Hart van Haaksbergen

10 mei 2019

Hart van Haaksbergen 10 mei 2019


Haaksbergen werkt samen voor een duurzaam Twente

HAAKSBERGEN - Ook Twente moet er aan geloven: proactief werken aan een duurzame toekomst. Er komt een RES; Regionale Energiestrategie. Hierbij gaan belangrijke spelers samen om tafel voor een gezamenlijke aanpak: Twence, Coteq, Enexis, de provincie Overijssel en waterschappen. De gemeente Haaksbergen schuift net als de 13 andere Twentse gemeenten aan bij deze gesprekken.


Al 30 andere regio's gingen voor in het opstellen van een RES. Het uiteindelijke doel is dat elke regio er een samenstelt, waarna ze samen een landelijke aanpak vormen. Hiermee moet Nederland de klimaatdoelen weten te behalen in het gestelde tijdsbestek. Dit houdt onder andere in dat er duurzaam te werk moet worden gegaan met het opwekken en opslaan van energie. En moet er langzaam maar zeker afgestapt worden van fossiele brandstoffen en overgeschakeld worden op zogenaamde groene energie.

Samenwerking
De samenwerking in zo'n RES heeft het voordeel dat er op lokaal niveau veel kan worden bewerkstelligd. Hiervoor worden ook lokale bedrijven en inwoners betrokken bij het opstellen en uitwerken van de strategie. Voor alle partijen is het belangrijk om een goede balans te houden tussen de kosten, impact op het landschap en de samenleving. De versnelde overstap op duurzame energie betekent dat er op veel vlakken veranderingen moeten worden doorgevoerd. Denk hierbij aan velden die worden gevuld met zonnepanelen, windmolenparken en het stimuleren van het gebruik van auto's die niet op fossiele brandstof rijden. Deze energietransitie is vaak nog een beladen onderwerp met zeker niet alleen voorstanders. Des te meer reden voor de Twentse gemeenten om de plannen goed af te stemmen voor zowel inwoners, bedrijven als de overheid. De gemeente Haaksbergen geeft aan al veel te doen aan samenwerking om de duurzaamheid te verbeteren. "Daar gaan we ook gewoon mee door. In Twente willen de samenwerkende partijen bovendien veel meer inwoners en bedrijven erbij betrekken. Want met behulp van de intensieve samenwerking in Twente kiezen de gemeenteraden straks op welke manier zonne-, wind-, bio-energie en andere warmtebronnen, zoals restwarmte en geothermie, in hun omgeving worden ingezet."

Gemeente peilt tevredenheid van ondersteuning

Foto: Pixabay

HAAKSBERGEN - De gemeente Haaksbergen laat een cliëntervaringsonderzoek doen om in kaart te brengen hoe mensen de ondersteuning van de gemeente ervaren. Het gaat hierbij om inwoners die via de WMO of jeugdwet ondersteuning ontvangen van de gemeente.


De gemeente is wettelijk verplicht om ondersteuning te bieden aan inwoners met bijvoorbeeld (chronische) ziekte, beperkingen en psychische problemen. Ook zijn ze de aangewezen instantie voor zaken als jeugdzorg bij probleemgezinnen, opvoedingsproblemen en voor zorg en ondersteuning van de jeugd. De gemeente biedt hierbij Haaksbergen op verschillende vlakken, waaronder ondersteuners die inwoners begeleiden met woord en daad, hulpmiddelen en toezicht om problemen op tijd te signaleren. Een gevarieerd aanbod aan diensten van de gemeente voor inwoners.

Anoniem en vrijwillig
De gemeente wil nu inventariseren hoe inwoners deze ondersteuning ervaren. Zijn ze tevreden, of is er ruimte voor verbetering? Tegenwoordig komen steeds meer taken bij de gemeente te liggen waar iemand woont, in plaats van landelijke instanties. Deze verandering zorgt ervoor dat gemeenten hun weg moeten vinden in dit voor hun nieuwe takenpakket. De gemeente Haaksbergen heeft nu onder inwoners die gebruik maken van de jeugdwet en/of WMO een steekproef gehouden. In totaal 1450 van hen zullen rond 10 mei een vragenlijst ontvangen. Hierin kunnen ze hun tevredenheid aangeven. De vragenlijst is volledig anoniem en wordt behandeld door een onafhankelijk onderzoeksbureau zodat men niet hoeft te vrezen voor een verandering in de ondersteuning die ze ontvangen van de gemeente. Deelnemers kunnen de vragenlijst zowel schriftelijk als digitaal invullen, maar zijn tot niets verplicht: de deelname is vrijwillig. De gemeente verwacht na de zomer de resultaten van het onderzoek te kunnen publiceren.

Jaargang: 5 • Nr 213• Wk 19

Clash of the composers

HAAKSBERGEN - Voor de meivakantie is op de locatie Van Brakelstraat van Het Assink Lyceum het startschot gegeven voor het project Clash of the composers. Ofwel klassiek meets hiphop. Het doel is om de leerlingen (klassen 1K en 1T) in contact te brengen met klassieke muziek, maar dan wel via hun 'eigen cultuur'.


