Hart van Haaksbergen

22 november 2019

Hart van Haaksbergen 22 november 2019


Akkoord bereikt over Stepelerveld

HAAKSBERGEN - Het Stepelerveld moet het duurzaamste bedrijventerrein van Twente worden. Afgelopen 9 november werden de plannen hiervoor getekend door Louis Koopman, wethouder van de gemeente Haaksbergen, en Edwin Oostinga van bouwbedrijf Strukton.

Deze bouwteamovereenkomst vormt de basis voor de plannen voor het Stepelerveld. De verwachtingen voor het bedrijventerrein zijn hoog gespannen en er wordt al lange tijd over gesproken. Het doel is om met dit bedrijventerrein het felbegeerde BREEAM-NL keurmerk te bemachtigen. Stepelerveld zou daarmee het eerste Twentse bedrijventerrein worden met deze onderscheiding.

Tevreden
"Om dit voor elkaar te krijgen is de afgelopen maanden veel gesproken", vertelt wethouder Koopman. "We zijn heel tevreden over de aanpak tot nu toe, ook vanwege het enthousiasme bij bijvoorbeeld de bedrijvenvereniging." "Het is voor ons als gemeente een extra bevestiging dat bedrijven écht de meerwaarde van een groen imago zien. Én daarbij de voordelen onderschrijven dat we zowel gebied als gebouwen aanpakken", aldus de wethouder.

Groene innovatie
Het Stepelerveld moet een verzameling van groene innovaties worden. Behalve het opvangen van regenwater, het opwekken van groene stroom en meer bekende technieken worden er ook heel nieuwe methoden geïntegreerd in het gebied. Het doel is om niet alleen de gehuisveste bedrijven op het toekomstige terrein duurzaam te maken, maar ook het gebied er omheen te waarborgen door hier respectvol en zuinig mee om te gaan. Naar verwachting zal in het voorjaar van 2020 de voorbereiding voor de bouw op het terrein van start gaan. Dit wordt uitgevoerd door bouwbedrijf Strukton.

Kavels
Symbolisch voor het ondertekenen van de plannen is tegelijkertijd het bouwbord onthuld aan de rand van het terrein. Ondertussen gaat de werving voor bedrijven door die zich willen vestigen op het Stepelerveld. Er zijn momenteel nog een aantal kavels beschikbaar.

Gemeente helpt bij zorgverzekeringen lage inkomens

HAAKSBERGEN - Net als voorgaande jaren kunnen inwoners van Haaksbergen met een laag inkomen bij de gemeente terecht voor een collectieve zorgverzekering. Zorgverzekeraar Menzis heeft hier wederom mee ingestemd.

Afhankelijk van de persoonlijke situatie kan een collectieve zorgverzekering vanuit de gemeente goedkoper zijn voor mensen met een lager inkomen. Zij profiteren zo van collectiviteitskorting, maar zijn daarmee wel beperkt tot de beschikbare pakketten. Voor inwoners van Haaksbergen zijn dit drie mogelijkheden, namelijk een klein aanvullend pakket genaamd GarantVerzorgd1, GarantVerzorgd 2 met een uitgebreidere dekking of een zeer uitgebreid pakket genaamd GarantVerzorgd3. Bij allen is naast het basispakket een aanvullend pakket en de tandarts inbegrepen. Bij GarantVerzorgd3 is het eigen risico ook meeverzekerd.

Poliswijzer
De gemeente Haaksbergen helpt inwoners ook vooruit als ze besluiten om niet voor de collectieve zorgverzekering te gaan. Met hun eigen poliswijzer op poliswijzer.nl/haaksbergen kan men gemakkelijk bekijken welke zorgverzekering voor hun het meest ideaal is. Dit hangt onder andere af van je inkomen, je gezondheid en de zorg waar je gebruik van maakt of verwacht te gaan maken. De gemeente Haaksbergen heeft hiervoor alle zorgverzekeraars al op een rijtje gezet zodat men binnen enkele minuten een handig overzicht heeft van de beste verzekeraars.

Noaberpoort
Inwoners van Haaksbergen kunnen voor meer informatie over de collectieve zorgverzekering terecht bij Menzis zelf of bij Noaberpoort. Hier wordt ook toegelicht wie in aanmerking komt om zich via de gemeente collectief te laten verzekeren. Overstappen op een andere zorgverzekering kan nog tot het einde van het jaar. De nieuwe premies van je huidige verzekeraar zijn inmiddels bekend; deze zijn op 12 november bekend gemaakt.

