Hart van Haaksbergen

1 december 2017

Hart van Haaksbergen 1 december 2017


Haaksbergen maakt regeltjes duidelijker in nieuwe APV

HAAKSBERGEN - Nederland regeltjesland; zo is de belevenis bij veel Nederlanders. En dat klopt tot op zekere hoogte: gemeenten en andere overheden leggen veel vast in wet- en regelgeving. Op lokaal niveau doet de gemeente Haaksbergen dit door middel van de APV; de Algemene Plaatselijke Verordening. En deze gaat momenteel op de schop.

Het nieuwe concept van de APV ligt momentel ter inzage bij de gemeente. Burgemeester Gerrit Jan Kok hoopt dat veel inwoners even de tijd willen nemen om dit document door te nemen. "Deze nieuwe APV is een stuk korter en simpeler. Minder regels en beter leesbaarheid.", aldus de burgemeester.

Snijden
"Korter" in deze omvat nog steeds 48 pagina's A4, maar inderdaad is dit al beter leesbaar. Veel gemeenten proberen tegenwoordig het mes te zetten in overbodige regels, zeker wanneer deze in de praktijk belemmerend zijn voor zowel burger als gemeente. Handhaving op de kleinste details vergt immers ook veel ambtelijke en handhavings-rompslomp.

Bomenkap
Onder meer op het gebied van bomenkap zijn de regels in de APV een stuk duidelijker geworden dan voorheen. Zo kunnen eigenaren een handig overzicht raadplegen in welke gevallen zij wel of geen vergunning nodig hebben voor de kap van een boom, afhankelijk van het type boom en de locatie. Het zou u verbazen dat u in veel gevallen dus geen vergunning nodig heeft of in sommige situaties zelfs geen melding hoeft te doen.

Evenementen
Ook op het gebied van evenementen werd een en ander duidelijker vastgelegd. "Het belangrijkst vind ik dat nu alles rondom het proces van evenementenvergunningen geborgd is in de APV. Dat laat aan duidelijkheid weinig meer te wensen over.", aldus burgemeester Kok. Dit deel van de APV neemt slechts één pagina in beslag en geeft duidelijk aan in welke situatie mensen een vergunning aan moeten vragen en wanneer men kan volstaan met een melding aan de gemeente. De nieuwe APV is te vinden op www.haaksbergen.nl en hier kunt u ook een reactie geven.

Bon Boys haakt aan bij kopgroep

HAAKSBERGEN - Kijk naar de stand op de ranglijst, en zie de verschillen. Die zijn na 9 duels in de tweede klasse J minimaal. De eerste zes ploegen staan namelijk in een straal van drie punten en dat geeft wel aan dat de marges te verwaarlozen zijn.

Er is een kopgroep, en op vier punten afstand volgt het peloton. Het mooie is dat Bon Boys deel uitmaakt van de eerste groep. Daarom was de driepunter tegen ATC'65 (2-0) ook zo belangrijk. Door die zege staat Bon Boys er in de kille herfst warmpjes bij. Maar dat wil niet zeggen dat er zondag louter tevredenheid was, zeker niet. Bon Boys won uiteindelijk op basis van de kansen wel verdiend, maar het veldspel paste bij het decor van de herfst. Het was rommelig en slordig.

Goed begin
Bon Boys begon nog wel aardig aan het duel, maar de ploeg heeft moeite om een goal te maken. Tegen het einde van de eerste helft voerde Bon Boys de druk op en was de ploeg een paar keer gevaarlijk. Maar al met al was het te weinig en worstelden teveel spelers met de vorm van de dag. Dat werd na rust niet beter. ATC had in een periode zelfs het meeste balbezit, zonder dat de ploeg dominant werd en kansen afdwong. Het duel werd na een klein uur opengebroken door Marijn Schuur, die na een prima hoekschop van Erik Makkink de bal bij de tweede paal binnen kopte: 1-0. Het was de tweede treffer van het seizoen van Martijn. Die treffer had Bon Boys vertrouwen moeten geven, maar het veldspel bleef moeizaam. ATC probeerde het wel, maar de gasten waren aanvallend machteloos. Een treffer werd afgekeurd wegens buitenspel, en daarmee was alle dreiging ook wel vermeld. De beslissing viel vlak voor tijd, en de toeschouwers die de kou hadden getrotseerd werden daarvoor beloond, want dat was het hoogtepunt van de middag.