De combinatie klassieke muziek en hiphop ligt misschien niet voor de hand, maar in de hiphop wordt veel gebruik gemaakt van melodieën uit de klassieke muziek. Bach, Beethoven en Mozart hoor je vaker op de radio dan je denkt! De lessen zijn onderverdeeld naar producing, rap en dans. Daarnaast maken de leerlingen kennis met een aantal van de in de klassieke muziek gebruikte instrumenten.

Einduitvoering
Het draait echter niet alleen op muziek. Doordat de lessen, repetities en einduitvoering zijn opgebouwd rond samenhangende thema's, wordt er ook gewerkt aan de eigenwaarde van de leerling. Onderwerpen als groepsdruk en (on)veilige situaties komen daarbij aan bod. En hoe gaaf is het als je ook daadwerkelijk in een professioneel theater mag optreden voor familie. Op 18 juni om 19.30 uur, is de einduitvoering in de Kleine Willem in Enschede. Samen met klassen van andere scholen uit de regio zorgen zij voor een spectaculaire clash! Het initiatief en begeleiding liggen bij een drietal samenwerkende partijen, namelijk; Het Valerius Ensemble, Hartkwartier en de regisseuse Regine Hilhorst.

Enthousiasme
Inmiddels zijn er al ruim 40 aanmeldingen voor het project. Er was vooral enthousiasme bij de dansworkshop. Daarin werd de moonwalk en de de robotmove geoefend. Bij de beats en de rap werd er gespeeld met ritmes, beats en woorden.

Column

Supporter

“Als iemand een beeld verdient, is het de supporter” staat boven het artikel in de Tubantia van donderdag 2 mei jl. over de actie van een aantal Twentse cabaretiers voor het plaatsen van een standbeeld bij het Twentestadion als eerbetoon aan de supporters van FC Twente. Daar staan nu twee beelden, N’Kufo en Sander Boschker en er zou een derde voor de aanhang van Twente moeten komen. Daarom hebben de cabaretiers een benefietoptreden georganiseerd donderdag 13 juni in het Wilminktheater. De kaartverkoop is al voldoende voor een derde kunstwerk.

Zit daar een supporter op te wachten? Het is knap dat na 1 jaar keukendivisie, Twente terug is op het hoogste voetbalniveau, maar de kunst is langdurig buiten de degradatiezone te blijven. Wat de supporter echt wil zien is vechtlust en inzet op het veld en niet een wedstrijd in de laatste minuten weggeven zoals tegen Cambuur vorige week vrijdag.

De gemiddelde supporter wil helden zien, die het gras opvreten en heeft volgens mij geen behoefte aan een bronzen uitvoering van een typische Twentefan. Hoe zou die er trouwens uit moeten zien? Elke selectie leidt tot discussie: man/vrouw, lang haar/kort, met of zonder Twentesjaal? Of een groepje supporters? En waarom een standbeeld? Een schilderij kan ook. 1 groot rood schilderij met als titel: “Who is afraid of red?” Of iets met licht en water. Nu is er al iets met water bij het stadion en ik kan niet zeggen, dat de aanblik van de waterpartij altijd plezierig is.

Je moet een supporter niet gelijk behandelen als een profvoetballer, ze zijn namelijk niet gelijk. De burgemeester van Enschede deed dat ook bij de huldiging van het kampioenselftal. “De echte helden zijn jullie”, zei hij tegen het publiek. Hij werd weggefloten, terwijl het zo gemakkelijk scoren was. Een opmerking zoals “En nu gaan wij onder het motto “Twente tegen drugs” de strijd aan met de drugshandel in het stadion.” De start van “Twente tegen drugs.” zou 13 juni kunnen zijn. Want dat probleem los je niet op door het sluiten van een supportersclubhuis. Als ik halverwege de eerste helft van een voetbalwedstrijd naar de wc ga en er staat iemand bij de deur op wacht en uit de wc komen vier knapen, waaronder een steward, die maken dat ze wegkomen, dan heeft Twente meer problemen dan alleen geld. De drugs zijn misschien uit het home van Vak P, maar ze zijn het stadion nog niet uit.

Omgaan met de onzichtbare gevolgen

DEURNINGEN - Op 21 mei is er een bijeenkomst van NAH Oost met als thema 'Omgaan met de onzichtbare gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel'.


Tijdens de bijeenkomst wordt ingegaan op de onzichtbare gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel en wat dit betekent voor de getroffene en zijn omgeving. Gastspreker deze avond is Hans van Dam, consulent hersenaandoeningen, docent en auteur. Hij zal ingaan op voorbeelden uit het publiek en van daaruit de inhoud van de avond bepalen. In de breedste zin kunnen de veranderde manier van denken, het omgaan met emoties en het gedrag besproken worden. Ook minder bekende gevolgen, zoals zintuigelijke stoornissen of dwangdenken, komen wellicht aan de orde. Tijdens de bijeenkomst zal er ruimschoots gelegenheid worden geboden tot het delen van ervaringen en het stellen van vragen door getroffenen, betrokkenen en professionals.

