegankelijk voor mensen met een beperking. De eerste G-Sound Kerstmiddag editie wordt ook groots gevierd met DJ Maxtra en een optreden van het populaire duo "de Sokkies".

Goede locatie
Net als voorgaande edities, wordt dit feest wederom gehouden in café "Three Musketeers" in de binnenstad van Hengelo. Het café en dansvloer zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers, evenals de taxi's die veilig voor de deur kunnen stoppen. Waarna de kerstman de bezoekers warm zal onthalen!

Begeleiding
Naast Angelique Koedijk staat er een groep van meer dan 10 gemotiveerde vrijwilligers klaar voor degene die zonder begeleiding aanwezig zijn. Zij staan paraat voor het helpen van bezoekers in alle mogelijke vormen tot aan gezellig meedansen, ook mensen in een rolstoel zullen niet eenzaam op de dansvloer staan. Gedurende het feest maken de bezoekers kans op diverse prijzen en cadeaus!

Kaarten
De kaarten kunnen worden besteld voor €15 via e-mail. Hierin zijn 4 drankconsumpties en diverse winterse lekkernijen inbegrepen. Bestel op tijd kaarten om teleurstelling aan de deur te voorkomen. Ook is er een beperkt aantal bezoekers mogelijk in verband met de toegankelijkheid. De middag is bij Café Three Musketeers, Pastoriestraat 30, 7551 DK Hengelo op zondag 8 december van 13.30 tot 18.00 uur. Kaarten voor deze leuke kerstmiddag kunt u bestellen via e-mail g-sound@kpn
mail.nl

Boekpresentatie Michel Boerebach

ENSCHEDE - Op donderdag 28 november ontvangt Boekhandel Broekhuis Enschede met trots oud-FC Twente speler Michel Boerebach voor een interview over zijn boek 'Hoi papa', de herrijzenis van Michel Boerebach. Na afloop van het interview met de Enschedese sportauteur Eddy van der Ley zal hij voor zijn fans signeren. De lezing maakt deel uit van de openingsweek 'Broekhuis Enschede 30 jaar', die op 20 november van start gaat.

Michel Boerebach verloor in 2003 bij een auto-ongeluk zijn zoontjes Lesley (12) en Sven (9). De ex-topvoetballer van Go Ahead Eagles, FC Twente, PSV, Roda JC EN Real Burgos voert sindsdien een bikkelhard gevecht met zichzelf en de oneerlijkheid van het lot. Hij bezocht psychiaters en lotgenoten, schreef gedichten en columns, maar vluchtte ook in de drank. Het zorgde voor heftige spanningen in zijn relatie met vriendin Angela, die hem in 2007 zoon Lyns schonk. Maar Boerebach toonde veerkracht. Met behulp van familie, vrienden en werkgever Go Ahead Eagles slaagde hij erin een weg te vinden uit de duisternis. Zestien jaar later kan Michel Boerebach eindelijk oprecht genieten van de kleine dingen in het bestaan.

Boekpresentatie
De boekpresentatie is op donderdag 28 november bij Boekhandel Broekhuis aan de Marktstraat 12 in Enschede, van 19.30 tot 21.00 uur.

Veel te beleven in het Kulturhus Haaksbergen

HAAKSBERGEN – Jan Ottink gaat al een jaar of wat mee, maar zijn muziek blijft zich ontwikkelen en met een deels nieuwe band blijft hij groeien. Hoog tijd dus voor 'Greuien'; op zaterdag 30 november te zien in Kuturhus Haaksbergen.

Samen met zijn heerlijke band neemt Jan Ottink ons mee… 'Zolange 't nog kan'. Hoewel…als 't aan hem ligt nog zo vaak mogelijk… 'veur d'r gedonder kump'…. 'Greuien' is een theaterconcert met veel nieuwe en ook 'oudere' liedjes. In een breed scala aan thema's, muziekstijlen, verhalen en veel 'live' projecties en lichtbeelden. Geëngageerd, romantisch, vrolijk en soms ook om even goed over na te denken; van zacht en subtiel tot stevig swingend.

Kaarten
Kaarten zijn te verkrijgen via Theater De Kappen, Blankenburgerstraat 40 – 42 in Haaksbergen. Bel 053 - 573 02 50, bezoek de website www.dekappen.nl of ga naar de theaterkassa, ma t/m vr geopend van 08.30 tot 12.00 uur en vanaf een uur voorafgaand aan de voorstelling.

Meer te beleven
Op donderdag 28 november is het weer cabarettijd bij Kulturhus Haaksbergen! Om 20.30 uur heeft Kasper van Kooten 'Speeltijd'! Het is zijn tiende. En hij trappelt van ongeduld. De klok tikt. Negen keer eerder vulde hij de avond. Waarvan zes solo. Drie keer werd hij genomineerd voor een VSCD-cabaretprijs. Hij kreeg stempels als 'fantasierijk', 'verhalend' en 'muzikaal'. Maar de klok tikt. En het is tijd voor iets anders. In Speeltijd kiest Kasper van Kooten voor rauwe stand-up comedy. Voor het eerst. De naakte waarheid. Zonder types, maskerades of fictieve personages. Zonder muzikanten of decor. Alleen een barkruk, een microfoon en hij. En hij popelt. Om te vertellen over zijn missers. Zijn geluk. Zijn familie en zijn wereld. Zijn geloof en zijn verslavingen. Om te ontroeren en te laten schateren. Maar de klok tikt. Redt hij dit allemaal wel in anderhalf uur? Kasper hoopt van wel. Maar of die Speeltijd voldoende is…

Uniek Euregio concert in het Kottenpark

ENSCHEDE - Op zaterdag 16 november om 19.30 uur vindt op locatie Kottenpark van Het Stedelijk Lyceum een uniek Euregio concert plaats.

