Hart van Haaksbergen

5 april 2019

Hart van Haaksbergen 5 april 2019


Haaksbergen maakt zich op voor groots vrijheidsfeest

HAAKSBERGEN - Zodra april weer op de kalender staat komen ook veel voorbereidingen voor de mei-dagen weer op gang. Het is een tijd waarin we stil staan bij wat we hebben. Vrijheid, vrede en gemeenschap. Maar dit jaar kijken we niet alleen vooruit naar de festiviteiten en herdenkingen in dit jaar, maar ook al vooruit naar 2020. Dan viert ook Haaksbergen volop de 75 jaar sinds de bevrijding.

In Haaksbergen zijn net als in veel andere gemeenten al beperkte activiteiten rond 4 en 5 mei; zoals de gebruikelijke gemeentelijke dodenherdenking. Omdat het volgend jaar zo'n bijzonder jubileum is - en ook de mensen die de oorlog meegemaakt hebben op leeftijd raken - willen de gemeenten groots uitpakken. Dat de gemeente Haaksbergen ook de bevrijding groots wil vieren staat buiten kijf. Maar de manier waarop moeten we natuurlijk samen bepalen.

Denk mee
Om zoveel mogelijk leuke activiteiten op te zetten is men dus nu al bezig met de voorbereidingen voor volgend jaar. Om iedereen de kans te geven mee te praten en elkaar te versterken zal op dinsdag 23 april een inspiratieavond gehouden worden. Dit is een eerste, inspirerende bijeenkomst waar iedereen een idee in kan dienen of met anderen in gesprek kan gaan. De bijeenkomst is om 19.30 uur in het gemeentehuis.

De geschiedenis
Haaksbergen werd in de Tweede Wereldoorlog diep getroffen door de oorlogshandelingen. Zo werd de gemeente gebombardeerd op 24 maart dat jaar. Door een misrekening van de geallieerden kwamen 57 inwoners om het leven en raakten er tientallen gewond. Een week later zou de gemeente bevrijd worden. De tragische 24 maart staat dan ook nog in het geheugen gegrift van hen die de oorlog meemaakten. Tal van inwoners aan de Klaashuisstraat, Brink, Jhr. van der Heijdenstraat, Buurserstraat, Veldkampstraat, Bevertstraat en Enschedesestraat kwamen om het leven. In totaal telt de lijst van omgekomen Haaksbergenaren in de Tweede Wereldoorlog 115 namen. In de concentratiekampen stierven 23 Haaksbergenaren en 7 kwamen om het leven als militair. Vrijheid is niet vanzelfsprekend; opdat wij nooit vergeten.

De stoomtrein gaat weer rijden!

HAAKSBERGEN - Komende zondag gaat de nieuwe dienstregeling van de Museum Buurtspoorweg weer in; er zal de komende tijd weer wekelijks gereden worden. Elke zondag kunt u de museumlocaties in Haaksbergen en Enschede bezoeken voor een onvergetelijke rit in de historische stoomtreinen.

De Museum Buurtspoorweg is niet alleen een mooi stukje historisch erfgoed, maar ook jaarlijks een grote publiekstrekker voor Haaksbergen en Boekelo. Het museum scoort goed bij bezoekers, wat te danken is aan de grote passie van de vrijwilligers van het museum. Het museum in Haaksbergen opent om 10.00 uur en in Boekelo bent u vanaf 10.30 van harte welkom. Een overzicht van alle rijdagen, openingstijden én online tickets vindt u op www.museumbuurtspoorweg.nl

Ga terug in de tijd
Waan je in vroegere tijden tijdens een bezoek aan Museum Buurtspoorweg en ervaar de bijzondere verhalen van de lokale spoorwegen op een levendige manier. Maak kennis met de unieke verzameling spoorwegtechniek op de museumlocaties Haaksbergen en Boekelo. Deze worden verbonden door een lokaalspoorweg die een belangrijk onderdeel van de industriële ontwikkeling van de regio Twente tastbaar maakt. Onze gepassioneerde vrijwilligers houden de bijzondere collectie in stand en brengen het verhaal voor de bezoekers tot leven. Een rit in de authentieke stoomtrein door het onvervalste Twentse landschap maakt de reis terug in de tijd compleet.

Evenementen
Dit seizoen staan uiteraard ook weer diverse speciale activiteiten gepland bij het museum. Zo kunnen kinderen op eerste en tweede paasdag eieren zoeken in het museum te Haaksbergen, zetten ze al onze stoomlocomotieven in tijdens een uitgebreide dienstregeling op Hemelvaartsdag, kunnen LEGO-liefhebbers hun hart ophalen op 6, 7 en 8 augustus en halen de vrijwilligers alles uit de kast tijdens de befaamde Najaarsstoomdag op zondag 20 oktober. Als aanvulling op deze grote evenementen hebben we ook bijzondere arrangementen. Stap bijvoorbeeld eens in deunieke railbus WISMAR, boek een ticket voor een culinaire treinrit of leer zelf hoe u een stoom- of dieseltrein kunt besturen. Kijk op: www.museumbuurtspoorweg.nl

Jaargang: 5 • Nr 208• Wk 14

Open dag Golfclub Prinses Wilhelmina

ENSCHEDE - Golfclub Prinses Wilhelmina houdt op 13 april een open dag van 11.00 tot 16.00 uur.

Een prima mogelijkheid om het plezier van het golfen eens te ervaren. Want golfen is niet alleen sportief bezig zijn, maar is ook het besteden van vrije tijd met mensen met wie u waarschijnlijk al snel meer deelt dan alleen de passie voor golf. Golfclub PW is een circa 350 leden tellende actieve club met een gezellige en ongedwongen sfeer waarin iedereen zich snel thuis voelt. De fraaie 9 holes parkbaan is uitdagend en sfeervol. Het is een officiële NGF-baan met beken, bunkers, waterpartijen en vele bomen. De holes zijn niet extreem lang maar de smalle fairways en snelle greens zullen uw spel beslist op de proef stellen. Het absolute pluspunt van onze baan is dat u géén starttijd hoeft te reserveren.

Maak kennis met golf
Iedereen is welkom op onze open dag om kennis te maken met de golfsport, onze vereniging, ons clubhuis en onze pro. Er is oefenmateriaal aanwezig om de diverse slagen onder begeleiding uit te proberen. Wij hebben zeer aantrekkelijke aanbiedingen en misschien wint u wel een putter.

Iedereen is welkom!
Op zaterdag 13 april 2019 verwelkomen wij u graag van 11.00 tot 16.00 uur aan de Maatmanweg 27, Enschede (achter Het Roessingh) Kijk voor info: www.pwgolf.nl

Betere behandeling borsttumoren

ENSCHEDE - Het Medisch Spectrum Twente werkt als eerste Europese ziekenhuis met een innovatieve methode om borsttumoren nog beter te behandelen.

