Hart van Haaksbergen

6 juli 2018

Hart van Haaksbergen 6 juli 2018


Werk Eibergsestraat eindelijk klaar

HAAKSBERGEN - Het heeft even geduurd, maar het resultaat mag er zijn: de werkzaamheden aan de Eibergsestraat zijn inmiddels afgerond. De afgelopen weken werd veel werk verricht om de straat een volledige make-over te geven. Vrijwel ieder aspect werd onder handen genomen.

De Eibergsestraat kreeg volledig nieuw asfalt en er kwamen fietssuggestiestroken. Deze moeten de fiets een duidelijk herkenbare plek op de weg geven met een groter gevoel van veiligheid. De afgelopen dagen werden de nieuwe verkeersborden en putdeksels geplaatst en wat afrondende kleine werkzaamheden uitgevoerd. Sinds donderdag is de straat weer bereikbaar voor het verkeer. Omwonenden konden eerder al wel weer bij hun woning komen met de auto. De buslijn hervat komende maandag 9 juli weer de normale dienstregeling over de Eibergsestraat.

Stratenmakers bezig
De komende twee weken zijn de stratenmakers nog even bezig met het afronden van de parkeervakken en trottoirs. Zo kunnen ook voetgangers straks genieten van een mooie straat. In het najaar worden de nieuwe bomen en planten geplaatst langs de straat. Dit is seizoensafhankelijk werk.

Begrip
Het opknappen van de straat en het aanbrengen van riolering heeft de afgelopen maanden best wat voeten in aarde gehad. Voor de gemeente en voor de wegwerkers was het fijn om te merken dat er bij omwonenden en weggebruikers veel begrip was voor het ongemak dat de werkzaamheden met zich meebracht. Daarom werd woensdag afgesloten met een straatbarbecue, opgezet door de ondernemers.

Laatste handeling
Wethouder Jan-Herman Scholten legde woensdag een Stolperstein ter herinnering aan Jone Frankenhuis terug op de plek waar die in verband met de werkzaamheden tijdelijk was weggehaald, namelijk voor het pand aan de Eibergsestraat 89. Stolpersteine zijn gedenktekens in de stoep voor mensen die door de nazi's zijn verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven. Na de steenlegging konden omwonenden aanschuiven bij de barbecue.

Leesclub helpt bij het leren van Nederlands

HAAKSBERGEN - Wat is de beste manier om Nederlands te leren of te verbeteren? Daar lopen de meningen sterk over uiteen. Maar één van de leukste manieren is natuurlijk een goed boek. Om mensen hierbij te helpen gaat in september weer een nieuwe leesclub van start.

Deze leesclub, LeesJeRijk, start weer in september. Er is plaats voor maximaal tien deelnemers. Zij komen dan acht keer bijeen voor bijeenkomsten van anderhalf uur. Hier oefenen zij met het lezen van boeken artikelen in makkelijk Nederlands. Het gaat dan om toegankelijke literatuur, zoals verfilmde boeken, artikelen uit lokale kranten, songteksten en nog veel meer.

Voor wie?
LeesJerijk is voor mensen met Nederlands als moedertaal (NT1) en Nederlands als tweede taal (NT2). De groepen worden begeleid door twee gespreksleiders. Zij helpen de groep het gesprek aan te gaan en leggen moeilijke woorden uit. De deelnemers werken op een ontspannen manier en in een veilige omgeving aan hun uitspraak, woordenschat en tekstbegrip, met als doel de lees- en gespreksvaardigheid te verbeteren. Er wordt geluisterd naar de wensen van de deelnemers.

Kosten
Je betaalt in totaal € 10.- voor 8 bijeenkomsten. Neem je een abonnement op de bibliotheek, dan betaal je € 10,- en wij betalen de rest, € 34,- (dit geldt alleen voor de eerste 10 aanmeldingen dus wees er snel bij!). Voorwaarde is wel dat je minimaal twee keer meedoet (bijvoorbeeld in 2018 én in 2019 een keer). Met het bibliotheekabonnement mag je alles lenen (boeken, luisterboeken, films, tijdschriften etc.), ook bij andere bibliotheken in Overijssel (Hengelo en Enschede bijvoorbeeld).

Aanmelden
Wil je meer informatie of je opgeven, bel of mail vóór 1 september naar info@kulturhushaaksbergen.nl of tel. 053-5722040 (Danielle Bekkers). In de Bibliotheek en het theater ligt een informatieflyer met aanmeldformulier.

Jaargang: 4 • Nr 172 • Wk 27

Introductie I-PACE bij Munsterhuis Exclusief

HENGELO - De nieuwe Jaguar I-PACE staat in de showroom bij Munsterhuis Exclusief! Om de introductie niet onopgemerkt voorbij te laten gaan organiseert het bedrijf op vrijdag 6 en zaterdag 7 juli introductiedagen. Ook hierna blijft de volledig elektrische SUV nog te bekijken in de showroom.

