Hart van Haaksbergen

4 oktober 2019

Hart van Haaksbergen 4 oktober 2019


Gemeente stevent af op begrotingstekort

HAAKSBERGEN - Met de begroting van 2020 is nu concreet dat de gemeente Haaksbergen voor een grote uitdaging staat. Er hangt hen een tekort van 3 miljoen euro boven het hoofd. Het college van B &W verwacht nog tot 2022 in de rode cijfers te staan.

Het tekort komt vooral voort uit het sociale domein. De kosten daarvoor stijgen de afgelopen jaren aanzienlijk, terwijl het budget vanuit Het Rijk voor alle Nederlandse gemeenten wordt ingekrompen. Haaksbergen is dan ook niet de enige gemeente die op deze manier in de problemen komt. "Alle Nederlandse gemeenten worden hiermee geconfronteerd, terwijl ze geen invloed hebben op het beleid van de landelijke overheid. Maar anders dan veel andere gemeenten heeft Haaksbergen de afgelopen jaren onvoldoende reserves kunnen opbouwen, waardoor nu ingrijpende maatregelen nodig zijn." zo laat de gemeente weten op haar website. Dit betekent dat de gemeente op korte termijn aan de slag moet: de uitgaven moeten dalen en de inkomsten stijgen om rond te komen.

Besparen
Een onderdeel van de veranderingen is dat er wordt bekeken of de nieuwbouw van het Assinklyceum een andere financieringsconstructie kan krijgen. De nieuwbouwplannen maakten al deel uit van de begroting, maar er wordt nu bekeken of dit op een voordeligere manier kan. Verder zal er in de toekomst flink moeten worden bezuinigd op het sociaal: het budget moet met zo'n 1,3 miljoen euro omlaag. Ook op andere terreinen wil de gemeente in totaal zo'n 3 ton bezuinigen. Waar en op welke manier er wordt bezuinigd zal de komende tijd onderzocht worden.

Meer belasting
Behalve dat de kosten moeten dalen, is het volgens de gemeente ook onoverkomelijk dat de inkomsten moeten stijgen. Er ligt daarom een voorstel vanuit het college om de OZB te verhogen. Gedacht wordt aan een verhoging van zo'n 25% voor woningen en 35% voor niet-woningen. Dat komt voor huiseigenaren neer op een verhoging van gemiddeld 77,- euro. Daarnaast wordt er al voorzichtig over gesproken dat de gemeente onder financieel toezicht van de provincie Overijssel kan vallen, zoals in het verleden ook aan de orde is geweest.

Kikvoschtocht: een klassieker voor de toerfietsers

HAAKSBERGEN - Het wielerevenement is een regelrechte klassieker onder de toerfietsers: de Kikvoschtocht die zondag 6 oktober weer wordt verreden door het fraaie natuurschoon rond Haaksbergen. En zoals ook voorgaande edities tekent de Haaksbergse Toer- en Fietsclub (HTFC) voor de organisatie. Met de skiheuvel bij Het Rutbeek als nieuwe en voornaamste uitdager in het parcours.

Haaksbergen heeft onder de mountainbikers een behoorlijke reputatie opgebouwd. Met dank onder meer aan het vaste parcours dat sinds enkele jaren is uitgestippeld rond 'de Ster van Twente', zoals Haaksbergen zichzelf graag profileert. Tijdens de Kikvoschtocht wordt echter niet alleen deze vaste atb-route door onder meer het Assinkbos, het Lankheterbos, het Haaksbergerveen en het Buurserzand aangedaan, maar rijden de deelnemers ook over paden die de rest van het jaar niet toegankelijk zijn. De HTFC'ers die zich bezighouden met het uitstippelen van de route zijn namelijk telkens weer op zoek naar nieuwe uitdagingen. Nieuw dit jaar is de skiheuvel bij Het Rutbeek. "Een regelrechte kuitenbijter", aldus HTFC'er Alex Vos.Ook nieuw is dat er dit jaar twee pauzes worden gehouden. Behalve bij boerderij De Kikvosch, waarnaar de tocht is vernoemd, is er dit jaar ook bij Het Kippeboertje aan de Leppeweg de mogelijkheid om even weer op adem te komen en nieuwe krachten op te doen voor het vervolg van de route.

Tot in de puntjes
Ter illustratie dat het evenement tot in de puntjes is georganiseerd: de overkoepelende wielerbond NTFU beoordeelde 'de Kikvosch' jarenlang als een van de beter georganiseerde tochten in deze regio. Wat onder meer inhoudt dat er na afloop gedoucht kan worden, dat de besmeurde fiets afgespoten kan worden en dat er op meerdere plekken op de route EHBO'ers paraat staan.Klein verschil met voorgaande jaren is dat het startschot deze keer valt bij het clubgebouw aan de Geukerdijk, waar overigens ook parkeergelegenheid voor de auto's is gecreëerd. Deelnemers aan de Kikvoschtocht kunnen kiezen uit de afstanden 35, 50 en 65 kilometer. De start is tussen 09.00 en 10.00 uur. Kijk op: www.htfc.nl

Jaargang: 5 • Nr 232• Wk 40

Onze nieuwe collega bij de Dierenkliniek Enschede

ENSCHEDE - Soms gebeuren er zaken op de werkvloer die je een jaar geleden niet voor mogelijk had gehouden. Het afgelopen jaar is ons dierenartsenteam geplaagd door ziekte. Twee van onze vier dierenartsen zijn langdurig afwezig. Erg naar voor mijn lieve collega's maar ook een probleempje op de werkvloer. In Nederland is er namelijk een groot dierenartsentekort: hoe verder van de Randstad hoe groter het tekort.

Sinds begin september werkt Anita bij ons. Anita komt uit Polen, ten zuidwesten van Warschau. Ze heeft al meer dan 10 jaar ervaring als dierenarts gezelschapsdieren, maar ze wil meer leren. Dat lukte haar niet in Polen. Ze besloot een paar jaar in Nederland te komen werken om haar droom te verwezenlijken. Ze laat een gezin, familie en vrienden tijdelijk achter in Polen. Alles voor haar droom. Dat vind ik dapper. Ze spreekt goed Engels, maar nauwelijks Nederlands.

Goed communiceren
Anita heeft nu een aantal weken meegelopen met een dierenarts in onze kliniek. Langzaam aan gaat ze zelfstandig de eenvoudige handelingen doen. Een assistente helpt haar en de klant waar nodig met de Engelse taal en het computerprogramma. Waar ik zo verrast over ben is het feit dat 80-90% van de eigenaren heel gemakkelijk Engels spreken met Anita. Daarnaast is Anita erg kundig en lief voor de dieren. Wij zijn blij met onze nieuwe collega en hopen haar snel zelfstandig te kunnen inzetten.

Net als bij andere beroepen, zoals bv tandartsen, komen er steeds meer buitenlandse collega's ons helpen. Een waardevolle aanvulling, want alleen met onze Nederlandse collega's redden we het niet.