Het is voor chirurgen een uitdaging om een borsttumor op gevoel te vinden. Daarom werden tot nu toe diverse methodes gebruikt om deze te markeren zodat deze operatief verwijderd kunnen worden in een borstbesparende operatie. Vaak door middel van een metalen draad of gebruik van een radioactieve jodiumbron. Dit brengt echter ook problemen met zich mee: het ziekenhuis moet aan strenge regels voldoen voor het gebruik en opbergen van het radioactieve materiaal en de markering en operatie moeten op één dag gebeuren, wat vervelend is voor de patiënten. Het is immers best een heftige diagnose die men te horen krijgt; zo benadrukt ook Chirurg Anneriet Dassen. Het ziekenhuis doet dan ook veel om de patiënten te begeleiden.

Nieuwe methode
Bij de nieuwe methode brengt het ziekenhuis na het opsporen van de borsttumor met een echo een kleine chip in in de borst. Deze chip is dan door middel van radiosignalen weer op te sporen. Een chirurg kan zo met een detector precies de locatie van de tumor vinden. Het voordeel van deze methode is dat er geen radioactief materiaal nodig is en dat ook de locatie en operatie van de tumor afzonderlijk gepland kunnen worden. Kortom, een stap vooruit op het gebied van patiëntenwelzijn, én voordelen voor het ziekenhuis.

Column

Water

De verkiezingen van 20 maart jl. waren, zoals u weet, niet alleen voor de provinciale staten en de Eerste kamer, maar ook voor waterschapsbesturen. De waterschappen zijn van oudsher van groot belang voor ons landje, want zonder polders en uitwateringssystemen zou de helft van Nederland onder water staan. Of niet eens bestaan. Daar zijn ze bij de waterschappen heel erg trots op, maar de burger denkt daar geen seconde over na. Enige tijd geleden leidde dit tot de gedachte het waterschap meer politiek te maken, met als gevolg dat de politieke partijen zich ermee gingen bemoeien en er waterschapsverkiezingen kwamen, nadat er afspraken waren gemaakt over de zetelverdeling. Daarbij heb je het gevoel dat de schappen op twee gedachten hinken met aan de ene kant het seksier maken van het waterschap en aan de andere kant het behouden van de positie van de agrarische sector binnen de besturen. Ik zal het wel niet goed zien, maar het idee van vlees noch vis blijft hangen.

Dit leidt namelijk tot een wirwar van partijen, belangenbehartigers en actiegroepen, die alle deelnemen aan de verkiezingen, al dan niet samen of juist niet. Vol ongeloof kijk je in het stemhokje naar het grote stembiljet, dat je in het stembureau in de handen krijgt gedrukt en je denkt dat je per ongeluk de folder van Albert Heijn hebt gekregen. In het hokje sta je daarna voor de keuze; een willekeurige kandidaat invullen, het biljet weggooien of blanco stemmen. Je kiest voor blanco, wat officieel gezien wordt als een ongeldige stem, terwijl het voor de kiezer een statement is. Anders had je het biljet wel weggegooid. Je wilt zeggen, dat je geen keuze kunt maken, maar dat je het wel de moeite waard vindt. Je stelt de vraag naar het waarom van de waterschapsverkiezingen en protesteert volgens mij ook tegen de ingewikkelde procedure met gereserveerde zetels voor boeren en stadjers.

In de krant wordt de tegenstelling stad-platteland opgeblazen tot grote proporties. In werkelijkheid is er bij waterschappen bijna altijd sprake van consensus, daar wordt gepolderd. Er zijn geen betere vergaderaars dan boeren, het moet kort en krachtig, want de koeien moeten ook nog gemolken worden. En als e'e'n bestuurslid tegen blijft, dan zal hij daar wel een reden voor hebben, maar niet nu. Volgende keer terug op de agenda en de voorzitter moet in de tussentijd hem maar even bellen. Het probleem van de waterschappen is dat er weinig spectaculairs gebeurt op het gebied van waterbeheer. Laat onverlet dat de schappen er wel voor zorgen dat we droge voeten houden. En schoon water. En kunnen ontspannen. Maar voor de rest? Om met Wiegel te spreken: "Gezegend is het land, waarvan het bestuur saai is."

Modeshow Sisters Byoux & Gifts

ENSCHEDE - Sisters Byoux en Gifts zit al weer één jaar aan de Haverstraatpassage 9 in Enschede!

Zij zitten met veel plezier op deze mooie locatie, waar steeds meer leuke mode-winkels te vinden zijn. Om u de nieuwste mode te laten zien organiseren zij samen een modeshow op zondag 7 april. Er ligt dan een rode loper door de hele straat en voor de gezelligheid kunt u genieten van een hapje en drankje. Er worden vier modeshows gehouden; om 13.30, 14.30, 15.30 en 16.30 uur. Kijk voor meer informatie over Sisters ook op Facebook: Sisters Byoux en Gifts

Wat maak jij?
Zwart-wit en kleurenfoto's, computercomposities, collages, illustraties, grafische ontwerpen zoals bijvoorbeeld boekprojecten, catalogi, etc.

Wat maakt jouw werk speciaal?
Verschillende plekken en uitgevoerde thema's met uitermate veel detail en werken van hoge kwaliteit, waarbij volledig van eigen materialen gebruik wordt gemaakt voor computerontwerpen.

Waar kunnen we jouw kunst zien?
In de collecties van Kunstuitleen Concordia en Rechtbank Almelo. Verder zijn mijn werken te zien in vier buitenlandse musea en in de Franse Nationale Bibliotheek in Parijs. Zie ook www.photograde.com en mijn boek "Nature in USA".

Welke bekende kunstenaar bewonder je?
Twee: De Amerikaanse fotograaf Ansel Adams en de Nederlandse fotograaf Erwin Olaf.

Wat betekent Enschede voor jou?
Deze stad, waar ik 37 jaar lang gewoond heb, heeft mijn vroegere leven veranderd. Hier, tijdens mijn studie aan de AKI met collega's die veel jonger waren dan ik, voelde ik me weer jong. Nadat ik in 1988 de AKI had afgerond begon ik mijn nieuwe carrière. Ik was in Enschede 29 jaar lang vrijwilliger bij Fotogalerie Objektief, waar ik tentoonstellingen organiseerde en uitnodigingen, posters en catalogi verzorgde.

In memoriam Richard Thannhauser (1961 – 2019)

Vorige week vrijdag bereikte ons het bericht, dat Richard Thannhauser was overleden. Ondanks het feit dat hij reeds lange tijd ziek was, was zijn overlijden een schok voor ons allen. Hij was jarenlang hoofdredacteur van onze uitgaves

Naast de redactionele motor van de bladen, was hij een begenadigd schrijver en columnist, waarbij dikwijls sport het onderwerp was. Richard was een hartstochtelijke supporter van Go Ahead Eagles, waarvoor hij diverse functies vervulde. Veertien dagen geleden heeft hij in de Adelaarshorst voor de wedstrijd tegen MVV als eerbetoon afscheid genomen van de supporters van zijn club.