Ontdek de nieuwe All-Electric Jaguar I-PACE bij Munsterhuis Exclusief. Vanaf 6 juli kunnen enthousiastelingen de nieuwe, volledig elektrische performance-SUV komen bewonderen bij Munsterhuis Exclusief in Hengelo. Op donderdag 5 juli wordt de nieuwe Jaguar I-PACE feestelijk onthuld tijdens een exclusieve VIP-avond. Deze lanceringsavond is enkel voor genodigden. Op vrijdag 6 en zaterdag 7 juli worden introductiedagen georganiseerd voor belangstellenden. We nodigen u van harte uit om de nieuwe Jaguar I-PACE in onze showroom te komen bekijken! Tijdens deze introductiedagen kunt u kennis maken met de Jaguar I-PACE.

Indrukwekkend
Van dichtbij is de I-PACE nog indrukwekkender, met alles wat u verwacht van een Jaguar. De Jaguar I-PACE is 's werelds slimste sportauto met vijf volwaardige zitplaatsen, innovatieve opbergruimte, een royale bagageruimte van ruim 1.453 liter achterin en een opbergvak van 27 liter voorin. Zijn vooruitstrevende technologie en baanbrekende aerodynamische design maken de I-PACE een waar pronkstuk.

Kom langs
We verwelkomen u graag in onze showroom tijdens onze introductiedagen van vrijdag 6 en zaterdag 7 juli om de I-PACE te ontdekken. Bent u verhinderd op 6 en 7 juli? De Jaguar I-PACE blijft uiteraard ook na de introductiedagen te bewonderen in onze showroom. U bent van harte welkom om dit prachtmodel te komen bekijken bij Munsterhuis Exclusief. Gevestigd aan de Goudstraat 31 – 49 in Hengelo. Kijk ook op: www.munsterhuisexclusief.nl voor meer informatie over de nieuwe Jaguar I-PACE.

Tip van de Fietsenmaker: Schoonmaken zonder water

ENSCHEDE - Onze vaste fietsenmaker Ten Tusscher in Enschede geeft graag tips voor fietsplezier in de brede zin. Wanneer je er op uit trekt met de fiets is schoonmaken belangrijk voor de functie en veiligheid. Hoe kun je dit het beste doen?

Wat je vaak ziet bij toertochten is dat er een lange rij staat bij de hoge druk spuit. Dit is uiteindelijk het slechtste wat je kunt doen voor je fiets. Het is namelijk beter om je fiets op te laten drogen en deze met een zachte borstel af te nemen, zodat er geen water in de lagers komt. Voor het behoud van de onderdelen op je fiets is het namelijk beter dat je zo weinig mogelijk met water aan je fiets komt. Water zorgt er namelijk voor dat dit in de lagers trekt waardoor de slijtage sneller gaat en de lagers gaan vastlopen. Het beste is namelijk zoals eerder gezegd om de fiets af te borstelen met een zachte borstel. Dan ziet je fiets er misschien niet zo mooi uit als wanneer je het gaat doen met een hoge druk spuit, echter zorgt het er wel voor dat de fiets en vooral de onderdelen langer goed blijven. Mocht je fiets in de zomer een beetje fiets zijn, zorg er dan vooral voor dat je ketting en tandwielen nog mooi schoon zijn als je gestopt bent met de rit, dit zorgt er namelijk voor dat de ketting en tandwielen langer meegaan en je je niet gaat storen aan een krakende en piepende ketting bij de volgende rit. Mocht je de fiets wel het liefste zo schoon mogelijk hebben en je gaat er toch met water overeen, denk er dan wel aan dat de slijtage aan je onderdelen wel meer is.

Column

Poldercollege

Enschede heeft een nieuw college, bestaande uit wethouders van BurgerBelangen Enschede, VVD, PvdA, ChristenUnie en D66. Formateur Niels van den Berg heeft na ruim 100 dagen een krachttoer verricht en de 5 partijen in het keurslijf van de samenwerking gekregen. Het is typisch een poldercollege geworden, zoals het vorige college, maar met de PvdA in plaats van het CDA. Opvallend blijft die afwezigheid van CDA en van de SP.
Een ieder heeft concessies moeten doen en een ieder heeft wat van zijn gading gekregen. De rekening is wel voor de burger; de onroerendgoedbelasting gaat omhoog en er wordt bezuinigd op onder meer gemeentelijke subsidies. Het zwembad De Brug in Glanerbrug blijft gesloten, weg verkiezingsbelofte van BBE en de PvdA, de Usseler Es wordt alleen aan de westkant bebouwd en er komen drie plekken voor windmolens aan de westkant van Enschede: Grolsch, Boeldershoek en de Marssteden met mogelijk overlast voor Usselo en Boekelo.