Invaller
De ingevallen jeugdspeler Jeffrey Zijlstra gaf een prachtige voorzet vanaf de rechterkant, die door Niels Rupert vallend werd binnen gekopt. Niels was ook degene die de aanval had opgezet: 2-0. De winst was daarmee binnen, en daarmee was op deze zondag ook wel alles gezegd. Het kan beter, het moet beter.

Kom tot rust in Villa Beldershoek

HENGELO - Net buiten Hengelo, verscholen in de mooie bossen, ligt Villa Beldershoek; de nieuwste Bed & Breakfast in Hengelo. Als we de poort binnen stappen van de statige villa uit de jaren '50 voelen we ons gelijk thuis. Eigenaren Eveline en Mark Verbeek wachten ons al op voor een rondleiding.

"Het was een langgekoesterde wens om zelf een B&B te openen", aldus Eveline. Het echtpaar heeft door de jaren heen al veel reizen gemaakt. Ze houden van mensen; van leuke gesprekken. En dus is een eigen B&B een leuke manier om toch zo'n vakantiegevoel in je eigen huis te krijgen. Na een kleine zoektocht werden ze verliefd op hun Villa Beldershoek. Net buiten Hengelo aan de Pruisische Veldweg 254. "Een mooie uitvalsbasis voor uitstapjes in de regio en gunstig gelegen ten opzichte van het centrum en de snelweg. Kortom, een mooi stukje natuur - maar niet té veraf gelegen", voegt Mark er aan toe. Het openen van een eigen B&B vergt veel werk en is een leerproces. Zo gingen zij al vroeg in gesprek met andere B&B's in Hengelo om tips te krijgen en ervaringen uit te wisselen.

Net open
We krijgen een rondleiding in en om de B&B; ze zijn net een maand geopend dus het moet nog een beetje inleven. De villa is gesplitst in een privédeel en gastendeel met eigen ontbijtkamer, biljartruimte en drie slaapkamers op de bovenverdiepingen. Twee van de kamers, te huur voor 85 euro per nacht, delen een riante badkamer. Daarnaast is er ook een luxe kamer met eigen badkamer en balkom. Alle kamers zijn voorzien van heerlijk comfortabele bedden, TV, gratis WiFi, handdoeken en badjassen. Gasten kunnen gratis op het eigen terrein parkeren.

Kom tot rust
Maar waar ze écht trots op zijn: de riante tuin met houtgestookte, 12-persoons sauna. Een riante, parkachtige tuin, verscholen in het groen waar je even helemaal tot rust kunt komen met veel privacy. "De eerste gasten vonden het al geweldig! We hebben al vriendinnengroepen gehad, maar ook wanneer familie langs komt voor de feestdagen en ze slaapplaatsen zoeken zijn we beschikbaar." Eveline, Mark en dochter Luna hopen veel gasten te mogen verwelkomen; zo krijgen gasten die in december boeken ook een leuke attentie én een uur extra gratis sauna bij het reserveren hiervan. In de winter kunnen we immers allemaal wel wat extra warmte gebruiken! B&B Villa Beldershoek verwelkomt u graag als gast. Kijk voor meer informatie en boekingen op: www.villabeldershoek.nl of bel voor meer informatie met: 074-85 26 444. De B&B is rookvrij, huisdieren zijn niet toegestaan en kinderen zijn welkom vanaf 12 jaar.

Welkoop Enschede op nieuwe locatie

ENSCHEDE - In 1991 opende Bertie Veltmaat als franchisenemer Welkoop Enschede aan de Raiffeissenstraat. Bertie werkte met veel passie en toewijding in zijn winkel tot aan zijn zeer onverwachte overlijden in 2008.