Wij zullen hem blijven herinneren als een vakman, maatschappelijk betrokken, altijd positief en strijdbaar tot het eind.

Wij wensen degenen die hem lief hebben alle kracht en sterkte, om dit grote verlies te kunnen dragen.

Directie, redactie en medewerkers van DWF Mediamakers.

Annie hef 't trechte: zommers wier
met de henn op 'n stok.

Maandag 8 april 10:00 uur

Performance Factory nodigt bezoekers uit voor een reis door de tijd

ENSCHEDE – De Performance Factory is een plek met een rijke historie. Bezoekers krijgen op zondag 7 april van 14.00 tot 18.00 uur een 'kijkje in de keuken' van gebouw Zuid. Tijdens A Sentimental Journey is er aandacht voor de historie en de transformatie van de voormalige fabriek. Stichting Art Twekkelo opent deze middag haar expositie met beelden van toen en nu. Ook kan men genieten van muziek, dans en theater. Voor een lekker hapje en drankje in de sfeer van weleer opent de Twentsche Foodhal haar deuren.

Van textiel, naar Polaroid en Performance Factory. A Sentimental Journey, oftewel een sentimentele reis door de tijd, vormt deze middag de rode draad. De titel verwijst naar het rijke textiel- en polaroidtijdperk van de Performance Factory. Vanaf 1908 ratelden in gebouw Zuid de weefgetouwen van Nico ter Kuile & Zonen N.V. die hier textiel maakte onder de naam Nicolientje. In de jaren '60 kreeg fotografie er een nieuwe betekenis toen Polaroid er haar intrek nam.

Het programma
Stichting Art Twekkelo opent deze middag haar expositie die de architectuur van de voormalige textiel- en Polaroidfabriek en andere bijzondere beelden laat zien. Ook kan men genieten van muziek, dans en theater. Zo maakt Bigband Apollo uit Goor een muzikale reis door de tijd. En laat GLO Entertainment Live dansmoves zien uit de vroegere jaren. Theatermakerij Enschede speelt scenes uit de voorstelling IK VERZET van Theater Na De Dam. Op 4 mei aanstaande is de Performance Factory namelijk ook de locatie voor Theater Na De Dam. Voor eten en drinken in de sfeer van weleer kunnen bezoekers terecht in de Twentsche Foodhal. Ook worden er deze middag een aantal rondleidingen georganiseerd. En kan men de documentaire 'Instant Dreams' bekijken, een film over de betekenis van Polaroid. Deze middag wordt georganiseerd door partijen van de Performance Factory: Stichting Art Twekkelo (SART), GLO Entertainment Live, Theatermakerij Enschede, PopScool Twente en Twentsche Foodhal. De toegang is deze middag gratis.

Gebouw Zuid
A Sentimental Journey vindt plaats in Gebouw Zuid, het oudste fabrieksgebouw met een kenmerkend zaagtanddak. Het karakteristieke gebouw is met respect voor haar geschiedenis omgetoverd tot een bruisende plek waar partijen de krachten bundelen. Bezoekers vinden er een hippe foodhal, kunst, cultuur, onderwijs, ambacht én ondernemerschap.

Voorjaarsconcert Excelsior Lonneker

LONNEKER - Op zaterdagavond 13 april organiseert Excelsior Lonneker haar jaarlijkse voorjaarsconcert. Het concert waarbij alle onderdelen van de muziekvereniging zich presenteren. Het belooft dan ook een gevarieerd programma te worden!

De jongste leden van de vereniging zullen op hun blokfluit laten horen wat zij allemaal al hebben geleerd. Bovendien hebben zij alvast kennis gemaakt met het spelen in een groep; begeleid door de jeugdige leden van de samenspeelgroep zullen zij tijdens het concert ook de Recorder Rock ten gehore brengen. De samenspeelgroep heeft daarnaast een leuke medley in elkaar gezet die zij deze avond zullen laten horen onder leiding van Roy Hendriks. De slagwerkgroep, eveneens onder zijn leiding, speelt stukken met een hoofdrol voor de toms, moderne beats en Braziliaanse invloeden. Het A-orkest neemt u onder leiding van Wim Booij mee op reis naar vier verschillende (fictieve) gebieden in het stuk Gulliver's Travels en naar de 'razende rollercoasters' van pretpark Adventure Island in het gelijknamige stuk. Ook spelen zij Caprice for saxophone, een uitdagend werk met karakteristieke klanken en een solo voor altsaxofoniste Lisanne Hogt.

Kom ook!
Benieuwd naar het volledige programma? Excelsior Lonneker verwelkomt u graag op 13 april in het Stedelijk Lyceum Kottenpark! Lyceumlaan 30, Enschede. Aanvang: 20.00 uur. De entree is gratis. Muziekvereniging Excelsior zal dit jaar ook weer veel andere leuke optredens verzorgen. Meer weten? Kijk dan ook op: www.excelsior-lonneker.nl

Mooie ogen dankzij Clinique Dr. Don

HENGELO - Clinique Dr. Don is gespecialiseerd in ooglidcorrecties en maakt de mooiste ogen van Nederland!

Denk er eens over na. Geen taboe meer. Eén op de zeven Nederlanders (30.000 per jaar) ondergaan een ooglidcorrectie per jaar. Het ziet er mooier uit. Zowel mannen als vrouwen komen in de klinieken van Dr. Don voor een bovenooglidcorrectie. Iedereen wil toch een frisse uitstraling?

Hangende oogleden
Ogen kunnen ook echt moe aanvoelen als de ogenleden gaan hangen. De omliggende spiertjes moeten steeds het gewicht van het uitgezakte ooglid omhoog houden. Het kost steeds meer moeite om de ogen open te houden. De ogen voelen dan moe aan. Ook kunnen klachten als: hoofdpijn, tranende ogen en minder zicht ontstaan.

Hoe gaat het in zijn werk?
Clinique Dr. Don is gespecialiseerd in zowel complexe als eenvoudige ooglidcorrecties en heeft al vele honderden patiënten met succes en tevredenheid behandeld. Eerst wordt er in een intakegesprek onderzocht of mensen in aanmerking komen voor een ooglidcorrectie. Daarna volgt de ingreep. De overtollige huid die in de weg zit wordt nauwkeurig verwijderd en Dr. Don zorgt ervoor dat het kleine wondje precies in de oogplooi valt, zodat het later niet meer zichtbaar is. Door zijn kennis en ervaring op het gebied van ooglidcorrecties, kan hij de operatietechniek kiezen die het beste past bij de vorm van uw oog. Het is en blijft dus maatwerk. Afspraak maken? 0743030250

Prijs
Bovenooglidcorrectie voor 495 euro. De intake is gratis. Deze unieke winteraanbieding is voor u of voor iemand uit uw omgeving die hier al een tijdje over nadenkt. Boek een vrijblijvende afspraak in bij Clinique Dr. Don en laat u informeren over de mogelijkheden. 074-3030250. De medisch consulenten beantwoorden graag uw vragen. Clinique dr. Don is gevestigd aan de Demmersweg 136, 7556 BN in Hengelo. Kijk voor meer informatie ook op de website: www.cliniquedokterdon.nl

Systematik Bemiddelaar Bouw-diensten: Nu ook in uw regio!