Esther van Sprang
Dierenkliniek Enschede

Column

Duits

We waren jong, pubers en moesten weg. Waarheen? Kopenhagen, pelgrimsoord van de hippies en niet ver bij ons vandaan; 1 lange rechte weg vanaf Lutjegast naar de Deense hoofdstad. Kon niet misgaan. De oom van mijn medelifter bracht ons naar de Friese straatweg bij Zuidhorn en na twee liften van vrachtwagenchauffeurs bevonden wij ons in Duitsland, even over de grens bij Nieuweschans. Het werd donker en wij stonden onbeschut in die grote vlakte. Na een paar uur stopte een kever, modern design, kleur geel. Een jonge vent achter het stuur. Waar we heengingen? Kopenhagen. Jammer, hij ging de andere kant op. Ook goed, Parijs dan maar. Dan mochten we meerijden. Hij woonde in München. Uren later maakte hij ons wakker. Wij waren in slaap gevallen. Hij woonde in een flat met zijn moeder en bood aan bij hem te slapen. De volgende ochtend had hij broodjes gehaald en kregen wij een uitgebreid ontbijt. Zijn moeder vertelde over zijn vader, die als 1 van de eersten was opgepakt door Hitler vanwege zijn socialistische activiteiten. Deze vriendelijke, aardige mensen waren als Duitser 1 van de eerste slachtoffers van Hitler.

Het bracht mijn vooroordelen compleet van de kook. Hitler was het kwaad, maar het kwam niet in mij op dat de eerste slachtoffers de Duitsers zelf waren. We werden naar Parijs gebracht in een oude Ford Taunus door twee Algerijnen, waarin we mochten slapen. Elke avond brachten ze de autosleutels, die wij ’s morgens weer teruggaven. De smaak in je mond van een paar dagen stokbrood en knoflooksaus, zonder je tanden te kunnen poetsen. In 1 ding waren we niet zo stom; we bewaarden genoeg geld voor de trein terug naar Nederland. Toen we in Lille niet verder konden huurden we een hotelkamer en vertrokken de volgende morgen naar Rotterdam. Mijn medelifter had een kamer daar en na een douche en het poetsen van de tanden, hebben wij bij de Chinees gegeten.

Volgend jaar is het 75 jaar geleden dat Europa werd bevrijd van de Duitse bezetting door de Geallieerden en Russen. Zou Stephan dat ook vieren? Volgens mij heette hij zo. Ik denk het wel. Hij zal zeker aan zijn vader en moeder denken. De oorlog heeft bij ons grote sporen achter gelaten. Eigenlijk zou ik hem op moeten zoeken.

Jan Visser

Beautimo viert 2-jarig bestaan met korting!

HAAKSBERGEN - Beautimo is dé schoonheidssalon in Haaksbergen. U kunt bij ons terecht voor diverse schoonheidsbehandelingen.

De schoonheidssalon waarbij huidverbetering en ontspanning samen gaan. Beautimo gebruikt alleen kwaliteitsproducten van het merk Cenzaa.

Korting
27 oktober bestaat Beautimo alweer 2 jaar en dat vieren we! Boek een behandeling en krijg in de maand oktober 15% korting op een gezichtsbehandeling naar keuze. Boek online op www.beautimo.nl of bel op 0652841550. Beautimo is gevestigd aan de Veldkampstraat 13/A in Haaksbergen.

Leuke gratis attentie bij Ben van 't Mös

ENSCHEDE - Ben van 't Mös is al ruim 40 jaar uw betrouwbare tuinspecialist. Of u nu komt voor handgereedschap, tuinmachines of tuininrichting, u bent aan het vertrouwde adres voor service en vakmanschap. En: ook voor leuke aanbiedingen!

Momenteel ontvangt elke klant bij besteding van 25 euro of meer bij Ben van 't Mös een leuke, gratis attentie. Wat dit precies is? We geven wel een hint: het is goed te gebruiken als het blad valt. Daarnaast zijn er momenteel ook diverse aantrekkelijke kortingsacties op onder meer Stihl gereedschap en accu's.

Kom langs
Ben van 't Mös is gevestigd aan de Haaksbergerstraat 858 in Enschede. Open maandag tot en met zaterdag, dagelijks van 08.30 tot 17.30 uur. Bel voor informatie over de machines met: 053-434 16 66 en over tuinhout met: 053-432 38 38. Kijk ook op: www.benvanhetmos.nl. Ben van 't Mös is momenteel ook op zoek naar een nieuwe zaterdaghulp vanaf 16 jaar oud. Deze helpt onder meer bij opruimwerkzaamheden. Lijkt je dit wat? Kom langs in de winkel voor een kennismaking met Ben of Karin.

Dag van het Haarwerk bij Confident Haarzorg

ENSCHEDE - Op 9 oktober is het weer de 'Dag van het Haarwerk'.

Kaalheid, en dan vooral bij vrouwen, is nog steeds een groot taboe. Zij durven zelden over hun probleem te praten. Er zijn echter professionele oplossingen voor ieder haarprobleem. Bij ANKO-erkende bedrijven hebt u recht op vergoeding van de zorgverzekeraar.

Kom langs
Wilt u meer weten? Loop op de 'Dag van het Haarwerk', woensdag 9 oktober, eens binnen bij Confident Haarzorg aan de Brinkstraat 66 in Enschede. Dé haarwerkspecialist in medische en cosmetische haaroplossingen. U bent van harte welkom om kennis te maken met de kwaliteit, maatwerk en persoonlijke aandacht. Kijk ook op: www.confidenthaarzorg.nl

Maandag 7 okt. 10.00 uur

A'j neet weelt valn,
mu'j neet klimn.

Woon & Slaap Almelo looft beloning uit na brutale inbraak in het magazijn

ALMELO - Woonwinkel Woon & Slaap op de Woonboulevard Almelo is slachtoffer geworden van een wel heel brutale inbraak. Het bedrijf looft een beloning uit ter waarde van 1.500 euro voor de ultieme tip naar de daders.

In de nacht van zondag op maandag werd tussen 02.00 en 02.15 uur ingebroken bij het magazijn van Woon & Slaap op Woonboulevard Almelo. Uit de camerabeelden blijkt dat ze vanuit een leegstaand pand een gat in de muur geslagen hebben om zo in het magazijn te komen. Met een open aanhanger werden vervolgens twee trips gemaakt. Diverse compleet verkochte woon-sets werden via een vluchtroute meegenomen aldus eigenaar Joost Tiemersma. Hij hoopt de daders te achterhalen.

Schade
Joost Tiemersma geeft aan dat dit een financiële strop is van rond de nabij 12.000 euro. Ook laat hij weten dat zijn klanten gedupeerd raken, omdat deze langer moeten wachten op hun bestelde meubelen. Via schrijven op de deur van het pand worden de daders verzocht om de goederen terug te brengen.

Gouden tip gezocht!
Mocht er nergens een aanknopingspunt volgen, dan zullen de camerabeelden op social media veelvuldig kenbaar worden gemaakt. Joost Tiemersma zal vandaag officieel aangiften doen en looft een bankstel te waarde van 1.500 euro uit voor de gouden tip! Tips kunnen doorgegeven worden via: info@woonenslaap.nl

Verhalen gezocht over de Tweede Wereldoorlog

TWENTE - Men is momenteel overal in het land volop bezig met de voorbereiding van de viering 75 jaar Vrijheid. Volgend jaar is het 75 jaar geleden dat ook Twente werd bevrijd.

