Hart van Haaksbergen

17 mei 2019

Hart van Haaksbergen 17 mei 2019


Haaksbergen in ontwikkeling

HAAKSBERGEN - Vorig jaar is er een 'actieplan centrum' gemaakt. Het doel is een levendig centrum, dat mensen trekt. Niet alleen uit Haaksbergen zelf, maar ook uit de omgeving. En de vooruitgang is inmiddels goed zichtbaar in het dorpshart.


Het winkelend publiek is een belangrijke drijfveer voor ondernemers om zich ergens te vestigen. Des te meer publiek, des te meer omzet er gegenereerd kan worden. Geen mensen in het centrum, betekent geen omzet, ondernemers verhuizen en dus een toename van de leegstand. Het begin van de neerwaartse spiraal.

Verbeterpunten
Eén van de punten van het actieplan was de openbare ruimte, deze moest aantrekkelijker worden en daarvoor werd onder andere genoemd dat het dorpshart compacter moest worden. Inmiddels zijn er al diverse winkels verhuisd van wat meer aan de rand van het centrum gelegen naar in het centrum. Voor zowel het winkelend publiek als voor de winkeliers een vooruitgang. Ook de uitstraling van het straatbeeld wordt aangepakt. Zo zijn er subsidies voor verbetering van gevels beschikbaar en zijn op diverse plekken de groenvoorziening al aangepakt. Ook met het in aanbouw zijnde Marktzicht met ruimte voor zowel horeca als appartementen, wordt weer een stap gemaakt richting een levendiger centrum.

Investeren
Het actieplan voor het dorpshart was in januari vorig jaar gereed. Niet alleen de gemeente Haaksbergen en de Haaksbergse ondernemers investeren in de uitvoering van het plan, maar ook vanuit de provincie is er subsidie toegekend. Bij het begin van de uitvoering werd al een bedrag toegekend en nu nogmaals een bedrag van € 200.000,- voor het vervolg.

Voor meer informatie kunt u terecht op www.haaksbergen.nl/ActieplanCentrum

Stemmen voor het Europees Parlement

HAAKSBERGEN - Op donderdag 23 mei mogen we weer naar de stembus. Dit keer voor het Europees Parlement. Iets dat ver weg klinkt, maar wel degelijk invloed heeft op de nabije omgeving.


In heel Europa mogen inwoners van 23 tot en met 26 mei stemmen voor het Europees Parlement. Voor Nederland is dit donderdag de 23e. Inmiddels heeft de gemeente de stempassen uitgedeeld onder inwoners. Met het uitbrengen van een stem kiezen we democratisch wie ons namens Nederland zal vertegenwoordigen in het Europees Parlement. Dit is dan voor een termijn van vijf jaar. Namens Nederland mogen er dit keer 26 europarlementariers plaatsnemen in het Europees Parlement. De stemming zal moeten uitwijzen welke dat worden.

Van deze verkiezingen is bekend dat veel mensen het te ver van zich af vinden staan, en om die reden misschien niet zullen stemmen. Toch heeft het Europees Parlement ook invloed op ons leven hier. Het parlement is gevestigd in Brussel en beslist vanuit daar over regels en wetten die voor heel Europa gelden, bijvoorbeeld over vrij reizen en het invoeren van producten tussen Europese landen.

Stemmen
Stemmen kan de hele dag op donderdag 23 mei. In Haaksbergen zijn hiervoor 14 stembureaus ingericht op verschillende locaties. Het is ook mogelijk om iemand anders te machtigen om voor je te stemmen, of om in een andere gemeente je stem uit te brengen. Beide moeten wel vooraf worden aangevraagd. Dit kan via www.haaksbergen.nl/verkiezingen.

Jaargang: 5 • Nr 214• Wk 20

Onafhankelijk onderzoek: TONZON meest ecologisch

TWENTE - Het isoleren van woningen is belangrijker dan ooit. Er moet zo min mogelijk warmte verloren gaan of onnodig binnenkomen voor lage energiekosten en een duurzame toekomst. TONZON werkt met thermokussens die de vloer op een efficiënte manier isoleren.


Vloerisolatie is een van de meest belangrijke factoren in het duurzaam bouwen van woningen. De TONZON Thermokussens bieden hierin een grote oplossing. Ze nemen relatief weinig ruimte in gebruik voor een groot effect. Het aanbrengen van de kussens verloopt gemakkelijk en kost maar weinig CO2, terwijl ze door de isolerende werking ook nog eens zorgen voor een grote CO2 reductie. Hiermee is het benoemd tot Dubo-keur product in de 1a klasse, een naam die alleen de meest milieuvriendelijke producten mogen dragen. Bewoners profiteren niet alleen van het gemak waarmee de thermokussens worden aangebracht, maar hebben langdurig plezier van de energiebesparing van de kussens. De vloer bovenop de thermokussens zal in staat zijn de warmte langer vast te houden waardoor de stookkosten beperkt kunnen blijven. Het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE) heeft een milieuvergelijking gemaakt tussen de verschillende manieren om dit aan te pakken en dit onafhankelijk onderzoekt laat zien dat de vloerisolatie van TONZON de meest ecologische is en zonder verborgen kosten.

TONZON op TV
Binnenkort zijn de oplossingen van TONZON ook op TV te zien. Het programma "Green Make Over" van SBS 6 dat op 19 mei, 26 mei en 2 juni vanaf 16.30 uur te zien is, gaat over hoe mensen inspelen op het veranderende klimaat en zal aandacht besteden aan de innovatieve oplossing van onder andere TONZON.

Column

Huis-aan-huis

Zo’n veertig jaar geleden heb ik een vak geleerd; voorlichting. Tegenwoordig heet dat overheidscommunicatie en niet alleen de naam is anders, ook de inhoud van het vak is totaal iets anders. Wat is het verschil tussen deze twee? Voorlichters waren wereldverbeteraars. Voorlichting maakte een burger beter, mondiger in zijn omgang met de overheid. Communicatieadviseurs willen gedrag veranderen. Voorlichters dienen de democratie vinden ze, communicatieadviseurs dienen hun opdrachtgevers vinden anderen. Ik zeg niet dat het ene goed is en het andere slecht, want ook ik ben met de tijd meegegaan en vind dat de burger in zijn algemeenheid mondiger is geworden, sterker en sneller naar de rechter gaat. En dat is goed.

Het vak voorlichting is aan de ene kant zeer simpel, aan de andere kant stik moeilijk. Het is eigenlijk continu vragen waarom iemand iets doet en wat iemand wil bereiken. Het gaat om het zorgvuldig formuleren wat je, bij wie wil bereiken. Als je dat weet is de volgende stap een makkie: Hoe doe je dat, welke middelen gebruik je? Een middel kan zijn het plaatsen van advertenties in een krant, of informatie op een website.

