Hart van Haaksbergen

27 september 2019

Hart van Haaksbergen 27 september 2019


Nomineer vrijwilligers voor Vrijwilligersprijs

HAAKSBERGEN - Vrijwilligers zijn het smeermiddel van de samenleving. Ze zijn 'onbetaalbaar' voor alles wat ze doen. Sportclubs, culturele activiteiten, lokale evenementen groot en klein; veel zou niet mogelijk zijn dankzij de belangeloze inzet van Haaksbergenaren zelf. Om hen te eren voor hun inzet organiseert de gemeente op zaterdag 7 december weer de vrijwilligersavond.

In Theater De Kappen zal de gemeente stil staan bij het belang van al deze vrijwilligers. Iedereen die in Haaksbergen actief is als vrijwilliger is dan ook van harte welkom bij dit gezellige feestje.

Vrijwilligersprijzen
De gemeente moedigt iedereen aan om een lokale vrijwilliger of vereniging te nomineren voor de jaarlijkse vrijwilligersprijs. Er worden dit jaar weer drie verschillende vrijwilligersprijzen uitgereikt, namelijk de Vrijwilliger van het Jaar 2019, Vrijwilligersorganisatie van het jaar en het Jong Vrijwillig Talent.

Nomineren
Inwoners, verenigingen en instellingen kunnen een individuele (jonge) vrijwilliger of vrijwilligersorganisatie nomineren voor deze vrijwilligersprijzen. Dit kan door het online aanmeldingsformulier in te vullen via www.haaksbergen.nl/vrijwilligersprijs. Daarnaast is het nominatieformulier ook af te halen bij de Noaberpoort, het gemeentehuis, theater De Kappen, het gemeenschapshuis in Sint Isidorushoeve en de Trefkoel in Buurse. Het is wel belangrijk om de ingevulde formulieren vóór vrijdag 1 november in te leveren. Het Comité Vrijwilligersprijs zal dan alle inzendingen beoordelen. De jury van gemeenteraadsleden kiest de uiteindelijke winnaars.

Steeds belangrijker
De Twentse gemeenten zien een groot belang om vrijwilligerswerk zo goed mogelijk te ondersteunen. Het is namelijk een gegeven dat er door de terugtrekkende rol van de overheid een grotere mate van zelfredzaamheid in de gemeenschap nodig is. Waar vroeger met subsidies nog veel bekostigd werd, moeten vrijwilligers tegenwoordig veel meer zelf uitvoeren. Zo is de druk op mantelzorgers groter geworden door terugtrekkende professionele zorg.

Schrijf u in voor een woningbouwkavel in Haaksbergen

HAAKSBERGEN - "Uw dromen hoeven geen luchtkastelen te zijn". De gemeente Haaksbergen biedt de komende tijd weer meer woningbouwkavels aan. Haaksbergenaren die in de nabije toekomst graag willen bouwen in hun gemeente kunnen zich nu inschrijven voor een bouwkavel.

De komende tijd zal weer volop gebouwd worden in Haaksbergen. Dit is nodig ook; landelijk gezien horen we immers steeds meer over de overspannen woningmarkt, waardoor zowel kopers als huurders klem zitten. Deze krapte kan in ieder geval deels opgelost worden door concreet meer te bouwen en zo wat druk van de ketel af te halen. Diverse projectontwikkelaars hebben inmiddels vergevorderde bouwplannen op de rol staan. Ook de gemeente Haaksbergen zelf gaat op korte termijn weer bouwkavels uitgeven. Haaksbergenaren hebben dan de mogelijkheid om zelf hun droomhuis naar wens te laten bouwen.

Lijst
De gemeente wil graag potentiële kopers toevoegen aan de gegadigdenlijst. Mensen op deze lijst worden namelijk als eerste benaderd wanneer de kaveluitgifte kan beginnen of woningen beschikbaar zijn. De gegadigdenlijst is van toepassing voor zowel gemeentelijke bouwkavels, maar ook voor projecten van projectontwikkelaars.

Plannen
Het aanmelden voor de gegadigdenlijst kan via een digitaal formulier invullen via de website van de gemeente: www.haaksbergen.nl/bouwkavels. U kunt een formulier invullen voor Haaksbergen, maar ook de kernen Buurse en Sint Isidorushoeve. Let wel: het is belangrijk dat u een sociale of economische binding hebt met Haaksbergen, bijvoorbeeld omdat u er al woont of werkt. Het inschrijven voor deze lijst kost eenmalig 100 euro en daarna 25 euro per jaar. Wie meer wil weten kan contact opnemen met Sureyya Aksoy van de gemeente via (053) 573 45 67. Mailen kan ook: s.aksoy@haaksbergen.nl.

Jaargang: 5 • Nr 231• Wk 39

Grolsch Veste staat bol van de ondernemers op 5 november

ENSCHEDE - Op 5 november wordt weer een ondernemersbeurs gehouden in het stadion van FC Twente. Dit is één van de vele manieren waarop De Netwerkvloer ondernemers ondersteunt bij het opbouwen en vergroten van een netwerk.

Tijdens de ondernemersbeurs zijn er veel verschillende branches aanwezig en elke ondernemer kan zich effectief presenteren op de beurs. Wanneer u zich als exposant aanmeldt voor de ondernemersbeurs wordt u vanuit De Netwerkvloer ondersteund met onder andere kennissessies, social media campagne en een eigen uitnodigingsflyer waarmee u zakenrelaties kunt uitnodigen om de ondernemersbeurs te bezoeken. Ook wordt u als exposant uitgenodigd om een week voorafgaand aan de beurs deel te nemen aan de exposantenavond. U krijgt dan de mogelijkheid om alvast kennis te maken met de mede-exposanten. Tijdens de exposantenavond wordt u ook getrakteerd op inspirerende sprekers en een stadiontour.

Aanmelden
U kunt deelnemen aan de ondernemersbeurs als exposant door u aan te melden via www.denetwerkvloer.nl/deelnemen. U krijgt dan bovengenoemde voordelen en meer. U kunt natuurlijk er ook voor kiezen om als bezoeker naar de ondernemersbeurs te gaan. Aanmelden als bezoeker doet u via www.denetwerkvloer.nl/bezoeken. Dat geeft u de mogelijkheid om met ondernemers uit diverse branches in contact te komen en u kunt bijvoorbeeld deelnemen aan speeddate sessies. De ondernemersbeurs in de Grolsch Veste bezoeken kan op 5 november tussen 13.30 en 17.30 uur.

Column

Twente

Wat doet de regio nog? Van een insider hoorde ik, dat ze nog actief zijn in het openbaar vervoer (meer dan de helft van hun werkzaamheden), geestelijke gezondheidszorg (vertrekt binnenkort), stimulering economie (hoeft op dit moment niet, wat doen de acquisiteurs nu?) en de agenda van Twente (een nagenoeg lege subsidiepot). Er is geen directeur meer (de interimmer is opgestapt), de ambtenaren zijn verdeeld over andere locaties en organisaties, de bestuursvoorzitter heeft zijn handen vol aan hooligans, gelden van het rijk drogen op en kunnen bovendien gemakkelijk op een andere manier verdeeld worden dan via de regio.

Kortom, op zijn minst een onderzoek naar nut en noodzaak van de regio waard. Het opvallende is dat alle leden hiermee akkoord zijn gegaan, alle 14. Meestal springt er wel een kikker uit de kruiwagen. Maar er is meer verbazingwekkends; het regiobestuur heeft de Twentse gemeentesecretarissen gevraagd het onderzoek uit te voeren en deze brengen deze week een verslag uit van hun werkzaamheden en doen niet alleen aanbevelingen voor een nieuw bestuursmodel, maar ook voor een andere bestuurscultuur. Twente moet meer doen en minder praten. Een andere focus van beleid noemen ze dat en begonnen moet worden met de arbeidsmarkt, daarna bereikbaarheid en innovatie.