Na zijn overlijden is Welkoop Enschede voortgezet door Bertie's broer en zijn partner, Martin Veltmaat en Wendy Olde Riekerink. In 2009 is de winkel opnieuw ingericht en vanaf dat moment hebben de franchisenemers de zoektocht naar een nieuwe locatie opgepakt waar Bertie al ruim 10 jaar mee bezig was, vanwege herinrichting van het gebied aan de Raiffeisenstraat diende de winkel namelijk te verhuizen. Na een zoektocht van 8 jaar is het Martin en Wendy uiteindelijk toch gelukt om een geschikte plek voor de winkel te vinden waar ze nu hun droom maar ook de droom van Bertie alsnog kunnen waarmaken. Welkoop Enschede helpt zijn klanten vanaf 16 november vanuit een nieuwe winkel aan het Schuttersveld 56 op het Woonplein. Deze nieuwe winkel is met ruim 1.100 vierkante meter meer dan twee keer zo groot dan de oude winkel en vormgegeven volgens de nieuwste formule van Welkoop. In deze nieuwe formule is er extra ruimte beschikbaar gemaakt voor dierenbenodigheden, alles voor werken en genieten in de tuin, werkkleding en outdoor-vrijetijdskleding. In deze nieuwe winkel heeft Welkoop Enschede met 15.000 verschillende artikelen het grootste assortiment dat Welkoop beschikbaar heeft. Franchisenemer Wendy Olde Riekerink geeft aan: 'Wij zijn met het hele team ontzettend blij met deze nieuwe winkel op deze mooie locatie. Om iedereen bekend te laten raken met alles wat wij te bieden hebben nodigen we iedereen van harte uit om te komen kijken in onze mooie winkel waar we heel trots op zijn!'

Column

IJs

Afgelopen maandagavond is wat mij betreft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Enschede door het ijs gezakt. De voorzitter van de VVD-fractie René Kreeft versprak zich en deelde mee, dat tijdens de onderhandelingen van de huidige coalitie, vier jaar geleden dus, afgesproken is dat om de uitgaven voor de sociale uitkeringen zo beperkt mogelijk te houden, de grenzen van de wet opgezocht zouden worden. Dat is niet schriftelijk vastgelegd, want het mocht eens bekend worden. Dat is dus precies wat er maandagavond gebeurde. Anneke Broekman, lid van de VVD-raadsfractie kon haar afschuw over de verspreking van René niet van haar gezicht afkrijgen. Ze zat met de rug naar hem toe en durfde, of wilde niet kijken. René is in politiek Enschede beroemd geworden tijdens de verkiezingscampagne vier jaar geleden, met de woorden:"In Enschede is geen armoede.".
De openbaarmaking van deze afspraak tussen de collegepartijen kwam bij de behandeling van het Rekenkameronderzoek over het betalen van voorschotten aan aanvragers van een uitkering. In de wet staat dat iemand die een uitkering aanvraagt, recht heeft op een voorschot van 90% van de aangevraagde uitkering. Hoeft hij niet aan te vragen, moet door de Sociale dienst gewoon betaald worden. Dit is zo voorgeschreven, omdat de afhandeling van een aanvraag maanden kan duren en de wetgever gaat ervan uit, dat als er niet betaald wordt, mensen automatisch in de schulden komen; gas, elektra, huur gaan gewoon door. Ziet u het al voor u? Ene ambtenaar tegen de andere: "Ada, handel jij even de aangifte van die meneer aan de balie af en niks vertellen over dat voorschot waar hij recht op heeft en waarvan de wettelijke automatische overschrijving is stilgelegd." Doet je afvragen wat er nog meer langs de grenzen van de wet (woorden wethouder Welman) gefikst wordt. Je zou ze……..
Hoe lang is een bestuurder verantwoordelijk voor de puinhoop, die hij of zij achterlaat? Bestuurders die nieuw zijn, of aan een nieuwe periode beginnen, hebben nog wel eens de neiging om hun voorganger/-ster de schuld te geven van de puinhoop die ze op hun werkkamer vinden. Lubbers, toen lijsttrekker van het CDA had eens de verkiezingsleus: "Help ons puin ruimen." Het werd hem niet in dank afgenomen door de PvdA.
Nog zoiets raars, je gelooft het niet, maar het is zo. Na het vertrek van Margriet uit de CDA-raadsfractie, hebben de fractieleden afgesproken nooit, NOOIT een voorstel van haar te zullen steunen. Dus, het geeft niet waar ze meekomt, het CDA is tegen. Het voorstel is te vroeg, te laat, te geel, te rood, te nat, te droog, het CDA is tegen. Altijd.
Je zou ze…
Bovendien, de wet uitvoeren is iets voor dombo's. Ze doen het wel handiger dan de VVD. De huidige fractievoorzitter is met dank voor bewezen diensten, op de derde plaats van de kandidatenlijst terechtgekomen. Patrick Welman, wethouder CDA staat op 2 van de CDA-kandidatenlijst. Vindt hij wel goed. Zegt ie.
Je zou ze…                                                                                                