Effectieve voorlichting is misschien wel de oorzaak van de kloof tussen overheid en burger. De burger wordt beter geïnformeerd en weet daardoor dat het bij de overheid een soepzooitje kan zijn en dat je dat soms beter kunt accepteren en vanuit die wetenschap met de overheid omgaan, in plaats van met je kop tegen een muur te lopen. Het vervelende is dat de overheid zoveel sterker is, dus je wordt als individu sowieso ondergewalst. Neem het volgende. De gemeente Enschede stopt per 1 januari 2020 met de gemeentelijke mededelingen in Huis-aan-huis, het huis-aan-huiszusje van Tubantia. Er zijn mensen die elke week kijken of er iets is aangevraagd en door wie.

Na 1 januari 2021 is de officiële bekendmaking via de krant blijkbaar niet meer wettelijk verplicht en is vermelding op de gemeentelijke website voldoende. Maar het betekent wel het stopzetten van een communicatiemiddel met een mogelijk bereik van 100 % (verspreiding huis-aan-huis) door een communicatiemiddel dat voor veel mensen niet beschikbaar of bruikbaar is. In het raadsvoorstel wordt gesuggereerd naar het Stadskantoor te gaan en daar de lijst in te zien. Een dergelijke antwoord laat zien hoe je als overheid denkt over de communicatie met de burger en dat is in dit geval kil, technocratisch, a-sociaal en het tegenovergestelde van transparant. Dit alles voor een bezuiniging van 30.000 Euro, in een tijd dat miljoenen over de tafel vliegen.

Alsof het geen publieksgeld is.

Eerste Car Boot Sale op de Markt in Hengelo

HENGELO - Een Car Boot Sale, of in het Nederlands een kofferbakmarkt, is oorspronkelijk afkomstig uit Engeland, waar deze meestal worden gehouden op grote buitenplaatsen, waar de verkopers, hun waren verkopen, vanuit, vanaf en rondom de auto.

De mooie handel werd op meegebrachte tafel(s) geplaatst en het grotere, minder kwetsbare op de grond. Het aanbod bestond uit veel antiek, brocante, curiosa, vintage, ja eigenlijk alles wat men maar kwijt wilde.

Overgewaaid
Deze markten, waar men allerlei overtollige spullen kan verkopen en kopen, vinden nu al weer een flink aantal jaren plaats in Nederland. Zo vindt zondag 26 mei voor de eerste keer een Kofferbakmarkt (Car Boot Sale) plaats op de Markt in Hengelo. Iedereen kan aan deze kofferbakmarkt meedoen als koper of als verkoper. Voor meer informatie kan er contact worden opgenomen door een e-mail te sturen naar info@rezimarkten.nl of door te bellen met 06 26 222 593. Ook voor het aanmelden als verkoper voor de kofferbakmarkt kan er via die weg contact worden opgenomen.

Nieuwe collectie sandalen bij Orrsing

HAAKSBERGEN - Op zoek naar een paar geschikte schoenen voor de lente en de zomer? Ga naar Orrsing Schoenmode!

In de winkel van Orrsing vindt u de nieuwste trends voor deze zomer. Met merken als Durea, Wolky, Loints Think, Xsensible, Laura Vita, Mephisto en Gabor slaagt u voor een paar schoenen met nieuwe prints en in nieuwe kleuren als okergeel en diverse blauwtinten. En niet alleen voor de voeten met een standaard afmeting! Ook voor voeten die gebaat zijn bij een wat bredere leest zijn er hippe schoenen en sandalen te verkrijgen.

Advies
Henrie en Annette Orriëns-Delsing adviseren u graag over de schoenen of sandalen die bij uw voeten passen en dan is het aan u om in de winkel het mooiste paar uit te zoeken. U vindt Orrsing Schoenmode aan de Spoorstraat 19 in Haaksbergen.

Wat maak jij?
Grafiet tekeningen en olieverfschilderijen.

Wat maakt jouw werk speciaal?
In mijn portretten probeer ik de essentie van de persoon te vatten met potlood of olieverf. In mijn werk geef ik de klassieke schilder- en tekenkunst een eigentijdse draai.

Waar kunnen we jouw kunst zien?
Op Instagram (@jandijkstrafinearts) publiceer ik bijna al mijn werken. Ik wil graag vaker meedoen met Culturele Zondagen in Enschede. Voor nu ligt de focus op het lanceren van mijn eigen website: www.jandijkstrafinearts.nl. Tijdens de Week van de Amateurkunst (1 t/m 9 juni) WAK kan je me op 7 juni van 9:30-12:00 aan het werk zien bij de open atelier ochtend van Modelteken Collectief Enschede aan de GJ van Heekstraat 14. Zie voor meer info www.wakenschede.nl.

Welke bekende kunstenaar bewonder jij?
Vermeer, Rembrandt, Rafael en Da Vinci. Belangrijke voorbeelden uit de moderne kunst zijn onder andere Rene Janssen, Ceasar Santos en Andrew Tischler. Dit zijn stuk voor stuk voortreffelijke portretschilders.

Wat betekent Enschede voor jou?
Enschede is de stad waar ik woon en werk. Er wordt hier veel georganiseerd, zoals de Culturele Zondagen en de WAK. Ik ben vrijwilliger bij TETEM. Hier volg ik trainingen over de zakelijke kant van het kunstenaarschap.

A'j 't gearne oawer oezelf hebt,
is 't zoer lustern noar 'n aander.

Maandag 20 mei 10:00 uur

Blader door het Mango Mobility Magazine

TWENTE - De aanschaf van een nieuwe scootmobiel wordt makkelijker en leuker met het gratis Mango Mobility magazine. Blader rustig door alle beschikbare modellen en kies uw favoriet.


Mango Mobility beschikt over de grootste keuze aan scootmobielen in de regio. Ze hebben alles in huis om uw mobiliteit buiten de deur te verbeteren. Hiermee brengt Mango leuke dingen dichterbij! Met het nieuwe Mango Mobility magazine wordt het uitzoeken van een geschikt product nog gemakkelijker en leuker. Het gratis magazine bestaat uit 124 pagina's gevuld met verschillende mobiliteitsoplossingen. Niet alleen het uitgebreide assortiment wordt hierin weergeven, maar ook algemene tips over de aanschaf, veilig rijden en onderhoud van een scootmobiel komen aan bod. Zo helpt Mango mensen niet alleen op weg bij de aanschaf van een scootmobiel, maar ook het gebruik en onderhoud ervan.

Onderhoud
Bij Mango Mobility stopt de service niet na aanschaf van een scootmobiel. Ze blijven voor u klaarstaan, ook bij het onderhoud van uw scootmobiel. Zo blijft uw scootmobiel een betrouwbaar hulpmiddel die uw wereld vergroot. Toch onverhoopt schade? Ook voor reparaties kunt u rekenen op de service van Mango Mobility. Met meer dan 10 jaar aan ervaring met elektrische mobiliteitsoplossingen zijn ze het aangewezen adres voor onderhoud en reparaties aan de scootmobiel.

Bezoek de winkel
Het Mango Mobility Magazine is gratis aan te vragen via de website: www.mangomobility.nl. Of breng een bezoek aan de winkel in Hengelo of Almelo. In Hengelo vindt u Mango Mobility aan de Drienerstraat 59, of bel ze op 074 - 70 02 269. In Almelo is de winkel gevestigd aan de Einsteinstraat 8, of bel naar 0546 - 45 32 96.