Aanmelden
De bijeenkomst is op 21 mei bij Frans op den Bult, Hengelosestraat 8 in Deurningen en duurt van 19.30 tot 21.30 uur. Op www.nah-oost.nl kunt u meer informatie vinden en kunt u zich vóór 16 mei aanmelden via het aanmeldformulier. U kunt ook een mail sturen naar Petra Baks via administratie@nahoost.nl. Kosten voor deelname zijn voor mensen met NAH €5,-, betrokkenen €7,50 en professionals €10,-.

Moederdagmarkt

kofferbakverkoop bij ter Huurne Foto: ter Huurne

BUURSE - Zondag 12 mei is van 9.00 tot 17.00 uur de jaarlijkse "Moederdag Markt" op het terrein van Ter Huurne Hollandmarkt in Buurse


Ook dit jaar zullen op het terrein van Ter Huurne Hollandmarkt aan de Alsteedseweg 64 in Buurse weer tientallen kramen staan op moederdag voor de Moederdag Markt. Kramen met zowel nieuwe als tweedehands goederen, aangevuld met enkele kramen rest partijen. De toegang tot de markt en het parkeren is gratis. Voor de kinderen is er een grote gratis toegankelijke speeltuin. Terwijl de kinderen spelen, kunnen ouders een oogje in het zeil houden vanaf de prachtige terrassen.

Meer informatie
Wilt u een kraam huren of meer informatie? Bel ook dan met 06 26 222 593 en/of mail: info@rezimarkten.nl

Songfestival Fun Night

HAAKSBERGEN - Op zaterdag 11 mei, een week voor de finale van het Eurovisie Songfestival, organiseert Kulturhus Haaksbergen het Songfestival Fun Night! De klanken van de grootste songfestival-hits aller tijden klinken dan door de zaal.


Voor dit feestje hebben ze jou nodig! Als bezoeker en als deelnemer. Er zijn al diverse deelnemers, maar er is nog ruimte voor meer optredens. Wil jij optreden met jouw favoriete liedje? Dat kan! Alleen, als duo of als groep. Je kunt ook aangeven dat je bijvoorbeeld een solonummer wilt doen én met anderen een nummer als groep of duo. Alles is mogelijk! Je bent helemaal vrij qua invulling van je optreden. Dat mag als complete look-a-likes van de originele artiest, maar dat hoeft niet.

Aanmeldingen
Wil je je aanmelden of eerst meer informatie ontvangen, mail dan naar rene@kulturhushaaksbergen.nl. Uiteraard treedt iedereen het liefst op voor publiek. Wil jij hier als toeschouwer bij zijn? Dat kan! De kaartverkoop is reeds gestart en bedraagt € 5,- (inclusief hapjes). Kaarten zijn te verkrijgen via Theater De Kappen, Blankenburgerstraat 40 – 42 in Haaksbergen. Bel 053 - 573 02 00, bezoek de website www.dekappen.nl of ga naar de theaterkassa.

Wat 'n aandern van oe zeg, zeg
vake genog oawer 'n aander.

Maandag 13 mei 10:00 uur

Kom genieten bij 't Stien'nboer

HAAKSBERGEN - Camping & Bungalowpark 't Stien'nboer heeft zowel voor natuurliefhebbers als gezinnen met kinderen genoeg te bieden voor een ontspannen vakantie.

Voor ieder biedt het camping & bungalowpark en zijn omgeving de ingrediënten voor een compleet vakantiegevoel. De wijde omgeving biedt divers natuurschoon waar heerlijk kan worden gewandeld of gefietst. Ook zijn er in de regio diverse activiteiten te ondernemen zoals een bezoek aan een museum of theeschenkerij Jordaan. Bij terugkomst kunt u lekker ontspannen in het verwarmde zwembad. Ook op de camping zijn er diverse mogelijkheden voor vertier, zo is er een sportveld en een midgetgolf. Genoeg mogelijkheden dus om even te ontsnappen aan de hectiek van alledag en volledig tot rust te komen.

Kindvriendelijk
Voor gezinnen met kinderen is Camping & Bungalowpark 't Stien'nboer bij uitstek geschikt. Het levendige animatieteam biedt in de meivakantie, het pinksterweekend en de zomervakantie een divers recreatieprogramma aan voor jong en oud. Zo is er iedere morgen een knutseluurtje en 's avonds theater voor de kinderen. Ook voor oudere kinderen en volwassenen worden er diverse activiteiten georganiseerd zoals een playbackshow, bingo, spokentocht, speurtochten en diverse sportactiviteiten. Mocht het weer een dag iets minder zijn dan vermaken de kinderen zich prima in de indoor-speeltuin met onder andere springkussen, ballenbak, speelzolder en interactieve speelwand. Het is weer lekker weer om te fietsen en wandelen! Van 13 tot 17 mei en van 2 tot 6 september 2019 organiseren wij een fiets en wandel 4 daagse. Iedere dag is er steeds weer een verrassende wandeling of fietstocht door de prachtige ongerepte natuurgebieden die Haaksbergen rijk is.