Jaargang: 5 • Nr 239• Wk 47

Kamerkoor Canteklaer geeft tweede concert op zondag

ENSCHEDE - Kamerkoor Canteklaer viert deze maand haar 30-jarig jubileum met de concertreeks "The Passing of the Year". Het eerste concert was op zondag 10 november in het Gildehaus. Het tweede concert is op zaterdag 23 november om 20.00 uur in de Ontmoetingskerk.

Canteklaer werkt tijdens de reeks samen met pianist Gerard van Kempen. Op het programma staan werken van Engelse componisten uit de 19e en 20e eeuw. Zoals "Five Flower Songs" van Benjamin Britten, "Lux Aeterna" van Edward Elgar, maar ook het relatief onbekende "The Passing of the Year" van Jonathan Dove. Daarnaast zijn er enkele op folk songs gebaseerde werken van Gustav Holst en E.J. Moeran. Gerard van Kempen speelt ook twee pianostukken van Benjamin Britten. Kamerkoor Canteklaer bestaat uit 25 geschoolde amateurzangers en staat sinds 19 jaar onder leiding van dirigent Iassen Raykov. In 2015 won het koor de eerste prijs bij het Kloster Frenswegen Concours.

Praktische informatie
Kaarten voor het concert zijn in de voorverkoop te bestellen voor € 12,50 via www.canteklaer.nl. (Op 23 november ook aan de kassa te koop voor € 15,00.) Locatie: Varviksingel 139 in Enschede.

Column

Analyse

Waarom heeft dit college zoveel moeite met het betrekken van de burger bij het beleid? Het onderwerp komt steeds terug en er worden hele constructies voor bedacht, die achteraf niet gewerkt hebben, terwijl het zo simpel is. Het is het beantwoorden van de vraag: "Wat wil je bereiken en hoe ga je dat doen?" Beoogd effect en middel en daar even goed over nadenken, met en zonder anderen (brainstormen, alles is goed). Meer is het niet, ook niet minder. Participatie is vragen: "Wat vind jij ervan?" Het is spreken op het niveau van de buurman, of je oom. En je bent het niet altijd eens met je buurman en al helemaal niet met je oom. Maar toen je een schutting wilde maken, heeft de buurman geholpen, want je had hem verteld wat je ging doen en waarom. Maar dan moet je wel bereid zijn het plan eventueel aan te passen. Als je van te voren zegt dat je hem komt informeren, maar dat zijn mening er niet toe doet en het plan niet wordt aangepast, dan krijg je de planken om de oren.

Een moeilijke factor is vaak de ambtenarij. De ambtenaren hebben plannen op de plank liggen en willen die nu gerealiseerd zien. Daarvoor hebben ze de bestuurder nodig, die hun plannen door de gemeenteraad moet loodsen. Burgers hoeven daar niet bij te zijn, de ambtenaar heeft alles al onderzocht, weet alles van het project en burger en bestuurder moeten hem maar vertrouwen. En als het de wethouder niet lukt het voorstel door de raad te krijgen is hij een slecht bestuurder en gezakt voor het toelatingsexamen. Voor een ambtenaar is burgerparticipatie een nachtmerrie en geheel overbodig.

Je kunt het ook vastleggen, bijvoorbeeld in een contract of een akkoord. Het probleem is dat als je het akkoord of contract nodig hebt, het kwaad al is geschied en zijn de verhoudingen al lang verziekt. Je moet het willen, communiceren en participeren en je moet eerlijk zijn. Vorige week werd in de Stedelijke commissie gepleit voor een vakje Participatie op het formulier van een raadsvoorstel, maar dan ben je te laat. Echte participatie begint eerder en daarna komt de ambtelijke procedure. Het is lastig, al dat geparticipeer. Hou het simpel, kies altijd voor de eenvoudigste manier. En denk aan je buurman. Participatie is niet iets wat je even op een formulier invult. Het is een state of the mind.

Gezien de achtergrond van de politieke leiders in raad en college zou dat een makkie voor hen moeten zijn. Als je over voetbal kunt praten, kun je ook over een zwembad praten. Ik noem maar iets.


Jan Visser

Nieuwe hoogheden

ENSCHEDE - De carnavalisten van de Daaltrappers in Enschede hebben nieuwe hoogheden: Prins Michel en Prinses Carmen vormen het vijftigste hooghedenkoppel. Samen met Secretaris Marco voeren zij in 2020 de Daaltrappers aan.