Enschede: Het Wilde Oosten

Toen ik een relatie kreeg met een vrouw uit Twente dacht ik dat in Twente de criminaliteit neerkwam op kroegruzies en hennepteelt. Dit beeld wordt ook bevestigd door elke willekeurige Twentenaar met wie je over criminaliteit praat. De meesten doen dat wanneer ze horen wat ik voor werk doe. Wat telkens terugkomt is dat Twentenaren denken dat in Amsterdam niet te leven valt door de criminaliteit. Daar - eigenlijk alles voorbij de brug bij Deventer, maar in dit geval Amsterdam - zijn liquidaties en overvallen een dagelijks terugkerend probleem.
Ik heb een tijdje gedacht dat Twente inderdaad een gebied was waar criminaliteit amper een rol speelde in het dagelijks leven. Dit beeld van een crimineelvrije zone werd behoorlijk aangetast toen er in Enschede vier mannen werden doodgeschoten. Toen vervolgens de kroeg onder de woning van mijn vriendin werd beschoten, kwam het Twentse vuurwapengeweld wel heel dicht bij. Veel dichter bij dan mij ooit in Amsterdam was overkomen. Toeval? Ik begon te twijfelen.

Ik besloot dat het tijd was om de Twentenaren waar ik mee sprak eens wat steviger aan de tand te voelen. Toen ik daarmee begon, werd al snel duidelijk dat de gemiddelde inwoner van Twente regelmatig geconfronteerd wordt met criminaliteit in de directe omgeving.

Autobranden, inbraken en overvallen komen steeds vaker voor. Daarnaast is het een publiek geheim dat het drugsgebruik onder jongeren explosief is toegenomen, met alle gevolgen van dien.

Het is mij persoonlijk opgevallen dat vuurwapengeweld veelvoorkomend is. Schietpartijen met gewonden of met dodelijke afloop zijn veel minder zeldzaam dan je zou verwachten. Daar komt nog bij dat er ook regelmatig woningen onder vuur worden genomen. Dit gebeurt natuurlijk ook in de Randstad, maar het heeft mij persoonlijk zeer verbaasd dat de meeste Twentenaren zich niet realiseren dat er sprake is van een serieuze toename van zware criminaliteit.

Het is naar mijn mening zaak dat de lokale politiek mensen beter zal voorlichten en een plan bedenkt om de toenemende criminaliteit een halt toe te roepen.

mr. Niek Hendriksen
www.strafrechtadvocaat
twente.nl

Column

Vasthouden

Ze zijn er weer! Elk jaar wacht ik in spanning af. Zullen ze weer komen? Vinden ze echt de weg terug naar de boerenschuur? Jawel! Dit jaar was het 11 april toen ik ze weer zag. De boerenzwaluwen. Eerlijk gezegd heb ik een zwak voor de boerenzwaluw, eigenlijk voor alle dieren, want ik ben een natuurmens. Maar zo'n kleine zwaluw die terugkomt in de schuur en vanuit zijn eigen navigatiesysteem de weg terugvindt, is een godswonder. Elk jaar komen er meer en wordt het drukker in de schuur. Als ze zijn uitvliegen ben ik druk om de boel weer schoon te krijgen, maar dat heb ik er met alle plezier voor over.

Vasthouden, niet alleen de zwaluwen in de schuur. In de economische visie van het college staat dat het aantrekken en vasthouden van talenten een speerpunt is. Een goed speerpunt en een mooie uitdaging. Studenten komen en gaan, trekken de wijde wereld in en komen terug voor een mooie baan en een goed woonklimaat, als die kansen zich voordoet. Een bruisende binnenstad en een goed cultuuraanbod, verhogen de kansen op het aantrekken en vasthouden van talenten. Net zoals een goede bereikbaarheid. Vaak kijk je naar de werkgelegenheid en jammer genoeg hoort Enschede nog steeds tot de top van de gemeenten met de hoogste werkeloosheid, al gaat het de laatste tijd de betere kant op. Ook het cultureel erfgoed legt een mooi fundament voor kwaliteit. Cultureel erfgoed is een onmisbare bouwsteen die Enschede een gezicht geeft. Gemeenten die in erfgoed investeren en het goed in stand houden, groeien harder. Dus koester onze monumenten, er is al veel te veel gesloopt!

Vasthouden. Onze dochters zijn al een paar jaar uitgevlogen. De jongste ging studeren in Groningen en de oudste dochter in Enschede. Na haar studie trok ze naar Amsterdam, daarna Berlijn en nu woont ze al bijna twee jaar in Myanmar en reist de hele wereld over voor haar werk. De jongste kwam na jaren terug naar Enschede, studeerde ook aan de UT en woont hier met veel plezier en werkt al drie jaar in Zwolle. Je wilt kinderen vasthouden, maar je moet ze loslaten, daardoor leren ze het leven. Klauteren, fietsen, rekenen, schrijven, vallen en opstaan, verdriet en geluk etc. Bij elke volgende stap wil je ze liever weer vasthouden. " Doe je voorzichtig als je de zee ingaat?", "Pas je op met uitgaan?", " Kijk je uit in het verkeer?" Ik kan de kreten nog horen en de meiden ook denk ik. Kinderen hebben hun eigen leven en zo hoort het ook. Je laat ze los, omdat je van ze houdt.

Vasthouden… Zwaluwen, kinderen of talenten. Uiteindelijk gaat het erom, waar ben je gelukkig, waar kom je graag terug?

Margriet Visser

EnschedeAnders

Woodstock the Story 23 mei in De Kappen

HAAKSBERGEN - Hoor, voel, zie en herbeleef de legendarische 'Three Days of Peace & Music' op donderdag 23 mei in theater De Kappen in Haaksbergen.


De fans hebben er even op moeten wachten, oorspronkelijk stond dit concert gepland op 11 januari 2019. Om organisatorische redenen is het concert verplaatst naar donderdag 23 mei aanstaande. Een extra reden om optimaal te genieten tijdens dit sta/zit concert!
Met bezieling, humor en retro-goeie muziek sleept 'Woodstock the Story' je mee in de ideeën en idealen van de 'love & peace generation': een halve eeuw na dato nog onverminderd noodzakelijk! Voor jong en immer-jong publiek: samen 'back to the garden'! Met muziek van Janis Joplin, Joe Cocker, Jimi Hendrix, Jefferson Airplane, Santana, The Who, CCR, C,S,N & Y en vele anderen.

Kaartverkoop
Kaarten zijn te verkrijgen via Theater De Kappen aan de Blankenburgerstraat 40 - 42 in Haaksbergen. Bel 053 - 573 02 00, bezoek de website www.dekappen.nl of ga naar de theaterkassa.

De Kleine Zeemeermin

Foto: Wim Lanser

ENSCHEDE - De musical 'De Kleine Zeemeermin' komt op woensdagmiddag 22 mei om 16.00 uur in het Wilminktheater.