Onder leiding van Armanda ten Brink presenteren 150 zangers en een ensemble de Nederlandse première van de Missa Kwela van Andreas Schmittberger. Het concert vindt plaats in het Disteltheater van Kottenpark, Lyceumlaan 30 in Enschede. Deze modern klassieke mis gebaseerd op Afrikaanse muziek wordt uitgevoerd door 40 leerlingen van de kunstklas muziek van Kottenpark samen met Stedelijk koor Enschede, kinderkoor, knaben Chor de Nice Guys en kamerkoor van de Musikschule Niedergrafschaft uit Uelsen, Neuenhaus en Emlichheim.

Kaarten
Kaarten voor dit bijzondere grensoverschrijdende concert à 7,50 euro kunnen gereserveerd worden door een mail te sturen naar tannink@hetstedelijk
lyceum.nl tot 15 november. Aan de zaal kosten de kaarten 10 euro.

Polikliniek Proktovar helpt u aan een gezonde, mooie huid

HENGELO - Polikliniek Proktovar in Hengelo zet steeds meer in op de totale gezondheid. De Hengelose kliniek begon ooit met de behandeling van spataderen en een specialisatie in proctologie. De afgelopen jaren werden steeds meer specialismen toegevoegd; waaronder de behandeling van rug- en gewrichtsklachten, de tenniselleboog en algemene darmklachten. Hier komt nu ook het grootste orgaan van het menselijk lichaam bij: de huid.

De gezondheid en staat van onze huid is een belangrijk aspect in het welbehagen van de mens. Een mooie en bovenal gezonde huid draagt bij aan het zelfvertrouwen. Proktovar zet bij alle behandelingen in op een aangename, laagdrempelige sfeer. Het doel is om u als patiënt goed te informeren over behandelingen in een eerlijke, open sfeer met realistische verwachtingen.

Nieuwe huidtherapeut
Huidtherapeute en schoonheidsspecialiste Conchita Markhorst van Huid met Zorg in Hengelo, praktijk voor huidverbetering, gaat nu ook praktijk houden bij Proktovar. Zij heeft ruim 15 jaar ervaring in huidverbetering in de brede zin; zowel in diverse ziekenhuizen en privéklinieken als salons. Zij volgt regelmatig bijscholing om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en nieuwe technieken. Dankzij deze ervaring mag u rekenen op een realistisch, betrouwbaar advies over wat u mag verwachten van een behandeling.

Brede behandeling
Huid met Zorg voert diverse behandelingen uit voor de gezonde en mooie huid; zowel op medisch als cosmetisch vlak. Dit loopt uiteen van de behandeling van bijvoorbeeld littekens maar ook onder andere peeling, oedeemtherapie, microneedling, acnetherapie en elektrisch epileren. Zo kan peeling zowel medisch als cosmetisch ingezet worden. Oude, beschadigde huidcellen worden dan verwijderd om de huid te vernieuwen en te verjongen. Medische peelings kunnen gebruikt worden voor onder meer behandeling van acne en pigmentvlekken.

Betaalbare zorg
Huid met Zorg heeft met ingang van 1 januari 2020 contracten met alle zorgverzekeraars. Veel behandelingen zoals de oedeemtherapie, acnetherapie, littekentherapie en verwijdering van beharing in het gelaat komen mogelijk in aanmerking voor een vergoeding. Dit is afhankelijk van uw specifieke zorgverzekering; niet alles valt namelijk onder het basispakket.

Goed advies
Maak een afspraak bij kliniek Proktovar voor een vrijblijvend advies. Bel met 074-37 64 408 of kijk voor meer informatie op de website www.proktovar.nl

Let op risico loden waterleidingen in huis

TWENTE - De GGD Twente adviseert huiseigenaren met een oud pand om na te denken over het laten vervangen van hun oude, loden leidingen. De afgelopen jaren is er een steeds beter inzicht in de risico's van loden leidingen voor het drinkwater.

Sinds 1960 is het verboden om loden waterleidingen te plaatsen in huizen. Maar in oude panden kan het zijn dat er nog steeds loden waterleidingen aanwezig zijn. Deze kunnen dan deeltjes loslaten die in het water terechtkomen. De afgelopen jaren is er een steeds beter medisch inzicht gekomen over de gezondheidsrisico's die geassocieerd worden met lood. De risico's zijn groter dan de GGD-organisaties aanvankelijk gedacht hebben. Op 6 november kwam een nieuw rapport van het RIVM uit, wat de adviezen aanscherpt.

