Hart van Haaksbergen

31 mei 2019

Hart van Haaksbergen 31 mei 2019


Haaksbergenaren willen duurzame stroom opwekken

HAAKSBERGEN - Het opwekken van duurzame energie en het terugdringen van het totale energieverbruik zijn belangrijke speerpunten anno 2019. Ook in Haaksbergen staat duurzaamheid hoog op de agenda. Niet alleen bij de gemeente, maar ook inwoners zelf. Zo is een groep Haaksbergenaren bezig om zelf een energiecoöperatie op te zetten.

De afgelopen jaren zijn in de regio al diverse energiecoöperaties opgezet, doorgaans met redelijk succes. Het doel is om het voor particulieren makkelijker te maken om duurzaam opgewekte stroom te gebruiken, veelal lokaal opgewekt. Eerder deze maand heeft de werkgroep de eerste bijeenkomst gehouden. De initiatiefnemers gingen eerder ook al mee met een gemeentelijke studiereis over dit soort lokale initiatieven. Bijzonder is dat de gemeente afgesproken heeft nadrukkelijk geen deel uit te gaan maken van de werkgroep, maar deze wel te ondersteunen. Het moet dus ook een echt bewonersinitiatief worden. De energiecoöperatie gaat zich richten op zowel de energiebesparing als het opwekken van duurzame energie voor heel Haaksbergen. In andere gemeenten zijn coöperaties opgezet waarbij grotere bedrijfsdaken vol gelegd werden met zonnepanelen. Zo kunnen inwoners toch participeren in groene stroom, ook wanneer hun woning zelf niet geschikt is voor zonnepanelen. Het is dus een beetje een omweg omdat men niet de 'eigen' groene stroom gebruikt, maar het draagt wel bij aan de grotere ambitie.

De plannen
Bij het eerste overleg zijn al belangrijke stappen gezet qua het verdelen van de taken. Er moet nog veel gebeuren voor de eerste duurzame kilowatt-uren een feit zijn. Binnenkort komen zij weer bijeen en de verwachting is dat de energiecoöperatie na de zomer van start kan gaan. Er zal ook een bestuur opgericht worden met een zo breed mogelijke groep deelnemers uit alle kernen, maar ook bedrijven en agrariërs. Wethouder Louis Koopman heeft veel bewondering voor het initiatief, dat hopelijk bij zal dragen aan een energieneutraal Haaksbergen in 2050.

Meer informatie
Bel voor info met wijkcoördinator Harm Rexwinkel op 053-573 46 06 of mail hh.rexwinkel@haaksbergen.nl

Haaksbergse basisscholieren leggen verkeersexamen af

HAAKSBERGEN - De 127 leerlingen van de Haaksbergse basisscholen die afgelopen week hun verkeersexamen aflegden, kunnen nu allemaal veiliger de weg op.

Dit jaar werd voor de zevende keer het grote verkeersexamen van Haaksbergen gehouden. In 2013 kwam Anne-Marie Nobbenhuis met het idee om het praktisch verkeersexamen in te voeren. Inmiddels is er een kleine, actieve groep vrijwilligers die samen met twee verkeersouders dit verzorgt. Voor Nobbenhuis was de zevende editie wel de laatste; haar jongste zwaait af van de basisschool waardoor ze het stokje overdraagt aan een andere vrijwilliger.

Grote behoefte
Het is van groot belang dat kinderen veilig op pad kunnen met de fiets en goed op de hoogte zijn van de verkeersregels. Kinderen zijn van nature kwetsbare verkeersdeelnemers en ze maken zeker op het voorgezet onderwijs vaak ook veel kilometers op de fiets. Het is dan ook van groot belang dat zij veilig zelfstandig kunnen fietsen, zeker ook wanneer ze voor het voortgezet onderwijs verder zouden moeten fietsen vanuit een kleine kern.

Lastige situaties
De leerlingen namen voorafgaand aan het praktijkexamen ook deel aan een theorie-examen. Zo zijn ze goed op de hoogte van de soms complexe voorrangsregels en weten ze ook welke gevaren ze alert op moeten zijn, zoals bijvoorbeeld de dode hoek bij vrachtwagens en landbouwverkeer. Het praktijkexamen was gericht op het oefenen van de diverse lastiger situaties die men tegen kan komen, zoals de voorrangssituatie bij de rotonde bij de Albert Cuyplaan en Hengelosestraat, of het stoplicht bij het zebrapad aan de Zeedijk, waar diverse verkeersstromen bij elkaar komen. De leerlingen vertrokken om de minuut om het parcours van een klein half uur af te leggen. Onderweg werden ze in de gaten gehouden door diverse controle-posten. De leerlingen kregen heel modern met een examen-app de beoordeling van hun verkeersexamen.

Jaargang: 5 • Nr 216• Wk 22

BOEKELO - Het Pinksterfestival wordt dit jaar weer gehouden op tweede pinksterdag. Op 10 juni van 11.00 tot 17.00 uur staan de kramen weer aan de Beckumerstraat in Boekelo en om 11.30 uur gaat de officiële opening van het festival verricht worden door burgemeester Onno van Veldhuizen.