Diep, heel diep in de oceaan, tussen het prachtige koraalbos en de vriendelijke vissen woont de Kleine Zeemeermin. Met haar golvende rode hare, zeeblauwe ogen en schitterende stem is ze het oogappeltje van haar vader, koning Triton. Het zeeprinsesje red een knappe mensenprins van een zinkend schip. Zij wordt op slag verliefd en wil niets liever dan bij hem zijn. De gemene tovenares Fien heeft alles gezien en gehoord en bedenkt met haar man Titus een listig plannetje...

Kom verkleed!
De verklede kinderen maken kans op een prijzenpakket die na de musical wordt uitgereikt. Bij de meet & greet kunnen de kinderen met de acteurs op de foto. Bezoekers kunnen nadien ook nog even lekker dansen bij het Onderwaterbal.

Het Wilminktheater bevindt zich aan de Wenninkgaarde 40-42 in Enschede. Kaartprijs €15,75, exclusief reserveringskosten. Reserveringen: www.wilminktheater.nl of telefonisch via 053 - 485 85 00. Kijk voor meer informatie op www.vanhoorne.com/kleinezeemeermin

Kijk jij ook?

ENSCHEDE - Elke maandagavond is het programma 'Dierenkliniek Hart van Brabant' te zien op tv. Ik denk dat veel mensen kijken. Maar ook ik als dierenarts vind het leuk om te zien. Een feest van herkenning.

Baasjes met hun geliefde dier. Zo was er een ouder echtpaar dat met hun aangereden hond Bobbi naar de kliniek kwam, omdat zij een gebroken bekken had. Zo lief waren ze, maar ook erg zenuwachtig en gespannen. Ze hadden veel voor hun Bobbi over, en waren dan ook superblij toen ze haar na de operatie weer konden ophalen en ze snel weer de oude was. Zo herkenbaar en mooi. In de drukte van alledag vergeet je dat wel eens. Maar dit goede gevoel bij eigenaar en dier, daar doe ik het voor.

Keerzijden
Ook de keerzijden van het dierenartsenvak worden soms aangestipt. Lange uren werken, vaak dienst, vaak te weinig thuis zijn. Toch goed dat de makers dit ook meenemen. Het zorgt voor een reëel beeld van werken in een dierenkliniek. Ook de verdrietige gevallen met een slechte afloop horen bij de minder leuke kanten van het dierenarts zijn. Denk aan de Amerikaanse bulldog Jallo die een rolgordijn met koord had opgegeten. Met name het koord had zijn darmen verwoest. Een operatie mocht niet meer baten. Soms werk je hard om een dier te redden, maar ben je gewoonweg te laat of gaat de ziekte te snel. Een grote teleurstelling voor baas en dierenarts. Het liefste willen we alles genezen.

Zieke baasjes
Erg verdrietig zijn ook de gevallen waarbij de baasjes zelf ziek zijn en daardoor vaak een intense band met hun dier hebben opgebouwd. Dan komt de ziekte van hun dier extra hard aan. Dat zijn moeilijke en emotionele gesprekken. Zeker als je moet vertellen dat een behandeling niet mogelijk is en het overlijden nadert.

Goed beeld
Dierenkliniek Hart van Brabant geeft een goed beeld van een dierenkliniek. Naast hoogtechnische diergeneeskunde gaat het over de liefde van en voor dieren, het houden van, het graag willen genezen, maar ook de verdriet en teleurstelling. Een mooi programma. Ik herken mij hier in en ben fan.

Esther van Sprang
Dierenarts bij Dierenkliniek Enschede

Jongeren scoren in De Grolsch Veste

ENSCHEDE - Zondag vond de 12e editie van het eindtoernooi om de FC Twente Cup plaats, dit keer in De Grolsch Veste.

Jongeren in de leeftijd van 11 t/m 16 jaar lieten zich afgelopen half jaar van hun beste kant zien in hun eigen woonwijk, door het uitvoeren van diverse maatschappelijke activiteiten. 19 teams plaatsten zich voor het prestigieuze eindtoernooi in het stadion van FC Twente.
Een prachtige en unieke ervaring voor de jongeren uit onder meer Enschede, Hengelo, Oldenzaal en het Duitse Bad Bentheim. De teams speelden zondag in hun eigen leeftijdscategorie om de felbegeerde FC Twente Cup. Wout Brama en Peet Bijen, ambassadeurs van de FC Twente Cup, kwamen zondagmiddag naar De Grolsch Veste om de spelers succes te wensen.
Het afgelopen half jaar stond voor de deelnemende teams in het teken van kwalificatie voor het eindtoernooi en om dat te bewerkstelligen hebben zij allerlei activiteiten ondernomen. Oefenwedstrijden, trainingen, maar met name sociale buurtbijdrages stonden centraal de afgelopen tijd.
Voor de jongeren zelf zijn de maatschappelijke activiteiten vaak nieuwe leerervaringen en vergroot het daarnaast hun binding met de eigen wijk. Gedurende het traject konden de teams ook beloningen verdienen voor de verrichte arbeid, zoals trainingsballen, wedstrijdkaarten en het gehele FC Twente-tenue.

Broodje Hero

ENSCHEDE - Sinds kort is op het Woonplein in Enschede, in de woonwinkel Woon & Slaap, een vestiging van Délifrance gevestigd. Hier kunt u terecht voor de heerlijkste broodjes van Enschede, maar nu ook voor de bekendste Broodje van Enschede.

Délifrance voegt echt iets toe aan de winkelervaring op het woonplein. Wanneer u trek krijgt en daarna nog verder wilt winkelen, kunt u hier terecht voor de twee bekendste Broodjes van Enschede. De eerste is een broodje beenham. Wanneer u weleens een wedstrijd heeft bezocht van FC Twente en na de wedstrijd een broodje beenham heeft gegeten, weet hoe lekker zo'n broodje is. Op het woonplein wacht eenzelfde soort traktatie op u!

Liever kip?
Ook voor het heerlijkste broodje kip gaat u naar de Délifrance op het woonplein. De kip is op een speciale manier gemarineerd en bereid. Eigengemaakte dillesaus met de juiste kruiden maken van dit broodje kip een waar smaakbommetje. Eenmaal geproefd zult u de volgende keer wanneer u trek heeft er speciaal voor omrijden.
Délifrance is gevestigd in het pand van Woon en Slaap aan het Schuttersveld 20 in Enschede. Kom proeven!

13 Mei

ENSCHEDE - De burgemeester van Enschede Onno van Veldhuizen had afgelopen maandag een memorabele dag; 's middags een speech en kranslegging bij de herdenking van de vuurwerkramp 19 jaar geleden 13 mei 2000 en 's avonds bij het begin van de raadsvergadering een verklaring over relletjes in de wijk Dolphia. Om met het laatste te beginnen; Van Veldhuizen veroordeelde in felle bewoordingen de onrust in de wijk rondom een Syrisch gezin, dat uiteindelijk opnieuw moest vluchten, nu in Nederland.


's Middags ging het ook over ontheemden in Enschede bij de herdenking van de vuurwerkramp. De belangstelling voor de herdenking van de ramp neemt nog steeds toe. Al voor de feitelijke herdenking was aan het monument van de ramp Het verdwenen huis, een indrukwekkend gedicht gehangen in de vorm van een brief van de familie Ransing aan de vijf slachtoffers, die zij in 2000 verloren.