TWENTE - Wij, het bedrijf SYSTEMATIK, zijn sinds 2004 actief in Nederland en hebben ons met onze kwaliteit en service bewezen in Limburg en Brabant. Alleen al in Nederland hebben we nu een klantenbestand van meer dan 4.000 tevreden klanten. Op grond van tal van aanbevelingen in de regio's Gelderland en Overijssel hebben we besloten om daar nog actiever te worden.

Wie of wat is SYSTEMATIK? Systematik is een middelgroot bedrijf dat onder leiding van de eigenaar al meer dan 20 jaar alle dakdekkerswerkzaamheden uitvoert. Wij bieden u een allround service, van gratis advies op uw locatie, planning van de renovatie tot en met de montage. Waarom Systematik? Omdat wij u volledig en eerlijk adviseren. Onze deskundige medewerkers inspecteren en analyseren uw dak en vinden de juiste oplossing voor uw huis! Laat u overtuigen door onze jarenlange ervaring en kwaliteit. Profiteer van onze hoge en eenmalige korting van 20 %. Handel snel, het aanbod is beperkt.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de diensten van Systematik ook op de website: www.systematik.nl

Toeristische Markt bij Ter Huurne Hollandmarkt

BUURSE - Zondag 14 april (Palm Pasen) vindt er van 09.00 tot 17.00 uur op het terrein van ter Huurne Hollandmarkt, Alsteedseweg 64, 7481 RZ, Buurse, een Toeristische Markt plaats (braderie en vlooienmarkt).

Tientallen kramen met allerlei nieuwe handel en restpartijen en de particulier, die zijn/haar overtollige spulletjes probeert te verkopen. Voor de kinderen is er de gratis toegankelijke speeltuin, voor de ouders zijn er de terrassen met goed zicht op de speeltuin. De toegang is gratis, evenals het parkeren. Er zijn ruim 750 parkeerplaatsen beschikbaar. Iedereen die tweedehands goederen (bijvoorbeeld antiek, verzamelingen, oud speelgoed en nog veel meer) heeft te verkopen is welkom. Lezers van Hart van Enschede en Haaksbergen, kunnen op zondag 14 april, voor slechts 10 euro al een plaats huren, om overtollige 2e hands spulletjes op deze markt te verkopen. Info/aanmelden: Tel: 06 26 222 593 of info@rezimarkten.nl

Zangeres Sally Carr van Middle of the Road: I'm a fighter!

RIJSSEN - De sfeer zat er goed in bij Lucky op 29 maart. En dat moest af en toe letterlijk genomen worden, want organisatoren Bertus en Wim van de Merwe zorgden voor wat extra krukken. Het was de 14e editie van het spektakel 'Brommers kieken' met muziek uit de sixties en seventies. En inderdaad: men kon ook echte brommers uit die periode bewonderen.

Op het podium de coverband Beatline, die het 900-koppige publiek flink in de stemming weet te brengen met stevige en herkenbare muziek. Vol herinneringen aan de jaren 60 en 70. En dan is het zover. Middle of the Road staat weer 'on stage'. De jeugd van toen gaat uit zijn dak.
"Er waren in die jaren maar weinig jongens die geen poster van de mooie blonde zangeres Sally Carr boven hun bed hadden hangen," lacht Wim. Hoe bijzonder is het dat de vedette van toen - met de tot de verbeelding sprekende hotpants - nu live in Rijssen optreedt. Een open, toegankelijke dame, met wie ze gewoon kunnen praten.
"Het is elk jaar best een uitdaging een mooie band uit die tijd te contracteren. Veel muzikanten zijn al op leeftijd en haken af," legt Bertus uit.
Maar vanavond is dat niet aan de orde, want Middle of the Road uit Glasgow (Schotland) staat haar mannetje. En daarbij gaan de credits niet alleen naar de vier heren (waarvan er overigens twee uit Duitsland komen), maar zeker ook naar de stralende zangeres Sally Carr. Ze overwon een hersenbloeding en legt voor het optreden uit hoeveel energie ze daar nog dagelijks in steekt. Ze oefent veel, fysiek en mentaal, en neemt de nodige rust. "Ik had nooit verwacht ooit weer op een podium te kunnen staan. Ik ben zo dankbaar dat ik weer kan zingen! Het kostte me zes jaar, maar ik ben er! I'm a fighter!"

En hoe!
De bekende klanken van o.a. "Sacramento" en "Samsom and Delilah" galmen door de zaal. Het publiek kent alle nummers en zingt deze luidkeels mee. Sally straalt.
Het nummer "Chirpy Chirpy Cheep Cheep" is overigens heel bijzonder, want daarmee brak Middle of the Road in 1971 definitief door. Hoewel de song eigenlijk nauwelijks kans van slagen had. De mannelijke bandleden – en ook de manager - vonden het aanvankelijk niets. Alleen Sally zag het zitten en drong aan: "Het is een vrolijk liedje, en dat willen mensen graag horen: happy music!" verklaart ze. Goede vriend Ken Andrews - drummer van het eerste uur - is haar daar nog altijd dankbaar voor: "Al moesten we in het begin eerst een paar flinke 'Bourbons' nemen. Maar dan klonk het nummer steeds mooier!" lacht de sympathieke muzikant. Hij is overigens niet haar partner, zoals vaak gedacht wordt. Ken is wel haar allerbeste vriend, legt Sally uit. Hij was zelfs degene die Sally naar de band bracht. "We zijn al 55 jaar vrienden en we hebben een hele sterke band." Letterlijk en figuurlijk….
En hij zorgt dat ze de nodige rust krijgt: "We treden nog slechts vier keer per jaar op. Dit jaar nog in Duitsland en in België." Ken en Sally zijn de enige 'originele' bandleden.
Ze vinden het heerlijk om in Nederland op te treden. "De mentaliteit en de cultuur van de mensen in Schotland en Nederland lijken op elkaar. En zelfs de taal heeft herkenningspunten, zeker de verschillende streektalen," legt Ken uit. En vooral: allemaal houden we van happy music!

