Einde voor subsidie pelletkachels
TWENTE - Vanaf 1 januari 2020 zal de subsidieregeling voor pelletkachels en kleine biomassaketels stoppen. Het idee was om het gebruik van biomassa als duurzaam alternatief voor aardgas zo te stimuleren. Met een pelletkachel kan men een enkele ruimte verwarmen, een biomassaketel zorgt voor verwarming van het hele huis plus warm water.
Na een evaluatie is echter gebleken dat de negatieve effecten voor de luchtkwaliteit (door de uitstoot van fijnstof en stikstof) te groot zijn om de overstap van gas naar deze manier van stoken te blijven stimuleren. Het stoken met pellets (houtkorrels) wordt gezien als C02-neutraal, onder andere omdat de pellets bijvoorbeeld van snoeiafval komen dat de CO2 eerder uit de lucht heeft opgenomen. Over de werkelijke duurzaamheid van deze installaties bestaat echter discussie.
Luchtkwaliteit
Een pelletkachel doet het wat betreft fijnstof veel beter dan een traditionele houtkachel of open haard met zo'n 95 procent minder uitstoot. Desalniettemin is het verstandig om in een (dichtbevolkte) woonwijk de verbranding van pellets te beperken tot een paar dagen of avonden per week. Een goede rookafvoer via de schoorsteen is van belang en als het windstil is kunt u beter helemaal niet stoken. Bedenk wel: wanneer u van aardgas naar pellets overstapt, gaat de luchtkwaliteit in uw omgeving er sowieso op achteruit. Als u toch graag van het gas af wilt is de warmtepomp een schoon alternatief. Deze werkt op elektriciteit en haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater. In vergelijking met een gasinstallatie kan deze wel minder warmte produceren. Zodoende is goede isolatie cruciaal om uw huis op deze manier voldoende te kunnen verwarmen. De subsidie op warmtepompen blijft voorlopig bestaan: deze wordt verlengd tot 2030.
Investeringen
Tussen 2016 en 2018 heeft de overheid 215 miljoen euro verstrekt om particulieren en kleine bedrijven tegemoet te komen bij de aanschaf van pelletkachels en biomassaketels. Wat het nut is geweest blijft onduidelijk: in hoeverre de installaties zonder subsidie niet zouden zijn aangeschaft is namelijk moeilijk vast te stellen.
Behaaglijk warm wonen
TWENTE - De koude dagen staan voor de deur en het wordt weer frisser in onze huizen. In die laatste maanden verbruiken we met zijn allen de meeste energie, met name ons gasverbruik neemt fors toe. Nu kunt u met diverse isolerende maatregelen een hoop geld besparen, maar vaak gaat het hierbij om grote of ingrijpende maatregelen die niet altijd mogelijk of lonend zijn in een huurhuis. Hoe kunt u nou toch zelf toch wat ondernemen in uw huurwoning om die rekening wat omlaag te krijgen?
Helaas zijn niet alle huurwoningen energiezuinig en zijn ingrijpende isolerende maatregelen niet altijd mogelijk omdat u bijvoorbeeld huurt van de woningbouwvereniging of u niet veel te besteden heeft. Maar hoe onzuinig uw woning ook is, er is altijd wel wat te winnen. Allereerst kan raambekleding een hoop verschil maken. Met de U-waarde wordt de mate van warmte die wordt doorgelaten door het materiaal weergeven, een lage waarde betekent meer behoud van warmte. Milieu Centraal zette deze waardes voor verschillende raambekleding in combinatie met enkelglas, dubbelglas en dubbelglas HR++ eens op een rij.
Veel mogelijk
Met name een dubbel plisségordijn met een aluminiumcoating heeft een goede isolerende werking. Met een standaard (rol)gordijn zorgt u ook voor meer warmtebehoud, maar dit is wel minder dan bij plisségordijnen met aluminium coating, met name bij enkel glas maken deze laatst genoemde een groot verschil. Bij deze plisségordijnen moet u echter wel rekening houden met hoge kosten, vooral wanneer deze op maat moeten worden gemaakt. Wanneer u niet van plan bent om voor een groot aantal jaar in hetzelfde huis te blijven wonen, loont deze optie niet. In dit geval is kozijnfolie een slimmere keuze bij enkel glas en bij een slechte kwaliteit dubbelglas. Dit folie spant u voor uw raam. De isolerende werking komt erg in de buurt van die van isolerende plisségordijnen. Wanneer u kozijnfolie combineert met gordijnen levert dit nog meer energiebesparing op. Zorg bij elke vorm van raambekleding dat deze goed aansluit en dat de verwarming wordt vrijgelaten, zo hebt u er optimaal profijt van.