Zorgboerderij Erve Knippert

HAAKSBERGEN - Zorgboerder Erve Knippert open haar deuren voor geïnteresseerden op zaterdag 18 mei.

Deze zorgboerderij is gelegen aan de Hulstweg 11 in de buurtschap Stepelo. De boerderij bevindt zich in een mooi landschap van bossen, weilanden en akkers. Op 18 mei stelt Zorgboerderij Erve Knippert niet alleen de huidige locatie open, maar ook de deuren van de tweede zorglocatie op het erf. Erve Knippert is een jongvee opfokbedrijf, waar de werkzaamheden worden uitgevoerd door ouderen die dagzorg ontvangen. Zij leven op de boerderij met de natuur, tussen alle dieren en het gewas. Kom gerust langs op deze open dag voor het inwinnen van meer informatie.

Gezamenlijk eten senioren

BUURSE - In de Trefkoel wordt iedere laatste woensdag van de maand een ochtend georganiseerd voor senioren uit de regio.

De organisatie vindt het belangrijk dat senioren de mogelijkheid krijgen om contacten te leggen met anderen om eenzaamheid onder senioren te voorkomen. Dat gebeurt in een heerlijk ongedwongen en gezellige sfeer. De deelnemers worden voorzien van een heerlijke warme maaltijd, waarbij er rekening wordt gehouden met eventuele diëten. Van de deelnemende senioren wordt een financiële bijdrage gevraagd, waarmee deze dagen worden bekostigd. De eerstvolgende gezellige ochtend wordt georganiseerd op 29 mei. Bel voor meer informatie naar 053-5696474 of mail naar detrefkoel@buurse.nl

The Elvis Concert

ENSCHEDE - De King Of Rock 'n Roll is natuurlijk niemand minder dan Elvis Presley! Op zaterdag 18 mei wordt zijn muziek weer tot leven gebracht in Metropool in Enschede.

Zanger Bob Lanning en Jim Murray hebben samen het podium gedeeld met Elvis. Zij zullen op deze fantastische avond opnieuw alle hits van The King tot leven brengen. Samen treden zij op met een geweldige band met onder andere Carl Brodychock en Damien Daigneau. Kaarten in de voorverkoop kosten €32,75. U kunt ook kaarten aan de kassa kopen, daar kosten ze €34,75. Metropool bevindt zich aan het Willem Wilminkplein 2 in Enschede.

Scherp voordeel op Nissan Qashqai met 1.2 motoren

TWENTE - De Nissan Qashqai is sinds zijn introductie een mooi verkoopsucces voor Nissan. Niet verwonderlijk; de scherp geprijsde SUV-voor-in-de-stad biedt veel mobiliteit en features die klanten makkelijk over weten te halen. De Qashqai was bij de introductie in 2006 een trendsetter; de voorhoede van de grote SUV-opmars die we in de autoverkoop zagen. Kopers genieten van ruimte en comfort, waarbij een goed overzicht op de weg en een veelal wat hogere zit belangrijke verkoopargumenten zijn.

Nissan heeft de Qashqai door de jaren heen geregeld updates gegeven. Zowel onder de motorkap als bij de features, met af en toe een subtiele verandering aan de buitenkant. Eind vorig jaar introduceerde Nissan nieuwe motoropties met de 1.3 liter benzine en 1.5 liter dieselopties. Maar: er zijn voor de kritische koper ook nog voldoende modellen met de wat oudere motoren op voorraad bij de dealers. Zo gaan de versies met 1.2 DIG-T 115 PK motoren momenteel dan ook zeer scherp van de hand. Voor de koper die al een tijdje de aanschaf van een Qashqai overweegt is dit het ideale moment om eens een vrijblijvende proefrit te maken.

Veelzijdig
De Nissan Qashqai heeft een modern en aantrekkelijk uiterlijk, zonder gelijk té radicaal voor de dag te willen komen. De insteek van Nissan's ontwerpers was dan ook een zo veelzijdig, veilig en praktisch mogelijk voertuig ontwerpen dat bij een brede doelgroep kopers in de smaak viel. Een opdracht die goed gelukt is; het lijnenspel is modern en de voorkant is herkenbaar Qashqai. Mooie designkeuzes zoals de oplopende achterste raamlijn, licht aflopende daklijn en mooie wielbogen voorkomen dat het geheel er te blokkerig uit gaat zien. De Qashqai is dan wel een wat groter, stoerder model, maar het design misstaat zeker niet in de stadse setting. Aerodynamische verbeteringen zorgden ook voor een steeds lager brandstofverbruik en minder bijgeluid in de cabine. De Nissan Qashqai beschikt over vijf volwaardige zitplaatsen, waarbij ook de stoelen comfortabel zijn met hun wat hogere rugleuningen en langere zittingen ten opzichte van eerdere modeljaren. De Qashqai biedt dan ook een behoorlijke zitruimte op iedere plek, mét een volwaardige bagageruimte die praktisch in gebruik is.

Een beetje ZZP'er gun je een Irmscher GT

Voor de snelle jongens en meisjes onder de ZZP’ers heeft Opel in dit voorjaar een even zo snelle verrassing. De toch al vlotte Opel Vivaro Irmscher wordt nu namelijk ook geleverd als heuse ‘GT’. En de kenners weten wat dat betekent, een Vivaro waarmee je snel bij de klant bent, maar ook snel weer thuis. Welke ZZP’er wil dat nou niet? En zoals een echte Irmscher betaamt, ziet de Vivaro er zeer sportief - zo niet indrukwekkend - uit en kent een uiterst rijke uitrusting naast de krachtige en zuinige turbodieselmotor. Daar is Opel niet kinderachtig in.

Rijke standaarduitrusting
Deze veelzijdige bedrijfsauto heeft standaard onder meer een met leer afgewerkt stuurwiel met stuurwielbediening, Electronic Climate Control, geïntegreerde zonwering in de zijpanelen, een 12 Volt-aansluiting in de laadruimte, cruise control, LED-dagrijverlichting met opvallende ‘Wing’-signatuur, mistlampen vóór, keyless entry en een 6-voudig verstelbare bestuurdersstoel met arm- en lendensteun en verwarmingsfunctie. Ook is de Opel Vivaro Irmscher GT uitgerust met het uitgebreide Navi 80 Intellink infotainmentsysteem met 7-inch touchscreen, geïntegreerde navigatiekaarten van Europa, DAB+-ontvangst, Bluetooth-connectiviteit en een USB en AUX-in aansluiting. De Vivaro Irmscher GT doet in dat opzicht niets onder voor de (zakelijke) Opel Insignia rijder.

De essential specs:
Extra sportieve uitvoering van Opel Vivaro met vele extra’s en luxe afwerking
Uitgerust met krachtige en zuinige 1.6 CDTI BiTurbo dieselmotor met 145 pk
Leverbaar als L2H1 Dubbele Cabine
De Opel Vivaro Irmscher GT heeft een vanafprijs van € 33.499,- exclusief BTW/BPM

100 jaren Citroën Advertenties

Ter ere van het 100 jarig jubileum van Citroën is vanaf nu het boek van de bekende advertising expert Jacques Séguéla beschikbaar, waarin 100 jaar advertenties van het merk met woord en vooral beeld wordt toegelicht!