Afgelopen maandagavond werd het nieuwe college en het nieuwe coalitie-akkoord gepresenteerd door de zes kandidaat-wethouders onder leiding van Niels van den Berg. De feitelijke installatie van dit volledig mannelijk gezelschap gebeurt maandag 17 juli a.s. Dan moet blijken op hoeveel steun vanuit de raad, dit college kan rekenen. Het 30 pagina's tellende akkoord heet "Trots, lef, bouwen, kansrijk Enschede" en is speels vormgegeven met onder meer een rouwrand rond de portretten van de nieuwe wethouders. De burgemeester ontbreekt in de portrettengalerij, maar die ontbreekt ook in de portefeuilleverdeling.
Het akkoord is een mengsel van zeer serieuze voorstellen met ook met zeer creatieve ideeën. Wat dacht u van zondagopenstelling vanaf 1 uur behalve op christelijke feestdagen, aangevuld met een meldpunt voor discriminatie in verband met zondagopenstelling? Of de VVD die er voor gaat zorgen dat de bevolking toeneemt tot meer dan 170.000 inwoners?

De algemene conclusie is dat D66 de winnaar is van de collegeformatie. Individueel winnaar is Niels geworden, die het onmogelijke heeft gepresteerd en de kikkers in de kruiwagen heeft gehouden. Een aantal problemen is niet opgelost. Onduidelijkheid over de financiële positie van de gemeente blijft bestaan. De parkeertarieven worden verhoogd, terwijl Enschede al tot de duurste steden op dat gebied behoort. Er staat een aantal open deuren in het akkoord, waar je geen brood van lust. Ik noem er 1: "Enschede is onderdeel van de rest van de wereld." En dat klopt dus niet. Enschede is Enschede en de rest van de wereld is de rest van de wereld.

Jan Visser

Nieuwe laag voor diverse wegen

HAAKSBERGEN - Diverse asfaltwegen in Haaksbergen krijgen de komende tijd een nieuwe slijtlaag.

Met name wegen in het buitengebied van Haaksbergen worden onder handen genomen. De nieuwe slijtlaag dient als bovenste laag van het asfalt om zo de levensduur van de wegen te verlengen. De slijtlaag bestaat uit een kleeflaag in combinatie met split. Dit split kan de eerste weken opspatten; daarom adviseert de gemeente het rijgedrag aan te passen. De werkzaamheden starten maandag 9 juli en eindigen naar verwachting op vrijdag 13 juli. Bij doorgaande wegen die veel gebruikt worden plaatst de aannemer waarschuwingsborden. Aannemer Abbink uit Boekelo voert de werkzaamheden uit. Goed onderhoud aan de wegen is belangrijk voor de doorstroming, veiligheid en reisgenot van de Haaksbergenaren.

Zondag 8 juli Open Dag bij FC Twente

ENSCHEDE - De Open Dag bij FC Twente, traditiegetrouw een fantastisch evenement voor jong en oud. Dit jaar zal de Open Dag plaatsvinden op zondag 8 juli.

De hele dag zal, in en rondom De Grolsch Veste, in het teken staan van het nieuwe seizoen. Tijdens de Open Dag zullen er tal van activiteiten te vinden zijn. De spelerspresentatie, het traditionele handtekeningen scoren en het Mega Kidsdorp ontbreken niet. Net als de mogelijkheid om deel te nemen aan een speciale rondleiding door het stadion en een nieuwe editie van de Bernard van Heek Cup, waarbij de jongste voetbaljeugd uit Enschede gaat strijden om de wisselbokaal. Op deze dag is ook het shirt voor het nieuwe seizoen voor het eerst te verkrijgen in de Fanstore. Natuurlijk wil de echte fan ook het komend seizoen weer goed voor de dag komen, binnen én buiten het stadion.

Grös meejn met dit wear hoof nit;
heujn op stam koomp earder.

Maandag 9 juli, 10.00 uur

Reclame op de Mat

TWENTE - Er is iets nieuws onder de zon: reclameopdemat.nl. In slechts drie simpele stappen wordt uw boodschap bij uw beoogde doelgroep bezorgd en dat alles onder één dak. Kijk op reclameopdemat.nl en ontdek de voordelen voor uw bedrijf zelf!

Reclameopdemat.nl heeft haar jarenlange kennis op het gebied van het ontwerpen, drukken en verspreiden van reclame gecombineerd en omgezet tot een krachtig nieuw concept. Met een eigen designteam weet het bedrijf wat aanspreekt en hoe ze van uw boodschap een visueel en pakkend feestje kunnen maken. Door een uitgebreide kennis van diverse drukkers en verspreiders in het land weet reclameopdemat.nl altijd de juiste partijen voor u te vinden en daarnaast het hele proces tegen concurrerende prijzen aan te bieden. Kiest u voor reclameopdemat.nl dan kiest u automatisch voor gespecialiseerde kennis over reclame maken en drukwerk en een laagdrempelige en persoonlijke service.