In een bomvolle zaal is afgelopen zaterdagavond Prins Michel en Prinses Carmen opgekomen met sic Marco. Verenigingen uit Enschede, Hengelo en Glanerbrug waren hierbij aanwezig. De opkomst van deze hoogheden is iets unieks wat nog niet eerder is voorgekomen bij de Daaltrappers. Ieder jaar weten de Daaltrappers andere verenigingen weer te verrassen. Ook in het dagelijks leven zijn Michel en Carmen een stel. Carmen – van kleins af aan al lid van de vereniging en oud mini-hoogheid – is nog steeds actief bij de dansgroep. Michel is sinds twee jaar lid van de Raad van Elf en laat zich ook daar van zijn beste kant zien. Marco heeft als lid van de bevriende vereniging De KCT al eerdere ervaring als Secretaris én als Prins.

Twee keer Kofferbak-markt in Enschede

ENSCHEDE - Op koopzondag 24 november en 1 december is er weer een leuke kofferbakmarkt op het Van Heekplein in Enschede. U kunt van 12.00 tot 17.00 uur weer lekker rondsnuffelen.

Iedereen die tweedehands goederen te koop heeft, is van harte welkom om deel te nemen. Zo vlak voor Sinterklaas en Kerstmis, kun je natuurlijk wel een extra centje gebruiken. Verkoop het speelgoed van de kinderen, dat toch niet meer wordt gebruikt. Maar ook de grammofoonplaten, boeken, stripboeken, sieraden, klein antiek, brocante, tweedehands nog goed bruikbare kleding en meer. Alles wat men in en rond het huis heeft kan worden verkocht op deze koopzondagen. Voor een plaats van +/- 500 x 200 cm (met de auto er achter), zijn de kosten slechts 20 euro. Een kraam is eventueel bij te huren. Voor info/aanmelding: rezi@hetnet.nl of 06-26 222 593.

"Een afspraak is géén afspraak bij dansschool GLO": hebt u ook ervaringen?

ENSCHEDE - Ondernemers houden zich niet altijd aan het principe 'afspraak is afspraak'. U las in de Hart-kranten al vaker over misstanden waarbij consument en ondernemer de dupe worden van niet nagekomen mondelinge afspraken. Deze week: Dansschool GLO in de Performance Factory.

Een Enschedese ondernemer had afgelopen week een negatieve ervaring met dansschool GLO. Het bedrijf levert internationaal dans-, zang- en theaterlessen op professioneel niveau, zowel voor amateurs als professionele dansers.

Mondelinge afspraak
Het bedrijf verkocht een item via Facebook aan een andere ondernemer, waarbij een mondelinge afspraak gemaakt werd over de verkooprijs. Achteraf wilde dansschool GLO deze overeengekomen prijs verdubbelen. Zoals ondernemers horen te weten is óók een mondelinge overeenkomst met een aanbod en directe aanvaarding van dit aanbod rechtsgeldig en bindend. Ook mondelinge overeenkomsten kunnen derhalve wel degelijk afgedwongen worden. De getroffen ondernemer ging uiteraard niet mee in het verdubbelen van de overeengekomen prijs.

Ook ervaringen?
Hebt u ook een negatieve ervaring met dansschool GLO op dit vlak? Neem contact op met redactie@hartvanenschede.nl

Loat oe niks wies maken: te völle van 't goo besteet neet.

Maandag 25 nov. 10.00 uur

Veel vragen over rijbewijs-verlenging: hoe zit het nu?

ENSCHEDE - De gemeente Enschede kreeg de afgelopen tijd zeer veel vragen over het verlengen van rijbewijzen. De uiteenlopende berichtgeving in de landelijke media hielp niet mee om een en ander te verduidelijken. Hoe zit het nu werkelijk met het verlengen?

Aanleiding voor de onduidelijkheid zijn de fors opgelopen wachttijden bij het CBR voor het verlengen van rijbewijzen waarbij mensen een gezondheidsverklaring nodig hebben. In het gebruikelijk spelletje van 'de klok horen maar niet weten waar de klepel hangt' denken nu ook niet-senioren dat er een fikse wachttijd is.

Dat is niet zo!
De gemeente benadrukt dat automobilisten die jonger zijn dan 75 jaar en geen vrachtwagenchauffeur zijn gewoon hun rijbewijs kunnen verlengen. Er is geen gezondheidsverklaring nodig en het rijbewijs ligt dan binnen vijf werkdagen voor u klaar.

Wanneer wel?
De gezondheidsverklaring voor het verlengen van het rijbewijs is alleen van toepassing voor senioren van 75 jaar en ouder evenals vrachtwagenchauffeurs. Het is aanbevolen voor deze groepen om de medische verklaring RUIM voor het verlopen van het rijbewijs aan te vragen. U kunt dit doen via de website van het CBR, of zonder afspraak afhalen op het Stadskantoor.