Wat opvalt is de oorverdovende stilte over de regio. Bij het begin van elke vergadering van de Stedelijke commissie in Enschede vraagt de voorzitter al jarenlang of er nog mededelingen van de regiovertegenwoordiger zijn. Zelden. Want er zijn wel vragen natuurlijk, al was maar die ene vraag: Blijft Enschede voorzitter van de nieuwe regio? Tot voor kort zorgde in elk geval Enschede er wel voor, dat de belangen van de hoofdstad van Twente voldoende aandacht kregen, maar tot nu toe geen kik over het onderzoek. Tot afgelopen maandag. Op de voorpagina van een uiterst dunne Tubantia stond een artikel over de regio met als kop: "Focus nodig voor Twente" met daarin een paar conclusies uit het secretarissenonderzoek en ook, toevallig of niet?, een onderzoek van oud-VVD kamerlid Han ten Broeke. Had Han ook een opdracht gekregen? Hij had in elk geval 50 ondernemers geïnterviewd. Wat een kans voor het ex-kamerlid. Beide rapporten schijnen tot dezelfde conclusie te komen; er wordt te veel geouwehoerd in het Oosten van Nederland en te weinig gedaan. Dat komt door het gigantische ons-kent-ons netwerk, zeggen ze.

Het is ook nooit goed. Eerst is een netwerk prima en nu remt het de economische ontwikkeling af. Een organisatiecultuur verander je niet in een paar jaar. Ik denk dat de secretarissen, de bestuurders te "soft" vinden. De secretarissen hebben gelijk; het kan best wat zakelijker. Maar een netwerk heb je ook nodig.

Zal niet gemakkelijk voor Han zijn, zo'n cultuuromslag.

Jan Visser

Gezellige wijkverkoop in Ruwenbos Enschede

ENSCHEDE - De Enschedese wijk Ruwenbos sluit de zomer af met een mooie schoonmaak; alle zolders, kelders, garages en bergruimtes worden weer op de kop gezet voor de garagesale!

Dit jaar is de tweede keer dat de mooie wijk Ruwenbos dit organiseert. U bent op zondag 29 september tussen 10.00 en 13.00 uur van harte welkom om door hele wijk heen te komen snuffelen. Van alles zal er te koop zijn; van huisraad tot speelgoed, electronica, kleding en nog veel meer. Wie weet wat u voor leuks en moois u aan zult treffen op de opritten...

Ruwenbos
De wijk Ruwenbos is een kleine wijk in het zuidwesten van Enschede, gelegen tussen de Haaksbergerstraat, Boswinkel en de A35. Voor wie met de navigatie komt: de straat Mastbos is lokaal gelegen in de kleine wijk.

Laat uw sap persen bij 't Niej'nhoes

BUURSE - Vers sap van eigen fruit; onweerstaanbaar lekker en gezond! Hebt u ook eigen fruitbomen? Laat dan uw eigen sap persen op zaterdag 28 september bij groencentrum 't Niej'nhoes in Buurse.

Deze dag is de Twentse Sapmobiel te vinden bij 't Niej'nhoes. U kunt diverse soorten fruit laten persen tot pakken sap. Deze zijn dan minimaal 12 maanden houdbaar. Het sap wordt gepasteuriseerd zonder verdere toevoegingen. Honderd procent puur sap van uw eigen bomen, klaar terwijl u wacht. Het persen en verpakken kost slechts 1 euro per liter. Kijk voor meer informatie over het persen op www.twentsesapmobiel.nl.

Proeven en korting
Tevens kunt u tijdens deze persdag gratis fruitsap proeven. Groencentrum 't Niej'nhoes heeft daarnaast ook een speciale aanbieding op deze dag: u ontvangt 30 procent korting op alle fruitbomen en kleinfruit!
Kom langs
Groencentrum 't Niejn'hoes is gevestigd aan de Broekheurnerweg 35, 7481 PX in Buurse. Kijk ook op: www.groencentrumbuurse.nl

Prachtige najaars-collectie bij Lincherie

ENSCHEDE - Lincherie laat je komende zondag 29 september graag de prachtige nieuwe najaarscollectie zien. Kom deze bewonderen tijdens een mooie modeshow in de Haverstraatpassage.

De modeshow vindt plaats om 13.30, 14.30, 15.30 en 16.30 uur. Ontdek de nieuwste trends op lingerie-gebied dit najaar. Ook in de winkel van Lincherie zelf ben je van harte welkom; zij verwennen je graag met een hapje en drankje. Lincherie is gevestigd aan de Haverstraatpassage 29 in Enschede. Geopend op deze koopzondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Vroo riepe, vroo rot.
Vroo wies, vroo zot.

Maandag 30 sept. 10.00 uur

Pasar Malam Azië in Enschede!

ENSCHEDE - Azië is dichterbij dan je denkt! Dit kleurrijke 3-daagse evenement vol beleving is van 27 tot en met 29 september mee te maken in Hangar 11 (Vliegveld Twenthe) Enschede. ''Het mooiste Oosterse festival om te shoppen, smullen en swingen, iedereen is welkom!"

Vrijdag 27 september is om 13.00 het startschot van Pasar Malam Azië. "Swingend de eerste dag in met de Relight band, gevolgd door Bad Habit en Roy Tuhumury. Dit is een mooie voorbode voor de rest van de dagen, waar diverse optredens plaatsvinden. ''Zaterdag gaan alle voetjes van de vloer bij de populaire band Remmenlos, Familiair en Justine Pelmelay en is er een mooie fashionshow uit Indonesië met bijzondere 'batik' artikelen. Zondag onder andere de band Lexenfrech en entertainer Gordon Smith!''

Alle leeftijden
Deze drie dagen valt er van alles te beleven voor jong en oud. "Sfeervol shoppen over de grote Aziatische markt, met unieke artikelen uit alle werelddelen inclusief medium- en massagestands. Heerlijke geuren nodigen uit om te smullen bij de vele exotische food-stands, van Oriëntaalse maaltijden en snacks tot aan tropische drankjes, ijsjes en vruchten." Bezoekers kunnen genieten van swingende livemuziek en wervelende dansshows uit onder andere Indonesië, Tahiti en Hawaii. Bewonder de mooiste decoraties en sta oog in oog met het imposante tempeldecor, waar de twinkelende sterrenhemel en flitsende showbelichting je betoveren.

Tickets
De prijs voor een dagticket inclusief gratis drankmunt is €8,50, voor 65+'ers is het €7,50 en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar €6,50. Natuurlijk kunt u ook alle drie de dagen gaan voor €19,50. Parkeren is gratis! Tickets zijn aan de kassa te koop (alleen contant, geen pin). Meer informatie is te verkrijgen via www.azie-events.nl

De boodschap is duidelijk: "Proef, geniet en beleef de culturele rijkdom bij Pasar Malam Azië. U komt toch ook?"

Fysiotherapie op Ontmoetingspark Rigtersbleek

ENSCHEDE - Vanaf het seizoen 2019-2020 is Fysiotherapie On The Move de nieuwe partner van v.v. Rigtersbleek op het gebied van fysiotherapie en leefstijl.

Voorzitter Sara Nijenhuis: "Wij willen alle doelgroepen op ons Ontmoetingspark met één partner kunnen bedienen. Gezien de verschillende doelgroepen, van jong tot oud en met daarbij behorende specifieke vraagstukken, vergt dit veel van een organisatie. Het aanbod van Fysiotherapie On The Move sluit hierbij zeer goed aan."
On The Move
On The Move behandelt haar patiënten aan de Voortsweg, het Volkspark en vanaf september dus ook op Ontmoetingspark Rigtersbleek. Laura Lutjes, eigenaar van On The Move: "We zijn ontzettend blij met deze mooie samenwerking. Rigtersbleek beschikt over een prachtige accommodatie, heeft mooie ambities en heeft net als ons het doel om alle mensen te helpen en ondersteunen. We zijn blij dit op meerdere fronten te kunnen doen!"