Altijd op maat
Via de website reclameopdemat.nl kunt u uw boodschap onder uw doelgroep laten verspreiden in slechts drie simpele stappen. U selecteert al eerste uw gewenste soort flyer of folder, vervolgens geeft u uw verspreidingsgebied aan en als laatste geeft u aan in welke week u het materiaal verspreid wilt hebben. Heeft u uw boodschap al uitgewerkt? Dan kan de verspreiding ervan direct worden geregeld. Bent u er nog niet uit hoe uw boodschap het beste zou kunnen worden vormgegeven? Geen probleem, het designteam denkt graag met u mee en creëert zo een vormgeving die past bij de identiteit van uw bedrijf. Zo is de service en het geleverde product van reclameopdemat.nl altijd voor u op maat gemaakt. Wilt u meer informatie over wat reclameopdemat.nl voor u kan betekenen? Bel dan met 053 7400 119. Of vraag vrijblijvend online een offerte aan.

Column

Luisteren

Elke keer geniet ik ervan. Mijn moeder heeft het luisterboek ontdekt en is inmiddels fan van Maarten 't Hart en de boeken van Hendrik Groen, verhalen van ouderen in het bejaardentehuis. Sinds haar valpartij met als gevolg, gebroken rugwervels, ligt ze wat vaker op bed en zegt dan: " Zal ik nog even gaan luisteren"? Op haar verjaardag kwam mijn jongste dochter en schoonzoon aan met een draagbare CD-speler met koptelefoon en twee luisterboeken. Eerst vond ze het niks ("Veel te duur cadeau, was echt niet nodig geweest en heb je de kassabon nog?")Dochter en schoonzoon lachten en ik helemaal toen de koptelefoon op haar hoofd kwam. We hebben het cadeau maar even laten rusten. Maar op een goed moment, heb ik haar nieuwsgierig gemaakt naar het cadeau. De koptelefoon vervangen door de oordopjes. En nu ligt ze in bed als een koningin te luisteren naar de verhalen van Hendrik Groen en schatert het uit. Ik ben er heilig van overtuigd dat de voorleesboeken een bijdrage leveren aan haar herstel. Drie gebroken rugwervels, aantal rugwervels ingezakt, maar ze komt weer uit bed en wandelt achter haar rollator weer stukjes door het huis. Wat mij altijd opvalt bij apparaten is dat ze absoluut niet gebruiksvriendelijk zijn voor ouderen. De CD-speler is modern vormgegeven, helemaal zwart en strak en de bediening gebeurt via twee rijen van vijf zwarte puntjes. Met geen mogelijkheid kan zij de knopjes zien, laat staan bedienen. De gebruiksaanwijzing zit erbij, maar de letters zijn zo klein, dat zelfs een puber er moeite mee heeft. Door die gebruiksaanwijzing dacht ik ineens aan de gemeente. Veel informatie van de gemeente gaat digitaal of staat op schrift. Veel laaggeletterden krijgen onvoldoende informatie over allerlei voor hen belangrijke onderwerpen. Het gemeentelijk communicatiebeleid gaat uit van het Nederlands als voertaal. Een enkele folder wil nog wel eens in het Turks of Marrokkaans vertaald worden, maar dat is vaak geen succes. Vergeet niet dat grote groepen allochtonen niet kunnen lezen, ook niet in hun eigen spreektaal. We gingen altijd uit van 10% van de bevolking kan niet lezen, maar tegenwoordig zie ik percentages van zo'n 30%. Dat komt ook omdat analfabetisme is uitgebreid tot laaggeletterdheid. Voor de gemeente moet het belangrijk worden dat er ook een andere wijze van communicatie mogelijk moet zijn. Er worden brieven gestuurd naar mensen in de bijstand, dat ze mee moeten doen aan een Doen-Beurs. Mensen moeten zich daar oriënteren op vrijwilligerswerk. Aanwezigheid is verplicht. Kom je niet opdagen, dan komt er een maatregel. Vaak korten op de uitkering. Ik kan mij nog herinneren dat er in 1 jaar 1.000 maatregelen werden opgelegd. Mensen die niet kunnen lezen, hebben een groot probleem en daar moeten we zorg voordragen. De helpende hand bieden is stukken beter, dan meedogenloos een boete opleggen. Daardoor raken mensen alleen maar dieper in de ellende. Voor de nieuwe raad en college moet laaggeletterdheid hoog op de agenda komen, zou ik zeggen. Luisteren naar die groep mensen is van essentieel belang. Ondertussen halen we voor mama nieuwe luister-cd's. 93 jaar…. Ze blijft ons verrassen en wij haar!

Grolsch Summer Sounds op donderdagen

ENSCHEDE - Inmiddels zijn de donderdagavonden in juli en augustus op de oude markt in Enschede een bekend fenomeen geworden. Enkele weken op rij zijn het plein en de terrassen rond het grote podium goed gevuld met de muziekliefhebbers uit Enschede en omstreken. Zo hopelijk ook weer dit jaar. Aan de muziek zal het zeker niet liggen, want er komen in deze weken zoveel verschillende soorten voorbij, dat er altijd wel een avond is waar u naar toe zou willen.