Vorig jaar kon het festival tot teleurstelling van organisatie en de vaste bezoekers niet doorgaan. Regels omtrent het aanvragen van vergunning waren aangescherpt en de Boekelose ondernemers vereniging, de organisator van het festival, kreeg daardoor de vergunning voor het feest niet tijdig rond.

Pinkstermarkt
Op het Pinksterfestival zal er als vanouds een Pinkstermarkt met een zeer divers aanbod zijn. De kramen worden bemand door Boekelose ondernemers en particulieren en het aanbod varieert van kunst en lekkernijen tot handelswaren en tweedehands goederen. En ook de kinderrommelmarkt ontbreekt dit jaar niet. De hele dag door kan er verder genoten worden van het straattheater en de live muziek van de band Sugar Bastards zal regelmatig klinken. Wanneer u nog wilt weten wat de laatste trends zijn op modegebied moet u zeker gaan kijken bij de modeshows van La Deut.

Groot feest
Als ook de weergoden een beetje meewerken dan belooft het weer een groot en gezellig feest te worden. Gaat u dit feest missen of bent u erbij?

Column

Willekeur

De uitslag van de Europese verkiezingen kan gerust verrassend genoemd worden. Mark Rutte en Thierry Baudet hadden bewust alle aandacht naar zich toe getrokken. Bewust; de heren konden niet gekozen worden, maar bemoeiden zich wel intensief met de campagne. De twee grote jongens zouden het wel even uitvechten op het schoolplein. Het debat tussen die twee vond ik vreselijk. Het was gericht op het beschadigen van de tegenstander, niet op de inhoud. Zo vroeg Baudet aan Rutte, wanneer hij voor het laatst gehuild had. Ik kreeg plaatsvervangend schaamrood. Ik zou geantwoord hebben: "Waar bemoei je, je mee?", maar Rutte bleef rustig. Rutte is niet mijn persoonlijke held, maar van Baudet krijg ik kriebels op mijn rug. Ik vind hem arrogant en zijn boodschap gericht op het scheppen van angst.

Misschien heeft dat debat voor beide partijen tot minder stemmen geleid, hetgeen ik zeker hoop. En daarmee kwam de weg vrij voor andere partijen, die echter geen van alle, die kans grepen. Want niemand zag het. Het was een individu, dat profiteerde van het ontbreken van echte issues; Frans Timmermans, die zijn partij, de PvdA, meenam in zijn groei. Niemand had dit aan zien komen. Nog iets opvallends; het lidmaatschap van de EU staat bij ons blijkbaar niet echt ter discussie.

Dit is mijn stelling; de democratie bestaat bij de gratie van de wispelturigheid van de kiezer. Ik heb nog nooit verkiezingen meegemaakt, waarbij de voorspellingen klopten. De kiezer gaat zijn eigen gang, waarbij soms een trend gevolgd wordt, die vantevoren niet eens (h)erkend wordt. Je kunt achteraf alles duiden tot je een ons weegt; je moet het hebben zien aankomen.

Waarom is dat zo moeilijk? Omdat wij steeds meer kiezen in alle vrijheid. Een deel van de kiezers stemt altijd op dezelfde partij. Dat deel wordt steeds kleiner, zodat de uitslagen steeds minder vastliggen; ze kunnen alle kanten op. En dat doen ze ook. Als je de uitslagen kunt voorspellen, betekent dat, dat je meer kunt manipuleren. Een hoop bestuurders en politici zouden dat graag willen, maar gelukkig is het systeem ouderwets, maar redelijk fraudebestendig. Je hoort zo nu en dan verhalen over stembiljetten die ergens zijn blijven liggen en vroeger over ronselpraktijken in het zuiden, maar daar is het blijkbaar rustig. Zo lang de verkiezingsuitslagen onvoorspelbaar zijn, zit het met het democratisch gehalte van Nederland nog wel goed. Ik moet er niet aan denken; Thierry Baudet met onbeperkte macht.


Jan Visser,

visser@btcnet.nl

Leerlingen Assink Lyceum naar China

HAAKSBERGEN - Een groep van twintig leerlingen uit 4HAVO en 5VWO is momenteel op reis in China. Vorige week vrijdag vertrok de groep voor een tiendaagse reis.

De leerlingen maken deze week uitgebreid kennis met de Chinese cultuur. De leerlingen verblijven weliswaar in een hotel, maar ze draaien overdag mee op een Chinese school in Nanjing, samen met hun Chinese 'uitwisselingsbuddy'. De afgelopen tijd hadden de leerlingen via WeChat al vaker contact met de Chinese leerlingen. Deze zullen volgend jaar naar Haaksbergen komen, wat ook afgelopen jaar gebeurde. Ook worden diverse uitstapjes gemaakt.

Veel contact
De leerlingen kregen een goede voorbereiding, om zo het meeste uit de reis te halen. Zo vertelde ook gedeputeerde Eddy van Hijum van de Provincie Overijssel over de provinciale handelsmissies die regelmatig worden gehouden. Overijssel heeft goede banden met China, wat immers ook een grote afzetmarkt is voor Overijsselse bedrijven. Zo heeft ook het Haaksbergse bedrijf TKH een vestiging in de regio Nanjing.