Met haar iconische ontwerpen, technische innovaties maar zeker ook haar vaak karakteristieke berijders, is Citroën in de afgelopen 100 jaren uitgegroeid tot een uniek industrieel avontuur met ook een Nederlands tintje. De van oorsprong van een Amsterdamse familie afstammende André Citroën heeft van meet af aan geschiedenis geschreven met zijn avant-garde advertenties voor het roemruchte Franse automerk. Ook vandaag de dag wordt het succes van een merk grotendeels bepaald door de wijze waarop het merk wordt gepresenteerd in commerciële uitingen van een automerk. Tegenwoordig vinden die uitingen niet meer alleen plaats in traditionele advertenties, maar bijvoorbeeld ook op websites, social media, televisie, buitenreclames en natuurlijk streaming videokanalen zoals Youtube. De marketingbudgetten van automerken zijn nog nooit zo hoog geweest.
Het boek 100 jaar Citroën advertenties neemt u mee in de wijze waarop Citroën gewerkt heeft aan het beeld dat het merk neer heeft willen zetten in de autowereld. Van het bedenken van het Citroën logo tot opvallende media stunts en grote evenementen in de beginjaren van het merk, om Citroën te promoten. Het boek getuigt van de visie en de spitsvondigheid van briljante oprichter André Citroën, die zijn tijd 100 jaar geleden echt ver vooruit was. Een visionair waarvan de erfenis onlosmakelijk verbonden is met de Franse cultuur en de trots van een natie. En ontelbare iconische automodellen heeft opgeleverd. Citroën is nog steeds een bijzonder en onderscheidend automerk.
‘100 jaren Citroën Advertenties’ is zeker niet alleen boeiend voor fans, elke autoliefhebber zal genieten van dit document in een aantrekkelijk leesbare vorm met prachtige afbeeldingen en mooie verhalen.
Het boek ‘100 jaren Citroën Advertenties’, geschreven door advertising legende Jacques Séguéla, is verkrijgbaar in een collector’s edition op de website van de Citroën lifestyle e-shop: www.lifestyle.citroen.com.

Dutch Open keert terug als Van Mossel Kia Dutch Open

Foto: Onthulling Kia

Stichting TopSport Amersfoort en de nieuwe hoofdsponsor Van Mossel Kia zetten de Nederlandse tenniswereld weer op de kaart. Na meer dan tien jaar keert het Dutch Open, waar veel nationaal en internationaal talent op afkomt, terug in Amersfoort als ATP Challenger toernooi.

Mooie stap Nederlands tennis Tom Nijssen, voormalig tennisprof en erelid bij tennisclub ALTA, is aangewezen als toernooidirecteur van het Van Mossel Kia Dutch Open. "Dit is een fantastische stap voor het Nederlandse tennis, ik heb de ambitie om samen met alle betrokken partijen dit ATP Challenger toernooi voor lange termijn op de kaart te zetten. De oprechte betrokkenheid van de hoofdsponsor geeft veel vertrouwen voor de toekomst", aldus Nijssen. Bas Huijzer, commercieel/operationeel directeur van de hoofdsponsor Van Mossel Kia, is ook razend enthousiast en deelt de langetermijnvisie van Tom. Hij geeft aan: "Een van de kernwaarden van de Van Mossel Automotive Groep is om onderscheidend te zijn. Wij geloven dat wij door deze samenwerking onze klanten niet alleen onze passie voor auto's kunnen laten zien, maar hen ook kunnen meenemen in een wereld die minstens zoveel passie en drive kent."

Foto: Onthulling Kia

Over het toernooi
Het Dutch Open, waar de nummer één van de wereld Novak Djokovic in 2006 toernooiwinnaar was, vindt aankomende zomer van 15 t/m 21 juli plaats bij tennisclub ALTA. Ook nationale helden, zoals Raemon Sluiter en Martin Verkerk hebben in het verleden deelgenomen. Bij de herstart van dit graveltoernooi beloven weer vele mooie namen op de spelerslijst te komen staan. Het toernooi wordt georganiseerd door de Stichting TopSport Amersfoort in samenwerking met Gemeente Amersfoort, de KNLTB, tennisclub ALTA, Schoonderbeek bouw- en aannemingsbedrijf en Van Mossel Kia.

Nieuw exclusief topmodel Suzuki Swift: de Swift Sport Katana

Foto: SYTSE DIJKSTRA

Een legendarische naam keert terug. Dit keer niet alleen als sportieve motorfiets, maar ook als topuitvoering van de Suzuki Swift Sport: de Swift Sport Katana. Exclusiviteit is gegarandeerd, want in totaal worden er slechts dertig exemplaren van geproduceerd, speciaal voor de Nederlandse markt.

Katana is de naam van een zwaard dat Japanse Samoerai-strijders gebruikten, een vlijmscherp wapen dat met de hand werd gesmeed. Tevens is het de naam van een legendarische Suzuki motorfiets die in 1981 werd geïntroduceerd: de Suzuki Katana. Dit jaar keert de Suzuki Katana terug in het gamma van Suzuki Motoren. Voor het eerst wordt de naam ook gebruikt bij Suzuki Auto's, voor het nieuwe topmodel van de Swift Sport: de Swift Sport Katana.

Topmodel
Scherp sturen en enorm veel rijplezier, daar draait het om bij de Suzuki Swift Sport Katana. Elke Katana krijgt een sportonderstel dat compleet naar wens in te stellen is. Standaard staat de auto enkele centimeters dichter bij het asfalt, waarmee het zwaartepunt verder wordt verlaagd. Om de wegligging nog verder te verscherpen, is ook een veerpootbrug gemonteerd.

De toegevoegde sportiviteit wordt duidelijk benadrukt door het uitlaatgeluid. Elke Swift Sport Katana krijgt standaard een speciale sportuitlaat. Het interieur met lederen bekleding en een dikker sportstuurwiel maakt het geheel af. De Swift Sport Katana beschikt verder, net als elke Swift Sport, onder meer over adaptieve cruise control, automatisch geregelde airconditioning, navigatie, Apple Carplay & Android Auto, superlichte 17 inch lichtmetalen wielen en sportstoelen. Optioneel zijn speciaal geselecteerde lichtgewicht 18 inch OZ lichtmetalen velgen met Michelin Pilot Sport 4 banden leverbaar.

Genummerd
Net als de sportieve motorfiets wordt ook de Suzuki Swift Sport Katana enkel geleverd in de kleuren zilvergrijs en zwart metallic. De auto is altijd voorzien van een contrasterende striping en grille. In totaal worden er dertig auto's geproduceerd, waarvan vijftien exemplaren in het Premium Silver Metallic en vijftien exemplaren in het Super Black Pearl. Elk exemplaar wordt genummerd en die nummering komt op meerdere plekken terug. Zo staat het nummer boven de achterste raamstijl en is het ook geborduurd in de bekleding van de voorstoelen.