De aftrap is op donderdag 19 juli met Bölke Open Air, net zoals in voorgaande jaren. Wat natuurlijk weer verwacht mag worden is entertainment van onder andere drag queens en gogo dansers. Ook de muziek ontbreekt niet met dj's als Marcel Spijkerman. Een week later zijn het podium en de dansvloeren voor de onervaren en ervaren salsadansers met de Rico Latino Salsa Night. De muziek van onder meer La Negra Entertainment zal deze avond op de Oude Markt te horen zijn.

Donderdagavonden
Alle donderdagavonden al in uw agenda gereserveerd voor de Grolsch Summer Sounds of gaat u alleen naar de Vrieler Hollandse Avond met Nederlandstalige nummers op 2 augustus, Enschede Rocks op 9 augustus of op 16 augustus naar de NiX Night met heerlijke blues muziek? Wanneer u ook gaat, het belooft een feestje te worden. Elke donderdagavond begint vanaf 19.00 uur het plein te swingen en goed om te weten: naar de Grolsch Summer Sounds gaan is gratis.

Welkom in het Badepark Bentheim!

BENTHEIM - Zomer, zon, zonneschijn: het natuurbad in het Badepark Bentheim nodigt met haar weidse en aantrekkelijke oppervlakte uit tot onbegrensd zwemplezier!

Ingebed in de natuur genieten alle gasten van het chloorvrij baden: door de kiezels wordt het water op natuurlijke wijze gereinigd en biedt daardoor constant schoon zwemgenot. Een grootse speel- en ligweide met speelplaats zoals een beachvolleybal- en voetbalveld, omlijnt het zeker 1800 vierkante meter grote wateroppervlak.

Tarieven
Voor kinderen bedraagt het dagtarief in het natuurbad 1,50 euro, voor volwassenen 3,00 euro en voor families (2 volwassenen en maximaal 3 kinderen) slechts 7,00 euro. Daarnaast kan tegen een meerprijs ook het veelzijdige belevenisbad gebruikt worden. Groot of klein: het familiebad biedt een ieder afwisselend zwemplezier. De 60 meter lange glijbaan uitproberen, in de schommelgrot je laten omver sproeien of je door het stromingskanaal laten meedrijven ... gewoonweg heerlijk!

Volop genieten
De zwemmers kunnen ook in het ruime sportbad rustig hun baantjes trekken. En voor de kleintjes heel groots: het prachtige speellandschap met de sproeiende wateregel, de fonteinen, de glijbaan en veel meer kindvriendelijke speelementen bieden allen enorm veel plezier! Het exclusieve en aantrekkelijke saunalandschap is ook 's zomers weer een ontspannende highlight. 5 Aantrekkelijke sauna's en de wonderschone aangelegde natuurlijke zwemvijver nodigen uit tot relaxen en recreëren. Het nieuwe wellnessbereik "Pure Silk" werd in oktober 2017 ingewijd en biedt haar gasten vakkundige massages, kosmetische behandelingen en - uniek in de omgeving - Hamam behandelingen. Nadere informatie vinden onze gasten onder www.badepark-bentheim.de .

Maak de buurt groener tijdens Burendag

ENSCHEDE - Onze mooie stad moet op Burendag weer een stukje groener worden. Om hierbij te helpen daagt de Groene Loper Enschede buurtgenoten uit om samen de straat of buurt te vergroenen.

Op 6, 7 en 11 juli kunnen buren, buurtverenigingen, buurttuinen en verenigingen met ondersteuning van de Groene Loper Enschede geld aanvragen bij het Oranje Fonds (burendag.nl). Dit geld kunt u inzetten om tijdens de Burendag op 22 september uw buurt te vergroenen. Dit jaar ligt het accent op het planten van biologische bloembollen. Met de aanvraag kunt u voor 106 euro een biologisch bloembollenpakket aanvragen. In een pakket zitten 1.000 bollen die naast het opfleuren van uw straat komend voorjaar, ook voedsel bieden aan bijen en vlinders. Voor Burendag kunt u 4 biologische bloembollenpakketten aanvragen, maar u kunt er ook voor kiezen om het geld te besteden aan struiken, planten, een bankje, een insectenhotel en/of fruitbomen. Aanvragen kan op vrijdag 6 juli tussen 10.00 en 12.00 uur bij Erve Leppink, Geessinkbraakweg 23. Ook op Woensdag 11 juli tussen 19.00 en 21.00 uur in het dorpshuis in Lonneker, Dorpsstraat 98 en afsluitend op zaterdag 14 juli tussen 11.00 en 14.00 uur, bij Beien Noord, Meeuwenlaan 160. Vrijwilligers zitten klaar om u te helpen met het invullen van het aanvraagformulier. U kunt de bloembollenpakketten aanvragen met minimaal 5 buurtgenoten.