Oorzaken
De fors opgelopen verwerkingstijd bij het CBR komt onder meer door de vergrijzing; er zijn simpelweg meer senioren die nu een medische verklaring nodig hebben. Volgens het CBR krijgt 95,5 procent van hen meteen of op tijd een uitslag over hun geschiktheid. De doorlooptijd kán echter oplopen tot zo'n 4-6 maanden.

Meeting people, making business

ENSCHEDE - Op 5 november vond in de Grolsch Veste het Ondernemersevent van De Netwerkvloer plaats. Op deze dag presenteerden bedrijven en organisaties zich aan elkaar en de vele bezoekers. Voor zowel de bedrijven en organisaties als de bezoekers was het event een mooie gelegenheid om elkaar te ontmoeten en te netwerken met elkaar. Want De Netwerkvloer heeft inmiddels wel aangetoond dat netwerken loont.

Het netwerken moest natuurlijk zelf gedaan worden, maar De Netwerkvloer ondersteunde hierbij door bijvoorbeeld bedrijven met elkaar in contact te brengen. Al met al bleek het Ondernemersevent weer laagdrempelig te zijn en heerste er een goede sfeer. Deze ingrediënten maakte het event voor ondernemers een succes. Opdrachten, zakelijke afspraken en warme leads waren dan ook het resultaat van dit gebeuren. Maar ook het opdoen van nieuwe contacten en relaties dat zowel expliciet als impliciet het zakelijk succes voor iedere ondernemer zal bevorderen. Het event voldeed in ieder geval aan de slogan van De Netwerkvloer: 'Mensen ontmoeten en zaken doen'.

Meedoen
Op 9 juni 2020 gaat het Ondernemersevent op herhaling in de Grolsch Veste. Wanneer u geïnteresseerd bent in een eerder event of in een andere regio dan kunt u ook deelnemen op 14 januari bij Van der Valk Hotel Zwolle, op 7 april bij Van der Valk Hotel Apeldoorn. Ook zal er nog een Ondernemersevent zijn in De Johan Cruijff Arena in Amsterdam, maar daarvan is de datum nog niet bekend. Ga voor meer informatie of direct aanmelden naar www.denetwerkvloer.nl/
deelnemen

Kaartverkoop bekerduel Go Ahead Eagles 17 december

ENSCHEDE - Dinsdag 17 december staat om 18.30 uur de bekerwedstrijd tegen Go Ahead Eagles op het programma.

De kaartverkoop voor deze wedstrijd begon op 12 november voor seizoenkaarthouders en Premium Seathouders. Sinds deze dinsdag zijn alle niet-teruggekochte stoelen in de verkoop voor alle seizoenkaarthouders en Premium Seathouders. Uiteindelijk start de vrije verkoop donderdag 21 november om 09.00 uur. Seizoenkaart- en Premium Seat-houders hebben voorrang en minimaal 40% korting ten opzichte van niet-seizoenkaarthouders.

Kaarten
Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf €7,50 via kaartverkoop.fctwente.nl of op doordeweekse dagen bij de receptie van De Grolsch Veste (van 09.00 tot 17.00 uur). Voor deze wedstrijd tegen Go Ahead geldt een (Seizoen)ClubCard-verplichting, per (Seizoen)ClubCard kunnen 4 kaarten worden besteld.

Ippontime.nl Open Twents judotoernooi in Enschede

ENSCHEDE – Na de succesvolle eerste editie vindt op zaterdag 14 december en zondag 15 december de tweede editie plaats van het Ippontime.nl Open Twents.

Opnieuw worden ruim 1.200 deelnemers uit zes landen verwacht in de Diekmanhal in Enschede. De organisatie is in handen van Top Judo Twenthe, Judo Promotion Twente en Stichting Judosport Oost. Op maar liefst tien judomatten verwelkomt Enschede topjudoka's uit eigen land en uit Duitsland, Polen, Canada, België en Zweden. Een groot aantal prominente oudgedienden is hierbij te gast.

Meetmoment
Op zaterdag vindt het meetmoment voor judoka's tot 17 jaar plaats. Dan strijden 400 judoka's om een podiumplek en wordt mede bepaald wie er namens Nederland mag meedoen aan de Europacups in 2020. Er zijn slechts twee meetmomenttoernooien in Nederland. Op het eerste meetmoment begin november in Den Haag, haalden twee Twentse judoka's al het podium: Marick Pereboom uit Enschede met een knappe tweede plaats en Nohade Riadi uit Almelo met een mooie 3e plaats. Zondag komen nog eens ruim 800 deelnemers in actie, in de leeftijdsklassen -10, -12, -15 en 17+ om te strijden voor het Open Twents Judokampioenschap.