In de aanloop naar 2020 en de viering van 75 jaar vrijheid, zijn in heel Nederland in dorpen en steden oproepen gedaan om zo veel mogelijk verhalen uit de oorlogsjaren en de bevrijding vast te leggen. Verhalen van u; de man of vrouw uit de straat.

Ben Geelen
Bij mijn speurtochten door Twente ontmoette ik in Hengelo, bij restaurant Nationaal, de 73-jarige Hengeloër Ben Geelen. Een welbespraakte en gedreven man die mij vertelde dat hij documenten in zijn bezit had vanuit de nalatenschap van zijn overleden vader en moeder. Afgelopen woensdag had ik met hem een tweede gesprek. Hij toonde foto's, documenten en voorwerpen uit de periode van en na de Tweede Wereldoorlog. Ik was bijzonder verbaasd over de vondst die hij had gedaan op het zolderkamertje aan de Enschedesetraat 262 te Hengelo.

Stripverhaal
Zijn vader Herman Geelen, een zeer creatieve man, heeft in de bange oorlogsjaren in stripverhaal zijn mening over de nazi's en Duitsland vastgelegd. De tekeningen met bijschriften vormen een uit 44 vellen bestaand stripverhaal, dat de redactie van de Hart-kranten in Twente en Noordoost Nederland in aanloop naar de viering van 75 jaar Vrijheid gaat publiceren. Het stripverhaal dat, indien dit in de oorlogsjaren door de bezetter zou zijn gevonden, de dood tot gevolg zou hebben gehad voor de vader van Ben, Herman Geelen. Het verhaal van Herman Geelen, sjouwer bij Stork in Hengelo over de oorlogsperiode, gaan wij u niet onthouden. In de aanloop naar de viering van 75 jaar Vrijheid gaan wij het stripverhaal van Herman Geelen wekelijks in de Hart-kranten plaatsen.

Verhalen gezocht
De redactie van de Hart-kranten zamelt ook uw verhalen in over de oorlogsjaren en bevrijding; met als doel om deze geschiedenis tot leven te brengen voor de jongere generatie. Deze verhalen zullen gepubliceerd worden in de themakrant die in maart volgend jaar verschijnt, maar ook op een speciale website om deze verhalen te behouden voor de toekomst. Hebt u een bijzonder verhaal dat u met onze lezers zou willen delen? Stuur dan een e-mail naar onze redactie met uw verhaal: verhalen@dwfmediamakers.nl. Eventueel is het mogelijk om uw verhaal ook persoonlijk te vertellen, waarvoor een redacteur bij u op bezoek kan komen. Wij horen graag van u!

Tekst en foto: Martin Meijerink

Foto:
Ben Geelen, met mooie verhalen van zijn vader in de periode 1940-1945

Nationale Brandpreventieweken

TWENTE - De Nationale Brandpreventieweken zijn weer begonnen. De komende weken vraagt ook de Brandweer Twente uitgebreid aandacht voor het belang van brandveiligheid in en om het huis. Naast het concreet bestrijden van brand en hulpverlening, zet de brandweer ook steeds meer in op preventie.

Dit jaar is er weer aanpak voor specifieke thema's; zo staan dit jaar accu's en opladers in de belangstelling. De brandweer en het Instituut Fysieke Veiligheid signaleren namelijk dat oplaadbare elektrische apparaten steeds vaker zorgen voor woningbranden. "Zeker nog niet de grootste brandoorzaak' volgens René Hagen, Lector Brandpreventie en voorzitter van de Nationale Brandpreventieweken "Maar zeker wel een groeiende oorzaak". Hagen roept op om nu direct te investeren in het voorkomen van deze branden; preventie kan veel leed voorkomen.

Andere thema's
De brandweer wil met het signaleren van bepaalde trends al vroegtijdig inspringen op potentiële risico's. Zo is ook de groeiende vergrijzing een oorzaak bij branden, maar ook de populariteit van zonnepanelen. Zaken die de brandweer toen nog een beetje overvielen. "We richten ons vanaf deze maand, samen met kinderen, op het bevorderen van kennis en inzicht in hoe deze branden ontstaan. Met deze kennis kunnen ze zélf brand voorkomen". Met deze preventie-aanpak werken Brandweer Nederland en de Brandwonden Stichting aan een brandveilige generatie.

Speurneuzen gezocht
Een eerste stap is de start van de campagne 'Brandweer zoekt speurneuzen'. Hiermee worden kinderen (9-12) uitgedaagd om zelf op zoek te gaan naar brandgevaar en het voorkomen van brand. Onderzoek van de Brandwonden Stichting toont aan dat juist kinderen tussen 9 en 12 jaar actief gebruik maken van elektrische opladers. Bijna 80 procent van deze kinderen maakt regelmatig gebruik van mobiele apparaten. Maar nog niet de helft van de kinderen is op de hoogte van de risico's van foutief opladen van een mobieltje. Of het in slaap vallen met een tablet tussen de dekens en knuffels. "Nu dagen wij kinderen uit om met ons te speuren naar de oorzaken van brand" zegt Hagen. "Zo herkennen zij risico's en leren hoe ze brand kunnen voorkomen. Wij wijzen hen niet op gevaren maar we nemen kinderen mee met de vraag: Hoe komt het dat deze apparatuur brand veroorzaakt?" Met de campagne 'Brandweer zoekt speurneuzen!' wordt kinderen op speelse wijze brandveilig gedrag aangeleerd. Door middel van een interactieve game ontdekken ze hoe brand door elektrische apparaten kan ontstaan.

Column

Soap

September 2017 stuurde ik een mail naar de toenmalige wethouder Hans van Agteren en aan de raad met het volgende voorstel: "De inwoners van Enschede zamelen plastic, blik en verpakkingskarton apart in. Het plastic dat ingezameld wordt gaat naar Attero in Wijster, omdat Twence niet zelf kan scheiden. Twence geeft aan, dat bij gemeenten die diftar hanteren, het ingezamelde plastic / karton steeds meer verontreinigd is. Daardoor wordt de kwaliteit flink minder. Ondertussen wil Munster aandeelhouder bij Twence worden en heeft daarvoor akkoord gekregen van verschillende gemeenten, ook van Enschede. Munster heeft een scheidingsinstallatie. Waarom zamelen we nu niet gewoon het plastic, blik en karton, weer samen in met het restafval? Uit onderzoek blijkt dat nascheiding van restafval meer plastic oplevert dan de voorscheiding. Het verschil is enorm. Haal je bij voorscheiding 6,3 kilo plastic op, bij nascheiding levert het 19 kilo plastic op. Voor de duidelijkheid: we blijven gewoon glas, textiel, papier en GFT voorscheiden." Nascheiding werd het niet, Enschede hield vast aan Diftar.