Voor iedereen
On The Move zorgt allereerst voor een fysiotherapeut bij zondag Heren 1 en VR1 van v.v. Rigtersbleek. Buiten deze momenten om is het voor iedereen mogelijk om op het Ontmoetingspark gezien te worden door de fysiotherapeuten Mark en Lizzy. Zij lopen rond in herkenbare kleding en kunnen altijd aangesproken worden. Daarnaast is het mogelijk om een afspraak te maken bij On the Move. Laura: "Het is mooi dat we dichtbij de leden van de club staan. Bovenal biedt het ook voor de inwoners uit de wijk en in de omgeving de mogelijkheid om op het Ontmoetingspark een fysiotherapieafspraak te plannen."

Kidsfit
Laura: "We willen de leden, en ook de bewoners in de wijk, van dienst zijn met onze praktijk op het Ontmoetingspark. Naast onze behandelingen en specialisaties willen we extra programma's aanbieden voor verschillende doelgroepen." Sinds kort is Kidsfit van start gegaan: Onder de deskundige begeleiding van de fysiotherapeuten van On The Move gaan de kinderen een uur lang aan de slag. Dit kan op de maandag en woensdag van 15.30 tot 16.30 uur op het Ontmoetingspark. "Samen en individueel wordt er gewerkt aan de doelen én wordt er vooral ook plezier beleefd met sport- en spelvormen. Alle kinderen zijn welkom en we passen het programma aan op de deelnemers." Er zijn geen kosten aan verbonden en voor meer info of aanmelding kan contact opgenomen worden met On The Move.

Kijk op www.rigtersbleek.nl/ontmoetingspark#onthemove voor meer informatie.

Herfstvakantiepakket; korting op beide thuiswedstrijden

ENSCHEDE - In de aanstaande herfstvakantie speelt FC Twente twee thuiswedstrijden. Zaterdag 19 oktober komt Willem II op bezoek en vrijdag 25 oktober komt FC Emmen op bezoek in De Grolsch Veste.

Speciaal voor deze twee thuiswedstrijden is er het herfstvakantiepakket. Wanneer je kaarten besteld voor beide wedstrijden, ontvang je € 10,- korting in totaal (€ 5,- korting per wedstrijd). 2 wedstrijden voor maar €30,-, Kidsclub- en Young Reds-leden al voor €10,- Met het herfstvakantiepakket bezoek je vanaf € 30,- de twee thuiswedstrijden. Leden van de Kidsclub en Young Reds betalen met het herfstvakantiepakket maar € 10,- in plaats van € 20,- voor twee wedstrijden. Wanneer je online kaarten besteld via kaartverkoop.fctwente.nl wordt de korting automatisch toegepast wanneer je kaarten voor beide wedstrijden koopt.

Grootste opruiming met hoge kortingen

Foto: Jowin Boerboom

HENGELO - Kom naar de grootste opruiming van het jaar met super kortingen!

Tijdens het MotoPort Hengelo SuperSale weekend profiteer je van hoge kortingen tot maar liefst 50% op geselecteerde motorkleding, accessoires, helmen en laarzen. Ook hebben we diverse motoren voor Super interessante prijzen. Van splinternieuw, net nieuw ingereden motorfietsen (demo's) tot mooie occasions gaan met dikke kortingen de deur uit. Dus geef gas voor Super Deals! Op=op!

Openingstijden

Onze openingstijden tijdens de SuperSale zijn:
vrijdag 4 oktober van 09:00 tot 18:00 uur;
zaterdag 5 oktober van 09:00 tot 17:00 uur;
zondag 6 oktober van 11:00 tot 17:00 uur.

Je vindt MotoPort Hengelo aan de Enschedesestraat 210 in Hengelo. Neem ook eens een kijkje op www.motoporthengelo.nl

De wolf is terug

HAAKSBERGEN - Ivo Kamphuis is met zijn expositie 'De wolf is terug' tot 13 oktober te zien in Kunstzaal Achterom.

Ivo Kamphuis (1967) is een uniek kunstenaar. Hij past zijn levenshouding volledig op zijn werken aan. Kamphuis haalt zijn inspiratie uit de natuur. Tijdens trektochten door Scandinavië, Schotland en het Nederlands-Duitse grensgebied leeft hij als avonturier alleen in de natuur en tekent geïnspireerd door zijn omgeving. Hoe hij de natuur en de dieren beleeft en interpreteert, ontdek je op deze expositie. Direct na zijn studie aan de AKI (1988-1993) kreeg Kamphuis erkenning door drie stipendia van het Mondriaan Fonds. Kom langs op zaterdag of zondag aan Sterrebosstraat 2, 14.00-16.30 uur geopend.

Modeshow Haverstraatpassage

ENSCHEDE - Zondag 29 september zie je de grootste modeshow in Enschede. Thema: 'Najaar op de Catwalk'.

Ben je benieuwd naar de nieuwe najaarsmode, kom dan zeker kijken naar de grote Modeshow aan de Haverstraatpassage. Met medewerking van de ondernemers wordt de rode loper uitgerold om de laatste trends voor het voetlicht te brengen. Tijden van de shows: 13.30, 14.30, 15.30 en 16.30 uur.

Heel Euregio bakt

ENSCHEDE - In navolging van de populaire serie 'Heel Holland bakt', is het tijd voor een grensverleggende editie, namelijk 'Heel Euregio bakt'!

In het kader van 'Die Tolle Woche' gaan op zondag 29 september 100 amateurbakkers het tegen elkaar opnemen om hét perfecte Euregio gebakje te maken. De baksels worden beoordeeld door een vakjury. Tijdens de feestelijke finale worden de beste taarten gepresenteerd, waarna de winnaar uit de bus zal komen. Deze mag zich een jaar lang Euregio-meesterbakker noemen en kan rekenen op eeuwige roem. Locatie: Grote kerk, Oude Markt 31. Tijd: 11.45-15.30 uur. De inschrijving voor deelnemers is al gesloten.

Die Tolle Woche

Enschede organiseert als stad vlakbij de Duitse grens 'Die Tolle Woche'. 'Das Schöne passiert wenn Man Grenzen passiert'. Beleef het van 28 september tot en met 6 oktober. Zie het complete programma: www.dietollewoche.eu

Houten tafels naar wens bij Tafelmagazijn in Vriezenveen

VRIEZENVEEN - Hout brengt warmte in je interieur; een gevoel van sfeer en geborgenheid. Een mooie houten tafel is dan ook een belangrijk middelpunt in ieder interieur; waar je eet en elkaar ontmoet. Om uw perfecte tafel te vinden kunt u goed terecht bij het Tafelmagazijn.

Via de website www.tafelmagazijn.nl en de showroom in Vriezenveen kunt u zich perfect oriënteren op de beste tafel voor uw specifieke interieur. Er is een riante voorraad; van groot tot klein en in diverse duurzame houtsoorten. Ook loungesets, een selectie tuinmeubelen en accessoires zijn er te vinden. Een bezoek aan de showroom laat u ook echt deze meubels ervaren, ruiken en voelen. Alle tafels worden met de hand gemaakt in een eigen fabriek. Levering aan huis en een laagste prijs garantie maken de service uitmuntend. Tafelmagazijn heeft dan ook niet voor niets uitstekende klantbeoordelingen.

Geheel naar wens
Als klant bent u terecht veeleisend. U zoekt niet een standaardtafel, maar iets dat écht bij uw interieur past. Via de website is een tafel daarom geheel naar wens samen te stellen. U kiest de stijl van uw tafel, de gewenste houtsoort, formaat en afwerking. Dit alles tegen een scherpe prijsstelling; zo stelt u uw eigen steigerhouten tafel samen vanaf 129 euro. De populaire kloostertafels beginnen bij zo'n 299 euro. Een gunstige prijsstelling ten opzichte van menig meubelwinkel dus; een prijsvoordeel wat gebaseerd is op een grotere schaal van inkopen.

Kom langs
Naast de standaard formaten van tafels tot aan 3 meter lengte is het ook mogelijk om andere formaten naar wens geleverd te krijgen. Op www.tafelmagazijn.nl staat ook een mooie selectie van onder meer eetkamerstoelen, barbecues, relaxfauteuils, deuren en meer! Hebt u vragen of bent u op zoek naar iets wat niet op de site staat? Neem dan contact op met het team van Tafelmagazijn. Kijk op www.tafelmagazijn.nl, bel met (0546) 72 93 70 of bezoek de showroom aan de Nijverheidsweg 25 in Vriezenveen.