De line-up is bekend
Op 27 maart 2020 hopen de tweelingbroers Van de Merwe de 15e editie van het 'Brommers kieken' te organiseren. En daarmee zijn ze nu al volop bezig. De heren pakken dat jubileumjaar flink uit met een spetterend feest. De line-up is al bekend. Bertus en Wim wisten zowel Chris Andrews (Yesterday man, Tho whom it concerns, Pretty Belinda) als the Bluebettes met een 'Tribute tot the sixties' te contracteren. De band Lovin'End speelt 'swinging sixties' muziek.

Foto: Erica Calkhoven tijdens Brommers Kieken bij Lucky in Rijssen

Giethmen op wereldreis naar het Wilde Westen!

GIETHMEN - Het voorjaar komt weer op gang; voor de tuinliefhebber begint het dan ook weer te kriebelen. Wie graag wat inspiratie opdoet voor de tuin en het gezellige buitenleven is op zondag 14 april van harte welkom bij de open dag van diverse kwaliteitsondernemers uit de gemeente Ommen en omgeving.

Dit jaar is de derde editie van deze gezamenlijke open dag onder de noemer 'Giethmen gaat op Wereldreis'; nu met het thema: Het Wilde Westen. Cowboys, indianen, lekker eten en heerlijke versnaperingen... een dag om te genieten! Bezoekers van de eerste twee open dagen waren dan ook bijzonder enthousiast; zo stond afgelopen jaar Duitsland centraal. Een groep ondernemers uit Ommen en omstreken kwam destijds met het spontane idee om hun bedrijven op een leuke manier op de kaart te zetten. De open dag draait om de leuke diversiteit van alles wat met de tuin en het gezellige buitenleven te maken heeft.

Volop genieten
Geen tuin is echt compleet zonder mooie, passende meubelen van hoge kwaliteit. Hoeve Houtindustrie uit Ommen laat u dan ook graag kennismaken met het mooie aanbod van houten tuinmeubelen. De inwendige mens kan ook volop genieten op deze mooie open dag; zo laat Wijnhof Ommen u genieten van bijzondere Zuid-Amerikaanse wijnen. De Sis & Bro Bakery uit Ommen bakt heerlijke hartige en zoete broden in traditionele houtgestookte steenovens. Voor de vleesliefhebber is de Vechtdalkok uit Dalmsholte van de partij met specialiteiten zoals beef jerkey, sweet chickenwings, beans en smoked pork belly. Tot slot is er voor de kinderen een springkussen aanwezig en kunnen ze gratis een ritje maken als cowboy of cowgirl op een pony. De eerdere open dagen waren gezellige publiekstrekkers.

Palmexpert
Uiteraard kunt u op deze dag ook vrijblijvend kennismaken met het brede aanbod van exotische en mediterrane bomen en planten van Palmexpert. Gerben en Monique van Dorsten hebben ruim 20 jaar ervaring met de inkoop en verkoop van palmbomen, later kwamen hier ook veel andere soorten bij: olijfbomen, cipressen, vijgenbomen en cactussen, die natuurlijk helemaal binnen het thema passen. Alle bomen en planten worden met grote zorg geselecteerd om u de beste kwaliteit en goed advies te kunnen bieden.

Speciale aanbieding
Alléén op deze open dag heeft Palmexpert ook een leuke aanbieding. U koopt dan een Trachycarpus fortunei multistam palmboom met 3-4 stammen per palmboom en een hoogte van 100-110 centimeter voor 100 euro per stuk in plaats van de normale prijs van 139,95 euro. Let wel: de aanbieding is geldig zolang de voorraad strekt. Kunt u de bomen niet direct meenemen? Ook bezorging is mogelijk voor 29,95 euro.

Kom langs
U bent van harte welkom op deze wereldreis naar het Wilde Westen! De open dag is gratis te bezoeken en duurt van 11.00 tot 16.00 uur. Palmexpert is gevestigd aan de Koedijk 9a, 8147 RE in Giethmen (Ommen). Neem voor meer informatie contact op via: 0529-457245 of op kijk op: www.palmexpert.nl. Palmexpert is ook op eerste en tweede paasdag geopend; u bent beide dagen van harte welkom van 10.00 tot 17.00 uur.

Hakviolen in Hengevelde

HENGEVELDE - Ze brengen een ode aan Normaal: de formatie De Hakviolen. En dan gaat het met name om die vermaarde beginperiode van Bennie Jolink en consorten. De eerste paar albums waarmee Normaal zichzelf, maar eigenlijk ook het hele platteland van Nederland op de kaart zette. De Hakviolen – met in de gelederen leden van de Haaksbergse band The Marshalls - heeft de primeur om zaterdag 6 april al als eerste liveband in het verbouwde etablissement De Gebrande Waateren in Hengevelde op te treden.

De leden van De Hakviolen zijn opgegroeid met de muziek van Normaal. "Letterlijk", zegt zanger Eric 'Reerbek' Roessink. "Want Normaal beleefde z'n hoogtepunt op het moment dat wij als puistige pubers vooral bezig waren onszelf te ontdekken."

Muzikale liefde
Nadat de musici van De Hakviolen de afgelopen decennia in allerlei bands hadden gespeeld, besloten ze enkele jaren geleden hun eerste grote muzikale liefde weer in de armen te sluiten. "We zijn allen opgegroeid met Achterhoeks of Twents dialect. Vroeger rustte er haast een taboe op de streektaal, maar met dank aan Normaal is het dialect tot op de dag van vandaag nog volop levend", aldus zanger Eric Roessink. Normaal geldt als de uitvinders van de dialectrock. Daarmee schreef de band nederpophistorie. "In de dagen dat Normaal doorbrak was zingen in het dialect nog nooit eerder vertoond. Dat was dus al bijzonder. Maar het was vooral de combinatie van de muziek en de energieke show van Normaal - compleet met rondslingerend bier en stro - waar we vanaf het allereerste begin helemaal van in de ban waren." Vandaar ook de ode die Roessink en zijn mannen nu aan Normaal brengen. "Waarbij we uiteraard heel wat klassiekers op ons repertoire hebben, maar ook nummers spelen die wellicht wat minder bekend zijn bij het grote publiek maar die juist door de anhangers - zoals de fans zich noemen - zo worden gekoesterd." De Hakviolen worden intussen steeds meer gevraagd voor optredens. De Gebrande Waateren is te vinden aan de Goorsestraat 15, het optreden begint om 21.00 uur.

FC Twente Fandag

ENSCHEDE - Zondag 7 april kleurt winkelcentrum De Klanderij – Twentec in de Enschedese binnenstad rood. De Klanderij -Twentec organiseert samen met FC Twente wederom een FC Twente Fandag in de Enschedese binnenstad.