Wat maak jij? Ik schilder dieren, meestal koeien, maar daarnaast ook af en toe een schaap, een geit, een varken, een roodborstje; ook onze eigen honden hebben het doek gehaald. Ik schilder met acrylverf op canvas of mdf.

Wat maakt jouw werk speciaal? Ik haal mijn inspiratie vooral uit de dieren die op ons eigen melkveebedrijf leven. Hierdoor zijn mijn schilderijen zeer herkenbaar.

Waar kunnen we jouw kunst zien? Mijn schilderijen zijn te zien tijdens de Enschedese Week van de Amateurkunst (WAK) van 1 juni tot half juli 2019 te zien bij Theeschenkerij Oldenhof, van Heeksbleeklaan 25 in Enschede (naast Zorgboerderij de Viermarken). Zie ook de website van de WAK www.wakenschede.nl.

Welke bekende kunstenaar bewonder jij? Mijn favoriete schilder is Theo Onnes, om de prachtige koeienportretten.

Wat betekent Enschede voor jou? Enschede is voor mij de plek waar ik geboren ben en waar ik nog lang hoop te genieten van het mooie buitengebied waarin ik woon.

Vlooien- en kofferbakmarkt

auto met gevulde kofferbak Foto: ter Huurne

ENSCHEDE - Zondag 2 juni vindt er van 11.00 tot 17.00 uur, tijdens de koopzondag, een curiosa-, verzamel-, vlooien- en kofferbakmarkt plaats op het H.J. van Heekplein in Enschede.


Op de markt treft men onder andere grammofoonplaten (lp's, ep's, maxi's, singles), cd's, dvd's, computerspellen, boeken, prenten, glas, stripboeken, aardewerk, sieraden, oud speelgoed, religieuze objecten en nog veel meer verzamelwaardig materiaal.
Verder zijn er de particulieren, die zijn/haar overtollige huisraad, verzamelingen en/of zelfgemaakte spulletjes, vaak voor een habbekrats, verkopen.
Voor de kleintjes zijn er een tweetal prachtige kinderattracties op het van Heekplein aanwezig.
De toegang tot de markt op het H.J. van Heekplein is uiteraard geheel gratis.

Verkopen
Voor de particulier, die zijn/haar overtollige spulletjes, verzamelingen en dergelijke wil verkopen zijn er nog plaatsen beschikbaar. Voor informatie of aanmelding: 06 26 222 593 of info@rezimarkten.nl

Politici geewt vake antwoorden op
vroagen dee nooit esteeld wordt.

Maandag 3 juni 10:00 uur

Een comfortabele vloer voor iedere woning: de vloer van pvc

HAAKSBERGEN - Het materiaal polyvinylchloride, oftewel pvc, is misschien nog wel het meest bekend van de grijze buizen, maar maakt nu zijn opmars als vloer. Een hele andere toepassing, maar met vele voordelen.


Een pvc vloer is in vele dessins en kleuren leverbaar en bij Woongeluk Roord kunt u door de grote stalen een goede indruk krijgen van wat allemaal mogelijk is. Zo zijn er pvc vloeren met een houtmotief, die in verschillende kleuren leverbaar zijn. Het grote voordeel ten opzichte van een klassieke houten voordeel is misschien wel het geluid of het ontbreken daarvan. Verder is een pvc vloer sterk, makkelijk in onderhoud, oogt natuurlijk en is zeer comfortabel. Ook de combinatie met vloerverwarming is geen enkel probleem, want de pvc vloeren geleiden goed.

Advies op maat
Bij Woongeluk Roord vindt u pvc vloeren van de merken Ambiant, Gelasta, Moduleo, Cortec, Therdex en Belakos en zoals vermeld in vele kleuren en dessin. Om lang van de vloer te kunnen genieten, is een goede ondergrond en de juiste toplaag belangrijk. Laat u vooral adviseren over welke vloer, welke toplaag en welke ondergrond het meest geschikt is. Ook advies aan huis is gratis en vrijblijvend. Datzelfde geldt voor het inmeten van de vloer.

Actie
Woongeluk Roord heeft nu ook een mooie actie lopen, want bij aankoop van 35 vierkante meter pvc vloer krijgt u drie droogloopmatten cadeau zolang de voorraad strekt. Laat u inspireren in de showroom van Woongeluk Roord aan de Blankenburgerstraat 33 in Haaksbergen of neem een kijkje op de website www.woongeluk-roord.nl

Week van de Amateurkunst brengt reuring in de stad!

ENSCHEDE - Enig idee hoeveel amateurkunstenaars Enschede telt? Meer dan je wellicht vermoedt. Velen werken overdag en zijn 's avonds druk in de weer in een bijvoorbeeld een atelier. 1300 van al die kunstenaars laten de stad in de week van 1 tot en met 9 juni weer bruisen.

Door ruim 100 Enschedese groepen en kunstenaars worden meer dan 110 activiteiten georganiseerd. Het evenement biedt een podium voor mensen die in hun vrije tijd met kunst bezig zijn. Daarbij kan gedacht worden aan muziek, theater, zang en dans, maar ook fotografie, het maken van beeldende kunst of schrijven. Amateurkunst wordt in de spotlight gezet.