Scherpe aanbiedingen bij Ben van 't Mös

ENSCHEDE - Ben van 't Mös is al ruim 40 jaar uw vertrouwde tuinspecialist. U kunt er voor vrijwel alles terecht wat met de tuin te maken heeft; van tuinmachines en tuingereedschap van groot tot klein, evenals tuinhout, tuinhuisjes, picknicktafels en nog veel meer.

Graag laten zij u kennismaken met de wat minder bekende woelvork. Een alternatief voor het omspitten van de grond, met diverse belangrijke voordelen. De woelvork steekt men met de tanden verticaal de grond in, waarna men met relatief gemak de grond kan breken om het te beluchten. Zónder dat de diverse bodemlagen verstoord raken. Het voordeel is dat zo de vruchtbare bovenste lagen behouden blijven. Voor moestuinders is dit een goede manier om de kwaliteit van hun grond op peil te houden. Bovendien is het gebruik van de woelvork veel minder belastend voor de gebruiker, omdat men met een rechte rug kan werken. Ook voor het rooien van aardappelen is het een handig stuk gereedschap. Momenteel levert Ben van 't Mös woelvorken van het Franse merk Ducoterre; met drie tot en met zes tanden. Zo kunt u voor uw specifieke tuin en lichamelijke belasting een passende woelvork vinden. Een woelvork kost, afhankelijk van het gekozen model, rond de 100 euro.

Aanbiedingen
Momenteel heeft Ben van 't Mös diverse aantrekkelijke aanbiedingen op Stihl tuingereedschap. Zo bent u klaar voor de herfst met de BR 350 benzinebladblazer, nu van 609 voor 499 euro. De Stihl MS 170 benzinekettingzaag (30 centimeter) is nu scherp geprijsd van 199 voor 179 euro. U werkt met uw elektrische Stihl-gereedschap lekker door dankzij een cashback-actie bij aanschaf van een tweede accu voor het Compact of Pro accusysteem. De tuin weer spic en span na het vele werk? De RE 130 Plus hogedrukreiniger maakt er rap werk van. Nu leverbaar van 510 euro voor slechts 399 euro.

Breed assortiment
Naast handgereedschap en tuinmachines biedt Ben van 't Mös ook een mooie selectie tuinhout en tuinobjecten aan. Zo is een tuinhuisje, veranda of schutting geheel naar wens op maat te produceren. Ook voor een picknicktafel, speeltoestel of afrastering bent u aan het juiste adres. In de eigen werkplaats leveren zij service aan uw kostbare tuinmachines.

Kom langs
Ben van 't Mös is gevestigd aan de Haaksbergerstraat 858 in Enschede. Bel voor informatie over de machines met: 053-434 16 66 en over tuinhout met: 053-432 38 38. Kijk ook op: www.benvanhetmos.nl

Blijf mobiel met een brommobiel van Auto Ter Riet

ENSCHEDE - Auto Ter Riet helpt u graag met mobiel blijven. Een brommobiel is voor veel mensen een praktisch vervoermiddel met veel voordelen.

Een brommobiel is wettelijk gezien een brommer met een gesloten carrosserie en een maximumsnelheid van 45 kilometer per uur. Ze bieden plaats aan twee personen en zijn veelal voorzien van een dieselmotor, maar tegenwoordig ook steeds vaker elektrisch. Gordels zijn wel verplicht maar een helm niet. Auto Ter Riet specialiseert in de verkoop van het Franse merk Aixam; de meest verkochte brommobiel op de Europese markt. Wegenbelasting betaalt men niet, een verzekering is wel verplicht, evenals een eigen kenteken.

Verkeersregels
De belangrijkste verschillen met een auto zijn dat een brommobiel niet mag rijden op snelwegen, autowegen en wegen verboden voor langzaam verkeer zoals fietsen, bromfietsen en gehandicaptenvoertuigen. Men mag wel op 80 km/u wegen rijden maar niet op fietspaden. Bestuurders moeten minimaal 16 jaar zijn en in bezit van rijbewijs A (motor) of B (auto) of het AM rijbewijs (brommobiel). Is het A- of B rijbewijs verlopen, dan kan deze zonder examen of zonder (medische) keuring omgezet worden in een AM-rijbewijs. Hiermee mag u dus een brommobiel besturen. Dit verlengen kan worden gedaan bij het stadhuis of stadskantoor. Iedereen met een A- of B rijbewijs heeft automatisch al een AM-rijbewijs, ook al is dit A- of B rijbewijs verlopen. De eisen aan het AM rijbewijs zijn veel lager omdat de snelheden veel lager zijn en de bediening eenvoudiger. Een brommobiel mag niet geparkeerd worden op het trottoir of op een gehandicaptenparkeerplaats. Verder gelden ook gewoon de regels voor gebruik van een parkeerschijf.

Bij Auto ter Riet
Auto ter Riet is dealer van Aixam welke voorzien zijn van een dieselmotor of elektrisch zijn aangedreven. Er zijn diverse nieuwe modellen op voorraad. Tevens is er een wisselend assortiment gebruikte brommobielen van diverse merken aanwezig. U kunt er terecht voor advies over verzekeringen en een financiering bij aanschaf is veelal ook mogelijk. Tevens dragen zij zorg voor goed onderhoud, reparaties en schadeherstel aan alle merken brommobielen. Ieder jaar of 5.000 km dient er onderhoud te worden uitgevoerd. Haal- en brengservice is mogelijk. Gevestigd aan de Daalweg 56, 7535 CE in Enschede. Bel 053-4323434, mail info@autoterriet.nl of kijk op: www.autoterriet.nl www.aixamtwente.nl

Klasjiek: elke vrouw stijlvol gekleed!

ENSCHEDE - Wie bepaalt er nu wat mode is? Wat ik in Parijs of Milaan op de catwalk zie heb ik eerlijk gezegd nog nooit iemand mee op straat zien lopen. Volgens mij weten wij dames zelf heel erg goed wat en hoe we het willen. Veel dames kunnen zich prima vinden in het huidige modeaanbod. Maar ik zie en hoor ook veel frustratie bij dames en zoeken de oorzaak als kleding niet past bij zichzelf. Dat kan anders.

Confectie-fabrikanten maken alles in één maat, alsof wij dames een eenheidsworstje zijn. En bij maatseries gaan ze ervan uit dat je hele lijf in deze maatproportie is. Dit is dus niet realistisch mijns inziens. Klasjiek draait het om. Wij dames moeten ons niet aan fabrieks-maattabellen aanpassen. Kleding moet zich aan ons aanpassen. Bepaal zelf het kledingstuk en het model en de stof. Jouw unieke kledingstuk. Klasjiek is merkenblind en is geen merk! De dame in het zelf samengestelde kledingstuk is het merk! Het draait om haar. Klasjiek biedt enkel de mogelijkheid om het te kunnen doen.

Heel betaalbaar
En dat hoeft helemaal niet duur te zijn. Prijzen zijn onder andere afhankelijk van de hoeveelheid stof en moeilijkheidsgraad van het model. Enkele richtlijnen qua prijzen: een broek of trui kost 40 tot 60 euro. Een jurk of blouse: 60 tot 80 euro. Een pantalon / colbert: circa 100 euro. En een wintermantel tussen de 150 en 200 euro.

Kom langs
Graag verwelkomt Klasjiek u in de winkel om uzelf te kunnen zijn. Gevestigd aan de Wethouder Gerberstraat 27 in Enschede. Kijk voor meer informatie op: www.klasjiek.nl

HIH Engineering is verhuisd en houdt een open dag!

Foto: © STUDIO 81 Photography

RIJSSEN - Zo veel bedrijven, zo veel bedrijfspanden met een naam op de gevel, maar weet u wat ze precies doen? HIH Engineering laat het u graag zien tijdens de open dag op 3 oktober.