Risico's
Blootstelling aan lood brengt diverse risico's met zich mee, zeker voor jonge kinderen. Een relatief klein beetje lood heeft al grote gevolgen. Het kan bij kinderen leiden tot een lagere intelligentie. Volwassenen lopen bij langdurige consumptie van loodhoudend water het risico op onder meer een hogere bloeddruk of erger, nierschade. De afgelopen decennia zijn veel producten daarom bewust loodvrij gemaakt.

Adviezen
De GGD Twente adviseert eigenaren van een oud pand om hun leidingen na te laten kijken. Mocht het inderdaad gaan om loden leidingen dan is het verstandig om deze te laten vervangen door kunststof. Voor zwangere vrouwen, baby's die flesvoeding krijgen en kinderen tot en met 7 jaar is het advies om alleen flessenwater te gebruiken. Kinderen vanaf 8 jaar en volwassenen kunnen het kraanwater wel drinken, maar laat het na een langere tijd stilstand wel zeker twee minuten doorspoelen. Dit is ook het advies om onder meer legionella tegen te gaan.

Meer informatie
Om een en ander nog wat meer onder de aandacht te brengen verwijst de GGD Twente ook naar aanvullende informatie die beschikbaar is. Zo kan men op www.ggdleefomgeving.nl/schadelijke-stoffen/lood een informatieve pagina vinden over het herkennen van lood. Het volledige RIVM rapport over de lood-risico's is te lezen op www.rivm.nl

Kerstconcert Merry Christmas in Enschede

ENSCHEDE - Het is de 7de editie van Merry Chritsmas in de Jacobuskerk te Enschede. En voor het eerst zal Merry Christmas ook worden gegeven in de Grote Kerk te Apeldoorn.

Zondag 8 december wordt het concert gehouden in de Jacobuskerk te Enschede. Tevens zal het kinderkoor Koorschool Lambertus uit Hengelo haar medewerking verlenen aan het concert. De kaarten voor het concert zijn verkrijgbaar bij Van Weersel & Zn., Oldenzaalsestraat 126, 7514 DS in Enschede.

Toptalent
Dit jaar werken diverse topsolisten mee aan het concert. Waaronder de jonge zeer getalenteerde sopraan Irene Hoogveld. Eric Reddet, lyrisch tenor uit Frankrijk, maar inmiddels woonachtig en werkzaam in Nederland. Eric Reddet zal o.a. Nessun Dorma ten gehore brengen en Cantique de Noel. Gedurende de laatste 3 jaar heeft Eric meer dan 300 concerten gegeven als solist met het Johann Strauss Orkest, met tournees door Europa, Zuid Amerika, de Verenigde Staten en Australië. Hij maakte deel uit van The Platin Tenors. Bariton Peter Arink is sinds 2007 verbonden aan het koor van de Nederlandse Opera. Ook bij De Nederlandse Opera is hij veelvuldig solistisch te horen. Naast opera is Peter Arink ook als oratoriumsolist regelmatig in binnen en buitenland werkzaam.

Het verborgen leven van bomen

ENSCHEDE - Wist je dat bomen voor elkaar zorgen? Meer over het bijzondere en onbekende leven van bomen ontdek je tijdens de excursie 'Het verborgen leven van bomen' op zondag 24 november op Hof Espelo. De gids van Landschap Overijssel neemt je mee het bos in en vertelt onderweg dingen over bomen die je nog niet wist. De excursie begint om 13.30 uur en duurt ongeveer 1,5 uur. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Bomen lijken eigenlijk best op mensen. Ze communiceren met elkaar, werken samen en helpen elkaar als ze ziek en oud zijn. Best bijzonder. Maar hoe doen ze dat? Hoe weten ze wanneer het de beste tijd is om uit te lopen en waarom groeit de ene boom harder dan de ander? Op deze en alle andere vragen krijg je tijdens de excursie antwoord. Na deze middag zal je een andere kijk op bomen hebben. Interessant voor jong en oud.

Praktische informatie
De excursie 'Het verborgen leven van bomen' is zondag 24 november. De excursie begint om 13.30 uur en duurt tot ongeveer 15.00 uur. Bijdrage is 5 euro per persoon, 2,50 euro per kind, ter plekke contant te voldoen. Voor leden van Landschap Overijssel is de excursie gratis. Je kan ook ter plekke lid worden!

Kom ook
Locatie is bezoekerscentrum Het Koetshuis van landgoed Hof Espelo, Weerseloseweg 259, de provinciale weg tussen Deurningen en Enschede. Kijk voor meer informatie op www.landschapoverijssel.nl.

Lincherie in Enschede viert het tweejarig bestaan

ENSCHEDE - Lincherie in Enschede bestaat twee jaar. Zij vieren dit met een geweldige avond.

Diederik van Maren geeft op donderdag 28 november om 19.30 uur een lezing over zijn boek "Trouwen of SEX" in de winkel. Wil je handige tips voor je eerste date of nog meer tips over de liefde?... Alles vanuit de gedachten van een man.

Aanmelding
Meld je dan aan voor de gastenlijst in de winkel of bel Lincherie op telefoonnummer 053-30 32 648. Let wel, er is een beperkt aantal plaatsen. P.S. koop alvast het boek bij Lincherie in de winkel en laat deze op 28 november signeren! Lincherie organiseert regelmatig leuke activiteiten voor alle klanten. Kijk voor meer informatie ook eens op Facebook: Lincherie Enschede.