Privé sanitair
Nieuw zijn onze kampeerplaatsen met eigen sanitair op kampeerveld de Horst. Naast uw eigen tent of toercaravan heeft u uw eigen sanitaire voorzieningen, lopen naar het dichtstbijzijnde toiletgebouw is niet meer nodig.Het sanitair bestaat uit douche, toilet en wastafel. Wie van luxe houdt reserveert een supercomfort kampeerplaats met privé sanitair!

Column Vrijspraak: Hondenbeet

Het was woensdagavond, haar vaste hardloopavond. Ze had al niet veel zin, ze had een vervelende, drukke dag op haar werk achter de rug. Ze had het eten al achter de kiezen, de bank lonkte. Toch koos ze ervoor om haar vaste ronde van 5 kilometer te maken. Ze was al bijna weer thuis en ze zag de man met de hond voor haar wel, maar schonk er niet echt aandacht aan. Tot het moment dat ze hen voorbij liep en hap, de hond haar in haar onderarm beet. Direct ontstond een schrijnende pijn, ze schreeuwde het uit. Omstanders kwamen te hulp en die hebben haar naar de spoedeisende hulp in het ziekenhuis gebracht. Ze werd er meteen behandeld en ze kreeg direct een tetanusspuit. Dezelfde avond nog kon ze weer naar huis. Maar toen begon de ellende. De hondenbeet leidde niet alleen tot een ontsierend litteken, maar gaf ook erg veel pijn. Zo'n driekwart jaar lang kon ze de arm niet goed gebruiken; kracht kon ze niet zetten. Zware huishoudelijke taken gingen niet meer. De ramen lappen, de bedden verschonen, ze had er hulp bij nodig. Ze heeft daarnaast nog zo'n 1,5 jaar bij een plastisch chirurg gelopen en handtherapie gehad. Uiteindelijk, na een jaar of twee, kon gesproken worden van een medische eindtoestand. Gelukkig had de hondeneigenaar direct zijn verzekeraar ingeschakeld; de aansprakelijkheid werd vrij snel aanvaard. Na 2 jaar kon de schade geregeld worden. Ze had recht op een vergoeding van medische kosten, reiskosten, huishoudelijke hulp en hulp om de tuin bij te houden. Ook had ze recht op smartengeld voor de pijn en de ellende die ze ondervond. Uiteindelijk is het allemaal weer redelijk goed gekomen, het litteken blijft echter bestaan. Het hardlopen heeft ze ook nooit meer op durven pakken. De angst voor herhaling zat er goed in. Nu gaat ze naar de sportschool om de conditie op peil te houden. Daar is geen hond te bekennen.

Corina van Assen is mede-eigenaar van RP Advocatuur in Enschede. Zij behandelt zaken op het gebied van arbeidsrecht, contractenrecht en letselschade. Daarnaast is zij werkzaam als tekstschrijver. Voor Hart van Enschede verzorgt zij de maandelijkse column Vrijspraak.

Dutch Craft Beer Festival

ENSCHEDE - Het terugkerende speciaalbier festival vindt op zaterdag 11 mei voor de vijfde keer plaats bij Metropool!

De organisatie is in handen van Brouwerij Stanislaus Brewskovitch en dit jaar hebben zij, speciaal voor dit 'houten' jubileum, nog groter uitgepakt met nóg meer brouwers, bieren en beleving. Naast alle speciale bieren wordt er een feestje gevierd met rockmuziek, lekker eten en entertainment. Het gezellige festival begint vanaf 13.00 uur en kaarten in de online voorverkoop kosten €15,00. Metropool Enschede bevindt zich aan het Willem Wilminkplein 2.

Micheal Jackson Tribute

ENSCHEDE - Deze theatershow neemt u mee op een reis langs meer dan 30 jaar Micheal Jacksons!

Micheal Jackson wordt 10 jaar na zijn overlijden herdacht met deze wervelende voorstelling. Alle grote hits zullen de revue passeren. U kunt dit theaterspektakel bijwonen op 16 mei vanaf 20.00 uur bij het Wilminktheater aan de Noorderhagen 27. Bestel snel uw tickets voor €32,75 op de website van het Wilminktheater.

Square Mountain Spring Rally

HAAKSBERGEN - Op zondag 12 mei wordt opnieuw de Square Mountain Spring Rally georganiseerd. Een must voor liefhebbers van klassiekers.

De Square Mauntain Rally wordt twee keer per jaar verreden. Zowel in de lente als in de herfst kunnen bezitters van klassieke auto's en motoren weer op pad voor een toertocht van enkele uren. Daarbij worden vaak routes verreden die de deelnemer door de mooie natuur van Twente, de Achterhoek, Salland en Duitsland voeren. Onderweg kan er natuurlijk gestopt worden bij diverse bezienswaardigheden. Op zondag 12 wordt er verzameld bij de Industriestraat 79. De eerste deelnemers zullen vanaf daar rond 10.15 uur vertrekken en vanaf dat moment trekt de stoet met klassiekers door de straten en kunnen ook liefhebbers er langs de route van genieten. Voor deelnemers aan de rallu, wacht er na afloop van de rally het 'Life-CookKing buffet. Aanmelden kan op: www.squaremountainrally.com en deelname kost €35,-.