Twents judosucces
Twentse judoka's doen het goed, zowel nationaal als internationaal. Zo was er dit seizoen brons voor Jelle Snippe op het Europees Kampioenschap en won René van Harselaar zilver op het Wereld Kampioenschap junioren. Al eerder behaalde junior Daan Moes brons op het NK senioren en brons op het WK cadetten. Met het Ippontime.nl Open Twents weet Enschede weer alle ogen uit de judowereld op zich te richten. Meer informatie en uitslagen: www.opentwentsjudokampioenschap.nl.

Psychiatrisch cabaret

ENSCHEDE - Na de succesvolle theatervoorstellingen 'Geen paniek' en 'Ik zie de bui al hangen' komt cabaretière Marjolijn van Kooten nu met 'Ongestoord', weer boordevol zwarte humor.

Haar psychiatrisch cabaret wordt goed ontvangen. Ze heeft hiermee een nieuwe doelgroep aangeboord. Tussen de lachbuien door voelt haar publiek zich getroost en verbonden door haar relativerende humor en ontroerende liedteksten. Marjolijn leed jarenlang aan een zware angststoornis. Toen ontdekte ze haar grootste passie: cabaret. Ze volgde een theateropleiding en won in 2010 zilver bij het Amsterdams Kleinkunst Festival. Haar angst is onder controle. "Nu wil ik andere mensen met angstklachten laten zien dat er hoop is", aldus van Kooten. Ook in dit derde programma staat het doorbreken van het taboe op angst en depressie centraal. Wat is je identiteit als je geen patiënt meer bent? Ben je dan normaal? Het gaat nu al een paar jaar heel goed met Marjolijn. De humor zit toch vaak in tragiek en ellende. Kom maar op met die tegenslag! Ze zet haar hangende schouders eronder en maakt er grappen over. Want humor blijkt nog altijd het beste medicijn. Deze try-out is te zien op vrijdag 29 november om 20.30 uur in het Vestzaktheater in Enschede. Reserveer kaarten vanaf € 15,00: www.hetvestzaktheater.nl.

Sluit aan bij loopgroep Sparta

ENSCHEDE - Naast de voetballers zijn er elke donderdagavond nog andere sportievelingen actief op het complex van CCV Sparta. Al ruim tien jaar traint een groep enthousiaste hardlopers rondom de voetbalvelden onder leiding van de gediplomeerde Bert Witvoet die al jarenlang ervaring heeft in de loopsport. Zo deed hij mee aan meerdere marathons.

De training begint om 19.15 uur met een warming-up, waarna rek- en strekoefeningen worden gedaan, er vindt loopscholing plaats en het hoofdprogramma wordt afgewerkt. Zowel tussen als tijdens de onderdelen is er ruimte voor ontspanning en plezier. Naast conditionele training wordt er ook gewerkt aan de loophouding en stabiliteit van diverse delen van het lichaam.

Lopen is voor iedereen

De loopgroep is een gemêleerd gezelschap, bestaande uit man en vrouw, jong en oud, beginners en ervaren lopers. De trainingen zijn hierop toegespitst, deze zijn uit te voeren op eigen niveau. Het belangrijkste is om met veel plezier samen actief bezig te zijn en rond 20.45 uur met een voldaan gevoel naar huis te keren.

Persoonlijke doelen

Samen met de groep kan er worden getraind voor persoonlijke doelen en wedstrijden, bijvoorbeeld de Singelloop en de Enschede Marathon (alle afstanden). Daarnaast vindt in januari de Sparta Snertloop plaats, een erg gezellig evenement. De contributie bedraagt voor leden van Sparta € 7,50 en voor niet-leden € 10,- per maand. Lijkt het u leuk om de conditie met deze gezellige groep op peil te brengen en/of te houden? U bent van harte welkom om een aantal keer vrijblijvend mee te trainen! Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bert Witvoet, telefoon: 06-22022441. Zie ook: www.sparta-enschede.nl.

Sint Nicolaaswandelingen DIO

sdr

HAAKSBERGEN - Op zaterdag 23 en zondag 24 november 2019 organiseert de Wandelkring DIO weer de Sint Nicolaaswandelingen. Al vele jaren is de Goedheiligman samen met zijn pieten aanwezig bij dit evenement. Voor jong en oud zal hij een traktatie meenemen, terwijl de zwarte pieten royaal met snoep zullen strooien.