15 / 24

Auto Bleeker draagt zorg voor uw mobiliteit

ENSCHEDE - Op autogebied is Auto Bleeker reeds decennia lang een vertrouwde naam in Enschede en omgeving. Gevestigd op de alom bekende plek van de Boddenkampsingel en de Hengelosestraat tegenover het meubelplein. Om alle huidige en toekomstige klanten van de uitstekende service en kwaliteit te blijven voorzien valt Auto Bleeker Enschede sinds 1 oktober onder Mobiliteitservice Twente B.V.

Bent u op zoek naar een mooie occasion of een nieuwe auto? Dan bent u bij Auto Bleeker Enschede aan het juiste adres. Ons verkoopteam staat van maandag tot en met zaterdag klaar om uw vragen te beantwoorden. Wij streven er naar om bij de beste van Twente te horen, waar service op nummer 1 staat. Onze verkoopadviseurs helpen u graag met al uw vragen en het verzorgen van uw mobiliteit. Zowel voor de particulier als de zakelijke markt. Ook wanneer u hiervoor uitdagende wensen hebt denken zij graag met u mee om tot een passend aanbod te komen.

Uitstekende occasions
Auto Bleeker biedt een ruim assortiment occasions aan voor ieder budget. Wanneer u een occasion aanschaft vanaf 4.500 euro is deze standaard voorzien van 6 maanden BOVAG garantie, een uitgebreide inspectie en vloeistoffencontrole, een nieuwe APK, schoonmaakbeurt en gratis tenaamstelling. Naar wens is tegen meerprijs ook een uitgebreide onderhoudsbeurt mogelijk met 1 jaar Europese CarProf pechhulp. Vraag een adviseur naar de specifieke voorwaarden of kom langs aan de Boddenkampsingel 2 in Enschede. Kijk voor het actuele aanbod op: www.bleekertwente.nl

CarProf garage
Klanttevredenheid en de juiste service voor iedere klant! Onze vakkundige receptionisten vormen de belangrijke spil in de communicatie met u als klant. Zo zal deze advies geven over het plannen van onderhoud en reparatie, compleet met een directe prijsopgaaf. Het bedrijf beschikt over een moderne werkplaats waar zij alle serviceaspecten uit kunnen voeren voor ieder merk. Ook kunt u bij ons terecht met uw lease-auto want CarProf werkt nauw samen met meerdere leasemaatschappijen. Goed onderhoud is belangrijk voor vele zorgeloze kilometers. U kunt er terecht voor onder meer een APK, regulier onderhoud, zomer/winterbandenwissel, reparatie en schadeherstel. CarProf kan een APK uitvoeren voor slechts 29,95 euro. Daarnaast bieden wij bij een onderhoudsbeurt 1 jaar Europese CarProf pechhulp aan voor slechts 29,95 euro.

Autoverhuur
Inqar Bleeker Autoverhuur heeft bijna alle merken voertuigen in de verhuur, zowel personenauto's, personenbussen en bestelwagens in diverse maten. U huurt al een auto voor slechts 25 euro per dag (inclusief BTW en 100 vrije kilometers). Voor reserveringen belt u: 088-73 07 536. Inqar Bleeker Autoverhuur heeft ook een vestiging in Hengelo. Bel met 088-73 07 530 of kijk op: www.inqar.nl

Bleeker Lease
Bleeker Lease is een universele en merk onafhankelijke leasemaatschappij. Met vele jaren ervaring in mobiliteit zijn wij in Twente voor bedrijven en organisaties een vertrouwde partner. Elke onderneming heeft zijn eigen specifieke wensen en eisen op het gebied van mobiliteit. Onze vaste contactpersonen beschikken over de kennis en mogelijkheden om hiervoor dé oplossing te bieden. Naast personenauto's van elk merk leveren wij maatwerkoplosssingen voor bedrijfswagens. Ombouw, inrichting, belettering en leasing op één adres. Dat is wat wij leasen zonder zorgen noemen! Bij ons staat niet alleen de auto, maar u als ondernemer met specifieke wensen en eisen voor uw onderneming centraal. Er zit geen verschil in onze auto's en die van andere leasemaatschappijen - het verschil zit in onze aanpak! Wij zijn net als u ondernemer en begrijpen dat flexibiliteit en creativiteit noodzakelijk zijn om succesvol te zijn. Dit betekent dat wij vaak een andere (extra) oplossing aanbieden waar u misschien niet eens aan gedacht had. Ga de uitdaging aan en neem contact met ons op om te zien hoe wij uw mobilteit kunnen verzorgen. Doordat wij landelijk groot inkopen op alle componenten van het leasecontract zijn wij volledig merk onafhankelijk. Wij kunnen dus elk merk en model leveren voor een scherpe prijs. Bovendien heben wij veel kennis in huis waarmee wij u altijd van een goed en eerlijk advies kunnen voorzien. Behalve kennis voor personenwagens is er ook een specialistische kennis aanwezig voor bedrijfswagens en de inrichting en eventuele ombouw ervan. Indien u dit wenst regelen wij alles voor u!