Vlooienmarkt op Van Heekplein Enschede

ENSCHEDE - Op zondag 19 mei zijn niet alleen de winkels in het centrum van Enschede geopend. Op het H.J. van Heekplein vindt er ook een Allerhande & Vlooienmarkt plaats tussen 12.00 uur en 17.00 uur.

Tientallen kramen zullen door verkopers worden gevuld met gebruikte goederen, variërend van boeken, cd's, dvd's, grammofoonplaten, oud speelgoed, sieraden, verzamelingen, klein antiek, brocante en nog veel meer huishoudelijke artikelen. Het allerhande gedeelte omvat onder andere kleding, hondenartikelen, lederwaren, sieraden, telefoonaccessoires en lederwaren.

Vertier
Voor de kinderen staan er een tweetal draaimolens opgesteld op het Van Heekplein en ook voor de inwendige mens wordt goed gezorgd met diverse eetstandjes met onder meer Vietnamese loempia's, gebakken vis, Spaanse Churros, Döner en een snackstand. Bij al deze stands is een terras aanwezig.

Informatie
Voor de vlooienmarkt zijn nog een aantal plaatsen beschikbaar. Voor info/aanmelden kan contact worden opgenomen via telefoonnummer 06 26 222 593 of info@rezimarkten.nl

Het boek van het seizoen: "Wij zijn de allermooiste club van allemaal"

ENSCHEDE - Het boek 'Wij zijn de allermooiste club van allemaal', FC Twente in de Eerste Divisie 2018-2019 is vanaf nu verkrijgbaar in de Fanstore bij De Grolsch Veste en in de Fanstore in de Enschedese binnenstad.

Het boek vertelt het verhaal van afgelopen jaar, het begint met zwarte rook op 6 mei 2018 en eindigt op een dampende parkeerplaats voor De Grolsch Veste met 20.000 feestende supporters. In deze 132 pagina's tellende uitgave op stoeptegelformaat (30 cm x 30 cm) het ongelooflijke verhaal van FC Twente in de Eerste Divisie, waarin de club samen met haar supporters de missie volbracht: Terug naar de Eredivisie!

Het boek “Wij zijn de allermooiste club van allemaal” is voor 14,95 euro verkrijgbaar in de Fanstore bij De Grolsch Veste en in de Fanstore in het centrum. Het boek is ook te koop bij de vestigingen van Boekhandel Broekhuis in Enschede, Hengelo en Oldenzaal.

Stokje wordt overgedragen

ENSCHEDE - Per januari 2022 wordt Daniël van Klaveren artistiek directeur van Theater Sonnevanck in Enschede. Van Klaveren volgt Flora Verbrugge op, die Sonnevanck in 1990 oprichtte en het gezelschap sindsdien als artistiek directeur leidt.

Om de artistieke koers van Sonnevanck gezamenlijk vorm te geven, zal Van Klaveren dit najaar meeschrijven aan het nieuwe beleidsplan voor de periode 2021-2024, dat in januari 2020 gereed moet zijn. In 2022 geeft Flora Verbrugge het stokje over aan Daniël van Klaveren.

Daniël van Klaveren
In 2005 studeerde Daniël van Klaveren (1983) af aan de acteursopleiding van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. In de 15 jaar die volgden heeft hij zich ontwikkeld tot regisseur, acteur en schrijver van jeugdtheater, waarbij hij zich specialiseerde in opera en muziektheater. Van 2008 tot en met 2012 zat hij in het ensemble van de Toneelmakerij en maakte deel uit van de artistieke raad. Als freelancer werkt hij sinds 2013 voor uiteenlopende jeugdtheatergroepen, theateropleidingen en operagezelschappen en geeft daarnaast les op de Dutch National Opera Academy. Afgelopen herfst schreef en regisseerde hij bij Sonnevanck Orfeo (coproductie met de Nederlandse Reisopera), een bewerking van Monteverdi's L'Orfeo, voor kinderen vanaf 8 jaar. Daniël van Klaveren: "Theater Sonnevanck heeft DNA waarin ik me herken: muzikaal theater met een maatschappelijk belang. Theater dat kinderen en jongeren in al hun eigenheid serieus neemt en complexiteit niet schuwt. Artistiek directeur worden van Theater Sonnevanck is voor mij om meerdere redenen een droombaan. In de eerste plaats komen mijn twee grote liefdes samen: jeugdtheater en muziek. Daarnaast klopt het moment waarop deze kans zich aandient. Ik voel grote behoefte om me te binden aan één plek. Ik vind het heel aantrekkelijk dat Sonnevanck niet in de Randstad gevestigd is en vind het een fantastische uitdaging om een nieuwe regio te leren kennen en me daar volledig in te storten."