Jan Visser

Tweede comeback T-Beat bij Rodenbach

ENSCHEDE - Op zondag 10 december organiseert hotel-restaurant Rodenbach aan de Parkweg 37 in Enschede de tweede comeback van T-Beat.

De succesvolle eerste editie van dit legendarische evenement werd in oktober gehouden. Enschedese 60's bands gaven toen een daverende show, waarbij gelijk de roep kwam voor een vervolg. De geschiedenis van T-Beat is zeker vijftig jaar terug te voeren, naar de tijd dat Rodenbach nog door het leven ging als Modern.

MODERN Again
Onder de noemer MODERN again wordt de tweede editie gehouden op zondag 10 december. Deze keer delen twee bands met 60's en 70's muziek het podium, Highaway en Beat Line met in de spiegelzaal Sonna Krom. Zij legt een bijzondere link tussen muziek en schilderkunst; in de spiegelzaal legt ze met kwast en olieverf de blues van de Twentse textielarbeider vast. Sonna Krom is bekend om haar muziek-geïnspireerde kunst. In de spiegelzaal zijn enkele van haar werken te zien.

Kaarten
Kaarten zijn in de voorverkoop te krijgen voor 7,50 euro bij Rodenbach en Autobedrijf Michel Duivelaar aan de Hendrik Ter Kuilestraat 195 in Enschede. Kijk ook op: www.rodenbach.nl

FC Twente – Ajax!

ENSCHEDE - Aankomende zaterdag, 2 december, speelt FC Twente de thuiswedstrijd tegen Ajax om 18.30 uur. Een belangrijke wedstrijd!

Vorig seizoen werd de wedstrijd in De Grolsch Veste op 11 december gespeeld. Mateusz Klich besliste de wedstrijd destijds met een rake penalty in de 92ste minuut, waardoor FC Twente met 1-0 won. Ajax eindigde de wedstrijd met tien man, doordat Nick Viergever twee keer geel pakte. Heb jij al kaarten voor aankomende zaterdag? Je krijgt nu bij aankoop van kaarten een kortingscode die je kunt gebruiken in de Fanstore.

Korting
Daarnaast hebben we een speciale Decemberkorting, waarmee je bij aankoop van kaarten voor FC Twente – Ajax €5,- korting krijgt op ADO Den Haag-thuis (zaterdag 9 december) en/of Vitesse-thuis (zaterdag 16 december). Zo kun je deze wedstrijden voor slechts €12,50 en €17,50 bezoeken. Ga snel naar kaartverkoop.fctwente.nl of kom naar de Fanstore voor leuke items. We kunnen jullie steun goed gebruiken!

Vuur ne reagnboage
mut 't eerst reagn...

De Brasserie verrijkt Glanerbrug

GLANERBRUG - De Brasserie is terug van weggeweest. Voor de perfecte lunch of maaltijd hoeft de Glanerbrugger daarom niet langer meer het dorp uit.