Urban City Run

ENSCHEDE - Afgelopen zondag kwam hardlopend Enschede bijeen om samen de eerste Urban City Run te lopen. De 5 kilometer die werd gelopen ging dwars door bekende en minder bekende locaties in Enschede. Organisator Sportaal sprak van een geslaagde run.

Onder perfecte weersomstandigheden is zondag 1 juli de eerste Urban City Run in Enschede gelopen. De vijfhonderd deelnemers, allemaal gekleed in het oranje #UCR053-Runningshirt, vormden een lang lint van lopers door de binnenstad van Enschede. Onderweg hadden diverse gebouwen de deuren geopend om te laten zien wat ze in huis hebben. Michel van Sluijs, projectleider van de Urban City Run : "Dat de route dwars door bekende en minder bekende locaties gaat maakt deze loop zo uniek, als deelnemer kom je zo op plekken waar je nog nooit bent geweest." De verbinding tussen sport, kunst, cultuur, onderwijs was ook duidelijk zichtbaar. Zo waren er optredens in het Wilminktheater, demonstraties in Saxion en in De Klanderij, en in Concordia was een expositie van AKI studenten de eyecatcher.

Lopen door beleving
Van Sluijs: "Bij de finish heb ik alleen maar lachende gezichten gezien van lopers die ruim vijf kilometer hadden genoten". De uitgaanssfeer in Holland Casino en de beleving van hardlopen door de winkels van Decathlon en Hudson's Bay waren veel gehoorde hoogtepunten. Als toetje een rondje door de Twentsche Foodhall was voor velen de kers op de taart. Michel van Sluijs: "De Urban City Run is geen wedstrijd en het is mooi om te zien dat zowel getrainde- als minder geoefende mensen meedoen, en dat alle deelnemers in hun eigen tempo de ruim 5 kilometer hebben volbracht." Na deze succesvolle eerste editie zal Sportaal ook komend jaar weer een Urban City Run organiseren, dan met nog meer locaties en wellicht naast de 5 kilometer ook een uitbreiding naar een 10 kilometer.

Jeugdwerkloosheid op laagste niveau sinds 2008

TWENTE - De afgelopen 8 maanden was de jeugdwerkloosheid al lager dan het laagste punt voor het begin van de economische crisis, deze begon in 2008. Niet eerder deze eeuw waren er zo veel jongeren (15 tot 25 jaar) aan het werk! En van degene die momenteel niet werken volgt driekwart wel een opleiding.

In het eerste kwartaal van 2018 telde Nederland 104.000 werkloze jongeren, dat is 7.2% van de gehele doelgroep. Ter vergelijking: tijdens de economische crisis in 2008 lag dit cijfer op 8.5% Nederland doet het dan ook goed in vergelijking met de werkloosheid onder jongeren in andere landen. Alleen Duitsland en Tsjechie scoren nog beter als het gaat om de aanpak van jeugdwerkloosheid. Werkloze jongeren zijn veelal druk met een opleiding en op zoek naar een bijbaan. Onder scholieren lag het werkloosheidspercentage op 8.5%. Ook dit cijfer is gedaald ten opzichte van 2008 toen de economische crisis uitbrak. Van de jongeren die geen beroepsopleiding volgen lag het werkloosheidspercentage het eerste kwartaal iets lager met 6.1%.

Betere afstemming
Ook in Twente wordt actief gewerkt aan de bestrijding van jeugdwerkloosheid, en met succes. De provincie Overijssel en de Twentse gemeenten werken samen met onder andere het UWV, de ROC's en andere instanties om jongeren aan een geschikte baan te helpen. Met het 1.000 jongerenplan dat werd opgestart in 2010 wordt getracht om voor zo veel mogelijk jongeren een baan te vinden. Er kwamen subsidies beschikbaar voor werkgevers die jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt willen aannemen, en er is veel begeleiding. Deze begeleiding is zowel individueel als in de vorm van een geschikte opleiding voor jongeren. Hierbij wordt gekeken naar wat iemand kan, en wat toekomstperspectief biedt. Zo is er in Twente groeiende vraag naar concreet technisch geschoold personeel, wat toe zal nemen de komende jaren. Deze aanpak bleek succesvol in Twente en is ook overgenomen door andere regio's.

Voluit lachen, praten en eten met Prothetico

ENSCHEDE - Iedereen wil graag een mooie glimlach en daarvoor is een goed en gaaf gebit onontbeerlijk. Dat geldt uiteraard ook voor een kunstgebit. Het is dus erg vervelend als daar een probleem mee is, zoals een scheurtje of een loszittende tand. De deskundigen van kunstgebittenspecialist Prothetico begrijpen dat maar al te goed. Dat is dan ook de reden waarom zij bij dit soort problemen een supersnelle service zo belangrijk vinden. Vandaar het motto: 'Klaar terwijl u wacht'.