Flora Verbrugge
Flora Verbrugge (1956) richtte in 1990 Theater Sonnevanck op. Onder haar artistieke leiding groeide het gezelschap uit tot één van de landelijke gezelschappen voor jeugdtheater in de BIS (culturele basisinfrastructuur). Sonnevanck maakt nieuw muziektheater, inhoudelijk solide en avontuurlijk in de vorm. Als regisseur maakte Verbrugge vele succesvolle Sonnevanck-voorstellingen, waaronder het bijzondere Cavia! (2014), Wij gaan op berenjacht (2015) en Princess (2018) dat met een Gouden Krekel - de belangrijkste toneelprijs voor het jeugdtheater - bekroond werd. Als artistiek directeur leidt en begeleidt Flora teams van (vaak jonge) schrijvers, componisten en regisseurs bij het schrijven en componeren van nieuw muziektheater. Veel van het zo tot stand gekomen repertoire wordt in onder andere Duitsland bij een groot aantal operagezelschappen gespeeld. Flora initieerde en onderhoudt voor Sonnevanck verschillende vruchtbare artistieke samenwerkingsrelaties, onder andere met Toneelgroep Oostpool, de Nederlandse Reisopera en met muziektheatergezelschap Silbersee. Flora over haar opvolger: "Met Daniël krijgt Sonnevanck een heel goede regisseur en een intelligent, sensitief mens als nieuwe artistiek directeur. Ik verheug me erop om samen met hem plannen te maken en beleid te ontwikkelen voor de nieuwe kunstenplan-periode".

Leven met endometriose

ENSCHEDE - De Endometriose Stichting en het Medisch Spectrum Twente in Enschede organiseren op woensdagavond 22 mei een informatiebijeenkomst over endometriose. De verschillende sprekers gaan in op actuele thema's rondom endometriose, waarbij de aanwezigen zelf ook vragen kunnen stellen.

Endometriose is een ziekte waarbij op-baarmoederslijmvlies-lijkend-weefsel buiten de baarmoederholte voorkomt. Dit kan leiden tot pijnlijke menstruaties in combinatie met darmklachten, blaasklachten, seksuele problemen en vermoeidheid. Deze aandoening kan ook de kans op een zwangerschap ernstig verminderen. Er is nog geen genezing van deze ziekte mogelijk. Wel zijn er verschillende mogelijkheden om endometriose te behandelen. Het is een aandoening waarover niet makkelijk gepraat wordt en die bovendien de kwaliteit van leven drastisch kan verminderen.

Informatiebijeenkomst
De informatieavond op 22 mei heeft als thema 'Leven met Endometriose' en is voor vrouwen met (vermoedelijk) endometriose, hun partners, vaders, moeders, vrienden en alle andere belangstellenden. Verschillende sprekers zoals gynaecoloog drs. L. van Boven, gynaecoloog dr. M. Verberg en endometriosecoach drs. M. Glaubitz geven antwoorden op de vragen: Wat is endometriose? What's hot and what's new? Wie kunnen jou helpen en hoe? En wat kun je zelf? Het programma in het Medisch Spectrum Twente, Koningsplein 1, start om 19:30 uur. De zaal is open vanaf 19:00 uur. Er is in het programma ook ruimte om in contact te komen met vrijwilligers van de Endometriosestichting, ervaringsdeskundigen en lotgenoten. Om vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen.

Aanmelden
Aanmelden kan via https://endometriose.nl/agenda/. Als je al een vraag hebt voor deze avond, dan deze graag bij de aanmelding vermelden. Voor donateurs is de avond gratis, voor niet-donateurs vragen we een vrijwillige bijdrage van 4 euro.

Haaksbergen kiest voor favoriete sporters van 2018

HAAKSBERGEN - Op vrijdagavond 14 juni worden tijdens het prestatiegala Haaksbergse sporters geëerd tijdens de sportverkiezingen. Ook dit jaar eert de gemeente Haaksbergen de meest succesvolle of noemenswaardige sporters van het voorgaande jaar tijdens de sportverkiezing.


De sportverkiezingen draaien om lokale sporters. De verkiezingen zijn onderverdeeld in de categorieën sporttalent (tot 16 jaar), sportman, sportvrouw, sportploeg en jeugdsportploeg. Elk jaar worden de Haaksbergse sporters in de spotlights gezet tijdens deze verkiezingen. Inwoners kunnen hierbij sporters opgeven voor hun sportprestaties van het afgelopen jaar. De sporters worden vervolgens beoordeeld door een deskundige jury, die een selectie van drie maken per categorie. Deze kanshebbers horen tijdens het prestatiegala in Theater de Kappen of ze zich de winnaar mogen noemen.

Sport uitdragen
Bij het beoordelen van de sporters is een secuur werk. Er wordt gekeken naar hoe de sporter of sportploeg het afgelopen jaar heeft gepresteerd. Grote successen en winsten tellen hierbij uiteraard mee. Maar er wordt ook gekeken naar het grotere geheel. Wie slaagt er in om zijn of haar sport op een positieve manier uit te dragen? Wie is er een voorbeeld voor anderen in de sport of weet nieuwe sporters te enthousiasmeren? Een sportploeg die samenwerking naar een hoger niveau weet te tillen, een talent dat in korte tijd grote stappen heeft gemaakt, een sportman- of vrouw die onlangs een flinke uitdaging met succes is aangegaan, ze zijn allemaal welkom bij van de sportverkiezing. Op deze manier krijgt de jury een gevarieerde groep sporters om zich over te buigen. Sport en sportiviteit zullen de kernwoorden zijn tijdens de verkiezing.