De Brasserie heeft op 10 oktober de deuren geopend aan de Gronausestraat 1214 en is hard op weg een begrip te worden in Glanerbrug. Het restaurant onderscheidt zich met een uniek concept. Voor nog geen twintig euro scoor je er een koningsmaaltijd over drie gangen. Ook in de middaguren komt de fijnproever er aan zijn trekken. De Brasserie serveert ook heerlijke – en gezien de kwaliteit – relatief goedkope lunches. Maar De Brasserie is meer dan de ideale eetgelegenheid. Het restaurant biedt tevens ruimte voor groepen om bijvoorbeeld een heuglijke mijlpaal te vieren. Niet alleen voor verjaardagen, verlovingen en baby showers is gedeelte van De Brasserie te huur, ook voor teamuitjes of andere werkgerelateerde bijeenkomsten stelt het restaurant graag een sfeervolle ruimte en faciliteiten beschikbaar. De klant kan zijn wensen voor het aantal hapjes en drankjes bespreken met de restauranthouders. "Dat alles maakt De Brasserie een verrijking voor Glanerbrug", stelt Metin Aydin (42), die met broertje Gabriël het restaurant runt en uit een succesvolle horecafamilie komt. "De reacties zijn vooralsnog overweldigend. Over de kwaliteit van het eten is iedereen heel enthousiast, maar de te verhuren ruimte wordt steeds vaker geboekt vanwege onze flexibiliteit. We hopen en denken dat we iets moois neergezet hebben voor het dorp." Kijk ook op: www.debrasserieglanerbrug.nl

Bestrijding huiselijk geweld via controle op dierenwelzijn

TWENTE - Huiselijk geweld is een regelmatig terugkerend thema. Het nieuwste initiatief komt van de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Zij trachten meer inzicht te krijgen in huiselijk geweld door middel van controle op dierenwelzijn.

Het lijkt een vergezocht hulpmiddel. Huiselijk geweld in kaart brengen door ons te richten op het welzijn van onze huisdieren. Toch wijst onderzoek steeds vaker uit dat dit betrouwbare en bruikbare informatie geeft. Onderzoek uit onder andere Amerika en Engeland toont aan dat er een link is tussen dierenmishandeling en huiselijk geweld. Ook in Nederland zijn deze signalen er. Reden genoeg om hier dieper in te duiken en meer aandacht aan te besteden. Dit wordt gedaan met het onlangs gelanceerde Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling (LED) van de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Hier wordt geneeskunde gecombineerd met forensisch onderzoek om meer kennis te vergaren. Het landelijk expertisecentrum dierenmishandeling is van start gegaan en werd op 22 november gelanceerd op de faculteit.

Experts
Een team van gespecialiseerde dierenartsen en forensisch experts is bereikbaar voor dierenartsen die een vermoeden hebben van mishandeling bij hun patienten. Zij kunnen anoniem melding maken bij zo'n vermoeden en de benodigde informatie aanleveren. Het gespecialiseerde team buigt zich er vervolgens over en kan duiden of het daadwerkelijk mishandeling betreft, of er misschien sprake is van een ander probleem. Dit kan een ongeluk of ziekte zijn.

Tijdig signaleren
Het team beoordeelt de zaak en staat vervolgens de dierenarts bij met advies. Ze kunnen het vermoeden bevestigen en uitsluiten dat er een ander probleem speelt. Bij een vermoeden van dierenmishandeling kan de dierenarts met deze onderbouwde informatie contact opnemen met 144 'Red een dier' om melding te doen. Dit draagt bij aan een tijdige signalering van dergelijke problemen.

Onderzoek
Door dierenmishandeling vroegtijdig aan te pakken hoopt men ook meer te weten te komen over de signalering van huiselijk geweld. Binnen LED zal wetenschappelijk onderzoek worden gedaan naar de link tussen dierenmishandeling en huiselijk geweld in Nederland. Hiervoor werken zij samen met psychologen en criminologen. Door meer te leren over de vroege signalen van huiselijk geweld kan er in de toekomst eerder actie ondernomen worden.