Inmiddels zijn we een paar jaar bezig met diftar. Alle bovengrondse containers moesten weg en werden mooie milieu-eilandjes. Het plastic werd opgehaald in gratis verstrekte zakken. Het stortquotum ging van 300 kg naar 0. Inmiddels zien we overal weer oranje plastic containers bovengronds staan. De gratis plasticzakken gaan verdwijnen. Twee jaar geleden zei Hans van Agteren op mijn vraag, of de gratis zakken zouden verdwijnen: "Nee hoor." Wel dus - en rond de milieu-eilandjes krioelt het van het zwerfvuil, om van het buitengebied maar te zwijgen. Daarom is er weer een stortquotum van 75 kilo ingevoerd. Ondertussen halen we het afval uit Duitsland (Munster heeft een samenwerkingsverband met Twence), Engeland, Italië, Polen om de ovens te laten branden bij Twence… En nu komt er een importheffing op afval. Die kosten worden natuurlijk doorberekend aan de inwoners.


Maandag 7 oktober ligt er een nieuw voorstel van het college. Er komt een keuzemodel. Een verpakkingencontainer voor plastic en de gratis zakken stoppen dus. Voor de afvalstromen restafval, verpakkingen en oud papier de keuze tussen een 140- liter of een 240-liter minicontainer of je brengt het naar een verzamelcontainer. Voor GFT de keuze tussen een 140- of een 240-liter minicontainer. En nu komt het: Met ingang van 1 januari 2021 de huis-aan-huis inzameling van verpakkingen en restafval te wijzigen van 1 keer per 2 weken naar 1 keer in de 4 weken! Je zult maar incontinentiemateriaal of medisch afval hebben. Dat raak je niet kwijt in 1 container, bovendien is de container dan veel te zwaar. Dus zal er een tweede bij moeten komen en dat geeft weer extra kosten. Al deze maatregelen om maar tot 50 kilo restafval te komen per inwoner in 2030, wat dus nooit gaat lukken. En ondertussen slepen we het afval uit het buitenland maar aan….

Laten we gaan nascheiden in Munster. Duurzamer, goedkoper, meer plasticopbrengsten. En de grijze container, die legen we gewoon 1 keer in de twee weken!

Margriet Visser
Raadslid EnschedeAnders

Geslaagd Foodcamp op Enschedese boerderij

ENSCHEDE - Over een slootje in het bos, rennen door de wei tussen de koeienvlaaien en bootcampoefeningen in het veld. Afgelopen vrijdag 27 september deden 50 kinderen en (groot-) ouders mee aan een bootcamp op het landgoed Hof te Boekelo onder enthousiaste begeleiding van Hein Ooitink van In2sport.

Vervolgens mochten ze wortels, aardappels en bietjes oogsten in de bijzondere Ware-Natuur-tuin van Philip Gortemaker. Terug op boerderij 'n Pol mochten ze hiervan verschillende gerechtjes maken en proeven bij de foodtrailer samen met chef-kok Junior Rijkschroeff van restaurant De Basis. Eieren klutsen voor ijs van verse melk van de boerderij en citroenkruid uit de tuin, wortels en aardappels raspen voor de aardappelpannenkoekjes en rundvleesentrecotes van de boerderij bakken. Alles puur en biologisch en bereid met minder suiker en zout.

Rondleiding
Tot slot was er een rondje over de biologische boerderij door boerin Jenny Stokkers. Zij liet de kinderen zien hoe elke dag met liefde voor de dieren wordt gezorgd: voor de koeien en kalfjes, maar ook voor de natuur op en om de boerderij. De kalfjes werden geknuffeld, de koeien gevoerd en de melkmachine gedemonstreerd. Een paar kinderen mochten zelfs even 'koeknuffelen' met de koe in het strohok. Nico Bebseler leverde met Eko Twente aanvullende biologische producten rechtstreeks van boeren en tuinders uit de streek. Humankind kinderopvang Enschede ondersteunde de Foodcamp en deed met een BSO-groep mee aan de Foodcamp. Een groot succes!

Heel tevreden
De organisatie is heel tevreden. "Prachtig hoe we hier met verschillende partijen gezamenlijk kinderen en ouders letterlijk in beweging mochten zetten voor het verhaal achter ons eten. Wat je niet kent, kun je ook niet waarderen. Het is mooi om te zien hoeveel plezier kinderen beleven aan het wroeten in de grond, de omgang met de dieren, het samen buiten bootcampen en uiteindelijk het gezamenlijk voorbereiden van het eten. Terug naar de basis. Dat is waar we het voor doen!", aldus Judith de Rijk van LekkerBoer.

Beleef virtual reality in bibliotheek Haaksbergen

HAAKSBERGEN - In samenwerking met vele maakplaatsen in heel Twente organiseert Tetem deze herfstvakantie een serie high tech workshops. Kinderen van 8 tot 12 jaar kunnen bij een maakplaats bij hen in de buurt, gehuisvest in een bibliotheek, cultuurhuis of museum, kennis maken met "Virtual Reality".

Ze kunnen zelf programmeren, er samen aan bouwen en zo de beste ideeën ontwikkelen voor hun eigen virtuele wereld. Tijdens deze workshops ontdekt de Twentse jeugd de magische wereld van VR. Op dinsdag 22 oktober zijn er twee workshops in het Kulturhus Haaksbergen, van 10.30 tot 12.00 uur voor kinderen van 8 tot 10 jaar en van 13.30 tot 15.00 uur voor kinderen van 10 tot 12 jaar.

Nieuwe technologie
Het High Tech programma richt zich op nieuwe technologieën, zoals afgelopen zomer de succesvolle 'Free Energy' workshops, waarbij kinderen leerden om hun eigen energie op te wekken. Tijdens de herfstvakantie is Virtual Reality aan de beurt en in de daaropvolgende schoolvakanties worden workshops rondom drones en gaming georganiseerd. Zo experimenteren kinderen op een speelse manier met allerlei (digitale) technieken en maakprocessen.

Workshops
Er zijn twee workshops. Workshop 8 tot 10 jaar: Bouw samen een virtuele wereld! Zet een VR bril op en treed binnen in een wereld die je zelf kan vormgeven. Wie heeft de beste ideeën voor een virtuele wereld? Kom langs om te experimenteren met VR. Kinderen tussen 8-10 jaar plaatsen voorgeprogrammeerde objecten in een virtuele omgeving. ?Workshop 10 tot 12 jaar: Bouw en programmeer een virtuele wereld! Zet een VR bril op en treed binnen in een wereld die je zelf kan vormgeven. Kinderen tussen 10-12 jaar programmeren zelf via CoBlox objecten en plaatsen deze in een virtuele omgeving, waardoor deze ook interactief wordt. Geef je op voor een van de workshops en ervaar hoe je zelf een virtuele wereld kunt bouwen of programmeren. Aanmelden kan via de bibliotheek; zie voor meer informatie de website: www.bibliotheekhaaksbergen.nl

Onderscheiding voor bridgeclub-voorzitter

NEEDE - Tijdens de Algemene Ledenvergadering van de Bridgeclub Neede en Omstreken werd de aftredend voorzitter van de technische commissie en wedstrijdleider Wim Smit verrast met een onderscheiding, namelijk een Kei.

De voorzitter van het district Midden en Oost Gelderland Teun de Jong was speciaal uit Nijmegen gekomen om Wim de onderscheiding uit te reiken. Hij memoreerde de vele verdiensten van Wim Smit voor de Bridgeclub Neede en Omstreken. Wim heeft zich vanaf september 2000 met hart en ziel ingezet voor de club. Hij was vanaf die tijd lid van het computerteam van de technische commissie. Na een aantal jaren werd hij de drijvende kracht, die er voor zorgde dat de reglementen aangepast werden, de website up-to-date bleef en het jaarboekje samengesteld en gedrukt werd en op tijd bij de leden kwam. Het laatste jaar werd het door ziekte allemaal wat moeilijker en werd er een vervanger (Gerrit Legters) opgeleid.