Veel besparen
Naast raambekleding zijn er nog wat slimme bespaartips. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een deurdranger zodat deuren automatisch dicht gaan. Hiermee kunt u gemiddeld wel 200 euro per jaar besparen. Een automatische sluitende deurdranger hebt u al vanaf 20 euro. Een andere manier om meer warmte te behouden is door middel van radiatorfolie. Op deze manier wordt warmteverlies via de buitenmuur voorkomen. Het beste kunt u hierbij kiezen voor speciaal hr-radiatorfolie.
Fris je interieur op
TWENTE - Soms heb je behoefte aan een opfrisser voor je interieur, maar wil je hier niet gelijk veel geld aan uitgeven. Met een beetje creativiteit en wat aanpassingen breng je weer even dat nieuwe gevoel in je huis.
Af en toe verandering aanbrengen in je interieur geeft weer frisse energie, maar het gaat aardig in de papieren lopen als je telkens je hele inrichting moet vervangen. Om net even dat nieuwe gevoel te creëren, kan het veranderen van een paar elementen al een groot verschil maken.
De basis
Laten we allereerst eens beginnen bij de basis, de vloer en de muren. Heb je er wel eens over nagedacht om de vloer aan te pakken? Met een middag doorwerken, geef je bijvoorbeeld je houten vloer een totaal nieuwe look. Zo kun een donkere houten vloer schuren, zo krijgt gelijk de hele ruimte een stoere uitstraling. Ook kun je ervoor kiezen een houten vloer een kleurtje te geven, dat verandert gelijk de hele uitstraling van de ruimte. Een andere manier om nieuwe sfeer in een ruimte te brengen, is door een fris kleurtje op de muur. De afgelopen tijd zie je veel warme kleuren, van diep gepigmenteerde kleuren tot zachte natureltinten. Denk aan diep terracottarood, poederige pastels en de honingwarme ambertint die je veel terugziet. Met warme en zachte tinten krijgt de ruimte gelijk een rustgevende uitstraling. Naast het opfrissen van de basis kun je natuurlijk met accessoires heel wat bereiken. Een simpel element waar je een groots effect mee bereikt is groen, met planten breng je gelijk je interieur tot leven. Ben je niet zo'n held met de verzorging? dan zijn er altijd nog echt-lijkende neppers. Daarnaast zijn fleurige kussens en een mooi plaid ook altijd fijne opleukers voor je interieur, evenals een mooi vloerkleed. Daarnaast is het afstruinen van markten, marktplaats en de kringloop altijd een goed idee om leuke items voor een prikkie te vinden. Soms vind je hier net dat leuke vintage item dat als pronkstuk van je interieur kan fungeren.
Blad is geen afval
TWENTE - De bomen zijn inmiddels weer bijna kaal en de Twentse straten liggen bezaaid met afgevallen bladeren. Ook menig tuinliefhebber is fanatiek bezig met het ruimen van al het afgevallen blad in het eigen groen. Maar wat moeten we er mee? En hoe bruikbaar is het bladafval nog?
In de meeste gemeenten worden in het najaar op veel plaatsen bladkorven geplaatst. De bedoeling is dat inwoners zelf opgeveegde bladeren - uit eigen tuin of van de straat - hier in kunnen gooien. Het opruimen van afgevallen blad staat niet alleen netjes, het zorgt ook voor minder risico's door gladheid. Belangrijk is om te weten dat de bladkorven ook echt alléén bestemd zijn voor blad - takken en ander groen mogen hier niet in omdat dit niet verwerkt kan worden.
Verwerking
In Nederland zamelen we jaarlijks zo'n 250.000 ton bladafval in. Veel inwoners staan er niet bij stil, maar je moet dus wel 'iets' doen met deze afvalstroom. Bladafval is goed bruikbaar voor diverse doeleinden. Zo is blad perfect te composteren (ook door uzelf, overigens) waardoor dit weer als voedingsbron kan dienen voor groen in het komende jaar. Door middel van fermentatie krijgt dit een hoge voedingswaarde. Binnen de landbouw is een grote behoefte aan dit soort hoogwaardige, organische stoffen. Bokashi is één van de termen voor dit proces; diverse gemeenten experimenteren hiermee.
Energiebron
Naast hergebruik door middel van compostering kan bladafval ook een belangrijke energiebron vormen. Zo is het één van de bestanddelen van biomassa. Ook in Twente zijn al diverse energiecentrales te vinden waar we biomassa gebruiken voor het opwekken van duurzame energie. Zo gaat niets van het potentieel verloren in deze belangrijke grondstof. Inmiddels werkt men ook aan innovaties om onder meer het bladafval om te zetten naar pellets, die ook weer als energiebron kunnen dienen bij verbranding.