Melding maken
Ook nu al geldt dat men bij een vermoeden van huiselijk geweld een melding kan maken. Veilig Thuis Twente heeft hiervoor een meldpunt waar men 24 uur per dag contact mee kan opnemen via telefoonnummer 0800 2000. Zij staan klaar voor hulp bij huiselijk geweld voor zowel slachtoffers, plegers, omstanders en professionals. Ook verstrekken ze informatie over huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling. Meer informatie over deze thema's en over het doen van een melding is te vinden via de website www.veiligthuistwente.nl

Genieten bij de Party Boerderij in Boekelo

BOEKELO - Gerrit ten Oever is een veelzijdig man; in Boekelo runt hij G.T.O Catering én de gezellige Party Boerderij aan de Beldershoekweg 100. Of u nu op zoek bent naar een leuke feestlocatie, een professionele cateraar of de lekkerste streekeigen vleesproducten, hier bent u aan het juiste adres.

In de eigen slagerij kunt u heerlijke ambachtelijke vleesproducten kopen. Alle rundvleesproducten zijn afkomstig van de eigen boerderij. Ambachtelijk bereid rund- en varkensvlees zijn natuurlijk erg geliefd, maar ook diverse soorten worsten en gevogelte zijn hier te koop. Met de decembermaand in aantocht valt er natuurlijk veel te vieren. Wanneer u graag wilt genieten maar zonder de rompslomp en drukte van zelf koken, dan kan G.T.O catering uitkomst bieden. De mogelijkheden zijn eindeloos; zo begint dit bij de gourmet- en fondueschalen met 5 soorten vlees voor 6,50 euro per persoon. Gaat u voor stevige kost? Er zijn diverse stamppotbuffetten met 3 of 4 soorten stamppot naar keuze, aangevuld met meerdere soorten vlees en zuur. Prijzen hiervoor lopen uiteen van 9,50 tot 11.50 euro per persoon. Voor buffetten vanaf 6 personen kunnen zij groots uitpakken. Voor 17,50 euro per persoon leveren zij drie soorten warm vlees, twee soorten koud vlees, drie salades, rouwkost, gebakken aardappelen, warme groente, stokbroden, sauzen én dessert.

Catering
Voor groepen vanaf 25 personen kunnen buffetten geheel naar wens samengesteld worden. Deze worden dan gratis gebracht en gehaald. Dit loopt uiteen van de stamppotbuffetten van 10 euro per persoon, een warm en koud buffet van 12,50 euro persoon, de altijd geliefde barbecue voor 17,50 euro per persoon tot aan een compleet varken aan het spit voor 175 euro, compleet mét bijbehorende grill barbecue voorzien van gas. Ook andere, speciale wensen zijn mogelijk.

Feestlocatie
De Party Boerderij is ook een geliefde feestlocatie in Boekelo. Zo kunt u in de Partyzaal gebruik maken van diverse buffet- lunch-, tappas- en borrelarrangementen. Naar wens is het ook mogelijk om een goed verzorgde casino-avond te houden, wat naast gezellig ook nog eens uitdagend kan zijn voor al uw gasten.

Buitenlocatie
Dankzij de mooie ligging is er ook volop gelegenheid om buiten activiteiten te houden. De boerderij beschikt over een mooie buitenbar met terras, waar u kunt genieten van de zon. In de overdekte buitenkeuken kunt u dan gezellig samen bakken, braden en barbecueën onder genot van een drankje. Voor de jongste gasten is er een mooi speelterrein. Diverse arrangementen zijn samen te stellen, zoals de Grote Pan voor 28,50 euro per persoon bij minimaal 25 personen, of het varken of lamp aan het spit, wederom bij minimaal 25 personen. Wilt u met vrienden een leuke avond doorzakken? Bij minimaal 30 gasten kunt u onbeperkt drinken voor 19,50 euro per persoon, met zowel binnenlands en buitenlands gedestilleerd. Hebt u interesse in een arrangement of wil u meer weten over de cateringopties? Neem contact op via 053- 4282942 of kijk op: www.gtenoever.nl