Veilig de weg op dankzij autobedrijf Bert de Leeuw

ENSCHEDE - Autobedrijf Bert de Leeuw helpt u om deze winter mobiel te blijven. Het garagebedrijf biedt een uitstekende service en klantvriendelijkheid, met onderhoud aan alle merken auto's.

In de winter krijgt de auto het zwaarder te verduren. Het loont dan ook om de auto op de belangrijkste punten vakkundig na te laten kijken bij autobedrijf Bert de Leeuw. Zaken zoals de staat van uw accu, werking van de remmen, banden, verlichting en vloeistofniveau worden hierbij nagekeken. Zo bent u er zeker van dat u ook onder uitdagende omstandigheden veilig de weg op kunt.

Sterk in onderhoud
Autobedrijf Bert de Leeuw hanteert een sterk concurrerend uurtarief waardoor de onderhoudskosten laag worden gehouden. Bij noodzakelijke reparaties worden de kosten vooraf besproken; alles gaat in goed overleg. Ook voor APK keuring, schadeherstel, het regelen van verzekeringszaken, een speciale uitlaatservice, remreparatie, koppelingrevisie en het monteren en balanceren van banden kunt u hier terecht.

Moderne werkplaats
In de uitstekend uitgeruste werkplaats beschikt Autobedrijf Bert de Leeuw over moderne diagnoseapparatuur voor het uitlezen van storingcodes en het resetten van service intervallen van de meeste auto's. Ook kunt u er terecht voor volledige airco service met geavanceerde apparatuur. Komt u eens langs, om kennis te maken, zien wat het bedrijf doet of voor het direct laten uitvoeren van een kleine reparatie of een Quick Service. Omvangrijkere reparaties worden op afspraak gedaan.

Maak een afspraak
Autobedrijf Bert de Leeuw is gevestigd aan de Mekkelholtsweg 99, Enschede. Tel.: 053 - 435 72 63. Kijk ook op: www.bertdeleeuw.nl

Gratis upgrade op Toyota C-HR

Foto: Jayson Fong - www.jaysonfong.com

TWENTE - Vanaf eind december is de nieuwe Toyota Coupé High Rider (C-HR) bij de dealer te zien, maar eerst kunt u nog volop profiteren van acties op de huidige C-HR.

Wanneer u nu naar de Toyota-dealer gaat voor de Toyota C-HR krijgt u een gratis upgrade naar de Style Ultimate-uitvoering. Door deze upgrade krijgt uw C-HR 18" lichtmetalen velgen, LED koplampen, LED mistlampen en LED achterlichten, parkeersensoren voor en achter, sequentiële LED knipperlichten voorzijde en instapverlichting, Go Plus navigatiesysteem, automatisch inparkeren, JBL premium audio met 9 JBL speakers inclusief subwoofer en een verwarmbaar stuurwiel. Deze actie loopt tot en met 30 november en kost u niets, maar heeft wel een waarde van maximaal 3.900 euro.

Nieuwe Toyota C-HR
De nieuwe versie van de C-HR is vanzelfsprekend verbeterd. Zo heeft Toyota onder meer de wielophanging verbeterd en in de auto is het stiller door betere geluidsisolatie. Toyota houdt de populaire handgeschakelde 1.2 Turbo benzine en 1.8 Hybrid motor vanzelfsprekend in het assortiment en voegt daar de nieuwe 2.0 High Power Hybrid motor met 184 pk aan toe. De 2.0 High Power Hybrid heeft een lagere uitstoot, maar wel de kracht van een dieselmotor. In vergelijking met de 1.8 Hybrid heeft de 2.0 High Power Hybrid maar liefst 50 procent meer vermogen, maar het verbruik stijgt met minder dan 10 procent.
De Active is de basisuitvoering en deze is leverbaar vanaf 28.295 euro. De meerprijs van de 2.0 High Power Hybrid ten opzichte van de 1.8 Hybrid bedraagt 995 euro.

Gratis Upgrade
De dichtstbijzijnde dealer is vindt u via www.toyota.nl. U bent hier eind december welkom voor de nieuwe C-HR, maar u kunt hier tot eind november ook genieten van de gratis upgrade van de C-HR naar de Style Ultimate-uitvoering.

Einde in zicht voor dode hoek?

TWENTE - De dode hoek is de schrik van iedere weggebruiker. Een fenomeen met een toepasselijk gekozen naam: wie zich in de dode hoek begeeft, loopt een risico op een aanrijding. Maar er is hoop; behoort de dode hoek op termijn tot het verleden?

De dode hoek is een probleem dat de afgelopen decennia steeds groter is geworden. Als gevolg van strengere veiligheidseisen en meer innovaties worden de A/B/C-stijlen van de gemiddelde auto steeds dikker. Niet verrassend, omdat al die airbags, sensoren, camera's en andere innovaties toch ergens ondergebracht moeten worden. Dit heeft wel als gevolg dat het zicht op bepaalde hoeken van de auto steeds minder is. Automakers proberen dit door middel van sensoren te verbeteren, maar ook deze geven niet altijd een goed beeld van wat er daadwerkelijk in de dode hoek zit.