Om 12.00 uur wordt op zondag 7 april het startschot gegeven en vinden er die middag diverse activiteiten plaats voor jong en oud. Ook enkele spelers van FC Twente brengen een bezoek aan de Fandag, voor de jonge supporters de kans foto's en handtekeningen te scoren of misschien wel een balletje met hen te trappen. Nieuw dit jaar wordt een live persconferentie met spelers van FC Twente en een heuse FC Twente speurtocht waarin je in alle winkels komt van de Klanderij - Twentec. Tijdens de Fandag zijn er diverse acties en kunnen er unieke prijzen worden gewonnen, waaronder een VIP-arrangement bij een thuiswedstrijd van FC Twente, wedstrijdshirts en wedstrijdkaarten. Verder zijn er 3 mooie prijzen te winnen bij de grote speurtocht. Op het Van Heekplein staat tijdens deze koopzondag een stormbaan, voor de jongste fans springkussens en kun je deelnemen aan verschillende voetbalactiviteiten van de FC Twente Kidsclub. En: nog veel meer! De Fandag duurt van 12.00 uur tot 17.00 uur.

Dansen met de vijand

ENSCHEDE - Het leven van Roosje Glaser bestaat uit één grote passie: dansen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt de Joodse danseres gevangen gehouden in verschillende concentratiekampen.

Roosje won het vertrouwen van drie Nederlandse bewaaksters nadat zij haar herkenden van de Bossche dansschool. Ze gaat in het kamp werken als sportlerares, waarbij ze enkele privileges krijgt. Hierbij heeft ze toestemming om met de vrouwen langs het mannenkamp te wandelen, waardoor de vrouwen de mogelijkheid krijgen om een briefje naar de mannen de gooien. Met de expositie 'Dansen met de vijand' wordt het indrukwekkende levensverhaal van Roosje verteld. Dankzij de vele foto's en films kunt u een kijkje nemen in het leven van de Joodse danseres. De tentoonstelling is t/m 20 mei te bewonderen in De MuseumFabriek in Enschede. Een combi-ticket van De Museumfabriek en de Synagoge Enschede kost €10,00.

Xperimenta Universiteit

ENSCHEDE - Op woensdagmiddag 10 april wordt er voor kinderen tussen de 7 en 12 jaar een kindercollege gegeven.

Een echte wetenschapper neemt de kinderen mee op een spannende ontdekkingstocht. Zij gaan zelf aan de slag met diverse proefjes, experimenten en andere spannende activiteiten. De Xperimentamiddag op 10 april gaat over de diverse landen en culturen op de wereld. De middag duurt van 15.00 tot 17.00 uur en kost €7,50 per kind. Meer informatie vindt u op www.utwente.nl.

Leerlingen maken kennis met Solar Boat

ENSCHEDE - Deze donderdag geeft het Solar Boat Team Twente een gastles op het Kottenpark College. Het gaat dan om een gastles voor de leerlingen van Kottenpark die de richting 'Wetenschap, Design en Techniek' volgen.

Solar Boat Twente moedigt milieubewustheid aan door hernieuwbare energie toe te passen op de maritieme sector. Komend jaar zal een multidisciplinair team van enthousiaste studenten zich focussen op het bouwen van een betrouwbare zonneboot. Door grenzen te verleggen omarmt het team een grote uitdaging: het ontwerpen en bouwen van de motorboot van morgen. Het doel is om naar een podium positie te racen in de Solar Sport One competitie in 2019. De boot die dit team van studenten al eerder ontwierp, komt die middag te staan in de studiehal van Kottenpark. Het doel van dit soort bezoeken is ook om leerlingen in de brede zin te interesseren voor technische vakken en beroepen waar een personeelstekort is.

ANWB: F35 beste fiets-

snelweg in Nederland

ENSCHEDE - Het traject Enschede-Hengelo van de fietssnelweg F35 heeft een mooie erkenning gekregen. Volgens de ANWB is dit het beste stuk fietssnelweg van Nederland. Niet dat er al veel fietssnelwegen zijn, maar het gaat om het idee. Zo scoorde dit traject met een waardering van 4,1 op de schaal van 5 de beste resultaten van Nederland.

Het is in ieder geval een mooi stukje erkenning voor de inzet van de gemeenten, Twente Mobiel en anderen die betrokken zijn bij de realisatie en promotie van de fietssnelweg F35. De fietssnelweg heeft een relatief simpel concept: hoogwaardig asfalt, een mooi breed fietspad en zoveel mogelijk voorrang voor de fietsers die dit gebruiken. In de praktijk is het een uitdaging om zo'n traject aan te leggen, waardoor de gehele F35 dus nog niet klaar is.

Uitbreiding
Het traject Enschede-Hengelo dat grotendeels gereed is, loopt van de Lambertus Buddestraat in Enschede naar station Hengelo en is 7,1 km lang. Onderweg komt de fietser langs de Twekkelerzoom, de fietsbrug over de Auke Vleerstraat, het Kristalbad en dan via het nieuw aangelegde Watertorenpark door Hengelo naar het station. De ontbrekende schakel tussen station Enschede en de Lambertus Buddestraat is in voorbereiding. Naar verwachting wordt eind 2019 gestart met onder andere de aanleg van een fietsbrug over de Tubantiasingel.

Het ANWB-onderzoek
In het onderzoek van de ANWB is gekeken naar de uitvoering van de fietssnelweg: kwaliteit van het wegdek, comfort van de bochten, bermen en de afwezigheid van obstakels en voorrangssituaties. Daarnaast ook naar subjectieve factoren als herkenbaarheid, sociale veiligheid en het algeheel fietsplezier. Zowel het wegdek als de bochten scoren de volledige 5 uit 5 punten. Daarnaast scoort de F35 op fietsplezier en herkenbaarheid ook erg goed. Een punt van aandacht is het aantal kruisingen waar de F35 geen voorrang heeft.

Wereld Parkinson Dag

TWENTE - Op 11 april, de geboortedag van James Parkinson, is het Wereld Parkinson Dag. Een dag om stil te staan bij de ziekte van Parkinson en de impact die de ziekte heeft.


Van de Engelse arts James Parkinson werd al in 1817 'An Essay on the Shaking Palsy' gepubliceerd. Hij beschreef daarin zes gevallen met de karakteristieke tremor, de manier van lopen, de afwijkende houding, verminderde spierkracht en de verlammingsverschijnselen. Hij schreef ook over het verloop van de ziekte. Pas in 1861 kreeg het essay de aandacht die het verdiende, mede door werk van de Franse neuroloog Jean Martin Charcot. Hij eerde Parkinson door de ziekte naar hem te vernoemen.

De cijfers
In 2016 hadden bijna 50.000 mensen Parkinsonisme volgens het RIVM. Parkinsonisme is de verzamelnaam voor de kenmerkende combinatie zoals die voor het eerst beschreven werden bij de ziekte van Parkinson, maar die ook bij andere ziektebeelden voorkomt. De ziekte komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Van het totaal aantal patiënten is zo'n 58 procent man en 42 procent vrouw. Ook is het een ziekte die voornamelijk op oudere leeftijd voorkomt. Tot de leeftijd van 50 jaar komt Parkinson zo goed als niet voor. In 2017 overleden 1.908 personen als gevolg van de ziekte. De verwachting is dat dit cijfer mede door de vergrijzing zal toenemen in de komende jaren.