Wandelaars hebben beide dagen de keus uit diverse afstanden en er zijn ruime starttijden: De 30 km tussen 09.00 en 11.00 uur. De 20 km tussen 09.00 en 12.00 uur. De 15 km tussen 09.00 en 13.00 uur. De 10 en 5 km tussen 09.00 en 14.00 uur.
De routes starten vanaf de kantine van de Sporthal De Els, Trompstraat 20 in Haaksbergen. Op deze locatie is een ruime parkeerplaats.

Geniet van buitengebied

Ook dit jaar zijn de routes weer met zorg uitgezet in het fraaie buitengebied van Haaksbergen. De wandelaars brengen een bezoek aan het Buurserzand, Stepelerveld, het van Heeksbos en het Grintenbos. Op alle routes/afstanden zijn rust- en verzorgingsposten ingericht. Ook het Rode Kruiskorps Haaksbergen is aanwezig voor de nodige voetverzorging. De route is uitgezet met pijlen en verder is er een routebeschrijving waarbij ook een beschrijving is opgenomen wat betreft de natuur en de bezienswaardigheden die men in de buurt aantreft. Deelnemers - vooral die van buiten Haaksbergen - stellen deze extra informatie op prijs. Daarnaast verzorgt op de start- en finishlocatie een groep DIO-dames weer een grote tombola. Vele honderden prijzen zijn als vanouds beschikbaar gesteld door de ondernemers van Haaksbergen. Sint is hier regelmatig aanwezig, maar hij zal ook de verzorgingsposten bezoeken en langs de route aanwezig zijn.

Inschrijfgeld

Er wordt inschrijfgeld gevraagd. Leden van WK DIO betalen € 1,50. Niet-leden € 3,50 en basisschoolleerlingen € 2,00.

Kerstwandeling

Op tweede kerstdag, 26 december, wordt het wandeljaar afgesloten met de Kerstwandeling. De start van dit evenement is bij Recreatiehof 't Stien'nboer (Scholtenhagenweg 42) en de wandelaars kunnen ook dan kiezen uit verschillende afstanden: 20, 15, 10 en 5 kilometer. Zie voor meer informatie: www.wkdio.nl.

50 jaar fotograaf

ENSCHEDE - Fotogalerie Objektief (Walstraat 33) toont werk van Hessel Bosch in '50 jaar fotograaf'.

Bosch (Enschede, 1946) is na bijna een halve eeuw gewerkt te hebben volgens de regels van de vakfotografie nu helemaal losgegaan. De enige regel: er zijn geen regels. Hij reist door Europa en zoekt naar verborgen schatten. Zijn passie voor het industriële, culturele en architectonische erfgoed geeft het verleden een nieuwe dimensie. Hij is de conservator in zijn eigen museum voor de 'urban photography'. Elke foto vertelt een eigen verhaal. De totale collectie is de oogst van zijn missie: waarnemen en vastleggen. Het vrije werken geeft hem inspiratie voor revolutionaire composities en dat houdt niet op als de camera rust. Het is de creatieve onrust die Hessel tot grootse foto's drijft en tot diverse bekroningen heeft geleid (De Gouden Camera, meerder Kodak Gold Awards en uiteindelijk de Gold Master titel.) Gratis te zien tot en met 21 december. Zie verder: www.fotogalerie-
objektief.nl
.

Vliegtuigonderdelen in de verkoop bij AELS

TWENTE - Vliegtuigontmantelaar AELS op de luchthaven Twente gaat weer oude onderdelen verkopen. Afgelopen week maakte het bedrijf de geplande datum voor de volgende 'alternative re-use sale' bekend. Deze zal gehouden worden op zaterdag 7 december.

AELS ontmantelt grotere passagiersvliegtuigen zoals de oude Boeing 747's van de KLM. Veel onderdelen zijn nog bruikbaar in andere vliegtuigen, maar uiteindelijk blijven nog veel onderdelen over. Het gaat dan om items die juist voor vliegtuig-fanaten en creatievelingen zijn. Zo werden eerder rompdelen met ramen hergebruikt als koffietafels, oude motor-inlaten dienen als jacuzzi en de rijdende trolleys uit het vliegtuig maken hippe bijzettafels. Daarnaast vinden ook de luxe stoelen uit het vliegtuig vaak gretig aftrek; deze maken leuke relaxfauteuils in de woonkamer. AELS zal nadere informatie over de verkoop publiceren via www.aels.nl

Einde voor subsidie pelletkachels

TWENTE - Vanaf 1 januari 2020 zal de subsidieregeling voor pelletkachels en kleine biomassaketels stoppen. Het idee was om het gebruik van biomassa als duurzaam alternatief voor aardgas zo te stimuleren. Met een pelletkachel kan men een enkele ruimte verwarmen, een biomassaketel zorgt voor verwarming van het hele huis plus warm water.