Opgeven kan
Vanaf heden kan iedereen een sporter of sportploeg voordragen waarvan men denkt dat ze een plek verdienen in deze selectie. Voor allen geldt dat ze in 2018 in Haaksbergen gewoond moeten hebben, de ploegen moeten ook afkomstig zijn uit Haaksbergen om kans te maken op een prijs tijdens de sportverkiezingen. Ook senioren en jeugd zijn meer dan welkom bij deze verkiezingen. Voor hun teams geldt dat alleen de eerste (selectie)teams of elftallen kans maken op een plek in de finale. Het voordragen van een sporter of sportploeg kan nog tot 13 mei door te mailen naar nj.hartlief@haaksbergen.nl met daarin een samenvatting van de geleverde sportprestaties en uw eigen contactgegevens.

Gala
De sporters die door de jury worden genomineerd krijgen daarover bericht en mogen op 14 juni aanstaande aanwezig zijn op het prestigieuze gala in Theater de Kappen. Een avond die in het teken zal staan van de Haaksbergse sporthelden van 2018.

Rust en regelmaat voor ouders

ENSCHEDE - Het is de omgekeerde wereld. Nu ouderen steeds ouder worden, willen de kinderen voor hun ouders wat zij zelf vroeger als kind ook kregen, namelijk rust en regelmaat in de veilige en vertrouwde thuisomgeving. Met de toenemende vergrijzing neemt deze behoefte alleen maar toe. Home Instead Thuisservice Enschede heeft hiervoor oplossingen beschikbaar.

"Elke week word ik wel een keer gebeld door een verontruste zoon of dochter, die zo'n op rust en regelmaat gebaseerde dienstverlening voor haar vader of moeder wil", zegt Marco Elferink, directeur van Home Instead Thuisservice Enschede. In de traditionele aanpak lukt dat niet altijd. Vaak zit de angel in de communicatie en benaderingswijze van senioren en is het geen gebrek aan deskundigheid of ervaring. "Ik zie een grote kloof tussen het zorgaanbod en de wensen die ouders en kinderen daarover hebben." Relatief kleine zaken kunnen al een grote invloed hebben op het welbevinden, zoals bijvoorbeeld het naar binnen gaan van een woning. Elferink merkt op: "Elke keer als je bij iemand over de vloer komt, dan treed je in iemands privédomein. Voor velen de meest veilige plek en voor ouderen, die minder mobiel zijn nog veel meer. Dan luistert het heel nauw hoe je dat doet en welke omgangsregels je daarbij in acht neemt. Wij zijn daar heel bewust en consequent mee bezig en trainen onze mensen daar ook goed in".

Maar er zijn meer kleine zaken te noemen die een verschil maken: een vrouwelijke klant met Alzheimer hechtte heel veel waarde aan overzichtelijke en goed ingerichte kasten. Door de vele verschillende mensen die bij haar over de vloer kwamen en de tijddruk bij de werkzaamheden, waren de linnenkasten een chaos geworden. Onze CAREGiver heeft dat toen samen met mevrouw weer keurig netjes geordend en opgeruimd, tot grote vreugde en blijdschap van mevrouw.

Wat echt bijdraagt aan rust en regelmaat zijn vaste gezichten en vaste tijdstippen waarop zorg wordt verleend. Doordat steeds dezelfde personen bij de klant over de vloer komen, leren ze iemand goed kennen, bouwen een persoonlijke band op en weten daardoor beter wat de wensen zijn en waaraan er behoefte bestaat. Daarop kan dan in de begeleiding worden ingespeeld door werkzaamheden of taken net even anders te doen, dan misschien van tevoren was afgesproken. Bij Home Instead heeft de klant bovendien een stem in de keuze van de CAREGiver die de zorg komt leveren.

Ook vaste, afgesproken tijden waarop iemand langskomt, worden als zeer rustgevend ervaren. "Je zit dan niet steeds op de klok te kijken, want er is duidelijkheid", zo zegt Elferink. "We kunnen dit doen omdat een CAREGiver niet langs verschillende adressen moet, maar zich op haar eigen klant kan richten."

Concluderend stelt Elferink: "Door onze manier van werken dragen wij als Home Instead een steentje bij aan het welbevinden van onze klanten en daarmee aan de verbetering van de ouderenzorg. Dit slaat aan en daarom zijn we ook steeds op zoek naar nieuwe CAREGivers, die deze zorg willen verlenen."

Hebt u ook de wens zo lang mogelijk thuis te blijven neem dan contact met ons op. We komen graag vrijblijvend de mogelijkheden met u bespreken. Bel 053-3030122 of mail naar info.enschede@homeinstead.nl.

Voluit lachen, praten en eten!