Hersenen
Het trillen en schokken is voor menigeen het meest kenmerkende symptoom van de ziekte van Parkinson. Dit heeft te maken met de vermindering van hersencellen die dopamine aanmaken. Dopamine is een stof die ervoor zorgt dat signalen van de ene cel naar de andere worden overgebracht. Waardoor de hersencellen afsterven is nog steeds niet opgehelderd. Patiënten worden behandeld met medicijnen die het dopaminetekort aanvullen en/of dopamine-receptoren stimuleren. De medicatie is gericht op beperking van de symptomen, de ziekte van Parkinson afremmen of genezen is thans nog niet mogelijk. De eerste symptomen zijn mild van aard, maar deze verergeren in de loop der tijd. Iemand met Parkinson zal op den duur dan ook voor steeds meer alledaagse zaken een beroep moeten doen op de omgeving of professionele zorg.

Heerlijk, eerlijk streekbier én meer bij Twentse Bierbrouwerij

HENGELO - Twente kent veel heerlijke streekproducten; ook op het gebied van bier is voor de liefhebber veel te genieten. Zo biedt de Twentse Bierbrouwerij een mooie reeks Twentse bieren aan.

De Twentse Bierbrouwerij is in 2008 opgericht in Hengelo. De ambachtelijke brouwerij zit sinds november vorig jaar op een nieuwe locatie aan de Haaksbergerstraat 51. Niet alleen de brouwerij zit op deze mooie boerderij, maar ook het eigen proeflokaal is hier gevestigd.

Heerlijk en eerlijk
De Twentse Bierbrouwerij heeft een mooi assortiment onderscheidende bieren met een heerlijke smaak en herkenbaar regionaal karakter. Zo is het Twents Premium Pils inmiddels een bekende verschijning in de regionale horeca. Daarnaast heeft de Twentse Bierbrouwerij een vast assortiment speciaalbieren; zo geniet u van het Twents Oer Pils, Twents Wit, Twents Bok, Twents DeGusteau Chef's Blond, Twents Amber, Twents Radler en de Twentse Honing Tripel. Voor de thuismarkt zijn deze bieren ook te koop bij diverse supermarkten en slijters in de regio. Verkrijgbaar in kratten, 4-packs, grote flessen (0,75cl) en te koop als geschenkkist. Ook perfect als geschenk dus.

Proeflokaal
Bij de brouwerij is ook een eigen Proeflokaal en restaurant waar u kunt genieten van de bieren en heerlijke gerechten. Zo is hun specialiteit het Twents Black Angus vlees; een samenwerking met de Wildhoeve Farm in Markelo waar 75 eigen koeien lopen. Eén koe slachten zij per maand, waarvan ieder deel terug te vinden is op de menukaart. Bijvoorbeeld als dry aged lende-biefstuk of de overheerlijke Twentse runderstoofpot met Black Angus rundvlees. De Twentse Bierbrouwerij is ook een geweldige locatie voor feesten, bruiloften en evenementen. Een passende ruimte op een unieke locatie, met overheerlijke gerechten. Uiteraard bent u ook van harte welkom voor een vergadering, lunch, wisselende daghap of één van de leuke arrangementen!


Speciaalbier Festival
De Twentse Bierbrouwerij is ook gastheer voor het Twents Speciaalbier Festival. Dit zal gehouden worden op zondag 9 juni. Deze achtste editie is groter dan ooit; ruim 25 á 30 brouwers zijn van de partij. Bezoekers kunnen dan ook genieten van zeker 120 bijzondere speciaalbieren. Er zijn ook foodtrucks en meer, zodat de inwendige mens niets tekort zal komen. Kijk voor actuele informatie op: www.twentsspeciaalbierfestival.nl of houdt de facebookpagina in de gaten voor de laatste nieuwtjes.

Kom langs!
Maak zelf kennis met de bijzondere bieren en overheerlijke gerechten van de Twentse Bierbrouwerij. De Twentse Bierbrouwerij is op dinsdag, woensdag en donderdag geopend van 12.00 tot 22.00 uur, vrijdag van 12.00 tot 23.00 uur, zaterdag van 16.00 tot 23.00 uur en zondag van 16.00 tot 22.00 uur. Bel voor informatie met: 074-250 06 81 of kijk op: www.twentsebierbrouwerij.nl. Hier staan ook de verkooppunten.

Avontuur in het Ruhrgebied roept!

Foto: Ruhr Tourismus GmbH

TWENTE - Er valt jaarlijks veel te beleven in het Duitse Ruhrgebied. En om hier optimaal van te genieten kunt u ook de RUHR.TOPCARD kopen.

Per kalenderjaar kunt u kiezen uit maar liefst 94 gratis uitstapjes met de RUHR.TOPCARD. Dierentuin, rondvaartboten, industriële monumenten, musea en zwembaden openen hun deuren. Denk aan Zoo Duisburg, Gasometer Oberhausen en Landschaftspark Duisburg-Nord. Daarnaast bieden 50 partners toegang voor de helft van de prijs. Bezoek indoor skihal alpincenter Bottrop, de Apenheul bij Apeldoorn of Thermen Bussloo bij Voorst én betaal slechts de helft.

Gratis naar het pretpark
Koop van 1 tot 30 april 2019 een RUHR.TOPCARD en ontvang tot eind juni eenmalig gratis toegang tot een van onze partner-attractieparken. Krijgt u geen genoeg van al die adrenalinekicks? Dan bezoekt u de parken gewoon zo vaak u wilt. Want bij elk volgend bezoek betaalt u de helft van de toegangsprijs! Dat klinkt als een topaanbod, toch? Kies een van de drie pretparken: ?Movie Park Germany in Bottrop-Kirchhellen (gratis van 5 april tot 30 juni 2019). FORT FUN Abenteuerland bij Bestwig in Hochsauerland (gratis van 13 april tot 30 juni 2019) en Kernie's Familiepark in Kalkar, aan de Duits-Nederlandse grens (gratis van 19 april tot 2 juni 2019). Als dit geen unieke setting is: bij een nooit in gebruik genomen kerncentrale bevinden zich meer dan 40 attracties. Een wildwaterbaan, reuzenrad en de 58 meter hoge zweefmolen 'Vertical Swing' in de voormalige koeltoren. Hier is actie voor zowel jong als oud te vinden.