Column

Afboeken

Enschede heeft er te veel van. Bedrijventerreinen! De provincie heeft in Twente ingegrepen. Enkele gemeenten waaronder Enschede moeten bedrijventerreinen afboeken. Enschede 42,6 hectare. Gronden die 150 tot 200 euro per m2 waard zijn, worden straks omgezet naar landbouwgrond van 10 euro per m2. U mag het ook uitrekenen… ( goed zestig miljoen ). Beroerd ben ik er van. Miljoenen, miljoenen en miljoenen weg. De Usseleres is ook ooit aangekocht voor de bestemming bedrijventerrein. Het stomste wat de gemeente ooit heeft kunnen doen. De oudste kranses van Europa tot bedrijventerrein bestemmen.
Maandagavond jl kwam een voorstel over de bedrijventerreinen in de stedelijke commissie. De Vereniging tot Behoud Usseleres ( VBU) sprak maandagvond in. De inspreker vond de stukken stuitend, omdat na zo'n lange periode, hij nog de cijfers voorgeschoteld kreeg van 2008-2012. Het CDA, VVD en de PvdA kregen onderuit de zak. Zij waren de partijen, zei de inspreker die niet ontvankelijk waren geweest voor andere inzichten. Behalve mevrouw Dirkslager en mevrouw Visser… Klopt! Ik was tegen een bedrijventerrein op de Usseleres. Koester de cultuurhistorische waarden heb ik altijd gezegd. Blijf van de bolling af!De afgelopen jaren hebben wij verschillende plannen aangeleverd voor een alternatief. Plannen die niet alleen goed zijn voor Enschede, maar ook voor Usselo. Toerisme, landbouwpark, vlasteelt, waren enkele ideeën. Oud gedeputeerde Rietkerk had 7 miljoen beschikbaar gesteld voor een ketenregisseur voor vlasteelt in Twente. Mooie plannen zijn er ook gemaakt door oa Saxion en Landschap Overijssel in samenwerking met IAA architecten. De gemeente heeft met alle opties niets gedaan. Volgens de Europese Unie moet een deel van de landbouwgrond ingezet worden voor behoud van biodiversiteit. Daarvoor kan men steun krijgen van het Europees landbouwbeleid om groenstroken aan te leggen in ruil voor Europese steun. Hier zitten dus ook mogelijkheden voor verduurzaming en economie
Zoals gezegd zien wij veel meer in de alternatieve plannen. Laat Usselo groeien als dorp met een leefbare dorpskern met een 30 km zone met daarbij een passende inrichting met een dorpsplein. Een dorp met een unieke Usseleres van meer dan 700 jaar oud. Er is de afgelopen jaren veel gebeurd in het dorp. Usselo heeft veel grondgebied moeten afstaan voor woonwijken, industrie en nu weer voor de aanleg van de N18. We moeten oog hebben en houden voor de leefbaarheid van onze dorpen.
Vooralsnog komt het college met een voorstel om een plan te maken voor de werklocaties / bedrijventerreinen. Zo schuiven we de tikkende tijdbom van de bedrijventerreinen naar de nieuwe raad en het nieuwe college. Geld is er niet om af te boeken…Toch moet voor 2020 de 42,6 hectare bedrijventerreinen afgeboekt zijn. Gaat Enschede failliet of zijn we het al?

Margriet Visser
EnschedeAnders

Oud in Nieuw

ENSCHEDE - Fotograaf en beeldkunstenaar Herman Wolters heeft afgelopen vrijdag het eindresultaat van een interessant project gepresenteerd: "Enschede, Oud in Nieuw".

Bij Boekhandel Broekhuis overhandigde Wolters afgelopen vrijdag het eerste exemplaar van deze set ansichtkaarten aan Pieter Hof. Deze bevatten fotocollages waarbij beelden gemengd worden van het huidige straatbeeld in Enschede en hetzelfde straatbeeld uit vroeger tijden. Herman Wolters had al jong interesse in geschiedenis en die van zijn stad Enschede in het bijzonder. Hij fotografeert de stad al jaren en verzamelde oud beeldmateriaal van de stad. In 2016 bedacht hij het concept Enschede Oud in Nieuw, waarmee hij historische beelden in hedendaagse stadsgezichten verwerkte. Zijn collages oogsten veel bewondering op onder andere sociale media en er zijn uitingen gepland in de binnenstad van zijn werk. Boekhandel Broekhuis heeft een selectie gebundeld in het kader van het 150-jarig bestaan. De set ansichtkaarten is te koop voor 8,95

Losser stelt toekomstplan centrum vast

LOSSER - Het Losserse college van Burgemeester en Wethouders heeft het nieuwe Parapluplan voor het centrum vastgesteld. Dit overkoepelende stukje beleid is er op gericht om het centrum nog mooier en aantrekkelijker te maken voor diverse groepen en activiteiten.