Onderscheiding
Op voordracht van het bestuur heeft de Commissie Kei/Stuur van de Nederlandse Bridge Bond Wim Smit een onderscheiding, namelijk een Kei toegekend. Na de toespraak van dhr. De Jong en de overhandiging van de Kei, werd Wim een cadeaubon uitgereikt door de voorzitter Lies Koning en ontving Wims vrouw Roelie een boeket uit handen van penningmeester Aukje Hulshoff Pol. In zijn dankwoord vertelde Wim dat hij het werk altijd met veel plezier gedaan had. Het kost hem ook best moeite om na 19 jaar afscheid te nemen van zijn taken. Hij bedankte vooral Ciel Rondeel voor alle hulp die zij hem de laatste jaren verleend heeft. Het is nu tijd de zaken aan een jongere over te geven en gelukkig blijven Wim en Roelie gezellig bridgen bij de club.

Gouden Palm winnaar Shoplifters in Kulturhus Haaksbergen

HAAKSBERGEN - Op woensdag 16 oktober draait Kulturhus Haaksbegen de winnaar van de Gouden Palm: de Japanse film Shoplifters.

Een Japans gezin aan de rand van de maatschappij probeert zichzelf in leven te houden door kleine diefstal. Als ze een zwerfmeisje tegenkomen, nemen ze haar op in de familie. Ze hebben een gelukkig leven samen. Tot een onverwachte gebeurtenis verborgen geheimen blootlegt en de familiebanden hevig op de proef worden gesteld.

Reviews
NRC.nl: "Shoplifters is de apotheose van alles wat de Japanse filmmaker Hirokazu Kore-eda de afgelopen jaren in zijn werk heeft laten zien: hoe familie altijd gepaard gaat met pijn en afscheid, maar vooral hoe het in de menselijke natuur zit om een hand uit te steken naar de ander".

Kaarten
Kaarten zijn te verkrijgen via Theater De Kappen, Blankenburgerstraat 40 – 42 in Haaksbergen. Bel 053 - 573 02 00, bezoek de website www.dekappen.nl of ga naar de theaterkassa, ma t/m vr geopend van 09.00 tot 12.00 uur en vanaf een uur voorafgaand aan de voorstelling.

Eerste Sustainability Week in Enschede

ENSCHEDE - Tot en met 11 oktober vindt de eerste editie van de Sustainability Week Enschede plaats. Tijdens de Sustainability Week Enschede worden verschillende activiteiten georganiseerd rondom duurzaamheid op de campus van de UT en in het centrum van Enschede. Het thema van dit jaar is: Sustain our World, Design your Future.

Met een diverse aanbod aan activiteiten wordt er aandacht gevraagd voor duurzaamheid in de breedste zin. Zo zijn er lunchwalks, repaircafe's, symposiums en een duurzaamheidsmarkt. Het hoogtepunt is het Festival op de Oude Markt. Het Festival vindt donderdagavond 10 oktober plaats op de Dag van de Duurzaamheid. Wij willen laten zien welke duurzame initiatieven er zijn in Enschede, maar we hopen bezoekers ook inspireren om zelf duurzamer te leven. De Sustainability Week Enschede wordt georganiseerd door de Universiteit Twente, Dutch Sustainable Fashion Week, A.S.V. Taste (studentenvereniging) en ARISE (onderzoeksnetwerk). Ook verschillende onderwijsinstellingen, gemeenten, retailers, inwoners en diverse bedrijven zijn betrokken bij de organisatie.

Programma
Een kleine greep uit het programma: Bezoek de duurzaamheidsmarkt en leer meer over hoe de UT bijdraagt aan duurzaamheid via onderzoek, onderwijs en bedrijfsvoering. Dinsdag 8 oktober is de Sustainability Market van 11.30 tot 14.00 uur bij de Unvirsiteit Twente (Technohal). Het Studium Generale Lecture door Marjan Minnesma, medeoprichter en directeur van Stichting Urgenda. Dinsdag 8 oktober, 19.30-21.00 bij de UT (Vrijhof Amphitheater). Ontdek hoe jij duurzamer kan leven op Duurzaamheidsfestival op de Oude Markt. Donderdag 16.00 tot 21.00 uur.

Lezing Levi Weemoedt

HAAKSBERGEN - In samenwerking met Boek & Buro Haaksbergen, zijn er dit seizoen enkele literaire lezingen in het Kulturhus Haaksbergen. De eerste lezing vindt plaats op woensdag 16 oktober om 19.30 uur. Tijdens deze literaire lezing wordt Levi Weemoedt geïnterviewd door Theo Hakkert.

Levi Weemoedt (pseudoniem van Isaäck Jacobus van Wijk) is een schrijver van tragikomische verhalen en gedichten die hij als geen andere op buitengewoon vermakelijke wijze voorleest en voordraagt aan zijn publiek. In 2018 verscheen 'Pessimisme kun je leren' ter gelegenheid van zijn 70e verjaardag. Het kwam bovenaan te staan in bestsellerslijsten en er werden meer dan 90.000 exemplaren van verkocht. Met Theo Hakkert als interviewer wordt dit een avond om niet te missen en niet te vergeten.

Kaarten
De toegang is voor Kunstkring- en Bibliotheekleden gratis. Voor niet-liet leden bedraagt de entree 5 euro. Kaartverkoop alleen aan de zaal.

Regenboogdagen Enschede

ENSCHEDE - Enschede kan zich opmaken voor een vol en gevarieerd programma tijdens de Regenboogdagen van dinsdag 8 oktober tot en met zondag 13 oktober. De activiteiten zijn niet alleen zijn bedoeld voor LHBTI'ers maar voor alle Enschedeërs: van jong tot oud.

De Regenboogdagen benadrukken dat iedereen het hele jaar door zichzelf moet kunnen zijn. Wethouder Arjan Kampman: "Enschede is een Regenboogstad. Een stad vol diversiteit. Iedereen mag zichzelf zijn in onze stad; altijd en overal. Ongeacht geslacht, geloof, seksuele oriëntatie of identiteit. Als college vinden we dat belangrijk. Daarom staan we achter de Regenboogdagen". Enschede was de afgelopen jaren erg actief op dit vlak.
Veel te beleven
Op woensdagmiddag is de kick-off van de Regenboogdagen. In de dagen daarna vinden er meer dan 15 activiteiten plaats die net zo divers zijn als de LHBTI+-gemeenschap zelf. Indrukwekkend, leerzaam, verkwikkend, gezellig of confronterend, maar altijd memorabel.

Iedereen doet mee
Organisaties als FC Twente, Concordia, Metropool en meerdere horecagelegenheden dragen het initiatief een warm hart toe en dragen hun steentje bij. Hogeschool Saxion organiseert een educatieve middag met lezingen van interessante gasten, Concordia een culturele avond met film en theater, Alifa neemt een verhalenavond voor zijn rekening en MIAUW organiseert het eindfeest in Metropool.