Nieuwe uitvinding
Een mooie nieuwe uitvinding kan hier wellicht verandering in brengen. Innovatie komt soms vanuit een onverwachte hoek; in dit geval een creatief denkende 14-jarige tiener uit de Verenigde Staten. Deze Alaina Gassler bedacht voor een wetenschapswedstrijd een systeem waarbij een digitale camera in de A-stijl geplaatst werd aan de passagierskant. Ze koppelde deze aan een kleine projector, die het beeld van de camera op de A-stijl projecteert. Het effect is haast magisch te noemen: je kunt door de stijl heen kijken. Dankzij een speciale reflecterende stof op de stijl is het beeld goed zichtbaar voor de bestuurder, zonder dat het voor anderen hinderlijk is. Het concept is nog niet optimaal, maar het toont wel aan dat er creatieve oplossingen mogelijk zijn voor deze gevaarlijke dode hoek.

De populaire bedrijfswagen van Opel gaat op de elektrisch toer

Opel Vivaro-e

De elektrische Opel Vivaro-e komt in 2020 op de markt. De fabrikant heeft verder bekend gemaakt in 2021 met een Combo-e te komen en het doel is om in 2024 van alle Opel-modellen een elektrische versie te hebben.

Voor de Opel Vivaro-e kunt u kiezen uit twee batterijen. De eerste is een 50 kWh-batterij en een actieradius van 200 km. De tweede mogelijkheid is een 75 kWh-batterij, die goed is voor 300 km (WLTP).

Succesnummer
De elektrisch aangedreven Opel Vivaro-e is de volgende pijler in het succesverhaal van de lichte bedrijfswagen, die in 2001 geïntroduceerd werd. Van de eerste generatie zijn meer dan 650.000 exemplaren verkocht. Van de vernieuwde Opel Vivaro die in 2014 op de markt kwam, zijn tot halverwege 2019 circa 310.000 stuks aan de man gebracht.

Meer mogelijkheden
De geheel nieuwe Opel Vivaro staat bij de Nederlandse dealers voor prijzen vanaf € 17.999,- (exclusief BTW en BPM). Het model is nu beschikbaar in drie lengtevarianten in plaats van twee. Het maximum laadvermogen van 1.400 kg is met 200 kg toegenomen, terwijl het trekgewicht (geremd) van 2.500 kg zelfs 500 kg hoger ligt dan dat van de vorige Vivaro.

Comfort
Andere belangrijke vooruitgang is te vinden op het gebied van comfort en veiligheid. De Opel Vivaro is leverbaar met allerlei geavanceerde systemen, zoals IntelliGrip adaptieve tractiecontrole, een achteruitrijcamera met 180 graden beeld, het Multimedia Pro infotainmentsysteem, sensorgestuurde schuifdeuren en een FlexCargo-doorlaadluik.

Ga voor meer informatie over de Opel Vivaro-e, de volledig elektrische bedrijfswagen die onder andere ideaal is voor emissievrije stadsdistributie, naar uw dealer.

Rijk uitgeruste Fiat Tipo Street ideaal voor Nederlandse markt

De Fiat Tipo Street is uitermate geschikt voor de Nederlandse markt door zijn rijke uitrusting, zee aan binnenruimte, strakke design, 5 jaar kilometervrije garantie en zijn vanafprijs van 20.695 euro.

De Fiat Tipo is ontwikkeld met het oog op functionaliteit, maar dan wel in een Italiaans jasje verpakt. De Fiat Tipo biedt naast een rijke standaarduitrusting veel ruimte. De Tipo Hatchback is met 440 liter bagageruimte de ruimste in zijn segment, evenals de Tipo Stationwagon met 550 liter. De betrouwbare 1,4 liter motor levert 95 pk en is gekoppeld aan een handgeschakelde zesversnellingsbak.

Standaard
De standaarduitrusting van de Fiat Tipo Street omvat onder meer airconditioning, Uconnect radio met Bluetooth connectie, infodisplay, in hoogte verstelbare bestuurdersstoel, in hoogte en diepte verstelbaar stuurwiel, centrale portiervergrendeling, in delen neerklapbare achterbank, zwart gelakte elektrisch bedienbare en verwarmbare buitenspiegels, 16" zwart gelakte lichtmetalen velgen en ESC (Electronic Stability Control) met Hill Holder en Trailer Sway Control.
Standaard op de Stationwagon-uitvoering zijn onder meer dakrails, 'Flip&Fold' achterbank en een handig schot dat de bagageruimte desgewenst in twee verdeelt. Achterin de bagageruimte kunnen de zijwandjes van de opbergvakken worden verwijderd, zodat de volledige breedte van de bagageruimte kan worden benut.

Ga snel naar uw dealer voor meer informatie.

Renault heeft de prijzen van de nieuwe Captur bekendgemaakt

Foto: yannick brossard

De nieuwe Renault Captur staat begin december in de showroom van de dealer en is nu al te bestellen. De prijs: vanaf 21.590 euro.

De Captur is de bestverkochte compacte SUV en dat belooft wat voor de vernieuwde versie, die nog veelzijdiger is. De nieuwe Captur komt nu op de markt met de keuze uit drie motoren en vijf uitvoeringen. Later wordt dit nog uitgebreid met de E-TECH plug-in hybride en Bi-fuel versies.