'Wij begrijpen heel goed dat een klein scheurtje of een missende tand in een kunstgebit erg vervelend is voor mensen die daarmee rondlopen en dat zij dus zo snel mogelijk geholpen willen worden', zegt Carlo Hommel van Prothetico. 'Daarom zorgen wij er voor dat onze wachttijden erg kort zijn. Bij een noodgeval kan een patiënt gewoon langs komen en dan wordt de reparatie direct uitgevoerd. Dat is een van onze serviceaspecten die wij zeer belangrijk vinden.' Service staat bij Prothetico dus hoog in het vaandel. Dat uit zich ook in een andere vorm van dienstverlening, die uniek is: tandtechniek aan huis. 'Die service is ideaal voor mensen die slecht ter been zijn of om wat voor reden dan ook het huis niet uit kunnen', aldus Hommel. Deze service betekent dat mensen nog maar één keer naar de praktijk aan de Marssteden 90 in Enschede hoeven te komen.

Eigen tandarts
'Dat intakegesprek vindt plaats met de tandarts en bij dat eerste gesprek ben ik ook aanwezig. Wij vinden dat belangrijk, want het betekent dat ik beter rekening kan houden met de wensen van de patiënt wanneer ik met een kunstgebit aan het werk ga.' Na het eerste intakegesprek kan de rest van het proces, zoals de modellen- en de pasfase, aan huis worden afgewerkt.

Service aan huis
Een extra voordeel van de tandtechniek-aan-huis-service is, dat de patiënten ook voor reparaties het huis niet meer uit hoeven. Dit is wel zo fijn wanneer je druk of even wat minder mobiel bent. Een loszittend kunstgebit is erg lastig. De kans is groot dat het slinken van het kaakbot hiervan de oorzaak is, want een kunstgebit heeft dan niet genoeg houvast meer. Prothetico biedt hiervoor de oplossing in de vorm van het klikgebit. Hoe werkt zo'n klikgebit? 'Onze gespecialiseerde tandarts brengt implantaten aan; je zou die een soort kunstwortels kunnen noemen. Die zorgen ervoor dat het kunstgebit kan worden vastgeklikt aan de kaak, vandaar de term 'klikgebit'. Het resultaat is nooit meer een loszittend of pijnlijk gebit en dus met een gerust hart voluit lachen, praten en eten. Prothetico is een kunstgebittenspecialist met alle kennis onder één dak. Prothetico heeft een eigen tandarts-implantoloog en tandtechnici en werkt met de nieuwste technieken en hoogwaardige materialen.

Minder suiker eten; handige tips

TWENTE - Het is de laatste tijd vaak in het nieuws: suiker. We eten er met zijn allen te veel van en een groot deel van het supermarktassortiment bestaat uit producten waaraan suiker is toegevoegd. Maar hoe houd je die hoeveelheid suiker nu een beetje binnen de perken en maak je bewustere keuzes in de supermarkt?

Suiker, het zit in veel producten, ook in producten waar je het in eerste instantie niet zo van verwacht. Denk bijvoorbeeld aan pindakaas of pastasaus. In 2017 deed de voedselorganisatie Foodwatch een steekproef in een supermarkt en 56% van de producten bevatte daarbij suiker. Wanneer enkel naar de bewerkte producten werd gekeken, was dit percentage al 69%. Het kan dus nog best lastig zijn om uit de grote hoeveelheid producten een verantwoorde keuze te maken. Allereerst begint het maken van gezondere keuzes natuurlijk bij het lezen van het etiket. Echter staat suiker nog wel eens vermeld onder andere namen waardoor het soms wat lastiger te filteren kan zijn. Zo kan suiker aangeduid staan als sacharose, lactose, fructose, dextrose, maltose. Maar ook agavesiroop, ahornsiroop, glucose- en fructosestroop geven aan dat er suiker in het product zit. Het makkelijkste is dan ook om te kijken bij de hoeveelheid suikers in de voedingswaardetabel en zo verschillende producten te vergelijken.

Tips van het Voedingscentrum
Qua voedingsmiddelen heeft het voedingscentrum een aantal handige tips waar je op kan letten als u wilt kiezen voor minder suiker. Om je dag met minder suikers te beginnen, kun je in plaats van ontbijtgranen met veel suikers kiezen voor muesli zonder toegevoegde suikers met wat noten en vers fruit. Daarnaast zijn frisdrank en fruitsappen echte bronnen van suikers, deze kun je dan ook beter vervangen door water, koffie of thee.