Het werktuigbouwkundig ingenieursbureau HIH Engineering is actief in werktuigbouw en mechatronica. Uiteenlopende ontwerp-projecten in de machinebouw; van kleine stand-alone machines tot complete productielijnen. Klanten komen uit diverse branches en wanneer zij bijvoorbeeld het productieproces willen optimaliseren, dan kunnen de ideeën en de inventieve oplossingen van HIH Engineering de oplossing zijn. Elke klant is uniek, elke opdracht is uniek en zo ook de oplossing van HIH Engineering.

Kijkje in de keuken
Nu HIH Engineering verhuisd is, wordt er een open dag georganiseerd. Zo kunt u een idee kunt krijgen van wat er achter de gevel van De Stroekeld 2-B wordt gedaan. Een modern en inspirerend kantoor waar vakmensen hun creativiteit en kennis optimaal toepassen bij het maken van een innovatief ontwerp. Machines voor de productie van croissantjes of een productielijn met robots, bijna alles is mogelijk. HIH Engineering is gespecialiseerd in de foodsector, doordat er in deze sector rekening gehouden moet worden met onder andere voedselveiligheid, is dit zeer specialistisch werk. Dit betekent niet dat er alleen voor de foodsector wordt ontworpen, ook voor andere branches draaien ze hun handen niet om. De ingenieurs worden daarbij ondersteunt met de modernste 3D ontwerpsoftware en analysetools. Tijdens de open dag kunt u zelf zien hoe het ontwerpproces van machines in z'n werk gaat. U bent van harte welkom op 3 oktober tussen 15.00 en 19.00 uur om onder het genot van een hapje en drankje het nieuwe kantoor te bewonderen. Wie weet leidt de open dag wel tot een samenwerking of raakt u zo enthousiast dat u solliciteert bij HIH Engineering.

Geslaagde tweede editie Urban City Run

ENSCHEDE - Onder zomerse omstandigheden werd afgelopen zondag voor de tweede keer de Urban City Run gelopen. Na het aftellen voor de start vertrokken klokslag 10 uur ongeveer 950 deelnemers vanuit de Performance Factory voor hun verkenningsloop door de binnenstad van Enschede.

Onderweg werden verschillende bekende en minder bekende locaties aangedaan. Zo liep het groen gekleurde lint van lopers door onder meer Holland Casino, Decathlon, Fellini en het Wilminktheater. Op diverse plekken stonden de deelnemers stil om even te kijken en te luisteren naar een muziekoptreden of een sportdemonstratie.

Langere tocht
De organisatie, die in handen is van Sportaal, had dit jaar naast de 5 kilometer ook een 7,5 kilometer uitgestippeld. Michel van Sluijs, projectleider van de Urban City Run: "Na de eerste editie waren de deelnemers zo enthousiast dat ze graag nog wat langer wilden lopen. Wij zijn dan ook erg verheugd dat onder andere de bibliotheek, Menzis en Lime Square hun gebouw op zondagochtend exclusief openstellen voor deze loop. De lus door het Volkspark was ook een mooie toevoeging, de groene omgeving en de rust past prima bij de verschillende vormen van beleving die de lopers ervaren." Michel van Sluijs vervolgt: "Door de samenwerking met vele bedrijven en organisaties in de stad kunnen wij een unieke loop organiseren waarbij sport, onderwijs, kunst, cultuur, horeca en bedrijfsleven samenkomen. Een van de reacties van een deelnemer vat eigenlijk precies samen wat we voor ogen hebben met de Urban City Run: Super leuk om te doen! Een run voor de fun, veel plezier gehad onderweg en veel leuke foto's gemaakt. Het afwisselend lopen en stoppen om foto's te maken maakt het zwaar, maar het gaat toch niet om de tijd, je doet het voor je plezier en dat heb ik zeker gehad! Top!"

Volgende editie
De vele lachende gezichten en de enthousiaste aanmoedigingen voor alle lopers bevestigen ook het succes van het evenement. Hoe de volgende Urban City Run eruit gaat zien is nog een verrassing. Zodra de datum voor de editie 2020 bekend is staat dit op:www.ucr053.nl

Enschede moet weekenduitje worden

ENSCHEDE - Wat gaan we komend weekend doen? Naar Enschede! Dit is hopelijk de gedachte die straks bij veel mensen op moet komen, dankzij een nieuwe publiekscampagne ter promotie van de stad.

Enschede Promotie begon voor de zomer met een landelijke campagne zowel online als op straat om Enschede te promoten als weekendbestemming. Doel is om meer binnenlandse bezoekers naar Enschede en directe omgeving te lokken. Momenteel is het tweede deel van de campagne in volle gang. Zo zijn reclamespots te horen via SkyRadio, NPO Radio 1, 2 en 3 en in diverse printpublicaties.

Eerste resultaten
Enschede Promotie is in ieder geval al positief gestemd over de resultaten van de campagne tot nu toe. Zo bereikten de spots een miljoenenpubliek, ondersteund met leuke acties zoals een videocampagne en diverse guerilla-acties. Ook een publicatie in Libelle Magazine had een positief effect.

Lucratief
De stad Enschede en de ondernemers hopen uiteraard ook wat mee te pikken van de groeiende toeristische bestedingen. Zo blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS dat er afgelopen jaar ruim 51,9 miljard euro aan binnenlandse bestedingen uitgegeven werden. Ruim 2,7 miljard meer dan het jaar ervoor. Ook voor Enschede zijn er goede kansen om de toeristische bestedingen te laten groeien. Marieke ter Brugge, directeur van Enschede Promotie, is positief gestemd. "Het gaat namelijk goed met de stad. Enschede heeft zich de afgelopen jaren enorm ontwikkeld, van grote winkelketens tot kleine boetiekjes, creatieve horeca-concepten en overnachtingsmogelijkheden. Enschede is hip and happening. Hoog tijd om heel Nederland te laten weten dat Enschede 'the place to be' is."

40UP viert het najaar in Metropool Enschede

Foto: Elke Teurlinckx

ENSCHEDE - Op zaterdag 5 oktober vanaf 21.00 uur strijkt 40UP neer in Enschede, want 40UP wil graag samen met jullie het najaar gaan vieren! 40UP is hét dansfeest voor iedereen die zin heeft in een avond zorgeloos feesten en waarop je non-stop op de dansvloer kan genieten van de beste hits van de afgelopen 40 jaar, ondersteund door de originele videoclips.

Waar anders komen de mooiste videoclips van de grootste hits aller tijden beter tot hun recht dan in Metropool in Enschede? Van Kool & The Gang tot David Bowie, van Kings of Leon tot Gloria Estefan, van Prince tot Pharrell Williams of Daft Punk. Overigens ben je onder de 40 ook van harte welkom en zeker niet de enige want goede muziek is tijdloos en dat geldt ook voor de leeftijd. Mis dit grote feest der herkenning niet, haal je dansschoenen alvast uit de kast want we zien je graag op zaterdag 5 oktober in Metropool, let's dance again! Kaarten koop je via www.40up.nl

Elfspitsendroom van Raymond Cuijpers

ENSCHEDE - Maak kennis met het verhaal van twintig jaar kunstenaarschap van Raymond Cuijpers.

Begin jaren negentig stevende Raymond Cuijpers af op een carrière als profvoetballer. Tegelijkertijd studeerde hij aan de kunstacademie. Een blessure beëindigde zijn sportieve ambities voortijdig. Hij ging verder met het kunstenaarschap. Zijn ervaringen als voetballer zijn wel onmiskenbaar in zijn werk terug te zien. Zo legde hij onder andere de baan van de bal en de bewegingen van de spelers tijdens wedstrijden met olieverf vast op doek. Deze zogenaamde looplijnen zijn het uitgangspunt van de tentoonstelling "Elfspitsendroom" die tot en met 26 oktober 2019 te zien is in kunstruimte Villa de Bank. Locatie: Espoortstraat 182. Open: woensdag tot en met zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur.

Laatste koopzondagen

HAAKSBERGEN - Kom gezellig winkelen in het centrum van Haaksbergen tijdens een van de koopzondagen.