ENSCHEDE - Iedereen wil graag een mooie glimlach en daarvoor is een goed en gaaf gebit onontbeerlijk. Dat geldt uiteraard ook voor een kunstgebit. Het is dus erg vervelend als daar een probleem mee is, zoals een scheurtje of een loszittende tand. De deskundigen van kunstgebittenspecialist Prothetico begrijpen dat maar al te goed. Dat is dan ook de reden waarom zij bij dit soort problemen een supersnelle service zo belangrijk vinden. Vandaar het motto: 'Klaar terwijl u wacht'.


'Wij begrijpen heel goed dat een klein scheurtje of een missende tand in een kunstgebit erg vervelend is voor mensen die daarmee rondlopen en dat zij dus zo snel mogelijk geholpen willen worden', zegt Carlo Hommel van Prothetico. 'Daarom zorgen wij er voor dat onze wachttijden erg kort zijn. Bij een noodgeval kan een patiënt gewoon langs komen en dan wordt de reparatie direct uitgevoerd. Dat is een van onze serviceaspecten die wij zeer belangrijk vinden.' Service staat bij Prothetico dus hoog in het vaandel. Dat uit zich ook in een andere vorm van dienstverlening, die uniek is: tandtechniek aan huis. 'Die service is ideaal voor mensen die slecht ter been zijn of om wat voor reden dan ook het huis niet uit kunnen', aldus Hommel. Deze service betekent dat mensen nog maar één keer naar de praktijk aan de Marssteden 90 in Enschede hoeven te komen. 'Dat intakegesprek vindt plaats met de tandarts en bij dat eerste gesprek ben ik ook aanwezig. Wij vinden dat belangrijk, want het betekent dat ik beter rekening kan houden met de wensen van de patiënt wanneer ik met een kunstgebit aan het werk ga.' Na het eerste intakegesprek kan de rest van het proces, zoals de modellen- en de pasfase, aan huis worden afgewerkt.

Service aan huis
Een extra voordeel van de tandtechniek-aan-huis-service is, dat de patiënten ook voor reparaties het huis niet meer uit hoeven. Dit is wel zo fijn wanneer je druk of even wat minder mobiel bent. Een loszittend kunstgebit is erg lastig. De kans is groot dat het slinken van het kaakbot hiervan de oorzaak is, want een kunstgebit heeft dan niet genoeg houvast meer. Prothetico biedt hiervoor de oplossing in de vorm van het klikgebit. Hoe werkt zo'n klikgebit? 'Onze gespecialiseerde tandarts brengt implantaten aan; je zou die een soort kunstwortels kunnen noemen. Die zorgen ervoor dat het kunstgebit kan worden vastgeklikt aan de kaak, vandaar de term 'klikgebit'. Het resultaat is nooit meer een loszittend of pijnlijk gebit en dus met een gerust hart voluit lachen, praten en eten. Prothetico is een specialist met alle kennis onder één dak. Prothetico heeft een eigen tandarts-implantoloog en tandtechnici en werkt met de nieuwste technieken en hoogwaardige materialen.

Linfopress behandeling Proktovar

Foto: Photographer: RBNFDZ

HENGELO - Vanaf eind mei biedt Proktovar een nieuwe behandeling aan, waarbij ze gebruikmaken van de Linfopress. De aangename massagegolven op maat zorgen voor drainage, vetverbranding, versteviging, anti-cellulite en ontgifting van de behandelde plek. Tevens is het een veilige, aangename en ontspannende behandeling.


Polikliniek Proktovar is een zelfstandig behandelingcentrum. In de kliniek kunt u worden behandeld voor spataderen, aambeien, darmklachten en rug- en gewrichtsklachten. Het multidisciplinaire team bestaat uit vaatchirurgen, maagdarm-lever chirurgen, een internist en een fleboloog/proctoloog. Proktovar vindt het belangrijk om van de nieuwste medische technieken gebruik te maken en bieden daarom vanaf eind mei behandelingen aan met de Linfopress.

Doeleinden
Het is klinisch en wetenschappelijk bewezen dat deze techniek uiterst geschikt is voor medische en esthetische behandelingen. De behandeling is geschikt voor meerdere doeleinden: vermindering cellulitis, een strakkere huid, het afnemen van centimeters in de omvang, minder zware en pijnlijke benen, minder last van spataderen en de afvalstoffen worden beter afgevoerd.

Werking
De lichaamsmassage met de Linfopress verbetert de bloedcirculatie in het lichaam, waardoor het vocht in het lichaam zal verminderen en de afvalstoffen worden afgevoerd. Bij spijsverteringsproblemen zorgt de Linfopress voor een gezonde stimulatie van de darmbeweging en voor een efficiëntere afvoer van afvalstoffen. Hierdoor zal uw weerstand worden verhoogd en zult u sneller afvallen. Tevens zullen spierkrampen worden verminderd en is het zelfs mogelijk dat het verdwijnt. Na de behandelingen zult u merken dat uw huid er beter uit gaat zien en beter aan zal voelen.

Meer informatie
Maak snel een afspraak bij Proktovar voor een behandeling met de Linfopress. Proktovar is gevestigd aan de Demmersweg 66 in Hengelo. Voor meer informatie kunt u terecht op www.proktovar.nl of telefonisch contact opnemen 074-3764408.