Het is geen verrassing dat dit soort centra kampen met uitdagingen. Minder mensen winkelen bijvoorbeeld in een fysieke winkel, waardoor leegstand dreigt. Een aantrekkelijk centrum draagt bij aan het behouden en versterken van het lokale winkelaanbod. Wethouder Marcel Wildschut: "met dit plan geven we Losser een geweldige kwaliteitsimpuls. Verblijven, winkelen en ondernemen in het centrum van Losser wordt zo nog aantrekkelijker. Bovendien maken we het centrum duurzaam en toekomstbestendig." In 2016 werd begonnen met de opzet en in september lag het plan ter inzage. Tijdens deze periode zijn door ondernemers, aanwonenden en organisaties in totaal dertien zienswijzen ingediend. Het kernwinkelgebied van Losser blijft compact van opzet met een concentratie van handels- en horecazaken. Belangrijke verblijfsgebieden, zoals het Raadhuisplein, Martinusplein, de Brinkstraat (ter hoogte van de Oude Apotheek), De Brink en de groene ruimte rondom de Maria Geboortekerk worden met elkaar verbonden door een zone waarin de voetgangers en fietsers centraal staan. In straten met een herkenbare verblijfsfunctie staat ruimte voor voetgangers en fietsers voorop. Hierbij wordt rekening gehouden met een beperkte hoeveelheid gemotoriseerd verkeer. Er is daar zoveel mogelijk ruimte om prettig te verblijven en voor beleving.

10 / 16

De vorige keer sprak ik over pepernoten, kerstkransjes, warme chocolademelk, eindejaarsborrels en etentjes (plus de daarbij behorende gezonde maar meestal ongezonde uitspattingen). DE feestmaand van het jaar is namelijk aangebroken, yay! Dat betekent voor de meeste mensen veel snoepen, borrels en heerlijk eten. Het assortiment van de supermarkten staat al weken in het teken van luxe; veel wild, lekkere sauzen, speciaal broodbeleg, snaaierijen en restaurant kwaliteit desserts. Probeer dat maar eens te weerstaan! Ook de agenda staat overvol met sinterklaas en kerst vieringen, eindejaarsborrels en oud en nieuw. Toch moeten we niet vergeten dat er ook gesport moet worden. In de maand van de extra verwennerij moet er niet minder maar eigenlijk juist meer gesport worden om die extra kilootjes tegen te gaan. Nu is een goed moment om daar mee te beginnen! Zoals in september aangekondigd krijgen we namelijk in de maand december onze nieuwe kracht apparatuur! Sindsdien stonden er al een paar apparaten om uit te proberen maar nu gaat het toch echt gebeuren. et gaat om de nieuwe lijn van Panatta, speciaal bekleed voor Clubfit met ons logo op de luxe leren bekleding. Als je niet precies weet hoe je moet beginnen of wat je wilt doen om de maand december goed in shape door te komen vraag onze coaches over hoe je dit het beste aan kunt pakken. Zij kunnen samen met jou je persoonlijke trainingsschema samenstellen en uitleggen, plus ze geven je tips en tricks betreft fitness en voeding. Voor de fanatiekelingen onder ons, we hebben ook weer een Challenge lopen van 15 november t/m 15 december! Onze jongens in de fitness hebben weer een uitdagend parcours uitgestippeld (zowel binnen als buiten) en wie hier de snelste tijd in scoort, wint 1 maand gratis sporten! Ik hoop jullie snel te zien bij Clubfit! Kom lekker sporten en beloon jezelf daarna gerust met een proteïne shake of 1 van onze heerlijke nieuwe groente of fruit smoothies (ja, deze zijn decemberproof, kom ze uitproberen!)

13 / 16

14 / 16

15 / 16

16 / 16