Wil jij lekker relaxed inkopen doen? De speciale koopzondagen bieden een uitstekende gelegenheid. De winkels zijn open, gezelligheid hangt in de lucht. Er is voor elk wat wils. Vanzelfsprekend staat de horeca na het winkelen voor je klaar met koffie, thee of een uitgebreide lunch. De restaurants en cafés zorgen ook voor een heerlijk diner of een gezellige borrel. De eerstvolgende gelegenheid is op 29 september. Daarna volgen nog koopzondagen op 20 oktober (dan is er ook Najaarskermis) en op 1 en 15 december. Proef de sfeer tussen 12.00 en 17.00 uur. Parkeren is gratis.

Digitaal inloopspreekuur

HAAKSBERGEN - Het Kulturhus heeft elke doordeweekse ochtend tussen 10.00 en 11.30 uur digitaal inloopspreekuur.

Stel vragen rondom het gebruik van de computer, tablet en smartphone of mobieltje. Bijvoorbeeld: hoe download ik een e-book, hoe voeg ik een foto toe aan mijn e- mail of hoe bestel ik via internet kaartjes voor een voorstelling in het theater? Dit jaar kunt u tot en met vrijdag 20 december voor hulp aankloppen aan Sterrebosstraat 2. De vrijwilligers van Seniorweb waarderen een vrije gift. Voor cursussen en andere activiteiten zie: www.kulturhushaaksbergen.nl.

29 september KIDS open dag dierenasiel en dierenambulance enschede

In het weekend voorafgaand aan dierendag organiseren dierendierenopvangcentrum DOC Enschede en Dierenambulance Enschede een speciale Kids Open Dag. Jonge dierenvrienden zijn op zondag 29 september van harte welkom om van alles te ontdekken en te leren over het reilen en zeilen van een dierenasiel en een dierenambulance. Hoe ziet een dierenartskamer er uit? Welke attributen gebruiken de vrijwilligers op de dierenambulance? Hoe maak je een konijn happy? Het antwoord op al deze vragen wordt duidelijk tijdens een bezoek aan de open dag.

In DOC Enschede worden dieren opgevangen die verdwaald zijn, of gedumpt, of waar door omstandigheden niet meer voor kan worden gezorgd. Het zijn vooral honden, katten en konijnen, maar ook knaagdieren en vogels. De dieren krijgen tijdelijk onderdak, medische verzorging en begeleiding als dat nodig is. Ook wordt er een nieuw thuis voor de dieren gezocht.
De vrijwilligers van Dierenambulance Enschede rukken dagelijks uit om dieren in nood te helpen. Het gaat dan zowel om huisdieren, die bijvoorbeeld verdwaald zijn, als om wilde dieren die gewond zijn geraakt.

Voorlichting aan kinderen
DOC en Dierenambulance Enschede maken onderdeel uit van de Dierenbescherming. Ieder jaar organiseert de Dierenbescherming een open dag. Het dierenasiel en de dierenambulance Enschede kiezen dit jaar voor het thema 'Kids' omdat ze het erg belangrijk vinden dat kinderen op een respectvolle manier leren omgaan met dieren. Tijdens de Kids Open Dag worden de kinderen op een speelse manier voorgelicht en kunnen ze met eigen ogen zien hoe je dieren kunt benaderen. Er zijn allerlei leuke activiteiten; zoals een groot springkussen en leuke kinderspelletjes als ringwerpen, bal gooien enz. Ook krijgen de kinderen tekst en uitleg over het werken op de dierenambulance, kunnen ze in de operatiekamer van de dierendokter kijken of zich laten schminken.
Uiteraard zijn ook de ouders/verzorgers, opa's, oma's en andere familieleden en vrienden van harte welkom. Ook voor ouderen is er genoeg te zien en te beleven.

Openingstijden
De open dag bij DOC en Dierenambulance Enschede is op zondag 29 september van 11.00 tot 16.00 uur aan de Boswinkelbeekweg 10 in Enschede.
Goed om te weten: Mocht je een eigen hond meenemen naar de open dag, dan zijn een aantal activiteiten niet toegankelijk. Dit in verband met mogelijk onrust onder de asielhonden. Het asiel rekent op begrip hiervoor.
Parkeren kan bij Intratuin, er rijdt een pendelbus tussen de parkeerplaats van Intratuin en het Dierenopvangcentrum.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Aloysia Verkerk, tel. 088 8113670 (13.30-17.00 uur) of via aloysia.verkerk@dierenbescherming.nl

Programma Open dag

Foto: shutterstock

Neem deel aan een rondleiding door het Dierenopvangcentrum. Kijk achter deuren die normaal voor je gesloten blijven.

Ook kun je een kijkje nemen bij de dierenarts in haar spreek- en operatiekamer. De dierenarts en de assistente staan voor je klaar om vragen te beantwoorden. (er mogen geen dieren meegenomen worden in de spreekkamer)

De dierenambulance is aanwezig, neem een kijkje in de auto die voorzien is van alle materialen om dieren in nood te kunnen helpen en veilig te vervoeren.

Foto: shutterstock

Waag een gokje bij onze loterij en win een leuke prijs. Alle prijzen zijn geschonken door winkels en bedrijven.

Dierenpolitie agente Bianca en Landelijk inspecteur Willem spelen met kinderen een Kahoot spel. Dit is een interactief spel waarbij allerlei vragen op gebied van dierenwelzijn voorbijkomen.

Ook is er een mogelijkheid om een dierenpompoen te maken.

Koop een leuke verrassingsdoos voor de hond, kat of het konijn. In deze doos zitten lekkere hapjes en/ of leuke speeltjes.

Volg de speurtocht door het Dierenopvangcentrum en kom zo langs alle afdelingen. Bij de juiste oplossing van de puzzel krijg je een stempel.

Op de parkeerplaats staat een groot springkussen/ stormbaan. Na het nemen van deze hindernis ontvang je ook weer een stempel.

Ook zijn er leuke OudHollandse spelletjes te doen zoals blikgooien en ringwerpen. Ook hier ontvang je een stempel als je alle spelletjes gedaan hebt.

Heb je de stempelkaart vol? Lever deze dan in bij de receptie en misschien win je een leuke prijs. De winnaar wordt na de Open dag bekend gemaakt op onze Facebookpagina.

Uiteraard wordt er ook aan de inwendige mens gedacht. Er is koffie, thee en frisdrank en er worden aardappelpannenkoekjes en poffertjes geserveerd.

Vrijwilligers gezocht.

Nu de zomerperiode voorbij is, gaan een aantal van onze vrijwilligers weer naar school, aan de slag in een nieuwe baan of verhuizen buiten Enschede.
Daarom zijn wij voor verschillende activiteiten op zoek naar vrijwilligers. Het gaat om de volgende vrijwilligersvacatures:

Dierverzorgers voor de konijnen
Het betreft een functie voor 4-12 uur per weekDe taken:
Het schoonmaken en -houden van de verblijven;
Voeren van de aanwezige dieren;
Koppelen van konijnen;
Kennis van konijnen en hun gedrag;
Observeren van het gedrag.

Wat zoeken wij?
Naast dat je de doelstellingen van de Dierenbescherming onderschrijft heb je of ben je:
Een groot verantwoordelijkheidsgevoel;
Zelfstandig en in teamverband kunnen werken.
In goede fysieke conditie en weet je van aanpakken;
Flexibel ingesteld.

En ben je:
enthousiast;
Communicatief vaardig
Bij voorkeur woonachtig in Enschede en minimaal 2 dagdelen per week beschikbaar.

Vrijwilligers Nazorg
Deze functie is qua tijd zelf in te delen

De taken:
Het bezoeken van geplaatste dieren uit het Dierenopvangcentrum Enschede. Is het nieuwe baasje tevreden met het dier? Zijn er nog problemen waarbij het opvangcentrum een rol kan spelen? Heeft het opvangcentrum voldoende informatie gegeven bij de plaatsing?
Als nazorgmedewerker ga je in het postcode gebied waar je zelf woont, op bezoek bij de dieren. Uiteraard wordt je hiervoor ingewerkt door de huidige nazorgmedewerker.
De nazorg kan plaatsvinden op door jezelf te bepalen tijdstippen en dagen.