Zichtbare actie
In het straatbeeld is gedurende de week veel meer kleur te zien. De regenboogvlag gaat uit en er is ruimte voor een knipoog met teksten op bordjes en worden Enschedese 'landmarks' voorzien van een vrolijk regenboogeffect. Met de nieuwe website en huisstijl moeten de Regenboogdagen echt een begrip worden in Twente, zo hoopt men.

Het programma
Het volledige programma staat op: http://www.regenboogdagen.nl/ Je kunt dit ook volgen op Instagram en liken op Facebook. Enkele hoogtepunten zijn onder meer voorlezen door dragqueens in de bibliotheek, een muziekcafé met FC Twente Vrouwen in Metropool, een 'Rainbow Meet-Up van het COC en een karaokeavond bij Stonewall. Er zijn ook serieuze items, zoals een documentaire over de 'roze revolutie' in Nederland.

Loopgroep zoekt hardlooptrainers

ENSCHEDE - De loopgroep van Avanti Wilskracht is op zoek naar hardlooptrainers. Wil jij iets bijverdienen en een leuke opleiding krijgen van de Atletiek Unie, meld je dan aan bij Avanti Wilskracht als looptrainer. De opleiding wordt door Avanti vergoed en het betreft de opleiding tot basis looptrainer 3. Voor meer informatie hierover zie www.atletiekunie.nl

Wanneer je de opleiding hebt afgerond verwachten wij dat je 1 of 2 keer per week op een dinsdagavond en/of een donderdagavond training komt geven aan 1 van onze groepen. Je krijgt een financiële vergoeding voor elke gegeven training. Voor meer informatie kijk op de website www.avantiwilskracht.nl of stuur een email naar voorzitterloopgroep@avantiwilskracht.nl

Nieuwe leden welkom
Ook is Avanti op zoek naar nieuwe leden voor de hardloopgroepen en wandelgroep. De hardloopbeginnerscursus start in maart 2020 maar mocht je al een paar kilometer kunnen hardlopen, sluit je dan gezellig bij ons aan. Je krijgt elke dinsdagavond en donderdagavond training van een gecertificeerde hardlooptrainer en/of assistent trainer. Tevens organiseert de activiteitencommissie gedurende het jaar leuke activiteiten buiten het hardlopen om. Mocht je interesse hebben, kom dan gezellig een avond mee wandelen of hardlopen. De contributie bedraagt 7,50 euro per maand. Kijk op: www.loopgroep.avantiwilskracht.nl/

FC-Twente speelster in Oranje

ENSCHEDE - Bondscoach Sarina Wiegman heeft 23 speelsters opgenomen in de selectie van de OranjeLeeuwinnen voor de aankomende twee EK-kwalificatieduels met Slovenië en Rusland.

FC Twente-speelster Fenna Kalma maakt haar debuut bij het 'grote' Oranje. De 19-jarige spits, die vanaf Onder 16 alle vertegenwoordigde elftallen doorliep, was dit seizoen al elf keer trefzeker voor haar club in de Eredivisie en het Champions League toernooi. Ook FC Twente-speelsters Renate Jansen, Lynn Wilms en Ashleigh Weerden behoren ook tot de selectie van Oranje Vrouwen. Het team van bondscoach Sarina Wiegman vervolgt de EK-kwalificatiereeks op vrijdag 4 oktober met een wedstrijd in en tegen Slovenië - momenteel 51 op de FIFA-ranking. Een paar dagen later treft de ploeg in eigen land Rusland. Het EK kwalificatietreffen met de nummer 25 van de wereld wordt gespeeld in het Philips Stadion in Eindhoven. De OranjeLeeuwinnen zijn op weg naar het Europees kampioenschap in poule A verder ingedeeld met Turkije, Kosovo en Estland. De negen groepswinnaars van de kwalificatiepoules plaatsen zich rechtstreeks voor het eindtoernooi, samen met de drie beste nummers twee. De overige zes nummers twee spelen in een play-off om de drie resterende plaatsen.

Voordelig reizen met Twentse bus en trein in oktober

TWENTE - Het openbaar vervoer; de één kan niet zonder, de ander heeft het nog nooit of weinig geprobeerd. Voor de laatste groep hebben de vervoerders en provincies in Oost-Nederland de handen ineengeslagen. Via het platform Ervaar het OV bieden ze OV-acties en handige informatie aan. In de maand oktober herhalen ze weer een succesvolle actie: inwoners reizen twee voor de prijs van één met de bus en regionale trein.

In oktober reist iedereen twee voor de prijs van één. Iedereen die met de bus of regionale trein reist, mag iemand gratis meenemen met het '2 voor de prijs van 1 e-ticket'. Je kunt de hele maand oktober onbeperkt meedoen aan de actie van Ervaar het OV. De actie geldt in de bussen en regionale treinen in Gelderland, Overijssel en Flevoland (met uitzondering van Lelystad en Almere). Je downloadt het gratis e-ticket via www.ervaarhetov.nl of de Ervaar het OV-app. Een leuke manier om dus als ervaren reiziger een ander eens mee te nemen.

Leuke ervaringen
Veel inwoners uit Oost-Nederland maken gebruik van de acties van Ervaar het OV. In het afgelopen jaar zijn er ruim 70.000 OV-reizen gemaakt met deze acties. Desiré reist regelmatig met de trein: 'Mijn leukste OV-ervaringen zijn de uitjes met mijn dochter naar verschillende plaatsen in Nederland. Ze woont nu in Engeland en ook dan zoeken we elkaar op met de trein'. Wil je op de hoogte blijven van de acties? Meld je aan voor de e-nieuwsbrief via www.ervaarhetov.nl/nieuwsbrief.

Christenhusz Theaterprijs

ENSCHEDE - Donderdagavond 10 oktober vindt vanaf 19.30 uur in het Vestzaktheater een selectieronde plaats voor een plek in de finale van de Christenhusz Theaterprijs die op 22 november wordt gehouden in Stadstheater de Bond in Oldenzaal.

RTV Oost zal van deze avond opnames maken voor het programma OverUitdeKunst van Inga Tjapkes, dat nog vóór de finale wordt uitgezonden. De prijs, die genoemd is naar de Oldenzaalse componist/schrijver Geert Christenhusz, is bedoeld voor de ontwikkeling van theatertalent in de ruimste zin van het woord in de provincie Overijssel. Het prijzengeld voor de eerste prijs is dit jaar beschikbaar gesteld door Rotary Club Oldenzaal. In de selectieronde laten de jeugdige (12 – 25 jaar) kandidaten zien en horen waartoe zij in de verschillende (theatrale) disciplines (muziek, cabaret, kleinkunst etc.) in staat zijn. In de finale is er plaats voor 8 kandidaten, waarvoor in de aanloop ernaartoe een speciaal weekeinde met workshops wordt georganiseerd in Theater Concordia in Enschede. Kaarten à 5 euro zijn te bestellen bij www.hetvestzaktheater.nl

Rondleiding in Roombeek

ENSCHEDE - De ambassadeurs van het Huis van Verhalen verzorgen komende zaterdag de maandelijkse inlooprondleiding door de wijk Roombeek.