Drie motoren
De TCe 100 is een benzinemotor met een vermogen van 101 pk en is altijd gekoppeld aan een handgeschakelde vijfversnellingsbak. Daarnaast wordt de TCe 100-motor begin 2020 ook leverbaar als Bi-Fuel variant die rijdt op LPG en benzine.
Voor meer kracht en verfijning is er de TCe 130 GPF met een vermogen van 131 pk. Deze benzinemotor is naar wens te combineren met een handgeschakelde versnellingsbak of automatische EDC-transmissie.
De derde motorvariant wordt gevormd door de TCe 155 EDC GPF. Deze is met een vermogen van 154 pk de krachtigste in het aanbod en standaard gekoppeld aan een automatische EDC-transmissie.
In het voorjaar 2020 wordt de Captur – als eerste model van Renault – leverbaar met de nieuwe E-TECH plug-in hybride aandrijflijn.

Vijf uitvoeringen
De basisprijs vanaf 21.590,- euro geldt voor de Captur TCe 100 in de uitvoering Life. Na de Life volgen nog de uitvoeringen Zen, Intens en Edition One. De uitvoering Initiale Paris is alleen leverbaar in combinatie met de TCe 130 GPF en TCe 155 EDC GPF. Deze laatste combinatie heeft standaard de meeste extra's en zonder extra opties is deze voor een vanafprijs van 34.490 euro van u.

Twee gelimiteerde uitvoeringen van de Mitsubishi Outlander

Mitsubishi heeft de Outlander Limited en de Outlander Limited+ gepresenteerd. Twee gelimiteerde uitvoeringen die zich onderscheiden door de riante standaard uitrusting met onder andere zeven zitplaatsen, een krachtige 2,0-liter benzinemotor met 150 pk en 6-traps CVT-automaat met schakelflippers en Sports Mode.

De Mitsubishi Outlander Limited is onder andere uitgerust met two-tone 18-inch lichtmetalen wielen, Bi-led-koplampen en led-mistlampen. Ook het interieur biedt u veel met stoelen die bekleed zijn met ComfortTec leder, stoelverwarming voor, stuurwielverwarming, dual-zone climate control en het SDA-multimediasysteem met smartphonekoppeling voor Android Auto en Apple Carplay. Verder ontbreken veiligheidssystemen als Blind Spot Warning, de innovatieve Multi Around Monitor, Rear Cross Traffic Alert en parkeersensoren niet. En voor uw gemak is er nog de elektrisch bedienbare achterklep, elektrisch bedienbaar panoramisch schuif-/kanteldak, keyless entry.
Limited+
Nog meer luxe en comfort vindt u bij de Outlander Limited+ met zwart leder beklede stoelen en een Rockford Fosgate premium audiosysteem met negen speakers en 710 Watt muziekvermogen. De veiligheidsuitrusting is uitgebreid met Adaptive Cruise Control, Forward Collision Mitigation, Lane Departure Waring en Automatic High-Beam.

De Mitsubishi Outlander Limited is verkrijgbaar vanaf 38.990 euro. De Outlander Limited+ begint bij 43.490 euro.

Try and Buy bonus tot 5.000 euro op Hyundai-modellen

TWENTE - Hyundai: fijn weggedrag, mooie prestaties, zuinige, stille motoren en een comfortabele interieur. Nog liever laat Hyundai u echt zélf kennismaken met al deze voordelen. Daarom profiteert u nu van de Try and Buy bonus tot wel 5.000 euro.

Vanaf het moment dat u plaatsneemt achter het stuur van een Hyundai bent u verkocht. Het merk heeft een aantrekkelijk gamma van innovatieve, praktische auto's voor elke gebruiker. Tijdens de Try and Buy actie die nog tot en met november loopt ontvangt u een tijdelijk voordeel van 5.000 euro op uw gekozen auto. Ruilt u een auto in? U kunt ook nog eens gebruik maken van de 50/50 deal voor een extra scherpe aanbieding. Vraag voor uw precieze wensen een geheel vrijblijvende offerte op bij uw dealer en kom langs voor een proefrit.

Oplopend voordeel
De Try and Buy Bonus is afhankelijk van uw gekozen Hyundai. Dit begint al bij een aantrekkelijke 1.000 euro bonus op de Hyundai Ioniq HEV, die leverbaar is vanaf 26.995. Bij de Hyundai i10, i20 en i30 loopt deze bonus al op tot 1.500 euro. Hyundai's sportief gelijnde Kona crossover is dankzij 2.000 euro bonus leverbaar vanaf 20.495 euro. Het grootste Try and Buy bonusvoordeel pakt u op de eveneens riante Hyundai Tucson. Met een voordeel van maar liefst 5.000 euro staat deze klaar voor u vanaf 31.995 euro.

Goed advies
Kijk voor meer informatie over deze actie en de modellen op www.hyundai.nl. Hier vindt u ook de dichtstbijzijnde dealer, die u graag een passend en vrijblijvend advies kan geven.

Veel inruilvoordeel op de Suzuki Vitara en S-Cross

TWENTE - Overweegt u om binnenkort een Suzuki Vitara of S-Cross aan te schaffen? U profiteert nu van een tijdelijk extra inruilvoordeel van 2.000 euro.

Let wel: het gaat om een aanbod specifiek op voorraadmodellen van de Suzuki Vitara 1.4 Boosterjet en S-Cross 1.4 Boosterjet.