Ervaren dierverzorgers voor de honden
Het betreft een functie voor 8 - 16 uur per week

De taken:
Verzorgen van de aanwezige honden;
Schoonmaken en -houden van de hondenverblijven;
Trainen met de honden;
Wandelen en trainen met de honden.

Wat zoeken wij?
Naast dat je de doelstellingen van de Dierenbescherming onderschrijft heb je of ben je:
Een groot verantwoordelijkheidsgevoel;
Kun je zelfstandig en in teamverband kunnen werken;
Ben je in goede fysieke conditie en weet je van aanpakken;
Flexibel ingesteld;Ruime ervaring met honden;
Goede sociale en communicatieve vaardigheden;
Inzicht in hondengedrag.

En ben je:
enthousiast;
Communicatief vaardig
Bij voorkeur woonachtig in Enschede en minimaal 2 dagdelen per week beschikbaar en woensdagavond.

Vrijwilligers Dierenbuddy
Het betreft een functie voor 6-12 uur per week

Houd je van huisdieren, woon je in Enschede en doe je graag iets voor ouderen en/of chronisch zieken? Dan is Dierenbuddy beslist iets voor jou!
Als Dierenbuddy ondersteun je ouderen en/of chronisch zieken (ziekte, ongeval, lichamelijke of verstandelijke handicap) bij de zorg voor hun huisdier wanneer de eigenaar hier niet meer volledig toe in staat is en geen financiële middelen beschikbaar heeft om hulp in te kopen. Naast de verzorging van het dier heb je als Dierenbuddy, ook een belangrijke signalerende rol of het goed gaat met het dier én met de eigenaar. Dit zodat de baasjes en hun geliefde huisdieren zo lang mogelijk bij elkaar kunnen blijven. Huisdieren zijn vaak van groot belang voor de kwaliteit van leven, juist voor ouderen en chronisch zieken.
Het is erg dankbaar werk maar niet altijd even makkelijk.

Wat zoeken wij?
Naast dat je de doelstellingen van de Dierenbescherming onderschrijft heb je of ben je:
Een groot verantwoordelijkheidsgevoel;
Zelfstandig en in teamverband kunnen werken;
In goede fysieke conditie en weet je van aanpakken;
Flexibel ingesteld.

En ben je:
enthousiast;
Communicatief vaardig;
Bij voorkeur woonachtig in Enschede of directe omgeving.

Baliemedewerker / receptionist

Het betreft een functie voor 12-16 uur per weekGezocht: vriendelijke 'waakhond' voor onze receptie.
Voor de receptie van het Dierenopvangcentrum zijn wij op zoek naar een receptionist.
Ben jij het visitekaartje van onze organisatie? Ben je gastvrij, klantvriendelijk en wil je graag iemand verder helpen? Ben jij een kei in het nauwkeurig en systematisch (samen)werken? Dan komen we graag in contact met jou!

Wat zoeken wij?
Als baliemedewerker/telefonist ben je het eerste aanspreekpunt bij binnenkomst van gasten, klanten en of andere relaties;
Beheers je de Nederlandse taal, zowel in woord als geschrift goed;
Heb je plezier in je werk en ben je van nature dienstverlenend ingesteld.

En ben je:
Representatief en klantvriendelijk;
Stressbestendig en in staat om het overzicht te houden door de juiste prioriteiten te stellen;
Last but not least heb je plezier in je werk en ben je van nature dienstverlenend ingesteld.

Je vormt een hecht team met de collega's die bij de dieren werkzaam zijn en samen zorgen jullie voor een soepel draaiende receptie en zijn jullie het gezicht van het Dierenopvangcentrum. De werktijden zijn van 13.15 tot 17.00 uur en op zaterdag van 09.45 – 12.00 uur. Voor de continuïteit vragen wij wel om meerdere dagdelen per week beschikbaar te zijn.

Chauffeurs Dierenambulance Enschede-Haaksbergen
Het betreft een functie van 12-24 uur per week incl. nacht- en weekenddiensten

Als medewerker Dierenambulance chauffeur sta je de melder te woord, bied je eerste hulp aan, stabiliseer en help je met het vervoeren van gewonde, gevonden en/of overleden (huis)dieren. Ook assisteer je de brandweer, politie en gemeentelijke diensten. Tot slot bied je assistentie bij landelijke calamiteiten.

De taken:
Aannemen van telefoon, het geven van voorlichting en advies en prioriteren van ritten;
Verlenen van eerste hulp aan gewonde/zieke dieren;
Vervoeren van gewonde, gevonden en/of overleden dieren naar desbetreffende asiel, opvang en/of crematorium;
Het ophalen van overleden huisdieren langs openbare wegen;
Registratie en administratie rondom gereden ritten.

Wat zoeken wij?
Affiniteit met dieren en het werk van de dierenbescherming;
MBO werk- en denkniveau (of aantoonbare werkervaring op dat niveau);
Goede sociale en servicegerichte houding.

En ben je:
In bezit van een geldig rijbewijs B met enige jaren rijervaring en minimaal voor 1 dienst per week beschikbaar (tijden in overleg);
Bereid om de aangeboden cursussen en vergaderingen bij te wonen;
Stressbestendig, flexibel en ben je in fysieke goede gezondheid/fitheid;
Woonachtig in Enschede

Wat kunnen wij bieden?

Een gezellig en enthousiast team;
Begeleiding door ervaren krachten;
Deelname aan DB Academy;
De benodigde materialen en werkkleding;
Reiskostenvergoeding.

Heb je interesse in één van de leuke vrijwilligersfuncties? Stuur dan een mail met een korte CV naar info.docenschede@dierenbescherming.nl graag onder vermelding op welke vacature je reageert.

Naar aanleiding van jouw reactie wordt er gekeken of er een kennismakingsgesprek zal plaatsvinden. Uiteraard hoor je dit zo snel mogelijk van ons.

De Dierenbescherming is een non-profit organisatie. Met de inzet van zo'n 160.000 leden en donateurs, bijna 400 betaalde medewerkers en meer dan 4.000 vrijwilligers komen wij op voor de belangen van dieren. Door voorlichting, lobby en acties werken we aan een diervriendelijke samenleving, bestrijden we dierenmishandeling, zien we toe op naleving van dierenwetgeving en vangen we dieren in nood op. We werken aan een krachtige, professionele en zichtbare organisatie waarbij dierenwelzijn voorop staat.

Kinderen en huisdieren

We kennen het allemaal wel, kinderen willen graag een huisdier. Bij vriendjes of vriendinnetjes zien ze dat schattige konijntje, super leuke hamstertje, lieve kittentje of die stoere pup. Kinderen worden omringd met dieren. Niet alleen echte dieren, maar ook knuffeldieren en dieren in (teken)films. Een goed voorbeeld is de film de Leeuwenkoning. Dit soort films helpen kinderen bij het leren van belangrijke lessen over leven, liefde en verlies.

Het hebben van een huisdier kan erg gezellig zijn en goed voor de ontwikkeling van een kind.
Het verzorgen van een dier kan kinderen, mits de ouders dit goed begeleiden, vaardigheden bijbrengen zoals het nemen van verantwoordelijkheid en discipline. Dieren kunnen een kind helpen zich veilig te voelen en een vriendje te zijn. Dit kan leiden tot meer zelfvertrouwen.
Maar er kunnen voor kinderen ook minder leuke kanten zijn, zoals het verdriet om het verlies van een huisdier of de verplichte verzorging. Helaas kan het ook gebeuren dat een huisdier niet voldoet aan de verwachtingen.

Wilt u graag een huisdier aanschaffen, weet dan goed waar u aan begint. Bedenk of een dier echt in uw gezin past en welk dier goed bij uw situatie zou passen. Ook moet u zich verdiepen in wat het dier nodig heeft en welke kosten dit met zich mee brengt. Dieren kunnen een positief effect hebben op kinderen maar er is altijd sprake van een wisselwerking. Het welzijn van het huisdier zelf moet ook gewaarborgd worden!