Voor iedereen
Bezoek mooie optredens, volg interessante workshops, bekijk inspirerende exposities of kom kijken bij een gezellige open repetitie. Er zijn activiteiten voor jong en oud. Kinderen kunnen bijvoorbeeld een workshop improvisatietheater van Improkids volgen of meedoen aan de open repetitie van Symfonia Jong Twente. Eindexamenleerlingen Tekenen van het Bonhoeffer College én van het Luzac College presenteren hun kunst bij respectievelijk het TANKSTATION en Prismare. Ook vanuit de Universiteit Twente zijn er een aantal deelnemende groepen. Wil je met het hele gezin op pad? Kom dan genieten van optredens bij de Culturele Zondag op 2 juni of Zomerfestival Twekkelerveld op 8 juni. Daarnaast zijn er vele groepen die hun voorstelling of concert plannen in de WAK. Denk bijvoorbeeld een concert van Popkoor Enske bij Café LP en een optreden van Fanfareorkest De Bazuin in de Klanderij.

WAK Nacht
De WAK Nacht is inmiddels een jaarlijks terugkerend onderdeel en vindt plaats op woensdagavond 5 juni. De binnenstad wordt weer omgetoverd tot één groot podium. Op en rondom de Oude Markt openen 11 locaties hun deuren voor spetterende optredens van koren, dansgroepen, muzikanten, bandjes en meer. Maar liefst 26 groepen laten zich horen en zien.

Samenwerking
De WAK werkt zo veel mogelijk samen met andere evenementen en professionele culturele organisaties in de stad, om zo het amateurkunstveld zo veel mogelijk kansen te bieden om zichzelf te presenteren, daardoor bruist de stad negen dagen lang van de activiteiten! Bekijk het programma op www.wakenschede.nl of haal een gratis programmakrant op bij Enschede Promotie aan de Langestraat 41. Kom kijken en doe mee!

Column

Vrijwilliger

In de Jaarrekening 2018 van de gemeente Enschede staat vier keer het woord vrijwilliger. 4 Keer, terwijl we eerlijk kunnen zeggen dat de maatschappij om zou vallen als alle vrijwilligers ermee zouden stoppen. De gemeente maakt gretig gebruik van vrijwilligers en ook heel veel organisaties kunnen niet draaien zonder vrijwilligers. Dat we onze vrijwilligers niet dankbaar genoeg kunnen zijn is vanzelfsprekend. Maar langzamerhand begin ik mij zorgen te maken over wat wij allemaal verwachten van onze vrijwilligers. Door verschillende beleidsontwikkelingen en de transities in de zorg, is het vrijwilligerswerk veeleisend geworden. Vrijwilligers in zorg en welzijn geven individuele hulp of ondersteuning aan mensen met verschillende problemen. Dat kunnen problemen zijn met formulieren, aanvragen voor bijstand of zorg, schulden, etc. Deze taken liggen voor een groot deel bij de gemeente, maar worden over de schutting gegooid richting vrijwilligers. Een recente studie laat zien, dat 1 op de 5 vrijwilligers in zorg en welzijn hun werk zwaar vindt.


De vraag is dan ook, waar zet je een vrijwilliger voor in? Als ik kijk naar de vrijwilligers van het Diaconaal Platform Enschede, die mensen helpen met schulden of andere problemen, dan krijgen die mensen nogal wat op hun bordje. Soms zeer schrijnende gevallen. Een moeder met kind op straat, mensen die tig keer een aanvraag voor bijstand in moeten dienen, of het aanvragen van een goede rolstoel. De meeste vrijwilligers doen hun werk omdat zij graag iets voor een ander willen doen. Maar het moet ze geen slapeloze nachten gaan kosten. Want uiteindelijk is en blijft de gemeente verantwoordelijk. Die hebben een zorgplicht en er moet een moreel besef zijn om maatwerk te bieden om problemen op te lossen.


Wat ook opmerkelijk is, dat er voorheen mensen naar de wijkcoach gingen als eerste aanspreekpunt, nu is er de Wijkwijzer. Zoek je een activiteit of heb je hulp nodig dan is er de Wijkwijzer, bemand door vrijwilligers. Op zich mooi, alleen is die vrijwilliger genoeg toegerust om mensen met psychische problemen eruit te filteren? Ik maak mij daar oprecht zorgen over. Vrij recent heeft de klachtencommissaris een vrijwilliger als plaatsvervanger aangewezen. Dit is in strijd met de verordening, dus het laatste woord is hierover nog niet gezegd. Maar waar ligt de grens waarvoor je een vrijwilliger inschakelt of zijn we die al lang gepasseerd?


Koester onze vrijwilligers en denk na wat je ze allemaal laat doen. Want als ze afhaken omdat het werk te zwaar wordt zijn we verder van huis!


Margriet Visser
EnschedeAnders

Pinkstermarkt

BUURSE - Zondag 9 en maandag 10 juni vindt de jaarlijkse "Pinkstermarkt" (braderie & vlooienmarkt) plaats op de parkeerplaatsen van Ter Huurne Hollandmarkt, Alsteedseweg 64 in Buurse. Op beide dagen van 9.00 tot 17.00 uur bent u van harte welkom.