Direct te bestellen
De Suzuki Swift Sport Katana is per direct en exclusief online te bestellen via Suzuki.nl voor 28.999 euro, inclusief afleveringskosten. Of Private Lease vanaf € 479,- per maand, een vast bedrag waarin álles behalve brandstof is inbegrepen. Dit is op basis van een leaseperiode van 48 maanden, met 10.000 kilometer per jaar. De eerste exemplaren worden in mei 2019 geleverd

Achter het stuur
Voorin de Nissan Qashqai treffen bestuurder en bijrijder een functioneel, net afgewerkt interieur aan. Nissan veranderde door de jaren heen subtiel wat elementen, maar het geheel oogt nog steeds zeer functioneel. Het afgeplatte stuurwiel en het functionele instrumentarium zijn herkenbaar Qashqai. Niet te fanatiek kleurgebruik, geen overbodige tierelantijnen, maar wél de features die je van een moderne auto mag verwachten. Zo beschikt de Qashqai over Nissan's bekende Connect-infotainmentsysteem, wat snel en eenvoudig de verschillende functies laat bedienen. In de scherp geprijsde optie-varianten met N-Connecta en het Design Pack zijn net wat meer comfort- en stylingopties voor handen. In hoogte verstelbare stoelen voor, DAB+ radio, een panoramadak, twee-zone airconditioning, cruise control met stuurbediening, Intelligent Key met startknop... u zult niet snel iets missen.

Veilige mobiliteit
Veiligheid is ook een belangrijk aspect van het autorijden. Nissan zette de afgelopen jaren dan ook fors in op het verbeteren van de actieve en passieve veiligheid voor alle inzittenden en andere weggebruikers. In de praktijk helpt de auto de bestuurder om zoveel mogelijk gevaarlijke situaties te vermijden. Zo zorgt Nissan's Around View Monitor voor een 'vogel-aanzicht', waarbij alles rondom de auto te zien is, wat ideaal is bij inparkeren. Lane Departure Warning bij het verlaten van de rijbaan is ook een welkome aanvulling. Verder beschikt de Qashqai over ABS, Active Ride Control, detectie van bewegende objecten, een elektronische remkrachtverdeler en - mocht een botsing toch écht onvermijdelijk zijn - airbags rondom.

Prestaties
De Nissan Qashqai zoals getest beschikt over de 1.2 DIG-T motor met 115 PK. Deze handgeschakelde 4-cilinder benzinemotor levert 190 Nm koppel bij 2.000 toeren. Het verbruik zit dan op 5,6 liter op 100 kilometer, met een lage uitstoot van 129 g/km CO2. Het leeggewicht is 1.250 kilo met 610 kilo laadvermogen. Geremd mag u dan maximaal 1.200 kilo trekken, 675 kilo ongeremd. Maar wat de cijfers niet vertellen: het rijgedrag is eveneens uitstekend. Nissan hecht grote waarde aan stabiel weggedrag, dat we zeker hier terug zien. Voor het Nederlandse gebruik is het vermogen meer dan toereikend, hoewel we het niet als 'sportieve prestaties' zouden bestempelen. Het is een auto die wel meer is dan de som der delen; eentje die je zelf moet rijden om te ervaren waarom de Qashqai zo'n verkoopsucces is geworden. Een fijne, rustige auto die meer biedt dan u verwacht.

Scherp voordeel
Momenteel schaft u bij autobedrijf Nissan Lesscher de Nissan Qashqai met 1.2 motor aan voor zeer scherpe prijzen. Zij beschikken over een mooie voorraad nieuwe, 2019 auto's met aantrekkelijke optie-pakketten. Zo rijdt u de 1.2 DIG-T 115 PK met N-Connecta en Design Pack vanaf 28.550 euro. Ook zijn er versies met het Tekna en Glass Roof optiepakket, vanaf 30.550 euro. Deze voegt onder meer nappalederen bekleding toe, evenals diverse andere opties. De kortingen lopen zo, afhankelijk van uw gekozen model, op tot wel 5.700 euro, indien u gebruik maakt van Nissan All Inclusive, met 1 jaar extra garantie en 4 jaar gratis onderhoud. U rijdt dan al een Qashqai voor 115 euro per maand.

De waterstofauto

TWENTE - De eerste waterstofauto in Twente is in het bezit van Autogroep Twente, met vestigingen in Almelo, Hengelo en Enschede. De Hyundai Nexo is de eerste auto met brandstofcel die is voorzien van de modernste snufjes en technieken. Het zou dé auto kunnen worden voor de komende jaren.

Amsterdam wil vanaf 2030 benzine- en dieselauto's weren in de hoofdstad. De laatste tijd wordt er steeds vaker gediscussieerd over alternatieven voor deze conventionele auto's. Eén van deze milieuvriendelijke auto's betreft de Hyundai Nexo die op waterstof rijdt. De waterstof wordt in een speciale brandstofcel omgezet naar elektriciteit. Waterdamp is het enige dat deze auto aan uitstoot produceert en waterdamp is 100% schoon en niet schadelijk voor het milieu.

Technisch hoogstandje
De Hyundai Nexo is voorzien van de modernste snufjes en de laatste technieken. Het betreft een zeer veilige en comfortabele auto die met één druk op de knop zelfstandig kan inparkeren. Door de ingebouwde rijstrookassistent blijft de auto keurig midden op de weg rijden.

Rijden op waterstof
Waterstof is geheel natuurvriendelijk en niet schadelijk voor de natuur. Het voldoet aan alle veiligheidheids- en duurzaamheidseisen die eraan gesteld worden. Er rijden nog maar weinig waterstofauto's in Nederland rond, doordat het nog maar op vier plekken in Nederland mogelijk is om waterstof te denken. Er wordt hard gewerkt aan het verviervoudigen van het aantal plekken in Nederland om waterstof te tanken.

Deze speciale waterstofauto van Hyundai is de komende tijd te bekijken bij Autogroep Twente in Hengelo. Tevens zal hij ook te zien zijn bij Museum Buurtspoorweg in Haaksbergen tijdens de familiedag op zondag 26 mei.

Pluspunten

+ Nu extra scherp geprijsd
+ Nette opties op voorradige modellen
+ Comfortabele reisgenoot
+ Uitstekend weggedrag
+ Goede actieve en passieve veiligheid

Camry Comeback

Eigenlijk hebben we het nooit begrepen waarom modellen als de Toyota Camry en natuurlijk de Corolla er op een gegeven moment niet meer waren. Die verbazing moet Toyota toch ook vernomen hebben, de Toyota Camry komt na 15 jaren weer terug, een ware comeback!