Vitara
De Suzuki Vitara is een praktische allrounder. Mooie prestaties en een praktisch bruikbare auto die ook voorzien is van de nodige innovaties. Ook een perfecte reisauto; zo was de Kampeer en Caravan Kampioen in oktober vol lof over de Vitara 1.4's prestaties. De compacte 1.4 liter benzinemotor met turbo levert een mooie balans tussen prestaties en economisch rijgedrag. Leverbaar vanaf 27.449 euro.

S-Cross
De S-Cross biedt naast veel ruimte ook een luxe uitstraling en extra veel comfort. U profiteert van een aangenaam hoge instap en zitpositie. Met vijf volwaardige zitplaatsen en 430 liter bagageruimte komt u niet snel ruimte tekort. De vernieuwde S-Cross kreeg een sportief gelijnd exterieur, waarbij de mooie chromen grille hem een imposant uiterlijk geeft. Leverbaar vanaf 28.299 euro.

Kom langs
Wilt u meer weten over de actie? Ga naar uw Suzuki dealer of kijk op www.suzuki.nl.

Voordeel op Nissan Qashqai

TWENTE - Overweegt u om een nieuwe Nissan Qashqai aan te schaffen? Dan is november hét moment! U profiteert deze maand nog van aantrekkelijke extra korting op diverse uitvoeringen.

De Nissan Qashqai is Nissan's ultieme SUV. Een perfecte combinatie van praktisch gebruik, mooie prestaties en betrouwbaarheid. Niet verrassend lieten vele kopers zich al overhalen. Een sportieve uitstraling en Nissan's Intelligent Mobility technologieën dragen zorg voor optimaal rijplezier en veiligheid.

Korting
Momenteel is de Nissan Qashqai N-Motion DIG-T 140 uitvoering extra scherp geprijsd. Deze heeft onder meer de mooie LED-koplampen en 19" lichtmetalen velgen voor een sportief karakter. U ontvangt nu 2.750 euro korting op de catalogusprijs met nog eens 1.000 euro extra N-Motion korting. Hiermee staat deze auto voor u klaar vanaf een zeer scherpe 31.140 euro.

Scherpe prijs
Bent u op zoek naar de allerbeste prijs voor een Nissan Qashqai? Momenteel is ook de Nissan Qashqai Visia DIG-T 140 leverbaar met een riante 2.750 euro korting. De actieprijs is dan 25.640 euro.

Kom langs
Deze actieprijzen zijn nog geldig tot en met 30 november. Kom langs voor een vrijblijvende proefrit bij Autobedrijf Lesscher aan de Zilverstraat 5 in Hengelo.

Waardeer het, repareer het!

We zijn tegenwoordig best verwend als het om auto’s gaat. Veel mensen rijden hooguit een jaartje of 4 in een auto en dan is het weer tijd voor een opvolger. Maar dat is lang niet altijd verstandig, zeker niet als we ook nog eens milieubewust om willen gaan met onze heilige koe. Het milieu zou er namelijk best eens mee gediend kunnen zijn om zo lang mogelijk met een voertuig door te rijden. Als je bedenkt hoe vervuilend het bouwen van bijvoorbeeld een elektrisch voertuig als een Tesla is, lijkt het juist een uitdaging om traditionele benzine- en dieselvoertuigen langer dan 15 of 20 jaar mee te laten gaan. En dat kan, want motoren gaan veel langer mee dan vroeger en roest is al lang niet meer de belangrijkste reden om een oudere auto naar de sloop te brengen.

Zo’n Tesla is pas na 10 jaar CO2 neutraal. Als je dan realiseert hoe belastend het maken van accu’s voor zo’n auto is, moeten we ons afvragen of dat soort voertuigen wel een oplossing zijn voor het milieu. Het is een utopie om te denken dat we de huidige verbrandingsmotoren met een jaartje of 15 helemaal uit het straatbeeld kunnen laten verdwijnen. Waarom proberen we dan niet oudere auto’s langer mee te laten gaan en minder gloednieuwe te (ver)kopen?

Het is best de moeite waard om eens kritisch naar onze wegwerpmaatschappij te kijken en het milieu minder te belasten als we gebruiksvoorwerpen weten te maken die zo lang mogelijk mee gaan. En dat geldt dan niet alleen voor auto’s en motorfietsen, maar ook voor elk ander apparaat dat we gebruiken in ons dagelijks leven. Hoe langer in leven, des te schoner is het apparaat en dus ook onze auto. Voor een echte autoliefhebber levert dat dan ook een mooi gevarieerd straatbeeld op met meer old- en youngtimers op de weg. Voor garagebedrijven kan het ook aantrekkelijk zijn om naast verkoop van nieuwe auto’s meer reparatiewerkzaamheden uit te kunnen voeren. Veel onderhoud kent een nieuwe auto in de eerste jaren immers ook niet. Daarom, waardeer die oude auto’s en repareer ze!

Auteur:
Pieter Hof uit Boekelo is Saabliefhebber en lid van het bestuur van de Historische Automobiel Vereniging HAV. Facebook.com/twentsesaabvrienden en Facebook.com/HAVmedia. Foto: Wikimedia Commons/Rudolf Stricker