Tientallen kramen met allerlei handel variërend van nieuwe dames-, heren- en kinderkleding, schoenen, ondergoed, sieraden, lederwaren, telefoonaccessoires, klompen en cadeau-artikelen en nog veel meer. Ook de particulier is aanwezig met zijn/haar overtollige spulletjes, verzamelingen, etc. en biedt de waren vaak voor een habbekrats aan.

Informatie
Ook u kunt aan deze markt deelnemen en uw tweedehands spulletjes, antiek, curiosa, verzamelingen, etc. te verkopen. Voor info en/of aanmelding tel: 06 26 222 593 en info@rezimarkten.nl. Toegang tot de markt en het parkeren is Gratis! Voor de kinderen is er de grote gratis toegankelijke speeltuin.

USA cars & oldtimers

ENSCHEDE - Op 2 juni zal het terrein aan de Handelskade Zuid helemaal in Amerikaanse stijl zijn, dan vindt weer een USA cars & oldtimers dag plaats. Een event in Amerikaanse stijl waar u oldtimers kunt bewonderen en lekker kunt genieten van muziek en een heerlijke all-Americain BBQ.


Het event wordt georganiseerd door Snackbar De Haven en Stichting Americain Old Cars and more. Onder het genot van de muziek van de Blues, rock en close harmony band Highway 61 en een verse runderburger van de BBQ waant u zich helemaal in Amerika. U kunt er mooie oude bolides bewonderen en op het event zal ook een kraam staan waar allerlei Amerikaanse spullen te koop zijn. Ook zal East Side aanwezig zijn met een piercingkraam. Daarnaast is natuurlijk Snackbar De Haven geopend en kan er een lekker patatje worden genuttigd. Daarnaast is er ook aan vertier voor de kinderen gedacht, er zal namelijk ook een springkussen staan.

Come and join!
USA cars & oldtimers zal plaatsvinden op zondag 2 juni van 10.00 tot 17.00. Dus heeft u een liefde voor oldtimers of wilt u gewoon de gezellige sfeer komen proeven? Kom langs!

Tekenen met de ogen!

ENSCHEDE - Andrei Fokkink is 22 jaar en heeft een zware lichamelijke beperking. Hij is voor communicatie aangewezen op zijn oogbestuurde computer: de MyTobii. Andrei gebruikt de computer ook om met zijn ogen te tekenen, met het programma Tux Paint. Hij tekent samen met de Enschedese kunstenaars Gerdie Schiphorst en Quinta Bies.

Veel mensen zijn onder de indruk van wat Andrei maakt en hoe Andrei met zijn ogen kan tekenen. Andrei gaat nu tijdens de Week van de Amateurkunst van 1 tot en met 9 juni zijn werk exposeren en verkopen. Bij Kunsthaven aan de Borstelweg 29 is zijn expositie te zien. Ook is Andrei te vinden in het Volkspark op 9 juni tijdens Kunst in het Volkspark.

Verkoop voor goed doel
Andrei gaat zijn kunst verkopen voor een goed doel. Hij weet namelijk heel goed dat gehandicapten in veel landen niet de beschikking hebben over de hulpmiddelen die eigenlijk nodig zijn. Ze hebben geen oogbestuurde computer, maar vaak ook geen adequate rolstoel. Andrei wil daarom helpen om de wereld voor gehandicapten in Bacau in Roemenië een stukje mooier te maken. De opbrengst van de verkoop doneert Andrei dan ook aan Stichting Betania in Bacau. Betania is een humanitaire organisatie die al meer dan 20 jaar met sociale, medische en educatieve projecten steun biedt aan alle achtergestelde groepen uit de samenleving in Bacau en omgeving. De belangrijkste doelgroep van de projecten en initiatieven die Betania uitvoert, bestaat uit kinderen, ongeacht hun sociale status, gezondheid, handicap en leeftijd. Vanuit Zorgkatalysator onderzoekt Andrei hoe op langere termijn de aandacht voor met name de thuissituatie van gehandicapten in Bacau vergroot kan worden en hoe er actief bijgedragen kan worden aan een stapsgewijze verbetering.

Zorgkatalysator
Zorgkatalysator is een initiatief van Andrei Fokkink en zijn vader Arie Fokkink en ontleent zijn kracht aan een breed netwerk van betrokken mensen en instanties uit zowel zorgvragers en aanbieders en andere stakeholders.
Voorop staat de vraag naar het goede en gelukkige leven, geluk voor zichzelf en iets kunnen betekenen voor anderen. Niemand wil alleen maar zoveel mogelijk zorg. Zorgkatalysator helpt om behoeften van zorgvragers en de omgeving van de zorgvragers duidelijk te krijgen en die te koppelen aan organisaties die oplossingen leveren of oplossingen ontwikkelen. Technische hulpmiddelen zijn daarbij heel belangrijk. Zorgkatalysator wil daarom de markttoepassing van technologische ontwikkelingen te versnellen door een living labfunctie te ontwikkelen, een praktijkomgeving waarin hulpmiddelen getest kunnen worden, zodat ze sneller naar de markt gebracht kunnen worden.
Zorgkatalysator heeft een brede ervaringsdeskundigheid in de zorg. Daardoor kan Zorgkatalysator vanuit de vraagkant problemen onder woorden brengen en actief lobbyen voor oplossingen.