Ontvangst is om 13.30 uur in de huiskamer van het Huis van Verhalen aan de Roomweg 165c, zij-ingang Prismare. Een kop koffie of thee is inclusief. Er wordt een korte presentatie gegeven over hoe Roombeek er vroeger uitzag, de vuurwerkramp en de opbouw van de nieuwe wijk. Daarna neemt de ambassadeur bezoekers mee voor een rondwandeling. Kosten: 6 euro. Graag contant te voldoen. Opgave vooraf is niet noodzakelijk. Info: tel. 4316288 / info@huisvanverhalenenschede.nl en www.roombeekrondleidingen.info/

Tag des Gastes

ENSCHEDE - Als onderdeel van Die Tolle Woche verwelkomt Enschede Duitse bezoekers tijdens de Tag des Gastes op zaterdag 5 oktober.

Er zijn deze dag speciale acties. Er zal een warenmarkt gehouden worden, stadswandelingen georganiseerd en bezoekers verkennen de stad op een gratis gehuurde fiets bij de busstopplek bij Holland Casino.

Wandelen in het Waterpark

HAAKSBERGEN - Komende zaterdag 5 oktober is weer een boeiende publiekswandeling in het Waterpark. Samen met een gids van de Historische Kring maakt u een wandeling door een gebied waar veel over te vertellen is, deze uitleg mist u als u alleen deze streek gaat bezoeken. U komt dan ook niet op de plekken die zonder gids niet betreden mogen worden.

Staan, na deze droge zomer, de sloten nu droog? Wordt het vloeiweidensysteem al uitgevoerd? Waarom is het sparrenbos omgetoverd in een vlakte? Groeit het riet nog steeds of is het misschien al gemaaid? Dit zijn vragen die wellicht beantwoord zullen worden tijdens de najaars-publiekswandeling zaterdag in het Waterpark op landgoed Het Lankheet.

Loop mee
Het is raadzaam uw schoeisel aan te passen aan de vochtige omstandigheden, die de afgelopen weken zijn ontstaan na een periode van droogte, als u mee wilt lopen. De rondleiding voert veelal door een, voor het publiek, niet vrij toegankelijk deel van het landgoed. Ook geeft de gids uitleg over het waterzuiveringssysteem door middel van riet en de vloeiweiden. Als extra attractie zijn de herfstkleuren die nu langzamerhand de overhand zullen krijgen. De gereconstrueerde oude omloop van de Buurserbeek, de Botterkolk, met de droogschuur staan op het programma. Hier kunt u ook de bootoverkapping voor de Waterspreeuw (Buurserpot) bewonderen.

Geen aanmelding
De kosten bedragen 6 euro per persoon. Dat is inclusief koffie en een bezoek aan de expositieruimte in het Veldwerkcentrum. De excursie begint om 10.00 uur bij het veldwerkcentrum aan de Lankheterweg 6. Honden kunnen helaas niet mee. Aanmelden vooraf is niet nodig. Ook kunnen groepen zich aanmelden voor een rondleiding op een ander tijdstip.

Marike Bezema in Raad van Commissarissen FC Twente

ENSCHEDE - FC Twente heeft maandag in de vergadering van aandeelhouders besloten om Marike Bezema te benoemen tot lid van de Raad van Commissarissen. De 43-jarige Bezema is officieel per 1 oktober benoemd in deze functie.

De benoeming werd mede bekrachtigd door een positief advies van de ledenvereniging 'Twente, Verenigt!' De Raad van Commissarissen bestaat met haar toetreden uit vier personen. De overige leden zijn voorzitter Dennis Schipper, Koen Groenewold en Frans Weghorst. FC Twente wil daarnaast nog een vijfde lid toevoegen in de nabije toekomst. De Raad van Commissarissen heeft een belangrijke functie als toezichthouder op het door de Raad van Bestuur ingezette beleid. Daarnaast dient deze als een belangrijke klankbordgroep voor het bestuur bij ontwikkelingen binnen de organisatie.

Grote belangen
FC Twente is voor Twente meer dan alleen een voetbalclub, zo benadrukt Bezema. "Supporters, ondernemers en de gemeente Enschede hebben de club gered. Zij weten dat FC Twente ook andere belangen in de regio dient en dat het Twentse ros in ons hart zit. Jong, oud, man, vrouw, voetbal verbindt! Voor een wedstrijd samen in De Grolsch Veste of voor de televisie, maar de club is ook de verbinding door vele activiteiten die in de regio worden georganiseerd. Ik wil mij inzetten om, uiteraard samen met de andere RvC-leden, een bijdrage te leveren aan een goed fundament onder FC Twente." De club is daarnaast ook nauw betrokken bij diverse maatschappelijke projecten op lokaal niveau.

Brede ervaring
Met het toetreden van Marike Bezema haalt FC Twente een gedreven, ervaren bestuurder binnen. In haar dagelijks werk is zij actief als afdelingshoofd Strategie en Beleid bij het Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDOD). Verder is zij voorzitter van de Raad van Toezicht van VLuchtelingenwerk Oost-Nederland en lid van de Raad van Commissarissen van Twente Milieu.

Deze week: Quinta Clason (cultuurmakelaar) en Jacintha Blom (cultuurcoach) van Cultuur in Enschede

Wat is jouw link met Kunst van Enschede?
In de afgelopen jaren hebben we deze rubriek mogen gebruiken om kunstenaars uit Enschede voor het voetlicht te brengen. Daar zijn we deze krant erg dankbaar voor!

Wat maakt jouw werk speciaal?
Als cultuurcoach en cultuurmakelaar helpen we (amateur)kunstenaars bij alle vragen die zij hebben. Dit gaat bijvoorbeeld over promotie, subsidies en ledenwerving. En dit is niet alleen voor beeldend kunstenaars, maar ook voor zangers, dansers, theatergroepen, muziekverenigingen, etc.

Waar kunnen we meer info vinden?
Heb jij ook vragen over bijvoorbeeld de promotie van jullie optreden of expositie, of over het vinden van vrijwilligers, of… Kijk dan eens op onze website: www.cultuurinenschede.nl of stuur een mail naar info@cultuurinenschede.nl

Waar kunnen we je werk voor de stad vinden?
We maken zelf geen kunst. Dat laten we graag aan jou over. Maar we kunnen je dus wel helpen bij jouw vragen. Kijk ook eens op onze Facebookpagina, waar we allerlei toffe activiteiten in de stad delen: https://www.facebook.com/CultuurinEnschede

Welke bekende kunstenaar bewonder jij?
Namen noemen is zo moeilijk. Waar wij veel bewondering voor hebben en inspiratie uit halen zijn kunstenaars waar de energie vanaf spat, en die zich maatschappelijk betrokken tonen. Samen maken we deze mooie stad nog mooier.

Wat betekent Enschede voor jou?
Enschede is voor ons het bruisende middelpunt van deze regio. De plek waar altijd wat te doen is en iedereen die dat wil een podium kan krijgen.

Na vijf jaar en vele aflevering van "Kunst van Enschede' is dit helaas het einde van de rubriek. Hart van Enschede dankt Quinta en Jacintha voor de prettige samenwerking gedurende al die jaren.