Extra korting voor lezers
van Hart van Twente

Lezers van deze krant profiteren nu bovendien van extra voordeel op de RUHR.TOPCARD! Volwassenen kunnen gebruikmaken van het actietarief van €48 (in plaats van €54) en kinderen (geboren tussen 2005 en 2014) betalen €35. Deze aanbieding geldt voor bestellingen die geplaatst zijn voor 30 april 2019. Voor meer informatie bel met: +49 (0) 1806 18 16 180 (€ 0,20 per gesprek in het netwerk van de Dt. Telekom, prijzen mobiele telefoon max. € 0,60 per gesprek) of kijk online op www.ruhrtopcard.de/en/. Bij een online bestelling kunt u gebruikmaken van de code DWF Korting 2019. Meer informatie vindt u op www.ruhrtopcard.de/en.

Foto:
Ruhr Tourismus GmbH

Meten is weten voor GGD

TWENTE - Hoe staat het met de totale gezondheid van de Twentse jeugd? Een simpele vraag, met een niet zo simpel antwoord. Gezondheid is een combinatie van meetbare factoren zoals gewicht en eetgedrag, maar ook juist het gevoel over hoe gezond de jongeren zich zélf voelen. Om dit alles nog beter in kaart te brengen voert de GGD Twente dit najaar weer een grootschalig onderzoek uit.

De komende weken worden scholen voor voortgezet onderwijs in de brede regio uitgenodigd om dit najaar deel te nemen aan het onderzoek. Deze Gezondheidsmonitor Jeugd was eerder bekend als E-MOVO. Het onderzoek is eens in de vier jaar, om zo ook op langere termijn trends vast te kunnen stellen. De leerlingen uit klas 2 en 4 van het voortgezet onderwijs vullen een digitale vragenlijst in voor het onderzoek. Deze kijkt in de brede zin naar hun eigen ervaring van gezondheid en welzijn. De resultaten worden anoniem verwerkt, maar leerlingen kunnen wel zien hoe zij 'presteren' in vergelijking met het gemiddelde van leerlingen op hun eigen school. De leerlingen kunnen na afloop naar wens ook met iemand van de GGD praten over het onderzoek, zoals een jeugdarts of de zorgcoördinator op school.

Veel informatie
De onderzoeken leveren voor iedereen veel interessante informatie op. Zo krijgt de GGD Twente een beter inzicht over de gezondheid volgens de jongeren zelf, wat afgezet kan worden tegen andere objectieve onderzoeken. Ook kan het onderzoek aanleiding zijn om voorlichting of beleid beter af te stemmen op de problemen waar jongeren mee kampen. Voor scholen is het ook een goede graadmeter om te kijken waar behoefte aan is. Zo zou een school met veel leerlingen met overgewicht nog sterker in kunnen zetten op een gezonde schoolkantine, meer bewegingsmogelijkheden en meer voorlichting. Het doel: gezonde en fitte jongeren creëren die ook nog eens beter presteren op school.

Pop-up museum

ENSCHEDE - Om leerlingen uit het voortgezet onderwijs kennis te laten maken met "ons echte goud", hebben zij de kans gekregen om tijdens de Nationale Museumweek een eigen tentoonstelling in te richten.


Tijdens de Nationale Museumweek worden er acht pop-up musea geopend, waaronder eentje in Enschede. De opening daarvan is op woensdag 10 april om 10.00 uur in Stedelijk Lyceum Innova. De tentoonstelling wordt ingericht uit het depot van De Museumfabriek. De scholieren motiveren zelf waarom zij juist voor bepaalde voorwerpen hebben gekozen. Op deze manier kan een museum bijdragen aan persoonsvorming en het kritisch denkvermogen van leerlingen. Vroege binding met museale collecties is cruciaal voor blijvende waardering in het latere leven.

Lesprogramma's
Het pop-up museum biedt allerlei aanknopingspunten met lesprogramma's in het kader van burgerschap, CKV en andere vakken in vmbo, havo of vwo. Dit is een ervaring die niet alleen de leerlingen die actief bezig zijn met de pop-up musea verrijken, maar ook de andere scholieren, hun ouders en de stad(swijk). Aan de andere kant ervaart een museum hoe het is om door de ogen van jongeren naar de eigen collectie te kijken.

Meer informatie
Naast het pop-up museum in Enschede, zijn er ook nog in Bergen, Venlo, Groningen, Rotterdam, Zutphen, Lelystad en Zierikzee te vinden. Alle exposities zijn in samenwerking met lokale musea samengesteld. De Nationale Museumweek wordt dit jaar voor de vijfde keer gehouden en wel van 8 tot en met 14 april. Ruim 400 musea zullen gedurende deze week hun pronkstukken in de schijnwerpers plaatsen door activiteiten of bijzondere programmering. Doel daarvan is een sterkere binding van alle inwoners met de collectie Nederland. Voor meer informatie over de Nationale Museumweek, de programmering en de pop-up musea gaat u naar www.nationalemuseumweek.nl.

Museum Buurtspoorweg

HAAKSBERGEN - Bij het Museum Buurtspoorweg beleeft u een interessante dag en leert u veel over de spoorweggeschiedenis.

Stichting Museum Buurtspoorweg is op 21 februari 1967 opgericht. U leert er veel over de geschiedenis van de spoorwegen in de regio. In het stationsgebouw kunt u voor €9,75 (volwassenen) een treinticket kopen. Door in de wachtkamer plaats te nemen, maakt u kennis met de reizigers van vroeger. Voor kinderen is de rit in een oude stoomtrein een onvergetelijke ervaring. Tijdens de rit kunnen zij voorin de trein kijken bij de machinist hoe de oude locomotief werkt. De conducteur laat de kinderen zelf hun kaartje knippen. In Boekelo aangekomen is er voor de allerkleinste kinderen een reuze stoomloc-springkussen opgeblazen. Tevens is het museum voor mindervaliden ook goed bereikbaar.

Museumnacht

ENSCHEDE - Op zaterdag 6 april is er voor kinderen een Museumnacht georganiseerd. Het uitgebreide programma bij De Museumfabriek bestaat uit diverse workshops en voorstellingen.

Het museum zal worden omgetoverd tot de Wunderkammer, die uit 25 deeltentoonstellingen bestaat. Kinderen maken tijdens deze Museumnacht kennis met allerlei bijzondere onderwerpen. Daarnaast kunnen ze een bezoek brengen aan de sterrenwacht op het dak en luisteren naar spannende verhalen van een sagenverteller. Deze spannende avond begint om 17.00 uur en duurt tot 22.00 uur. www.demuseumfabriek.nl.

Zelfbesturende robots

ENSCHEDE - Ozobot Evo is een zelfsturende robot dat via een lijnenspel en kleurcodering een zelf uitgezet parcour loopt.

Bij Tetem aan de Stroinksbleekweg is de gratis tentoonstelling Double Compass te bezichtigen. Ozobot Evo detecteert zelfstandig obstakels op zijn route en beweegt er vervolgens eenvoudig omheen. In het Exploring-Lab worden technieken en processen uitgelicht en omgezet in een inloopworkshop voor beginners en gevorderden. Het Exploring-lab is t/m 5 mei dagelijks geopend van 13.30 tot 16.30 uur.