Contact
Meer weten, meewerken of doneren? Ga naar www.zorgkatalysator.nl. Meer informatie over Stichting Betania is te vinden op https://www.asociatiabetania.ro/nl/

Kick's 21, het nieuwe Teamwear merk

ENSCHEDE - FC Twente speelt komend seizoen in het shirt van het merk Kick's 21. Een nieuw Teamwear merk, uniek en exclusief ontwikkeld voor FC Twente, dat de naam draagt van ons clubicoon Kick van der Vall. Het nieuwe merk is een eerbetoon aan de middenvelder die altijd speelde met rugnummer 21. Kick is nog dagelijks werkzaam voor FC Twente en was na zijn spelerscarrière ruim twintig jaar eigenaar van de Enschedese kledingzaak: Kick's 21.

Het lanceren van een eigen kledingmerk is mogelijk door de samenwerking met de Elite Group uit Engeland, ze hebben meer dan 30 jaar expertise met Teamwear en Merchandising. De Elite Group biedt FC Twente de unieke kans Kick's 21 uit te brengen, volledig naar eigen design.
"Ik ben blij om samen te werken met FC Twente", vertelt Neil Burke, commercieel directeur van Elite Group. "We werken al jarenlang samen met FC Twente en leveren diverse merchandising producten. We zijn verheugd om vanaf volgend seizoen onze samenwerking uit te breiden met een speciaal aanbod aan wedstrijd- en trainingsproducten onder een eigen merk."
In de afgelopen drie seizoenen was Sondico de Teamwear-partner. FC Twente is Sondico dankbaar voor de goede samenwerking en ondersteuning in de afgelopen jaren. De overeenkomst met Sondico loopt tot 1 juli, vanaf die datum dragen de spelers van FC Twente het merk Kick's '21.

Aangepast voorstel nieuwbouw zwembad Het Diekman

ENSCHEDE - Het college van BW stelt aan de raad voor om te kiezen voor een aangepast scenario voor de bouw van het zwembad op Het Diekman. Het oorspronkelijke plan niet meer haalbaar binnen de vastgestelde financiële kaders. Bouwkosten zijn flink gestegen en de btw-regeling voor sportvoorzieningen zijn veranderd.

De bouw van een nieuw zwembad is nog steeds heel goed mogelijk. Een zwembad dat toekomstbestendig, duurzaam en financieel te realiseren is en waarbij zwemwater bereikbaar is voor iedereen. In het aangepaste scenario worden op Het Diekman twee nieuwe baden gebouwd: een sportbad (25x15,4 m) en een warmwaterbad (25x10 m). Het Slagman blijft dan tot 2028 open en voorziet in de behoefte aan een wedstrijdbad (25x14 m). Daardoor wordt ook het maximale gehaald uit de grondige renovatie van 2011. Bij nieuwbouw op Het Diekman wordt met uitbreidingsmogelijkheden rekening gehouden.

Voor iedereen
Het doel van de Zwembadvisie is niet veranderd. Het college vindt dat zwembaden een belangrijke maatschappelijke rol vervullen als het gaat om zwemlessen, het werken aan een gezonde leefstijl en activiteiten van verenigingen en doelgroepen. Op een manier die toekomstbestendig, duurzaam en financieel te realiseren is en waarbij zwemwater bereikbaar is voor iedereen. Wel is het van maatschappelijk belang dat de juiste afwegingen worden gemaakt.

Prognose
De raming van de bezoekersaantallen laat een verandering zien ten opzichte van 2017. Er wordt een toename verwacht van banenzwemmers en het aantal bezoekers dat voor het warmwaterbad komt, zoals ouderen en revaliderende mensen. Een afname wordt verwacht bij het aantal verenigingsleden en leszwemmers. De afgelopen twee jaren laat een sterkere daling zien dan was verwacht. Deze prognose heeft ook een nadelige invloed op de te verwachten inkomsten.
Door de tijd die de onderzoeken hebben gevraagd is realisatie van een nieuw bad in 2021 niet meer haalbaar. Nu wordt uitgegaan van 2022.

Live concert: Take That

ENSCHEDE - Kinepolis bouwt op 8 juni een feestje in de bioscoop met het 30-jarige bestaan van Take That!

Take That bestaat 30 jaar en dat wil Kinepolis met jou vieren! Op 8 juni is er een vertoning te zien van hun Greatest Hits concert, LIVE vanuit het Principality Stadium in Cardiff - Engeland! Iedereen is op deze avond welkom tussen 21.00 en 23.30 uur. Entree: €13,50. Meer informatie vind je op www.kinepolis.nl

Digitaal inloopspreekuur

HAAKSBERGEN - Iedere maandagochtend organiseert het Kulturhus een digitaal inloopspreekuur.