De Stedelijke Mavo krijgt subsidie voor filmproject

ENSCHEDE - De Stedelijke Mavo krijgt samen met Het Erasmus uit Almelo en culturele instellingen Concordia en Theatermakerij Enschede een subsidie van 50.000 euro toegekend van het landelijke Fonds voor Cultuurparticipatie voor de ontwikkeling van een filmleerlijn. De school die deel uitmaakt van Het Stedelijk Lyceum en is gevestigd aan de Jan Vermeerstraat 49, gaat het geldbedrag inzetten tijdens de talenturen.

Tijdens het project (met als titel 'De Beeldbastards') gaan de twee middelbare scholen en culturele instellingen intensief samenwerken om filmlessen voor klas 1 t/m 3 te ontwikkelen. Tijdens de filmlessen leren de leerlingen een eigen film maken. Het manipuleren van beeld en het productieproces rondom het maken van een film (speelfilm, reclame-/promotiefilmpje en documentaire) komen hierbij onder andere aan bod. Het project wordt op De Stedelijke Mavo een onderdeel van de talenturen.

Talenturen
De talenturen zijn bedoeld om leerlingen hun (verborgen) talenten te laten ontdekken. Dit past bij één van de pijlers, 'grensverleggend', waarop het onderwijs op De Stedelijke Mavo is gebaseerd. Tijdens de talenturen worden leerlingen sportief, cultureel, kunstzinnig en sociaal uitgedaagd om te ontdekken welke kwaliteiten de leerling heeft. Per leerjaar verschilt hoe de talenturen worden ingevuld. In het eerste jaar gaat het met name om een verbreding van je kennis, het tweede jaar gaat het om een verdieping en in het derde jaar zijn de uren vooral gericht op de oriëntatie op toekomstige beroepen. Filmeducatie heeft tot op heden nog geen plek gekregen in de talenturen, maar daar komt met de toegekende subsidie verandering in.

Enquête respect in Enschede: Ruim 88 procent wil de ander niet kwetsen met grof taalgebruik

ENSCHEDE - Onlangs was de Bond tegen vloeken in de gemeente Enschede aanwezig met de campagne 'Respect in de regio'.

Vele inwoners van Enschede hebben een enquête ingevuld over vloeken en schelden. En dat leverde een aantal verrassende uitkomsten op. Ruim 49,4 procent van de ondervraagde Enschedeërs vloekt en scheldt regelmatig, voornamelijk buitenshuis (tijdens sporten 13 procent, op straat 37 procent, op school 22 procent), daarbij vindt 80,4 procent van de deelnemers het belangrijk dat daar iets aan gedaan wordt. Thuis wordt beduidend minder gevloekt, 'slechts' 8 procent vloekt binnenshuis.

Rekening houden
Nog een opvallende uitkomst: we willen best rekening houden met elkaar als het gaat om taalgebruik. Maar liefst 88 procent van de deelnemers past zijn/haar taalgebruik aan wanneer dit taalgebruik kwetsend is voor de ander. Enschede scoort hierin lager dan Tilburg (95 procent) en Amersfoort (92 procent).

Campagne
Sportclubs geven aan veel last te hebben van grove taal en vloeken. Voor hen heeft de Bond tegen vloeken dan ook aansprekende campagneborden en workshops om het grove taalgebruik tegen te gaan. Respect voor de ander, op het veld en langs de lijn, staat daarbij centraal. Op de vraag, 'wat wenst u Enschede toe?' kwam steevast het antwoord: meer respect voor elkaar! Opvallend is dat veel Enschedeërs daar aan toe voegen: "laten we niet alleen netjes met elkaar omgaan, maar ook met onze stad".

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de campagnes van de Bond tegen Vloeken ook op: www.bondtegenvloeken.nl

Kijkochtend Trekvogels Aamsveen

ENSCHEDE - De vogeltrektocht is in volle gang! Tijd om trekvogels te spotten in het Aamsveen. Meld je aan voor de Kijkochtend Trekvogels op zaterdag 5 oktober in het Aamsveen. De gidsen van Landschap Overijssel en de vogelwerkgroep nemen je mee in dit vogelrijke gebied. Meld je wel even van te voren aan.

Het Aamsveen is een on-Hollands stukje natuur. Hier vind je kluunplaatsen, veenputten en heide. Dat maakt het een geliefde plek voor vogels en dus ook voor vogelspotters. Jaarrond vind je hier zo'n 70 verschillende soorten vogels. Van kraanvogels en stellopers tot grauwe klauwier en de blauwe kiekendief. Waar komen deze vogels vandaan, blijven ze in Nederland of trekken ze verder? En waar herken je de verschillende soorten aan? Tip: het veen is zompig, dus trek stevige laarzen aan. Neem ook een verrekijker mee.

Praktische informatie
De kijkochtend 'Trekvogels' is zaterdagochtend 5 oktober tussen 7.00 en 8.30 uur. Meld je wel van te voren aan. Na je aanmelding ontvang je de exacte startlocatie en tijd. Aanmelden kan via de website www.landschapoverijssel.nl, je kunt ook bellen naar (0529) 401731 De bijdrage is €5,- per persoon, voor kinderen € 2,50. Donateurs van Landschap Overijssel of van één van de andere Landschappen mogen gratis mee op vertoon van hun ledenpas. Kijk voor meer informatie over activiteiten van Landschap Overijssel op www.landschapoverijssel.nl.

Mooie natuur
Overijssel is prachtig en waardevol en biedt veel afwisseling voor mens, plant en dier. Al dit moois moet beschermd worden voor onszelf en de generaties na ons. Landschap Overijssel beschermt en ontwikkelt het landschap in Overijssel al meer dan tachtig jaar, neemt eigen verantwoordelijkheid hierin en spoort anderen aan hun verantwoordelijkheid te nemen. In de eigen 56 natuurterreinen, maar ook in het cultuurlandschap. Samen met ruim 3.000 grondeigenaren, 9.000 donateurs, 7.000 vrijwilligers, Overijsselse bedrijfsvrienden, de Nationale Postcode Loterij en de provincie Overijssel. Het natuurbeheer is een bijzondere uitdaging, maar het resultaat mag er zijn: Overijssel heeft veel om van te genieten voor de natuurliefhebber. Ook de komende jaren zal volop geïnvesteerd worden om deze kostbare natuur te behouden. Meer informatie over het waardevolle Overijssel en hoe dit landschap te beleven vind je op www.landschapoverijssel.nl.

Vrouwen aan de slag in Bauhaus Twente

HENGELO - Bauhaus heeft vrouwen hoog in het vaandel staan. Daarom organiseert het bouwcentrum met regelmaat een speciale workshopavond voor vrouwen.

Zaterdag was het weer zo zover, bijna 200 vrouwen rolden de mouwen op voor workshops als stuken en tegelen. Ook voor de instructeurs is de Bauhaus Women's Night een feestje: "de vrouwen luisteren heel goed naar je, ze willen er echt wat van opsteken". Er waren zelfs vrouwen uit Groningen gekomen voor de klusworkshops: "We hebben er gewoon een gezellig weekendje Hengelo van gemaakt", aldus een van deze vrouwen.

Bauhaus
Bauhaus Hengelo is gevestigd aan Het Plein 10 in Hengelo. Kijk ook op: www.nl.bauhaus