En hoe, want met de komst van de nieuwe Toyota Camry Hybrid neemt Toyota geen halve maatregelen. ‘s Werelds best verkochte middelgrote sedan is volledig nieuw ontwikkeld en past wat model betreft helemaal in het hedendaagse moderne modellenprogramma van Toyota. De prestaties van deze Hybrid zijn indrukwekkend met een standaard zelfopladende High Power Hybrid motor met 160kW/218pk en een CO2 uitstoot van slechts 98 g/km. De meest krachtige standaard aandrijflijn in dit segment. Met de komst van de Camry Hybrid breidt Toyota het aanbod aan Hybrid elektrische modellen uit naar 10 modelvarianten. Daarmee mag Toyota zich de absolute koploper in het Hybrid segment noemen.
Het knappe aan het ontwerp en de uitstraling van de nieuwe Camry is dat hij de indruk wekt tot een duurder segment te behoren, terwijl de Camry een scherpe vanafprijs kent van 39.995 euro en een maandelijkse netto bijtelling vanaf 294 euro. Toyota maakt het daarmee zeer aantrekkelijk voor de zakelijke rijder. De ruime sedan kenmerkt zich niet alleen door een scherpe prijsstelling, maar ook een zeer rijke uitrusting en natuurlijk actieve veiligheid ‘Toyota Safety Sense’, dat tot de standaarduitrusting van de Camry behoort.
De volledig nieuwe Toyota Camry is de achtste generatie die op de markt verschijnt. Sinds zijn introductie in 1982 zijn er wereldwijd al meer dan 19 miljoen exemplaren verkocht en heeft de auto talrijke prijzen en onderscheidingen gewonnen. Met circa 700.000 verkochte auto’s per jaar is de Camry ’s werelds bestverkochte sedan in het D/E-segment. En dat is niet voor niets!
De nieuwe Toyota Camry is vanaf 23 mei beschikbaar bij de Toyota dealer.

Toyota Hilux Challenger voor Dakar-coureur Bernhard ten Brinke

Als je als Dakar-coureur gewend bent aan de betrouwbare techniek van een Toyota Hilux, dan is de keuze voor een Toyota Hilux Challenger voor thuis op de oprit natuurlijk niet vreemd. Ondernemer en coureur Bernard ten Brinke doet voor Toyota GAZOO Racing mee aan onder meer de Dakar Rally. Met de Hilux behaalde ten Brinke vorig jaar een historische zege door als eerste Nederlander ooit een etappe te winnen in de categorie Auto. Ook tijdens de komende Dakar Rally in Saoedi-Arabië verschijnt Ten Brinke in een Toyota Hilux aan de start, samen met navigator Tom Colsoul.

We verbazen ons er niet over dat Bernard ten Brinke zo laaiend enthousiast is over zijn Hilux Challenger. Een auto waarin hij niet alleen graag gezien wil worden, ruim en praktisch is, maar ook veel luxe biedt. De Toyota Hilux van Bernhard is uitgerust met onder meer zwarte spatbordverbreders, 18-inch lichtmetalen wielen, LED-koplampen en een zwarte roll-overbar. Van binnen is de Hilux Challenger voorzien van extra comfort in de vorm van automatische airconditioning, stoelverwarming en cruise control. En ook een Toyota Go navigatiesysteem is standaard. Je zou bijna vergeten dat het om een stoere pick-up gaat.

Toyota levert zijn pick-up vanaf 18.895 euro, exclusief btw en bpm; de Challenger-uitvoering is leverbaar vanaf 29.490 euro.

Nieuwe Renault Twingo houdt karakter

De meest speelse auto van Renault, de Twingo, is dit voorjaar compleet vernieuwd. Met nieuwe looks en technologie is de Twingo geavanceerder dan ooit! Ach en wie houdt niet van hem, de kleine sympathieke Renault, die 25 jaar na zijn introductie nog steeds een chique en moderne uitstraling heeft weten te behouden. De nieuwe uitvoering kenmerkt zich onder andere door vernieuwde bumpers, nieuwe koplampen met led-dagrijverlichting en led-achterlichten. In het interieur is de waarneembare kwaliteit naar een hoger niveau getild en is onder meer de middenconsole vernieuwd. Je voelt je meteen thuis als je instapt. Dat kunnen de ingenieurs van Renault als geen ander.

Renault levert de Twingo in de uitvoeringen Life, Collection en Intens. C-vormige led-dagrijverlichting met geïntegreerde richtingaanwijzers, een lichtsensor, verwijderbare hoedenplank en gesloten dashboardkastje zijn aan de uitrusting van de basisuitvoering Life toegevoegd. De Collection is standaard voorzien van onder meer airco, elektrisch verstelbare en verwarmbare buitenspiegels en het audiosysteem R&GO. De meest luxe uitvoering Intens heeft onder meer climate control, cruise control, lichtmetalen wielen en parkeersensoren, maar ook met het nieuwe EASY LINK- multimediasysteem met 7-inch touchscreen. Net als R&GO is EASY LINK compatible met Apple- en Android-smartphones en is het mogelijk om populaire smartphone-apps zoals Google Maps, Waze, Deezer, Spotify of Apple Music veilig te gebruiken in de auto.

Voor de aandrijving is er keuze uit verschillende hoogstaande driecilinder benzinemotoren, die voldoen aan de strenge Euro 6d-emissienorm. En er is uiteraard ook een automaat versie beschikbaar. We zouden zeggen, snel naar de Renault dealer waar de nieuwe Twingo in juni te bewonderen zal zijn. Er is al een Renault Twingo vanaf € 12.390,-

De beste Opel Corsa ooit

New Corsa test drives at Test Center Rodgau-Dudehofen, April 2019

Wat Opel betreft wordt het een hete zomer in het populaire compacte segment in de autowereld, want de geheel vernieuwde Corsa wordt gepresenteerd. En Opel windt er geen doekjes om, het wordt de beste Corsa en misschien wel beste Opel ooit!

Opel legt op dit moment namelijk de laatste hand aan de zesde generatie Corsa, waarvan de levering in dit najaar zal starten. De nieuwe Corsa wordt op dit moment stevig aan de tand gevoeld door een serie finale praktijktests. Ingenieurs van Opel zijn in januari naar het Zweedse Lapland boven de poolcirkel afgereisd om onderstel, motoren, elektronische systemen en verlichting te beproeven. Dat gebeurde al rijdend op bevroren meren en besneeuwde wegen. Pre-productieversies van de nieuwe Corsa zitten nu middenin een generale repetitie op de testbanen van het testcentrum Dudenhofen in Duitsland. Verder is de Corsa blootgesteld aan elektromagnetische proeven in Rüsselsheim.

New Corsa test drives at Test Center Rodgau-Dudehofen, April 2019
New Corsa test drives at Test Center Rodgau-Dudehofen, April 2019
New Corsa test drives at Test Center Rodgau-Dudehofen, April 2019

Efficiënter en plezieriger
Tijdens de ontwikkeling van de nieuwe generatie Opel Corsa is veel aandacht besteed aan het verhogen van de efficiëntie. Het nieuwe model is lichter dan zijn voorganger, waardoor hij minder brandstof verbruikt en meer rijplezier biedt. Net als bij de voorgaande modelgeneraties, werd het onderstel van deze nieuwe Corsa getest op verschillende Europese wegen, inclusief de Duitse Autobahnen. Opel wil dat de berijder optimaal profiteert van een topchassis met de best mogelijke balans tussen veiligheid, comfort en rijplezier. We zien uit naar de presentatie van die nieuwe Opel Corsa na een hopelijk toch al warme zomer...