Tijdens dit inloopspreekuur staat er een vrijwilliger van Seniorweb voor u klaar. Deze vrijwilliger geeft u tips en beantwoordt al uw vragen rondom het gebruik van de computer, tablet en mobiele telefoon. U bent iedere maandagochtend welkom bij de Blankenburgerstraat 40 - 42 tussen 10.00 en 11.30 uur.

Haaksbergse Fietsbridgedrive

HAAKSBERGEN - De gezellige Fietsbridgedrive wordt op zondag 2 juni gespeeld op zes horecalocaties in en om Haaksbergen.

De Fietsbridgedrive betreft een topintegrale wedstrijd met 36 spellen (6 ronden van 6 spellen). Vanaf 10.15 uur start het programma. Het inschrijfgeld bedraagt €50,-. Inschrijven kan per e-mail: hansheitkamp@gmail.com of door te bellen naar: 053-5740505.

Grootste springkussen van de wereld

BUURSE - Van 30 mei tot en met 2 juni besteedt ter Huurne Hollandmarkt extra veel aandacht aan de kinderen en breidt zijn speeltuin uit met meerdere springkussens, waaronder een springkussen ter grootte van een half voetbalveld.


Dit springkussen heeft een capaciteit voor 400 personen. Voor de kleinere kinderen zullen er aparte springkussens ter beschikking staan. Aanvullend vindt er een kindervlooienmarkt plaats en biedt de speeltuin afwisseling. Daarna lekker eten, drinken of een ijsje op het gezellige terras van het ruime restaurant. Kinderen, ouders, grootouders, ... voor ieder wat wils. Een leuk uitje voor het hele gezin. De entree is gratis!

Bikini Alarm bij Big Beautiful underwear

ENSCHEDE - Big Beautiful Underwear is al 25 jaar uw specialist in lingerie en badmode! Voor de juiste maat en cup maat. Wij verkopen vanaf 65D t/m 105K ook in bikini's en badpakken.

Herkent je dit? Je bh knelt, je borsten hangen te laag, de bandjes snijden in je schouders, je hebt pijn in je rug, nek en schouders. Je steun komt voor 80 procent uit de omvang en niet uit je bandjes. In dit geval is vaak de omvang te groot! Wij kunnen dit samen met jou oplossen door je goed op te meten en je te voorzien van het juiste advies. Want elke vrouw verdient een goed zittende bh.

Bikini en badpak alarm!
Je springt in het water: Oeps! Even hijsen en rechttrekken om weer goed voor de dag te komen. Is dat ook wat jou overkomt? Dit is niet nodig bij de juiste maat van uw bovenstukje en natuurlijk uw slip. Smal van boven, grote cup en toch vrouwelijke billen? Geen probleem; wij hebben we een ruime keuze in bikinislips, naar wens hoog of laag model. Ook voor al uw badpak problemen proberen we een oplossing te zoeken wel billen platte billen, buik ondersteuning cup te klein het kan bijna nooit een groot probleem zijn. Kom passen en laat je verrassen. Onze badpakken verkopen we op maat en cup maat. Wij helpen u graag om deze zomer vol zelfvertrouwen aan het zwembad of strand te kunnen liggen zwemmen en te sporten.

Voorjaarsjurkje
Het voorjaar is weer begonnen. De lange broek kan weer uit en de blote benen komen weer te voorschijn. Heerlijk?.... Niet voor iedereen. Loopt u bijvoorbeeld de binnenkant van uw benen kapot? Wij hebben een mooie collectie broekjes met pijpjes. Ook hebben we in onze collectie correctie broekjes met en zonder pijpjes tot onder uw bh. Deze rollen niet naar beneden in zwart en skin. Ook voor de juiste sport-bh en voedings-bh bent u bij ons op het goede adres. Kijk voor een deel van onze collectie op onze Facebookpagina en naar onze acties omdat wij 25 jaar bestaan. Wij vieren dit feest samen met u.

Laat je verrassen
Wij wensen u een fijn voorjaar en zomer zonder al deze ongemakken. Want het is fijn om vrouw te zijn met al je vrouwelijke vormen. Kom en laat je verrassen. Koopzondag laatste en eerste weekend van de maand vanaf 13.00 uur. Maandag gesloten. Gevestigd aan de Noorderhagen 66c in Enschede. Kijk voor meer informatie op: www.bigbeautifulunderwear.nl

Subsidie vrijwilligerswerk in natuur en landschap

TWENTE - Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde voor veel belangrijke taken in onze samenleving. Van de voetbalclub tot het bejaardentehuis, van de scouting tot de bridgeclub. Maar ook bij natuurorganisaties zijn zeer veel vrijwilligers actief.

Landschap Overijssel en Natuur en Milieu Overijssel zijn twee organisaties die al veel doen met vrijwilligers, met een nog grotere ambitie voor de toekomst. Om dit te ondersteunen ontvangen zij van de Provincie Overijssel een subsidie van 858.000 euro, voor de periode 2019-2021. Landschap Overijssel coördineert de besteding en werkt hierin nauw samen met andere vrijwilligersorganisaties die actief zijn binnen het natuur- en landschapsbeheer. De Provincie Overijssel is niet de enige die investeert - de organisaties zélf investeren namelijk ook 858.000 euro.