Na een evaluatie is echter gebleken dat de negatieve effecten voor de luchtkwaliteit (door de uitstoot van fijnstof en stikstof) te groot zijn om de overstap van gas naar deze manier van stoken te blijven stimuleren. Het stoken met pellets (houtkorrels) wordt gezien als C02-neutraal, onder andere omdat de pellets bijvoorbeeld van snoeiafval komen dat de CO2 eerder uit de lucht heeft opgenomen. Over de werkelijke duurzaamheid van deze installaties bestaat echter discussie.

Luchtkwaliteit

Een pelletkachel doet het wat betreft fijnstof veel beter dan een traditionele houtkachel of open haard met zo'n 95 procent minder uitstoot. Desalniettemin is het verstandig om in een (dichtbevolkte) woonwijk de verbranding van pellets te beperken tot een paar dagen of avonden per week. Een goede rookafvoer via de schoorsteen is van belang en als het windstil is kunt u beter helemaal niet stoken. Bedenk wel: wanneer u van aardgas naar pellets overstapt, gaat de luchtkwaliteit in uw omgeving er sowieso op achteruit. Als u toch graag van het gas af wilt is de warmtepomp een schoon alternatief. Deze werkt op elektriciteit en haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater. In vergelijking met een gasinstallatie kan deze wel minder warmte produceren. Zodoende is goede isolatie cruciaal om uw huis op deze manier voldoende te kunnen verwarmen. De subsidie op warmtepompen blijft voorlopig bestaan: deze wordt verlengd tot 2030.

Investeringen

Tussen 2016 en 2018 heeft de overheid 215 miljoen euro verstrekt om particulieren en kleine bedrijven tegemoet te komen bij de aanschaf van pelletkachels en biomassaketels. Wat het nut is geweest blijft onduidelijk: in hoeverre de installaties zonder subsidie niet zouden zijn aangeschaft is namelijk moeilijk vast te stellen.

Behaaglijk warm wonen

TWENTE - De koude dagen staan voor de deur en het wordt weer frisser in onze huizen. In die laatste maanden verbruiken we met zijn allen de meeste energie, met name ons gasverbruik neemt fors toe. Nu kunt u met diverse isolerende maatregelen een hoop geld besparen, maar vaak gaat het hierbij om grote of ingrijpende maatregelen die niet altijd mogelijk of lonend zijn in een huurhuis. Hoe kunt u nou toch zelf toch wat ondernemen in uw huurwoning om die rekening wat omlaag te krijgen?

Helaas zijn niet alle huurwoningen energiezuinig en zijn ingrijpende isolerende maatregelen niet altijd mogelijk omdat u bijvoorbeeld huurt van de woningbouwvereniging of u niet veel te besteden heeft. Maar hoe onzuinig uw woning ook is, er is altijd wel wat te winnen. Allereerst kan raambekleding een hoop verschil maken. Met de U-waarde wordt de mate van warmte die wordt doorgelaten door het materiaal weergeven, een lage waarde betekent meer behoud van warmte. Milieu Centraal zette deze waardes voor verschillende raambekleding in combinatie met enkelglas, dubbelglas en dubbelglas HR++ eens op een rij.

Veel mogelijk
Met name een dubbel plisségordijn met een aluminiumcoating heeft een goede isolerende werking. Met een standaard (rol)gordijn zorgt u ook voor meer warmtebehoud, maar dit is wel minder dan bij plisségordijnen met aluminium coating, met name bij enkel glas maken deze laatst genoemde een groot verschil. Bij deze plisségordijnen moet u echter wel rekening houden met hoge kosten, vooral wanneer deze op maat moeten worden gemaakt. Wanneer u niet van plan bent om voor een groot aantal jaar in hetzelfde huis te blijven wonen, loont deze optie niet. In dit geval is kozijnfolie een slimmere keuze bij enkel glas en bij een slechte kwaliteit dubbelglas. Dit folie spant u voor uw raam. De isolerende werking komt erg in de buurt van die van isolerende plisségordijnen. Wanneer u kozijnfolie combineert met gordijnen levert dit nog meer energiebesparing op. Zorg bij elke vorm van raambekleding dat deze goed aansluit en dat de verwarming wordt vrijgelaten, zo hebt u er optimaal profijt van.