Zelf maken
Een andere tip is om bij het maken van een salade geen kant en klare dressing te gebruiken, maar deze zelf te maken met wat olie en/of azijn en kruiden. Ook minstens zo belangrijk; kies je tussendoortjes met beleid. Veel kant-en-klare zo genoemde verantwoorde tussendoortjes zoals een mueslireep bevatten toch veel suikers. Kies daarom bij trek of voor je gaat sporten liever voor bijvoorbeeld een banaan. Meer weten over het beperken van je suikerinname of gezonde tussendoortjes? Op de website van het Voedingscentrum; www.voedingscentrum.nl, vind je deze en nog veel meer nuttige informatie.

Fruit-Uit-Twente

TWENTE – Vertwenz bezorgt biologische groente- en/of fruitpakketten in stedelijk Twente van Wierden tot Enschede. Zoveel mogelijk uit de buurt en van het seizoen. Elke week een vers en gevarieerd pakket met groente/fruit. Zowel voor kleine als grote huishoudens. Zonder Fratsen, dus stoppen of een tijd niet kan zonder een opzegtermijn. Zo smaakvol is Twente.

Een gevleugelde term is denk mondiaal en eet lokaal. Dit onderschrijven wij ten volle. Zeker nu, want we zitten midden in het kleinfruit seizoen. Tijd om vele soorten bessen, frambozen, bramen, kersen en aardbeien te oogsten en te proeven natuurlijk. Daarna is het de tijd voor de pruimenoogst tot aan de appel- en perentijd. De appel- en perenbomen dragen veel vruchten dit jaar, maar met het plukken hiervan moeten we nog wachten tot eind augustus, begin september.

Meer te telen
Door de hogere temperaturen in Nederland lukt het ook steeds beter perziken en vijgen te telen. Kortom er groeit veel fruit aan bomen en struiken in Twente. Wij als Vertwenz maken hier dankbaar gebruik van en proberen zoveel mogelijk lokaal fruit in onze fruitpakketten te doen, aangevuld met biologisch fruit van verder zoals bananen en sinaasappels. Zelf Twents fruit plukken kan vaak ook bij Twentse "fruitpassieleveranciers", zoals wij ze graag noemen. Dit kan bij Oold Bleank in Rossum, Duvelshofke in Oldenzaal, La Fransaise en de Viermarken in Enschede, de Manderveense aardbei in Mander, de Greftenhoeve in Vriezenveen-west of de Haarakker in Langenveen. Als je door ons mooie landschap fietst dan kan het zomaar zijn dat je een bomvolle boom met mispels of kweepeer bij een boer ziet staan. Je moet het zien, je moet het proeven. Vertwenz wenst de fruitboeren vruchtbare regen en u een zonnige, fruitige en smaakvolle zomer.

Informatie
Wilt u meer weten over Vertwenz biologische groente- en/of fruitpakketten? Ga naar www.vertwenz.nl.

Aveleijn ontvangt Zilveren Prokkel voor ontmoetingen

ENSCHEDE - Aveleijn heeft afgelopen vrijdag in Utrecht de Zilveren Prokkel ontvangen. De Gouden en Zilveren Prokkels zijn prijzen voor initiatieven die leiden tot een ontmoeting tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking.

Aveleijn heeft de prijs ontvangen in de categorie 'Prokkelen in de samenleving' met de Prokkel 'Prokkeldag 2018 in Enschede'. In samenwerking met de cliënten heeft Aveleijn op zaterdag 9 juni een Prokkeldag georganiseerd voor jong en oud voor de buurt (Pathmos). Op dit buurtfeest was muziek, een barbecue, een loterij en er waren verschillende kraampjes. De cliënten hielpen mee waar ze maar konden. Zo ontmoetten buurtbewoners en cliënten elkaar.

Mooie ontmoetingen
De jury vond het belangrijk dat mensen met een verstandelijke beperking een zichtbare bijdrage leveren en dat hun kwaliteiten gezien worden. Zodat de afstand tussen mensen met en zonder beperking veel kleiner wordt. Aveleijn zet zich daarvoor in, omdat zij het belangrijk vinden dat mensen met een verstandelijke beperking midden in de maatschappij staan. Een ontmoeting zoals Aveleijn Pathmos heeft georganiseerd, draagt bij aan het versterken van het netwerk van de cliënt.

De Prokkelweek
De Prokkelweek was van maandag 4 tot en met zaterdag 9 juni. De Prokkelweek vraagt aandacht voor de integratie en participatie van mensen met een verstandelijke beperking. Eén week per jaar, als voorbeeld en inspiratie voor de rest van het jaar. Steeds meer mensen en organisaties gebruiken de Prokkelweek dan ook als laagdrempelig instrument voor inclusie. De samenleving is van ons allemaal; Prokkelen draagt daar haar steentje aan bij. In Nederland zijn naar schatting zo'n 140.000 mensen met een verstandelijke beperking in meer of mindere mate. Voor velen van hen is meedraaien in de samenleving niet vanzelfsprekend. En door de relatieve zeldzaamheid en het vaak gesloten karakter van zorginstellingen komen zij van nature niet vaak in contact met anderen. Juist dit soort contacten zijn van groot belang voor wederzijds begrip.