Veel vrijwilligers
Landschap Overijssel en Natuur en Milieu Overijssel hebben samen met andere partners een groeiend netwerk van ruim 20.000 vrijwilligers die op allerlei manieren bijdragen aan het landschap. Het geld kan goed gebruikt worden om hen te ondersteunen met belangrijke voorzieningen zoals gereedschapsdepots, verzekeringen, cursussen en begeleiding door mentoren. Mooie investeringen die direct bijdragen aan hun inzetbaarheid, werkgenot en ook op lange termijn hun vruchten af zullen werpen.

Ambities
Ook het vrijwilligerswerk zelf is aan verandering onderhevig. Zo proberen de partners te innoveren op het gebied van nieuwe vormen van vrijwilligerswerk. Bijvoorbeeld groene bewonersinitiatieven in de stad, ondersteuning van vrijwilligers in de groene zorg en het ontwikkelen van vrijwilligersprojecten die jongeren meer betrekken bij het landschap en de natuur. Gedeputeerde Hester Maij heeft dan ook hoge verwachtingen van deze investeringen. "We hopen natuurlijk dat steeds meer inwoners mee willen werken om hun omgeving groener te maken."

Wethouder Kampman maakt eerste match

ENSCHEDE - Wethouder Arjan Kampman maakte woensdag 22 mei op de Beursvloer, het maatschappelijke matchevenement tussen bedrijven en maatschappelijke organisaties, de eerste match door de zaal binnen te fietsen op een versierde bakfiets. De bakfiets werd overhandigd aan Jan Kuijper, Erika Slot en Jan Sijbom van Resto VanHarte, een sociaal buurtrestaurant dat zich inzet voor een leefbare buurt. De bakfiets werd aangeboden door manager Anouschka Loche van Kinderopvang Hengelo, onderdeel van Kindernet.

De Beursvloer werd dit jaar voor de 7e keer georganiseerd door de Enschedese Uitdaging bij de Performance Factory. Bij dit evenement worden vraag en aanbod van bedrijven en maatschappelijke organisaties aan elkaar gematcht. De matches vinden plaats met gesloten beurs, maar vertegenwoordigen wel een maatschappelijke waarde. Tijdens de Beursvloer zijn er 94 matches gemaakt met een totale waarde van €112,170,-. Zo helpen bedrijven en maatschappelijke organisaties in Enschede en omgeving elkaar vooruit.

Samenwerking
De Beursvloer is volledig tot stand gekomen door giften in natura. Van de locatie, de catering en de bedankjes, alles is een gift aan de Enschedese Uitdaging. Dit laat, gezamenlijk met de matches op de Beursvloer, zien dat bedrijven graag maatschappelijke organisaties ondersteunen in natura. Ze dragen hun kennis, kunde en expertise graag op deze manier over. In 2018 zijn er in Enschede 363 matches gemaakt met een totale maatschappelijke waarde van € 520.942. De Beursvloer werd mede mogelijk gemaakt door inzet van vele vrijwilligers, founders, sponsoren en vrienden van de Enschedese Uitdaging.

Dr. Don over veilige Botoxbehandelingen

HENGELO - Over Botox bestaan veel onwaarheden. Het beeld dat is ontstaan over Botox en de werkelijkheid liggen echter ver uit elkaar. Ik vind het belangrijk om u goed te informeren over Botox en zet daarom enkele misvattingen op een rijtje.


Botox is blijvend
Botox is geen blijvende oplossing tegen rimpels en kraaienpootjes. Na een aantal maanden wordt de Botox afgebroken door het lichaam en is de kans groot dat de rimpels weer terugkomen. Natuurlijk is het daarna weer mogelijk om opnieuw Botox te gebruiken. Dit maakt Botox een tijdelijke, maar goede oplossing tegen rimpels.
Botox werkt direct
Voor wie hoopt dat het resultaat van Botox al direct zichtbaar is: dit is helaas niet zo. Na een botoxbehandeling duurt het 1 tot 3 dagen voordat de Botox werkt. Verwacht daarom niet na 1 dag een strak en jong gezicht.

Behandeling duurt lang
Een botoxbehandeling klinkt misschien eng als u er geen ervaring mee heeft. Gelukkig is een botoxbehandeling binnen 20-30 minuten veilig uitgevoerd.

Uw expressie verdwijnt
Wanneer Botox op een verkeerde manier wordt geïnjecteerd, kan dit ten kosten gaan van uw gezichtsuitdrukking. Bij Clinique Dr. Don werken alleen professionals die goed opgeleid zijn in het aanbrengen van Botox op een natuurlijke en juiste manier.

Botox en fillers zijn gelijk
Vaak wordt gedacht dat Botox en fillers hetzelfde zijn. Dat is niet zo. Botox en fillers hebben wel overeenkomsten, omdat ze beiden rimpels tegengaan. Botox zorgt ervoor dat de spier die de rimpel veroorzaakt verslapt en de rimpel verdwijnt. Fillers zorgen voor meer volume en vullen de rimpel.

Wilt u meer informatie over een veilige botoxbehandeling. Bel voor een eerlijk en kundig advies: 074-303 0250.

Clinique dr. Don