Meer informatie over de aanschaf van een huisdier vindt u op: www.licg.nl

Konijn houden als gezelschap

Foto: schutterstock

Het konijn staat op de derde plaats van veel gehouden huisdieren in Nederland. Konijnen zijn populair bij kinderen, maar zeker ook voor volwassenen is het leuk om een stel konijnen te hebben. Ze geven gezelligheid en het is boeiend om hun gedrag te observeren. Konijnen zijn slimmer dan veel mensen denken en het is zelfs mogelijk om hen dingen aan te leren. Bovendien kunnen konijnen zowel in huis als in de tuin gehouden worden en heeft u de keus uit allerlei rassen en maten.

Konijnen zijn gezellige en interessante huisdieren. Als u overweegt om een konijn aan te schaffen, moet u er wel even bij stil staan wat u van een konijn verwacht. Konijnen worden vaak gezien als knuffeldieren, maar niet elk konijn is daar dol op. De meeste konijnen houden er niet van om opgepakt en vastgehouden te worden, zeker als ze dat niet van jongs af aan gewend zijn. Het zijn dus meestal geen schootdieren! Konijnen die aan mensen gewend zijn, vinden het wel heel gezellig als u bijvoorbeeld bij hen op de grond komt zitten om hen te aaien, of ze komen bij u op de bank zitten. Zoekt u een dier dat het fijn vindt om aandacht te krijgen en geaaid te worden, dat leuk is om naar te kijken als het rondrent in de kamer of in een groot buitenverblijf en dat bij een goede verzorging wel ouder dan tien jaar kan worden, dan kan een konijn een geschikte keuze zijn.
Konijnen worden vaak gezien als gemakkelijke huisdieren. Dat is echter niet terecht. Konijnen zijn ontzettend leuk, maar het zijn ook vrij gevoelige dieren die ruimte, goede voeding en aandacht nodig hebben. Als u weet wat u doet, kunt u een konijn prima als huisdier houden. Ze kunnen zo'n acht tot tien jaar oud worden, soms zelfs ouder. Helaas gaan veel konijnen op te jonge leeftijd dood. Vaak heeft dat te maken met ziekten en problemen door verkeerde voeding, niet laten inenten, verkeerde huisvesting of stress. Om konijnen op een verantwoorde manier als huisdier te kunnen houden is het nodig dat u zich hier goed in verdiept.
Konijnen zijn groepsdieren die beter niet in hun eentje gehouden kunnen worden. U heeft dus in de eerste plaats een voldoende groot hok nodig voor tenminste twee konijnen. De konijnen moeten daarin languit kunnen liggen en moeten rechtop op hun achterpoten kunnen staan, er moet ruimte zijn voor een toilethoek en ze moeten natuurlijk loopruimte hebben. Voor twee kleine konijnen komt dit al snel op een hok van 150 bij 60 cm en 60 cm hoog.
Maar alleen een hok is niet voldoende. Konijnen hebben ruimte nodig om te rennen en springen. Als u konijnen binnen houdt, kunt u ze prima door de kamer laten lopen, want konijnen kunnen vaak zindelijk worden. Maar dan moet u er wel voor zorgen dat dit veilig is voor zowel de konijnen (denk aan het wegwerken van elektriciteitssnoeren) als voor uw huisraad! Als u de konijnen buiten wilt houden dan moet u zorgen voor een flinke ren waar de konijnen niet uit kunnen springen en waar ze zich niet uit kunnen graven. Een konijn dat alleen in een hok zit en niet kan rennen zal sneller dik worden, zwakkere botten hebben, geen goede spieren kunnen ontwikkelen, geen conditie opbouwen en meer kans hebben op gezondheidsproblemen. Bovendien kan hij geen soorteigen gedrag vertonen en zal hij zich niet gelukkig voelen. Heeft u geen ruimte om uw konijnen te laten rennen dan kunt u beter voor een andere diersoort kiezen.

Dieren buddy

Foto: shutterstock

In november 2017 is, in navolging van Utrecht, Amersfoort en Zaanstad, ook in Enschede gestart met het project Dierenbuddy van de Dierenbescherming. Dierenbuddy biedt hulp door ervaren vrijwilligers aan ouderen of chronisch zieke mensen, die niet meer in staat zijn om volledig zelfstandig voor hun huisdier te zorgen en voor wie hulp door reguliere uitlaatservices, familie en buren geen vanzelfsprekendheid is. Het gaat vooral om mensen met lichamelijke beperkingen, zoals ernstige reuma, hartfalen of andere aandoeningen. Maar ook mensen met bijvoorbeeld een beginnende dementie kunnen voor deze hulp in aanmerking komen. Met de ondersteuning van Dierenbuddy kunnen baasjes en dieren zo lang mogelijk op een verantwoorde manier van elkaars gezelschap blijven genieten.

De hulp die Dierenbuddy biedt, bestaat bijvoorbeeld uit het 2x per week uitlaten van een hond, het schoonmaken van een kattenbak of konijnenhok. Ook kan een vrijwilliger mee naar de dierenarts wanneer dit nodig is. De eigenaar blijft zelf verantwoordelijk voor de zorg van zijn of haar huisdier, ook wat betreft de kosten voor de nodige verzorging zoals voer, trimmer en dierenarts. Dierenbuddy zorgt dus alleen voor een praktische ondersteuning.

Dierenbuddy is geen reguliere uitlaatservice. Meerdere keren per dag hulp verlenen en vaker dan 2x per week uitlaten of helpen met eten geven of schoonmaken van kattenbak of kooi/hok zijn niet mogelijk. Wanneer zonder de ondersteuning van Dierenbuddy een eigenaar niet meer voldoende voor het dier kan zorgen, wordt er in overleg met de eigenaar gekeken naar andere mogelijkheden zoals bijvoorbeeld herplaatsing.

Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Wanneer u geïnteresseerd bent om als vrijwilliger voor Dierenbuddy Enschede aan de slag te gaan of wanneer u (of iemand in uw familie of kennissenkring) hulp kunt gebruiken bij de zorg van een huisdier, twijfel niet maar neem voor meer informatie contact op met Dierenbuddy Enschede via de e-mail dierenbuddy.enschede@dierenbescherming.nl

Foto: schutterstock

Hallo lieve dierenvrienden van Enschede,

Jullie vragen je vast af waarom het opvangcentrum in de zomer zo vol zit met katten; dat kan ik als kitten- en zwerfkatten coördinator hopelijk kort maar krachtig uitleggen. Al jaren zijn er diverse verwilderde kattenkolonies te vinden in Enschede, die door middel van TNR (Engels voor vangen, neutraliseren en terugzetten) en het op tijd wegvangen van de kittens, bijna nihil zijn geworden... Maar er is helaas wel een explosie van vrij jonge moeders die huiskat (geweest) zijn, maar wel geregeld in een tuin bij iemand bevallen. De poezen zijn vrijwel nooit gechipt, of gechipt en niet geregistreerd, dus belanden ze met hun hele kroost veilig bij ons in het opvangcentrum. Ook lopen de ongecastreerde katers flink te buurten om alle poezendames te versieren, wat helaas ook leidt tot menig aangereden katten.

Gelukkig hebben we voor deze schatjes hele lieve pleeggezinnen, die de kittens en mama's met liefde en uiterst goede zorg groot brengen. Dit lijkt hartstikke leuk, maar de realiteit is minder leuk. Dit jaar waren grote aantallen kittens flink ondervoed, velen hadden bloedarmoede door enorm veel vlooien en ook de gevreesde niesziekte komt al om de hoek kijken.

Mijn taak en droom in Enschede is dat er nooit meer een poes op straat hoeft te bevallen. Dat kost vele uren, vele gesprekken, maar ik kan het niet alleen. We moeten dit samen met de inwoners van Enschede oplossen. Heb je een poes of kater? Laat ze castreren en chippen voordat je ze naar buiten laat, en meld zwerfkatten op tijd zodat ook die geholpen kunnen worden. Dump ook geen kittens als ze je tot last zijn, want ook dat gebeurt helaas!!!!

Met vriendelijke kattengroet,
Nathalie Andriese