Veel besparen
Naast raambekleding zijn er nog wat slimme bespaartips. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een deurdranger zodat deuren automatisch dicht gaan. Hiermee kunt u gemiddeld wel 200 euro per jaar besparen. Een automatische sluitende deurdranger hebt u al vanaf 20 euro. Een andere manier om meer warmte te behouden is door middel van radiatorfolie. Op deze manier wordt warmteverlies via de buitenmuur voorkomen. Het beste kunt u hierbij kiezen voor speciaal hr-radiatorfolie.

Fris je interieur op

TWENTE - Soms heb je behoefte aan een opfrisser voor je interieur, maar wil je hier niet gelijk veel geld aan uitgeven. Met een beetje creativiteit en wat aanpassingen breng je weer even dat nieuwe gevoel in je huis.

Af en toe verandering aanbrengen in je interieur geeft weer frisse energie, maar het gaat aardig in de papieren lopen als je telkens je hele inrichting moet vervangen. Om net even dat nieuwe gevoel te creëren, kan het veranderen van een paar elementen al een groot verschil maken.

De basis
Laten we allereerst eens beginnen bij de basis, de vloer en de muren. Heb je er wel eens over nagedacht om de vloer aan te pakken? Met een middag doorwerken, geef je bijvoorbeeld je houten vloer een totaal nieuwe look. Zo kun een donkere houten vloer schuren, zo krijgt gelijk de hele ruimte een stoere uitstraling. Ook kun je ervoor kiezen een houten vloer een kleurtje te geven, dat verandert gelijk de hele uitstraling van de ruimte. Een andere manier om nieuwe sfeer in een ruimte te brengen, is door een fris kleurtje op de muur. De afgelopen tijd zie je veel warme kleuren, van diep gepigmenteerde kleuren tot zachte natureltinten. Denk aan diep terracottarood, poederige pastels en de honingwarme ambertint die je veel terugziet. Met warme en zachte tinten krijgt de ruimte gelijk een rustgevende uitstraling. Naast het opfrissen van de basis kun je natuurlijk met accessoires heel wat bereiken. Een simpel element waar je een groots effect mee bereikt is groen, met planten breng je gelijk je interieur tot leven. Ben je niet zo'n held met de verzorging? dan zijn er altijd nog echt-lijkende neppers. Daarnaast zijn fleurige kussens en een mooi plaid ook altijd fijne opleukers voor je interieur, evenals een mooi vloerkleed. Daarnaast is het afstruinen van markten, marktplaats en de kringloop altijd een goed idee om leuke items voor een prikkie te vinden. Soms vind je hier net dat leuke vintage item dat als pronkstuk van je interieur kan fungeren.

Blad is geen afval

TWENTE - De bomen zijn inmiddels weer bijna kaal en de Twentse straten liggen bezaaid met afgevallen bladeren. Ook menig tuinliefhebber is fanatiek bezig met het ruimen van al het afgevallen blad in het eigen groen. Maar wat moeten we er mee? En hoe bruikbaar is het bladafval nog?

In de meeste gemeenten worden in het najaar op veel plaatsen bladkorven geplaatst. De bedoeling is dat inwoners zelf opgeveegde bladeren - uit eigen tuin of van de straat - hier in kunnen gooien. Het opruimen van afgevallen blad staat niet alleen netjes, het zorgt ook voor minder risico's door gladheid. Belangrijk is om te weten dat de bladkorven ook echt alléén bestemd zijn voor blad - takken en ander groen mogen hier niet in omdat dit niet verwerkt kan worden.

Verwerking
In Nederland zamelen we jaarlijks zo'n 250.000 ton bladafval in. Veel inwoners staan er niet bij stil, maar je moet dus wel 'iets' doen met deze afvalstroom. Bladafval is goed bruikbaar voor diverse doeleinden. Zo is blad perfect te composteren (ook door uzelf, overigens) waardoor dit weer als voedingsbron kan dienen voor groen in het komende jaar. Door middel van fermentatie krijgt dit een hoge voedingswaarde. Binnen de landbouw is een grote behoefte aan dit soort hoogwaardige, organische stoffen. Bokashi is één van de termen voor dit proces; diverse gemeenten experimenteren hiermee.

Energiebron
Naast hergebruik door middel van compostering kan bladafval ook een belangrijke energiebron vormen. Zo is het één van de bestanddelen van biomassa. Ook in Twente zijn al diverse energiecentrales te vinden waar we biomassa gebruiken voor het opwekken van duurzame energie. Zo gaat niets van het potentieel verloren in deze belangrijke grondstof. Inmiddels werkt men ook aan innovaties om onder meer het bladafval om te zetten naar pellets, die ook weer als energiebron kunnen dienen bij verbranding.